Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the inaugural function of the International Year of Cooperatives-2025 in Mumbai, Maharashtra
Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, cooperatives will pave the way for employment and prosperity for agriculture and rural areas in the coming days
Under the leadership of PM Modi, the double engine government of Maharashtra will make the state a hub of cooperatives in a true sense
Celebrating Year of Cooperatives in India will significantly expand cooperatives across the country
During the International Year of Cooperatives, efforts will be made to increase the reach of cooperatives and to connect every person with cooperatives
Under the leadership of PM Modi, the cooperative sector of India is moving forward with the principles of social harmony, equality and inclusiveness
The cooperative sector running on the principle of ‘Cooperation Amongst Cooperatives’ will be economically self-reliant across the country
The 'umbrella organization' will integrate activities like digital banking, mobile banking, online transactions and trade with foreign countries with the Urban Cooperative Bank
Soon, all cooperative banks will be equipped with the services of regular banks, which will lead to the development of cooperative banking
24 JAN 2025 8:53PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the inaugural function of International Year of Cooperatives 2025 in Mumbai, Maharashtra. Shri Amit Shah also inaugurated the corporate office of the National Urban Cooperative Finance and Development Corporation (NUCFDC). On this occasion, Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol, Maharashtra Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, along with the Secretary of the Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi recently inaugurated the International Year of Cooperatives 2025. He mentioned that the Ministry of Cooperation has outlined a 12-month program to celebrate the Year of Cooperatives in India, which is being inaugurated today. He said that India will celebrate the Year of Cooperatives in a way that will significantly advance the cooperative movement across the country. He emphasized that during the International Year of Cooperatives, efforts will be made to expand the cooperative sector, bring transparency within it, strengthen cooperative institutions, increase the reach of cooperatives to new areas, and connect every individual in India to some form of cooperation.
Shri Shah stated that by December 31, 2025, when the UN International Year of Cooperatives concludes, the growth of India's cooperative movement will be both symmetric and inclusive, and the goal of "Sahkar Se Samriddhi” will be largely achieved. He further noted that the cooperative sector will play a significant role in achieving the two major goals set by Prime Minister Shri Narendra Modi: becoming the third-largest economic power in the world and transforming into a fully developed nation by 2047. He added that the cooperative sector will advance on the principles of social harmony, equality, and inclusivity.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the virtual inauguration of the umbrella organization for cooperative banks, the National Urban Cooperative Finance and Development Corporation (NUCFDC), took place today. He stated that this organization will provide multidimensional benefits to the urban cooperative sector. He added that within the next three years, all our scheduled cooperative banks will be equipped with services equivalent to those offered by national and private banks, which will significantly expand the scope of their services. Along with this, the focus will also be on better utilization of resources, improving banking processes, and unifying the accounting systems of all cooperative banks. Shri Shah mentioned that India currently has a total of 1,465 urban cooperative banks, nearly half of which are located in Gujarat and Maharashtra. The country also has 49 scheduled banks and over 8.25 lakh cooperative institutions.
Union Minister of Cooperation stated that in the coming days, the principle of ‘Cooperation Amongst Cooperatives’ will be implemented across the nation. The 'umbrella organization' will do the work of integrating activities like digital banking, mobile banking, online transactions and trade with foreign countries with the Urban Cooperative Bank. All transactions and financial activities of cooperative institutions will be conducted exclusively through cooperative banks. Shri Shah emphasized that once the principle of Cooperation Amongst Cooperatives is effectively grounded in all states, it will lead to significant success, enabling the cooperative sector to achieve economic self-reliance.
Shri Amit Shah stated that the Modi government has resolved several issues concerning urban cooperative banks with the Reserve Bank of India. He mentioned that in the coming days, strengthening the umbrella organization will help increase trust and business while removing all obstacles. He also highlighted that the training program for the 10,000 M-PACS (Multipurpose Primary Agricultural Cooperative Societies) formed under the new bylaws is starting today, marking a new beginning. He further mentioned that the goal is to establish a PACS in every village panchayat across the country. To ensure the viability of PACS, model bylaws have been created, which have been accepted by all states.
Shri Shah stated that under the model bylaws, PACS can now engage in a variety of new activities. He mentioned that the Modi government has spent Rs. 2,500 crore to provide computers and software to each PACS and has made efforts to link these various activities with PACS. He emphasized that to make this initiative successful, technology must be adopted. He also said that by bringing professionalism into PACS, the entire cooperative sector can be strengthened through them.
Union Minister of Cooperation emphasized the importance of involving youth proficient in modern technology to make cooperatives self-reliant, whether in banks or PACS. He expressed confidence that the combined efforts of the 'double engine government' led by Prime Minister Shri Narendra Modi, along with Shri Devendra Fadnavis, Shri Eknath Shinde, and Shri Ajit Pawar, would transform Maharashtra into a true hub of cooperative excellence. He said that cooperatives can be a source of employment in every village.
Shri Amit Shah highlighted the significant support extended by the Modi government to the cooperative sector, noting that the introduction of ethanol production has boosted the profitability of sugar mills. He mentioned that to ensure better prices for sugar, Prime Minister Modi recently approved the export of 10 lakh tonnes of sugar, benefiting Maharashtra's cooperative sugar mills the most. He further stated that the Modi government is committed to advancing the cooperative sector and has introduced a ranking system to achieve this goal. The rankings will cover seven key areas: PACS, dairy, fisheries, urban cooperative banks, housing credit societies, credit cooperatives, and Khadi Village Industries. Shri Shah explained that the ranking system is based on several parameters, including audits, activities, services, financial performance, infrastructure, and branding, collectively weighted for 100 marks. This system aims to enhance transparency and reliability, ensuring that banks can confidently provide funding to PACS based on these rankings in the future.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government is advancing with the vision of 'Sahkar Se Samriddhi' (Prosperity through cooperation) and “Samriddhi se Aatmanirbharta” , which is self-reliance through prosperity. He announced the initiation of three key projects at the event: the inauguration of the International Year of Cooperative (IYC) 2025 related event calendar, the launch of the office for the umbrella organization of Urban Cooperative Banks - NUCFDC, and the first training session for 10,000 new MPACS members. Shri Amit Shah also revealed that in the upcoming budget session, the government will announce the establishment of the Tribhuvan National Cooperative University, named after the eminent cooperative leader of Gujarat, Shri Tribhuvan Das Patel. This university will focus on producing skilled professionals for various sectors. He expressed confidence that, under Prime Minister Modi's leadership, the cooperative sector will drive employment and prosperity in agriculture, rural areas, and among the youth in the coming days.

ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ-২০২৫ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভাষণ কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সমবায়সমূহে অনাগত দিনত কৃষি খণ্ড আৰু গ্ৰামাঞ্চলত কৰ্মসংস্থাপন আৰু সমৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ৰাজ্যখনক সঁচা অৰ্থত সমবায়ৰ কেন্দ্ৰ কৰি তুলিব
ভাৰতত সমবায় বছৰ উদযাপনে সমগ্ৰ দেশতে সমবায়সমূহৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণ হ’ব
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত সমবায়ৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে প্ৰতিজন ব্যক্তিক সমবায়ৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ব
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ সমবায় খণ্ডই সামাজিক সম্প্ৰীতি, সমতা আৰু সৰ্বাংগীনতাৰ নীতিৰে আগবাঢ়িছে
‘সমবায়ৰ মাজতে সহযোগিতা’ নীতিৰে চলি থকা সমবায় খণ্ড সমগ্ৰ দেশতে অৰ্থনৈতিকভাৱে স্বাৱলম্বী হ’ব
ডিজিটেল বেংকিং, মোবাইল বেংকিং, অনলাইন লেনদেন আৰু বহিঃৰাজ্যৰ সৈতে বাণিজ্যৰ দৰে কাম-কাজক নগৰ সমবায় বেংকৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিব এই ‘একত্ৰ সংস্থাটোৱে’
অতি সোনকালে সকলো সমবায় বেংক নিয়মীয়া বেংকৰ সেৱাৰে সজ্জিত হ’ব, যাৰ ফলত সমবায় বেংকিঙৰ বিকাশ সাধন হ’ব
24 JAN 2025 8:53PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ ২০২৫ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাষ্ট্ৰীয় নগৰ সমবায় বিত্ত আৰু উন্নয়ন নিগমৰ কৰ্পৰেট কাৰ্যালয়ো উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে সমবায় বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী মুৰলীধৰ মোহল, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দে আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰৰ লগতে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সম্পাদক ড° আশীষ কুমাৰ ভূটানীকে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শেহতীয়াকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ ২০২৫ উদ্বোধন কৰাৰ পাছত আজি ভাৰতত আনুষ্ঠানিকভাৱে এই বৰ্ষ উদ্বোধন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে সমবায় বৰ্ষটো এনেদৰে উদযাপন কৰিব যাতে সমগ্ৰ দেশতে সমবায় আন্দোলনক যথেষ্ট আগুৱাই নিব পৰা যায়। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত সমবায় খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণ, ইয়াৰ ভিতৰত স্বচ্ছতা অনা, সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহ শক্তিশালী কৰা, সমবায়ৰ নতুন ক্ষেত্ৰলৈ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰা, ভাৰতৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিক যিকোনো ধৰণৰ সহযোগিতাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ব।
শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ২০২৫ চনৰ ৩১ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষৰ সামৰণি পৰিব, তেতিয়া ভাৰতৰ সমবায় আন্দোলনৰ বৃদ্ধি প্ৰতিসম আৰু সৰ্বাংগীন দুয়োটা হ'ব আৰু "সমবায়ৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি"ৰ লক্ষ্য বহুলাংশে পূৰণ হ'ব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰা দুটা ডাঙৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সমবায় খণ্ডই উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায় খণ্ডই সামাজিক সম্প্ৰীতি, সমতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ নীতিৰে আগবাঢ়ি যাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমবায় বেংকৰ একত্ৰ সংগঠন ৰাষ্ট্ৰীয় নগৰ সমবায় বিত্ত আৰু উন্নয়ন নিগমৰ ভাৰ্চুৱেল উদ্বোধনী আজি অনুষ্ঠিত হয়। এই সংস্থাই নগৰীয়া সমবায় খণ্ডক বহুমাত্ৰিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে অহা তিনি বছৰৰ ভিতৰত আমাৰ সকলো সূচীভূক্ত সমবায় বেংক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ব্যক্তিগত বেংকে আগবঢ়োৱা সেৱাৰ সমতুল্য সেৱাৰে সজ্জিত হ’ব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ সেৱাৰ পৰিসৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ লগতে সম্পদৰ উন্নত ব্যৱহাৰ, বেংকিং প্ৰক্ৰিয়াৰ উন্নতি আৰু সকলো সমবায় বেংকৰ হিচাপ ব্যৱস্থা একত্ৰিত কৰা আদিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত বৰ্তমান মুঠ ১,৪৬৫টা নগৰীয়া সমবায় বেংক আছে, ইয়াৰে প্ৰায় আধা গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত অৱস্থিত। দেশত ৪৯টা অনুসূচিত বেংক আৰু ৮.২৫ লক্ষাধিক সমবায় প্ৰতিষ্ঠানো আছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনাগত দিনত সমগ্ৰ দেশতে ‘সমবায়ৰ মাজত সহযোগিতা’ৰ নীতি কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব। ডিজিটেল বেংকিং, মোবাইল বেংকিং, অনলাইন লেনদেন আৰু বহিঃৰাজ্যৰ সৈতে বাণিজ্যৰ দৰে কাম-কাজসমূহ নগৰীয়া সমবায় বেংকৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ কাম ‘একত্ৰ সংস্থাটোৱে’ কৰিব। সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সকলো লেনদেন আৰু বিত্তীয় কাম-কাজ একান্তভাৱে সমবায় বেংকৰ জৰিয়তে কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে দৃঢ়তাৰে কয় যে সমবায়ৰ মাজত সহযোগিতাৰ নীতিটো সকলো ৰাজ্যতে ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰতিষ্ঠা হ’লে ই উল্লেখযোগ্য সফলতাৰ সূচনা কৰিব, যাৰ ফলত সমবায় খণ্ডই অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতা লাভ কৰিব পাৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ সৈতে নগৰীয়া সমবায় বেংক সম্পৰ্কীয় কেইবাটাও সমস্যা সমাধান কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অনাগত দিনত একত্ৰ সংগঠনটো শক্তিশালী কৰিলে আস্থা আৰু ব্যৱসায় বৃদ্ধিত সহায়ক হ’ব আৰু লগতে সকলো বাধা দূৰ হ’ব। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে নতুন উপ-বিধিৰ অধীনত গঠন হোৱা ১০ হাজাৰ এম-পিএচিএছ (বহুমুখী প্ৰাথমিক কৃষি সমবায় সমিতি)ৰ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে, যাৰ ফলত এক নতুন আৰম্ভণি হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিখন গাঁও পঞ্চায়তত এটা প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি(পেকছ) স্থাপন কৰা। পেকছৰ কাৰ্য্যক্ষমতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰ্হি উপ-বিধি সৃষ্টি কৰা হৈছে, যিবোৰ সকলো ৰাজ্যই গ্ৰহণ কৰিছে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আৰ্হি উপ-বিধিৰ অধীনত এতিয়া পেকছে বিভিন্ন ধৰণৰ নতুন কামত নিয়োজিত হ’ব পাৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে ২৫০০ কোটি টকাৰে প্ৰতিটো পেকছলৈ কম্পিউটাৰ আৰু ছফটৱেৰ যোগান ধৰাৰ লগতে এই বিভিন্ন কাম-কাজক পেকছৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে। এই পদক্ষেপ সফল কৰিবলৈ হ’লে প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। লগতে তেওঁ কয় যে পেকছসমূহক পেছাদাৰীতা প্ৰদান কৰিলে তেওঁলোকৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ সমবায় খণ্ডক শক্তিশালী কৰিব পৰা যাব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমবায়সমূহক স্বাৱলম্বী কৰি তুলিবলৈ আধুনিক প্ৰযুক্তিবিদ্যাত দক্ষ যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, সেয়া বেংকতেই হওক বা পেকছতে হওক। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত গঠিত ‘ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ’ৰ লগতে শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনৱীশ, শ্ৰী একনাথ সিন্দে আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰৰ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাই মহাৰাষ্ট্ৰক সমবায় উৎকৰ্ষতাৰ প্ৰকৃত কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব। তেওঁ কয় যে সমবায় প্ৰতিখন গাঁৱতে কৰ্মসংস্থাপনৰ উৎস হ’ব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে মোদী চৰকাৰে সমবায় খণ্ডলৈ আগবঢ়োৱা উল্লেখযোগ্য সমৰ্থনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইথানল উৎপাদন প্ৰৱৰ্তনে চেনি কলৰ লাভালাভ বৃদ্ধি কৰা বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে চেনিৰ উন্নত মূল্য নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে শেহতীয়াকৈ ১০লাখ টন চেনি ৰপ্তানিৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে, যাৰ ফলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ সমবায় চেনি কলসমূহে সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে সমবায় খণ্ডক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে মোদী চৰকাৰ দায়বদ্ধ আৰু এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ৰেংকিং ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। এই ৰেংকিঙত সাতটা মূল ক্ষেত্ৰ সামৰি লোৱা হ’ব: পেকছ, দুগ্ধ, মীন, নগৰীয়া সমবায় বেংক, গৃহ নিৰ্মাণ ঋণ সমিতি, ঋণ সমবায়, আৰু খাদী গাঁও উদ্যোগ। শ্ৰী শ্বাহে ব্যাখ্যা কৰে যে ৰেংকিং ব্যৱস্থাটো অডিট, কাৰ্য্যকলাপ, সেৱা, বিত্তীয় পৰিৱেশন, আন্তঃগাঁথনি, আৰু ব্ৰেণ্ডিঙকে ধৰি কেইবাটাও পৰিমাপৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তৈয়াৰ কৰা হয়, যিবোৰৰ বিপৰীতে সামূহিকভাৱে ১০০নম্বৰ থাকিব। এই ব্যৱস্থাৰ লক্ষ্য হৈছে স্বচ্ছতা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰা, যাতে ভৱিষ্যতে বেংকসমূহে এই ৰেংকিঙৰ ভিত্তিত পেকছক আত্মবিশ্বাসেৰে ধন আগবঢ়াব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰখনে ‘সহকৰ ছে সমৃদ্ধি’ (সমবায়ৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি) আৰু “সমৃদ্ধি জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰতা” ৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে, যিটো হৈছে স্বাৱলম্বীতাৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি। তেওঁ এই অনুষ্ঠানত তিনিটা মূল প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণিৰ কথা ঘোষণা কৰে: আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ (আই ৱাই চি) ২০২৫ সম্পৰ্কীয় অনুষ্ঠান কেলেণ্ডাৰ উদ্বোধন, নগৰ সমবায় বেংকৰ একত্ৰ সংগঠন-এনইউচিএফডিচিৰ বাবে কাৰ্যালয় মুকলি, আৰু ২০২৫ চনৰ বাবে প্ৰথম প্ৰশিক্ষণ পৰ্বত ১০ হাজাৰ নতুন এমপিএচিএছ সদস্যৰ অংশগ্ৰহণ। শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে প্ৰকাশ কৰে যে আগন্তুক বাজেট অধিবেশনত চৰকাৰে গুজৰাটৰ বিশিষ্ট সমবায় নেতা শ্ৰী ত্ৰিভুৱন দাস পেটেলৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা ত্ৰিভুৱন ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বিশ্ববিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিব। এই বিশ্ববিদ্যালয়ে বিভিন্ন খণ্ডৰ বাবে দক্ষ পেছাদাৰী গঢ় দিয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত, সমবায় খণ্ডই অনাগত দিনত কৃষি, গ্ৰামাঞ্চল আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধিৰ লগতে সমৃদ্ধিৰ দিশত আগুৱাই নিব।