Prime Minister's Office
PM Modi’s remarks at the SCO summit
04 JUL 2024 1:29PM by PIB Delhi
These remarks were delivered by EAM Dr S Jaishankar who was physically present at the summit.
Excellencies,
India recalls with appreciation that its admission as a Member of SCO took place during the 2017 Kazakh Presidency. Since then, we have completed one full cycle of presidencies in SCO. India hosted both the Council of Heads of Government Meeting in 2020, as well as the Council of Heads of State Meeting in 2023. The SCO occupies a prominent place in our foreign policy.
While we congratulate Iran, attending as a Member of the Organization, I express my deepest condolences for the tragic demise of President Raisi and others in the helicopter crash.
I also congratulate President Lukashenko and welcome Belarus as the new Member of the Organization.
Excellencies,
We gather today in the backdrop of pandemic impact, ongoing conflicts, rising tensions, trust deficits and increasing number of hotspots around the world. These events have put significant strain on international relations and global economic growth. They have aggravated some of the problems that have emanated from globalization. Our gathering is aimed at finding common ground to mitigate the consequences of these developments.
The SCO is a principle-based organization, whose consensus drives the approach of its member states. At this time, it is particularly noteworthy that we are reiterating mutual respect for sovereignty, independence, territorial integrity, equality, mutual benefit, non-interference in internal affairs, non-use of force or threat of use of force as a basis for our foreign policies. We have also agreed not to take any measures contrary to the principles of state sovereignty and territorial integrity.
While doing so, priority must naturally be given to combating terrorism, one of the original goals of the SCO. Many of us have had our experiences, often originating beyond our borders. Let us be clear that if left unchecked, it can become a major threat to regional and global peace. Terrorism in any form or manifestation cannot be justified or condoned. International community must isolate and expose those countries that harbour terrorists, provide safe havens and condone terrorism. Cross-border terrorism requires a decisive response and terrorism financing and recruitment must be resolutely countered. We should also take proactive steps to prevent the spread of radicalization among our youth. The Joint Statement issued during India’s Presidency last year on this subject underlines our shared commitment.
Another prominent concern before us today is of climate change. We are working towards achieving committed reduction in emissions, including transition to alternate fuels, adoption of electric vehicles, and building climate-resilient infrastructure. In this context, during India’s SCO presidency, a Joint Statement on emerging fuels, and a Concept Paper on de-carbonization in the transportation sector were approved.
Excellencies,
Economic development requires robust connectivity. That can also pave the way for cooperation and trust between our societies. Respect for sovereignty and territorial integrity is essential for connectivity and infrastructure projects. So too are non-discriminatory trade rights and transit regimes. The SCO needs to deliberate seriously on these aspects.
The 21st century is the century of technology. We have to make technology creative and apply it to the welfare and progress of our societies. India is among the countries to formulate a National Strategy on Artificial Intelligence and the launch of an AI Mission. Our commitment to ‘AI for All’ is also reflected in working within the SCO framework on a Roadmap on AI cooperation.
India shares deep civilizational ties with the people of this region. Recognizing the centrality of Central Asia to SCO, we have prioritized their interests and aspirations. It is reflected in greater exchanges, projects and activities with them.
Cooperation in the SCO, for us, has been people-centric. India organized SCO Millet Food Festival, SCO Film Festival, SCO Surajkund Craft Mela, SCO Think-Tanks Conference, and International Conference on Shared Buddhist Heritage during its presidency. We will naturally support similar endeavors by others.
I’m glad that a number of events have been hosted in the New Delhi Hall at the SCO Secretariat, since its inauguration last year. This includes the 10th International Day of Yoga in 2024.
Excellencies,
I wish to underline that SCO provides us a unique platform to unite people, collaborate, grow and prosper together, practicing the millenia old principle of Vasudhaiva Kutumbakam which means ‘The World is One Family’. We must continuously translate these sentiments into practical cooperation. I welcome the important decisions we will be taking today.
I conclude by congratulating the Kazakh side for successfully hosting the SCO Summit and also convey our best wishes to China for the next presidency of the SCO.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী SCO সম্মিৎতা থমখিবা ৱারোল
04 JUL 2024 1:29PM by PIB Imphal
ৱারোল অসি সম্মিৎ অদুদা হকথেংননা শরুক য়াখিবা EAM দা. এস. জয়শঙ্করনা পীখিবনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ভারতনা 2017 কজাখ প্রসিদেন্সী মনুংদা SCOগী মেম্বর অমা ওইনা চংখিবা অদুবু নুংঙাইবা পোকপগা লোয়ননা নীংশিংলি। মতম অদুদগী হৌরগা ঐখোয়না SCOদা প্রসিদেন্সীশিংগী মপুং ফাবা সাইকল অমা লোইখ্রে। ভারতনা 2020দা গভর্নমেন্ত মীতিংগী কাউন্সিল ওফ হেদস লোয়ননা 2023দা স্তেৎ মীতিংগী কাউন্সিল ওফ হেদস অনিমক্কী য়ুম্বু ওইখি। SCOনা ঐখোয়গী ফোরেন পোলিসীদা মরু ওইবা মফম অমা কল্লি।
ইরান্না মেম্বর ওফ দি ওর্গনাইজেসন অমা ওইনা শরুক য়াবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচবগা লোয়ননা রাস্ত্রপতো রাইসি অমসুং অতৈশিংনা হেলিকোপ্তর ক্রাশকী লাইবক থীবা থৌদোক্তা লৈখিদবদা ঐনা অৱাবা ফোঙদোকচরি।
ঐহাক্না রাস্ত্রপতি লুকাশেনকো অমসুং বেলারসপু অনৌবা মেম্বর ওফ ওর্গনাইজেসন ওইনা লাকপগী নুংঙাইবসু ফোঙদোকচরি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ঙসি ঐখোয়না লাইচৎ অসিগী শাফু, চত্থরিবা লানশিং, হেনগৎলক্লিবা তেন্সনশিং, থাজবগী অৱাৎপা অমসুং মালেম শিনবা থুংনা হোৎস্পোৎশিং হেনগৎলক্লিবা তানফম অসিদা ঐখোয়না পুল্লি। থৌদোকশিং অসিনা ইন্তর্নেস্নেল রিলেসনশিং অমসুং মালেমগী শেন্মিৎলোনগী গ্রোথতা অকনবা মওংদা অকায়বা পীরি। মখোয়না গ্লোবেলাইজেসনদগী থোক্লকপা প্রোব্লেম খরবু হেন্না শাথীহল্লে। ঐখোয়গী মীফম অসিনা অসিগুম্বা দিবেলপমেন্তশিং অসিগী অকাইবা হন্থহন্নবা কমন গ্রাউন্দ অমা পুথোক্নবা পান্দম থম্লি।
SCO অসি প্রিন্সিপলদা য়ুম্ফম ওইবা ওর্গনাইজেসন অমনি, মসিগী কন্সেনসসনা মেম্বর স্তেৎশিংগী এপ্রোচপু লমজিংলি। অসিগুম্বা মতম অসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী ফোরেন পোলিসীশিংগী য়ুম্ফম অমা ওইনা, সোভরেন্তী, নীংতম্বা, তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী, থোং মান্নবা, নাকল অনিমক্কী কান্নবা, ইন্তর্নেল এফিয়র্সশিংদা খুৎথিংজিন্দবা, শক্তি শীজিন্নদনবা নত্ত্রগা শক্তি শীজিন্নবগী অকিবা পীবা তৌদনবা ঐখোয়না অমুক হন্না অমনা অমবু ইকায় খুম্ননবা ফোঙদোক্লি। ঐখোয়না স্তেত সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরি‌এল ইন্তিগ্রিতীগী প্রিন্সিপলশিংগা মান্নদবা থবক অমত্তা তৌদনবা য়ানখি।
মসি পাঙথোক্লিঙৈদা, SCOগী অশেংবা পান্দম অমা ওইরিবা তেরোরিজমগা লান্থেংনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগদবনি। ঐখোয়গী মরক্তগী অয়াম্বনা ঐখোয়গী ঙমখৈ ৱাংমদগী হৌরকপা, ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্স কয়া অমা লৈখ্রে। ঐখোয়না ময়েক শেংনা হায়জনীংবদি করিগুম্বা মসিবু লাকশিন্দ্রবদি, মসিনা রিজনেল অমসুং মালেমগী শান্তিদা অচৌবা খুদোংথীবা অমা ওইরকপা য়াই। তেরোরিজমবু মওং অমহেক্তদা জস্তিফাইদ তৌবা নৎত্রগা য়াহনবা ঙম্লোই। ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীনা তেরোরিস্তশিংবু ঙাক-শেনবা, সেফ হেভনশিং পীবা অমসুং তেরোরিজমবু য়াবা লৈবাকশিংবু তোখায়না থমগদবনি অমসুং মসিবু য়ানীংদবা ফোঙদোক্কদবনি। ঙমখৈ লান্না চত্থবা তেরোরিজমদা অকনবা খোঙজং চঙশিনবা মথৌ তাই অমসুং তেরোরিজম শেল থাদবা অমসুং থবক তৌনবা থাজবা পীবদা অকনবা খোঙজং চঙশিনবা মথৌ তাই। ঐখোয়না ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মরক্তা রেদিকেলাইজেসন শন্দোরকপা থিংনবা খোঙথাংশিংসু লৌখৎকদবনি। হীরম অসিগী মতাংদা মমাং চহিদা ভারতকী প্রসিদেন্সীগী মতমদা থাদোকখিবা জোইন্ত স্তেতমেন্ত অসিনা ঐখোয়গী অপুনবা ৱাশক অদু উৎলি।
