প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাৰ্ধাত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কাৰ্যসূচী সম্বোধন
আচাৰ্য চাণক্য কৌশল্য বিকাশ আঁচনি আৰু পুণ্যশ্লোক অহিল্যাবাই হোলকাৰ মহিলা ষ্টাৰ্ট-আপ আঁচনি আৰম্ভ
অমৰাৱতীত প্ৰধানমন্ত্ৰী মিত্ৰ উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপন
প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা হিতাধিকাৰীসকলক প্ৰমাণপত্ৰ আৰু ঋণ মুকলি
প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাৰ অধীনত এবছৰৰ প্ৰগতি চিহ্নিত কৰি স্মাৰক ডাক টিকট উন্মোচন
"প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাই অগণন শিল্পীক ইতিবাচকভাৱে প্ৰভাৱিত কৰিছে, তেওঁলোকৰ দক্ষতা সংৰক্ষণ কৰিছে আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ তৈয়াৰ কৰিছে"
"বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ সৈতে আমি শ্ৰম আৰু দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি আৰু উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে সংকল্প লৈছো"
"বিশ্বকৰ্মা যোজনা হৈছে উন্নত ভাৰতৰ বাবে ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি দক্ষতা ব্যৱহাৰ কৰাৰ ৰোডমেপ"
"বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ মৌলিক জীৱনীশক্তি হৈছে 'সন্মান, সামৰ্থ্য, সমৃদ্ধি'"
"আজিৰ ভাৰতে ইয়াৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগক বিশ্ব বজাৰত শীৰ্ষস্থানলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে কাম কৰি আছে"
20 SEP 2024 2:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাৰ্ধাত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'আচাৰ্য চাণক্য দক্ষতা বিকাশ' আঁচনি আৰু 'পুণ্যশ্লোক অহিল্যদেৱী হোলকাৰ মহিলা ষ্টাৰ্টআপ আঁচনি' মুকলি কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ প্ৰমাণপত্ৰ আৰু ঋণ মুকলি কৰাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাৰ অধীনত এবছৰৰ প্ৰগতি উপলক্ষে উৎসৰ্গিত এটা স্মাৰক ডাকটিকটো মুকলি কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ অমৰাৱতীত প্ৰধানমন্ত্ৰী মেগা ইণ্টিগ্ৰেটেড টেক্সটাইল ৰিজিয়ন এণ্ড এপাৰেল (পিএম মিত্ৰ) উদ্যানৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুষ্ঠানটোত প্ৰদৰ্শিত প্ৰদৰ্শনীখনৰ কিছু অংশ পদব্ৰজে ভ্ৰমণ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুদিন পূৰ্বে বিশ্বকৰ্মা পূজা উদযাপনৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে আজি ৱাৰ্ধাত এবছৰীয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনি সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ উৎসৱ অনুষ্ঠিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিৰ দিনটো বিশেষ কিয়নো মহাত্মা গান্ধীয়ে আজিৰ দিনটোতে ১৯৩২ চনত অস্পৃশ্যতাৰ বিৰুদ্ধে অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজি এবছৰীয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা সম্পূৰ্ণ হোৱা আৰু ৱাৰ্ধাৰ ভূমি, শ্ৰী বিনোভা ভাৱেৰ সাধনাস্থলী আৰু মহাত্মা গান্ধীৰ কৰ্মভূমিৰ পৰা ইয়াৰ উদযাপনে এই অনুষ্ঠানটোক বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পলৈ নতুন শক্তি অনাৰ বাবে প্ৰাপ্তি আৰু অনুপ্ৰেৰণাৰ সংগম কৰি তুলিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ জৰিয়তে চৰকাৰে দক্ষতা বিকাশ আৰু শ্ৰমৰ পৰা সমৃদ্ধিৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে এক উন্নত ভৱিষ্যৎ গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছে। মহাত্মা গান্ধীৰ আদৰ্শই ইয়াক বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰিব বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই যোজনাৰ সৈতে জড়িত সকলোকে অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী মিত্ৰ উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিৰ ভাৰতে ইয়াৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগক বিশ্বৰ বজাৰৰ শীৰ্ষলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে কাম কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ লক্ষ্য আছিল শতিকা পুৰণি খ্যাতি আৰু ভাৰতৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ স্বীকৃতি পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰা। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে অমৰাৱতীৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মিত্ৰ উদ্যান এই দিশত আন এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। তেওঁ এই সাফল্যৰ বাবে অমৰাৱতীৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাৰ্ধাক প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ প্ৰথম বৰ্ষপূৰ্তিৰ বাবে বাছনি কৰা হৈছে কিয়নো ই কেৱল এটা চৰকাৰী কাৰ্যসূচীয়েই নহয়, ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে উপস্থাপন কৰাৰ বাবে বহু পুৰণি পৰম্পৰাগত দক্ষতাক ৰোডমেপ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ এক আঁচনি। আমাৰ বহু পুৰণি পৰম্পৰাগত দক্ষতা ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ বহুতো গৌৰৱময় অধ্যায়ৰ আধাৰ বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে আমাৰ কলা, অভিযান্ত্ৰিক, বিজ্ঞান আৰু ধাতুবিদ্যা সমগ্ৰ বিশ্বতে অতুলনীয়। "আমি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বস্ত্ৰ নিৰ্মাতা আছিলো", শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে কাঠমিস্ত্ৰী, কমাৰ, সোনোৱাল, কুমাৰ, ভাস্কৰ্য শিল্পী, মুচি, কাঠমিস্ত্ৰী তথা এনে বহুতো পেছাদাৰী ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ ভেটি আছিল আৰু এই জ্ঞান আৰু বিজ্ঞান প্ৰতিখন ঘৰলৈ বিয়পাই দিছিল, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। ব্ৰিটিছসকলে এই থলুৱা দক্ষতাবোৰ মচি পেলাবলৈ বহুতো ষড়যন্ত্ৰ ৰচনা কৰিছিল বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ৱাৰ্ধাৰ এই ভূমিৰ পৰাই গান্ধীজীয়ে গ্ৰাম্য উদ্যোগৰ প্ৰচাৰ কৰে বুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁ দেশৰ দুৰ্ভাগ্যৰ ওপৰত অসন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি কয় যে স্বাধীনতাৰ পাছত পৰৱৰ্তী চৰকাৰসমূহে এই দক্ষতাক প্ৰাপ্য সন্মান প্ৰদান কৰা নাছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কাৰুশিল্প আৰু দক্ষতাক সন্মান কৰিবলৈ পাহৰি বিশ্বকৰ্মা সম্প্ৰদায়ক নিৰন্তৰ অৱহেলা কৰিছিল বুলি মন্তব্য কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ ফলত ভাৰত প্ৰগতি আৰু আধুনিকতাৰ দৌৰত বহু পিছ পৰি থাকিবলগীয়া হৈছে।
বৰ্তমানৰ চৰকাৰে স্বাধীনতাৰ ৭০ বছৰৰ পাছত পৰম্পৰাগত দক্ষতালৈ নতুন শক্তি অনাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে 'সন্মান, সামৰ্থ্য, সমৃদ্ধি' প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা হয়।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিশ্বকৰ্মাৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে পৰম্পৰাগত শিল্পকলাৰ সন্মান আৰু শিল্পীসকলৰ সৱলীকৰণ ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাক সফল কৰি তুলিবলৈ বিভিন্ন বিভাগৰ বৃহৎ পৰিমাণৰ আৰু অভূতপূৰ্ব সহযোগিতাৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে ৭০০ খনতকৈও অধিক জিলা, ২.৫ লাখ গ্ৰাম পঞ্চায়ত, ৫০০০ নগৰীয়া স্থানীয় গোটে এই আঁচনিখনক গতি প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে যোৱা বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ সৈতে ১৮ টা বিভিন্ন পৰম্পৰাগত দক্ষতা থকা ২০ লাখৰো অধিক লোকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা হৈছে। আধুনিক যন্ত্ৰ পাতি আৰু ডিজিটেল সঁজুলিৰ প্ৰৱৰ্তনৰ সৈতে ৮ লাখতকৈও অধিক শিল্পীক দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ আৰু উন্নীতকৰণ প্ৰদান কৰা হৈছে। কেৱল মহাৰাষ্ট্ৰত ৬০,০০০ৰো অধিক লোকে দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে উৎপাদনশীলতা আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ মান বৃদ্ধিত সহায় কৰিবলৈ ৬ লাখতকৈও অধিক বিশ্বকৰ্মাক আধুনিক সঁজুলি প্ৰদান কৰা হৈছে, ১৫,০০০ টকাৰ ই-ভাউচাৰ আৰু তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণৰ নিশ্চয়তা অবিহনে ৩ লাখ টকালৈকে ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে। এবছৰৰ ভিতৰত বিশ্বকৰ্মাসকলক ১৪০০ কোটি টকাৰ ঋণ দিয়া হৈছে বুলি জানিবলৈ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
পৰম্পৰাগত দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত উচ্চতম ন্যায়ালয়, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্যান্য পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ত তেওঁলোকে সন্মুখীন হোৱা অৱহেলাৰ বাবে দুখ প্ৰকাশ কৰি কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে পিছপৰা মানসিকতাবিৰোধী ব্যৱস্থাৰ অন্ত পেলাইছে। তেওঁ পূৰ্বৰ বছৰৰ পৰিসংখ্যাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে উচ্চতম ন্যায়ালয়, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্যান্য পিছপৰা সম্প্ৰদায়ে বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ সৰ্বাধিক সুবিধা গ্ৰহণ কৰি আছে। বিশ্বকৰ্মা সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলে কেৱল শিল্পী হৈ থকাই নহয়, উদ্যোগী আৰু ব্যৱসায়ৰ গৰাকী হ'বলৈ তেওঁলোকে কৰা ইচ্ছা ব্যক্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বকৰ্মাসকলে কৰা কামত এমএছএমইৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ 'এখন জিলা এটা উৎপাদন' আৰু একতা মলৰ দৰে প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে কয়, য'ত বিশ্বকৰ্মাসকলক ডাঙৰ কোম্পানীৰ যোগান শৃংখলাৰ অংশ কৰি তুলিবলৈ পৰম্পৰাগত সামগ্ৰী বিপণন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অ'এনডিচি আৰু জিইএমক স্পৰ্শ কৰে, যিবোৰ শিল্পীসকলৰ বাবে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিত পিছ পৰা সামাজিক শ্ৰেণীয়ে এতিয়া বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। "স্কিল ইণ্ডিয়া মিছনে ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে", তেওঁ কয়। দক্ষতা বিকাশ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত শ্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে আজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি দেশৰ কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীয়ে প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিছে। স্কিল ইণ্ডিয়াৰ দৰে কাৰ্যসূচীৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ দক্ষতাক স্বীকৃতি দিয়া হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গৌৰৱেৰে জানিবলৈ দিয়ে যে এই বছৰৰ আৰম্ভণিতে ফ্ৰান্সত আয়োজিত বিশ্ব দক্ষতাৰ ওপৰত এক বিশাল অনুষ্ঠানত ভাৰতে একাধিক বঁটা লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, "মহাৰাষ্ট্ৰত বস্ত্ৰ উদ্যোগ হৈছে এক অপৰিসীম ঔদ্যোগিক সম্ভাৱনা থকা উদ্যোগ"। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উচ্চমানৰ কপাহ উৎপাদনৰ বাবে বিদৰ্ভ অঞ্চল এক ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ আহিছে, অৱশ্যে ক্ৰমান্বয়ে চৰকাৰসমূহে ক্ষুদ্ৰ ৰাজনীতি আৰু দুৰ্নীতিৰ বাবে কপাহ খেতিয়কসকলক দুৰ্দশাৰ সন্মূখীন কৰি তুলিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নবিচ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ সময়ত সমস্যা সমাধানৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছিল। তেওঁ লগতে কয় যে অমৰাৱতীৰ নন্দগাঁও খাণ্ডেশ্বৰত এখন টেক্সটাইল পাৰ্ক নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, য'ত কোনেও বিনিয়োগ কৰিবলৈ সাজু নাছিল, অৱশ্যে আজি ই মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবে এক ডাঙৰ ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ হিচাপে সফলতাৰে বিকশিত হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, "মহাৰাষ্ট্ৰত বস্ত্ৰ উদ্যোগ হৈছে এক অপৰিসীম সম্ভাৱনা থকা উদ্যোগ"। প্ৰধানমন্ত্ৰী মিত্ৰ উদ্যানত কৰা কামৰ গতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ইয়াৰ দ্বাৰা দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ ইচ্ছাশক্তি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে। "সমগ্ৰ ভাৰততে ৭ খন প্ৰধানমন্ত্ৰী মিত্ৰ উদ্যান স্থাপন কৰা হ'ব", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে এই দৃষ্টিভংগীৰ ভিতৰত আছে ফাৰ্ম টু ফাইবাৰ, ফাইবাৰ টু ফেব্ৰিক, ফেব্ৰিক টু ফেশ্বন, ফেশ্বন টু ফৰেইনৰ সম্পূৰ্ণ চক্ৰ, অৰ্থাৎ উচ্চ মানৰ কাপোৰ বিদৰ্ভৰ কপাহৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হ'ব আৰু ফেশ্বন অনুসৰি তৈয়াৰ কৰা কাপোৰ বিদেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হ'ব। তেওঁ লগতে বৰ্ণনা কৰে যে ইয়াৰ ফলত কৃষকসকলৰ লোকচান বন্ধ হ'ব আৰু তেওঁলোকে শস্যৰ বাবে উপযুক্ত মূল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। কেৱল প্ৰধানমন্ত্ৰী মিত্ৰ উদ্যানৰ পৰা ৮ৰ পৰা ১০ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ই বিদৰ্ভ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱসকলৰ বাবে এক লাখতকৈও অধিক নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব আৰু লগতে অন্যান্য উদ্যোগসমূহকো উৎসাহিত কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন যোগান শৃংখলা সৃষ্টি কৰা হ'ব যিয়ে দেশৰ ৰপ্তানিত সহায় কৰিব আৰু উপাৰ্জন বৃদ্ধি হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰই এই ঔদ্যোগিক প্ৰগতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগৰ বাবে সাজু হৈ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ ভিতৰত আছে নতুন ঘাইপথ, এক্সপ্ৰেছৱে, সম্ৰুদ্ধি মহামাৰ্গৰ লগতে পানী আৰু বিমান সংযোগৰ সম্প্ৰসাৰণ। "মহাৰাষ্ট্ৰই এক নতুন ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ বাবে সাজু হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
ৰাজ্যখনৰ বহুমাত্ৰিক প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰি তেওঁ জোৰ দি কয় যে দেশৰ সমৃদ্ধি কৃষকসকলৰ সুখৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে জড়িত। তেওঁ লগতে কয় যে কৃষকসকলৰ সমৃদ্ধি বৃদ্ধিৰ বাবে দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ অধীনত লোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য'ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কৃষকসকলক বছৰি ৬,০০০ টকা প্ৰদান কৰে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে একে পৰিমাণে যোগ কৰে যাৰ ফলত কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বাৰ্ষিক ১২,০০০ টকা বৃদ্ধি হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মাত্ৰ এটকাত শস্য বীমা প্ৰদান আৰু কৃষকসকলৰ বাবে বিদ্যুতৰ বিল ৰেহাই দিয়াৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়েও কয়। অঞ্চলটোৰ জলসিঞ্চন প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজ্যখনত বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ পূৰ্বৰ কাৰ্যকালত আৰম্ভ কৰা প্ৰচেষ্টা নিম্নলিখিত প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা বিলম্বিত হৈছে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে বৰ্তমানৰ ৰাজ্য চৰকাৰে এই প্ৰকল্পসমূহ পুনৰুজ্জীৱিত আৰু ত্বৰান্বিত কৰিছে। তেওঁ শেহতীয়াকৈ অনুমোদিত ৮৫,০০০ কোটি টকাৰ ভান-গংগা আৰু নল-গংগা নদী সংযোগ প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে নাগপুৰ, ৱাৰ্ধা, অমৰাৱতী, য়াৱতমাল, আকোলা আৰু বুলধানা জিলাৰ ১০ লাখ একৰ ভূমিলৈ জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা কৰা।
"মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলৰ দাবীসমূহ সমাধান কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ পিঁয়াজ খেতিয়কসকলক তাৎক্ষণিক সকাহ দিয়াৰ লক্ষ্যৰে পিঁয়াজৰ ওপৰত ৰপ্তানি কৰ ৪০% ৰপৰা ২০% লৈ হ্ৰাস কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আমদানিকৃত খোৱা তেলৰ প্ৰভাৱৰ পৰা ঘৰুৱা কৃষকসকলক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি কয়, "আমি খোৱা তেলৰ আমদানিৰ ওপৰত ২০% কৰ আৰোপ কৰিছো আৰু পৰিশোধিত চয়াবিন, সূৰ্যমুখী ফুল আৰু পাম তেলৰ ওপৰত শুল্ক ১২.৫%ৰ পৰা ৩২.৫%লৈ বৃদ্ধি কৰিছো," লগতে কয় যে এই পদক্ষেপে সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ চয়াবীন কৃষকসকলক বিশেষভাৱে লাভান্বিত কৰিব। তেওঁ আশা ব্যক্ত কৰে যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহে শীঘ্ৰেই কৃষি খণ্ডৰ বাবে ইতিবাচক ফলাফল লাভ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মিছা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক কৰি দিয়ে আৰু তেলেংগানাৰ কৃষকসকলৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিসকলে আজিও ঋণ ৰেহাইৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰি আছে। তেওঁ মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলক সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আৰু প্ৰতাৰণামূলক প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দ্বাৰা বিপথে পৰিচালিত নহ'বলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমাজত বিভাজন সৃষ্টি কৰিব বিচৰা শক্তি আৰু বিদেশী ভূমিত ভাৰতীয় পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিক অপমান কৰা শক্তিসমূহৰ বিৰুদ্ধেও সতৰ্ক কৰি দিয়ে। তেওঁ লোকমান্য তিলকৰ নেতৃত্বত স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত গণেশ উৎসৱ ভাৰতত একতাৰ উৎসৱ হৈ পৰাৰ কথা স্মৰণ কৰে, য'ত প্ৰতিখন সমাজ আৰু শ্ৰেণীৰ লোক একত্ৰিত হৈছিল। তেওঁ নাগৰিকসকলক পৰম্পৰা, প্ৰগতি, সন্মান আৰু উন্নয়নৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে থিয় হ'বলৈ আহ্বান জনায়। "আমি একেলগে মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰিচয় সুৰক্ষিত কৰিম আৰু ইয়াৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিম। আমি মহাৰাষ্ট্ৰৰ সপোন পূৰণ কৰিম", শ্ৰী মোদীয়ে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
অনুষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী চি পি ৰাধাকৃষ্ণন, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দে, কেন্দ্ৰীয় মজলীয়া, লঘু আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতনৰাম মাঝি, কেন্দ্ৰীয় দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী জয়ন্ত চৌধুৰী আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীদ্বয় শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নবিচ আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses National PM Vishwakarma Program in Wardha, Maharashtra
Launches Acharya Chanakya Kaushalya Vikas Scheme and Punyashlok Ahilyabai Holkar Women Start-Up Scheme
Lays foundation stone of PM MITRA Park in Amravati
Releases certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries
Unveils commemorative stamp marking one year of progress under PM Vishwakarma
“PM Vishwakarma has positively impacted countless artisans, preserving their skills and fostering economic growth”
“With Vishwakarma Yojna, we have resolved for prosperity and a better tomorrow through labour and skill development”
“Vishwakarma Yojana is a roadmap to utilize thousands of years old skills of India for a developed India”
“Basic spirit of Vishwakarma Yojna is ‘Samman Samarthya, Samridhi’”
“Today's India is working to take its textile industry to the top in the global market”
“Government is setting up 7 PM Mitra Parks across the country. Our vision is Farm to Fibre, Fiber to Fabric, Fabric to Fashion and Fashion to Foreign”
20 SEP 2024 2:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National PM Vishwakarma Program in Wardha, Maharashtra today. The Prime Minister launched the ‘Acharya Chanakya Skill Development ’ scheme and ‘Punyashlok Ahilyadevi Holkar Women Startup Scheme’. He released certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries and also released a commemorative stamp dedicated to mark one year of progress under PM Vishwakarma. Shri Modi laid the foundation stone of PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Park at Amravati, Maharashtra. The Prime Minister took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled the Vishwakarma Puja celebrations two days ago and said that today the festival of successful completion of one year PM Vishwakarma scheme is taking place here in Wardha. He underlined that today is special as Mahatma Gandhi had started the campaign against untouchability in 1932 on this day. He remarked that the completion of one year PM Vishwakarma today and its celebrations from the land of Wardha, the sadhanasthali of Shri Vinova Bhave and the karma bhoomi of Mahatma Gandhi, makes the occasion a confluence of the achievement and inspiration to bring new energy to the resolve of Viksit Bharat. He stated that through PM Vishwakarma Yojna, the government has resolved to create a better future through skill development and ‘shram to samriddhi’ (hard work to prosperity), and the ideals of Mahatma Gandhi will become a medium to turn it into a reality. The Prime Minister congratulated everyone associated with PM Vishwakarma Yojna on the occasion.
The Prime Minister underlined that the foundation stone of the PM MITRA park was laid today. He highlighted that today’s India was working to take its textile industry to the pinnacle of world’s markets. He added that India’s target was to reestablish the centuries old fame and recognition of India’s textile industries. Shri Modi remarked that PM MITRA park in Amaravati was another big step in this direction. He congratulated the people of Amaravati for this achievement.
The Prime Minister highlighted that Wardha in Maharashtra was chosen for the first year anniversary of PM Vishwakarma Yojana as it was not just another Government program but it was a scheme to make use of the age-old traditional skills as a roadmap to propel India to be a developed country. Pointing out that our age-old traditional skills were the basis of many glorious chapters of India's prosperity, he said that our art, engineering, science and metallurgy was unmatched in the entire world. “We were the world's largest textile manufacturer”, highlighted Shri Modi. “There was no match to pottery and the buildings designed back in the day”, added the Prime Minister. Carpenter, blacksmith, goldsmith, potter, sculptor, cobbler, carpenter-mason and many such professionalists used to be the foundation of India's prosperity and spread this knowledge and science to every home, said Shri Modi. Remarking that the Britishers hatched many conspiracies to wipe out these indigenous skills, Shri Modi said from this very land of Wardha, Gandhiji promoted rural industry. He expressed displeasure over the misfortune of the country that successive governments after independence did not give this skill the respect it deserved. Remarking that the erstwhile governments constantly neglected the Vishwakarma community by forgetting to respect crafts and skills, he pointed out that consequently India started lagging behind in the race of progress and modernity.
Highlighting that the present government resolved to bring new energy to traditional skills after 70 years of independence, the Prime Minister mentioned that ‘Samman, Samarthya, Samridhi’, (“Respect, capability and prosperity) make for the spirit of PM Vishwakarma Yojna”. The Prime Minister said our objective is respect for the traditional crafts, empowerment of artisans and prosperity for Vishwakarmas.
The Prime Minister drew attention to the large-scale and unprecedented collaborations of different departments to make PM Vishwakarma a success and informed that more than 700 districts, 2.5 lakh gram panchayats, 5000 urban local units are giving momentum to the scheme. In the last year, Shri Modi added, more than 20 lakh people with 18 different traditional skills have been connected to PM Vishwakarma Yojna. Skill training and upgradation have been provided to more than 8 lakh artisans and craftsmen with the introduction of modern machinery and digital tools. More than 60,000 people have received skill training in Maharashtra alone. Prime Minister Modi informed that more than 6 lakh Vishwakarmas have been provided with modern equipment to help boost productivity and the quality of produce, an e-voucher of Rs 15,000, and loans up to Rs 3 lakh without guarantee to expand their businesses. The Prime Minister expressed satisfaction that loans worth Rs 1400 crore have been given to Vishwakarmas within a year.
Noting the contributions of the SC, ST and OBC communities towards traditional skills, the Prime Minister lamented the neglect faced by them during the previous governments and said it is the present government that put an end to the system of anti backward mentality. He shed light on the statistics of the previous year and said that the SC, ST and OBC communities are taking the maximum benefit of Vishwakarma Yojana. Expressing his desire for the people of the Vishwakarma community to not only remain mere artisans but become entrepreneurs and business owners, the Prime Minister mentioned providing MSME status to the work done by Vishwakarmas. He spoke about efforts like One District One Product and Ekta Mall where traditional products are being marketed to make Vishwakarmas a part of the supply chain of big companies.
PM Modi touched upon ONDC and GEM which have become a medium for artisans and craftsmen to expand their businesses. He underlined that the societal class which lagged in economic progress will now play a crucial role in the world’s third-largest economy. “Skill India Mission is strengthening it further”, he said. Under the skill development program, Shri Modi informed that crores of youth in the country have received training according to today's needs. Underlining that India’s skills are being recognized around the world with programs like Skill India, Shri Modi informed with pride that India won multiple awards at a huge event on world skills organized in France earlier this year.
“Textile industry is one with immense industrial possibilities in Maharashtra”, emphasized the Prime Minister. He pointed out that the area of ​​Vidarbha had been a big center for the production of high quality cotton, however the successive governments had pushed the cotton farmers into misery due to petty politics and corruption in the name of farmers.Shri Modi highlighted that the work to solve the problem progressed rapidly when Devendra Fadnavis government was formed in 2014. He added that a textile park was built in Nandgaon Khandeshwar of Amravati, where no industry was ready to invest, however, today it was developing successfully becoming a big industrial center for Maharashtra.
Highlighting the pace of the work being done on PM Mitra Park, Shri Modi remarked that the willpower of the double engine government was displayed. “7 PM MITRA Parks will be established across India”, exclaimed Shri Modi. He said that the vision included a complete cycle of Farm to Fibre, Fibre to Fabric, Fabric to Fashion, Fashion to Foreign, meaning that the high-quality fabric would be made from Vidarbha's cotton and the clothes made out of the fabric according to fashion will be exported to foreign countries. He explained further that this would stop the losses incurred by farmers and enable them to fetch good prices for their crops as there will be value addition. Highlighting that there was a possibility of an investment of 8-10 thousand crores from PM Mitra Park alone, Shri Modi said that it would help create more than one lakh new employment opportunities for the youth in Vidarbha and Maharashtra along with a boost to other industries as well. He added that New supply chains would be created which will help the country's exports leading to an increase in income. Shri Modi also emphasized that Maharashtra was gearing up for the modern infrastructure and connectivity needed for this industrial progress. He added that this included new highways, expressways, Samruddhi Mahamarg along with expansion of water and air connectivity. “Maharashtra has geared up for a new industrial revolution”, exclaimed Shri Modi.
Acknowledging the role of Maharashtra’s farmers in driving the state’s multi-dimensional progress, he emphasized that the prosperity of the nation is closely tied to the happiness of farmers. He added that the double-engine government is committed to working together to enhance farmers’ prosperity. Shri Modi highlighted the significant steps taken under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme where the Central government provides Rs 6,000 annually to farmers and the Maharashtra government adds the same amount thereby increasing the farmers’ income by Rs 12,000 annually. The Prime Minister also spoke about the initiative to provide crop insurance at just Rs 1 and waive electricity bills for farmers. Focusing on the region's irrigation challenges, Prime Minister Modi pointed out that the efforts initiated during the previous term of the present government in the state had been delayed by the following administration. Today, the Prime Minister informed that the present state government has revived and accelerated these projects. He mentioned the recently approved Van-Ganga and Nal-Ganga river-linking project worth Rs 85,000 crore which aims to bring irrigation to 10 lakh acres of land across Nagpur, Wardha, Amravati, Yavatmal, Akola, and Buldhana districts.
“Our government is committed to addressing the demands of farmers in Maharashtra”, the Prime Minister remarked, mentioning a reduction in export tax on onions from 40% to 20% aimed at providing immediate relief to the onion farmers in the region. Shri Modi also discussed the steps taken to protect domestic farmers from the impact of imported edible oils and said, “We have imposed a 20% tax on the import of edible oils and increased the customs duty on refined soybean, sunflower, and palm oil from 12.5% to 32.5%,” adding that this move will particularly benefit soybean farmers across Maharashtra. He expressed optimism that these efforts will soon yield positive results for the agricultural sector. Prime Minister Modi also cautioned against falling for false promises and mentioned the farmers of Telangana who are still struggling for loan waivers today. He urged the farmers of Maharashtra to stay vigilant and avoid being misled by deceptive promises.
PM Modi also cautioned against the forces intending to create a division in society and those who insult Indian traditions and culture on foreign lands. He recalled Ganesh Utsav becoming a festival of unity in India during the freedom struggle under the leadership of Lokmanya Tilak where people from every society and class came together in celebration. He urged the citizens to stand with tradition and progress and the agenda of respect and development. “Together we will protect Maharashtra’s identity and boost its pride. We will fulfill the dreams of Maharashtra”, Shri Modi concluded.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Union Minister for Medium, Small and Micro Enterprises, Shri Jitan Ram Manjhi, Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship, Shri Jayant Chaudhary, and Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar were present on the occasion among others.
Background
During the programme, the Prime Minister released certificates and loans to PM Vishwakarma beneficiaries. Symbolizing the tangible support extended to artisans under this Scheme, he also distributed credit under PM Vishwakarma to 18 beneficiaries under 18 trades. As a tribute to their legacy and enduring contribution to society, he released a commemorative stamp dedicated to mark one year of progress under PM Vishwakarma.
The Prime Minister laid the foundation stone of PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Park at Amravati, Maharashtra. The 1000 acre park is being developed by Maharashtra Industrial Development Corporation (MIDC) as the State Implementation Agency. Government of India had approved the setting up of 7 PM MITRA Parks for the Textile industry. PM MITRA Parks are a major step forward in realizing the vision of making India a global hub for textile manufacturing and exports. It will help create world-class industrial infrastructure that would attract large-scale investment including foreign direct investment (FDI) and encourage innovation and job creation within the sector.
The Prime Minister launched the ‘Acharya Chanakya Skill Development’ scheme of the Government of Maharashtra. Skill development training centers will be established in renowned colleges across the state to provide training to youth aged 15 to 45, enabling them to become self-reliant and access various employment opportunities. Around 1,50,000 youths across the state will receive free skill development training each year.
The Prime Minister also launched ‘Punyashlok Ahilyadevi Holkar Women Startup Scheme’. Under the scheme, early-stage support will be given to women-led startups in Maharashtra. Financial assistance up to ₹25 lakh will be provided. 25% of the total provisions under this scheme will be reserved for women from backward classes and economically weaker sections as specified by the government. It will help women-led startups become self-reliant and independent.