Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses 119th Annual Session of PHD Chamber of Commerce and Industry in New Delhi as the Chief Guest
Shri Narendra Modi, first as Chief Minister and then as Prime Minister of the country for the third consecutive term, has been winning the trust of people in a democratic way for the last 23 years
PM Modi is a rare combination of vision, experience and commitment
PHD Chamber of Commerce and Industry is an important link between industry and the government
PHD Chamber should implement policies, plans and vision of the government and communicate the pressing issues of industry to the government
In the last 10 years, Prime Minister Modi has laid the foundation of making India rank one in every field in the World
PM Modi took the country out of ‘policy paralysis’ and established the politics of performance
Indian economy, which earlier figured among the ‘Fragile Five’, has emerged as a ‘bright spot’ in the World, under the leadership of PM Modi
The public banking system, which was in shambles before 2014, has earned a profit of ₹1.40 lakh crore in FY 2023-24, under the leadership of Prime Minister Modi
By abolishing more than 2000 colonial laws and more than 39,000 compliances, Modi government made the lives of people easier
PM Modi has established a research foundation at a cost of ₹50 thousand crores, which will take India to the top in the field of research in the world in the next 25 years
Union Home Minister Shri Amit Shah pays tribute to the renowned industrialist Ratan Tata on his demise
Ratan Tata ji was a respected figure not only in Indian industrial sector but globally as well, he has left behind a legacy which will continue to guide leaders in the industrial sector for a long time
Ratan Tata ji worked to build a good society by solving all the problems of the country through his trust
10 OCT 2024 7:04PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today addressed the 119th Annual Session of PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) in New Delhi as the Chief Guest. The theme of this year's annual session was Viksit Bharat @ 2047: Marching Towards the Peak of Progress’. Around 1500 business persons, Chartered Accountants, bankers, advocates etc. from the industry participated in the event.
Union Home Minister Shri Amit Shah began his address with tributes to the renowned industrialist Shri Ratan Tata, who passed away last night in Mumbai. Shri Amit Shah said that Shri Ratan Tata has been a respected figure not only in the Indian industrial sector but globally as well. He took charge of the Tata Group at a time when the group needed several changes, and Ratan Tata patiently transformed all the businesses of his group and working practices. Shri Shah said that even today, the Tata Group stands as a pole star in India's industrial landscape. He added that Ratan Tata led his industrial group to a prominent position in the country and globally while adhering to integrity and following all the rules and regulations. Shri Shah also said that through his Trust, Ratan Tata made efforts to address the country's various problems and contribute to building a better society. He said that Shri Ratan Tata's legacy will continue to guide industry leaders for a long time.
Union Home Minister said that this year is going to be a decisive one for Indian industry, and it is at such a time that the 119th annual convention of PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) is being organized. He said that today, there seems to be a crisis of trust in countries worldwide. He said that Shri Narendra Modi, first as the Chief Minister and then as the Prime Minister of the country, has continuously been winning the trust of the people democratically for the past 23 years. Shri Shah said that without stability, policies cannot be implemented effectively and security and development cannot be ensured. He added that stability brings continuity in policies, ideas, and development. Shri Shah further said that PM Modi has get this vast country rid of many problems over the past 10 years and he is now leading the nation for the third consecutive time.
Shri Amit Shah said that today's theme Viksit Bharat @ 2047: Marching Towards the Peak of Progress’ is very appropriate. He said that Prime Minister Modi has set two major goals before us: India will become a fully developed nation when the country celebrates the centenary of its independence in 2047 and by 2027, India will become the world's third-largest economy. He said that to achieve these two goals, PM Modi has been working tirelessly for the past 10 years through various policies and programs. Shri Shah emphasized that PM Modi has implemented visionary policies aimed at developing infrastructure in the country, making India a global manufacturing hub, creating an investment-friendly ecosystem, building a skilled work-force, promoting research and development, pioneering India in emerging technologies like advanced computing, and initiating new ventures in fields like deep-sea exploration, the maritime economy, and space. He added that Prime Minister Modi has not only formulated these policies but also made continuous efforts to ensure their implementation.
Union Home Minister said that PHD Chamber of Commerce and Industry is a bridge between the industry and the Government. He said that in the coming times, PHD Chamber has to implement the policies, plans and vision of the government and convey the problems of the industry to the government. He added that we have achieved a lot in the last 10 years. Infrastructure like the world's longest highway tunnel, the world's highest railway bridge, Mumbai's world-famous Trans-Harbour Link and Kolkata's underwater metro have been built in the last 10 years. Shri Shah said that in Andaman-Nicobar Islands and Lakshadweep, work has been done to utilize business opportunities and strengthen these islands from a security point of view by bringing connectivity to remote areas through underwater optical fibre.
