গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীৰ ‘পিএইচডি চেম্বাৰ অব কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ৰ ১১৯ সংখ্যক বাৰ্ষিক অধিৱেশনত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে
“প্ৰথমে মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে আৰু তাৰ পিছত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যোৱা ২৩ বছৰ ধৰি গণতান্ত্ৰিক ভাৱে জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস জয় কৰি আহিছে”
“প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী হৈছে দৃষ্টিভংগী, অভিজ্ঞতা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ এক বিৰল সংমিশ্ৰণ”
“পিএইচডি চেম্বাৰ অব কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ হৈছে উদ্যোগ আৰু চৰকাৰৰ মাজত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগ”
“পিএইচডি চেম্বাৰ-য়ে চৰকাৰৰ নীতি, পৰিকল্পনা আৰু দৃষ্টিভংগী ৰূপায়ণ কৰিব লাগিব আৰু উদ্যোগৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহ চৰকাৰক জনাব লাগিব”
“যোৱা ১০টা বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতক এক স্থান দিয়াৰ বাবে ভেটি স্থাপন কৰিছে”
“প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশখনক 'নীতি-পক্ষাঘাত'ৰ পৰা বাহিৰলৈ লৈ আনিছে আৰু প্ৰদৰ্শনৰ ৰাজনীতিৰ পৰম্পৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে”
“পূৰ্বতে 'ভঙ্গুৰ পাঁচ'ৰ ভিতৰত স্থান পোৱা ভাৰতীয় অৰ্থনীতিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত বিশ্বত এক 'উজ্জ্বল বিন্দু' হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে”
“২০১৪ চনৰ আগতে অৱনতি হোৱা ৰাজহুৱা বেংকিং ব্যৱস্থাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ২০২৩-২৪ বিত্ত
10 OCT 2024 7:04PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ‘পিএইচডি চেম্বাৰ অব কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ (পিএইচডিচিচিআই)ৰ ১১৯ সংখ্যক বাৰ্ষিক অধিৱেশনত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে। এই বছৰৰ বাৰ্ষিক অধিৱেশনৰ বিষয়বস্তু আছিল 'বিকশিত ভাৰত @ ২০৪৭: মাৰ্চিং টু দা পিক অব প্ৰগ্ৰেছ'। উদ্যোগখণ্ডৰ প্ৰায় ১৫০০ ব্যৱসায়ী, চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট, বেংকাৰ, অধিবক্তা আদিয়ে অনুষ্ঠানটোত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে যোৱা নিশা মুম্বাইত মৃত্যু হোৱা প্ৰখ্যাত উদ্যোগপতি শ্ৰী ৰতন টাটালৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি তেওঁৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শ্ৰী ৰতন টাটা কেৱল ভাৰতীয় ঔদ্যোগিক খণ্ডতে নহয়, বৰং সমগ্ৰ বিশ্ববাসীৰ বাবে এক সন্মানীয় ব্যক্তিত্ব আছিল। তেওঁ টাটা গোষ্ঠীৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল এনে এক সময়ত যেতিয়া গোষ্ঠীটোক কেবাটাও পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, আৰু ৰতন টাটাই ধৈৰ্য্য সহকাৰে তেওঁৰ গোষ্ঠীৰ সকলো ব্যৱসায় আৰু কৰ্মপদ্ধতি সলনি কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজিও টাটা গোট ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক দৃশ্যপটত এক ভোটা তৰা হিচাপে থিয় হৈ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰতন টাটাই সত্যনিষ্ঠতা পালন কৰাৰ লগতে সকলো নিয়ম-কানুন অনুসৰণ কৰি তেওঁৰ ঔদ্যোগিক গোটটোক দেশ আৰু বিশ্বৰ ভিতৰতে এক বিশিষ্ট স্থানলৈ লৈ গৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে তেওঁৰ ন্যাসৰ জৰিয়তে ৰতন টাটাই দেশৰ বিভিন্ন সমস্যাৰ সমাধান আৰু এখন উন্নত সমাজ গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগোৱাৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰী ৰতন টাটাৰ উত্তৰাধিকাৰিত্বই