Prime Minister's Office
English Translation of Keynote Address by Prime Minister at the 18th Asia-Pacific Conference of German Businesses (APK 2024)
25 OCT 2024 2:55PM by PIB Delhi
Excellency Chancellor Scholz,
Vice Chancellor Dr. Robert Habeck,
Ministers of the Indian Government,
Dr. Busch, Chairman of the Asia-Pacific Committee of German Business,
Industry leaders from India, Germany, and Indo-Pacific countries,
Ladies and gentlemen,
Namaskar!
Guten Tag!
Friends,
Today is a very special day.
My friend, Chancellor Scholz, has come to India for the fourth time.
His first visit was as a Mayor, and the next three have been during his terms as the Chancellor, which highlights his focus on India-Germany relations.
The Asia-Pacific Conference of German Business is being held in India after a gap of 12 years.
On one hand, a CEO forum meeting is taking place, and on the other, our navies are exercising together. German naval ships are currently on a port call in Goa. Additionally, the seventh Inter-Governmental Consultations between India and Germany will be held shortly.
Clearly, the friendship between India and Germany is deepening at every step, on every front.
Friends,
This year marks the 25th anniversary of the India-Germany Strategic Partnership.
The next 25 years will see this partnership reach new heights.
We have created a roadmap for India's development over the coming 25 years.
I am happy that at such a critical time, the German Cabinet has released the "Focus on India” document.
The world's two strongest democracies,
Two of the world's leading economies, together, we can become a force for global good, and the Focus on India document provides a blueprint for this. In this, Germany’s holistic approach and commitment to pursuing the strategic partnership are clearly evident. Especially noteworthy is the trust that Germany has expressed in the skilled workforce of India.
Germany has decided to increase the number of visas for skilled Indians from 20,000 to 90,000 per year.
I am confident that this will further boost Germany's economic growth.
Friends,
Our bilateral trade has surpassed 30 billion dollars.
Today, while hundreds of German companies operate in India, Indian companies are also rapidly expanding in Germany.
India is becoming a prime center of diversification and de-risking and is emerging as a hub of global trade and manufacturing. Given this scenario, now is the most opportune time for you to make in India, and make for the world.
Friends,
The Asia-Pacific Conference has played an essential role in strengthening relations between the EU and the Asia-Pacific region. But I don't see this platform as limited to trade and investment alone.
I see it as a partnership for the Indo-Pacific region and a better future for the world. The world needs stability and sustainability, trust and transparency. These values must be emphasized on every front, whether in society or supply chains. Without them, no country or region can envision a brighter future.
The Indo-Pacific region is very important for the future of the world. Whether it is in terms of global growth, population, or skills, the contribution and potential of this region are immense.
This conference, therefore, holds even greater significance.
Friends,
The people of India value a stable polity and a predictable policy ecosystem.
This is why, after 60 years, a government has been elected for a third consecutive term. This trust in India has been strengthened over the last decade through reform, performance, and transformative governance.
When the common citizen of India feels this way, where else would be better for businesses and investors like you?
Friends,
India stands on four strong pillars: Democracy, Demography, Demand, and Data. Talent, technology, innovation, and infrastructure are the tools for India's growth. Today, an additional great force drives all of these: the strength of Aspirational India.
That is, the combined power of AI — Artificial Intelligence and Aspirational India — is with us. Our youth are driving Aspirational India.
In the last century, natural resources accelerated development. In this century, human resources and innovations will propel growth. This is why India is committed to democratizing skills and technology for its youth.
Friends,
India is working today for the needs of the future world.
Whether it is Mission AI,
Our Semiconductor Mission,
the Quantum Mission,
Mission Green Hydrogen,
Missions related to space technology,
or the Digital India Mission, all of them aim to provide the best and most reliable solutions for the world. These areas offer numerous investment and collaboration opportunities for all of you.
Friends,
India is committed to providing every innovation with a strong platform and the best infrastructure. Our digital public infrastructure is creating endless opportunities for new startups and Industry 4.0. India is also transforming its physical infrastructure with record investments in rail, roads, airports, and ports. There are extensive opportunities here for companies from Germany and the Indo-Pacific region.
I am pleased that India and Germany are working together on renewable energy.
Last month, the fourth Global Renewable Energy Investors Meet was organized in Gujarat in collaboration with Germany.
An India-Germany platform has also been launched for investing in renewable energy at the global level. I hope you will take advantage of the green hydrogen ecosystem that India is developing.
Friends,
This is the right time to join India's growth story.
When India's dynamism meets Germany's precision,
When Germany's engineering meets India's innovation,
When Germany's technology combines with India's talent, a brighter future is envisioned for the Indo-Pacific region and the world.
Friends,
You belong to the business world.
Your mantra is "When we meet, we mean business.”
But coming to India is not only about business; if you miss India's culture, cuisine, and shopping, you will miss a lot.
I assure you: You will be happy, and your family back home will be even happier.
Thank you very much, and may this conference and your stay in India be both fruitful and memorable.
Thank you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১৮শুবা এসিয়া-পেসিফিক কনফরেন্স ওফ জর্মন ব্যুজিনেস (এ পি কে ২০২৪) দা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মরুওইবা ৱারোল
25 OCT 2024 2:55PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা চান্সেল্লর স্কোলজ,
ভাইস চান্সেল্লর দোক্তর রোবার্ত হেবেক,
ভারত সরকারগী মিনিস্তরশিং,
জর্মন ব্যুজিনেসকী এসিয়া-পেসিফিক কম্মিতিগী চিয়ার্মেন, দোক্তর বুসচ,
ভারত, জর্মনি অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লৈবাকশিংগী উদ্যোগকী লুচিংবশিং,
ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং,
খুরুমজরি!
গুতেন তেগ!
মরুপশিং,
ঙসি অসি খন্নবা নুমিৎ অমনি।
ঐগী মরুপ, চান্সেল্লর স্কোলজ, ৪রকশুবা ওইনা ভারত্তা লাক্লে।
মেয়র অমা ওইনা মহাক্না অহানবা ওইনা লাকখি অমসুং মথং খোঙচৎ অহুম মহাক্না চান্সেল্লর ওইরিঙৈদা লাকখিবা অসিনা ভারত-জর্মনিগী মরীশিংদা মহাক্না লুম্না লৌবা অদুগী মমি তারে।
চহি ১২ গী মতুংদা জর্মনি ব্যুজিনেসকী এসিয়া-পেসিফিক মীফম ভারত্তা পাংথোক্লি।
অতোপ্পা অমদা, সি.ই.ও ফোরমগী মীফম অমা পাংথোক্লি অমসুং অতোপ্পা অমদা, ঐখোয়গী নেভিশিং পুন্না লাল ঔরাইরি। হৌজিক জর্মনিগী নেভেল জহাজশিং পোর্ত কোল অমদা গৱাদা লৈরি। মসিগী মথক্তা, অথুবা মতমদা ভারত অমসুং জর্মনিগী মরক্তা ৭শুবা ইন্তর-গভর্নমেন্তেল কন্সলতেসনশিং পাংথোক্লগনি।
তশেংনা, ভারত অমসুং জর্মনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাংগী মরী অসি খোঙথাং খুদিং, মাইকৈ খুদিংদা হেন্না চেৎশিল্লে।
মরুপশিং,
চহি অসিদা ইন্দিয়া-জর্মনি স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ চহি ২৫ মপুংফারে।
মথং চহি ২৫ দা পার্তনরশিপ অসি অনৌবা থাকশিং উবা ফংলগনি।
লাক্লিবা চহি ২৫ অসিদা ভারত চাউখৎনবা লম্বী অমা ঐখোয়না শেম্লে।
