Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi expresses heartfelt gratitude on completion of 23 years as head of government
During my 13 years as Chief Minister, Gujarat emerged as a shining example of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’: PM
Over 25 crore people have been freed from the clutches of poverty. India has become the fifth largest economy: PM
India’s developmental strides have ensured that our country is being viewed with utmost optimism globally: PM
I will not rest till our collective goal of a Viksit Bharat is realised: PM
07 OCT 2024 9:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has expressed his heartfelt gratitude for completing 23 years as the head of a government. Shri Modi recalled his time as the Chief Minister of Gujarat and said that Gujarat emerged as a shining example of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas,’ ensuring prosperity for all sections of society. Reflecting on the past decade, the Prime Minister said that India’s developmental strides have ensured that our country is being viewed with utmost optimism globally. He reassured the citizens he would keep working tirelessly and not rest till the collective goal of a Viksit Bharat is realised.
The Prime Minister posted a thread on X:
“#23YearsOfSeva…
A heartfelt gratitude to everyone who has sent their blessings and good wishes as I complete 23 years as the head of a government. It was on October 7, 2001, that I took on the responsibility of serving as the Chief Minister of Gujarat. It was the greatness of my Party, @BJP4India, to task a humble Karyakarta like me with the responsibility of heading the state administration.”
“When I assumed office as CM, Gujarat was facing numerous challenges - the 2001 Kutch Earthquake, before that a Super Cyclone, a massive drought, and the legacy of many decades of Congress misrule like loot, communalism and casteism. Powered by Jana Shakti, we rebuilt Gujarat and propelled it to new heights of progress, even in a sector like agriculture, for which the state was not traditionally known.”
“During my 13 years as Chief Minister, Gujarat emerged as a shining example of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas,’ ensuring prosperity for all sections of society. In 2014, the people of India blessed my Party with a record mandate, thus enabling me to serve as Prime Minister. This was a historic moment, as it marked the first time in 30 years that a party secured a full majority.”
“Over the past decade, we have been able to address several challenges our nation faces. Over 25 crore people have been freed from the clutches of poverty. India has become the fifth largest economy and this has particularly helped our MSMEs, StartUps sector and more. New avenues of prosperity have opened for our hardworking farmers, Nari Shakti, Yuva Shakti and the poor as well as marginalized sections of society.”
“India’s developmental strides have ensured that our country is being viewed with utmost optimism globally. The world is keen to engage with us, invest in our people and be a part of our success. At the same time, India is working extensively to overcome global challenges be it climate change, improving healthcare, realising SDGs and more.”
“Much has been achieved over the years but there is still more to be done. The learnings over these 23 years enabled us to come up with pioneering initiatives which have made an impact both nationally and globally. I assure my fellow Indians that I will keep working tirelessly, with even more vigour in service of the people. I will not rest till our collective goal of a Viksit Bharat is realised.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସରକାରର ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ 23 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି
07 OCT 2024 9:06PM by PIB Bhubaneshwar
• ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ମୋର 13 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଗୁଜରାଟ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• 25 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇପାରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଆମ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ଆଶାର ସହିତ ଦେଖାଯାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆମର ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ବିଶ୍ରାମ ନେବି ନାହିଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
07 ଅକ୍ଟୋବର 2024 ​‌: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ 23 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ​‌, ଗୁଜରାଟ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଆମ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ଆଶାର ସହିତ ଦେଖାଯାଉଛି। ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରି ଚାଲିବେ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ରାମ ନେବେ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ X ରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି:
“ସେବାର 23 ବର୍ଷ…”
ସରକାରର ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ ମୋର 23 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ପଠାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମୁଁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। 2001 ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର 7 ତାରିଖରେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି। ମୋ ପରି ଜଣେ ନମ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେବା ମୋ ଦଳର ମହାନତା ଥିଲା।
"ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କଲି, ଗୁଜରାଟ ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ : 2001 କଚ୍ଛ ଭୂମିକମ୍ପ, ତା'ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସୁପର ସାଇକ୍ଲୋନ୍, ଏକ ବିଶାଳ ମରୁଡ଼ି, ଏବଂ ଲୁଟ୍, ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକତା ଏବଂ ଜାତିବାଦ ଭଳି ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଂଗ୍ରେସ କୁଶାସନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା । ଜନଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଆମେ ଗୁଜରାଟକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିଥିଲୁ ଏବଂ କୃଷି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲୁ, ଯାହା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ନଥିଲା।"
"ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ମୋର 13 ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ଗୁଜରାଟ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। 2014ରେ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ମୋ ଦଳକୁ ଏକ ରେକର୍ଡ ଜନାଦେଶ ସହିତ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେବା କରିପାରିଲି। ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, କାରଣ ଏହା 30 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଦଳ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହୁମତ ହାସଲ କରିଥିଲା।"
"ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଆମ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନେକ ଆହ୍ଵାନ ଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ। 25 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର କବଳରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆମର ଏମଏସଏମଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଆମର ପରିଶ୍ରମୀ ଚାଷୀ, ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଯୁବ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗରିବ ଏବଂ ସମାଜର ଉପେକ୍ଷିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ପଥ ଖୋଲିଛି।"
"ଭାରତର ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ, ଆମ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ଆଶାବାଦୀ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ବିଶ୍ୱ ଆମ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାକୁ, ଆମ ଲୋକଙ୍କଠାରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆମର ସଫଳତାର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ। ସେହି ସମୟରେ, ଭାରତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଉନ୍ନତି, ଏସଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ଵାନଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।"
"ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବହୁତ କିଛି ହାସଲ ହୋଇଛି କିନ୍ତୁ ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ବାକି ଅଛି। ଏହି 23 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାପ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଆମକୁ ଏପରି ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି ଯାହା ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି। ମୁଁ ମୋର ସାଥୀ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କ ସେବାରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ଭାବରେ କାମ କରିବି। ଆମର ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ବିଶ୍ରାମ ନେବି ନାହିଁ।"