Cabinet
Cabinet accords approval for progressive expansion of Central Sector Scheme of 'Agriculture Infrastructure Fund'
28 AUG 2024 3:28PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the progressive expansion in Central Sector Scheme of financing facility under ‘Agriculture Infrastructure Fund’ to make it more attractive, impactful and inclusive.
In a significant move to enhance and strengthen the agricultural infrastructure in the country and support the farming community, the Government has announced a series of measures to expand the scope of Agricultural Infrastructure Fund (AIF) scheme. These initiatives aim at expanding the scope of eligible projects and integrate additional supportive measures to foster a robust agricultural infrastructure ecosystem.
Viable Farming Assets: To allow all eligible beneficiaries of scheme for creation of infrastructure covered under 'viable projects for building community farming assets'. This move is expected to facilitate the development of viable projects that will enhance community farming capabilities, thereby improving productivity and sustainability in the sector.
Integrated Processing projects: To include integrated primary secondary processing projects in list of eligible activities under AIF. However standalone secondary projects would not be eligible and would be covered under MoFPI schemes.
PM KUSUM Component-A: To allow convergence of Component-A of PM-KUSUM with AIF for farmer/group of farmers/ Farmer Producer Organizations/ Cooperatives/ Panchayats. The alignment of these initiatives aims to promote sustainable clean energy solutions alongside the development of agricultural infrastructure.
NABSanrakshan: In addition to CGTMSE, it is proposed to extend AIF credit guarantee coverage of FPOs through the NABSanrakshan Trustee Company Pvt. Ltd. also. This expansion of credit guarantee options is intended to enhance the financial security and creditworthiness of FPOs, thereby encouraging more investments in agricultural infrastructure projects.
Since its launch by the Prime Minister in 2020, AIF has been instrumental in supporting creation of 6623 warehouses, 688 cold stores and 21 silos projects, resulting in additional storage capacity of about 500 LMT in the country. This includes 465 LMT of dry storage and 35 LMT of cold storage capacity. With this additional storage capacity 18.6 LMT of food grains and 3.44 LMT of horticulture produce can be saved annually. Rs. 47,575 Crore has been sanctioned for 74,508 projects under AIF till date. These sanctioned projects have mobilized an investment of Rs 78,596 Crore in agriculture sector, out of which Rs.78,433 Crore has been mobilised from private entities. In addition, infrastructure projects sanctioned under AIF have helped in generating more than 8.19 Lakh rural employment opportunities in the agriculture sector.
The expansion in the scope of AIF scheme is poised to further drive the growth, improve productivity, enhance farm incomes and contribute to the overall sustainability of agriculture in the country. These measures also underscore the Government's commitment to strengthening the agricultural sector through holistic development of farm infrastructure in the country.

କ୍ୟାବିନେଟ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନା ‘କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି’ର କ୍ରମିକ ସଂପ୍ରସାରଣକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
28 AUG 2024 3:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ‘କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି’ ଅନ୍ତର୍ଗତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଯୋଜନାର କ୍ରମିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହା ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ, ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ହୋଇପାରିବ।
ଦେଶରେ କୃଷକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବୃଦ୍ଧି, ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ସହାୟତା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ସରକାର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏ. ଆଇ. ଏଫ୍.) ଯୋଜନାର ପରିସରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ଦେଶରେ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବଢ଼ାଇବା, ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ କୃଷକ ସମାଜକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ରୂପରେ ସରକାର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ) ଯୋଜନାର ପରିଧିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଲାଗି ଅନେକ ଉପାୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟକ ଉପାୟକୁ ଯୋଡିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
ବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ କୃଷି ସମ୍ପତ୍ତି: ଯୋଜନାର ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ‘ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି ସମ୍ପତ୍ତି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ’ ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ଲାଗି ଅନୁମତି ଦେବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶ ସୁଗମ ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଯାହାଫଳରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦକତା ଓ ସ୍ଥିରତାରେ ସୁଧାର ଆସିବ।
ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ: କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ) ଅଧୀନରେ ଯୋଗ୍ୟ ଗତିବିଧିର ତାଲିକାରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରାଥମିକ ଦ୍ୱିତୀୟକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସାମିଲ କରିବା। ତେବେ କେବଳ ଦ୍ୱିତୀୟକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗ୍ୟ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ତର୍ଗତ ସାମିଲ୍ କରାଯିବ ।
ପିଏମ କୁସୁମ ଉପାଦାନ - ଏ: କୃଷକ/ଚାଷୀ ଗୋଷ୍ଠୀ/କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ/ସମବାୟ ସମିତି/ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ଏଆଇଏଫ୍ ସହିତ ପିଏମ-କୁସୁମର ସମନ୍ୱୟ-ଏକୁ ଅନୁମତି। କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ସହିତ ନିରନ୍ତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ମିଶ୍ରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ନବ ସଂରକ୍ଷଣ : ସିଜିଟିଏମଏସଇ ବ୍ୟତୀତ, ନବ ସଂରକ୍ଷଣ ଟ୍ରଷ୍ଟି କମ୍ପାନୀ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଫପିଓଗୁଡିକର ଏଆଇଏଫ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିକଳ୍ପର ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏଫପିଓଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଋଣଯୋଗ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ ।
୨୦୨୦ ମସିହାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ଏଆଇଏଫ୍ ୬୬୨୩ ଗୋଦାମଗୃହ, ୬୮୮ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ୨୧ଟି ସାଇଲୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲଏମଟି)ର ଅତିରିକ୍ତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ୪୬୫ ଏଲଏମଟି ଶୁଷ୍କ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ୩୫ ଏଲଏମଟି ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର କ୍ଷମତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ସହିତ ବାର୍ଷିକ ୧୮.୬ ଏଲଏମଟି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ୩.୪୪ ଏଲ୍‌ଏମଟି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇପାରିବ । ଏଆଇଏଫ୍ ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୭୪,୫୦୮ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୪୭,୫୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୭୮,୫୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ବେଳେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୭୮,୪୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାରୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏଆଇଏଫ୍ ଅଧୀନରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୮.୧୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ଏଆଇଏଫ ଯୋଜନାର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଉତ୍ପାଦକତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, କୃଷି ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଦେଶରେ କୃଷିର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶରେ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।