অসিগুম্বা মরুওইবা তাঞ্জা অমদা, জর্মনি কেবিনেতনা “ফোকস ওন ইন্দিয়া” দোকুমেন্ত ফোঙখিবদা ঐ হরাওই।
মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অনি, মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি অনি, পুন্না চৎমিন্নবনা, মালেমগী য়াইফনবা ঐখোয় অচৌবা শাফু অমা ওইবা ঙমগনি অমসুং ফোকস ওন ইন্দিয়া দোকুমেন্তনা মসিগীদমক ব্লুপ্রিন্ত অমা শেম্লে। মসিদা, স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ শেমগৎনবা জর্মনিগী অচুম্বা থৌরাং অমসুং থবক নাখৈ শেংনা উবা ফংলে। মরুওইনা পনবা য়াবদি ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মীগী মতাংদা জর্মনিনা থাজবা ফোঙদোকপা অসিনি।
মখুৎ-মশা হৈবা ভারতমচাশিংগী ভিসা মশিং চহি অমদা ২০,০০০ দগী ৯০,০০০ দা হেনগৎহন্নবা জর্মনিনা ৱারেপ লৌরে।
মসিনা জর্মনিগী শেন-থুম চাউখৎপা হেনগৎহনগনি হায়না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক দোল্লর বিল্লিয়ন ৩০ হেল্লে।
ঙসিদি, জর্মনিগী কম্পেনি চা কয়া ভারত্তা থবক তৌরে, ভারতকী কম্পেনিশিংশু জর্মনিদা পাকথোক-চাউথোক্লে।
ভারত অসি মখল কয়া পাংথোক্নববা অমসুং খুদোংথিবা হন্থহন্নবা মরুওইবা মফম অমা ওইরে অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক অমসুং মেনুফেকচরিংগী মফম অমা ওইরক্লে। ফিবম অসিদা, অদোমগী খ্বাইদগী খুদোংচাবা অসি মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং মেক ফোর ৱার্ল্দনি।
মরুপশিং,
ই.য়ু অমসুং এসিয়া-পেসিফিক লমদমগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা এসিয়া-পেসিফক কনফরেন্সনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। মসিগী মীফম অসি ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা খক্তগী নত্তে হায়বা ঐ খঙই। মসি ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী অমসুং মালেমগী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী পার্তনরশিপ অমনি হায়বা ঐ খঙলে। খুন্নাই নত্ত্রগা সপ্লাই চেনশিং য়াওনা হিরম খুদিংমক্তা হায়রিবা গুনশিং অসি চেনহলগদবনি। গুনশিং অসি য়াওদনা, লৈবাক অমা নত্ত্রগা লমদম অমা অফবা তুংলমচৎ অমা উবা ফংলোই।
মালেমগী তুংলমচৎকীদমক ইন্দো-পেসিফিক লমদম অসি য়াম্না মরুওই। মসি মালেমগী চাউখৎপা, অপুনবা মীশিং নত্ত্রগা স্কিলশিং ওইবা য়াই, লমদম অসিদা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি।
মরম অদুনা, মীফম অসি, অমুক্কা হেন্না মরুওইরে।
মরুপশিং,
ভারতকী মীয়াম্না তংদু-লৈতাবা রাজনিতি অমা অমসুং অমসুং তম্বা ঙম্বা থৌশিলগী লৈঙাক্লোন অমা মরুওইনা লৌরি।
মরম অদুনা, চহি ৬০গী মতুংদা, থংন-থংননা অহুমলকশুবা ওইনা সরকার অমা খল্লে। পর্ফোম, পর্ফোমেন্স অমসুং ত্রান্সফোর্মেতিপ লৈঙাক্কী খুৎথাংদা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারত্তা মসিগী থাজবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ভারতকী মীচম মীয়াম্না মসি খনবা মতমদা, ললোন-ইতিক্কী থবকশিং অমসুং অদোমগুম্বা ইভেস্তরশিংগী হেন্না অফবা কদাইদা ফংগনি?
