Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the State Visit of Prime Minister of Bangladesh to India
22 JUN 2024 2:15PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Sheikh Hasina,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar,
I extend a hearty welcome to Prime Minister Sheikh Hasina and her delegation. Though we have met almost ten times in the last one year, today's meeting is special because Prime Minister Sheikh Hasina is our first state guest in the third term of our government.
Friends,
Bangladesh is situated at the convergence of our ‘Neighbourhood First’ Policy, Act East Policy, Vision SAGAR and Indo-Pacific Vision.
In last one year, we have completed many important public welfare projects together. Between Akhaura-Agartala, the 6th India-Bangladesh cross-border rail link has been started. Cargo facility for India's North-Eastern states has been started through Khulna-Mongla Port. Mongla Port has been connected by rail for the first time. Both units of the1320 MW Maitree Thermal Power Plant have started generating electricity. Trade in Indian Rupee (INR) has started between the two countries. World's longest river cruise on the River Ganga between India and Bangladesh has been successfully completed. The first cross-border friendship pipeline between India and Bangladesh has been completed. Electricity export from Nepal to Bangladesh via the Indian grid has become the first example of sub-regional cooperation in the energy sector. The implementation of such big initiatives, in multiple areas, within just one year reflects the speed and scale of our relations.
Friends,
Today we have prepared a futuristic vision for cooperation in new areas. Youth of both countries will benefit from the agreement reached on cooperation in a lot of areas such as Green Partnership, Digital Partnership, Blue Economy, Space. India Bangladesh "Maitri Satellite” will give new heights to our partnership. We have kept in our focus- Connectivity, Commerce and Collaboration.
In the last ten years, we have restored the connectivity that existed before 1965. Now we will focus more on digital and energy connectivity. This will boost the economies of both countries. To take our economic relations to new heights, both sides have agreed to start negotiations on CEPA. India will support construction of an Inland Container Depot in Sirajganj, Bangladesh.
Friends,
54 rivers connect India and Bangladesh. We have been cooperating on flood management, early warning, drinking water projects.We have decided to start technical level discussions for renewal of the 1996 Ganga Water Treaty. A technical team will soon visit Bangladesh to discuss conservation and management of the Teesta river in Bangladesh.
Friends,
We had comprehensive discussions on further strengthening our defence cooperation, from defence production to modernisation of armed forces. We have decided to strengthen our cooperation on counter-terrorism, countering radicalism and peaceful management of the border.
On Indian Ocean region, we have a common perspective. We welcome Bangladesh's decision to join the Indo-Pacific Oceans Initiative. We will continue our cooperation in other regional and international forums, including BIMSTEC.
Friends,
The shared culture and vibrant people-to-people exchanges are the foundation of our relationship. We have decided to further enhance scholarships, training and capacity building. India will launch e-medical visa facility for people coming from Bangladesh to India for medical treatment. We have decided to open a new Assistant High Commission in Rangpur to facilitate the people of the North-Western region of Bangladesh.
I wish best of luck to both the teams for today's Cricket World Cup match.
Friends,
Bangladesh is India's biggest development partner, and we give utmost priority to our relations with Bangladesh. I reiterate India's commitment to realising Bangabandhu's vision of stable, prosperous and progressive Bangladesh.Bangladesh will be a developing country in 2026. I laud Prime Minister Sheikh Hasina ji for leading "Sonar Bangla". I am confident that together we will realise the vision of 'Viksit Bharat 2047' and 'Smart Bangladesh 2041'.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বাংলাদেসকী প্রধান মন্ত্রীগী ভারত খোঙচৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রেসতা থোকপা ৱারোল
22 JUN 2024 2:15PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবী, প্রধান মন্ত্রী সেখ হসিনা,
লৈবাক অনিগী মীহুৎ কাংবুশিং
মেদিয়াগী মরুপ-মপাংশিং.
খুরুমজরি!
