ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମବାୟ ବର୍ଷ-୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ସମବାୟ ସମିତି ଆଗାମୀ ଦିନରେ କୃଷି ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସମବାୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ
ଭାରତରେ ସମବାୟ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଯଥେଷ୍ଟ ବିସ୍ତାର କରିବ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ରେ ସମବାୟ ସମିତିର କଳେବର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସମବାୟ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଭାରତର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନା, ସମାନତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକତାର ନୀତି ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି
'ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ' ନୀତିରେ ଚାଲୁଥିବା ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ
ଏହି 'ଶୀର୍ଷ ସଂଗଠନ' ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍, ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍, ଅନଲାଇନ୍ କାରବାର ଏବଂ ବିଦେଶ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବ
ଖୁବଶୀଘ୍ର ସମସ୍ତ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ନିୟମିତ ବ୍ୟାଙ୍କର ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗର ବିକାଶ କରିବ
24 JAN 2025 8:53PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ଅର୍ଥ ଓ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ଏନୟୂସିଏଫଡିସି)ର କର୍ପୋରେଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାରଙ୍କ ସମେତ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡ. ଆଶିଷ କୁମାର ଭୂଟାନି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିକଟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତରେ ସମବାୟ ବର୍ଷ ପାଳନ ପାଇଁ ଏକ ୧୨ ମାସର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି, ଯାହା ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହେଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସମବାୟ ବର୍ଷକୁ ଏପରି ଭାବରେ ପାଳନ କରିବ ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଏଥିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା, ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟର କଳେବର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କୌଣସି ନା କୌଣସି ପ୍ରକାର ସହଯୋଗରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିସେମ୍ବର ୩୧, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଯେତେବେଳେ ଜାତିସଂଘର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଶେଷ ହେବ, ଭାରତର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉଭୟ ସମାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ଏବଂ "ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି"ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମୁଖ୍ୟତଃ ହାସଲ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ: ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନା, ସମାନତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣନୀତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଶୀର୍ଷ ସଂଗଠନ ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ଅର୍ଥ ଓ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ଏନୟୁସିଏଫଡିସି)ର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଉଦଘାଟନ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ସଂଗଠନ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁମୁଖୀ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସମସ୍ତ ଅନୁସୂଚିତ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଓ ବେସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କମାନଙ୍କ ଭଳି ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସେବାର ପରିସରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ସହ ସମ୍ବଳର ଉତ୍ତମ ଉପଯୋଗ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକାଠି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୁଦାୟ ୧୪୬୫ ଟି ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ଅଧା ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଦେଶରେ ୪୯ଟି ସିଡ୍ୟୁଲ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ୮.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଛି।
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 'ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ' ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ମୋବାଇଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍, ଅନଲାଇନ୍ କାରବାର ଏବଂ ବିଦେଶ ସହ ବାଣିଜ୍ୟ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି 'ଶୀର୍ଷ ସଂଗଠନ' କରିବ। ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସମସ୍ତ କାରବାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କେବଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯିବ । ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ନୀତି କୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ଆଧାରିତ କରାଗଲେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ସହ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଶୀର୍ଷ ସଂଗଠନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦ୍ବାରା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ସହ ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନ ଦୂର ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ନୂତନ ଉପନିୟମ ଅଧୀନରେ ଗଠିତ ୧୦,୦୦୦ ଏମ-ପ୍ୟାକ୍ସ (ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ସମବାୟ ସମିତି) ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏକ ପ୍ୟାକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ପ୍ୟାକ୍ସର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ମଡେଲ୍ ବାଇଲ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଡେଲ ବାଇଲ ଅଧୀନରେ ପ୍ୟାକ୍ସ ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇପାରିବ। ମୋଦି ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ୨୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ୟାକ୍ସ ସହ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଆପଣାଇବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ୟାକ୍ସରେ ପେସାଦାରତାକୁ ଆଣି ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସମବାୟକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଦକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ 'ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର', ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍, ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମବାୟ ଉତ୍କର୍ଷତାର ଏକ ପ୍ରକୃତ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସମବାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ରୋଜଗାରର ଉତ୍ସ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଚିନିର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିକଟରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଚିନିର ରପ୍ତାନିକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମବାୟ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ କରିଛି। ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମୋଦି ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଏକ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ୟାକ୍ସ, ଦୁଗ୍ଧ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ, ହାଉସିଂ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି, କ୍ରେଡିଟ୍ କୋ-ଅପରେଟିଭ୍ ଏବଂ ଖଦି ଗ୍ରାମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭଳି ୭ଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଅଡିଟ୍, କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସେବା, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସମେତ ଅନେକ ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୧୦୦ ମାର୍କ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଭାରପ୍ରାପ୍ତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ବୁଝାଇଥିଲେ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ମାନ୍ୟତା ଆଧାରରେ ପିଏସିଏସକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି' (ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧି) ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ 'ସମୃଦ୍ଧି ସେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା'ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ: ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ (ଆଇୱାଇସି) ୨୦୨୫ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଇଭେଣ୍ଟ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ଉଦଘାଟନ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ - ଏନୟୁସିଏଫଡିସିର ଶୀର୍ଷ ସଂଗଠନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ୧୦,୦୦୦ ନୂତନ ଏମପାକ୍ସ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅଧିବେଶନ । ଆଗାମୀ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ଗୁଜରାଟର ବିଶିଷ୍ଟ ସମବାୟ ନେତା ଶ୍ରୀ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ପଟେଲଙ୍କ ନାମରେ ତ୍ରିଭୁବନ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସରକାର ଘୋଷଣା କରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ପେସାଦାର ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଆଗାମୀ ଦିନରେ କୃଷି, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the inaugural function of the International Year of Cooperatives-2025 in Mumbai, Maharashtra
Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, cooperatives will pave the way for employment and prosperity for agriculture and rural areas in the coming days
Under the leadership of PM Modi, the double engine government of Maharashtra will make the state a hub of cooperatives in a true sense
Celebrating Year of Cooperatives in India will significantly expand cooperatives across the country
During the International Year of Cooperatives, efforts will be made to increase the reach of cooperatives and to connect every person with cooperatives
Under the leadership of PM Modi, the cooperative sector of India is moving forward with the principles of social harmony, equality and inclusiveness
The cooperative sector running on the principle of ‘Cooperation Amongst Cooperatives’ will be economically self-reliant across the country
The 'umbrella organization' will integrate activities like digital banking, mobile banking, online transactions and trade with foreign countries with the Urban Cooperative Bank
Soon, all cooperative banks will be equipped with the services of regular banks, which will lead to the development of cooperative banking
24 JAN 2025 8:53PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the inaugural function of International Year of Cooperatives 2025 in Mumbai, Maharashtra. Shri Amit Shah also inaugurated the corporate office of the National Urban Cooperative Finance and Development Corporation (NUCFDC). On this occasion, Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol, Maharashtra Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, along with the Secretary of the Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi recently inaugurated the International Year of Cooperatives 2025. He mentioned that the Ministry of Cooperation has outlined a 12-month program to celebrate the Year of Cooperatives in India, which is being inaugurated today. He said that India will celebrate the Year of Cooperatives in a way that will significantly advance the cooperative movement across the country. He emphasized that during the International Year of Cooperatives, efforts will be made to expand the cooperative sector, bring transparency within it, strengthen cooperative institutions, increase the reach of cooperatives to new areas, and connect every individual in India to some form of cooperation.
Shri Shah stated that by December 31, 2025, when the UN International Year of Cooperatives concludes, the growth of India's cooperative movement will be both symmetric and inclusive, and the goal of "Sahkar Se Samriddhi” will be largely achieved. He further noted that the cooperative sector will play a significant role in achieving the two major goals set by Prime Minister Shri Narendra Modi: becoming the third-largest economic power in the world and transforming into a fully developed nation by 2047. He added that the cooperative sector will advance on the principles of social harmony, equality, and inclusivity.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the virtual inauguration of the umbrella organization for cooperative banks, the National Urban Cooperative Finance and Development Corporation (NUCFDC), took place today. He stated that this organization will provide multidimensional benefits to the urban cooperative sector. He added that within the next three years, all our scheduled cooperative banks will be equipped with services equivalent to those offered by national and private banks, which will significantly expand the scope of their services. Along with this, the focus will also be on better utilization of resources, improving banking processes, and unifying the accounting systems of all cooperative banks. Shri Shah mentioned that India currently has a total of 1,465 urban cooperative banks, nearly half of which are located in Gujarat and Maharashtra. The country also has 49 scheduled banks and over 8.25 lakh cooperative institutions.