Shri Amit Shah said that every Indian took great pride when Indian flag was hoisted at the Shiva Shakti Point on the Moon. Connecting the underdeveloped regions of the country through the SagarMala project, weaving a network of Vande Bharat Express trains to open a new avenue for comfortable travel in the country, advancing in semiconductor manufacturing to meet not only ours but also needs of the entire world, bringing a new revolution in electric vehicles, and increasing FDI to record levels, making India the fourth-largest holder of foreign exchange reserves in the world, are significant achievements for us.
Union Home Minister said that we are the fastest-growing start-up economy in the world. We have successfully launched the world's largest digital payment system, which many countries are now adopting. He said that along with this, Prime Minister Modi has introduced the world's largest grain storage plan based in cooperatives. Shri Shah said that from food security to health security, we have covered all dimensions, and in the past 10 years under PM Modi's leadership, the foundation has been laid for India to be at the forefront in every field over the next 25 years. He said that when vision, experience, and commitment come together in one individual, and that individual is the Prime Minister, the country benefits immensely, and Shri Narendra Modi is an excellent example of this.
Shri Amit Shah said that India is a democracy where people decide who should lead the government. He said that without a comparative study, we cannot make a proper evaluation of the work done. He emphasized the need to look at the comparative situation of the country in 2014 and 2024. He stated that before 2014, everyone used to say that our country was suffering from policy paralysis and no policies were being made, but PM Modi ended this policy paralysis, created numerous policies and brought in politics of performance. Shri Shah added that today, there is no sector where a permanent policy hasn't been formulated. Earlier, India was amongst the "Fragile Five," but today, the International Monetary Fund (IMF) calls us a "bright spot" in the global economy.
Union Home Minister and Minister of Cooperation highlighted that under infrastructure development, projects like the Zoji La tunnel, Chenab rail bridge, and the bridge in Assam are there for everyone to see. He said that earlier, India used to have double-digit inflation, but today we are confidently moving toward double-digit growth. He said that for many years, India’s growth rate has been the highest among G20 countries. Shri Shah said that global investors had lost confidence in India, but today India has become a preferred destination for manufacturing. Shri Shah said that in 2021-22, we attracted a record Foreign Direct Investment (FDI) of $85 billion. He said that today we are leading in many sectors like digital payments. Before 2014, scams worth ₹12 lakh crore had taken place, but in the 10 years of the Modi government, even our opponents cannot accuse us of corruption.
Shri Amit Shah said that during previous government, terrorism, bomb blasts, and Naxalism had become severe issues for the country, but today we can confidently say that whether it's Kashmir, Left-Wing Extremism affected areas, or the Northeast, we have successfully eliminated terrorism and extremism. He mentioned that in the Ease of Doing Business rankings, India was previously placed at the 142nd position, but today we have risen to the 63rd position. He also highlighted that the entire banking system was in a fragile state, but in 2023-24, government banks earned a profit of ₹1.40 lakh crore. New policies have been introduced in every sector, helping the country move forward.
Union Home Minister said that if the country wants to progress, it must have a new education policy, and Prime Minister Shri Narendra Modi brought a New Education Policy that has globalized education while incorporating our heritage. He said that initiatives like GST, Digital India, Bharatmala, SagarMala, PM Gati Shakti, and Startup India have propelled the country forward in all directions.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the principle of "Minimum Government, Maximum Governance", 2,000 outdated colonial laws have been abolished, and over 39,000 compliances across various sectors have been eliminated. He highlighted that in the past 10 years, 80 crore people have been receiving 5 kg of free grain per person, houses provided to 4 crore poor, 15 crore households have received piped water, more than 11 crore people have been given free gas connections, and over 12 crore toilets have been built under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Shri Shah said that Prime Minister Modi has alleviated the concerns of millions and transformed India into a market of 130 crore people. He said that when 60 crore people are excluded from the country's development process, the country can never progress. Today, with 130 crore people engaged in the nation's development process, our growth rate has surged upward.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has made significant efforts in the field of research. He said that for the first time, a research foundation has been established with a budget of ₹50,000 crore. He expressed confidence that in the next 25 years, India will be at the forefront of global research. Shri Shah mentioned that Prime Minister Modi has worked extensively across various sectors. In terms of internet users, India ranks second in the world, while it ranks first in global Fintech adoption and smartphone data consumption. He further highlighted that today half of the world's daily digital transactions take place in India.
