Ministry of Information & Broadcasting
Shri Shivraj Singh Chouhan unveils books Wings to Our Hopes- Volume 1, Rashtrapati Bhavan: Heritage Meets the Present and Kahani Rashtrapati Bhavan Ki
Books an effective expression of President Murmu's compassion towards all countrymen, a treasure trove for our democracy: Shri Chouhan
These books will serve as a great compendium for coming generations: Union MoS Dr. L Murugan
18 JUL 2024 5:35PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan today unveiled four books, Wings to Our Hopes- Volume 1 (English and Hindi), Rashtrapati Bhavan: Heritage Meets the Present and Kahani Rashtrapati Bhavan Ki along with Union Minister of State for Information and Broadcasting (I&B) Dr. L. Murugan and Secretary, I&B, Shri Sanjay Jaju.
Speaking on the occasion Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said the books released today are a rich tapestry of heritage of Rashtrapati Bhavan, a symbol of the Indian Republic. The compilation of former speeches of President Draupadi Murmu is a treasure trove for our democracy and the entire society. This compilation is an effective expression of President Murmu's compassion towards all countrymen including women, scheduled castes, scheduled tribes, other deprived classes, farmers, armed forces and youth. The picture and title on the cover of this book reflect the very story of our democracy.
The message in the books will inspire every Indian to take flight with hope and aim for greater heights. The Minister said that he found important points of view on subjects related to agriculture and rural development. Shri Chouhan said that he was confident that reading this compilation of the President's speeches will broaden our perspective on the country's socio-economic challenges, direction of achievements and initiatives showing self-reliance.
Union Minister of State Dr L. Murugan congratulated Publications Division for publishing these books and credited it for bringing out books on various subjects of public interest regularly. Speaking about the books being released, he said these books are the most authentic compilation of the thoughts of the President on various issues and will serve as a great compendium for coming generations.
After the event, the dignitaries presented a copy of the book to the President.
About the books:
The book, Wings to Our Hopes, contains President Droupadi Murmu’s speeches delivered on various occasions in the first year of her presidency. During this period – July 2022-July 2023 – President Murmu has been vocal and had shared her thoughts on a wide range of subjects endearing herself to the people of the country through her simplicity, thoughtfulness and erudition. Besides touching various aspects of nation’s life, these speeches also underline the innate nature of the First Citizen of reaching out to the masses offering them a hope.
The book, brought out by the Publications Division, contains 75 speeches distributed into XI sections viz., - Addressing the Nation, Education- The Key to Empowerment, Guiding Public Servants on Kartavya Path, Our Forces Our Pride, Spirit of the Constitution and Law, Rewarding Excellence, Global Outreach, Celebrating Diversity and Rich Culture, Innovation and Technology for sustainable Development, Preserving Past, Securing Future, and Encouraging Women-led Development.
"Rashtrapati Bhavan: Heritage Meets the Present" is an in-depth exploration of the Rashtrapati Bhavan, tracing its history, legacy, and architectural splendour. This book provides readers with an intimate look into the grandeur of the Rashtrapati Bhavan, from its conception to its current status as the official residence of the President of India. This book is a tribute to one of India's most iconic landmarks, the Rashtrapati Bhavan, which stands as a testament to the nation's rich architectural heritage and its vibrant present.
Every nook and corner of the Rashtrapati Bhavan is brought to life through vivid descriptions and stunning photographs. The book takes readers on a guided tour of the various rooms and halls within the Bhavan, each with its own unique purpose and history. Key areas covered include:
• Ashoka Hall: A magnificent ballroom adorned with stunning frescoes and chandeliers.
• Durbar Hall: The grand ceremonial hall where significant state functions are held.
• Amrit Udyan: The exquisite gardens that showcase a blend of Mughal and English landscaping styles.
• Library: A repository of knowledge and historical documents.
• The Drawing Rooms and Conference Halls: A space for formal receptions and meetings.
• President’s Study: The personal workspace of the President.