মরুপশিং,
অকনবা য়ুম্বী মরি: দেমোক্রেসি, দেমোগ্রাফি, দিমান্ত অমসুং দেতাদা ভারত লেপ্লি। হৈথোই-শিংথোইবা, তেক্নোলোজি, ইন্নোবেসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ভারত চাউখৎনবা খুৎলায়শিংনি। ঙসি, অহেনবা অকনবা শাফু অমনা পুম্নমক অসি লমজিংলে: মখোয় অদুদি এস্পিরেসনেল ইন্দিয়াগী মপাঙ্গলনি।
আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং এস্পিরেসনেল ইন্দিয়াগী অপুনবা শক্তি অসি ঐখোয়দা লৈরে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা এস্পিরেসনেল ইন্দিয়া চিঙদুনা পুরি।
হৌখিবা চহিচাদা, মহৌশাগী লনশিংনা চাউখৎপা য়াংখৎহনখি। চৎলিবা চহিচা অসিদা, হুমেন রিছোর্স অমসুং অনৌবা থবকশিংনা চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি। মরম অদুনা মীওই খুদিংমক স্কিল লৈহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা তেক্নোলোজি ফংহন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলিবনি।
মরুপশিং,
তুংদা লাক্কদৌরিবা মালেমগী দরকার ওইবশিং ফংনবা ঙসি ভারতনা থবক তৌরি।
মসি মিসন এ.আই ওইবা য়াই,
ঐখোয়গী সেমিকন্দক্তর মিসন,
ক্বান্তম মিসন,
মিসন গ্রিন হায়দ্রোজেন,
স্পেস তেক্নোলোজিগা মরী লৈনবা মিসনশিং,
নত্ত্রগা দিজিতেল ইন্দিয়া মিসন ওইবা য়াই, মখোয়না মালেমগীদমক খ্বাইদগী ফবা অমসুং থাজনিঙাই ওইবা পাম্বৈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা হিরমশিং অসিদা শেন থাদনবগী অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা কয়া অদোমদা পীরি।
মরুপশিং,
মপাঙ্গল কনবা মফম অমা অমসুং খ্বাইদগী ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা অনৌবা থবক খুদিংমক ফংহন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলে। অনৌবা স্তার্দপশিং অমসুং ইন্দস্ত্রি ৪.০গীদমক ঐখোয়গী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবশিং পীরি। রেল, লম্বীশিং, এয়রপোর্তশিং অমসুং হিথাংফমশিংদা রেকোর্দ ওইনা শেন থাদদুনা ভারতনা লৈবাক অসিগী ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা অওনবা পুরক্লি। লৈবাক অসিদা জর্মনি অমসুং ইন্দো-পেসিফক লমদমগী কম্পেনিশিংগী খুদোংচাবা কয়া লৈরে।
রিব্যুএবল ইনর্জিগী লমদা ভারত অমসুং জর্মনি পুন্না থবক তৌমিন্নবদা ঐ অপেনবা ফাওই।
হৌখিবা থাদা, জর্মনিগা লোয়ননা গুজরাত্তা ৪শুবা গ্লোবেল রিন্যুএল ইনর্জি ইনভেস্তর মিত পাংথোকখ্রে।
মালেমগী থাক্তা রিন্যুএল ইনর্জিদা শেন থাদনবা ইন্দিয়া-জর্মনি প্লেতফোর্ম অমা হৌদোক্লে। ভারতনা শেমগৎলিবা গ্রিন হায়দ্রোজেনগী থবকশিংগী খুদোংচাবা অদোম্না লৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
হৌজিক অসি ভারতকী চাউখৎপগী ৱারি শরুক য়ানবগী চপ চারবা মতমনি।
ভারতকী অফবগা জর্মনিগী কুপ্না থবক পাংথোকপা অসিগা পুনবা মতমদা,
জর্মনিগী ইঞ্জিনিয়ারিংগা ভারতকী ইন্নোবেসনগা উনবা মতমদা,
জর্মনিগী তেক্নোলোজিগা ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবগা পুনশিনবা মতমদা, মালেম অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী অফবা তুংলমচৎ অমা উবা ফংগনি।
মরুপশিং,
অদোমগা মালেমগী ললোন-ইতিক্কা মরী লৈনরি।
অদোমগী লাইৱাদি “ঐখোয় উনবা মতমদা, ঐখোয় ললোন-ইতিক পাংথোকপা” হায়বনি।
অদুবু ভারত অসি ললোন-ইতিক খক্তগী নত্তে, করিগুম্বা অদোম্না ভারতকী ইন্সাং মথেলশিং, নাত অমসুং পোৎ-চৈ লৈবা খঙদ্রবদি, অদোম য়াম্না মাঙজরবনি।
ঐনা অদোমদা থাজবা পীরি: অদোম নুংঙাইগনি, অমসুং অদোমগী য়ুমদা লৈহৌরিবা ইমুং-মনুংনা হেন্না নুংঙাইগনি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং মীফম অসি অমসুং অদোম্না ভারত্তা লৈবা অনিমক অসি মহৈ য়ানবা অমসুং নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা অমা ওইরসনু।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।