President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA SPENDS SOME TIME AT SEA BEACH OF PURI
MOUNTAINS, FORESTS, RIVERS AND SEASHORES APPEAL TO SOMETHING DEEP WITHIN US: PRESIDENT DROUPADI MURMU
08 JUL 2024 10:56AM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu spent some time this morning (July 8, 2024) at the sea beach of the holy city of Puri, a day after participating in the annual Rath Yatra. Later she penned her thoughts about the experience of being in close commune with nature.
Here is the text that was posted on X: “There are places that bring us in closer touch with the essence of life and remind us that we are part of nature. Mountains, forests, rivers and seashores appeal to something deep within us. As I walked along the seashore today, I felt a communion with the surroundings – the gentle wind, the roar of the waves, and the immense expanse of water. It was a meditative experience.
It brought to me a profound inner peace that I had also felt when I had a darshan of Mahaprabhu Shri Jagannathji yesterday. And I am not alone in having such an experience; all of us can feel that way when we encounter something that is far larger than us, that sustains us and that makes our lives meaningful.
In the hustle and bustle of the daily grind, we lose this connection with Mother Nature. Humankind believes it has mastered nature and is exploiting it for its own short-term benefits. The result is for all to see. This summer, many parts of India suffered a terrible series of heatwaves. Extreme weather events have become more frequent around the globe in recent years. The situation is projected to be far worse in the decades to come.
More than seventy percent of the surface of the earth is made up of oceans, and global warming is leading to a rise in global sea levels, threatening to submerge coastal areas. The oceans and the rich variety of flora and fauna found there have suffered heavily due to different kinds of pollution.
Fortunately, people living in nature’s lap have sustained traditions that can show us the way. Inhabitants of coastal areas, for example, know the language of the winds and waves of the sea. Following our ancestors, they worship the sea as God.
There are two ways, I believe, to meet the challenge of protection and conservation of the environment; broader steps that can come from governments and international organisations, and smaller, local steps that we can take as citizens. The two are, of course, complementary. Let us pledge to do what we can do – individually, locally – for the sake of a better tomorrow. We owe it to our children.”

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা পুরিগী শমুদ্র খোঙবালদা মতম ঙাইহাক কোইখি
চীংশাং, উমং, তুরেল অমসুং শমুদ্র খোঙবালনা ঐখোয়গী নুং পান ফাওনা করিগুম্বা খরা ফাওহল্লিঃ রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মু
08 JUL 2024 10:56AM by PIB Imphal
ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুনা ঙসি অয়ুক (জুলাই ৮, ২০২৪)দা চহিগী রথ য়াত্রা শরুক য়ারুরবা নোংঙাল্লবা মতুংদা শেংলবা পুরি শহরগী শমুদ্র খোঙবালদা মতম খরা লেনখ্রে। তুংদা মহাক্না মহৌশাগা নক্না লোইনরুবগী ৱাখল্লোনশিং ইখি। মহাক্না X তা থাগৎখিবা ৱারোলঃ "পুন্সিগী মরুওইবা মগুনশিংগা নকশিন্নহনবা মফম খরা লৈরি অমসুং মখোয়না ঐখোয়সি মহৌশাগী শরুক অমনি হায়বসি নীংশিংহল্লি। চীংশাং, উমং, তুরেল অমসুং শমুদ্র খোঙবালনা ঐখোয়গী নুং পান ফাওনা করিগুম্বা খরা ফাওহল্লি। ঐহাক্না ঙসি শমুদ্র খোঙবালদা চৎপা মতমদা, ঐহাক্না অকোইবগা লোইনদুনা লৈবগী ইথিল অমা ফাওই – নামিবা নুংশিৎ, ঈথৎশিংগী ঈরাওখোল, অমসুং পাক্না শন্দোক্না লৈরিবা ঈশিং। পুম্নমক অদু য়াম্না ঈং তপ্পা অমা ফাওহল্লি।
মদুনা ঐহাক্কী ইফমদা, ঐহাক্না ঙরাং মহাপ্রভু শ্রী জগন্নাথজিবু খুরমজবা মীকুপ্তা ফাওখিবা য়াম্না ঈংবা ইথিল অমা ফাওহল্লি। অমসুং ঐহাক্না অদুগুম্বা ইথিল অসি ফাওরিবসি ইথন্তা নত্তে; ঐখোয়দগী হেন্না চাউবা করিগুম্বা অমা থেংনবা মতমদা ঐখোয় পুম্নমক্না ফাওরিবনি, মসিনা ঐখোয়বু হিংহল্লি অমসুং ঐখোয়গী পুন্সিবু হেন্না ৱাহন্থোক লৈহল্লি।
নোংমগী চিল্লবা মতম কয়া অসিনা, ঐখোয়না মহৌশা ইমাগা শম্নরিবসি কাওথোকহল্লি। মীওইবা খুন্নাইনা থাজৈ মদুদি মহৌশাবু অতেনবা মতমগী নুংঙাইবা খজিক্কীদমক মহৌশাবু মাঙহল্লি। মসিগী মহৈ পুম্বা ঐখোয় পুম্নমক্না উরে। হন্দক্কী কালেন্থা অসিদা, ভারতকী মফম কয়াদা কা হেন্না শাবগী অৱাবা কয়া মাইয়োক্নখি। কা হেন্না শাথিবা অইং অশাগী থৌদোক কয়া মালেম অসিদা হৌখিবা চহি খরা অসিদা তোয়না থোকপা হেনগৎলক্লি। মসিগী ফিভম অসি লাক্কদবা চহি তরারোম অসিদা হেন্না হেঞ্জিল্লক্কনি।
মালেম লৈমাইগী চাদা হুম্ফু তরাদি ওসিন্না কল্লি, অমসুং মালেম অপুনবা ওইনা শাগৎলকপনা মালেমগী লৈরিবা শমুদ্রগী ঈমাই অসি ৱাংবা হেনগৎলক্লি, মসিনা শমুদ্র খোঙবালগী মফমশিং থুমজিনখিগদ্রা হায়বগী মীপাইবা ফাওরি। শমুদ্র অমসুং মনা মশীং অমসুং জিব পানবা কয়ানা তোঙান-তোঙানবা পোলুসন্না মরম ওইদুনা কা হেন্না অৱাবা নংলি।
লাইবক ফবদি, মহৌশাগী তম্পাক্তা হিংলকপা মীওইশিংনা তুংকোইনা চৎপা য়াবা মহৌশাগী চৎনরোল কয়া অমা তাকপীরকখ্রে। শমুদ্র খোঙবালদা লৈরিবা মীওইশিংনা, খুদম ওইনা, নুংশিৎকী মরোল অমসুং শমদ্রগী ইথৎকী খোঞ্জেল খঙই। ঐখোয়গী ইপা ইপুগী লীক্লম লীদুনা, মখোয়না শমুদ্রবু লাইগুম্না লাৎলম্মি।
অকোইবগী খল ঙাক্ননবা লম্বী অনি লৈ হায়দনা ঐহাক্না থাজৈ; পাক চাউবা খোঙথাংনা লৈঙাক্কী অমসুং অন্তর্জাতিগী ওর্গানাইজেসনশিংগী মায়কৈদগী লৌখৎপা য়াই অমসুং অপীকপা খোংথাংশিংনা লোকেল মীয়ামদগী লৈবাক মচা অমা ওইনা পায়খৎপা য়াই। অনি অসি তশেংনা অমনা অমগী মখা পোন্নৈ। ঐখোয়না কদাই ফাওবা তৌবা ঙম্বগে হায়বদু ঐখোয়না পায়খৎনবা হোৎনসি, লনাই ওইনা, লোকেলদা – হেন্না ফবা হয়েং অমগীদমক। ঐখোয়না মসি ঐখোয়গী অঙাংশিংগীদমক তৌবীরমগদবনি।"