Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the opening ceremony of 38th National Games in Dehradun, Uttarakhand
28 JAN 2025 9:36PM by PIB Delhi
Long live Mother India!
Governor of Devbhoomi Uttarakhand Gurmeet Singh Ji, young Chief Minister Pushkar Dhami Ji, my cabinet colleagues Ajay Tamta Ji, Raksha Khadse Ji, Speaker of Uttarakhand Assembly Ritu Khanduri Ji, Sports Minister Rekha Arya Ji, President of Commonwealth Games Chris Jenkins Ji, President of IOA P.T. Usha Ji, MP Mahendra Bhatt Ji, all the players from across the country who have come to participate in the National Games, and other dignitaries!
Today, Devbhoomi has become more divine with the energy of youth. With the blessings of Baba Kedarnath, Badrinath ji, Maa Ganga, the National Games are starting today. This year is the 25th year of the formation of Uttarakhand. In this young state, thousands of youth from every corner of the country are going to show their capabilities. A very beautiful picture of Ek Bharat-Shreshtha Bharat is visible here. This time too, many indigenous traditional games have been included in the National Games. This time's National Games are also Green Games in a way. Environment-friendly things are being used a lot in it. All the medals and trophies received in the National Games are also made of e-waste. A tree will also be planted here in the name of the medal winning players. This is a very good initiative. I wish all the players the best for their excellent performance. I congratulate Dhami ji and his entire team, every citizen of Uttarakhand for this wonderful event.
Friends,
We often hear that gold becomes pure after being tested. We are also creating more and more opportunities for players so that they can further improve their capabilities. Today, many tournaments are being organized throughout the year. Many new tournaments have been added to the Khelo India series. Due to the Khelo India Youth Games, young players have got a chance to move forward. University Games are giving new opportunities to university students. The performance of para athletes through Khelo India Para Games is achieving new things. Just a few days ago, the fifth edition of Khelo India Winter Games started in Ladakh. Last year itself, we organized Beach Games.
And comrades,
It is not that only the government is doing all these works. Today, hundreds of BJP MPs are organizing MP sports competitions in their areas to bring forward new talent. I am also an MP from Kashi. If I talk only about my parliamentary constituency, then every year in the MP sports competition, about 2.5 lakh youth in the Kashi parliamentary constituency are getting a chance to play and flourish. That is, a beautiful bouquet of sports has been prepared in the country, in which flowers bloom in every season, and tournaments are held continuously.
Friends,
We consider sports as a major medium for the all-round development of India. When a country progresses in sports, the credibility of the country also increases, the profile of the country also increases. Therefore, today sports are being linked to the development of India. We are linking it to the self-confidence of the youth of India. Today, India is moving towards becoming the third largest economic power in the world, it is our endeavor that sports should have a major part of the economy in this. You know, not only a player plays in any sport, there is a whole ecosystem behind it. There are coaches, trainers, people who focus on nutrition and fitness, doctors, equipment. That is, there is scope for both service and manufacturing in it. India is becoming a quality manufacturer of these different sports equipment used by players from all over the world. Meerut is not very far from here. There are more than 35 thousand small and big factories manufacturing sports equipment there. More than three lakh people are working in them. Today the country is working towards creating these ecosystems in every corner of the country.
Friends,
Some time ago, I had the opportunity to meet the Olympic team at my residence in Delhi. During the conversation, a friend gave me a new definition of PM. He said that the country's players do not consider me as PM or Prime Minister, but as their Param Mitra. This belief of yours gives me energy. I have full faith in all of you, in your talent and capabilities. We are trying our best to increase your capabilities and improve your game. Look at the last 10 years, we have constantly focused on supporting your talent. The sports budget that was there 10 years ago has more than tripled today. Under the TOPS scheme, hundreds of crores of rupees are being invested on dozens of players of the country. Under the Khelo India program, modern sports infrastructure is being built across the country. Today, sports have been mainstreamed even in schools. The country's first sports university is also being built in Manipur.
Friends,
We are seeing the results of these efforts of the government on the ground, it is visible in the medal tally. Today Indian players are flying their flag in every international event. Our players have performed so well in the Olympics and Paralympics. Many players from Uttarakhand have also won medals. I am happy that many medal winners have come here to this venue today to encourage you.