Shri Amit Shah said that Indian industries must now work towards changing both their size and scale. He emphasized the need for companies to go global and that to establish India's dominance worldwide, our chambers and industries need to make decisive moves.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ପିଏଚଡି ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ୧୧୯ତମ ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଥମେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ପରେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତ ୨୩ ବର୍ଷ ଧରି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପାୟରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତି ଆସୁଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ବିରଳ ମିଶ୍ରଣ
ପିଏଚଡି ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲିଙ୍କ
ପିଏଚଡି ଚାମ୍ବର ସରକାରଙ୍କ ନୀତି, ଯୋଜନା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଜଣାଇବା ଆବଶ୍ୟକ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନମ୍ବର କରିବାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶକୁ 'ପଲିସି ପାରାଲିସିସ'ରୁ ବାହାର କରି କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାର ରାଜନୀତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ପୂର୍ବରୁ 'ଫ୍ରାଜାଇଲ୍ ଫାଇଭ୍' ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ବିଶ୍ୱରେ ଏକ 'ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ' ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପଡ଼ିଥିବା ପବ୍ଲିକ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ୧.୪୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି
10 OCT 2024 7:04PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ପିଏଚଡି ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି (ପିଏଚଡିସିସିଆଇ)ର ୧୧୯ତମ ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା 'ବିକଶିତ ଭାରତ @ ୨୦୪୭: ପ୍ରଗତିର ଶୀର୍ଷ ଆଡ଼କୁ ପଦଯାତ୍ରା'। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଚାଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ, ବ୍ୟାଙ୍କର, ଓକିଲ ଆଦି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶିଳ୍ପପତି ଶ୍ରୀ ରତନ ଟାଟାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ରତନ ଟାଟା କେବଳ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ । ସେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଟାଟା ଗ୍ରୁପର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରୁପ୍ ରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ଏବଂ ରତନ ଟାଟା ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ ତାଙ୍କ ଗ୍ରୁପର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଟାଟା ଗ୍ରୁପ୍ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପୋଲ ଷ୍ଟାର ଭାବେ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରତନ ଟାଟା ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ଏବଂ ସମସ୍ତ ନିୟମାବଳୀ ପାଳନ କରି ତାଙ୍କ ଶିଳ୍ପ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହା ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରତନ ଟାଟା ତାଙ୍କ ଟ୍ରଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଏବଂ ଏକ ଉନ୍ନତ ସମାଜ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ରତନ ଟାଟାଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶିଳ୍ପନେତାମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଜାରି ରଖିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏଭଳି ସମୟରେ ପିଏଚଡି ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି (ପିଏଚଡିସିସିଆଇ)ର ୧୧୯ତମ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦେଶମାନଙ୍କ ରେ ବିଶ୍ୱାସର ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଛି । ପ୍ରଥମେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ପରେ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତ ୨୩ ବର୍ଷ ଧରି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତି ଆସୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ଥିରତା ବିନା ନୀତିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ତଥା ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ଥିରତା ନୀତି, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ବିକାଶରେ ନିରନ୍ତରତା ଆଣିଥାଏ । ଶ୍ରୀ ଶାହା ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଶାଳ ଦେଶକୁ ଅନେକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି।
ଆଜିର ବିଷୟବସ୍ତୁ ’ବିକଶିତ ଭାରତ @ ୨୦୪୭: ପ୍ରଗତିର ଶୀର୍ଷ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା' ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆମ ଆଗରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି: ୨୦୪୭ରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କଲେ ଭାରତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ, ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା, ନିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଏକ ଦକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ନିର୍ମାଣ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଉନ୍ନତ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଏବଂ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଗବେଷଣା, ସାମୁଦ୍ରିକ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୂରଦର୍ଶୀ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କେବଳ ଏହି ନୀତିଗୁଡିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପିଏଚଡି ଚାମ୍ବର ଅଫ୍ କମର୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଅଟେ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପିଏଚଡି ଚାମ୍ବରକୁ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି, ଯୋଜନା ଓ ଭିଜନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହ ଶିଳ୍ପର ସମସ୍ୟା ସରକାରଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିଛୁ। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ରାଜପଥ ଟନେଲ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ପୋଲ, ମୁମ୍ବାଇର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଟ୍ରାନ୍ସ ହାର୍ବର ଲିଙ୍କ ଏବଂ କୋଲକାତାର ଅଣ୍ଡର ୱାଟର ମେଟ୍ରୋ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଣ୍ଡାମାନ-ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ଅଣ୍ଡରୱାଟର ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ଆଣି ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗର ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହି ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଶିବ ଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟରେ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯିବା ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ । ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ଦେଶରେ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ର ନେଟୱାର୍କ ସଂପ୍ରସାରଣ, କେବଳ ଆମର ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା, ଏବଂ ଏଫଡିଆଇକୁ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାରର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଧାରକରେ ପରିଣତ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଅର୍ଥନୀତି । ଆମେ ସଫଳତାର ସହ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯାହାକୁ ଅନେକ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ସହ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛୁ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବା ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଠାରେ ମିଳିତ ହୁଏ ଏବଂ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୁଏ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଅଟନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏକ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି କିଏ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ। ତୁଳନାତ୍ମକ ଅଧ୍ୟୟନ ବିନା ଆମେ କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଉପଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ଓ ୨୦୨୪ରେ ଦେଶର ତୁଳନାତ୍ମକ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶ ପଲିସି ପାରାଲିସିସ୍ ରେ ପୀଡ଼ିତ ଏବଂ କୌଣସି ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପଲିସି ପାରାଲିସିସକୁ ଶେଷ କରି ଅନେକ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାର ରାଜନୀତି ଆଣିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏମିତି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ସ୍ଥାୟୀ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇନାହିଁ। ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ 'ଫ୍ରାଜାଇଲ୍ ଫାଇଭ୍' ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି (ଆଇଏମଏଫ୍) ଆମକୁ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ବୋଲି କହୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଅଧୀନରେ ଜୋଜିଲା ଟନେଲ, ଚେନାବ ରେଳ ସେତୁ ଏବଂ ଆସାମରେ ସେତୁ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମସ୍ତଙ୍କ ନଜରରେ ରହିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଜି-୨୦ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ହରାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଓ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ଏକ ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୧-୨୨ରେ ଆମେ ରେକର୍ଡ ୮୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ) ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଛୁ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷରେ ବିରୋଧୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମ ଉପରେ ଦୁର୍ନୀତି ଅଭିଯୋଗ ଆଣିବାରେ ସଫଳ ହୋଇ ନାହାନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଆତଙ୍କବାଦ, ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦ ଦେଶ ପାଇଁ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ପାଲଟିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିପାରିବା ଯେ କାଶ୍ମୀର ହେଉ, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ହେଉ କିମ୍ବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ସଫଳତାର ସହ ନିପାତ କରିଛୁ । ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଙ୍ଗ୍ ବିଜନେସ୍ ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ୧୪୨ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଆମେ ୬୩ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି। ସମଗ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୁର୍ବଳ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ୧.୪୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଲାଭ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୂଆ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତା'ହେଲେ ସେଠାରେ ଏକ ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଆଣିଛନ୍ତି ଯାହା ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ସହିତ ଶିକ୍ଷାର ବୈଶ୍ବିକୀକରଣ କରିଛି । ଜିଏସଟି, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଭାରତମାଳା, ସାଗରମାଳା, ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶକୁ ସବୁ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ "ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ଶାସନ" ନୀତି ଅଧୀନରେ ୨,୦୦୦ ପୁରୁଣା ଔପନିବେଶିକ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୩୯,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୫ କେଜି ମାଗଣା ଶସ୍ୟ, ୪ କୋଟି ଗରିବଙ୍କୁ ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ୧୫ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ମିଳୁଛି, ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତକୁ ୧୩୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ବଜାରରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ୬୦ କୋଟି ଲୋକ ବାଦ୍ ପଡ଼ିଲେ ଦେଶ କେବେ ବି ପ୍ରଗତି କରିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ୧୩୦ କୋଟି ଲୋକ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟରେ ଏକ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ବିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦୈନିକ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରର ଅଧା ଭାରତରେ ହେଉଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କର ଆକାର ଏବଂ ସ୍କେଲ ଉଭୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ । କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତର ଆଧିପତ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମର ଚାମ୍ବର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ।