Prime Minister's Office
PM Modi’s remarks at the SCO summit
04 JUL 2024 1:29PM by PIB Delhi
These remarks were delivered by EAM Dr S Jaishankar who was physically present at the summit.
Excellencies,
India recalls with appreciation that its admission as a Member of SCO took place during the 2017 Kazakh Presidency. Since then, we have completed one full cycle of presidencies in SCO. India hosted both the Council of Heads of Government Meeting in 2020, as well as the Council of Heads of State Meeting in 2023. The SCO occupies a prominent place in our foreign policy.
While we congratulate Iran, attending as a Member of the Organization, I express my deepest condolences for the tragic demise of President Raisi and others in the helicopter crash.
I also congratulate President Lukashenko and welcome Belarus as the new Member of the Organization.
Excellencies,
We gather today in the backdrop of pandemic impact, ongoing conflicts, rising tensions, trust deficits and increasing number of hotspots around the world. These events have put significant strain on international relations and global economic growth. They have aggravated some of the problems that have emanated from globalization. Our gathering is aimed at finding common ground to mitigate the consequences of these developments.
The SCO is a principle-based organization, whose consensus drives the approach of its member states. At this time, it is particularly noteworthy that we are reiterating mutual respect for sovereignty, independence, territorial integrity, equality, mutual benefit, non-interference in internal affairs, non-use of force or threat of use of force as a basis for our foreign policies. We have also agreed not to take any measures contrary to the principles of state sovereignty and territorial integrity.
While doing so, priority must naturally be given to combating terrorism, one of the original goals of the SCO. Many of us have had our experiences, often originating beyond our borders. Let us be clear that if left unchecked, it can become a major threat to regional and global peace. Terrorism in any form or manifestation cannot be justified or condoned. International community must isolate and expose those countries that harbour terrorists, provide safe havens and condone terrorism. Cross-border terrorism requires a decisive response and terrorism financing and recruitment must be resolutely countered. We should also take proactive steps to prevent the spread of radicalization among our youth. The Joint Statement issued during India’s Presidency last year on this subject underlines our shared commitment.
Another prominent concern before us today is of climate change. We are working towards achieving committed reduction in emissions, including transition to alternate fuels, adoption of electric vehicles, and building climate-resilient infrastructure. In this context, during India’s SCO presidency, a Joint Statement on emerging fuels, and a Concept Paper on de-carbonization in the transportation sector were approved.
Excellencies,
Economic development requires robust connectivity. That can also pave the way for cooperation and trust between our societies. Respect for sovereignty and territorial integrity is essential for connectivity and infrastructure projects. So too are non-discriminatory trade rights and transit regimes. The SCO needs to deliberate seriously on these aspects.
The 21st century is the century of technology. We have to make technology creative and apply it to the welfare and progress of our societies. India is among the countries to formulate a National Strategy on Artificial Intelligence and the launch of an AI Mission. Our commitment to ‘AI for All’ is also reflected in working within the SCO framework on a Roadmap on AI cooperation.
India shares deep civilizational ties with the people of this region. Recognizing the centrality of Central Asia to SCO, we have prioritized their interests and aspirations. It is reflected in greater exchanges, projects and activities with them.
Cooperation in the SCO, for us, has been people-centric. India organized SCO Millet Food Festival, SCO Film Festival, SCO Surajkund Craft Mela, SCO Think-Tanks Conference, and International Conference on Shared Buddhist Heritage during its presidency. We will naturally support similar endeavors by others.
I’m glad that a number of events have been hosted in the New Delhi Hall at the SCO Secretariat, since its inauguration last year. This includes the 10th International Day of Yoga in 2024.
Excellencies,
I wish to underline that SCO provides us a unique platform to unite people, collaborate, grow and prosper together, practicing the millenia old principle of Vasudhaiva Kutumbakam which means ‘The World is One Family’. We must continuously translate these sentiments into practical cooperation. I welcome the important decisions we will be taking today.
