ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏସସିଓ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏସ୍ ଜୟଶଙ୍କର ଏହି ମନ୍ତବ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ
04 JUL 2024 1:29PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ଏସସିଓର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଏହାର ସ୍ୱୀକୃତି ୨୦୧୭ କାଜାଖ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଭାରତ ପ୍ରଶଂସାର ସହ ମନେ ପକାଉଛି । ସେବେଠାରୁ ଆମେ ଏସସିଓରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚକ୍ର ଶେଷ କରିଛୁ । ୨୦୨୦ରେ ଭାରତ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ବୈଠକ ଏବଂ ୨୦୨୩ରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ ପରିଷଦ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏସସିଓ ଆମ ବୈଦେଶିକ ନୀତିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି ।
ସଂଗଠନର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ଇରାନକୁ ଆମେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛୁ, ହେଲିକପ୍ଟର ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରାଇସି ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଦୁଃଖଦ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ମୁଁ ଗଭୀର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲୁକାଶେଙ୍କୋଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ବେଲାରୁସକୁ ସଂଗଠନର ନୂତନ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ମହାମହିମ,
ମହାମାରୀ ପ୍ରଭାବ, ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ, ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉତ୍ତେଜନା, ବିଶ୍ୱାସ ଅଭାବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ହଟସ୍ପଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆମେ ଆଜି ଏକାଠି ହୋଇଛୁ । ଏହି ଘଟଣା ଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଚାପ ପକାଇଛି। ସେମାନେ ଜଗତୀକରଣରୁ ଉପୁଜିଥିବା କେତେକ ସମସ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଘଟଣାର ପରିଣାମକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଆମର ସମାବେଶ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ଏସସିଓ ହେଉଛି ଏକ ନୀତି ଭିତ୍ତିକ ସଂଗଠନ, ଯାହାର ସହମତି ଏହାର ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଚଳାଇଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ସ୍ୱାଧୀନତା, ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା, ସମାନତା, ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟାପାରରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନକରିବା, ବଳ ପ୍ରୟୋଗ ନକରିବା କିମ୍ବା ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗର ଧମକ ପ୍ରତି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନକୁ ଆମର ବୈଦେଶିକ ନୀତିର ଆଧାର ଭାବରେ ଦୋହରାଉଛୁ । ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାର ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନ ନେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ରାଜି ହୋଇଛୁ ।
ଏପରି କରିବା ସମୟରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଦରକାର, ଯାହା କି ଏସସିଓର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କର ଆମର ଅନୁଭୂତି ଅଛି, ପ୍ରାୟତଃ ଆମ ସୀମା ବାହାରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ଯଦି ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାନଯାଏ ତେବେ ଏହା ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ ହୋଇପାରେ। କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କିମ୍ବା କ୍ଷମା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଉଥିବା, ସୁରକ୍ଷିତ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ଯୋଗାଉଥିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟ ଅଲଗା କରି ସେମାନଙ୍କର ପର୍ଦ୍ଦାଫାସ କରିବା ଦରକାର। ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଗ୍ରବାଦର ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମେ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ୍ । ଗତବର୍ଷ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ମିଳିତ ବିବୃତି ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ଆଜି ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ସମେତ ନିର୍ଗମନରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହ୍ରାସ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତର ଏସସିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଉଦୀୟମାନ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ଏକ ମିଳିତ ବିବୃତି ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ବନୀକରଣ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିଲା ।
ମହାମହିମ,
ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଯୋଗାଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଓ ବିଶ୍ୱାସର ବାଟ ଖୋଲିପାରିବ । ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଜରୁରୀ । ସେହିଭଳି ଭେଦଭାବ ବିହୀନ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଧିକାର ଓ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏସବୁ ଦିଗ ଉପରେ ଏସସିଓ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ବିଚାର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶତାବ୍ଦୀ । ଆମକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସୃଜନଶୀଳ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆମ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତିରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ | ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ଏଆଇ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ରହିଛି । 'ଏଆଇ ଫର୍ ଅଲ୍ ' ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ଏଆଇ ସହଯୋଗ ଉପରେ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ଏସସିଓ ଢାଞ୍ଚାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ।
ଏହି ଅଂଚଳର ଲୋକଙ୍କ ସହ ଭାରତର ଗଭୀର ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଏସସିଓରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏସିଆର କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଧିକ ବିନିମୟ, ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ ।
ଏସସିଓରେ ସହଯୋଗ ଆମ ପାଇଁ ଜନ ଆଧାରିତ ହୋଇଛି । ଭାରତ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କାଳରେ ଏସସିଓ ମିଲେଟ୍ ଫୁଡ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ, ଏସସିଓ ଫିଲ୍ମ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ, ଏସସିଓ ସୁରଜକୁଣ୍ଡ କ୍ରାଫ୍ଟ ମେଳା, ଏସସିଓ ଥିଙ୍କ-ଟ୍ୟାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ବୌଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ଆମେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ସମାନ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବୁ ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗତବର୍ଷ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ହଲକୁ ଏସସିଓ ସଚିବାଳୟ ଭାବେ ଉଦଘାଟନ ପରଠାରୁ ଏଠାରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ୨୦୨୪ରେ ଦଶମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା, ସହଯୋଗ କରିବା, ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏକାଠି ସମୃଦ୍ଧ ହେବା ପାଇଁ ଏସସିଓ ଆମକୁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ, ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ନୀତିର ଅଭ୍ୟାସ କରେ ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 'ବିଶ୍ୱ ଏକ ପରିବାର'। ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆଜି ଆମେ ନେଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ଏସସିଓ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଁ କାଜାଖ ପକ୍ଷକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଏସସିଓର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ଚୀନକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
PM Modi’s remarks at the SCO summit
04 JUL 2024 1:29PM by PIB Delhi
These remarks were delivered by EAM Dr S Jaishankar who was physically present at the summit.
