Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses National PM Vishwakarma Program in Wardha, Maharashtra
Launches Acharya Chanakya Kaushalya Vikas Scheme and Punyashlok Ahilyabai Holkar Women Start-Up Scheme
Lays foundation stone of PM MITRA Park in Amravati
Releases certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries
Unveils commemorative stamp marking one year of progress under PM Vishwakarma
“PM Vishwakarma has positively impacted countless artisans, preserving their skills and fostering economic growth”
“With Vishwakarma Yojna, we have resolved for prosperity and a better tomorrow through labour and skill development”
“Vishwakarma Yojana is a roadmap to utilize thousands of years old skills of India for a developed India”
“Basic spirit of Vishwakarma Yojna is ‘Samman Samarthya, Samridhi’”
“Today's India is working to take its textile industry to the top in the global market”
“Government is setting up 7 PM Mitra Parks across the country. Our vision is Farm to Fibre, Fiber to Fabric, Fabric to Fashion and Fashion to Foreign”
20 SEP 2024 2:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National PM Vishwakarma Program in Wardha, Maharashtra today. The Prime Minister launched the ‘Acharya Chanakya Skill Development ’ scheme and ‘Punyashlok Ahilyadevi Holkar Women Startup Scheme’. He released certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries and also released a commemorative stamp dedicated to mark one year of progress under PM Vishwakarma. Shri Modi laid the foundation stone of PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Park at Amravati, Maharashtra. The Prime Minister took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled the Vishwakarma Puja celebrations two days ago and said that today the festival of successful completion of one year PM Vishwakarma scheme is taking place here in Wardha. He underlined that today is special as Mahatma Gandhi had started the campaign against untouchability in 1932 on this day. He remarked that the completion of one year PM Vishwakarma today and its celebrations from the land of Wardha, the sadhanasthali of Shri Vinova Bhave and the karma bhoomi of Mahatma Gandhi, makes the occasion a confluence of the achievement and inspiration to bring new energy to the resolve of Viksit Bharat. He stated that through PM Vishwakarma Yojna, the government has resolved to create a better future through skill development and ‘shram to samriddhi’ (hard work to prosperity), and the ideals of Mahatma Gandhi will become a medium to turn it into a reality. The Prime Minister congratulated everyone associated with PM Vishwakarma Yojna on the occasion.
The Prime Minister underlined that the foundation stone of the PM MITRA park was laid today. He highlighted that today’s India was working to take its textile industry to the pinnacle of world’s markets. He added that India’s target was to reestablish the centuries old fame and recognition of India’s textile industries. Shri Modi remarked that PM MITRA park in Amaravati was another big step in this direction. He congratulated the people of Amaravati for this achievement.
The Prime Minister highlighted that Wardha in Maharashtra was chosen for the first year anniversary of PM Vishwakarma Yojana as it was not just another Government program but it was a scheme to make use of the age-old traditional skills as a roadmap to propel India to be a developed country. Pointing out that our age-old traditional skills were the basis of many glorious chapters of India's prosperity, he said that our art, engineering, science and metallurgy was unmatched in the entire world. “We were the world's largest textile manufacturer”, highlighted Shri Modi. “There was no match to pottery and the buildings designed back in the day”, added the Prime Minister. Carpenter, blacksmith, goldsmith, potter, sculptor, cobbler, carpenter-mason and many such professionalists used to be the foundation of India's prosperity and spread this knowledge and science to every home, said Shri Modi. Remarking that the Britishers hatched many conspiracies to wipe out these indigenous skills, Shri Modi said from this very land of Wardha, Gandhiji promoted rural industry. He expressed displeasure over the misfortune of the country that successive governments after independence did not give this skill the respect it deserved. Remarking that the erstwhile governments constantly neglected the Vishwakarma community by forgetting to respect crafts and skills, he pointed out that consequently India started lagging behind in the race of progress and modernity.
Highlighting that the present government resolved to bring new energy to traditional skills after 70 years of independence, the Prime Minister mentioned that ‘Samman, Samarthya, Samridhi’, (“Respect, capability and prosperity) make for the spirit of PM Vishwakarma Yojna”. The Prime Minister said our objective is respect for the traditional crafts, empowerment of artisans and prosperity for Vishwakarmas.
