প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ প্ৰেছ বিবৃতি
22 JUN 2024 2:15PM by PIB Guwahati
মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনা,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধি,
আমাৰ সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাচিনাজী আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দললৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। যোৱা এবছৰত আমি দহবাৰ লগ হৈছো। কিন্তু আজিৰ এই ভ্ৰমণ বিশেষ। কাৰণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাজী আমাৰ চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত আমাৰ প্ৰথম ৰাজ্যিক অতিথি।
নমস্কাৰ!
বাংলাদেশ আমাৰ ‘চুবুৰীয়া প্ৰথম’ নীতি, এক্ট ইষ্ট পলিচি, ভিজন সাগৰ আৰু ইণ্ডো-পেচিফিক ভিজনৰ সংগমস্থলত অৱস্থিত। যোৱা এবছৰত আমি একেলগে বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ জনকল্যাণমূলক প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিছো। আখৌৰা-অগৰতলাৰ মাজত ভাৰত-বাংলাদেশৰ ষষ্ঠ সীমা অতিক্ৰম কৰি ৰেল সংযোগ আৰম্ভ হৈছে। ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে খুলনা-মংলা বন্দৰৰ জৰিয়তে কাৰ্গোৰ সুবিধা আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰে’লযোগে সংযোগ কৰা হৈছে মংলা বন্দৰ। ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজৰ গংগা নদীৰ ১৩২০ মেগাৱাট শক্তিৰ মৈত্ৰী তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰৰ দুয়োটা ইউনিটতে বিদ্যুৎ উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। ভাৰতীয় টকাৰে দুয়োখন দেশৰ মাজত ব্যৱসায় আৰম্ভ হৈছে। ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজৰ গংগা নদীত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নদী ক্ৰুজ সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ হৈছে। ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত প্ৰথমটো সীমা অতিক্ৰম কৰি বন্ধুত্বৰ পাইপলাইন সম্পূৰ্ণ হৈছে। ভাৰতীয় গ্ৰীডৰ জৰিয়তে নেপালৰ পৰা বাংলাদেশলৈ বিদ্যুৎ ৰপ্তানি শক্তি খণ্ডত উপ-আঞ্চলিক সহযোগিতাৰ প্ৰথম উদাহৰণ হৈ পৰিছে। এক বছৰতে ইমানবোৰ ক্ষেত্ৰত এনে বৃহৎ পদক্ষেপ ৰূপায়ণে আমাৰ সম্পৰ্কৰ গতি আৰু পৰিসৰ প্ৰতিফলিত কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি নতুন নতুন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰস্তুত কৰিছো। য’ত দুয়োখন দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সেউজ অংশীদাৰিত্ব, ডিজিটেল অংশীদাৰিত্ব, নীলা অৰ্থনীতি, মহাকাশ আদি ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ চুক্তিৰ সুবিধা লাভ কৰিব। ভাৰত-বাংলাদেশৰ “মৈত্ৰী উপগ্ৰহ”-এ আমাৰ সম্পৰ্কক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। আমাৰ গুৰুত্ব হৈছে – সংযোগ, বাণিজ্য আৰু সহযোগিতা (Connectivity, Commerce আৰু Collaboration)। যোৱা দহ বছৰত আমি ১৯৬৫ চনৰ পূৰ্বৰ সংযোগ পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছো। আমি এতিয়া অধিক ডিজিটেল আৰু শক্তি সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিম, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনীতিক উন্নীত কৰিব। আমাৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ উদ্দেশ্যে দুয়োপক্ষই ছিপা সন্দৰ্ভত আলোচনা আৰম্ভ কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। বাংলাদেশৰ ছিৰাজগঞ্জত আভ্যন্তৰীণ কণ্টেইনাৰ ডিপো নিৰ্মাণৰ কামত ভাৰতে সহায় আগবঢ়াব।
বন্ধুসকল,
৫৪খন নদীয়ে ভাৰত আৰু বাংলাদেশক সংযোগ কৰে। আমি বান ব্যৱস্থাপনা, আগতীয়া সতৰ্কবাণী, খোৱাপানীৰ আঁচনিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰি আহিছো। ১৯৯৬ চনৰ গংগা জল চুক্তিৰ নবীকৰণৰ বাবে আমি কাৰিকৰী পৰ্যায়ত আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। বাংলাদেশৰ তিস্তা নদীৰ সংৰক্ষণ আৰু ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰিবলৈ এটা কাৰিকৰী দলে অতি সোনকালে বাংলাদেশ ভ্ৰমণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ আধুনিকীকৰণলৈকে প্ৰতিৰক্ষা সাহায্য শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ ব্যাপক আলোচনা হৈছে। আমি সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, উগ্ৰবাদ আৰু শান্তিপূৰ্ণ সীমা ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ প্ৰতি আমাৰ দৃষ্টিভংগী একেই। বাংলাদেশে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপত যোগদান কৰাৰ সিদ্ধান্তক আমি আদৰণি জনাইছো। বিমষ্টেককে ধৰি অন্যান্য আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত আমি আমাৰ সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ভাগ-বতৰা কৰা সংস্কৃতি আৰু সজীৱ মানুহৰ মাজত আদান-প্ৰদান আমাৰ সম্পৰ্কৰ ভেটি। আমি বৃত্তি বৃদ্ধি, প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। বাংলাদেশৰ পৰা চিকিৎসাৰ বাবে ভাৰতলৈ অহা লোকসকলৰ বাবে ভাৰতে আৰম্ভ কৰিব ই-মেডিকেল ভিছাৰ সুবিধা। বাংলাদেশৰ উত্তৰ-পশ্চিম অঞ্চলৰ ৰাইজৰ সুবিধাৰ্থে আমি ৰংপুৰত নতুনকৈ সহকাৰী উচ্চায়ুক্ত খোলাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আজি ৰাতি ক্ৰিকেট বিশ্বকাপৰ খেলখনৰ বাবে দুয়োটা দলকে মোৰ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