দীৰ্ঘদিন ধৰি উদ্যোগখণ্ডৰ নেতাসকলক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি থাকিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই বছৰটো ভাৰতীয় উদ্যোগৰ বাবে এক নিৰ্ণায়ক হ'বলৈ গৈ আছে, আৰু এনে সময়তে ‘পিএইচডি চেম্বাৰ অব কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ (পিএইচডিচিচিআই)ৰ ১১৯ সংখ্য বাৰ্ষিক সন্মিলন আয়োজন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি বিশ্বৰ দেশসমূহত বিশ্বাসৰ সংকট দেখা গৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰথমে মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে আৰু তাৰ পিছত দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিগত ২৩ বছৰ ধৰি গণতান্ত্ৰিকভাৱে জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস জয় কৰি আহিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্থিৰতা অবিহনে নীতিসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে ৰূপায়ণ কৰিব নোৱাৰি আৰু নিৰাপত্তা আৰু উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ লগতে কয় যে স্থিৰতাই নীতি, ধাৰণা আৰু বিকাশত ধাৰাবাহিকতা আনিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যোৱা ১০টা বছৰত এই বিশাল দেশখনক বহুতো সমস্যাৰ পৰা মুক্তি দিছে আৰু তেওঁ এতিয়া একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে দেশক নেতৃত্ব দি আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে 'বিকশিত ভাৰত @ ২০৪৭: প্ৰগতিৰ শীৰ্ষলৈ আগবাঢ়ি যোৱা' শীৰ্ষক আজিৰ বিষয়বস্তুটো নিতান্তই উপযুক্ত হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমাৰ সন্মুখত দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছেঃ ২০৪৭ চনত দেশখনে স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ সময়লৈ ভাৰত এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হৈ উঠিব আৰু ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিত পৰিণত হ'ব। তেওঁ কয় যে এই দুটা লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিভিন্ন নীতি আৰু কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে বিগত ১০ বছৰ ধৰি অক্লান্ত পৰিশ্ৰম কৰি আহিছে। শ্ৰী শ্বাহে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশত আন্তঃগাঁথনি বিকাশ, ভাৰতক এক গোলকীয় উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা, এক দক্ষ কৰ্মবাহিনী গঢ়ি তোলা, গৱেষণা আৰু বিকাশক উত্সাহিত কৰা, উন্নত ‘কম্পিউটিং’ৰ দৰে উদীয়মান প্ৰযুক্তিত ভাৰতক অগ্ৰণী কৰা আৰু গভীৰ সাগৰৰ অন্বেষণ, সামুদ্ৰিক অৰ্থনীতি আৰু মহাকাশৰ দৰে ক্ষেত্ৰত নতুন উদ্যোগ আৰম্ভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে দূৰদৰ্শী নীতি ৰূপায়ণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কেৱল এই নীতিসমূহ প্ৰস্তুত কৰাই নহয়, সেইবোৰৰ কাৰ্যকৰীকৰণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাও কৰি আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘পিএইচডি চেম্বাৰ অব কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ হৈছে উদ্যোগ আৰু চৰকাৰৰ মাজত এক সেতু। তেওঁ কয় যে আগন্তুক সময়ত ‘পিএইচডি চেম্বাৰে’ চৰকাৰৰ নীতি, পৰিকল্পনা আৰু দৃষ্টিভংগী কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব আৰু উদ্যোগটোৰ সমস্যাসমূহ চৰকাৰক জনাব লাগিব। তেওঁ যোগ দি কয় যে আমি যোৱা ১০ বছৰত বহুখিনি অৰ্জন কৰিছোঁ। বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘল ঘাইপথ সুৰংগ, বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ ৰে'লৱে’ দলং, মুম্বাইৰ বিশ্ববিখ্যাত ‘ট্ৰেন্স-হাৰ্বাৰ লিংক’ আৰু কলকাতাৰ পানীৰ তলৰ মেট্ৰ'ৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি যোৱা ১০ বছৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আন্দামান-নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ আৰু লক্ষদ্বীপত পানীৰ তলৰ ‘অপ্টিকেল ফাইবাৰ’যোগে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহলৈ সংযোগ স্থাপনৰ দিহা কৰি ব্যৱসায়ৰ সুযোগ ব্যৱহাৰ আৰু সুৰক্ষাৰ দিশৰ পৰা এই দ্বীপসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চন্দ্ৰৰ ‘শিৱশক্তি’ বিন্দুত ভাৰতীয় পতাকা উত্তোলন কৰাৰ সময়ত প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিল। সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে দেশৰ অনুন্নত অঞ্চলসমূহক সংযোগ কৰা, দেশত আৰামদায়ক ভ্ৰমণৰ বাবে এক নতুন পথ মুকলি কৰাৰ বাবে ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'ল’ৰ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলা, কেৱল আমাৰে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনত আগবাঢ়ি যোৱা, বৈদ্যুতিক বাহনত এক নতুন বিপ্লৱ অনা, আৰু অভিলেখ স্তৰলৈ ‘এফডিআই’ বৃদ্ধি কৰা, ভাৰতক বিশ্বৰ চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ ‘বৈদেশিক মুদ্ৰা ভাণ্ডাৰ’ৰ ধাৰক হিচাপে গঢ়ি তোলাটো আমাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি হৈছো ‘বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল ষ্টাৰ্ট-আপ অৰ্থনীতি’। আমি সফলতাৰে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ডিজিটেল পৰিশোধ প্ৰণালী আৰম্ভ কৰিছো, যাক এতিয়া বহুতো দেশে গ্ৰহণ কৰি আছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমবায় আধাৰিত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য সংৰক্ষণ পৰিকল্পনা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে খাদ্য সুৰক্ষাৰ পৰা স্বাস্থ্য সুৰক্ষালৈকে আমি সকলো দিশ সামৰি লৈছো আৰু যোৱা ১০ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত অহা ২৫ বছৰত ভাৰতপ্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতেই শীৰ্ষস্থানত থকাৰ ভিত্তি স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া দৃষ্টিভংগী, অভিজ্ঞতা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা এজন ব্যক্তিৰ সৈতে একত্ৰিত হয় আৰু সেই ব্যক্তিজন হয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, তেতিয়া দেশখন যথেষ্ট ভাবে লাভান্বিত হয় আৰু শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী হৈছে ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰত এনে এখন গণতন্ত্ৰ য'ত জনসাধাৰণে সিদ্ধান্ত লয় কোনে চৰকাৰৰ নেতৃত্ব দিব লাগে। তেওঁ কয় যে তুলনামূলক অধ্যয়ন অবিহনে আমি কৰা কামৰ সঠিক মূল্যাঙ্কন কৰিব নোৱাৰো। তেওঁ ২০১৪ আৰু ২০২৪ চনত দেশৰ তুলনামূলক পৰিস্থিতি বিশ্লেষমৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ আগতে সকলোৱে কৈছিল যে আমাৰ দেশ নীতিৰ পক্ষাঘাতত ভুগি আছে আৰু কোনো নীতি প্ৰস্তুত কৰা হোৱা নাই, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই ‘নীত-পক্ষাঘাত’ৰ সমাপ্তি ঘটাইছে, অসংখ্য নীতি যুগুতাইছে আৰু প্ৰদৰ্শনৰ ৰাজনীতিৰ নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে আজি এনে কোনো খণ্ড নাই য'ত স্থায়ী নীতি প্ৰস্তুত কৰা হোৱা নাই। ইয়াৰ আগতে, ভাৰত "ভঙ্গুৰ পাঁচ"ৰ ভিতৰত আছিল, কিন্তু আজি, ‘আন্তৰ্জাতিক মুদ্ৰা নিধি’ (আইএমএফ)য়ে আমাক বিশ্ব অৰ্থনীতিত এক "উজ্জ্বল বিন্দু" বুলি অভিহিত কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ অধীনত জোজি লা সুৰংগ, চেনাব ৰে'ল দলং আৰু অসমৰ দলং আদিৰ প্ৰকল্প সকলোৱে দেখিবলৈ পাইছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰতত দুটা অংকৰ মুদ্ৰাস্ফীতি আছিল, কিন্তু আজি আমি আত্মবিশ্বাসেৰে দুটা অংকৰ বিকাশৰ দিশে আগবাঢ়িছোঁ। তেওঁ কয় যে বহু বছৰ ধৰি জি-২০ দেশৰ ভিতৰত ভাৰতৰ বিকাশৰ হাৰ সৰ্বাধিক হৈ আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীসকলে ভাৰতৰ ওপৰত আস্থা হেৰুৱাইছিল, কিন্তু আজি ভাৰত উৎপাদনৰ বাবে এক পছন্দৰ গন্তব্য স্থান হৈ উঠিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০২১-২২ বৰ্ষত আমি ৮৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ অভিলেখ পৰিমাণৰ ‘প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ’ (এফডিআই) আকৰ্ষিত কৰিছিলোঁ। তেওঁ কয় যে আজি আমি ডিজিটেল পৰিশোধৰ দৰে বহুতো ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আছোঁ। ২০১৪ চনৰ আগতে ১২ লাখ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰী সংঘটিত হৈছিল, কিন্তু মোদী চৰকাৰৰ ১০ বছৰত আনকি আমাৰ বিৰোধীসকলেও আমাৰ বিৰুদ্ধে দুৰ্নীতিৰ অভিযোগ উথ্থাপন কৰিব পৰা নাই।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ছোৱাত সন্ত্ৰাসবাদ, বোমা বিস্ফোৰণ আৰু নক্সালবাদ দেশৰ বাবে গুৰুতৰ বিষয় হৈ পৰিছিল, কিন্তু আজি আমি আত্মবিশ্বাসেৰে ক'ব পাৰোঁ যে কাশ্মীৰেই হওঁক, বামপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত অঞ্চলেই হওঁক বা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলেই হওঁক, আমি সফলতাৰে সন্ত্ৰাসবাদ আৰু উগ্ৰবাদ দূৰ কৰিছোঁ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ‘ইজ অব ডুয়িং বিজনেছ ৰেংকিঙ’ত ভাৰতক আগতে ১৪২ সংখ্যক স্থানত ৰখা হৈছিল, কিন্তু আজি আমি ৬৩ সংখ্যক স্থানলৈ উন্নীত হৈছোঁ। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ বেংকিং ব্যৱস্থাটো ভঙ্গুৰ অৱস্থাত আছে, কিন্তু ২০২৩-২৪ বৰ্ষত চৰকাৰী বেংকসমূহে ১.৪০ লাখ কোটি টকাৰ লাভ অৰ্জন কৰিছে। প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নতুন নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দেশখন আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদি দেশখনে উন্নতি কৰিব বিচাৰে তেন্তে দেশৰ এক নতুন শিক্ষা নীতি থাকিব লাগিব আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এক নতুন শিক্ষা নীতি উপস্থাপন কৰিছে যিয়ে আমাৰ ঐতিহ্যক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি শিক্ষাক বিশ্বায়ন কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে। তেওঁ কয় যে ‘জিএছটি’, ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’, ‘ভাৰতমালা’, ‘সাগৰমালা’, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তি’ আৰু ‘ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া’-ৰ দৰে পদক্ষেপসমূহে দেশক সকলো দিশত আগুৱাই নিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আৰু "নূন্যতম চৰকাৰ, সৰ্বাধিক শাসন"ৰ নীতিৰ অধীনত ২,০০০ পুৰণি ঔপনিৱেশিক আইন বাতিল কৰা হৈছে আৰু বিভিন্ন খণ্ডত ৩৯,০০০ ৰো অধিক অনুপালন নাইকিয়া কৰা হৈছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিগত ১০ বছৰত ৮০ কোটি লোকে প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰামকৈ বিনামূলীয়া খাদ্যদ্ৰব্য, ৪ কোটি দৰিদ্ৰলোকক প্ৰদান কৰা ঘৰ, ১৫ কোটি পৰিয়ালে নলযোগে পানী লাভ কৰিছে, ১১ কোটিৰো অধিক লোকক বিনামূলীয়া গেছ সংযোগ দিয়া হৈছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ১২ কোটিতকৈয়ো অধিক শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লাখ লাখ লোকৰ উদ্বেগ হ্ৰাস কৰিছে আৰু ভাৰতক ১৩০ কোটি লোকৰ বজাৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া দেশৰ উন্নয়ন প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা ৬০ কোটি লোকক বাদ দিয়া হয়, তেতিয়া দেশখনে কেতিয়াও উন্নতি কৰিব নোৱাৰে। আজি দেশৰ উন্নয়ন প্ৰক্ৰিয়াত ১৩০ কোটি লোক নিয়োজিত হোৱাৰ লগতে আমাৰ বিকাশৰ হাৰ উৰ্ধমুখী হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। তেওঁ কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৫০,০০০ কোটি টকা বাজেটেৰে এটা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে অহা ২৫ বছৰত ভাৰত গোলকীয় গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত থাকিব। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ব্যাপকভাৱে কাম কৰিছে। ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বত দ্বিতীয় স্থানত আছে, আনহাতে ই বিশ্বব্যাপী ‘ফিনটেক’ গ্ৰহণ আৰু ‘স্মাৰ্টফোন ডাটা’ ব্যৱহাৰত প্ৰথম স্থানত আছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আজি বিশ্বৰ দৈনিক ডিজিটেল লেনদেনৰ আধা ভাৰতত সম্পাদিত হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় উদ্যোগসমূহে এতিয়া তেওঁলোকৰ আকাৰ আৰু পৰিমাপ দুয়োটাকে সলনি কৰাৰ দিশত কাম কৰিব লাগিব। তেওঁ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বিশ্বব্যাপী যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু বিশ্বব্যাপী ভাৰতৰ আধিপত্য প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ আমাৰ চেম্বাৰ আৰু উদ্যোগসমূহে নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses 119th Annual Session of PHD Chamber of Commerce and Industry in New Delhi as the Chief Guest
Shri Narendra Modi, first as Chief Minister and then as Prime Minister of the country for the third consecutive term, has been winning the trust of people in a democratic way for the last 23 years
PM Modi is a rare combination of vision, experience and commitment
PHD Chamber of Commerce and Industry is an important link between industry and the government
PHD Chamber should implement policies, plans and vision of the government and communicate the pressing issues of industry to the government
In the last 10 years, Prime Minister Modi has laid the foundation of making India rank one in every field in the World
PM Modi took the country out of ‘policy paralysis’ and established the politics of performance
Indian economy, which earlier figured among the ‘Fragile Five’, has emerged as a ‘bright spot’ in the World, under the leadership of PM Modi
The public banking system, which was in shambles before 2014, has earned a profit of ₹1.40 lakh crore in FY 2023-24, under the leadership of Prime Minister Modi
By abolishing more than 2000 colonial laws and more than 39,000 compliances, Modi government made the lives of people easier
PM Modi has established a research foundation at a cost of ₹50 thousand crores, which will take India to the top in the field of research in the world in the next 25 years
Union Home Minister Shri Amit Shah pays tribute to the renowned industrialist Ratan Tata on his demise
Ratan Tata ji was a respected figure not only in Indian industrial sector but globally as well, he has left behind a legacy which will continue to guide leaders in the industrial sector for a long time
Ratan Tata ji worked to build a good society by solving all the problems of the country through his trust
10 OCT 2024 7:04PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today addressed the 119th Annual Session of PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) in New Delhi as the Chief Guest. The theme of this year's annual session was Viksit Bharat @ 2047: Marching Towards the Peak of Progress’. Around 1500 business persons, Chartered Accountants, bankers, advocates etc. from the industry participated in the event.