Excellencies,
India recalls with appreciation that its admission as a Member of SCO took place during the 2017 Kazakh Presidency. Since then, we have completed one full cycle of presidencies in SCO. India hosted both the Council of Heads of Government Meeting in 2020, as well as the Council of Heads of State Meeting in 2023. The SCO occupies a prominent place in our foreign policy.
While we congratulate Iran, attending as a Member of the Organization, I express my deepest condolences for the tragic demise of President Raisi and others in the helicopter crash.
I also congratulate President Lukashenko and welcome Belarus as the new Member of the Organization.
Excellencies,
We gather today in the backdrop of pandemic impact, ongoing conflicts, rising tensions, trust deficits and increasing number of hotspots around the world. These events have put significant strain on international relations and global economic growth. They have aggravated some of the problems that have emanated from globalization. Our gathering is aimed at finding common ground to mitigate the consequences of these developments.
The SCO is a principle-based organization, whose consensus drives the approach of its member states. At this time, it is particularly noteworthy that we are reiterating mutual respect for sovereignty, independence, territorial integrity, equality, mutual benefit, non-interference in internal affairs, non-use of force or threat of use of force as a basis for our foreign policies. We have also agreed not to take any measures contrary to the principles of state sovereignty and territorial integrity.
While doing so, priority must naturally be given to combating terrorism, one of the original goals of the SCO. Many of us have had our experiences, often originating beyond our borders. Let us be clear that if left unchecked, it can become a major threat to regional and global peace. Terrorism in any form or manifestation cannot be justified or condoned. International community must isolate and expose those countries that harbour terrorists, provide safe havens and condone terrorism. Cross-border terrorism requires a decisive response and terrorism financing and recruitment must be resolutely countered. We should also take proactive steps to prevent the spread of radicalization among our youth. The Joint Statement issued during India’s Presidency last year on this subject underlines our shared commitment.
Another prominent concern before us today is of climate change. We are working towards achieving committed reduction in emissions, including transition to alternate fuels, adoption of electric vehicles, and building climate-resilient infrastructure. In this context, during India’s SCO presidency, a Joint Statement on emerging fuels, and a Concept Paper on de-carbonization in the transportation sector were approved.
Excellencies,
Economic development requires robust connectivity. That can also pave the way for cooperation and trust between our societies. Respect for sovereignty and territorial integrity is essential for connectivity and infrastructure projects. So too are non-discriminatory trade rights and transit regimes. The SCO needs to deliberate seriously on these aspects.
The 21st century is the century of technology. We have to make technology creative and apply it to the welfare and progress of our societies. India is among the countries to formulate a National Strategy on Artificial Intelligence and the launch of an AI Mission. Our commitment to ‘AI for All’ is also reflected in working within the SCO framework on a Roadmap on AI cooperation.
India shares deep civilizational ties with the people of this region. Recognizing the centrality of Central Asia to SCO, we have prioritized their interests and aspirations. It is reflected in greater exchanges, projects and activities with them.
Cooperation in the SCO, for us, has been people-centric. India organized SCO Millet Food Festival, SCO Film Festival, SCO Surajkund Craft Mela, SCO Think-Tanks Conference, and International Conference on Shared Buddhist Heritage during its presidency. We will naturally support similar endeavors by others.
I’m glad that a number of events have been hosted in the New Delhi Hall at the SCO Secretariat, since its inauguration last year. This includes the 10th International Day of Yoga in 2024.
Excellencies,
I wish to underline that SCO provides us a unique platform to unite people, collaborate, grow and prosper together, practicing the millenia old principle of Vasudhaiva Kutumbakam which means ‘The World is One Family’. We must continuously translate these sentiments into practical cooperation. I welcome the important decisions we will be taking today.
I conclude by congratulating the Kazakh side for successfully hosting the SCO Summit and also convey our best wishes to China for the next presidency of the SCO.