ঙসি ঐখোয়না থেংনরিবা অতোপ্পা মরুওইবা শীংনবসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জনি। ঐখোয়না মহুৎ শিনবা য়াবা ফ্যুলশিংদা ওন্থোকপা, ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিং শীজিন্নবা অমসুং ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা য়াওনা ইম্মিসন হন্থহন্নবা হোৎনরি। মসিগী মতাংদা, ভারতনা SCOগী প্রসিদেন্সী ওইরিঙৈ মনুংদা, ইমর্জিং ফ্যুএলশিংগী মতাংদা জোইন্ত স্তেতমেন্ত অমা অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তরদা দি-কার্বোনাইজেসনগী মতাংদা কন্সেপ্ত পেপর অমা অয়াবা পীখি।
এক্সিলেন্সীশিং,
শেন্মিৎলোন চাউখৎনবগীদমক্তা মপাঙ্গল কনবা কন্নেক্তিবিতী মথৌ তাই। মসিনা ঐখোয়গী খুন্নাইশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা অমসুং থাজবা থম্নবগী লম্বীসু শেম্বা ঙমগনি। কন্নেক্তিবিতী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরি‌এল ইন্তিগ্রিতীগী ইকায় খুম্নবা অসি তঙাইফদে। মসিগা লোয়ননা খেন্নবা লৈতবা ললোন-ইতিক্কী হকশিং অমসুং ত্রান্সিৎ রেজিমশিংসু লৈরি। SCOনা হীরমশিং অসিদা কুপ্না খন্ন-নৈনবা মথৌ তাই।
21শুবা চহিচা অসি তেক্নোলোজীগী চহিচা অমনি। ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু ক্রিএতিব ওইহনগদবনি অমসুং মদু ঐখোয়গী খুন্নাইগী য়াইফনবা অমসুং খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক শীজিন্নগদবনি। ভারত অসি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী নেস্নেল স্ত্রেতেজী শেম্বা অমসুং এ.আই.AI মিসন হৌদোক্লিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনি। 'পুম্নমক্কীদমক AI.'গীদমক ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অসি AIগী মতেং পীনবগী রোদমেপ অমদা SCOগী ফ্রেমৱার্ক মনুংদা থবক তৌবদা উৎলি।
ভারতনা লমদম অসিগী মীয়ামগা লোয়ননা অচেৎপা সিভিলাইজেসনেল লিঙ্কশিং শেয়র তৌরি। SCOদা সেন্ত্রেল এসিয়াগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, ঐখোয়না মখোয়গী অপাম্বশিং অমসুং অনীংবশিংবু মরুওইনা লৌরি। মসি মখোয়গা লোয়ননা এক্সচেঞ্জশিং, প্রোজেক্তশিং অমসুং থবক থৌরমশিং হেনগৎলকপদা উৎলি।
ঐখোয়গীদমক্তদি SCOদা তেংবাং পীনবা অসি মীয়ামদা মীৎয়েং চঙবনি। ভারতনা SCO মিল্লেৎ ফুদ ফেস্তিবেল, SCO. ফিল্ম ফেস্তিবেল, SCO সুরজকুন্দ ক্রাফ মেলা, SCO থিঙ্ক-তেঙ্ক কনফরেন্স অমসুং শেয়র্দ বুদ্ধ হেরিতেজকী ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্স পাঙথোকখি। ঐখোয়না অতোপ্পশিংনা তৌরিবা অসিগুম্লবা থবকশিংবু মতেং পাংগনি।
হৌখিবা চহিদা SCO গী সেক্রেতরিয়েৎ হৌদোকখিবা অদুদগী হৌদুনা অনৌবা দিল্লী হোলদা থৌরম কয়া অমা পাঙথোকখিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মসিদা 2024দা পাঙথোকখিবা 10শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ য়াওরি।
এক্সসিলেন্সীশিং,
SCOনা ঐখোয়না মীয়ামবু পুনশিন্নবা, চুংশিন্নহন্নবা, পুন্না চাউখৎমিন্ননবা অখন্নবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি, ‘দি ৱর্ল্দ ইস ৱান ফেমিলী’ হায়বা বসুধৈব কুতুম্বকমগী অরিবা প্রিন্সিল অসি প্রেক্তিস তৌরি। ঐখোয়না মসিগী সেন্তিমেন্তশিং অসি প্রেক্তিকেল কোওপরেসন্দা লেপ্তনা ওন্থোক্লি। ঐহাক্না ঙসি লৌরিবা মরু ওইবা ৱারেপশিং তরাম্না লৌরি।
ঐহাক্না কজাখনা SCO সম্মিৎ মায়পাক্না পাঙথোকপগীদমমক থাগৎচরি অমসুং SCOগী মথংগী প্রসিদেন্সীগীদমক চাইনাদা য়াইফ মঙ্গোলসু পীজরি।