Union Home Minister Shri Amit Shah began his address with tributes to the renowned industrialist Shri Ratan Tata, who passed away last night in Mumbai. Shri Amit Shah said that Shri Ratan Tata has been a respected figure not only in the Indian industrial sector but globally as well. He took charge of the Tata Group at a time when the group needed several changes, and Ratan Tata patiently transformed all the businesses of his group and working practices. Shri Shah said that even today, the Tata Group stands as a pole star in India's industrial landscape. He added that Ratan Tata led his industrial group to a prominent position in the country and globally while adhering to integrity and following all the rules and regulations. Shri Shah also said that through his Trust, Ratan Tata made efforts to address the country's various problems and contribute to building a better society. He said that Shri Ratan Tata's legacy will continue to guide industry leaders for a long time.
Union Home Minister said that this year is going to be a decisive one for Indian industry, and it is at such a time that the 119th annual convention of PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) is being organized. He said that today, there seems to be a crisis of trust in countries worldwide. He said that Shri Narendra Modi, first as the Chief Minister and then as the Prime Minister of the country, has continuously been winning the trust of the people democratically for the past 23 years. Shri Shah said that without stability, policies cannot be implemented effectively and security and development cannot be ensured. He added that stability brings continuity in policies, ideas, and development. Shri Shah further said that PM Modi has get this vast country rid of many problems over the past 10 years and he is now leading the nation for the third consecutive time.
Shri Amit Shah said that today's theme Viksit Bharat @ 2047: Marching Towards the Peak of Progress’ is very appropriate. He said that Prime Minister Modi has set two major goals before us: India will become a fully developed nation when the country celebrates the centenary of its independence in 2047 and by 2027, India will become the world's third-largest economy. He said that to achieve these two goals, PM Modi has been working tirelessly for the past 10 years through various policies and programs. Shri Shah emphasized that PM Modi has implemented visionary policies aimed at developing infrastructure in the country, making India a global manufacturing hub, creating an investment-friendly ecosystem, building a skilled work-force, promoting research and development, pioneering India in emerging technologies like advanced computing, and initiating new ventures in fields like deep-sea exploration, the maritime economy, and space. He added that Prime Minister Modi has not only formulated these policies but also made continuous efforts to ensure their implementation.
Union Home Minister said that PHD Chamber of Commerce and Industry is a bridge between the industry and the Government. He said that in the coming times, PHD Chamber has to implement the policies, plans and vision of the government and convey the problems of the industry to the government. He added that we have achieved a lot in the last 10 years. Infrastructure like the world's longest highway tunnel, the world's highest railway bridge, Mumbai's world-famous Trans-Harbour Link and Kolkata's underwater metro have been built in the last 10 years. Shri Shah said that in Andaman-Nicobar Islands and Lakshadweep, work has been done to utilize business opportunities and strengthen these islands from a security point of view by bringing connectivity to remote areas through underwater optical fibre.
Shri Amit Shah said that every Indian took great pride when Indian flag was hoisted at the Shiva Shakti Point on the Moon. Connecting the underdeveloped regions of the country through the SagarMala project, weaving a network of Vande Bharat Express trains to open a new avenue for comfortable travel in the country, advancing in semiconductor manufacturing to meet not only ours but also needs of the entire world, bringing a new revolution in electric vehicles, and increasing FDI to record levels, making India the fourth-largest holder of foreign exchange reserves in the world, are significant achievements for us.