The book also offers a captivating narrative of the distinguished individuals who have resided in the Rashtrapati Bhavan. It traces the journey of each President of India, from Dr. Rajendra Prasad, the first President, to the current President Smt. Droupadi Murmu. Their contributions to India’s democracy and nation building, and the significant events during their tenures are chronicled, providing a rich tapestry of the Rashtrapati Bhavan’s history.
The book ‘Kahani Rashtrapati Bhavan Ki’ contains information related to the President and Rashtrapati Bhavan for children. Divided into three chapters – ‘Our President’, ‘Main Attractions of Rashtrapati Bhavan’ and ‘Rashtrapati Bhavan Museum Complex’ – this book presents nearly hundred years of history of Rashtrapati Bhavan in simple words. The book has been presented in an attractive style replete with various pictures of Rashtrapati Bhavan.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ୱିଙ୍ଗସ୍ ଟୁ ଆୱାର ହୋପ୍ସ - ଭାଗ ୧, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ: ହେରିଟେଜ୍ ମିଟ୍ସ ଦି ପ୍ରେଜେଣ୍ଟ ଏବଂ କାହାନୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ କୀ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୁର୍ମୁଙ୍କ ସହାନୁଭୂତିର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି, ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପଦ : ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ସଂକଳନ ଭାବେ କାମ କରିବ: କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍
18 JUL 2024 5:35PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଆଜି ୪ଟି ପୁସ୍ତକ- ୱିଙ୍ଗସ୍ ଟୁ ଆୱାର ହୋପ୍ସ - ଭାଗ ୧ (ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀ), ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ: ହେରିଟେଜ୍ ମିଟ୍ସ ଦି ପ୍ରେଜେଣ୍ଟ ଏବଂ କହାନୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ କୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିବା ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତୀକ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ଐତିହ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ପୂର୍ବ ଭାଷଣ ଗୁଡ଼ିକର ସଂକଳନ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ସମଗ୍ର ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପଦ । ମହିଳା, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗ ସମୂହ, କୃଷକ, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଓ ଯୁବକଙ୍କ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୁର୍ମୁଙ୍କ ସହାନୁଭୂତିର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରତିଫଳନ ହେଉଛି ଏହି ସଂକଳନ । ଏହି ପୁସ୍ତକର ପ୍ରଚ୍ଛଦରେ ଥିବା ଚିତ୍ର ଏବଂ ଶୀର୍ଷକ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କାହାଣୀକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।
ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଆଶା ଓ ଅଧିକ ଶୀର୍ଷ ସଫଳତା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ । ଏହି ପୁସ୍ତକ ଗୁଡ଼ିକରେ ସେ କୃଷି ଓ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣମାନ ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାଷଣର ଏହି ସଂକଳନକୁ ପାଠ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସାମାଜିକ - ଆର୍ଥିକ ଆହ୍ୱାନ ସମୂହ, ସଫଳତାର ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦେଖାଉ ଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବ୍ୟାପକ ହେବ ବୋଲି ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍ ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକାଶ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଜନହିତକାରୀ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବାରୁ ଏହାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଉନ୍ମୋଚିତ ହେଉଥିବା ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାମାଣିକ ସଂକଳନ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସାରତତ୍ତ୍ୱ ସଂକଳନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ପୁସ୍ତକର ଏକ କପି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ:
‘ୱିଙ୍ଗସ୍ ଟୁ ଆୱାର ହୋପ୍ସ୍’ ପୁସ୍ତକ ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହେବାର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଦେଇଥିବା ଭାଷଣଗୁଡ଼ିକ ରହିଛି । ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ରୁ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୁର୍ମୁ ନିଜର ସରଳତା, ଚିନ୍ତନଶୀଳତା ଏବଂ ବିଦ୍‌ବତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିକଟରେ ନିଜକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ନିଜର ଚିନ୍ତାଧାରା ଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି । ଦେଶର ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ସହିତ ଏହି ଭାଷଣଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏକ ଆଶାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ନାଗରିକଙ୍କର ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ପ୍ରବୃତ୍ତିକୁ ସୂଚାଇ ଥାଏ ।
ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ୭୫ଟି ଭାଷଣ ରହିଛି ଯଥା- ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା, ଶିକ୍ଷା - ସଶକ୍ତିକରଣର ଚାବିକାଠି, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାଇବା, ଆମ ସେନା ଆମ ଗୌରବ, ସମ୍ବିଧାନ ଓ ଆଇନର ଭାବନା, ଉତ୍କର୍ଷର ପୁରସ୍କାର, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପହଞ୍ଚ, ବିବିଧତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତିର ପାଳନ, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ଅତୀତକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
‘‘ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ: ହେରିଟେଜ୍ ମିଟସ୍ ଦି ପ୍ରେଜେଣ୍ଟ’’ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ଉପରେ ଏକ ଗଭୀର ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଯାହାର ଇତିହାସ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ମହିମାକୁ ଏଥିରେ ଅନୁଶୀଳନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ପାଠକମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ଭବ୍ୟତା, ଏହାର ଧାରଣା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସରକାରୀ ବାସଭବନ ଭାବରେ ଏହାର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଏକ ନିବିଡ଼ ଅନୁଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ନିଦର୍ଶନ, ଯାହା ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ଚଳଚଞ୍ଚଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ପ୍ରମାଣ ରୂପେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ବିଶଦ ବର୍ଣ୍ଣନା ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଫଟୋଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଜୀବନ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପୁସ୍ତକ ପାଠକମାନଙ୍କୁ ଭବନ ଭିତରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ କୋଠରୀ ଏବଂ ହଲ ଗୁଡ଼ିକର ପରିଦର୍ଶନରେ ନେଇଯାଏ, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଟିର ନିଜର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଇତିହାସ ରହିଛି । ଏଥିରେ ସମାବେଶିତ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି :
- ଅଶୋକା ହଲ୍ : ଚମତ୍କାର ଭିତ୍ତିଚିତ୍ର (ଫ୍ରେସ୍କୋ) ଏବଂ ଝାଡ଼ (ଚାନ୍ଦେଲିଅର)ଗୁଡ଼ିକରେ ସଜ୍ଜିତ ଏକ ସୁନ୍ଦର ବଲ୍ ରୁମ୍ ।
- ଦରବାର ହଲ୍ : ଭବ୍ୟ ସମାରୋହ ହଲ୍ ଯେଉଁଠାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ ।
- ଅମୃତ ଉଦ୍ୟାନ : ମୋଗଲ ଏବଂ ଇଂରାଜୀ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପିଂ ଶୈଳୀର ସମ୍ମିଶ୍ରଣକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବଗିଚା ।
- ପାଠାଗାର : ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଦସ୍ତାବିଜ ଗୁଡ଼ିକର ଭଣ୍ଡାର ।
- ବୈଠକଖାନା (ଡ୍ରଇଂ ରୁମ୍) ଏବଂ ସମ୍ମିଳନୀ ହଲ୍ : ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ଜ୍ଞାପନ ଏବଂ ସଭା ସମିତି ଅନୁଷ୍ଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ।
- ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଧ୍ୟୟନ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ : ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ।
ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ରହିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷମାନଙ୍କର ଏକ ମନୋମୁଗ୍ଧକର କାହାଣୀ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡ. ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଯାତ୍ରାକୁ ଏଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଘଟି ଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଏଥିରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ଇତିହାସର ସମୃଦ୍ଧ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
‘କାହାନୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ କୀ’ ପୁସ୍ତକରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ରହିଛି । ‘ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି', ‘ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ' ଏବଂ ‘ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନ ମ୍ୟୁଜିୟମ୍ କମ୍ପ୍ଳେକ୍ସ' ଶୀର୍ଷକରେ ତିନି ଗୋଟି ଅଧ୍ୟାୟରେ ବିଭକ୍ତ ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ପ୍ରାୟ ଶହେ ବର୍ଷର ଇତିହାସକୁ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ବିଭିନ୍ନ ଚିତ୍ରରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି ପୁସ୍ତକକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଶୈଳୀରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି ।