প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রগী ৱর্ধাদা নেস্নেল পি.এম. বিশ্বকর্মা প্রোগ্রামদা ৱা ঙাংখ্রে
আচার্য় চানক্যা কৌশল্যা বিকাস স্কিম অমসুং পুন্যাশ্লোক অহিল্যভাই হোলকর ৱুমেন স্তার্ত-অপ স্কিম হৌদোকখ্রে
অমরাবতীদা পি.এম. মিত্রা পার্ক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
পি.এম. বিশ্বকর্মা বেনিফিসরীশিংদা সর্তিফিকেৎশিং অমসুং লোনশিং পীখ্রে
পি.এম. বিশ্বকর্মাগী মখাদা চহি অমা খুমাং চাউশিল্লকপা ওইনা কোম্মেমোরেতিব স্তাম্প ফোংখ্রে
“পি.এম. বিশ্বকর্মানা মশিং লাকঙমদ্রবা আর্তিসানশিংদা পোজিতিব ওইনা কান্নবা পীরি, মখোয়গী স্কিলশিং ঙাকশেল্লি অমসুং ইকনোমিক গ্রোথ থৌগৎলি”
“বিশ্বকর্মা য়োজনাগা লোয়ননা ঐখোয়না লেবর অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগী খুত্থাংদা চাউখৎপা অমসুং অফবা হয়েংগীদমক ফিরেপ লৌখি”
“বিশ্বকর্মা য়োজনা অসি চাউখৎপা ভারত অমগীদমক ভারতকী চহি লিশিং কয়া শুরবা অরিবা স্কিলশিং শীজিন্ননবা রোদমেপ অমনি”
“বিশ্বকর্মা য়োজনাগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন অসি ‘সম্মান, সমর্থ্যা, সমৃদ্ধি’নি”
“ঙসিগী ভারতনা গ্লোবেল মার্কেৎতা মকোক্তা মাগী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী পুখৎনবা থবক তৌরি”
“সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা পি.এম. মিত্রা পার্ক 7 লিংখৎলি। ঐখোয়গী ভিজন অসি ফার্ম তু ফাইবর, ফাইবর তু ফেব্রিক, ফেব্রিক তু ফেশন অমসুং ফেশন তু ফোরেন্না ওইরি”
20 SEP 2024 2:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মহারাস্ত্রগী ৱর্ধাদা নেস্নেল পি.এম. বিশ্বকর্মা প্রোগ্রামদা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা "আচার্য চানক্য স্কিল দিবেলপমেন্ত" স্কিম অমসুং "পুন্যাশ্লোক অহিল্যাদেবী হোলকর ৱুমেন স্তার্তঅপ স্কিম" হৌদোকখি। মহাক্না পি.এম. বিশ্বকর্মাগী কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা সর্তিফিকেৎশিং অমসুং লোনশিং পীখি। মহাক্না পি.এম. বিশ্বকর্মাগী মখাদা খুমাং চাউশিনবগী চহি অমা মপুং ফাবগী কত্থোকপা কোম্মেমোরেতিব স্তাম্প অমসু ফোংখি। শ্রী মোদীনা মহারাস্ত্রগী অমরাবতীদা পি.এম. মেগা ইন্তিগ্রেতেদ তেক্সতাইল রিজন এন্দ এপরেল (পি.এম. মিত্রা) পার্ক্কী উরেপ উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা ‌উৎখিবা একজিবিসন অদু য়েংখি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ নিনিগী মমাংদা পাংথোকখিবা বিশ্বকর্মা পূজাগী থৌরমশিং নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি ৱর্ধাদা পি.এম. বিশ্বকর্মা স্কিমগী চহি অমা মায় পাক্না মপুং ফারকপগী থৌরম পাংথোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিগী নুমিৎ অসি অখন্নবা নুমিৎনি মরমদি মহাত্মা গান্ধীনা ঙসিগী নুমিৎ অসিদা ইং 1932দা শোক্না শম্নবা য়াদবগী মায়োক্তা কেম্পেন হৌদোকখি। ঙসি পি.এম. বিশ্বকর্মাগী চহি অমা মপুং ফারকপা অমসুং ৱর্ধাগী লম, শ্রী বিনোভা ভাবেগী সাধানাস্তলী অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী কর্মভূমিদগী থৌরমশিং পাংথোকপা অসিনা মসিগী থৌরম অসি ভিক্সিৎ ভারতকী ৱারেপ অসিদা অনৌবা ইনর্জী পুরক্নবা এচিবমেন্ত অমসুং ইন্সপিরেসন পুনশিন্নবগী থৌরম অমা ওইহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনাগী খুত্থাংদা, সরকারনা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং 'শ্রম তু সমৃদ্ধি' (কন্না হোৎনদুনা চাউখৎহনবা) গী খুত্থাংদা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌরে অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোনশিং অসি মঙফাওনবা ঙমহন্নবা মেদিয়ম অমা ওইগনি। প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনাগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংমকপু থৌরম অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