The Prime Minister drew attention to the large-scale and unprecedented collaborations of different departments to make PM Vishwakarma a success and informed that more than 700 districts, 2.5 lakh gram panchayats, 5000 urban local units are giving momentum to the scheme. In the last year, Shri Modi added, more than 20 lakh people with 18 different traditional skills have been connected to PM Vishwakarma Yojna. Skill training and upgradation have been provided to more than 8 lakh artisans and craftsmen with the introduction of modern machinery and digital tools. More than 60,000 people have received skill training in Maharashtra alone. Prime Minister Modi informed that more than 6 lakh Vishwakarmas have been provided with modern equipment to help boost productivity and the quality of produce, an e-voucher of Rs 15,000, and loans up to Rs 3 lakh without guarantee to expand their businesses. The Prime Minister expressed satisfaction that loans worth Rs 1400 crore have been given to Vishwakarmas within a year.
Noting the contributions of the SC, ST and OBC communities towards traditional skills, the Prime Minister lamented the neglect faced by them during the previous governments and said it is the present government that put an end to the system of anti backward mentality. He shed light on the statistics of the previous year and said that the SC, ST and OBC communities are taking the maximum benefit of Vishwakarma Yojana. Expressing his desire for the people of the Vishwakarma community to not only remain mere artisans but become entrepreneurs and business owners, the Prime Minister mentioned providing MSME status to the work done by Vishwakarmas. He spoke about efforts like One District One Product and Ekta Mall where traditional products are being marketed to make Vishwakarmas a part of the supply chain of big companies.
PM Modi touched upon ONDC and GEM which have become a medium for artisans and craftsmen to expand their businesses. He underlined that the societal class which lagged in economic progress will now play a crucial role in the world’s third-largest economy. “Skill India Mission is strengthening it further”, he said. Under the skill development program, Shri Modi informed that crores of youth in the country have received training according to today's needs. Underlining that India’s skills are being recognized around the world with programs like Skill India, Shri Modi informed with pride that India won multiple awards at a huge event on world skills organized in France earlier this year.
“Textile industry is one with immense industrial possibilities in Maharashtra”, emphasized the Prime Minister. He pointed out that the area of ​​Vidarbha had been a big center for the production of high quality cotton, however the successive governments had pushed the cotton farmers into misery due to petty politics and corruption in the name of farmers.Shri Modi highlighted that the work to solve the problem progressed rapidly when Devendra Fadnavis government was formed in 2014. He added that a textile park was built in Nandgaon Khandeshwar of Amravati, where no industry was ready to invest, however, today it was developing successfully becoming a big industrial center for Maharashtra.
Highlighting the pace of the work being done on PM Mitra Park, Shri Modi remarked that the willpower of the double engine government was displayed. “7 PM MITRA Parks will be established across India”, exclaimed Shri Modi. He said that the vision included a complete cycle of Farm to Fibre, Fibre to Fabric, Fabric to Fashion, Fashion to Foreign, meaning that the high-quality fabric would be made from Vidarbha's cotton and the clothes made out of the fabric according to fashion will be exported to foreign countries. He explained further that this would stop the losses incurred by farmers and enable them to fetch good prices for their crops as there will be value addition. Highlighting that there was a possibility of an investment of 8-10 thousand crores from PM Mitra Park alone, Shri Modi said that it would help create more than one lakh new employment opportunities for the youth in Vidarbha and Maharashtra along with a boost to other industries as well. He added that New supply chains would be created which will help the country's exports leading to an increase in income. Shri Modi also emphasized that Maharashtra was gearing up for the modern infrastructure and connectivity needed for this industrial progress. He added that this included new highways, expressways, Samruddhi Mahamarg along with expansion of water and air connectivity. “Maharashtra has geared up for a new industrial revolution”, exclaimed Shri Modi.