I conclude by congratulating the Kazakh side for successfully hosting the SCO Summit and also convey our best wishes to China for the next presidency of the SCO.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এছচিঅ' সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ মন্তব্য
04 JUL 2024 1:29PM by PIB Guwahati
মহামান্য,
২০১৭ চনত কাজাখাস্তানৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত ছাংহাই সহযোগিতা সংস্থা (এছচিঅ')ত সদস্য হিচাপে ভাৰত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছিল বুলি দেশে প্ৰশংসাৰে স্মৰণ কৰে। ভাৰতে ২০২০ চনত চৰকাৰী মুৰব্বী পৰিষদৰ লগতে ২০২৩ চনত ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধান পৰিষদৰ বৈঠক দুখন আয়োজন কৰিছিল। এছচিঅ'য়ে আমাৰ বৈদেশিক নীতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰে।
সংগঠনটোৰ সদস্য হিচাপে উপস্থিত থকা ইৰাণক আমি অভিনন্দন জনাইছো, হেলিকপ্টাৰ দুৰ্ঘটনাত ৰাষ্ট্ৰপতি ৰাইছি আৰু অন্যান্যসকলৰ শোকাৱহ মৃত্যুত মই গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
মই ৰাষ্ট্ৰপতি লুকাছেংকোক অভিনন্দন জনাইছো আৰু বেলাৰুছক সংগঠনটোৰ নতুন সদস্য হিচাপে স্বাগতম জনাইছো।
মহামান্য,
আমি আজি মহামাৰীৰ প্ৰভাৱ, চলিত সংঘৰ্ষ, বৰ্ধিত উত্তেজনা আৰু বিশ্বাসহীনতাৰ পটভূমিত একত্ৰিত হৈছো। এই ঘটনাবোৰে আন্তৰ্জাতিক সম্পৰ্ক আৰু গোলকীয় অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ চাপ পেলাইছে। তেওঁলোকে বিশ্বায়নৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা কিছুমান সমস্যা কঢ়িয়াই আনিছে। আমাৰ সমাৱেশৰ উদ্দেশ্য হৈছে এই উন্নয়নবোৰৰ পৰিণাম হ্ৰাস কৰাৰ বাবে উমৈহতীয়া পথ বিচাৰি উলিওৱা।
এছচিঅ' হৈছে এক নীতি-আধাৰিত সংগঠন, যাৰ সহমতে ইয়াৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ দৃষ্টিভংগী কঢ়িয়াই আনে। বৰ্তমান সময়ত এইটো বিশেষভাৱে লক্ষণীয় যে আমি সাৰ্বভৌমত্ব, স্বাধীনতা, আঞ্চলিক অখণ্ডতা, সমতা, পাৰস্পৰিক লাভালাভ, আভ্যন্তৰীণ বিষয়ত হস্তক্ষেপ নকৰা, বল প্ৰয়োগ নকৰা বা আমাৰ বৈদেশিক নীতিৰ আধাৰ হিচাপে বল প্ৰয়োগৰ ভাবুকিৰ প্ৰতি পাৰস্পৰিক সন্মানৰ পুনৰাবৃত্তি কৰি আছো। আমি ৰাজ্যৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ নীতিৰ বিপৰীতে কোনো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ নকৰিবলৈও সন্মত হৈছো।
এনে কৰোতে স্বাভাৱিকতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। এইটো হৈছে এছচিঅ'ৰ অন্যতম মূল লক্ষ্য। আমি স্পষ্টকৈ কওঁ যে যদি ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণহীন কৰি ৰখা হয়, ই আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় শান্তিৰ বাবে এক ডাঙৰ ভাবুকি হৈ পৰিব পাৰে। যিকোনো প্ৰকাৰ বা প্ৰকাশত সন্ত্ৰাসবাদক ন্যায়সংগত বুলিব নোৱাৰি আৰু ইয়াক ক্ষমা কৰিব নোৱাৰি। সন্ত্ৰাসবাদীক আশ্ৰয় দিয়া, সুৰক্ষিত আশ্ৰয় প্ৰদান কৰা আৰু সন্ত্ৰাসবাদক ক্ষমা কৰা দেশবোৰক আন্তৰ্জাতিক সম্প্ৰদায়ে পৃথক আৰু উন্মোচিত কৰিব লাগিব। সীমান্তপাৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে এক নিৰ্ণায়ক সঁহাৰিৰ প্ৰয়োজন আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় যোগান আৰু নিযুক্তিক দৃঢ়তাৰে প্ৰতিহত কৰিব লাগিব। আমি আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ মাজত মৌলবাদৰ বিস্তাৰ প্ৰতিহত কৰিবলৈ সক্ৰিয় পদক্ষেপ লোৱা উচিত। এই বিষয়ত যোৱা বছৰ ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাৰ কালত জাৰী কৰা যুটীয়া বিবৃতিটোৱে আমাৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতিক সূচায়।
