Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on the Budget 2024-25
23 JUL 2024 2:57PM by PIB Delhi
I extend my congratulations to all my countrymen for this important budget that will elevate the country to new heights of development. I also extend my heartiest congratulations are due to Finance Minister Nirmala Sitharaman Ji and her entire team.
Friends,
This budget empowers every segment of society. It paves the way for prosperity in our villages and for the poor and farmers. Over the last 10 years, 25 crore people have come out of poverty. This budget continues the empowerment of the neo-middle class, offering new opportunities for education and skills development. It provides new strength to the middle class and includes robust plans to empower the tribal society, Dalits, and backward classes. Additionally, this budget will enhance the economic participation of women and create new avenues of progress for small traders and MSMEs, or small industries. By focusing on manufacturing and infrastructure, the budget will invigorate economic development and sustain its momentum.
Friends,
Creating unprecedented opportunities for employment and self-employment has been a hallmark of our government. Today's budget further strengthens this commitment. The country and the world have witnessed the success of the PLI scheme. Now, in this budget, the government has announced the Employment Linked Incentive scheme, which will create crores of new jobs across the country. Under this scheme, our government will pay the first salary of young people starting their first job. Whether it's assistance for skill development and higher education or the internship scheme for 1 crore youngsters, this will enable young people from villages and impoverished backgrounds to work in top companies, opening new doors of possibility for them. We aim to foster entrepreneurship in every city, village, and household. To support this, the limit for Mudra loans without collateral has been increased from Rs 10 lakh to Rs 20 lakh. This will bolster self-employment among small business owners, especially women, Dalits, and families from backward and tribal communities.
Friends,
Together, we will make Bharat a global manufacturing hub. The country's MSME sector is closely linked to the middle class and provides substantial employment to the poor. Strengthening small industries is a crucial step in this direction. This budget announces a new scheme to improve the ease of credit for MSMEs. Additionally, there are important provisions to enhance the manufacturing and export ecosystem in every district. E-commerce export hubs and 100 units for food quality testing are among the initiatives that will boost the One District One Product campaign.
Friends,
This budget has introduced many new opportunities for our startups and the innovation ecosystem. Whether it is the Rs 1000 crore fund to promote the space economy or the decision to abolish the Angel Tax, several significant steps have been taken.
Friends,
Record high capital expenditure (Capex) will drive the economy forward. With 12 new industrial nodes, the development of new satellite towns, and transit plans for 14 major cities, new economic hubs will be established across the country, creating numerous new jobs.
Friends,
Today, defence exports are at a record high. This budget includes many provisions to make the defence sector self-reliant. Global interest in Bharat has surged, creating new possibilities in the tourism sector. Tourism offers numerous opportunities for the poor and the middle class. This budget places special emphasis on developing the tourism sector.
Friends,
Over the past 10 years, the NDA government has consistently provided tax relief to the poor and the middle class. In this budget, income tax reductions and increased standard deductions have been introduced. Additionally, TDS rules have been simplified, resulting in extra savings for every taxpayer.
Friends,
The comprehensive development of Bharat's eastern region is crucial for the nation's progress. Our campaign will gain new momentum and energy through the vision of Purvodaya. We will accelerate development by constructing essential infrastructure such as highways, water projects, and power projects in eastern Bharat.
Friends,
This budget places significant emphasis on the country's farmers. Following the world's largest food grain storage scheme, we are now establishing Vegetable Production Clusters. This initiative will open new markets for small farmers to sell their fruits, vegetables, and other produce at better prices. Simultaneously, it will increase the availability of fruits and vegetables for the middle class, ensuring better family nutrition. It is essential for Bharat to become self-reliant in the agricultural sector. Therefore, support has been announced to boost the production of pulses and oilseeds.
Friends,
Today's budget includes major initiatives to eradicate poverty and empower the poor. The decision to construct 3 crore new houses for the poor has been made. The Janjatiya Unnat Gram Abhiyan will connect 5 crore tribal families with basic amenities using a saturation approach. Additionally, the Gram Sadak Yojana will link 25,000 new rural areas with all-weather roads, benefitting remote villages in all states across the country.
Friends,
Today's budget has introduced new opportunities and has infused fresh energy. It has created numerous jobs and self-employment prospects, fostering better growth and a brighter future. This budget will serve as a catalyst in the process of making Bharat the third-largest economic power in the world, laying a solid foundation for a developed nation.
Best wishes to all the countrymen!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟ୍ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
23 JUL 2024 2:57PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇ ଯାଉଥିବା ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୂରା ଟିମ୍ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନର ପାତ୍ର ଅଟନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ବଜେଟ୍ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ବଜେଟ ହୋଇଛି । ଦେଶର ଗାଁ-ଗରିବ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧି ପଥରେ ନେଇଯିବା ଭଳି ବଜେଟ୍ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ଏହି ବଜେଟ୍ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସଶକ୍ତୀକରଣର ନିରନ୍ତରତା ବଜେଟ୍ । ଏହି ବଜେଟ୍ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅଗଣିତ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଦେବ । ଏହି ବଜେଟ୍ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକ ନୂଆ ମାପକାଠି ଦେବ । ଏହା ଏକ ବଜେଟ୍ ଯାହା ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆଦିବାସୀ ସମାଜ, ଦଳିତ ଓ ପଛୁଆବର୍ଗଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହି ବଜେଟ୍ ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି ବଜେଟ୍ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଅର୍ଥାତ୍ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ପଥ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ବଜେଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ଗତିକୁ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତରତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟ । ଆଜିର ବଜେଟ୍ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି । ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି । ଏବେ ଏହି ବଜେଟରେ ସରକାର ରୋଜଗାର ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆମ ସରକାର ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରି ପାଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଦରମା ଦେବେ । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସହାୟତା ହେଉ କିମ୍ବା ୧ କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଯୋଜନା ହେଉ, ଗାଁର ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁ, ଗରିବ, ମୋ ପୁଅ-ଝିଅମାନେ ଦେଶର ଶୀର୍ଷ କମ୍ପାନୀରେ କାମ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସମ୍ଭାବନାର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ । ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ମୁଦ୍ରା ଋଣର ସୀମା ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ, ବିଶେଷ କରି ମହିଳା, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା । ଦେଶର ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ କ୍ଷେତ୍ର, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ କ୍ଷେତ୍ରର ମାଲିକାନା ମଧ୍ୟମବିତ୍ତ ଅଟେ । ଆଉ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ରୋଜଗାର ପାଇଥାନ୍ତି । ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ବଡ ଶକ୍ତି ଏ ଦିଗରେ ଆମର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ରହିଛି । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ସହଜ ଋଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ବଜେଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଇ-କମର୍ସ ରପ୍ତାନି ହବ୍ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ୧୦୦ ୟୁନିଟ୍‌, ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ବଜେଟ୍ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଇନୋଭେସନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି । ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ହେଉ, ଆଞ୍ଜେଲ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଉଚ୍ଛେଦ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉ, ଏହି ବଜେଟରେ ଏଭଳି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ରେକର୍ଡ ହାଇ କ୍ୟାପେକ୍ସ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଡ୍ରାଇଭିଂ ଫୋର୍ସରେ ପରିଣତ ହେବ । ୧୨ଟି ନୂତନ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର, ଦେଶରେ ନୂତନ ଉପଗ୍ରହ ସହରର ବିକାଶ ଏବଂ ୧୪ଟି ପ୍ରମୁଖ ସହର ପାଇଁ ପରିବହନ ଯୋଜନା... ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ନୂଆ ଅର୍ଥନୈତିକ ହବ୍ ର ବିକାଶ ହେବା ସହ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ରହିଛି । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ ବଢିଯାଇଛି । ଏବଂ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଆଣିଥାଏ । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏନଡିଏ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଲଗାତାର ଟିକସ ରିହାତି ମିଳିବା ଜାରି ରହିବ । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଆୟକର ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଡିଡକ୍ସନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଟିଡିଏସ୍‌ର ନିୟମକୁ ମଧ୍ୟ ସରଳ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ... ପୂର୍ବୋଦୟ ପରିକଳ୍ପନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଅଭିଯାନକୁ ନୂତନ ଗତି ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳିବ । ରାଜପଥ, ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରି ଆମେ ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବୁ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ବଜେଟରେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଯୋଜନା ପରେ ଏବେ ଆମେ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଲଷ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଗୋଟିଏ ପଟେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଫଳ, ପନିପରିବା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦପାଇଁ ନୂଆ ବଜାର ମିଳିବ, ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିବ । ଅପରପକ୍ଷରେ ଆମ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ପରିବାରର ପୋଷଣ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା । ତେଣୁ ଡାଲି, ତୈଳବୀଜର ଅମଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ହେଉ ଓ ଗରିବଙ୍କୁ ସଶକ୍ତି କରଣ ହେଉ ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଆଦିବାସୀ ଉନ୍ନତ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ ୫ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହ ସଂଯୋଗ ଏହାର ଲାଭ, ଏହାବ୍ୟତୀତ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା୨୫ ହଜାର ନୂଆ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ସର୍ବକାଳୀନ ସଡ଼କ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଦୁର୍ଗମ ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର ବଜେଟ୍ ନୂତନ ସୁଯୋଗ, ନୂଆ ଶକ୍ତି ଆଣିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ନୂଆ ରୋଜଗାର, ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ଆସିଛି । ଏହା ଉନ୍ନତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଣିଛି । ଆଜିର ବଜେଟ୍ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବା ର ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉତ୍ପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବ ।
ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।