ঙসি পি.এম. মিত্র পার্ক্কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ভারতনা মহাক্কী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীবু মালেমগী কৈথেলশিংগী মকোক্তা পুখৎনবা হোৎনরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগী চহি চা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা মমিং অমসুং শক্তাক অদু অমুক হন্না শেমগৎনবা ভারতনা পান্দম থম্লি। অমরাৱতীদা পি.এম. মিত্র পার্ক লিংখৎপা অসি মসিগী মাইকৈ অসিদা অতোপ্পা অচৌবা খোঙথাং অমনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না অমরাৱতীগী মীয়াম্বু মসিগী মায়পাকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনাগী অহানবা চহিগী কুমওনগীদমক মহারাস্ত্রগী ৱর্ধা খনখি মরমদি মসি সরকারগী অতোপ্পা প্রোগ্রাম অমা খক্তা নত্তে অদুবু মসি ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা রোদমেপ অমা ওইনা চহি কয়াগী মমাংগী ত্রেদিস্নেল স্কিলশিং শীজিন্নবা স্কিম অমনি। ঐখোয়গী চহি কয়াগী মমাংদগী চৎনরক্লবা ত্রেদিস্নেল স্কিলশিং অসিনা ভারতকী চাউখৎপগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঙ্কক কয়াগী য়ুম্ফম ওইরি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী আর্ত, ইঞ্জিনীয়রিং, সাইন্স অমসুং মেত্তল্লর্জী অসি মালেম পুম্বদা লম্বা লৈতে। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয় অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তেক্সতাইল পুথোকপা লৈবাক ওইরি।" প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি, "মতমদুদা দিজাইন তৌখিবা পোত্তরী অমসুং শাখিবা বিল্দিংদিংগী লম্বা লৈতে।" উ-শুবা, য়োৎ শুবা, সন শাবা, চুফ শাবা, স্কল্পতর, মুজি, উ শুবা-চেক শুবা অমসুং অসিগুম্বা শিনফম কয়ানা ভারতকী চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইরম্মি অমসুং মসিগী লৌশিং অমসুং সাইন্স অসি য়ুমথোং খুদিংদা শন্দোক্লম্মি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। ব্রিতিশশিংনা লমদমসিগী হৈশিংবশিং মুত্থৎনবা থৌরাং কয়া পায়খৎলম্মি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ৱর্ধাগী লমদম অসিদগী গান্ধীজীনা খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীদা পুক্নিং থৌগৎখি। লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা লাকখিবা সরকারশিংনা মসিগী স্কিল অসিবু ইকায় খুম্নবা উৎখিদবদা মহাক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। হান্নগী সরকারশিংনা ক্রাফ অমসুং স্কিলশিংবু ইকাই খুম্নদবনা বিশ্বকর্মা কম্ম্যুনিতীবু লেপ্পা লৈতনা চৈথেং ওঈখি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী মহৈ ওইনা ভারতনা প্রোগ্রেস অমসুং মোদর্নিতীগী রেসতা মনিং হনবা হৌরকখি।
হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা নীংতম্বা ফংলবা চহি 70গী মতুংদা ত্রেদিস্নেল স্কিলশিংদা অনৌবা ইনর্জী পুরক্নবা ৱারেপ লৌখিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি "সম্মন, সমর্থ্যা, সমৃদ্ধি" (মিংচৎ, তৌবা ঙম্বা অমসুং চাউখৎপা) অসিনা পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনাগী ৱাখল্লোনগী মমি তারি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী পান্দমদি ত্রেদিস্নেল ক্রাফশিংবু ইকাই খুম্নবা, আর্তিসানশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং বিশ্বকর্মাশিং চাউখৎহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. বিশ্বকর্মাবু মায় পাকহন্নবা তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিংগী পাক চাউবা অমসুং মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা তেংবাং পীনবগী মতাংদা পনখি। জিলা 700 হেনবা, গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ 2.5, অর্বান লোকেল য়ুনিৎ 5000না স্কিম অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি অমদা, তোঙান তোঙানবা ত্রেদিস্নেল স্কিল 18 লৈবা মীওই লাখ 20 হেন্না পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনাগা শম্নখ্রে হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। মোদর্ন মেছিনরীশিং অমসুং দিজিতেল তুলশিং পুথোক্তুনা আর্তিসান অমসুং ক্রাফমেন লাখ 8 হেনবদা স্কিল ত্রেনিং অমসুং অপগ্রেদেসন ফংহনখ্রে। মহারাস্ত্র খক্তদা মীওই 60,000 হেনবনা স্কিল ত্রেনিং ফংখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বিশ্বকর্মা 6 লাখ হেনবদা প্রদক্তিবিতী অমসুং ক্বালিতী হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা মোদর্ন ইক্বিপমেন্তশিং, লুপা 15,000গী ই-ৱাউচর অমসুং মখোয়গী বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহন্নবা গরেন্তী য়াওদনা লুপা লাখ 3 ফাওবগী লোনশিং ফংহনখ্রে। চহি অমগী মনুংদা বিশ্বকর্মাশিংদা লুপা করোর 1400গী শেনফম পীখিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