Acknowledging the role of Maharashtra’s farmers in driving the state’s multi-dimensional progress, he emphasized that the prosperity of the nation is closely tied to the happiness of farmers. He added that the double-engine government is committed to working together to enhance farmers’ prosperity. Shri Modi highlighted the significant steps taken under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme where the Central government provides Rs 6,000 annually to farmers and the Maharashtra government adds the same amount thereby increasing the farmers’ income by Rs 12,000 annually. The Prime Minister also spoke about the initiative to provide crop insurance at just Rs 1 and waive electricity bills for farmers. Focusing on the region's irrigation challenges, Prime Minister Modi pointed out that the efforts initiated during the previous term of the present government in the state had been delayed by the following administration. Today, the Prime Minister informed that the present state government has revived and accelerated these projects. He mentioned the recently approved Van-Ganga and Nal-Ganga river-linking project worth Rs 85,000 crore which aims to bring irrigation to 10 lakh acres of land across Nagpur, Wardha, Amravati, Yavatmal, Akola, and Buldhana districts.
“Our government is committed to addressing the demands of farmers in Maharashtra”, the Prime Minister remarked, mentioning a reduction in export tax on onions from 40% to 20% aimed at providing immediate relief to the onion farmers in the region. Shri Modi also discussed the steps taken to protect domestic farmers from the impact of imported edible oils and said, “We have imposed a 20% tax on the import of edible oils and increased the customs duty on refined soybean, sunflower, and palm oil from 12.5% to 32.5%,” adding that this move will particularly benefit soybean farmers across Maharashtra. He expressed optimism that these efforts will soon yield positive results for the agricultural sector. Prime Minister Modi also cautioned against falling for false promises and mentioned the farmers of Telangana who are still struggling for loan waivers today. He urged the farmers of Maharashtra to stay vigilant and avoid being misled by deceptive promises.
PM Modi also cautioned against the forces intending to create a division in society and those who insult Indian traditions and culture on foreign lands. He recalled Ganesh Utsav becoming a festival of unity in India during the freedom struggle under the leadership of Lokmanya Tilak where people from every society and class came together in celebration. He urged the citizens to stand with tradition and progress and the agenda of respect and development. “Together we will protect Maharashtra’s identity and boost its pride. We will fulfill the dreams of Maharashtra”, Shri Modi concluded.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Union Minister for Medium, Small and Micro Enterprises, Shri Jitan Ram Manjhi, Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship, Shri Jayant Chaudhary, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among others.
Background
During the programme, the Prime Minister released certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries. Symbolizing the tangible support extended to artisans under this Scheme, he also distributed credit under PM Vishwakarma to 18 beneficiaries under 18 trades. As a tribute to their legacy and enduring contribution to society, he released a commemorative stamp dedicated to mark one year of progress under PM Vishwakarma.
The Prime Minister laid the foundation stone of PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Park at Amravati, Maharashtra. The 1000 acre park is being developed by Maharashtra Industrial Development Corporation (MIDC) as the State Implementation Agency. Government of India had approved the setting up of 7 PM MITRA Parks for the Textile industry. PM MITRA Parks are a major step forward in realizing the vision of making India a global hub for textile manufacturing and exports. It will help create world-class industrial infrastructure that would attract large-scale investment including foreign direct investment (FDI) and encourage innovation and job creation within the sector.
The Prime Minister launched the ‘Acharya Chanakya Skill Development’ scheme of the Government of Maharashtra. Skill development training centers will be established in renowned colleges across the state to provide training to youth aged 15 to 45, enabling them to become self-reliant and access various employment opportunities. Around 1,50,000 youths across the state will receive free skill development training each year.
