ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ରାଣ୍ଡ କମାଣ୍ଡର ଅଫ୍ ଦି ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ନାଇଜର ପୁରସ୍କାର ସ୍ବୀକୃତି ଗ୍ରହଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 NOV 2024 10:26PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟିନୁବୁ
ନାଇଜେରିଆର ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରାଣ୍ଡ କମାଣ୍ଡର ଅଫ୍ ଦି ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ଦି ନାଇଜର’ରେ ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର, ନାଇଜେରିଆ ସରକାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଏହି ସମ୍ମାନକୁ ମୁଁ ବି ନମ୍ରତା ଓ ଆଦର ପୂର୍ବକ ସହ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମାନ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଏବଂ ଭାରତ ଓ ନାଇଜେରିଆର ଗଭୀର ବନ୍ଧୁତାକୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି । ଏହି ସମ୍ମାନ ଆମକୁ ଭାରତ ଓ ନାଇଜେରିଆ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ଭାଗୀଦାରୀକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ଓ ନାଇଜେରିଆ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ, ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଦୁଇଟି ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଆମେ ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରୁଛୁ । ଉଭୟ ଦେଶର ସାମାଜିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ହେଉଛି ଆମର ପରିଚୟ, ଆମର ଶକ୍ତି । ନାଇଜେରିଆର 'ନବୀକରଣ ଆଶା ଏଜେଣ୍ଡା' ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଛି। ଗତବର୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟିନୁବୁଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଆମ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଥିଲା। ଆଜି ଆମେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ଓ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ। ଅର୍ଥନୀତି, ଶକ୍ତି, କୃଷି, ନିରାପତ୍ତା, ଫିନଟେକ୍, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି। ଏକ ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ନାଇଜେରିଆର ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ । ନାଇଜେରିଆରେ ଥିବା ୬୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ଅଟନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟିନୁବୁକୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଫ୍ରିକାରେ ନାଇଜେରିଆର ଏକ ବିରାଟ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏବଂ ଆଫ୍ରିକା ସହ ଅତି ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି । ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ ଆମେ ନାଇଜେରିଆ ଭଳି ଏକ ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଆଗକୁ ଚାଲିଛୁ ।
ଯେମିତି ଆଫ୍ରିକାରେ କୁହାଯାଇଥାଏ: ବନ୍ଧୁ ହେଉଛି ଏମିତି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯାହାଙ୍କ ସହିତ ଆପଣ ବାଟ ବାଣ୍ଟିଥାନ୍ତି । ଭାରତ ଏବଂ ନାଇଜେରିଆ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଆଫ୍ରିକା ମହାଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବେ ।
ଆମେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବୁ ।
ମହାମହିମ,
ପୁଣି ଥରେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ, ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ, କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Acceptance Speech on Award of Grand Commander of the Order of Niger
19 NOV 2024 10:26PM by PIB Delhi
Your Excellency President Tinubu,
I deeply express my heartfelt gratitude to you, the government and the people of Nigeria, for honoring me with Nigeria's national award, the Grand Commander of the Order of the Niger. I accept this honour with humility and respect. And, I dedicate this honor to the 1.4 billion people of India and to the enduring friendship between India and Nigeria. This honour will continue to inspire us to take the Strategic Partnership between India and Nigeria to new heights.
Friends,
Relations between India and Nigeria are based on mutual cooperation, harmony and mutual respect. As two vibrant democracies and dynamic economies, we have consistently worked together for the welfare of our peoples. The social and cultural diversity in both our countries is our identity, our strength. Nigeria's 'Renewed Hope Agenda' and India's 'Viksit Bharat 2047' have many things in common. President Tinubu's visit to India last year added a new chapter to our relationship. Today, we had an in-depth discussion on further strengthening and expanding our mutual cooperation. We have identified new opportunities for collaboration in sectors such as economy, energy, agriculture, security, fintech, small and medium-scale enterprises, and culture. As a close and trusted partner, special emphasis will be placed on skill development and capacity building, as per the needs of the people of Nigeria. The Indian community of over 60,000 members living in Nigeria plays a vital role in our ties. I would like to express my heartfelt gratitude to President Tinubu and his government for taking care of them.
Friends,
Nigeria has played a significant and positive role in Africa. And, close ties with Africa has been a top priority for India. In all our endeavours, we have moved forward shoulder to shoulder with a friendly country like Nigeria.
As the saying goes in Africa: 'A friend is someone you share the path with.' India and Nigeria together will continue to move forward for the prosperity of our peoples and the entire African continent.
By working in close coordination, we will give importance to the interests and priorities of the Global South.
Excellency,
Once again, on behalf of the 1.4 billion Indians, I extend my profound gratitude for this honor.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.