ঐনা প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনা অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবু তরাম্না ওকচরি। হৌখিবা চহি অমদা, ঐখোয় ১০ রক উনখ্রে। ঐখোয়গী সরকারগী অহুমশুবা তামর্দা ঐখোয়গী অহানবা অতিথি প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিননা ওইবা মরম্না ঙসিগী মীফম অসি খন্নবা অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ‘য়ুম্লোন্নবনা অহানবা’ থৌশিল, এক্ত ইস্ত পোলিসি, ভিজন সাগর অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ভিজনগী ইতিনফমদা বাংলাদেস লৈরি। হৌখিবা চহি অমদা, ঐখোয়না মীয়ামগী য়াইফনবা মরুওইবা প্রোজেক কয়া লোইশিনখ্রে। ভারত-বাংলাদেসকী মরক্তা অখৌরা-অগরতালাগী মরক্তা ৬শুবা ঙমখৈ লান্না চৎপা রেল লিঙ্ক থবক হৌখ্রে। খুলনা-মোঙ্গলা হিথাংফম্না ভারতকী অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংগী কার্গোগী থবক হৌখ্রে। অহানবা ওইনা মোঙ্গলা হিথাংফম রেলগা শম্নরে। মেগা ৱাত ১৩২০গী মাইত্রি থর্মেল পৱার প্লান্তগী য়ুনিত অনিমক মৈ পুথোকপা হৌরে। লৈবাক অনিগী মরক্তা ভারতকী রুপীনা ললো-ইতিক পাংথোকপা হৌরে। ভারত অমসুং বাংলাদেসকী মরক্তা গঙ্গা তুরেলদা মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা তুরেলগী ক্রুইজ মাইপাক্না পাংথোকখ্রে। ভারত অমসুং বাংলাদেসকী মরক্তা অহানবা ঙমখৈ লান্না পুবা পাইপ লাইন থবক হৌখ্রে। ভারতকী গ্রিদ ফাওরগা নেপালদগী বাংলাদেসতা মৈ য়োনবা অসি ইনর্জি সেক্তরদা লমদম অসিদা মতেং পাংনবগী অহানবা খুদম্নি। শুপ্নগী চহি অমদা হিরম কয়াদা অসিগুম্বা অচৌবা থবক কয়া পাংথোকপা অসি ঐখোয়গী মরীশিংগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগী মমি তারে।
মরুপশিং,
ঙসি, অনৌবা হিরমশিংদা মতেং পীন্নবা ঐখোয়না তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পান্দম অমা শেম্লে। গ্রিন পার্তনরশিপ, দিজিতেল পার্তনরশিপ, ব্লু ইকোনোমি, স্পেস য়াওনা হিরম কয়াদা মতেং পাংননবা য়ানবা পুরকপা অসিনা লৈবাক অনিমক্কী নহারোলশিংদা কান্নবা পীরগনি। ভারত-বাংলাদেস “মাইত্রি সেতাল্লাইত” না ঐখোয়গী মরীশিং অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দম অসি চৎথোক-চৎশিন, ললোন-ইতিক অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবদা মীৎয়েং থম্লি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ঐখোয়না ১৯৬৫ গী মমাঙদা লৈরম্বা চৎথোক-চৎশিন অমুক লৈহল্লে। হৌজিক ঐখোয়না দিজিতেল অমসুং ইনর্জিগী লমদা হেন্না মীৎয়েং চঙগনি। মসিনা লৈবাক অনিমক্কী শেন্মিৎলোন্দা হেন্না ইনোৎ পীগনি। ঐখোয়গী শেন-থুমগী মরীশিং অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা, সিপাগী ৱারি শান্নবা হৌবা হায়না লৈবাক অনিনা য়ানরে। বাংলাদেসকী সিরাজগঞ্জতা ইনলেন্দ কন্তেন্নর দিপো অমা শাবদা ভারতনা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং বাংলাদেসনা তুরেল ৫৪ শরুক য়ামিন্নরি। ঈশিং ইচাউ থেংনবা, ঙল্লিঙৈদা চেকশিনৱা পীবা, থক্নবা ঈশিংগী প্রোজেকশিংদা ঐখোয় মতেং পাংনরি। ১৯৯৬ গঙ্গা ৱাতর ত্রিতি অমুক হন্না য়েংশিন্নবা ঐখোয়না তেক্নিকেলগী ৱারি শান্নবা হৌরে। বাংলাদেসকী তীসতা তুরেল ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা তেক্নিকেল তিম অমা অথুবদা বাংলাদেসতা চৎলগনি।
মরুপশিং,
ঙাক-শেনগী মতেং পীনবা অমসুং আর্মদ ফোর্সশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা ঙাক-শেনগী খুৎলায় পুথোকপদা মতেং পীনবা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না কুপ্না খন্নরে। তেরোরিজম লাকশিনবা, রেদিকেলিজম থেংনবা অমসুং শান্তি ওইনা ঙমখৈ ঙাকপগী লমদা ঐখোয় মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ভারত মহাসাগর লমদমদা ঐখোয়গী মান্না পান্দম লৈরি। বাংলাদেসনা ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিয়েতিপ শরুক য়ানবা ৱারেপ লৌরকপদা ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। বিমসতেক য়াওনা লৈবাক অনিগী অমসুং মালেমগী ফোরমশিংদা ঐখোয় মতেং পাংনবা ঐখোয় মখা চৎথগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মান্নবা নাৎ অমসুং মীগা মীগা লৈনবা অচেৎপা মরী অসি ঐখোয়গী মরীশিংগী য়ুম্ফম্নি। স্কোলারশিপশিং, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং মখা তানা হেনগৎহনবা হায়না ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। বাংলাদেসতগী ভারত্তা লায়য়েংবা লাকপা মীওইশিংদা ই-মেদিকেল ভিসাগী খুদোংচাবা ভারতনা হৌদোক্লগনি। বাংলাদেসগী অৱাং-নোংচুপ লমদমগী মীয়ামগী খুদোংচানবা রঙ্গপুরদা অনৌবা এসিস্তেন্ত হয় কম্মিসন অমা হাংদোক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। ঙসি নুমিদাংৱাইরমদা শান্নগদৌরিবা ক্রিকেত ৱার্ল্দ কপ মেতচগীদমক ঐনা তিম অনিমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
বাংলাদেস ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা চাউখৎ-থৌরাংগী মরুপনি, অমসুং ঐখোয়গা বাংলাদেসগা লৈনবা মরীদা ঐখোয়না লুম্না লৌরি। তুংদু-লৈতাবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং চাউখৎপা বাংলাদেসগীদমক বঙ্গবন্ধুগী মঙলান থবক ওইনা পাংথোক্নবা ভারতকী থাজবা ঐনা অমুক হন্না পীরি। লাক্লিবা ২০২৬ দা বাংলাদেস চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমা ওইরগনি। “সোনার বাংলা”দা লমজিংবগীদমক ঐনা প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ‘বিকসিত ভারত ২০৪৭’ অমসুং ‘স্মার্ত বাংলাদেস ২০৪১’ মহৈ চানবা অমতা ওইনা ঐখোয়না ৱারেপশিং লৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
অদোম থাগৎচরি।