Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah plants saplings in a program to plant 11 lakh saplings in a day under the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign in Indore
Under the campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam', Indore creates world record of planting 11 lakh saplings in a day and achieved its target of planting 51 lakh trees
The campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam' started by Prime Minister Shri Narendra Modi has now become a mass movement
Today, the people are participating in ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign paying respect to their mother and mother earth by planting trees
Indore, famous for cleanliness, good governance, cooperation and participation in the whole country, will also be known for the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign from today
Take care of plant like your child, later when it becomes tree, it will take care of you like your mother
Union Home Minister praises all Central Armed Police Forces (CAPFs) for achieving the target of planting 5 crore trees well ahead of time
So far, CAPFs have planted 5 crore 21 lakh saplings and 1 crore more saplings will be planted by the end of this year
Shri Narendra Modi became Prime Minister for the third time. Under his leadership, country will become more secure, prosperous, modern and will be first in every field in the World
14 JUL 2024 6:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today started the plantation drive of planting 11 lakh trees in a single day under the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign by planting saplings at the BSF campus in Indore, Madhya Pradesh. Several dignitaries, including the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav, and Union Minister Smt Savitri Thakur were present on the occasion. Under the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign, Indore today achieved the target of planting 51 lakh trees, setting a world record of planting 11 lakh saplings in a single day.
Earlier in the morning, Shri Amit Shah went to Pitreshwar Hanuman Temple of Indore to offer prayers. Pitreshwar Hanuman Temple has the tallest sitting Hanuman Statue in India.
In his address, Shri Amit Shah said that it was the visionary idea of Prime Minister Shri Narendra Modi who called upon the people to plant trees for the sake of our mothers and our mother earth and join the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign. He said that when Modi ji started this campaign, no one had any idea that this campaign would become a people’s movement. He said that today the people are paying respect to their Mother and Mother Earth by planting saplings, associated with the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign. Shri Shah said that Indore is known for cleanliness, delicious cuisines, good governance, cooperation and participation, but henceforth Indore will also be known by all for the historic tree plantation drive under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign. He said that Indore which is known as a smart city, metro city, clean city, hub of modern education, will also be known as a Green City.
Union Home Minister said that this is not just a government’s programme as administration can only facilitate but not make a campaign successful. He said that the state government has associated all residents of Indore with this campaign. He lauded the young mayor of Indore who came up with the idea of creating forests in the name of their great men by associating every caste and society with this program. Shri Shah said that along with long-lived trees like Banyan, Neem, Peepal trees with medicinal properties like Guava, Madhukamini, Karonda, Belpatra and Amla have also been planted. He said that in this complex, where nine forests will be built, arrangements have also been made to irrigate them by creating three ponds.
Shri Amit Shah praised all the Central Armed Police Forces (CAPFs) of the country and said that we had set a target that by May 2024, all the CAPFs together will plant 5 Crore trees. He said that the CAPFs achieved this target much in advance in 2023. Shri Shah said that so far, all CAPFs have planted 5.2 Crore saplings and by the end of this year, another 1 crore saplings are going to be planted. Speaking of the importance of the tree, Shri Shah said that it is written in the Matsya Purana that a stepwell is equal to 10 wells, a pond is equal to 10 stepwells, a son is equal to 10 ponds and a tree is equal to 10 sons. He said that the plants should be taken care of like a child until they grow up, later on when they grow up, they will take care of you like your mother.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi said that we need to look forward for our future generations. He said that the way the world is developing, today there is an atmosphere of concern for environmental protection not only in India but all over the world. He said that the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign launched by Prime Minister Modi is the perfect answer to the problem of climate change. Shri Shah said that Madhya Pradesh has a forest cover of 31% of its total area and it serves to provide oxygen to the whole of India. He said that Madhya Pradesh has 12% of the total forest cover of the entire country and this has also led to a boost in tourism. He said that Madhya Pradesh has 6 Tiger Reserves, 11 National Parks, 24 Sanctuaries and Prime Minister Modi has now also brought cheetahs to Kuno Tiger Reserve which will benefit our environment. Shri Shah said that Prime Minister Modi took several initiatives at the G-20 like One Earth, One Family, One Future and Global Biofuel Alliance, due to which the United Nations honored Modi Ji with the award of Champion of Earth.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, many national level initiatives have been taken to protect the environment. He said that 20 per cent ethanol blending in petrol and diesel has been permitted and by 2025, there will be 20 per cent blending in petrol and diesel across India. Along with this, more than 12 refineries have been set up to make biomass into biofuel, a program of 20 thousand crore rupees has been prepared under the Green Hydrogen Mission. Along with this, Shri Narendra Modi has also launched the Govardhan Scheme and the National Adaptation Fund for Climate Change to protect the environment with foresight.
The Union Home Minister said that Shri Narendra Modi has become the Prime Minister of the country for the third time and we all know that under his leadership, the country will be safe, prosperous, modern and first in every field in world. He said a huge credit also goes to Madhya Pradesh. Shri Shah said that Shri Mohan Yadav Ji's government in Madhya Pradesh has initiated many developmental programmes in the state. He said that Chief Minister Shri Mohan Yadav ji has recently presented a budget of 3 lakh 65 thousand crore rupees, which is the biggest budget of Madhya Pradesh so far. He said that the Madhya Pradesh budget is likely to bring a balance between development and farmers welfare.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী মখাদা নোংমদা উ চারা লাখ ১১ থানবগী পান্দমদা ইন্দোরদা উ চারা থাখ্রে
'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী মখাদা ইন্দোরনা নোংমদা উ চারা লাখ ১১ থাবগী ৱামেলগী রেকোর্দ অমা থমখ্রে অমসুং উ পাম্বী লাখ ৫১ থাবগী পান্দম ফংখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেন অসি হৌজিক্তি মীয়ামগী ঈহৌ অমা ওইরে
ঙসিদি মীয়াম্না 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেন্দা শরুক য়ারদুনা মখোয়গী ইমা অমসুং মালেম ইমাবু উ পাম্বী থাদুনা ইকাইখুম্নবা উৎচরি
লু নানবা, অফবা লৈঙাক, কোওপরেসনগীদমক খঙনরিবা অমসুং লৈবাক শীন থুংনা শরুক য়ারিবা ইন্দোর ঙসিদগী 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগীদমকসু খঙনরনি
অদোমগী অঙাংশিংবু শোইদ ঙামদনবা শেন্নবগুম উ পাম্বীবুসু শেন্নবীয়ু, মখোয়না হয়েং চাউরগা, নখোয়বু নখোয়গী ইমাগুম্না শেনবীরক্কনি
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.) খুদিংমকপু অথাবা মতমগী মাংজৌননা উ পাম্বী করোর ৫ থাবগী পান্দম ফংখিবগীদমক শিংথাখি
হৌজিক ফাওবদা, সি.এ.পি.এফ.না উ চারা করোর ৫ গা লাখ ২১ থাখ্রে অমসুং করোর ১ চহি অসিগী লোইরকপদা থাগনি
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহুমশুবা তার্মগী প্রধান মন্ত্রী ওইরে। মহাক্কী লুচিং মখাদা, ল
14 JUL 2024 6:45PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী মখাদা নোংমদা উ চারা লাখ ১১ থানবগী পান্দমদা মধ্য প্রদেশকী ইন্দোরদা লৈবা বি.এস.এফ. কেম্পসতা উ চারাশিং থাদুনা উ থাবগী দ্রাইব হৌদোকখ্রে। মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মোহন য়াদব, অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি সাবিত্রি থাকুর য়াওনা তোঙান-তোঙানবা ইকাইখুম্নবদা মতীক চারবা মীওইশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী মখাদা ইন্দোরনা নোংমদা উ চারা লাখ ১১ থাবগী ৱামেলগী রেকোর্দ অমা থমখ্রে অমসুং উ পাম্বী লাখ ৫১ থাবগী পান্দম ফংখি।
অঙনবা অয়ুক্তা, শ্রী অমিত শাহনা ইন্দোরগী পিত্রেশ্বর হনুমান লাইশঙদা খুরমজনবা চৎখি। পিত্রেশ্বর হনুমান লাইশঙ অসিদা ভারত্তা খ্বাইদগী ৱাংবা হনুমানগী ফমদুনা লৈবা মীতম লৈ।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিত শানা হায়খি মদুদি মসি ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং মালেম ইমাগীদমক উ পাম্বী থানবা অমসুং 'এক পের মা কে না' কেম্পেন্দা শরুক য়াবীনবা মীয়ামদা পুক্নিং চিংশিল্লিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱাখল্লোন্নি মহাক্না হায়খি মদুদি মোদীজিনা কেম্পেন অসি হৌদোকপা মতমদা কেম্পেন অসি মীয়ামগী ঈহৌ অমা ওইরক্কনি হায়বা কনা অমত্তনা খল্লুদে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি মীয়াম্না মখোয়গী ইমা অমসুং মালেম ইমাবু 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগা মরী লৈননা উ পাম্বী থাদুনা ইকাখুম্নবা উৎলি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লু নানবা, অফবা লৈঙাক, অহাওবা মথেল কোওপরেসনগীদমক খঙনরিবা অমসুং শরুক য়াবগীদমক খঙনরিবা ইন্দোর অসি মসিগী তুংদগীদি 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী মখাদা পুৱারী ওইহৌরগদবা উ থাবগী দ্রাইব অসিগীদমকসু খঙনরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্মার্ত সিতী, মেত্রো সিতী, লু নানবা লসিতী, মোদর্ন এজুকেসনগী হব অমা ওইবগীদমক খঙনরিবা ইন্দোর অসি গ্রীন সিতীগীদমকসু খঙনরগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি এদমিনিস্ত্রেসন অমখক্তনা পায়খৎপা য়াবা লৈঙাক্কী থৌরম অমখক্তা ওইবা নত্তে। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য সরকারনা ইন্দোরদা লৈবা মীপুম খুদিংমকপু কেম্পেন অসিগা মরী লৈনহল্লি। মহাক্না মমিং লৈরবা মীওইশিংবু কাস্ত অমসুং খুনাইগা মরী লৈনহন্দুনা উমং অমা শেম্বগী ৱাখল পুথোরক্লিবা ইন্দোরগী নহা ওইরিবা মেয়র অসিবু থাগৎখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি খোংনাং, নীম, খোংনাং বোতকুম্বা কুইনা হিংবা পাম্বীশিংগা লোইননা হিদাক্কী মগুন চেনবা পুংথোন, মধুকামিনি, করোন্দা, বেলপত্র অমসুং হৈক্রুগুম্বা পাম্বীশিংসু থাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি উমং মাপন শেমগৎকদবা কমপ্লেক্স অসিদা মখোয়বু ঈশিং পীনবা পুখ্রীশিংসু শেমখ্রে।
অমিত শাহনা লৈবা অসিদা লৈরিবা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.) খুদিংমকপু শিংথারদুনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না মে ২০২৪ ফাওবদা সি.এ.পি.এফ. খুদিংমক্না পাম্বী করোর ৫ থাগনি হায়না পান্দম অমা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা, সি.এ.পি.এফ.না উ চারা করোর ৫.২ থাখ্রে অমসুং করোর ১ চহি অসিগী লোইরকপদা থাগনি অথাবা মতমগী মাংজৌননা উ পাম্বী করোর ৫ থাবগী পান্দম ফংখিবগীদমক শিংথাখি। উ পাম্বীগী মরুওইবগী মতাংদা ঙাংলদুনা শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মসি মতস্যা পুরান্দা স্তেপ ৱেল অমগা গুহা ১০গা মান্নৈ, পুখ্রী অমগা স্তেৱেল ১০গা মান্নৈ, মচা নুপা অমগা পুখ্রী ১০গা মান্নৈ অমসুং উ অমগা মচানুপা ১০গা মান্নৈ হায়না ইদুনা থম্বীরম্মি। মহাক্না হায়খি, উশিং অসিনা চাউদ্রিবা ফাওবদি অদোমগী অঙাংশিংবু শোইদ ঙামদনবা শেন্নবগুম উ পাম্বীবুসু শেন্নবীয়ু, মখোয়না হয়েং চাউরগা, নখোয়বু নখোয়গী ইমাগুম্না শেনবীরক্কনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী তুংগী মীরোনগীদমক মাংজিল থানা খনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী হায়রি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক মালেম অসিনা চাউখৎপগী মওং অসিনা ঙসিদি ভারত্তদা নত্তনা মালেম পুম্বদা অকোইববু ঙাক শেন্দুনা থমদবা য়াদবগী ফিভম অমদা লাক্লে। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌদোক্লিবা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেন অসিনা অইং অশাগী শমশ্যা অসিদগী কন্নবা খ্বাইদগী মতীক চাবা পাউখুম্নি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মধ্য প্রদেশতা মাগী অপুনবা লম্বগী ৩১% উমংনা কুপ্লি অমসুং মসিনা ভারত পুম্বগী ওক্সিজেন পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মধ্য প্রদেশতা লৈবাক অসিগী অপুনবা উমংগী শরুক্কী ১২% লৈ, অমসুং মসিনা তুরিজমদসু চাউনা কান্নবা পীরি। মহাক্না হায়খি মধ্য প্রদেশতা কৈগী রিজার্ব ৬ লৈ, নেসনেল পার্ক ১১, সেঙ্কচুৱারী ২৪ লৈ, অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌজিক্তি কুনো তাইগর রিজার্বতা চীতাহ পুরক্তুনা ঐখোয়গী অকোইবদা কান্নবা পীরগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া জি২০দা লৌখি, মসিদা মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা অমসুং গ্লোবেল বাইওফ্যুল এলাইএন্স য়াওরি, মসিনা মরম ওইদুনা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা মোদীজিবু চেম্পীয়ন ওব দি আর্থকী মনা পীদুনা ইকাইখুম্নবা উৎখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা জাতিগী থাক্তা অকোইববু কন্নবগী থৌরাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। মহাক্না হায়খি পেত্রোল অমসুং দিজলদা ইথানোল চাদা ২০ হাপ্পগী থবকসু অয়াবা পীখ্রে অমসুং ২০২৫ ফাওবদদি ভারত পুম্বদা পেত্রোল অমসুং দিজলদা ইথানোল চাদা ২০ য়াওরগনি। মসিগা লোইননা, বাইওমাসপু বাইওফ্যুলদা ওন্থোক্নবা রিফাইনরী ১২ লিংখৎখ্রে, গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসনগী মখাদা লুপা করোর লিশিং ২০গী থৌরাং অমসু শেম্লে। মসিগা লোইননা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাংজিল থানা য়েংবদা লোইননা অকোইববু কন্নবগীওদমক গোবর্ধন স্কিম অমসুং নেসনেল এদাপতেসন ফন্দ ফোর ক্লাইমেত চেঞ্জ হৌদোকখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহুমশুবা তার্মগী প্রধান মন্ত্রী ওইরে। মহাক্কী লুচিং মখাদা, লৈবাক অসিনা হেন্না তংদু লৈতাবা, চাউখৎপা, মতমগা চুন্নবা ওইরগনি অমসুন মালেমদা হীরম খুদিংমক্তা মকোক থোংগনি। মহাক্ন হায়খি মদুদি মসিগীদমক অচৌবা হোৎনজমলদি মধ্য প্রদেশনা ফংগদবনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মধ্য প্রদেশতা লৈরিবা শ্রী মোহন য়াদবজিগী লৈঙাক অসিনা রাজ্য অসিদা চাউখৎ থৌরাংগী থৌরাং কয়া হৌদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মোহন য়াদবজিনা হন্দক্তা লুপা করোর লাখ ৩গা লিশিং ৬৫গী বজেত অমা লান্থোকখ্রে, মসি মধ্য প্রদেশকী ওইনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী চাউবা বজেত ওইরি। মহাক্না হায়খি, মধ্য প্রদেশনকী বজেত অসিনা চাউখৎপা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংদা খল অমা পুরকপা ঙমগনি।