Friends,
The old glory days of hockey are returning. Just a few days ago, our Kho-Kho team won the World Cup. The world was surprised when our Gukesh D. won the World Chess Championship title. Koneru Humpy became the Women's World Rapid Chess Champion, this success shows how sports in India is no longer just an extra-curricular activity. Now our youth are considering sports as a major career choice.
Friends,
Just like our players always move ahead with big goals, our country is also moving ahead with big resolutions. You all know that India is making all efforts to host the 2036 Olympics. When the Olympics will be held in India, it will take Indian sports to new heights. Olympics is not just an event of a game, in whichever country of the world the Olympics are held, many sectors get a boost. The sports infrastructure that is built for the Olympics also creates employment. Better facilities are created for the players in the future. New connectivity infrastructure is built in the city where the Olympics are held. This strengthens the construction related industry, and the transport related sector progresses. And the biggest benefit is to the tourism of the country. Many new hotels are built, people from all over the world come to participate in the Olympics and watch the games. The entire country benefits from this. Like this National Games is being organized here in Devbhoomi Uttarakhand. The spectators who come here from other parts of the country will also go to other parts of Uttarakhand. This means that a sports event not only benefits the players, but the economy of many other sectors also grows due to it.
Friends,
Today the world is saying that the 21st century is the century of India. And after visiting Baba Kedarnath, it suddenly came out of my mouth, from my heart - this is the decade of Uttarakhand. I am happy that Uttarakhand is progressing rapidly. Just yesterday, Uttarakhand became the state of the country that implemented the Uniform Civil Code, I sometimes also call it Secular Civil Code. Uniform Civil Code will become the basis for the dignified life of our daughters, mothers and sisters. Uniform Civil Code will strengthen the spirit of democracy, the spirit of the Constitution will be strengthened. And today I am here in this sports event, so I also see it connected to you. Sportsmanship takes us away from every feeling of discrimination, the mantra behind every victory, every medal is - Sabka Prayas. Sports inspires us to play with team spirit. The same spirit is there in Uniform Civil Code also. No discrimination against anyone, everyone is equal. I congratulate the BJP government of Uttarakhand for this historic step.
Friends,
For the first time in Uttarakhand, such a national event is being organized on such a large scale. This is a big deal in itself. This will also create more employment opportunities here, the youth here will get work here. Uttarakhand will have to create more new ways for its development. Now the economy of Uttarakhand cannot depend only on the Char Dham Yatras. Today the government is continuously increasing the attraction of these Yatras by increasing facilities. The number of devotees is also making new records every season. But this is not enough. It is also important to encourage winter spiritual journeys in Uttarakhand. I am happy that some new steps have been taken in Uttarakhand in this direction too.
Friends,
Uttarakhand is my second home in a way. I also wish to be a part of winter travel. I would also like to tell the youth of the country to definitely visit Uttarakhand in winter. At that time, the number of devotees was not that much. There is a lot of scope for adventure activities for you here. All you athletes should also definitely find out about them after the National Games and if possible, enjoy the hospitality of Devbhoomi for more days.
Friends,
All of you represent your respective states. In the coming days, you will compete fiercely here. Many national records will be broken, new records will be made. You will give your 100% according to your full potential, but I also have some requests for you. These National Games are not just a sporting competition, it is also a strong platform for Ek Bharat Shreshtha Bharat. This is an event to celebrate the diversity of India. You should try to ensure that your medals also reflect the shine of India's unity and superiority. You should go from here with better knowledge of the language, food, songs and music of different states of the country. I also have a request regarding cleanliness. Due to the efforts of the residents of Devbhoomi, Uttarakhand is working hard towards becoming plastic free, trying to move forward. The resolution of plastic free Uttarakhand cannot be fulfilled without your support. Do contribute in making this campaign a success.
Friends,
All of you understand the importance of fitness. That is why today I want to talk about a challenge which is very important. Statistics say that the problem of obesity is increasing rapidly in our country. Every age group of the country, and even the youth, are being badly affected by it. And this is also a matter of concern because obesity increases the risk of diseases like diabetes, heart disease. I am satisfied that today the country is becoming aware of fitness and healthy lifestyle through the Fit India Movement. These national games also teach us how important physical activity, discipline and balanced life are. Today I would like to tell the countrymen to definitely focus on two things. These two things are related to exercise and diet. Every day, take out some time and do exercise. From walking to working out, do whatever is possible. Secondly, focus on your diet. Your focus should be on balanced intake and the food should be nutritious.
There can be one more thing. Reduce unhealthy fat and oil in your food. Now in our normal homes, ration comes at the beginning of the month. Till now, if you used to bring home two liters of cooking oil every month, then reduce it by at least 10 percent. Reduce the amount of oil we use every day by 10 percent. We will have to find some ways to avoid obesity. Taking such small steps can bring a big change in your health. And this is what our elders used to do. They used to eat fresh food, natural things, and balanced meals. Only a healthy body can create a healthy mind and a healthy nation. I will also ask the state governments, schools, offices and community leaders to spread awareness about this, all of you have a lot of practical experience. I want you to continuously spread the information about correct nutrition to the people. Come, let us all together create a 'Fit India', with this call.
Friends,
Although it is my responsibility to start the National Games, today I want to do it by involving all of you. So for the inauguration of these games, turn on the flash lights of your mobiles, all of you. All of you turn on the flash lights of your mobiles. Everyone's mobile flash lights should be turned on, everyone's mobile flash lights should be turned on. Together with all of you, I declare the start of the 38th National Games. Once again, best wishes to all of you.
Thank you !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰাখণ্ডৰ ডেৰাডুনত ‘৩৮ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠান’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
28 JAN 2025 9:36PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল গুৰমিত সিং জী, যুৱ মুখ্যমন্ত্ৰী পুষ্কৰ ধামী জী, মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী অজয় টমটা জী, ৰক্ষা খাদছে জী, উত্তৰাখণ্ড বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ ৰিতু খাণ্ডুৰী জী, ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী ৰেখা আৰ্য জী, ‘কমনৱেলথ গে’মছ’ৰ সভাপতি ক্ৰিছ জেনকিন্স জী, আইঅ'এৰ সভাপতি পি টি উষা জী, সাংসদ মহেন্দ্ৰ ভট্ট জী, ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা সমগ্ৰ দেশৰ সকলো খেলুৱৈ, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল!
আজি দেৱভূমি যৌৱন শক্তিৰে অধিক উজলি উঠিছে। বাবা কেদাৰ, বদ্ৰীনাথজী আৰু মা গঙ্গাৰ আশীৰ্বাদত আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ শভাৰম্ভ কৰা হৈছে। এই বছৰটো উত্তৰাখণ্ড গঠনৰ ২৫ সংখ্যক বছৰ। এই যুৱ ৰাজ্যখনত দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা অহা হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে তেওঁলোকৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সাজু হৈছে। ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ এখন অতি সুন্দৰ ছবি ইয়াত দৃশ্যমান হৈছে। এইবাৰো বহুতো থলুৱা পৰম্পৰাগত খেল ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এইবাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া এক প্ৰকাৰে ‘সেউজ খেল’ হিচাপে উদযাপিত হ’ব। ইয়াত পৰিৱেশ-অনুকূল বস্তুৰ যথেষ্ট ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত লাভ কৰিব লগা সকলো পদক আৰু ট্ৰফীও ‘ই-আৱৰ্জনা’ৰে নিৰ্মিত। পদক বিজয়ী খেলুৱৈসকলৰ নামত গছপুলি ৰোপণ কৰা হ'ব। এইটো এটা অতিকে ভাল পদক্ষেপ। মই সকলো খেলুৱৈক তেওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে শুভকামনা জনাইছোঁ। এই আশ্চৰ্যকৰ অনুষ্ঠানটোৰ বাবে মই ধামীজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দল, উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমি প্ৰায়েই শুনি আহিছোঁ যে সোণ তপস্যাৰ দ্বাৰা উজলি উঠে। আমি খেলুৱৈসকলৰ বাবে অধিকৰো অধিক সুযোগ সৃষ্টি কৰি আছো যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাসমূহৰ স্তৰ উন্নত কৰিব পাৰে। আজি-কালি গোটেই বছৰটোতে বহুতো প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ শৃংখলাত বহুতো নতুন প্ৰতিযোগিতা যোগ কৰা হৈছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া য়ুথ গে’মছ’-ৰ বাবে যুৱ খেলুৱৈসকলে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ পাইছে, ‘বিশ্ববিদ্যালয় গে’মছ’-য়ে বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া পেৰা গে’মছ’-ৰ ‘পেৰা এথলীট’সকলৰ প্ৰদৰ্শনে নতুন সাফল্য লাভ কৰিছে। কেইদিনমান আগতে মাত্ৰ ‘খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন ক্ৰীড়া’ৰ ‘পঞ্চম সংস্কৰণ’ লাডাখত আৰম্ভ হৈছে। যোৱা বছৰ আমি ‘বীচ্চ গে’মছ’-ৰ আয়োজন কৰিছিলোঁ।
আৰু বন্ধুসকল,
এনে নহয় যে কেৱল চৰকাৰেহে এই সকলো কাম কৰি আছে। আজি, বিজেপিৰ শ শ সাংসদে নতুন প্ৰতিভা কঢ়িয়াই আনিবলৈ তেওঁলোকৰ অঞ্চলসমূহত ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত কৰিছে। মই কাশীৰ এগগৰাকী সাংসদো, যদি মই কেৱল মোৰ সমষ্টিৰ কথাকে কওঁ তেন্তে প্ৰতি বছৰে কাশী সংসদীয় সমষ্টিৰ প্ৰায় ২.৫ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে সাংসদ ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাত খেলিবলৈ আৰু উজলি উঠিবলৈ সুযোগ পাইছে। অৰ্থাৎ দেশত ক্ৰীড়াৰ এক সুন্দৰ পৰিৱেশ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, য'ত প্ৰতিটো ঋতুতে ফুল ফুলিবলৈ লৈছে, সঘনাই প্ৰতিযোগিতা হবলৈ লৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি ক্ৰীড়াক ভাৰতৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে এক মুখ্য মাধ্যম হিচাপে বিবেচনা কৰোঁ। যেতিয়া এখন দেশ ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ে, দেশৰ বিশ্বাসযোগ্যতাও বৃদ্ধি পায়, দেশৰ মৰ্যাদাও বৃদ্ধি পায়। সেয়েহে, আজি ক্ৰীড়াক ভাৰতৰ বিকাশৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। আমি ইয়াক ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ আত্মবিশ্বাসৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি আছোঁ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনৈতিক শক্তি হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে, ক্ৰীড়া অৰ্থনীতিৰ এক বৃহৎ অংশ লাভ কৰাটো হৈছে আমাৰ প্ৰয়াস। আপোনালোকে নিষ্চয় জানে যে, যিকোনো খেলতে, এয়া কেৱল এগৰাকী খেলুৱৈয়ে খেলা নহয়, ইয়াৰ আঁৰত এটা সম্পূৰ্ণ পৰিৱেশতন্ত্ৰ থাকে। কোশ্ব, প্ৰশিক্ষক, পুষ্টি আৰু ফিটনেছৰ ক্ষেত্ৰত নজৰ দিয়া লোক থকে, চিকিৎসক থাকে, সা-সঁজুলি থাকে। অৰ্থাৎ, ইয়াত সেৱা আৰু উৎপাদন দুয়োটাৰে সুযোগ আছে। ভাৰত এই বিভিন্ন ক্ৰীড়া সামগ্ৰীৰ এক মান সম্পন্ন নিৰ্মাতা হৈ উঠিছে যিবোৰ সমগ্ৰ বিশ্বৰ খেলুৱৈসকলে ব্যৱহাৰ কৰে। মীৰাট ইয়াৰ পৰা বেছি দূৰৈত নহয়। তাত ক্ৰীড়া সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কৰা ৩৫,০০০ তকৈয়ো অধিক সৰু-ডাঙৰ কাৰখানা আছে। তিনি লাখতকৈয়ো অধিক লোকে সেইবোৰত কাম কৰি আছে। এই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ যাতে দেশৰ প্ৰতিটো কোণতে নিৰ্মিত হয় আজি তাৰ বাবে দেশখনে ইয়াৰ বাবে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
কিছু দিনৰ আগতে মই দিল্লীত থকা মোৰ বাসভৱনত অলিম্পিকলৈ যোৱা দলটোৰ সৈতে মিলিত হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। বাৰ্তালাপৰ সময়ত এজন খেলুৱৈ বন্ধুৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এক নতুন সংজ্ঞা দিছিল। তেওঁ কৈছিল যে দেশৰ খেলুৱৈসকলে মোক ‘পিএম’ অৰ্থাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে গণ্য নকৰে, বৰঞ্চ এগৰাকী ‘পৰম মিত্ৰ’ হিচাপেহে গণ্য কৰে। আপোনালোকৰ এই বিশ্বাসেই মোক শক্তি প্ৰদান কৰে। আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতিভা আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে, আমি আপোনালোকৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু আপোনালোকৰ খেলৰ মান উন্নত কৰিবলৈ যথাসাধ্যে চেষ্টা কৰি আছো। যোৱা ১০ বছৰত আমি আপোনালোকৰ প্ৰতিভাক সমৰ্থন কৰাত নিৰন্তৰ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছো। ১০ বছৰ আগতে ক্ৰীড়াৰ বাজেট যিমান আছিল আজি সেয়া তিনিগুণতকৈয়ো অধিক হৈছে। ‘টিঅ’পিএছ’ আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ বহু সংখ্যক খেলুৱৈৰ বাবে শ শ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে আধুনিক ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে। আজি, বিদ্যালয়সমূহত ক্ৰীড়াকো মূলসুঁতিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। মণিপুৰত দেশৰ প্ৰথমখন ‘ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়’ও নিৰ্মিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলাফল ভূমিগত হোৱা দেখিছো, পদক তালিকাত এই কথা দৃশ্যমান হৈছে। আজি ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলে প্ৰতিটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানত তেওঁলোকৰ ধ্বজা উৰুৱাবলৈ সক্ষম হৈছে। ‘অলিম্পিক’ আৰু ‘পেৰালিম্পিক’ত আমাৰ খেলুৱৈসকলে কিমান ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। উত্তৰাখণ্ডৰ বহুতো খেলুৱৈয়েও পদক জিকিছে। মই সুখী যে বহুতো পদক বিজয়ী আজি আপোনালোকক উৎসাহিত কৰিবলৈ ইয়ালৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