Union Home Minister said that we are the fastest-growing start-up economy in the world. We have successfully launched the world's largest digital payment system, which many countries are now adopting. He said that along with this, Prime Minister Modi has introduced the world's largest grain storage plan based in cooperatives. Shri Shah said that from food security to health security, we have covered all dimensions, and in the past 10 years under PM Modi's leadership, the foundation has been laid for India to be at the forefront in every field over the next 25 years. He said that when vision, experience, and commitment come together in one individual, and that individual is the Prime Minister, the country benefits immensely, and Shri Narendra Modi is an excellent example of this.
Shri Amit Shah said that India is a democracy where people decide who should lead the government. He said that without a comparative study, we cannot make a proper evaluation of the work done. He emphasized the need to look at the comparative situation of the country in 2014 and 2024. He stated that before 2014, everyone used to say that our country was suffering from policy paralysis and no policies were being made, but PM Modi ended this policy paralysis, created numerous policies and brought in politics of performance. Shri Shah added that today, there is no sector where a permanent policy hasn't been formulated. Earlier, India was amongst the "Fragile Five," but today, the International Monetary Fund (IMF) calls us a "bright spot" in the global economy.
Union Home Minister and Minister of Cooperation highlighted that under infrastructure development, projects like the Zoji La tunnel, Chenab rail bridge, and the bridge in Assam are there for everyone to see. He said that earlier, India used to have double-digit inflation, but today we are confidently moving toward double-digit growth. He said that for many years, India’s growth rate has been the highest among G20 countries. Shri Shah said that global investors had lost confidence in India, but today India has become a preferred destination for manufacturing. Shri Shah said that in 2021-22, we attracted a record Foreign Direct Investment (FDI) of $85 billion. He said that today we are leading in many sectors like digital payments. Before 2014, scams worth ₹12 lakh crore had taken place, but in the 10 years of the Modi government, even our opponents cannot accuse us of corruption.
Shri Amit Shah said that during previous government, terrorism, bomb blasts, and Naxalism had become severe issues for the country, but today we can confidently say that whether it's Kashmir, Left-Wing Extremism affected areas, or the Northeast, we have successfully eliminated terrorism and extremism. He mentioned that in the Ease of Doing Business rankings, India was previously placed at the 142nd position, but today we have risen to the 63rd position. He also highlighted that the entire banking system was in a fragile state, but in 2023-24, government banks earned a profit of ₹1.40 lakh crore. New policies have been introduced in every sector, helping the country move forward.
Union Home Minister said that if the country wants to progress, it must have a new education policy, and Prime Minister Shri Narendra Modi brought a New Education Policy that has globalized education while incorporating our heritage. He said that initiatives like GST, Digital India, Bharatmala, SagarMala, PM Gati Shakti, and Startup India have propelled the country forward in all directions.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the principle of "Minimum Government, Maximum Governance", 2,000 outdated colonial laws have been abolished, and over 39,000 compliances across various sectors have been eliminated. He highlighted that in the past 10 years, 80 crore people have been receiving 5 kg of free grain per person, houses provided to 4 crore poor, 15 crore households have received piped water, more than 11 crore people have been given free gas connections, and over 12 crore toilets have been built under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Shri Shah said that Prime Minister Modi has alleviated the concerns of millions and transformed India into a market of 130 crore people. He said that when 60 crore people are excluded from the country's development process, the country can never progress. Today, with 130 crore people engaged in the nation's development process, our growth rate has surged upward.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has made significant efforts in the field of research. He said that for the first time, a research foundation has been established with a budget of ₹50,000 crore. He expressed confidence that in the next 25 years, India will be at the forefront of global research. Shri Shah mentioned that Prime Minister Modi has worked extensively across various sectors. In terms of internet users, India ranks second in the world, while it ranks first in global Fintech adoption and smartphone data consumption. He further highlighted that today half of the world's daily digital transactions take place in India.
Shri Amit Shah said that Indian industries must now work towards changing both their size and scale. He emphasized the need for companies to go global and that to establish India's dominance worldwide, our chambers and industries need to make decisive moves.