প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ছ’ল লিডাৰশ্বিপ সন্মিলনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
21 FEB 2025 2:04PM by PIB Guwahati
মহামহিম,
ভূটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী, মোৰ ভাই দাশো শ্বেৰিং টবগে জী, ছ’ল ব’ৰ্ডৰ অধ্যক্ষ সুধিৰ মেহতা, উপাধ্যক্ষ হান্সমুখ আধিয়া, উদ্যোগ জগতৰ পৰা অহা বিশিষ্ট ব্যক্তি, যিসকলে নিজৰ জীৱনত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰাত সফল হৈছে, তেওঁলোকৰ নিজৰ নিজৰ ক্ষেত্ৰখনতো মোৰ ডেকা বন্ধুসকলক দেখিছোঁ যিসকলে ভৱিষ্যতৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে, সকলোকে নমস্কাৰ।
বন্ধুসকল,
কিছুমান অনুষ্ঠান আছে যিবোৰ হৃদয়ৰ অতি ওচৰৰ আৰু আজিৰ অনুষ্ঠানটোও তেনে এটা অনুষ্ঠান। দেশ নিৰ্মাণৰ বাবে উন্নত নাগৰিকৰ উন্নয়ন প্ৰয়োজনীয়। ব্যক্তি বিকাশৰ পৰা দেশৰ নিৰ্মাণ আৰম্ভ হয়, মানুহৰ পৰা জগত, যদি কোনোবাই কোনো উচ্চতা লাভ কৰিব বিচাৰে বা মহানতা লাভ কৰিব বিচাৰে, তেন্তে আৰম্ভণি কেৱল জনসাধাৰণৰ পৰাই আৰম্ভ হয়। প্ৰতিটো খণ্ডতে উৎকৃষ্ট নেতাৰ বিকাশ অতি প্ৰয়োজনীয় আৰু সেয়া সময়ৰো আহ্বান। আৰু সেয়েহে দ্য স্কুল অৱ আল্টিমেট লিডাৰশ্বিপৰ প্ৰতিষ্ঠা উন্নত ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু অতি ডাঙৰ পদক্ষেপ। কেৱল এই প্রতিষ্ঠানৰ নামটোতে ‘আত্মা’ আছে বুলিয়েই নহয়, ই ভাৰতৰ সামাজিক জীৱনৰ আত্মা হ’বলৈ গৈ আছে আৰু ইয়াৰ সৈতে আমি ভালদৰে পৰিচিত, বাৰে বাৰে শুনিবলৈ পাওঁ – আত্মাৰ কথা, যদি আমি এই আত্মাক সেই অনুভৱেৰে চাওঁ, তেন্তে ই আমাক আত্মা অনুভৱ কৰায়৷ এই অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলো সহকৰ্মী আৰু এই প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত সকলো মহান ব্যক্তিক মই অন্তৰেৰে অভিনন্দন জনাইছো। অতি সোনকালে গিফ্ট চিটিৰ ওচৰত দ্য স্কুল অৱ আল্টিমেট লিডাৰশ্বিপৰ এটা বিশাল কেম্পাছো সাজু হ’ব। আৰু এতিয়া যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহি আছিলো, অধ্যক্ষ শ্ৰীয়ে মোক ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ মডেল দেখুৱাইছিল, পৰিকল্পনা দেখুৱাইছিল, মই সঁচাকৈয়ে অনুভৱ কৰিছো যে ইয়াৰ বাবে স্থাপত্যৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰাও নেতৃত্ব লোৱা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া দ্য স্কুল অৱ আল্টিমেট লিডাৰশ্বিপ–ছ’লে নিজৰ যাত্ৰাৰ প্ৰথমটো ডাঙৰ খোজ দিছে, তেতিয়া আপুনি মনত ৰাখিব লাগিব যে আপোনাৰ দিশ কি, আপোনাৰ লক্ষ্য কি? স্বামী বিবেকানন্দই কৈছিল – “মোক এশজন শক্তিশালী যুৱক-যুৱতী দিয়ক, মই ভাৰতক ৰূপান্তৰিত কৰিম।” স্বামী বিবেকানন্দই ভাৰতক দাসত্বৰ পৰা উলিয়াই আনি ৰূপান্তৰ কৰিব বিচাৰিছিল। আৰু তেওঁৰ বিশ্বাস আছিল যে যদি তেওঁৰ ১০০জন নেতা থাকে তেন্তে তেওঁ ভাৰতক স্বাধীন কৰাই নহয় বিশ্বৰ এক নম্বৰ দেশ হিচাপেও গঢ়ি তুলিব পাৰিব। এই একেই ইচ্ছাশক্তিৰে, এই একেটা মন্ত্ৰৰে আমি সকলোৱে, আৰু বিশেষকৈ আপুনি আগবাঢ়িব লাগিব। আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই একবিংশ শতিকাৰ এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে দিনে নিশাই কাম কৰি আছে। এনে পৰিস্থিতিত ১৪০ কোটি জনসংখ্যাৰ এখন দেশতো আমাক প্ৰতিটো খণ্ডতে, প্ৰতিটো উলম্ব, জীৱনৰ প্ৰতিটো দিশতে সৰ্বোত্তম নেতৃত্বৰ প্ৰয়োজন। কেৱল ৰাজনৈতিক নেতৃত্বই নহয়, জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে একবিংশ শতিকাৰ নেতৃত্ব প্ৰস্তুত কৰাৰ বিশাল পৰিসৰ আছে স্কুল অৱ আল্টিমেট লিডাৰশ্বিপৰ। মোৰ বিশ্বাস যে স্কুল অৱ আল্টিমেট লিডাৰশ্বিপৰ পৰা এনে নেতা ওলাই আহিব যিয়ে কেৱল দেশতে নহয়, বিশ্বৰ অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠানতো, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নিজৰ পতাকা উত্তোলন কৰিব। আৰু হয়তো ইয়াৰ পৰা প্ৰশিক্ষণ লৈ ওলাই অহা কিছুমান যুৱকে ৰাজনীতিত নতুন স্থান লাভ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ অগ্ৰগতি হ’লে প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ নিজস্ব ভূমিকা থাকে, কিন্তু তাতোকৈ বেছি মানৱ সম্পদে বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। মনত আছে যেতিয়া মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটৰ বিচ্ছেদৰ আন্দোলন চলি আছিল, সেই সময়ত আমি বহুত সৰু আছিলো, কিন্তু সেই সময়ত গুজৰাটে পৃথক হৈ কি কৰিব সেই সম্পৰ্কে আলোচনা হৈছিল? তেওঁৰ নাই প্ৰাকৃতিক সম্পদ, খনি নাই, কয়লা নাই, একো নাই, তেওঁ কি কৰিব? পানী নাই, মৰুভূমি আৰু সিপাৰে পাকিস্তান, কি কৰিব? আৰু সৰ্বাধিক এই গুজৰাটী মানুহৰ হাতত নিমখ আছে, আৰু কি আছে? কিন্তু নেতৃত্বৰ শক্তি চাওক, আজি সেই গুজৰাটেই সকলো। তাত থকা সাধাৰণ মানুহৰ সামৰ্থ্য আছিল যে এইটো নাই, সেইটো নাই, এইটো নাই, সেইটো নাই, অ’ যিয়েই আছে তাতেই আছে বুলি বহি কান্দি নাথাকিব। গুজৰাটত এটাও হীৰা খনি নাই যদিও পৃথিৱীৰ ১০টা হীৰাৰ ভিতৰত ৯টা হীৰা কোনো কোনো গুজৰাটীৰ হাতত পোৱা যায়। মই ক’ব বিচৰা কথাটো হ’ল যে কেৱল সম্পদেই নহয়, আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি নিহিত হৈ আছে মানৱ সম্পদ, মানৱ সামৰ্থ্য, জনশক্তি আৰু আপোনাৰ ভাষাত যিটোক নেতৃত্ব বুলি কোৱা হয়।
একবিংশ শতিকাত এনে সম্পদৰ প্ৰয়োজন আছে যিয়ে উদ্ভাৱনৰ নেতৃত্ব দিব পাৰে আৰু যিয়ে দক্ষতাক চেনেল কৰিব পাৰে। আজি আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দক্ষতা কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। গতিকে নেতৃত্ব বিকাশৰ ক্ষেত্ৰখনতো নতুন দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন। নেতৃত্ব বিকাশৰ এই কামক আমি অতি বিজ্ঞানসন্মতভাৱে দ্ৰুত গতিত আগুৱাই নিব লাগিব। এই দিশত ছ’ল আৰু আপোনাৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই জানি সুখী যে আপোনালোকেও ইয়াৰ ওপৰত কাম আৰম্ভ কৰিছে। যদিও আনুষ্ঠানিকভাৱে আজি আপোনাৰ এইটোৱেই প্ৰথম কাৰ্যসূচী যেন লাগিব পাৰে, তথাপিও মোক কোৱা হৈছিল যে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজ্যিক শিক্ষা সচিব, ৰাজ্যিক প্ৰকল্প সঞ্চালক আৰু অন্যান্য বিষয়াসকলৰ বাবে কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ মাজত নেতৃত্ব বিকাশৰ বাবে এক ফলপ্ৰসু শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে। আৰু ক’ব পাৰো, এয়া মাত্ৰ আৰম্ভণিহে। এতিয়া আমি দেখিব লাগিব যে ছ’ল বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ নেতৃত্ব বিকাশ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আৰু ইয়াৰ বাবে আপুনিও কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্ব শক্তি ঘৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এই গতিবেগ, এই গতি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দ্ৰুত হ’বলৈ আমাক লাগে বিশ্বমানৰ নেতা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নেতৃত্ব। ছ’ল (SOUL)ৰ দৰে নেতৃত্বৰ প্ৰতিষ্ঠানে ইয়াত গেম চেঞ্জাৰ বুলি প্ৰমাণ কৰিব পাৰে। এনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান কেৱল আমাৰ পছন্দই নহয়, আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও। আজি ভাৰতক প্ৰতিটো খণ্ডতে এনে শক্তিশালী নেতাৰ প্ৰয়োজন যিয়ে বিশ্বৰ জটিলতা আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰয়োজনীয়তাৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়াব পাৰে। সমস্যা সমাধান কৰাৰ সমান্তৰালকৈ তেওঁলোকে বিশ্বৰ মঞ্চত দেশৰ স্বাৰ্থক আগস্থানত ৰাখে। যাৰ দৃষ্টিভংগী বিশ্বব্যাপী, কিন্তু তেওঁলোকৰ চিন্তাৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ স্থানীয়ও। ভাৰতীয় মনৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱা এনে ব্যক্তিক আমি প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব, একে সময়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানসিকতা বুজিব লাগিব। কৌশলগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ, সংকট ব্যৱস্থাপনা আৰু ভৱিষ্যতৰ চিন্তাধাৰাৰ বাবে যি প্ৰতি মুহূৰ্ততে সাজু। যদি আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত, বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানত প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলগীয়া হয়, তেন্তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱসায়িক গতিশীলতাক বুজি পোৱা নেতাৰ প্ৰয়োজন। এইটো ছ’লৰ কাম, আপোনাৰ পৰিসৰ ডাঙৰ, মাত্ৰা ডাঙৰ আৰু আপোনাৰ পৰা আশা সমানেই অধিক।
বন্ধুসকল,
এটা কথা আপোনালোক সকলোৰে বাবে সদায় উপযোগী হৈ থাকিব আগন্তুক সময়ত, নেতৃত্ব কেৱল ক্ষমতাৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নাথাকিব। যিসকলৰ উদ্ভাৱন আৰু প্ৰভাৱৰ ক্ষমতা আছে তেওঁলোকেহে নেতৃত্বৰ ভূমিকাত থাকিব। এই প্ৰয়োজন অনুযায়ী দেশৰ ব্যক্তিসকল ওলাই আহিব লাগিব। ছ’ল হ’ব এনে এক প্ৰতিষ্ঠান যিয়ে এই ব্যক্তিসকলৰ মাজত Critical Thinking, Risk Taking আৰু Solution Driven Mindset গঢ়ি তুলিব। আগন্তুক সময়ত এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে এনে নেতাৰ সৃষ্টি কৰিব যিয়ে বিঘ্নিতকাৰী পৰিৱৰ্তনৰ মাজত কাম কৰিবলৈ সাজু হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমি এনেকুৱা নেতা সৃষ্টি কৰিব লাগিব যিয়ে ট্ৰেণ্ড সৃষ্টি কৰিবলৈ নহয়, ট্ৰেণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ কাম কৰিব। আগন্তুক সময়ত আমি কুটনীতিৰ পৰা প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱনলৈকে নতুন নেতৃত্ব আগবঢ়াই দিম। গতিকে, এই সকলোবোৰ খণ্ডতে ভাৰতৰ প্ৰভাৱ আৰু প্ৰভাৱ বহুগুণে বৃদ্ধি পাব। অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে ভাৰতৰ সমগ্ৰ দৃষ্টিভংগী, ইয়াৰ সমগ্ৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ভৰ কৰিব এক শক্তিশালী নেতৃত্ব প্ৰজন্মৰ ওপৰত। গতিকে আমি বৈশ্বিক চিন্তাধাৰা আৰু স্থানীয় লালন-পালনৰ সৈতে আগবাঢ়িব লাগিব। আমি আমাৰ শাসন ব্যৱস্থা আৰু আমাৰ নীতি নিৰ্ধাৰণক বিশ্বমানৰ কৰি তুলিব লাগিব। এইটো তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’ব যেতিয়া আমাৰ নীতি নিৰ্ধাৰক, আমোলা, উদ্যোগীসকলে তেওঁলোকৰ নীতিসমূহ বিশ্ব শ্ৰেষ্ঠ মান অনুশীলনৰ সৈতে সংযোগ কৰি ফ্ৰেমৱৰ্ক কৰিব পাৰিব। আৰু ইয়াত ছ’লৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই আগতেও কৈছো যে যদি আমি এখন উন্নত ভাৰত বনাব বিচাৰো, তেন্তে আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব লাগিব। আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে-
यत् यत् आचरति श्रेष्ठः, तत् तत् एव इतरः जनः।।
অৰ্থাৎ সাধাৰণ মানুহে এজন মহান ব্যক্তিৰ আচৰণ অনুসৰণ কৰে। গতিকে আমাক এনে নেতৃত্বৰ প্ৰয়োজন, যিয়ে প্ৰতিটো দিশতে ভাৰতৰ জাতীয় দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে আৰু সেই অনুসৰি আচৰণ কৰে। ভৱিষ্যতৰ নেতৃত্বত উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ প্ৰয়োজনীয় তীখা আৰু আত্মা দুয়োটা উৎপাদন কৰাটোৱেই ছ’লৰ লক্ষ্য হ’ব লাগে। ইয়াৰ পিছত প্ৰয়োজনীয় পৰিৱৰ্তন আৰু সংস্কাৰ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে আহিব।
বন্ধুসকল,
ৰাজহুৱা নীতি আৰু সামাজিক খণ্ডতো আমি এই তীখা আৰু আত্মা সৃষ্টি কৰিব লাগিব। আমি ডিপ-টেক, স্পেচ, বায়’টেক, নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ দৰে বহু উদীয়মান খণ্ডৰ বাবে নেতৃত্ব প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। ক্ৰীড়া, কৃষি, উৎপাদন আৰু সমাজ সেৱাৰ দৰে গতানুগতিক খণ্ডৰ বাবেও নেতৃত্ব সৃষ্টি কৰাটো প্ৰয়োজন। আমি কেৱল প্ৰতিটো খণ্ডতে উৎকৃষ্টতাৰ আকাংক্ষা কৰাই নহয়, সেইটোও লাভ কৰিব লাগিব। গতিকে ভাৰতক এনে নেতাৰ প্ৰয়োজন হ’ব যিয়ে বৈশ্বিক উৎকৃষ্টতাৰ নতুন প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তুলিব পাৰে। আমাৰ ইতিহাস এনে প্ৰতিষ্ঠানৰ গৌৰৱময় কাহিনীৰে ভৰি আছে। আমি সেই আত্মাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিব লাগিব আৰু ইও জটিল নহয়। পৃথিৱীৰ বহু দেশৰ উদাহৰণ আছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই হলত এনে লাখ লাখ বন্ধু বহি আছে আৰু যিসকলে আমাৰ কথা শুনি আছে আৰু বাহিৰত আমাক চাই আছে, তেওঁলোক সকলোৱেই সক্ষম। এই প্ৰতিষ্ঠানটোও আপোনাৰ সপোন আৰু আপোনাৰ দৃষ্টিশক্তিৰ পৰীক্ষাগাৰ হ’ব লাগে। যাতে আজিৰ ২৫-৫০ বছৰৰ পৰা প্ৰজন্মই আপোনাক গৌৰৱেৰে স্মৰণ কৰে। আজি আপুনি যি ভেটি স্থাপন কৰিছে তাক লৈ আমি গৌৰৱ কৰিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
এটা প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ সংকল্প আৰু সপোন আপোনাৰ সন্মুখত একেবাৰে স্পষ্ট হোৱা উচিত। সেই খণ্ড আৰু কাৰকসমূহো আপোনাৰ বাবে স্পষ্ট হোৱা উচিত, যিবোৰ আমাৰ বাবে এক প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ দুয়োটা। আমি যেতিয়া এক উমৈহতীয়া লক্ষ্যৰে আগবাঢ়ি যাওঁ আৰু একেলগে কাম কৰোঁ, তেতিয়া ইয়াৰ ফলাফলো আচৰিত হয়। এটা ভাগ-বতৰা উদ্দেশ্যেৰে গঢ়ি তোলা বন্ধন তেজতকৈও অধিক শক্তিশালী। ই মনক একত্ৰিত কৰে, ই আবেগক ইন্ধন যোগায় আৰু ই সময়ৰ পৰীক্ষাত থিয় দিয়ে। উমৈহতীয়া লক্ষ্য যেতিয়া ডাঙৰ হয়, যেতিয়া আপোনাৰ উদ্দেশ্য ডাঙৰ হয়, এনে পৰিস্থিতিত নেতৃত্বও গঢ় লৈ উঠে, দলীয় মনোভাৱো গঢ় লৈ উঠে, মানুহে নিজৰ লক্ষ্যত নিজকে উৎসৰ্গা কৰে। যেতিয়া এটা উমৈহতীয়া লক্ষ্য থাকে, এটা ভাগ কৰা উদ্দেশ্য থাকে, তেতিয়া প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ শ্ৰেষ্ঠ ক্ষমতাও ওলাই আহে। আৰু কেৱল এয়াই নহয়, তেওঁ অতি দৃঢ়তাৰে নিজৰ সামৰ্থ্যও বৃদ্ধি কৰে। আৰু এই প্ৰক্ৰিয়াত এজন নেতাৰ বিকাশ ঘটে। যি ক্ষমতা তেওঁৰ নাই, সেই ক্ষমতা তেওঁ অৰ্জন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে যাতে তেওঁ উচ্চ স্থানত উপনীত হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া এটা উমৈহতীয়া উদ্দেশ্য থাকে, তেতিয়া দলীয় মনোভাৱৰ এক অবিশ্বাস্য অনুভৱে আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। যেতিয়া মানুহে সহ-যাত্ৰী হিচাপে একেলগে আগবাঢ়ে, তেতিয়া এটা সম্পৰ্ক গঢ় লৈ উঠে। দল গঠনৰ এই প্ৰক্ৰিয়াই নেতৃত্বৰ জন্মও দিয়ে। আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামতকৈ মিলিত উদ্দেশ্যৰ ইয়াতকৈ উত্তম উদাহৰণ আৰু কি হ’ব পাৰে? আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামে কেৱল ৰাজনীতিতেই নহয়, আন আন খণ্ডতো নেতাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। আজি আমি স্বাধীনতা আন্দোলনৰ একেটা মনোভাৱকে পুনৰ জীৱিত কৰিব লাগিব। তাৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
বন্ধুসকল,
সংস্কৃত ভাষাত এটা অতি সুন্দৰ কথা আছে:
अमन्त्रं अक्षरं नास्ति, नास्ति मूलं अनौषधम्। अयोग्यः पुरुषो नास्ति, योजकाः तत्र दुर्लभः।।
অৰ্থাৎ এনে কোনো শব্দ নাই যাৰ পৰা মন্ত্ৰ বনাব নোৱাৰি। এনে কোনো বনৌষধি নাই যাৰ পৰা ঔষধ বনাব নোৱাৰি। কোনো ব্যক্তি অযোগ্য নহয়। কিন্তু সকলোকে ঠিক এনেকুৱা এজন পৰিকল্পনাকাৰীৰ প্ৰয়োজন যিয়ে সেইবোৰ সঠিক ঠাইত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে আৰু সঠিক দিশ দিব পাৰে। ছ’লৰ ভূমিকাও পৰিকল্পনাকাৰীৰ। শব্দক মন্ত্ৰলৈ, বনৌষধিক ঔষধলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব। ইয়াতো বহু নেতা বহি আছে। নেতৃত্বৰ এই দক্ষতাসমূহ আপুনি শিকিছে আৰু নিখুঁত কৰিছে। ক’ৰবাত পঢ়িলোঁ–যদি আপুনি নিজকে বিকশিত কৰে তেন্তে ব্যক্তিগত সফলতা অনুভৱ কৰিব পাৰি। যদি আপুনি এটা দল গঠন কৰে তেন্তে আপোনাৰ সংস্থাটোৱে বৃদ্ধিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰে। যদি আপুনি নেতা গঢ়ি তোলে তেন্তে আপোনাৰ সংস্থাই চমকপ্ৰদ বিকাশ লাভ কৰিব পাৰে। এই তিনিটা বাক্যৰ জৰিয়তে আমি সদায় মনত ৰাখিম আমি কি কৰিব লাগিব, আমি কি অৰিহণা যোগাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশত গঢ় লৈ উঠিছে এক নতুন সামাজিক ব্যৱস্থা, যিটো একবিংশ শতিকাত জন্ম লোৱা, যোৱা দশকত জন্ম লোৱা যুৱ প্ৰজন্মই গঢ় লৈ উঠিছে। সঁচা অৰ্থত উন্নত ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰজন্ম হ'বলৈ গৈ আছে, অমৃত প্ৰজন্ম হ'বলৈ গৈ আছে। এই নতুন প্ৰতিষ্ঠানটোৱে এই অমৃত প্ৰজন্মৰ নেতৃত্ব প্ৰস্তুত কৰাত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। আকৌ এবাৰ আপোনালোকলৈ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
অতি সুখৰ কাকতলীয়া কথা যে আজি ভূটান ৰজাৰ জন্মদিন আৰু এই অনুষ্ঠান ইয়াতেই হৈছে। আৰু ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ দিনত ভূটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ইয়ালৈ অহা আৰু ভূটানৰ ৰজাই তেওঁক ইয়ালৈ পঠোৱাটো বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছে, গতিকে তেওঁৰ প্ৰতিও আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
সময় থাকিলে এই দুদিন ইয়াতেই থাকিলোহেঁতেন কাৰণ কিছুদিন আগতে বিকশিত ভাৰতৰ এটা অনুষ্ঠান আছিল, আপোনালোকৰ বহুতেই যুৱক-যুৱতী তাত আছিল, গতিকে প্ৰায় গোটেই দিনটো ইয়াত আছিলো, সকলোকে লগ পাইছিলো, আড্ডা মাৰিছিলো, বহুত শিকিবলৈ পাইছিলো, বহুত চিনি পাইছিলো, আৰু আজি মোৰ সৌভাগ্য, মই দেখিছোঁ যে প্ৰথম শাৰীৰ নেতাসকল, সেইসকল যিয়ে নিজৰ জীৱনত সফলতাৰ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিছে। এই সকলোকে লগ পোৱা, বহি কথা পতাৰ এক ডাঙৰ সুযোগ। মই এই সৌভাগ্য নাপাওঁ, কাৰণ যেতিয়াই সেইবোৰ পাওঁ তেতিয়াই সিহঁতে লগত কিবা এটা কাম বা আনটো কাম লৈ আহে। কিন্তু তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা আপুনি বহুত শিকিব আৰু জানিব পাৰিব। এইসকল লোক নিজৰ নিজৰ ক্ষেত্ৰত, নিজৰ নিজৰ ক্ষেত্ৰত মহান সাফল্য লাভ কৰা ব্যক্তি। আৰু তেওঁ আপোনালোকৰ বাবে ইমান সময় দিছে, এইটোৱে মোক অনুভৱ কৰাইছে যে মই ছ’ল নামৰ এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বাবে এক অতি উজ্জ্বল ভৱিষ্যত দেখিছো যেতিয়া এনে সফল লোকে বীজ সিঁচিব, তেতিয়া সেই বট গছজোপাইও এনে নেতা উৎপন্ন কৰিব যিয়ে সফলতাৰ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিব, মই আকৌ এবাৰ মোৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো যিসকলে মোক সময় দিছে, মোৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছে, মোৰ বহু আশা আছে আৰু মই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে প্ৰতি মুহূৰ্তত কিবা নহয় কিবা এটা কৰি থাকিব বিচাৰো এই অনুভৱ মোৰ ভিতৰতে থাকে মই এটা সুযোগ বিচাৰি থাকোঁ আৰু আজি আকৌ এবাৰ সেই সুযোগ পালো।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of the SOUL Leadership Conclave in New Delhi
21 FEB 2025 2:04PM by PIB Delhi
His Excellency,
The Prime Minister of Bhutan, my brother Dasho Tshering Tobgay ji, Chairman of Soul Board Sudhir Mehta, Vice Chairman Hansmukh Adhia, giants of the industrial world, who have been successful in giving leadership in their lives, in their respective fields, I see many such great people here, and I also see my young colleagues here, for whom the future is waiting.
Friends,
There are some events which are very close to the heart, and today's event is one such event. For nation building, development of better citizens is essential. Nation building starts from individual development, world from people, world from people, if one wants to attain any height or achieve greatness, then the beginning starts from the people only. Development of the best leaders is vital in every sector, and the need of hour. And therefore, the establishment of The School of Ultimate Leadership is a very important and very big step in the development journey of developed India. It is not just that the name of this institute has 'SOUL' in it, it is going to become the soul of India's social life, and we are well acquainted with it, we hear it again and again - Atma, if we look at this SOUL in that sense, then it makes us feel the soul. I heartily congratulate all the colleagues associated with this mission; all the great people associated with this institute. Very soon a huge campus of The School of Ultimate Leadership is going to be ready near Gift City. And just now when I was coming among you, the Chairman Shri showed me its complete model, showed me the plan, I really think that it will take leadership from the point of view of architecture as well.
Friends,
Today, when The School of Ultimate Leadership – SOUL is taking the first big step of its journey, you have to remember what is your direction, what is your goal? Swami Vivekananda had said- “Give me a hundred energetic young men and women and I shall transform India.” Swami Vivekananda wanted to transform India by taking it out of slavery. And he believed that if he had 100 leaders, he could not only make India independent but also make it the number one country in the world. With this will power, with this mantra, we all and especially you have to move ahead. Today every Indian is working day and night for a developed India of the 21st century. In such a situation, in a country of 140 crore people, we need the best leadership in every sector, in every vertical, in every aspect of life. Not just political leadership, the School of Ultimate Leadership has a huge scope to prepare 21st century leadership in every sphere of life. I am confident that such leaders will emerge from the School of Ultimate Leadership who will waive their flag not only in the country but also in the institutions of the world, in every field. And it is possible that a youth coming out after taking training from here may achieve a new position in politics.
Friends,
When a country progresses, natural resources play a role, but human resources play an even bigger role. I remember when the movement for the separation of Maharashtra and Gujarat was going on, we were children at that time, but at that time there was a discussion that what will Gujarat do by separating? It has no natural resources, no mines, no coal, nothing, what will it do? There is no water, it is a desert and there is Pakistan on the other side, what will they do? And at the most these Gujaratis have salt, what else do they have? But look at the power of leadership, today that Gujarat is everything. The common people there had this power, they didn't sit and cry that this is not there, that is not there, this is not there, that is not there, oh whatever is there is that. There is not a single diamond mine in Gujarat, but 9 out of 10 diamonds in the world are those which are touched by some Gujarati. What I mean to say is that not only resources, the biggest power is in human resources, in human capability, in manpower and what is called leadership in your language.
In the 21st century, we need resources that can lead innovation and channelize skills. Today we see how important skills are in every field. Therefore, the field of leadership development also needs new skills. We have to take this work of leadership development forward at a very fast pace in a very scientific manner. Your institute, SOUL, has a very important role in this direction. I am happy to know that you have also started working on this. Although formally this may appear to be your first event today, I was told that for the effective implementation of the National Education Policy, workshops have been held for State Education Secretaries, State Project Directors and other officials. A Chintan Shivir has been organized for leadership development among the staff of the Chief Minister's Office of Gujarat. And I can say that this is just the beginning. We have to see Soul become the best leadership development institute in the world. And for this, we have to work hard also.
Friends,
Today India is emerging as a global power house. To ensure that this momentum and speed increases in every field, we need world class leaders, international leadership. Leadership institutions like SOUL can prove to be game changers in this. Such international institutions are not only our choice but our necessity. Today India also needs energetic leaders in every sector who can find solutions to global complexities and global needs. Those who, while solving problems, keep the country's interest at the top priority on the global stage. Those whose approach is global but an important part of their thinking is also local. We have to prepare such individuals who move forward with an Indian mind, understanding the international mind-set. Who are always ready for Strategic Decision Making, Crisis Management and Futuristic Thinking. If we have to compete in International Markets, Global Institutions, then we need such leaders who have an understanding of International Business Dynamics. This is the work of the SOUL, your scale is big, scope is big, and the expectations from you are also as high.
Friends,
One thing will always be useful for all of you, in the times to come, leadership will not be limited to just power. Only those who have the capabilities of innovation and impact will be in the leadership roles. Individuals of the country will have to emerge according to this need. SOUL will be an institution that develops Critical Thinking, Risk Taking and Solution Driven Mindset in these individuals. In the times to come, such leaders will emerge from this institution who will be ready to work amidst Disruptive Changes.
Friends,
We have to create such leaders who work to set trends, not to make trends. In the coming times, when we will promote new leadership from Diplomacy to Tech Innovation, then India's influence and impact in all these sectors will increase manifold. That is, in a way, India's entire vision, entire future will depend on a strong leadership generation. That is why we have to move forward with global thinking and local upbringing. We have to make our governance, our policy making world class. This will be possible only when our policy makers, bureaucrats, entrepreneurs will be able to frame their policies by linking them with global best practices. And institutions like SOUL will have a very big role in this.
Friends,
I have said earlier also that if we want to make India developed, then we will have to move ahead at a fast pace in every field. It is said in our scriptures-
यत् यत् आचरति श्रेष्ठः, तत् तत् एव इतरः जनः।।
That is, ordinary people follow the way a great man behaves. Therefore, such leadership is necessary, which reflects India's national vision in every aspect and conducts accordingly. In future leadership, both the steel and spirit required for building a developed India have to be produced, that should be the aim of the SOUL. After that, the necessary changes and reforms will keep coming on their own.
Friends,
We have to create this steel and spirit in public policy and social sectors too. We have to prepare leadership for many emerging sectors like Deep-Tech, Space, Biotech, Renewable Energy. We also have to create leadership for conventional sectors like Sports, Agriculture, Manufacturing and Social Service. We not only have to aspire but also achieve excellence in every sector. Therefore, India will need such leaders who develop new institutions of global excellence. Our history is full of glorious stories of such institutions. We have to revive that spirit and this is not difficult either. There are examples of many countries in the world who have done this. I understand that there are lakhs of such friends sitting in this hall and those who are listening to us and watching us outside, all of them are capable. This institute should also be a laboratory of your dreams and your vision. So that the generation after 25-50 years from today remembers you with pride. They can take pride in the foundation that you are laying today.
Friends,
As an institute, the resolve and dreams of crores of Indians should be very clear to you. The sectors and factors that are both a challenge and an opportunity for us should also be clear to you. When we move forward with a common goal and work together, the results are amazing. The bond forged by a shared purpose is stronger than blood. It unites minds, it fuels passion and it stands the test of time. When the Common Goal is big, when your purpose is big, leadership also develops, Team spirit also develops, people dedicate themselves to their Goals. When there is a common goal, a shared purpose, then the best capacity of every individual also comes out. And not only this, he also increases his capabilities with great determination. And in this process a leader develops. He tries to acquire the capability which he does not have, so that he can reach higher.
Friends,
When there is a shared purpose, an unprecedented feeling of team spirit guides us. When all people walk together as co-travellers of a shared purpose, a bonding develops. This process of team building also gives birth to leadership. What better example of shared purpose can there be than our freedom struggle? Our freedom struggle created leaders not only in politics but also in other sectors. Today we have to relive the same spirit of the freedom movement. Taking inspiration from that, we have to move forward.
Friends,
There is a very beautiful saying in Sanskrit:
अमन्त्रं अक्षरं नास्ति, नास्ति मूलं अनौषधम्। अयोग्यः पुरुषो नास्ति, योजकाः तत्र दुर्लभः।।
That is, there is no such word from which a mantra cannot be made. There is no such herb from which a medicine cannot be made. There is no person who is incompetent. But everyone needs a planner who can use them at the right place and give them the right direction. The role of the SOUL is also that of a planner. You also have to turn words into mantras, herbs into medicine. There are many leaders sitting here too. You have learnt and honed these skills of leadership. I read somewhere- If you develop yourself, you can experience personal success. If you develop a team, your organization can experience growth. If you develop leaders, your organization can achieve explosive growth. These three sentences will always help us remember what we have to do, we have to contribute.
Friends,
Today, a new social system is being formed in the country, which is being shaped by the young generation that was born in the 21st century, that was born in the last decade. This is going to be the first generation of a truly developed India, the Amrit generation. I am confident that this new institute will play a very important role in preparing the leadership of this Amrit generation. Once again, I wish you all the best.
It is a very happy coincidence that today is the birthday of the King of Bhutan and this occasion is happening here. And the Prime Minister of Bhutan has come here on such an important day and the King of Bhutan has played a very important role in sending him here, so I express my heartfelt gratitude to him too.
Friends,
If I had the time, I would have stayed here for these two days because some time ago I had attended a programme of Viksit Bharat in which many of you youngsters were there, so I was here for almost the whole day, met everyone, was chatting, I got to learn a lot, got to know a lot, and today it is my good fortune that I am seeing that all the leaders sitting in the first row are those who have achieved new heights of success in their lives. This is a big opportunity for you to meet, sit and talk with all of them. I do not get this good fortune because when I meet them, they bring some work or the other. But you will get to know and learn a lot from their experiences. They are great achievers in their own fields. And they have given so much time for you people, this is what makes me feel that I see a very bright future for this institution named SOUL. When such successful people sow seeds, that Banyan tree will also produce leaders who will achieve new heights of success. With full confidence, I once again express my gratitude to everyone who has given time, has increased capability, has given strength. I have many dreams and expectations for my youth and I always have this feeling within me that I should keep doing something or the other for the youth of my country every moment. I keep looking for opportunities and today once again I have got that opportunity. My best wishes to the youth.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.