পুৰণি গৌৰৱৰ দিনবোৰ হকীলৈ ঘূৰি আহিছে। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে আমাৰ খো খো দলে বিশ্বকাপ জিকিছিল। যেতিয়া আমাৰ গুকেশ ডিয়ে ‘বিশ্ব দবা চেম্পিয়নশ্বিপ’ৰ খিতাপ জিকিছিল, বিশ্ব আচৰিত হৈছিল। মহিলাৰ ‘বিশ্ব দ্ৰুত দবা চেম্পিয়ন’ হোৱা কোনেৰু হাম্পিয়ে দেখুৱায় যে কেনেদৰে ভাৰতৰ ক্ৰীড়া এতিয়া কেৱল ‘এক্সট্ৰা কেৰিকুলাৰ এক্টিভিটী’য়েই নহয়। এতিয়া আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কেৰিয়াৰৰ এটা মুখ্য পছন্দ হিচাপেও ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰখনত কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
যেনেকৈ আমাৰ খেলুৱৈসকলে সদায় ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে, ঠিক তেনেদৰেই আমাৰ দেশেও ডাঙৰ সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়িছে। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে ভাৰতে ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক আয়োজনৰ বাবে জোৰ দি আছে। যেতিয়া ভাৰতত অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হ'ব, ই ভাৰতৰ ক্ৰীড়াক এক নতুন দিগন্তলৈ লৈ যাব। অলিম্পিক কেৱল এক ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজনেই নহয়, বিশ্বৰ যি দেশতে অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হয় ততেই ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰই বিশেষ গতি লাভ কৰে। অলিম্পিকৰ বাবে যি ক্ৰীড়া তাৰ পৰাও কৰ্ম-সংস্থাপনৰ সৃষ্টি হয়। ভৱিষ্যতে খেলুৱৈসকলৰ বাবে উন্নত সা-সুবিধা সৃষ্টি কৰা হয়। অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হোৱা চহৰসমূহত নতুন সংযোগ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হয়। ই নিৰ্মাণ উদ্যোগক এক উৎসাহ প্ৰদান কৰে, পৰিবহন সম্পৰ্কীয় খণ্ডসমূহ আগবাঢ়ে। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ হয় দেশৰ পৰ্যটনৰ। বহুতো নতুন হোটেল নিৰ্মিত হয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু গেমছ চাবলৈ আহে। ই সমগ্ৰ দেশক লাভান্বিত কৰে। উদাহৰণ স্বৰূপে, এই ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া ইয়াত, দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডত আয়োজন কৰা হৈছে। দৰ্শকসকল দেশৰ আন প্ৰান্তৰ পৰা ইয়ালৈ আহিব, তেওঁলোক উত্তৰাখণ্ডৰ আন প্ৰান্তসমূহলৈকো যাব। অৰ্থাৎ, কেৱল খেলুৱৈসকলেই এখন ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাৰ পৰা লাভান্বিত নহয়, বৰঞ্চ আন বহুতো খণ্ডৰ অৰ্থনীতিও ইয়াৰ পৰা লাভান্বিত হয়।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই কৈছে যে একবিংশ শতিকা হৈছে ভাৰতৰ শতাব্দী। আৰু ইয়াত বাবা কেদাৰৰ দৰ্শন কৰাৰ পিছত, এইটো হঠাতে মোৰ মুখ, মোৰ হৃদয়ৰ পৰা ওলাই আহিছিল - এইটো হৈছে উত্তৰাখণ্ডৰ দশক। মই সুখী যে উত্তৰাখণ্ড দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি আছে। কালিয়েই উত্তৰাখণ্ড দেশৰ এনে এখন ৰাজ্য হৈ পৰিছিল যিয়ে ‘ইউনিফৰ্ম চিভিল কোড’, ‘উমৈহতীয়া নাগৰিক সংহিতা’ কাৰ্যকৰী কৰিছিল, মই প্ৰায়েই ইয়াক ‘ধৰ্মনিৰপেক্ষ নাগৰিক বিধি’ বুলিও কওঁ। এখন ‘সমান নাগৰিক সংহিতা’ আমাৰ ছোৱালী, মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ বাবে এক সন্মানীয় জীৱনৰ আধাৰ হৈ উঠিব। ‘সমান নাগৰিক সংহিতা’ই গণতন্ত্ৰৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰিব, সংবিধানৰ চেতনা শক্তিশালী কৰিব। আৰু মই আজি এই ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাখনত ইয়াত আছোঁ, সেয়েহে মই ইয়াক আপোনালোকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিও চাব বিচাৰিছোঁ। খেলুৱৈ-সুলভতাই আমাক প্ৰতিটো বৈষম্যৰ অনুভূতিৰ পৰা আঁতৰাই আনে, প্ৰতিটো বিজয়ৰ, প্ৰতিটো পদকৰ আঁৰৰ মন্ত্ৰ হৈছে সকলোৰে প্ৰয়াস। ক্ৰীড়াই আমাক দলীয় মনোভাৱৰ সৈতে খেলিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। ‘ইউনিফৰ্ম চিভিল কোড’ৰ ক্ষেত্ৰতো একেই অনুভূতি আছে। কাৰো প্ৰতি যাতে বৈষম্য কৰা নহয়, সকলোৱেই সমান। এই ঐতিহাসিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে মই উত্তৰাখণ্ডৰ বিজেপি চৰকাৰক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডত এয়া প্ৰথম বাৰৰ বাবে ইমান বৃহৎ পৰিমাণত এনে ৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এয়া নিতান্তই এটা ডাঙৰ কথা। ইয়াৰ ফলত ইয়াত নিযুক্তিৰ অধিক সুযোগ সৃষ্টি হ'ব, ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াত কাম পাব। উত্তৰাখণ্ডই ইয়াৰ বিকাশৰ বাবে অধিক নতুন পথ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। এতিয়া যেতিয়া উত্তৰাখণ্ডৰ অৰ্থনীতিয়ে কেৱল চাৰ ধাম যাত্ৰাৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰ কৰি থাকিব নোৱাৰে। সেয় আজিৰ চৰকাৰে সুবিধাসমূহ প্ৰদান কৰি এই যাত্ৰাসমূহৰ আকৰ্ষণ নিৰন্তৰ বৃদ্ধি কৰি আহিছে। প্ৰতিটো ঋতুতে ভক্তৰ সংখ্যাই নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিছে। কিন্তু এয়াই যথেষ্ট নহয়। উত্তৰাখণ্ডত শীতকালীন আধ্যাত্মিক ভ্ৰমণক উৎসাহিত কৰাটোও প্ৰয়োজনীয় হৈছে। মই সুখী যে উত্তৰাখণ্ডইয়ো এই দিশত কিছুমান নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ড এক প্ৰকাৰে মোৰ দ্বিতীয়খন ঘৰ। মোৰো মন যায় যে মই শীতকালীন ভ্ৰমণৰ অংশ হওঁ। মই সমগ্ৰ দেশৰ যুৱসকলক শীতকালত নিশ্চিতভাৱে উত্তৰাখণ্ডলৈ আহিবলৈ অনুৰোধ জনাম। তেতিয়া ইয়াত ভক্তৰ সংখ্যাও সিমান নহয়। আপোনালোকৰ বাবে ইয়াত দুঃসাহসিক কাৰ্যকলাপৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। আপোনালোক সকলোৱে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াৰ পিছত সেইসমূহৰ বিষয়ে জানিব আৰু যদি সম্ভৱ হয়, অধিক দিনৰ বাবে দেৱভূমিৰ আতিথ্য উপভোগ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে আপোনালোকৰ নিজ নিজ ৰাজ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আগন্তুক দিনকেইটাত আপোনালোকে ইয়াত কঠোৰ প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’ব। বহুতো ৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখ ভংগ কৰা হ'ব, নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰা হ'ব। আপোনালোকে আপোনালোকৰ সামৰ্থ্য অনুসৰি আপোনালোকৰ ১০০ শতাংশ দিব, কিন্তু মোৰ ওচৰত আপোনালোকৰ বাবে এটা অনুৰোধ আছে। এই ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াসমূহ কেৱল এক ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাই নহয়, ই ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ বাবেও এক শক্তিশালী মঞ্চ। এইটো ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য উদযাপনৰো এক অনুষ্ঠান। আপোনালোকৰ পদকসমূহত ভাৰতৰ একতা আৰু শ্ৰেষ্ঠতাৰ উজ্জ্বলতাকো আনিবলৈ চেষ্টা কৰিব। ইয়াৰ পৰা, আপোনালোকে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ ভাষা, খাদ্য, গান আৰু সংগীতৰ বিষয়ে উন্নত তথ্য লৈ উভতিব। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা সম্পৰ্কেও মোৰ এটা অনুৰোধ আছে। দেৱভূমিৰ বাসিন্দাসকলৰ প্ৰচেষ্টাত উত্তৰাখণ্ডই প্লাষ্টিকমুক্ত হোৱাৰ দিশত কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। আপোনালোকৰ সমৰ্থন অবিহনে প্লাষ্টিকমুক্ত উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিব নোৱাৰি। অনুগ্ৰহ কৰি এই অভিযানটো সফল কৰিবলৈ অৰিহণা যোগাব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে ‘ফিটনেছ’ৰ গুৰুত্ব বুজি পায়। সেয়েহে, আজি মই এটা প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়েও কথা পাতিব বিচাৰিছোঁ যিটো অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। পৰিসংখ্যাই দেখুৱাইছে যে আমাৰ দেশত মেদবহুলতাৰ সমস্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ প্ৰতিটো বয়স গোটৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলো বেয়াকৈ প্ৰভাৱিত হৈছে। আৰু এয়াও হৈছে চিন্তাৰ বিষয়, কিয়নো ‘অবেচিটী’ অৰ্থাত্ মেদবহুলতাৰ বাবে ‘ডায়েবেটিচ’, হৃদৰোগৰ দৰে ৰোগৰ আশংকা বৃদ্ধি পাইছে। মই সন্তুষ্ট যে আজি ‘ফিট ইণ্ডিয়া’ আন্দোলনৰ জৰিয়তে দেশখন সুস্থতা আৰু স্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলীৰ বিষয়ে অধিক সজাগ হৈ উঠিছে। এই ৰাষ্ট্ৰীয় খেলবোৰে আমাক শাৰীৰিক সক্ৰিয়তা, অনুশাসন আৰু সন্তুলিত জীৱন কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সেই কথাও শিকায়। আজি মই দেশবাসীক ক'ব বিচাৰো, নিশ্চিতভাৱে দুটা বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়ক। এই দুটা বিষয় ব্যায়াম আৰু আহাৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। প্ৰতিদিনে, অলপ সময় উলিয়াওক আৰু ব্যায়াম কৰক। খোজ কঢ়াৰ পৰা ব্যায়াম কৰালৈকে, যি সম্ভৱ কৰিব। দ্বিতীয়তে, আপোনালোকৰ আহাৰৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব দিয়ক। আপোনালোকৰ মনোযোগ সন্তুলিত গ্ৰহণত হোৱা উচিত আৰু খাদ্য নিউট্ৰিচিয়াছ, পুষ্টিকৰ হোৱা উচিত।
আৰু এটা কথা হ’ব পাৰে। আপোনালোকে খাওতে অ-স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি, তেল কিছু কমাওক। আমাৰ সাধাৰণ পৰিয়ালবোৰৰ দৰে, মাহটোৰ আৰম্ভণিতে ৰেচন আহে। এই পৰ্যন্ত যদি আপোনালোকে প্ৰতি মাহে দুই লিটাৰ ৰন্ধন তেল ঘৰলৈ আনিছিল, এই পৰিমাণ ১০ শতাংশৰে হ্ৰাস কৰক। আমি প্ৰতিদিনে ব্যৱহাৰ কৰা তেলৰ পৰিমাণ ১০ শতাংশ হ্ৰাস কৰক। মেদবহুলতা এৰাই চলিবলৈ আমি কিছুমান উপায় বিচাৰিব লাগিব। এনে সৰু পদক্ষেপ লোৱাটোৱে আপোনালোকৰ স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। আৰু আমাৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলে সেয়াই কৰিছিল। তেওঁলোকে সতেজ বস্তু, প্ৰাকৃতিক বস্তু, সন্তুলিত আহাৰ খাইছিল। কেৱল এক স্বাস্থ্যৱান শৰীৰেহে এক স্বাস্থ্যৱান মন আৰু এক স্বাস্থ্যৱান ৰাষ্ট্ৰ গঢ়িব পাৰে। মই ৰাজ্য চৰকাৰ, বিদ্যালয়, কাৰ্যালয় আৰু সমাজৰ নেতাসকলক এই বিষয়ে সজাগতা বিয়পাবলৈ আহ্বান জনাব বিচাৰো, আপোনালোক সকলোৰে যথেষ্ট ব্যৱহাৰিক অভিজ্ঞতা আছে। মই বিচাৰো যে আপোনালোকে সঠিক পুষ্টিৰ তথ্য নিৰন্তৰ মানুহৰ প্ৰচাৰিত কৰক। আহক, আমি সকলোৱে এই আহ্বানৰে 'ফিট ইণ্ডিয়া' গঢ়িবলৈ একত্ৰিত হওঁ আহক।
বন্ধুসকল,
হওতে, ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া’ আৰম্ভ কৰাটো হৈছে মোৰ দায়িত্ব, কিন্তু আজি মই আপোনালোক সকলোকে লৈ এই কামটো কৰিব বিচাৰিছোঁ। গতিকে এই ‘গে’মছ’ৰ আৰম্ভণিৰ বাবে আপোনালোকৰ ম'বাইলৰ ‘ফ্লেছলাইট’বোৰ অন কৰক, আপোনালোক সকলোৱে ‘ফ্লেছলাইট’বোৰ জ্বলাই লওক। আপোনালোক সকলোৰে সৈতে একেলগে মই ‘৩৮ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিলোঁ। আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোলৈকে মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ!