Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Bureau of Indian Standards sanctions 82 projects to faculty members of various prominent technical institutions
24 JUL 2024 10:46AM by PIB Delhi
The Bureau of Indian Standards (BIS) has sanctioned 82 Research & Development (R&D) projects to faculty members of various prominent technical institutes, including IITs, NITs, and other experts, to expand further, diversify, and accelerate research and development activity.
These projects, each with a budget of up to ten lakh rupees and a completion timeline of six months, are not confined to theoretical reviews but involve extensive field-level studies. The focus areas of these projects include cutting-edge domains such as: Artificial Intelligence, Blockchain Technology, Medical Devices, Renewable Energy, Sustainability, Smart cities, and Digital Transformation.
By addressing these emerging areas, BIS aims to develop standards that safeguard consumers and ensure the quality and reliability of innovative products and services.
In addition to the 82 sanctioned projects, 99 more are in the allotment process, with another 66 projects available for application. These opportunities can be accessed through the BIS website at BIS R&D Projects. This initiative enhances the standardisation process and substantially supports the research community, fostering an environment of innovation and excellence in academic institutions across India.
Shri Pramod Kumar Tiwari, Director General, BIS, highlighted the significance of these efforts and stated, "Our collaboration with premier educational institutions and the sanctioning of numerous R&D projects signify our commitment to advancing the standardisation process in line with technological advancements and evolving industry needs. With the enhanced focus on research and development in our standards formulation process, we aim to ensure that our standards are robust, relevant, and capable of addressing the challenges of modern technology and industry practices."
BIS remains dedicated to developing comprehensive, up-to-date standards that reflect the latest technological trends and industry practices. Through these enhanced R&D efforts, BIS seeks to safeguard consumer interests and contribute to developing a safer, more reliable marketplace in India.
The Bureau of Indian Standards (BIS), as the National Standards Body of India, continues to spearhead the development of Indian Standards for products, processes, and services. To date, BIS has formulated more than 22,000 Indian Standards, playing a crucial role in ensuring the quality and safety of a wide array of goods and services in the country. Recognising the vital importance of Research & Development (R&D) in the standardisation process, BIS is intensifying its efforts to address the challenges posed by rapid technological advancements and the transformative changes in business and social spheres.
In response to the increasing diversification, innovation, and complexities in the manufacturing sector and the evolution of services, BIS has emphasised the need to integrate R&D projects into the standardisation process. This integration requires leveraging an extensive network of domain experts capable of conducting thorough research and development work. To expand the existing network, BIS has entered into Memorandums of Understanding (MoUs) with premier educational institutions, including IITs and NITs, thereby tapping into the vast intellectual capital available with their faculty and research scholars.
Through these MoUs, BIS aims to promote research and development necessary for standards formulation while simultaneously supporting the research ecosystem within these educational institutions. This strategic partnership facilitates a comprehensive approach to R&D, encompassing focus group discussions on chosen subjects for standardisation, and detailed field-level studies of current processes and practices in product manufacturing and service delivery.
For more information about BIS's R&D initiatives and to explore available projects, the BIS website, i.e. www.bis.gov.in, may be visited.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ব্যুরো ওব স্তেন্দার্দসনা তোঙান-তোঙানবা মশক নাইরবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী ফেকলতী মেম্বরশিংদা প্রোজেক্ত ৮২ সেঙ্কসন তৌখ্রে
24 JUL 2024 10:46AM by PIB Imphal
ব্যুরো ওব স্তেন্দার্দস (বি.আই.এস.)না আই.আই.তি., এন.আই.তি., অমসুং অতৈ এক্সপর্তশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মশক নাইরবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী ফেকলতী মেম্বরশিংদা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তকী থবক থৌরমশিং পাকথোক চাউথোক্নবা, মখল য়ামহন্নবা অমসুং খোঙজেল য়াঙহন্নবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত (আর&দি) প্রোজেক্ত ৮২ সেঙ্কসন তৌখ্রে।
লুপা লাখ তরাগী বজেত অমসুং থা তরুক্কী লোইশিন্নবগী মতম পীরিবা প্রোজেক্তশিং অসি থিওরিতিকেল রিভ্যুশিংদতা নত্তনা ফীল্দ লেভেল স্তদী কয়া অমসু য়াওরি। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মীৎয়েং থম্লিবা মফমশিংদা খ্বাইদগী নৌবা দোমেনশিং হায়বদিঃ আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ব্লোকচেন তেক্নোলোজী, মেদিকেল দিভাইস, রিন্যুএবল এনর্জী, সস্তেনেবিলিতী, স্মার্ত সিতী, অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন য়াওরি।
হায়রিবা অনৌবা মফমশিং অসিগা লোইননা, বি.আই.এস.না ইন্নোবেতিব ওইবা পোত্থোকশিং অমসুং সর্ভিসশিং অসিগী থাজনিংঙাই ওইবা অমসুং মগুনশিং চপ চানা ফংহন্নবা অমসুং কঞ্জুমরশিংবু ঙাক শেন্নবা থাক অমা লেপ্নবা পান্দম থম্লি।
সেঙ্কসন তৌরিবা প্রোজেক্ত ৮২ অসিগী মথক্তা, এপ্লিকেসনগীদমক প্রোজেক্ত ৬৬ লৈবগা লোইননা ৯৯ অমসু এলোতমেন্ত প্রোসেস্তা লৈরি। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি বি.আই.এস.কী ৱেবসাইত বি.আই.এস. আর&দি প্রোজেক্ত অসিদা য়েংবা ফংগনি। হায়রিবা থৌরাং অসিনা থাক লেপ্পগী থৌওংশিং ফগৎহল্লি অমসুং রিসর্চ কম্ম্যুনিতীদা মতেং পাংই, ভারত্তা লৈরিবা একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংদা ইন্নোভেসন অমসুং এক্সিলেন্স শাগৎলি।
শ্রী প্রমোদ কুমার তিৱারী, দিরেক্তর জেনরেল, বি.আই.এস.না হায়রিবা থৌরাংশিং অসিগী মরুওইবশিং পুখৎলদুনা হায়খি, "ঐখোয়না মগুন লৈবা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংগা পুন্দুনা অমসুং তোঙান-তোঙানবা আর&দি প্রোজেক্তশিং সেঙ্কসন তৌবনা ঐখোয়না তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীগী তঙাইফদবশিং থাক লেপনবা হোৎনরিবসিবু ময়েক শেংনা তাক্লে। ঐখোয়গী ফোর্মুলেসন প্রোসেসতা লৈরিবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থম্লদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী থাকশিং অসি মপাঙ্গল লৈনবা, চুনহন্নবা, অমসুং অনৌবা মতমগী তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রী প্রেক্তিসশিংদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অসিবু কোকহনবা ঙম্বগী শক্তি লৈহন্নবা পান্দম থম্লি।
বি.আই.এস.না কম্প্রিহেন্সিব ওইবা, মতমগা চুনবা থাকশিং শেমগৎতুনা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগী ত্রেন্দ অমসুং ইন্দস্ত্রী প্রেক্তিস উৎনবা হোৎনদুনা লাক্লি। হেন্না ফগৎলবা আর&দি থৌরাংশিং অসিগা লোইননা, বি.আই.এস.না কঞ্জুমরশিংবু হেন্না ঙাক শেন্নবা অমসুং ভারত্তা হেন্না ফবা অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা মার্কেতপ্লেস অমা শেমগৎনবা হোৎনবদা মতেং পাংলি।
ব্যুরো ওব ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দস (বি.আই.এস.)না ভারতকী নেসনেল স্তেন্দার্দ বোদী অমা ওইনা পোত্থোকশিং, থৌওংশিং অমসুং সর্ভিসশিংগী ভারতকী ওইবা থাক অমা শেমগৎনবা হোৎনদুনা লাক্লি। ঙসি ফাওবদা, বি.আই.এস.না ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দ ২২,০০০ হেন্না শেমখ্রে, লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা পোত্থোকশিং অমসুং সর্ভিসশিংদা মগুন ঙাক্নবা অমসুং অশোই অঙাম য়াওদনবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌদুনা লাক্লি। স্তেন্দার্দাইজ প্রোসেসদা লৈরিবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত (আর&দি)গী মরুওইবা লৈরিবসি য়েংলদুনা বি.আই.এস.না লল্লোন ইতীক অমসুং খুন্নাইগী থবক কয়াআ লৈরিবা তেক্নোলোজীগী খুমাং চাউশিনবা অমসুং অহোঙবা কয়ানা পীরিবা শীংনবশিং থেংননবা হোৎনরি।
মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অমসুং সর্ভিস কয়াদা মখল য়াম্বা, অনৌবা অমসুং কমপ্লেক্সিতী হেনগৎনবগীদমক, বি.আই.এস.না আর&দি প্রোজেক্তশিংবু স্তেন্দার্দাইজ প্রোসেসতা হাপচিন্নবগী তঙাইফদবদু পুখৎলক্লি। অসুম্না পুনশিনবা অসিদা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তকী থবক পায়খৎপা ঙম্বা দোমেন এক্সপর্তকী পাক চাউরবা নেৎৱার্ক পায়খৎপা চঙই। হৌজিক লৈরিবা নেৎৱার্ক অসিবু হেন্না পাকথোক চাউথোক্নবগীদমক বি.আই.এস.না আই.আই.তি., অমসুং এন.আই.তি. য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মশক নাইরবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংগা মখোয়গী ফেকলতী অমসুং রিসর্চ স্কোলারশিংগা লোইননা য়ানচেরোল (এম.ও.য়ু.) খুৎয়েক পীনরে।
হায়রিবা য়েনচেরোলশিং অসিগা লোইননা, বি.আই.এস.না হায়রিবা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী মনুংদা রিসর্চ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎতুনা স্তেন্দার্দ শেম্বদা তঙাইফদবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত শেম্নবা পান্দম থম্লি। অসিগুম্বা স্ত্রেতেজিক ওইবা মপাং অসিনা আর&দিদা মপুং ওইবা খোঙথাং অমা থাংজিনবা ঙম্লগনি অমসুং খল্লবা সবজেক্ততা থাক লেপ্নবগীদমক গ্রুপ দিস্কসন পাঙথোক্কনি অমসুং পোত্থোক পুথোকপা অমসুং সর্ভিস পীনবা হৌজিক লৈরিবা থৌওং অমসুং থবকশিং ফীল্দ লেবেলদা নৈনগনি।
বি.আই.এস.কী আর&দি থৌরাংগী মরমদা হেন্না খঙনবা অমসুং অরৈ প্রোজেক্তশিং য়েংনবা বি.আই.এস.কী ৱেবসাইত www.bis.gov.in তা য়েংবীয়ু।