Union Minister of Cooperation stated that in the coming days, the principle of ‘Cooperation Amongst Cooperatives’ will be implemented across the nation. The 'umbrella organization' will do the work of integrating activities like digital banking, mobile banking, online transactions and trade with foreign countries with the Urban Cooperative Bank. All transactions and financial activities of cooperative institutions will be conducted exclusively through cooperative banks. Shri Shah emphasized that once the principle of Cooperation Amongst Cooperatives is effectively grounded in all states, it will lead to significant success, enabling the cooperative sector to achieve economic self-reliance.
Shri Amit Shah stated that the Modi government has resolved several issues concerning urban cooperative banks with the Reserve Bank of India. He mentioned that in the coming days, strengthening the umbrella organization will help increase trust and business while removing all obstacles. He also highlighted that the training program for the 10,000 M-PACS (Multipurpose Primary Agricultural Cooperative Societies) formed under the new bylaws is starting today, marking a new beginning. He further mentioned that the goal is to establish a PACS in every village panchayat across the country. To ensure the viability of PACS, model bylaws have been created, which have been accepted by all states.
Shri Shah stated that under the model bylaws, PACS can now engage in a variety of new activities. He mentioned that the Modi government has spent Rs. 2,500 crore to provide computers and software to each PACS and has made efforts to link these various activities with PACS. He emphasized that to make this initiative successful, technology must be adopted. He also said that by bringing professionalism into PACS, the entire cooperative sector can be strengthened through them.
Union Minister of Cooperation emphasized the importance of involving youth proficient in modern technology to make cooperatives self-reliant, whether in banks or PACS. He expressed confidence that the combined efforts of the 'double engine government' led by Prime Minister Shri Narendra Modi, along with Shri Devendra Fadnavis, Shri Eknath Shinde, and Shri Ajit Pawar, would transform Maharashtra into a true hub of cooperative excellence. He said that cooperatives can be a source of employment in every village.
Shri Amit Shah highlighted the significant support extended by the Modi government to the cooperative sector, noting that the introduction of ethanol production has boosted the profitability of sugar mills. He mentioned that to ensure better prices for sugar, Prime Minister Modi recently approved the export of 10 lakh tonnes of sugar, benefiting Maharashtra's cooperative sugar mills the most. He further stated that the Modi government is committed to advancing the cooperative sector and has introduced a ranking system to achieve this goal. The rankings will cover seven key areas: PACS, dairy, fisheries, urban cooperative banks, housing credit societies, credit cooperatives, and Khadi Village Industries. Shri Shah explained that the ranking system is based on several parameters, including audits, activities, services, financial performance, infrastructure, and branding, collectively weighted for 100 marks. This system aims to enhance transparency and reliability, ensuring that banks can confidently provide funding to PACS based on these rankings in the future.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government is advancing with the vision of 'Sahkar Se Samriddhi' (Prosperity through cooperation) and “Samriddhi se Aatmanirbharta” , which is self-reliance through prosperity. He announced the initiation of three key projects at the event: the inauguration of the International Year of Cooperative (IYC) 2025 related event calendar, the launch of the office for the umbrella organization of Urban Cooperative Banks - NUCFDC, and the first training session for 10,000 new MPACS members. Shri Amit Shah also revealed that in the upcoming budget session, the government will announce the establishment of the Tribhuvan National Cooperative University, named after the eminent cooperative leader of Gujarat, Shri Tribhuvan Das Patel. This university will focus on producing skilled professionals for various sectors. He expressed confidence that, under Prime Minister Modi's leadership, the cooperative sector will drive employment and prosperity in agriculture, rural areas, and among the youth in the coming days.