Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Acceptance Speech on Award of Grand Commander of the Order of Niger
19 NOV 2024 10:26PM by PIB Delhi
Your Excellency President Tinubu,
I deeply express my heartfelt gratitude to you, the government and the people of Nigeria, for honoring me with Nigeria's national award, the Grand Commander of the Order of the Niger. I accept this honour with humility and respect. And, I dedicate this honor to the 1.4 billion people of India and to the enduring friendship between India and Nigeria. This honour will continue to inspire us to take the Strategic Partnership between India and Nigeria to new heights.
Friends,
Relations between India and Nigeria are based on mutual cooperation, harmony and mutual respect. As two vibrant democracies and dynamic economies, we have consistently worked together for the welfare of our peoples. The social and cultural diversity in both our countries is our identity, our strength. Nigeria's 'Renewed Hope Agenda' and India's 'Viksit Bharat 2047' have many things in common. President Tinubu's visit to India last year added a new chapter to our relationship. Today, we had an in-depth discussion on further strengthening and expanding our mutual cooperation. We have identified new opportunities for collaboration in sectors such as economy, energy, agriculture, security, fintech, small and medium-scale enterprises, and culture. As a close and trusted partner, special emphasis will be placed on skill development and capacity building, as per the needs of the people of Nigeria. The Indian community of over 60,000 members living in Nigeria plays a vital role in our ties. I would like to express my heartfelt gratitude to President Tinubu and his government for taking care of them.
Friends,
Nigeria has played a significant and positive role in Africa. And, close ties with Africa has been a top priority for India. In all our endeavours, we have moved forward shoulder to shoulder with a friendly country like Nigeria.
As the saying goes in Africa: 'A friend is someone you share the path with.' India and Nigeria together will continue to move forward for the prosperity of our peoples and the entire African continent.
By working in close coordination, we will give importance to the interests and priorities of the Global South.
Excellency,
Once again, on behalf of the 1.4 billion Indians, I extend my profound gratitude for this honor.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গ্রান্ত কমান্দর ওফ ওর্দর ওফ নাইজর মনা লৌবদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
19 NOV 2024 10:26PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি তিনুবু,
নাইজেরিয়াগী জাতিগী মনা গ্রান্ত কমান্দর ওফ ওর্দর ওফ নাইজর ঐঙোন্দা পীবদা ঐনা অদোম, সরকার অমসুং নাইজেরিয়াগী মীয়ামদা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। নোল্লুকপা অমসুং ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা ঐনা মনা অসি লৌজরি। অমসুং, মসিগী মনা অসি ভারতকী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪ অমসুং ভারত অমসুং নাইজেরিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাংগী মরীদা কৎথোক্লে। মনা অসিনা ভারত অমসুং নাইজেরিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা ঐখোয়দা মখা তানা ইথিল পীরগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং নাইজেরিয়াগী মরক্ত লৈনরিবা মরীশিং অসি অমগা অমগা মতেং পাংনবা, নুংশিনবা অমসুং অমনা অমবু ইকায়খুম্নবদা য়ুম্ফম ওইবনি। গনতন্ত্র চৎপা অচৌবা লৈবাক অনি অমসুং অফবা শেন্মিৎলোনশিং লৈবা লৈবাকশিং ওইনা, ঐখোয়গী মীয়াম য়াইফনবা ঐখোয় লেপ্তনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্কী খুন্নাই অমসুং নাতকী খেন্নবশিং অসি ঐখোয়গী শক্তম অমসুং ঐখোয়গী মপাঙ্গলনি। নাইজেরিয়াগী ‘রিনিউ হোপ এজেন্দা’ অমসুং ভারতকী ‘বিকসিত ভারত ২০৪৭’ গী মরক্ত মান্নবা কয়া লৈরি। হৌখিবা চহিদা পাংথোকখিবা রাস্ত্রপতি তিনুবুগী ভারত খোঙচৎনা ঐখোয়গী মরীদা অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোক্লে। ঙসি, ঐখোয় অমনা অমবু মতেং পাংনবা পাংথোক-চাউথোক্নবা ঐখোয়না কুপ্না খন্নরে। শেন্মিৎলোন, ইনর্জি, লৌউ-শিংউ, সেকুরিতি, ফিনতেক, অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ইন্তরপ্রাইজশিং অমসুং নাত য়াওনা হিরম কয়াদা মতেং পাংন্নবা খুদোংচাবশিং ঐখোয়না মশক খঙদোক্লে। অচেৎপা অমসুং থাজনবা মরুপ অমা ওইনা, নাইজেরিয়াগী মীয়ামগী দরকার ওইবা মতুংইন্না, স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং কেপাসিতি শেমগৎনবা ঐখোয়না অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে। নাইজেরিয়াদা লৈরিবা ভারতমচা ৬০,০০০ হেনবনা ঐখোয়গী মরীশিংদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয় চেকশিন্না শেন্নবগীদমক ঐনা রাস্ত্রপতি তিনুবু অমসুং মহাক্কী সরকারদা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
অফ্রিকাদা নাইজেরিয়ানা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অফ্রিকাগা অচেৎপা মরীশিং লৈনবা অসি ভারতনা মরুওইনা লৌরিবা অমনি। ঐখোয়গী থবকশিংদা, নাইজেরিয়াগুম্বা মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিংদা ঐখোয়না নকশিন্ননা পুন্না চৎমিন্নরি। অফ্রিকাদা হায়নবা অমা লৈ: ‘অদোমগা লম্বী চৎমিন্নরিবা মীওই অদু মরুপনি’ । ঐখোয়গী মীয়াম য়াইফনবা অমসুং অপুনবা অফ্রিকা মহাদেস য়াইফনবা ভারত অমসুং নাইজেরিয়া মখা তানা পুন্না চৎমিন্নগনি।
পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা, ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবশিং অমসুং য়াইফনবা থবক তৌগনি।
ইকায়খুম্নরবা,
অমুক হন্না, ভারতমচা বিল্লিয়ন ১.৪ গী মহুৎশীন্দুনা, মনা অসিগীদমক ঐনা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
দিসক্লেমর : মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।