আজি আমাৰ সন্মুখত আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তা হৈছে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন। আমি নিৰ্গমনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হ্ৰাস প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছো, যাৰ ভিতৰত আছে বৈকল্পিক ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তন, বৈদ্যুতিক বাহন গ্ৰহণ আৰু জলবায়ু-স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ। এই সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ এছচিঅ'ৰ অধ্যক্ষতাত উদীয়মান ইন্ধনৰ ওপৰত এক যুটীয়া বিবৃতি আৰু পৰিবহণ খণ্ডত কাৰ্বন মুক্তকৰণৰ ওপৰত এক ধাৰণা পত্ৰ অনুমোদিত হয়।
মহামান্য,
অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে শক্তিশালী সংযোগৰ প্ৰয়োজন। ই আমাৰ সমাজৰ মাজত সহযোগিতা আৰু বিশ্বাসৰ পথো প্ৰশস্ত কৰিব পাৰে। সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বাবে সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ প্ৰতি সন্মান অপৰিহাৰ্য। সেইদৰে বৈষম্যহীন বাণিজ্যিক অধিকাৰ আৰু পৰিবহণ ব্যৱস্থাও আছে। এছচিঅ'য়ে এই দিশবোৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব সহকাৰে আলোচনা কৰিব লাগিব।
একবিংশ শতিকা হৈছে প্ৰযুক্তিৰ শতিকা। আমি প্ৰযুক্তিক সৃষ্টিশীল কৰি তুলিব লাগিব আৰু ইয়াক আমাৰ সমাজৰ কল্যাণ আৰু প্ৰগতিৰ বাবে প্ৰয়োগ কৰিব লাগিব। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰা আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা অভিযান আৰম্ভ কৰা দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত অন্যতম। 'সকলোৰে বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা'ৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সহযোগিতাৰে ৰোডমেপৰ ওপৰত এছচিঅ' ফ্ৰেমৱৰ্কৰ ভিতৰত কাম কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰতিফলিত হয়।
ভাৰতে এই অঞ্চলৰ লোকসকলৰ সৈতে গভীৰ সভ্যতাৰ সম্পৰ্ক ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে। এছচিঅ'লৈ মধ্য এছিয়াৰ কেন্দ্ৰীয়তাক স্বীকৃতি দি আমি তেওঁলোকৰ স্বাৰ্থ আৰু আকাংক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। ই তেওঁলোকৰ সৈতে অধিক বিনিময়, প্ৰকল্প আৰু কাৰ্যকলাপত প্ৰতিফলিত হয়।
আমাৰ বাবে এছচিঅ'ত সহযোগিতা জনকেন্দ্ৰিক হৈ আহিছে। ভাৰতে ইয়াৰ অধ্যক্ষতাৰ কালত এছচিঅ' মিলেট খাদ্য মহোৎসৱ, এছচিঅ' সুৰজকুণ্ড ক্ৰাফ্ট মেলা, এছচিঅ' থিংক-টেংক সন্মিলন আৰু অংশীদাৰী বৌদ্ধ ঐতিহ্যৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। আমি স্বাভাৱিকতে আনৰ দ্বাৰা একে ধৰণৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিম।
মই আনন্দিত যে যোৱা বছৰ উদ্বোধন হোৱাৰ পাছত এছচিঅ' সচিবালয়ৰ নতুন দিল্লী হলত কেইবাটাও অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ২০২৪ চনৰ দশম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস।
মহামান্য,
মই উল্লেখ কৰিব বিচাৰো যে এছচিঅ'ৱে জনসাধাৰণক একত্ৰিত কৰিবলৈ, সহযোগিতা কৰিবলৈ, একেলগে বিকাশ আৰু সমৃদ্ধি ৰখাৰ বাবে আমাক এক অনন্য মঞ্চ প্ৰদান কৰে আৰু বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ বহু পুৰণি নীতি অনুশীলন কৰে যাৰ অৰ্থ হৈছে 'বিশ্ব এটা পৰিয়াল'। আমি নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে এই অনুভূতিবোৰক ব্যৱহাৰিক সহযোগিতালৈ ৰূপান্তৰ কৰিব লাগিব। আমি আজি গ্ৰহণ কৰিব লগা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তসমূহক মই স্বাগতম জনাইছো।
এছচিঅ' সন্মিলন সফলতাৰে আয়োজন কৰাৰ বাবে কাজাখাস্তানক অভিনন্দন জনাই মই সমাপ্ত কৰিছো আৰু লগতে এছচিঅ'ৰ পৰৱৰ্তী অধ্যক্ষ পদৰ বাবে চীনলৈ আমাৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।