ত্রেদিস্নেল স্কিলশিংগী মায়কৈদা SC, ST অমসুং OBC কম্ম্যুনিতীশিংনা শরুক তম্লিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা মখোয়না থেংনখিবা খুদোংচাদবা অদুগীদমক নুংঙাইতবা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা এন্তি বেকৱার্দ মেন্তেলিতীগী সিস্তেম অসি লোইশিনখ্রে। মহাক্না মমাং চহিগী স্তেতিস্তিক্সকী মতাংদা পনখি অমসুং হায়খি মদুদি SC, ST অমসুং OBC কম্ম্যুনিতীশিংনা বিশ্বকর্মা য়োজনাগী খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংলি। বিশ্বকর্মা কম্ম্যুনিতীগী মীওইশিং অসি খক্তগী আর্তিসানশিং ওইবতা নত্তনা ওন্তপ্রিনোরশিং অমসুং বিজিনেস ওনরশিং ওইরক্নবা মহাক্কী অপাম্বা ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিশ্বকর্মাশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা MSMEগী থাক পীবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত অমসুং একতা মোল্ গুম্বা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পনখি। মফম অসিদা ত্রেদিস্নেল প্রদক্তশিং কৈথেলদা পুথোক্তুনা বিশ্বকর্মা অসি অচৌবা কম্পনীশিংগী সপ্লাই চেনগী শরুক অমা ওইহন্নবা হোৎনরি।
পি.এম. মোদীনা ONDC অমসুং GEM গী মতাংদা পনখি। মখোয় অসি আর্তিসানশিং অমসুং ক্রাফমেনশিংগী মখোয়গী বিজিনেসশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা মেদিয়ম অমা ওইরে। শেন্মিৎলোনগী খুমাং চাউশিল্লকপদা মাঙজিল থানা চংশিল্লিবা খুন্নাইগী কাংলুপ অসিনা হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকনোমী অসিদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "স্কিল ইন্দিয়া মিসন্না মসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।" স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী নহা করোর কয়াদা ঙসিগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না ত্রেনিং ফংহনখ্রে। ভারতকী স্কিলশিং অসি স্কিল ইন্দিয়াগুম্বা প্রোগ্রামশিংগা লোয়ননা মালেম শীনবা থুংনা শকখঙনরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা চাউথোকচবা ফোংদোক্লদুনা হায় মদুদি ভারতনা চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা ফ্রান্সতা পাংথোকখিবা মালেমগী স্কিলশিংগী অচৌবা থৌরম অমদা মনা কয়া ফংখি।
“তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অসি মহারাস্ত্রদা চাউরবা ইন্দস্ত্রীগী ওইথোকপা য়াবা লৈবা অমা ওইরি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বিদর্ভাগী মফম অসি ক্বালিতী লৈবা লংজম পুথোকপগী অচৌবা মফম অমা ওইরম্মি, অদুম ওইনমক মতুংদা লাকপা সরকারশিংনা লৌমীশিংগী মিংদা রাজনিতী অমসুং শেঞ্জা-থুমজা তৌবগী থৌওংনা মরম ওইদুনা কুতনগী লৌমীশিংবু অৱাবা মায়োক্নহনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014দা দেবেন্দ্র ফাদনবিস সরকার শেমখিবা মতমদা সমস্যা অসি কোকহন্নবা থবকশিং য়াম্না থুনা চত্থখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অমরাৱতীগী নন্দগাওন খন্দেশ্বরদা তেক্সতাইল পার্ক অমা শাখি, মফম অদুদা ইন্দস্ত্রী অমত্তনা শেন থাদনবগীদমক শেম শাখিদে, অদুম ওইনমক, ঙসি মসি মহারাস্ত্রগী অচৌবা ইন্দস্ত্রীএল সেন্তর অমা ওইনা মায় পাক্না চাউখৎলক্লি।
পি.এম. মিত্র পার্কতা থবক পায়খৎলিবা খোঙজেল অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দবল ইঞ্জিন সরকারগী থৌনা অদু উৎলি। “ভারত শিনবা থুংনা পি.এম. মিত্র পার্ক 7 লিংখৎলগনি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ফার্ম তু ফাইবর, ফাইবর তু ফেব্রিক, ফেব্রিক তু ফেসন, ফেসন তু ফোরেনগী মপুং ফাবা সাইকল অমা য়াওরি হায়রি ক্বালিতী লৈয়া ফেব্রিক অসি বিদর্ভাগী লংজমদগী শেমগনি অমসুং ফেব্রিক অসিদগী শাবা ফিরোল অসি মপান লৈবাকশিংদা এক্সপোর্ত তৌগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মসিনা লৌমীশিংগী অমাংবা হন্থহল্লগনি অমসুং ভেল্যু ‌এদিসন লৈবনা মরম ওইদুনা মখোয়না মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগীদমক অফবা মমল ফংবা ঙম্লগনি। পি.এম. মিত্র পার্ক খক্তদগী লুপা করোর 8-10গী ইনভেস্তমেন্ত লাকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈ হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা অতোপ্পা ইন্দস্ত্রীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা বিদর্ভা অমসুং মহারাস্ত্রদা নহারোল লাখ অমা হেন্না থবক ফংহনবদা মতেং পাংগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অনৌবা সপ্লাই চেনশিং শেম্লগনি মসিনা লৈবাক অসিগী এক্সপোর্ত্তা মতেং পাংগনি অমসুং মসিনা ইনকম হেনগৎহনগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহারাস্ত্র অসি ইন্দস্ত্রীগী খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক দরকার ওইরিবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কন্নেক্তিবিতীগীদমক শেম-শারি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিদা অনৌবা হাইৱেজ, এক্সপ্রেসৱেজ, সমরুদ্ধি মহামার্গ অমসুং ঈশিং অমসুং এয়র কন্নেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা য়াওরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মহারাস্ত্রনা অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসন অমগীদমক শেম-শারি।"
মহারাস্ত্রগী মখল কয়াগী চাউখৎ থৌরাংগী থৌদাং লৌরিবা মহারাস্ত্রগী লৌমীশিংগী থৌদাং অদু শকখঙলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী য়াইফ-থৌরাং অসি লৌমীশিংগী নুংঙাই-য়াইফবগা নক্না মরী লৈনৈ। মহাক্না মখা তাখি মদুদি দবল ইঞ্জিন লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱাশক্লি। শ্রী মোদীনা পি.এম.-কিসান সম্মান নিধি স্কিমগী মখাদা লৌখৎলিবা মরুওইবা খোঙথাংশিং অদু পনখি। মসিদা কেন্দ্র সরকারনা লৌমীশিংদা চহিগী ওইনা লুপা 6000 পীরি অমসুং মহারাস্ত্র সরকারনা চপ মান্নবা শেনফম অদু হাপচিল্লি। মসিনা লৌমীশিংগী ইনকম অসি চহিগী ওইনা লুপা 12,000 হেনগৎহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংদা লুপা 1 খক্তদা ক্রোপ ইন্সুরেন্স ফংহন্নবা অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী বিলশিং কোকপীবগী খোঙথাংশিংগী মতাংদসু পনখি। লমদম অসিগী ইরিগেসনগী শীংনবশিংদা পুক্নিং চিংশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিগী মমাংগী মতমগী মতমদা হৌদোকখিবা থবকশিং অদু মতুংদা পায়রকপা সরকারনা অথিংবা পীখি। ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা রাজ্য সরকারনা প্রোজেক্তশিং অসি অমুক হন্না হৌদোক্লে অমসুং খোঙজেল য়াংখৎহল্লে। মহাক্না নৌনা অয়াবা পীরবা লুপা করোর 85,000গী ভান-গঙ্গা অমসুং নাল-গঙ্গা তুরেলশিং শম্নহন্নবা প্রোজেক্তকী মতাংদা পনখি। মসিগী পান্দমদি নাগপুর, ৱর্ধা, অমরাৱতী, য়াৱাতমল, অকোলা অমসুং বুলধনা জিলাশিংগী লম একর লাখ 10দা ইরিগেসন পীবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী সরকারনা মহারাস্ত্রদা লৈরিবা লৌমীশিংগী দিমান্দশিং অসি কোকহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থম্লি।" লমদম অসিদা লৈবা ইচিল-ইনাও লৌমীশিংদা খুদক্তা মতেং পাংনবা পান্দম থমদুনা তিলহৌগী এক্সপোর্ত তেক্স অসি চাদা 40দগী চাদা 20দা হন্থহনখিবগী ৱাফম মহাক্না পনখি। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংবু ইম্পোর্ত তৌরিবা অচাথাওশিং অসিগী ইম্পেক্তগী ঙাকথোক্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদসু পনখি। মহাক্না হায়খি, "ঐখোয়না অচা থাওশিং ইম্পোর্ত তৌবদা 20%গী তেক্স লৌরি অমসুং রিফাইন তৌরবা সোয়াবিন, সনফ্লাৱর, অমসুং পামগী থাওদা কাস্তম দ্যুতী 12.5%দগী 32.5%দা হেনগৎহল্লে," খোঙথাং অসিনা মহারাস্ত্র শিনবা থুংনা লৈরিবা সোয়াবিন লৌমীশিংদা মরু ওইনা কান্নবা পীরগনি হায়না মখা তাখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি হোৎনরিবশিং অসিনা অথুবা মতমদা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা অফবা মহৈ অমা পুরক্লগনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অরানবা ৱাশকশিং শকপগী মায়োক্তা চেকশিন ৱা থমখি অমসুং তেলঙ্গনাগী লৌমীশিংনা ঙসি ফাওবা লোন ৱেভরশিংগীদমক চৈথেং নংলিবা অদু পনখি। মহাক্না মহারাস্ত্রগী লৌমীশিংদা চেকশিন্না লৈনবা অমসুং নমথাকশিংনা লান্না লমজিংবা তৌদনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা খুন্নাইদা খেন্নবা লৈহন্নবা হোৎনরিবা অমসুং মপানগী লমশিংদা ভারতকী চৎনবী অমসুং কলচরবু ইকায় খুম্নদ্রিবা মীওইশিংদগী চেকশিন্নবা হায়খি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি লোকমান্য তিলক্কী লুচিং মখাদা গনেশ উৎসব অসি ভারতকী নীংতম লানগী মতমদা অমত্তা ওইবগী কুহ্মৈ অমা ওইখি, মসিদা খুন্নাই অমসুং কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওইশিংনা পুনশিন্দুনা কুহ্মৈ পাংথোকখি। মহাক্না প্রজাশিংদা চৎনবী অমসুং খুমাং চাউশিনবা অমসুং ইকায় খুম্নবা অমসুং চাউখৎপগী এজেন্দাগীদমক লেপ্নবা তকশিনখি। ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মহারাস্ত্রগী শক্তম ঙাক্কনি অমসুং মাগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহল্লগনি। ঐখোয়না মহারাস্ত্রগী মঙলানশিং মপুং ফাহনগনি," হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী সি.পি. রাধাকৃষ্ণন, মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী একনাথ শিন্দে, কেন্দ্রগী মিদিয়ম, স্মোল অমসুং মাইক্রো ইন্তর্প্রাইজ মন্ত্রী, শ্রী জিতন রাম মঞ্জি, কেন্দ্রগী স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিপকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী জয়ন্ত চৌধরী অমসুং মহারাস্ত্রগী উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাভিস অমসুং শ্রী অজিৎ পৱারসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম বিশ্বকর্মা বেনিফিসরিশিংদা শক্তাকচেশিং অমসুং লোনশিং য়েন্থোকখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা খুৎহৈবশিংদা মতেং পাংবগী খুদম ওইনা, ত্রেদ 18গী মখাদা বেনিফিসরি 18 দা পি.এম বিশ্বকর্মাগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা শেন্থং য়েন্থোকখ্রে। মখোয়গী থবক অমসুং মখোয়না খুন্নাইগীদমক পাংথোক্লিবা থবকশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা, পি.এম বিশ্বকর্মাগী মখাদা চহি অমা মাইপাক্না থবক তৌরকপগী শরুক অমা ওইনা কম্মেমোরেতিব স্তাম্প অমা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাগী অমরাৱতিদা পি.এম মেগা ইন্তেগ্রেতেদ তেক্সতাইল রিজন্স এন্দ এপরেল (পি এম মিত্রা) পার্ক শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। একর 1000গী পার্ক অসি মহারাস্ত্রা ইন্দস্ত্রিএল দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন(MIDC)না স্তেৎ ইমপ্লিমেন্তেসন এজেন্সি ওইনা শেমগৎকনি। তেক্সতাইল উদ্যোগকীদমক পি.এম মিত্রা পার্ক 7 শেমগৎনবা ভারত সরকারনা অয়াবা পীরে। পি.এম মিত্রা পার্কশিং অসি তেক্সতাইল মেনুফেকচরিং অমসুং মপান্দা থাদোকপদা ভারত মালেমগী মফম অমা ওইহন্নবা মঙলান মঙফাওন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত(FDI) য়াওনা য়াম্লবা শেনফমশিং থাদনিংনবা অমসুং হিরম অসিদা অনৌবা থবক পায়খৎপা অমসুং থবক ফংহনবা পুক্নিং থৌগৎনবা মালেম থাক্কী ইন্দস্ত্রিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মসিনা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রা সরকারগী “আচার্য় চানক্যা স্কিল দিবলপমেন্ত সেন্তর” স্কিম হৌদোকখ্রে। নহারোলশিং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং থবক ফংনবগী তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাবশিং ফংনবা, চহি 15 দগী চহি 45 ফাওবগী মনুংদা লৈবা নহারোলশিং ত্রেনিং পীনবা রাজ্য শীনবা থুংবগী মমিং লৈরবা কলেজশিংদা স্কিল দিবলপমেন্ত ত্রেনিং সেন্তরশিং লিংখৎকনি। চহি অমদা রাজ্য অসিগী নহারোল 1,50,000 রোম লেম্না স্কিল দিবলপমেন্ত ত্রেনিং পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুন্যাস্লোক অহিল্যবাই হোলকার ৱুমেন স্তার্দ-অপ স্কিম হৌদোকখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা, মহারাস্ত্রাদা নুপীশিংনা লুচিংবা স্তার্দ-অপশিংদা মতেং পাংগনি। লুপা লাখ 25 ফাওবগী মতেং পীগনি। স্কিম অসিগী মখাদা অপুনবা খুদোংচাবশিংগী চাদা 25 সরকারনা মশক খঙদোক্লবা শেন-থুমগী ফিবম ফত্তবা অমসুং চাউখৎত্রিবা কাংলুপকী নুপীশিংগী খাক্তুনা থমগনি। মসিনা নুপীশিংনা লুচিংবা ওইবা স্তার্দ-অপশিং মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমগনি অমসুং মনিংতমগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses National PM Vishwakarma Program in Wardha, Maharashtra
Launches Acharya Chanakya Kaushalya Vikas Scheme and Punyashlok Ahilyabai Holkar Women Start-Up Scheme
Lays foundation stone of PM MITRA Park in Amravati
Releases certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries
Unveils commemorative stamp marking one year of progress under PM Vishwakarma
“PM Vishwakarma has positively impacted countless artisans, preserving their skills and fostering economic growth”
“With Vishwakarma Yojna, we have resolved for prosperity and a better tomorrow through labour and skill development”
“Vishwakarma Yojana is a roadmap to utilize thousands of years old skills of India for a developed India”
“Basic spirit of Vishwakarma Yojna is ‘Samman Samarthya, Samridhi’”
“Today's India is working to take its textile industry to the top in the global market”
“Government is setting up 7 PM Mitra Parks across the country. Our vision is Farm to Fibre, Fiber to Fabric, Fabric to Fashion and Fashion to Foreign”
20 SEP 2024 2:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National PM Vishwakarma Program in Wardha, Maharashtra today. The Prime Minister launched the ‘Acharya Chanakya Skill Development ’ scheme and ‘Punyashlok Ahilyadevi Holkar Women Startup Scheme’. He released certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries and also released a commemorative stamp dedicated to mark one year of progress under PM Vishwakarma. Shri Modi laid the foundation stone of PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Park at Amravati, Maharashtra. The Prime Minister took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled the Vishwakarma Puja celebrations two days ago and said that today the festival of successful completion of one year PM Vishwakarma scheme is taking place here in Wardha. He underlined that today is special as Mahatma Gandhi had started the campaign against untouchability in 1932 on this day. He remarked that the completion of one year PM Vishwakarma today and its celebrations from the land of Wardha, the sadhanasthali of Shri Vinova Bhave and the karma bhoomi of Mahatma Gandhi, makes the occasion a confluence of the achievement and inspiration to bring new energy to the resolve of Viksit Bharat. He stated that through PM Vishwakarma Yojna, the government has resolved to create a better future through skill development and ‘shram to samriddhi’ (hard work to prosperity), and the ideals of Mahatma Gandhi will become a medium to turn it into a reality. The Prime Minister congratulated everyone associated with PM Vishwakarma Yojna on the occasion.
The Prime Minister underlined that the foundation stone of the PM MITRA park was laid today. He highlighted that today’s India was working to take its textile industry to the pinnacle of world’s markets. He added that India’s target was to reestablish the centuries old fame and recognition of India’s textile industries. Shri Modi remarked that PM MITRA park in Amaravati was another big step in this direction. He congratulated the people of Amaravati for this achievement.
The Prime Minister highlighted that Wardha in Maharashtra was chosen for the first year anniversary of PM Vishwakarma Yojana as it was not just another Government program but it was a scheme to make use of the age-old traditional skills as a roadmap to propel India to be a developed country. Pointing out that our age-old traditional skills were the basis of many glorious chapters of India's prosperity, he said that our art, engineering, science and metallurgy was unmatched in the entire world. “We were the world's largest textile manufacturer”, highlighted Shri Modi. “There was no match to pottery and the buildings designed back in the day”, added the Prime Minister. Carpenter, blacksmith, goldsmith, potter, sculptor, cobbler, carpenter-mason and many such professionalists used to be the foundation of India's prosperity and spread this knowledge and science to every home, said Shri Modi. Remarking that the Britishers hatched many conspiracies to wipe out these indigenous skills, Shri Modi said from this very land of Wardha, Gandhiji promoted rural industry. He expressed displeasure over the misfortune of the country that successive governments after independence did not give this skill the respect it deserved. Remarking that the erstwhile governments constantly neglected the Vishwakarma community by forgetting to respect crafts and skills, he pointed out that consequently India started lagging behind in the race of progress and modernity.
Highlighting that the present government resolved to bring new energy to traditional skills after 70 years of independence, the Prime Minister mentioned that ‘Samman, Samarthya, Samridhi’, (“Respect, capability and prosperity) make for the spirit of PM Vishwakarma Yojna”. The Prime Minister said our objective is respect for the traditional crafts, empowerment of artisans and prosperity for Vishwakarmas.
The Prime Minister drew attention to the large-scale and unprecedented collaborations of different departments to make PM Vishwakarma a success and informed that more than 700 districts, 2.5 lakh gram panchayats, 5000 urban local units are giving momentum to the scheme. In the last year, Shri Modi added, more than 20 lakh people with 18 different traditional skills have been connected to PM Vishwakarma Yojna. Skill training and upgradation have been provided to more than 8 lakh artisans and craftsmen with the introduction of modern machinery and digital tools. More than 60,000 people have received skill training in Maharashtra alone. Prime Minister Modi informed that more than 6 lakh Vishwakarmas have been provided with modern equipment to help boost productivity and the quality of produce, an e-voucher of Rs 15,000, and loans up to Rs 3 lakh without guarantee to expand their businesses. The Prime Minister expressed satisfaction that loans worth Rs 1400 crore have been given to Vishwakarmas within a year.
Noting the contributions of the SC, ST and OBC communities towards traditional skills, the Prime Minister lamented the neglect faced by them during the previous governments and said it is the present government that put an end to the system of anti backward mentality. He shed light on the statistics of the previous year and said that the SC, ST and OBC communities are taking the maximum benefit of Vishwakarma Yojana. Expressing his desire for the people of the Vishwakarma community to not only remain mere artisans but become entrepreneurs and business owners, the Prime Minister mentioned providing MSME status to the work done by Vishwakarmas. He spoke about efforts like One District One Product and Ekta Mall where traditional products are being marketed to make Vishwakarmas a part of the supply chain of big companies.
PM Modi touched upon ONDC and GEM which have become a medium for artisans and craftsmen to expand their businesses. He underlined that the societal class which lagged in economic progress will now play a crucial role in the world’s third-largest economy. “Skill India Mission is strengthening it further”, he said. Under the skill development program, Shri Modi informed that crores of youth in the country have received training according to today's needs. Underlining that India’s skills are being recognized around the world with programs like Skill India, Shri Modi informed with pride that India won multiple awards at a huge event on world skills organized in France earlier this year.
“Textile industry is one with immense industrial possibilities in Maharashtra”, emphasized the Prime Minister. He pointed out that the area of ​​Vidarbha had been a big center for the production of high quality cotton, however the successive governments had pushed the cotton farmers into misery due to petty politics and corruption in the name of farmers.Shri Modi highlighted that the work to solve the problem progressed rapidly when Devendra Fadnavis government was formed in 2014. He added that a textile park was built in Nandgaon Khandeshwar of Amravati, where no industry was ready to invest, however, today it was developing successfully becoming a big industrial center for Maharashtra.
Highlighting the pace of the work being done on PM Mitra Park, Shri Modi remarked that the willpower of the double engine government was displayed. “7 PM MITRA Parks will be established across India”, exclaimed Shri Modi. He said that the vision included a complete cycle of Farm to Fibre, Fibre to Fabric, Fabric to Fashion, Fashion to Foreign, meaning that the high-quality fabric would be made from Vidarbha's cotton and the clothes made out of the fabric according to fashion will be exported to foreign countries. He explained further that this would stop the losses incurred by farmers and enable them to fetch good prices for their crops as there will be value addition. Highlighting that there was a possibility of an investment of 8-10 thousand crores from PM Mitra Park alone, Shri Modi said that it would help create more than one lakh new employment opportunities for the youth in Vidarbha and Maharashtra along with a boost to other industries as well. He added that New supply chains would be created which will help the country's exports leading to an increase in income. Shri Modi also emphasized that Maharashtra was gearing up for the modern infrastructure and connectivity needed for this industrial progress. He added that this included new highways, expressways, Samruddhi Mahamarg along with expansion of water and air connectivity. “Maharashtra has geared up for a new industrial revolution”, exclaimed Shri Modi.
Acknowledging the role of Maharashtra’s farmers in driving the state’s multi-dimensional progress, he emphasized that the prosperity of the nation is closely tied to the happiness of farmers. He added that the double-engine government is committed to working together to enhance farmers’ prosperity. Shri Modi highlighted the significant steps taken under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme where the Central government provides Rs 6,000 annually to farmers and the Maharashtra government adds the same amount thereby increasing the farmers’ income by Rs 12,000 annually. The Prime Minister also spoke about the initiative to provide crop insurance at just Rs 1 and waive electricity bills for farmers. Focusing on the region's irrigation challenges, Prime Minister Modi pointed out that the efforts initiated during the previous term of the present government in the state had been delayed by the following administration. Today, the Prime Minister informed that the present state government has revived and accelerated these projects. He mentioned the recently approved Van-Ganga and Nal-Ganga river-linking project worth Rs 85,000 crore which aims to bring irrigation to 10 lakh acres of land across Nagpur, Wardha, Amravati, Yavatmal, Akola, and Buldhana districts.
“Our government is committed to addressing the demands of farmers in Maharashtra”, the Prime Minister remarked, mentioning a reduction in export tax on onions from 40% to 20% aimed at providing immediate relief to the onion farmers in the region. Shri Modi also discussed the steps taken to protect domestic farmers from the impact of imported edible oils and said, “We have imposed a 20% tax on the import of edible oils and increased the customs duty on refined soybean, sunflower, and palm oil from 12.5% to 32.5%,” adding that this move will particularly benefit soybean farmers across Maharashtra. He expressed optimism that these efforts will soon yield positive results for the agricultural sector. Prime Minister Modi also cautioned against falling for false promises and mentioned the farmers of Telangana who are still struggling for loan waivers today. He urged the farmers of Maharashtra to stay vigilant and avoid being misled by deceptive promises.
PM Modi also cautioned against the forces intending to create a division in society and those who insult Indian traditions and culture on foreign lands. He recalled Ganesh Utsav becoming a festival of unity in India during the freedom struggle under the leadership of Lokmanya Tilak where people from every society and class came together in celebration. He urged the citizens to stand with tradition and progress and the agenda of respect and development. “Together we will protect Maharashtra’s identity and boost its pride. We will fulfill the dreams of Maharashtra”, Shri Modi concluded.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Union Minister for Medium, Small and Micro Enterprises, Shri Jitan Ram Manjhi, Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship, Shri Jayant Chaudhary, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among others.
Background
During the programme, the Prime Minister released certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries. Symbolizing the tangible support extended to artisans under this Scheme, he also distributed credit under PM Vishwakarma to 18 beneficiaries under 18 trades. As a tribute to their legacy and enduring contribution to society, he released a commemorative stamp dedicated to mark one year of progress under PM Vishwakarma.
The Prime Minister laid the foundation stone of PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Park at Amravati, Maharashtra. The 1000 acre park is being developed by Maharashtra Industrial Development Corporation (MIDC) as the State Implementation Agency. Government of India had approved the setting up of 7 PM MITRA Parks for the Textile industry. PM MITRA Parks are a major step forward in realizing the vision of making India a global hub for textile manufacturing and exports. It will help create world-class industrial infrastructure that would attract large-scale investment including foreign direct investment (FDI) and encourage innovation and job creation within the sector.
The Prime Minister launched the ‘Acharya Chanakya Skill Development’ scheme of the Government of Maharashtra. Skill development training centers will be established in renowned colleges across the state to provide training to youth aged 15 to 45, enabling them to become self-reliant and access various employment opportunities. Around 1,50,000 youths across the state will receive free skill development training each year.
The Prime Minister also launched ‘Punyashlok Ahilyadevi Holkar Women Startup Scheme’. Under the scheme, early-stage support will be given to women-led startups in Maharashtra. Financial assistance up to ₹25 lakh will be provided. 25% of the total provisions under this scheme will be reserved for women from backward classes and economically weaker sections as specified by the government. It will help women-led startups become self-reliant and independent.