The Prime Minister also launched ‘Punyashlok Ahilyadevi Holkar Women Startup Scheme’. Under the scheme, early-stage support will be given to women-led startups in Maharashtra. Financial assistance up to ₹25 lakh will be provided. 25% of the total provisions under this scheme will be reserved for women from backward classes and economically weaker sections as specified by the government. It will help women-led startups become self-reliant and independent.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୱାର୍ଦ୍ଧାଠାରେ ଜାତୀୟ ପିଏମ୍‌ ବିଶ୍ୱକର୍ମା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଚାଣକ୍ୟ କୌଶଲ୍ୟ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଓ ପୁଣ୍ୟଶ୍ଳୋକ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକର ମହିଳା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଅମରାବତୀରେ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଓ ଋଣ ପ୍ରଦାନ
ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମାର ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ
ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଅଗଣିତ କାରିଗରଙ୍କ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ଆମେ ଶ୍ରମ ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ହେଉଛି ଭାରତର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଦକ୍ଷତାକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ମୌଳିକ ଭାବନା ହେଉଛି 'ସମ୍ମାନ, ସାମର୍ଥ୍ୟ, ସମୃଦ୍ଧି'"
ଆଜିର ଭାରତ ନିଜର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି
ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ୭ଟି ପିଏମ୍ ମିତ୍ର ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଫାର୍ମ ଟୁ ଫାଇବର, ଫାଇବର ଟୁ ଫେବ୍ରିକ୍, ଫେବ୍ରିକ୍ ଟୁ ଫ୍ୟାସନ୍ ଏବଂ ଫ୍ୟାସନ୍ ଟୁ ଫରେନ୍
20 SEP 2024 2:48PM by PIB Bhubaneswar
: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୱାର୍ଦ୍ଧାଠାରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଚାଣକ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ' ଯୋଜନା ଏବଂ 'ପୁଣ୍ୟଶ୍ଲୋକ ଅହଲ୍ୟାଦେବୀ ହୋଲକର ମହିଳା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଯୋଜନା'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଏବଂ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଗତିର ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସମର୍ପିତ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅମରାବତୀଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଗା ସମନ୍ୱିତ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ରିଜିୟନ୍ସ ଆଣ୍ଡ୍ ଆପାରେଲ୍ (ପିଏମ୍ ମିତ୍ର) ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପୂଜା ଉତ୍ସବକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୱାର୍ଦ୍ଧାରେ ଏକ ବର୍ଷିଆ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ସଫଳ ସମାପନ ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ୧୯୩୨ ମସିହାରେ ଆଜିର ଦିନରେ ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତା ବିରୋଧରେ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ଆଜି ବିଶେଷ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମାର ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ୱାର୍ଦ୍ଧା ଭୂମିରୁ ଏହାର ପାଳନ, ଶ୍ରୀ ବିନୋବା ଭାବେଙ୍କ ସାଧନାସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ କର୍ମଭୂମି, ଏହି ଅବସରକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସଫଳତା ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ସଂଗମ ରେ ପରିଣତ କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଶ୍ରମରୁ ସମୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଏହାକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଆଜିର ଭାରତ ନିଜର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ବୟନଶିଳ୍ପର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା । ଅମରାବତୀରେ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ସେ ଅମରାବତୀବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୱାର୍ଦ୍ଧାକୁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା କାରଣ ଏହା କେବଳ ଅନ୍ୟ ଏକ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଭାବରେ ପୁରୁଣା ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଏକ ଯୋଜନା ଥିଲା । ଆମର ବହୁ ପୁରୁଣା ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ଅନେକ ଗୌରବମୟ ଅଧ୍ୟାୟର ଆଧାର ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର କଳା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଧାତୁବିଜ୍ଞାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅତୁଳନୀୟ । "ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ନିର୍ମାତା ଥିଲୁ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "ମାଟିକାମ ଏବଂ ସେହି ଦିନରେ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା କୋଠାଗୁଡ଼ିକର କୌଣସି ମେଳ ନଥିଲା। ବଢ଼େଇ, କମାର, ବଣିଆ, କୁମ୍ଭାର, ମୂର୍ତ୍ତିଶିଳ୍ପୀ, ମୋଚି, ବଢ଼େଇ-ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଏଭଳି ଅନେକ ପେସାଦାର ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇ ଏହି ଜ୍ଞାନ ଓ ବିଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଇଂରେଜମାନେ ଏହି ସ୍ୱଦେଶୀ କୌଶଳକୁ ଲୋପ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରିଥିଲେ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୱାର୍ଦ୍ଧାର ଏହି ଭୂମିରୁ ଗାନ୍ଧିଜୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରମାନେ ଏହି ଦକ୍ଷତାକୁ ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ଦେଇନଥିବାରୁ ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟକୁ ନେଇ ସେ ଅସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଓ କୌଶଳକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଭୁଲି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅବହେଳା କରି ଆସୁଥିଲେ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଭାରତ ପ୍ରଗତି ଓ ଆଧୁନିକତା ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲା।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୦ ବର୍ଷ ପରେ ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଆଣିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 'ସମ୍ମାନ, ସାମର୍ଥ୍ୟ, ସମୃଦ୍ଧି', ("ସମ୍ମାନ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରେ"। ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ, କାରିଗରଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା, ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ୫୦୦୦ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ୟୁନିଟ୍ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ବର୍ଷରେ ୧୮ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ଥିବା ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡାଯାଇଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଓ ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣ ପ୍ରଚଳନ ସହ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀକାରଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ଉନ୍ନତିକରଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି। ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉପକରଣ, ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ଇ-ଭାଉଚର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମାମାନଙ୍କୁ ୧୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଦିଆଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତି ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସମୟରେ ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଅବହେଳାକୁ ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ପଛୁଆ ବିରୋଧୀ ମାନସିକତାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି । ଗତବର୍ଷର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ନେଉଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ କେବଳ କାରିଗର ହୋଇ ରହିବେ ନାହିଁ ବରଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀ ହୁଅନ୍ତୁ ବୋଲି ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମାମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏମଏସଏମଇ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱକର୍ମାମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ବଡ଼ କଂପାନିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଅଂଶ କରିବା ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ମାର୍କେଟିଂ କରାଯାଉଥିବା ୱାନ୍ ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ଓ୍ଵାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ୍ ଏବଂ ଏକତା ମଲ୍ ଭଳି ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଓଏନଡିସି ଏବଂ ଜିଇଏମ ବିଷୟରେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଯାହା କାରିଗର ଏବଂ ଶିଳ୍ପୀକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ସାମାଜିକ ବର୍ଗ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି", ସେ କହିଥିଲେ | ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକ ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ତାଲିମ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି | ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗର୍ବର ସହ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଆୟୋଜିତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଏକ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତ ଏକାଧିକ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଛି ।
" ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବୟନ ଶିଳ୍ପର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ଥିବା ଏକ ରାଜ୍ୟ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ବିଦର୍ଭ ଅଞ୍ଚଳ ଉଚ୍ଚମାନର କପା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରମାନେ କୃଷକଙ୍କ ନାମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ରାଜନୀତି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ଯୋଗୁଁ କପା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲେ । ୨୦୧୪ରେ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଅମରାବତୀର ନନ୍ଦଗାଓଁ ଖଣ୍ଡେଶ୍ୱରରେ ଏକ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ କୌଣସି ଶିଳ୍ପ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ସଫଳତାର ସହ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ।
ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କରେ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା । "ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୭ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଫାର୍ମ ଟୁ ଫାଇବର, ଫାଇବର ଟୁ ଫେବ୍ରିକ୍, ଫେବ୍ରିକ୍ ଟୁ ଫ୍ୟାସନ୍, ଫ୍ୟାସନ୍ ଟୁ ଫରେନ୍ ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚକ୍ର ଅର୍ଥାତ୍ ବିଦର୍ଭର କପାରୁ ଉଚ୍ଚମାନର କପଡ଼ା ତିଆରି କରାଯିବ ଏବଂ ଫ୍ୟାସନ୍ ଅନୁଯାୟୀ କପଡ଼ାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୋଷାକ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କର କ୍ଷତିକୁ ରୋକାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲର ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ କାରଣ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ ବୋଲି ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି । କେବଳ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କରୁ ୮-୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିଦର୍ଭ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଅନ୍ୟ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଯାହା ଦେଶର ରପ୍ତାନିରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ନୂଆ ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ, ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ସହିତ ଜଳ ଓ ବିମାନ ସଂଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। "ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଗତିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧି କୃଷକମାନଙ୍କ ଖୁସି ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ । କୃଷକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପିଏମ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ୬,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ସମାନ ରାଶି ଯୋଡି ବାର୍ଷିକ ୧୨,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସହିତ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି । ମାତ୍ର ୧ ଟଙ୍କାରେ ଫସଲ ବୀମା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ଛାଡ଼ କରିବାର ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଜଳସେଚନ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶାସନ ବିଳମ୍ବ କରିଛି। ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି । ସେ ନିକଟରେ ଅନୁମୋଦିତ ୮୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବନ-ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ନଲ-ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ନାଗପୁର, ୱାର୍ଦ୍ଧା, ଅମରାବତୀ, ୟବତମାଲ, ଅକୋଲା ଏବଂ ବୁଲଧାନା ଜିଲ୍ଲାର ୧୦ ଲକ୍ଷ ଏକର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ ଆଣିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
"ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କ ଦାବିର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ", ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପିଆଜ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପିଆଜ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଟିକସ ୪୦%ରୁ ୨୦%କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବା ବିଷୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ଖାଇବା ତେଲର ପ୍ରଭାବରୁ ଘରୋଇ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଲେ, "ଆମେ ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ୨୦% ଟିକସ ଲାଗୁ କରିଛୁ ଏବଂ ରିଫାଇଣ୍ଡ ସୋୟାବିନ୍, ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଏବଂ ପାମ ତେଲ ଉପରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ୧୨.୫% ରୁ ୩୨.୫% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଖୁବଶୀଘ୍ର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନ ଦେବାକୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାର କୃଷକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଋଣ ଛାଡ଼ ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଏବଂ ପ୍ରତାରଣାକାରୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦ୍ୱାରା ବିଭ୍ରାନ୍ତ ନ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମାଜରେ ବିଭାଜନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅପମାନିତ କରୁଥିବା ଶକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି। ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ଭାରତରେ ଏକତାର ପର୍ବ ପାଲଟିଥିବା କଥା ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ଏବଂ ବର୍ଗର ଲୋକ ମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଥିଲେ । ପରମ୍ପରା, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଓ ବିକାଶର ଏଜେଣ୍ଡା ସହିତ ଠିଆ ହେବାକୁ ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ | "ଆମେ ମିଳିମିଶି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିଚୟକୁ ରକ୍ଷା କରିବୁ ଏବଂ ଏହାର ଗୌରବବୃଦ୍ଧି କରିବୁ | ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବୁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସିପି ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ, କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତନ ରାମ ମାଞ୍ଝି, କେନ୍ଦ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଏବଂ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସହାୟତାର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ସେ ୧୮ଟି ଟ୍ରେଡ୍ ଅଧୀନରେ ୧୮ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଅଧୀନରେ ଋଣ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସମାଜ ପ୍ରତି ସ୍ଥାୟୀ ଅବଦାନକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଗତିର ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅମରାବତୀଠାରେ ପିଏମ୍ ମେଗା ସମନ୍ୱିତ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ରିଜିୟନ୍ସ ଆଣ୍ଡ୍ ଆପେରେଲ୍ (ପିଏମ୍ ମିତ୍ର) ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ୧୦୦୦ ଏକର ପରିମିତ ଏହି ପାର୍କକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଶିଳ୍ପ ଉନ୍ନୟନ ନିଗମ (ଏମଆଇଡିସି) ରାଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛି । ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ୭ଟି ପିଏମ୍ ମିତ୍ର ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଥିଲେ। ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ) ସମେତ ବୃହତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ 'ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଚାଣକ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ' ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ୧୫ ରୁ ୪୫ ବର୍ଷ ବୟସର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ନାମୀଦାମୀ କଲେଜରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ପୁଣ୍ୟଶ୍ଳୋକ ଅହଲ୍ୟାଦେବୀ ହୋଲକର ମହିଳା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସ୍କିମ୍'ର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ | ଏହି ଯୋଜନାଅଧୀନରେ ମୋଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ୨୫% ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ ରହିବ। ଏହା ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବାରେ ସହାୟକ ହେବ।