বাংলাদেশ ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ আৰু আমি বাংলাদেশৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্কক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিওঁ। সুস্থিৰ, সমৃদ্ধিশালী আৰু প্ৰগতিশীল বাংলাদেশৰ বঙ্গবন্ধুৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ দায়বদ্ধতা পুনৰবাৰ দোহাৰিছো। ২০২৬ চনত বাংলাদেশ উন্নয়নশীল দেশ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ গৈ আছে। "সোনাৰ বাংলা"ৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাচিনাজীক অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ বিশ্বাস যে আমি একেলগে ‘বিকশিত ভাৰত ২০৪৭’ আৰু ‘স্মাৰ্ট বাংলাদেশ ২০৪১’ৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰি তুলিব পাৰিম৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the State Visit of Prime Minister of Bangladesh to India
22 JUN 2024 2:15PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Sheikh Hasina,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar,
I extend a hearty welcome to Prime Minister Sheikh Hasina and her delegation. Though we have met almost ten times in the last one year, today's meeting is special because Prime Minister Sheikh Hasina is our first state guest in the third term of our government.
Friends,
Bangladesh is situated at the convergence of our ‘Neighbourhood First’ Policy, Act East Policy, Vision SAGAR and Indo-Pacific Vision.
In last one year, we have completed many important public welfare projects together. Between Akhaura-Agartala, the 6th India-Bangladesh cross-border rail link has been started. Cargo facility for India's North-Eastern states has been started through Khulna-Mongla Port. Mongla Port has been connected by rail for the first time. Both units of the1320 MW Maitree Thermal Power Plant have started generating electricity. Trade in Indian Rupee (INR) has started between the two countries. World's longest river cruise on the River Ganga between India and Bangladesh has been successfully completed. The first cross-border friendship pipeline between India and Bangladesh has been completed. Electricity export from Nepal to Bangladesh via the Indian grid has become the first example of sub-regional cooperation in the energy sector. The implementation of such big initiatives, in multiple areas, within just one year reflects the speed and scale of our relations.
Friends,
Today we have prepared a futuristic vision for cooperation in new areas. Youth of both countries will benefit from the agreement reached on cooperation in a lot of areas such as Green Partnership, Digital Partnership, Blue Economy, Space. India Bangladesh "Maitri Satellite” will give new heights to our partnership. We have kept in our focus- Connectivity, Commerce and Collaboration.
In the last ten years, we have restored the connectivity that existed before 1965. Now we will focus more on digital and energy connectivity. This will boost the economies of both countries. To take our economic relations to new heights, both sides have agreed to start negotiations on CEPA. India will support construction of an Inland Container Depot in Sirajganj, Bangladesh.
Friends,
54 rivers connect India and Bangladesh. We have been cooperating on flood management, early warning, drinking water projects.We have decided to start technical level discussions for renewal of the 1996 Ganga Water Treaty. A technical team will soon visit Bangladesh to discuss conservation and management of the Teesta river in Bangladesh.
Friends,
We had comprehensive discussions on further strengthening our defence cooperation, from defence production to modernisation of armed forces. We have decided to strengthen our cooperation on counter-terrorism, countering radicalism and peaceful management of the border.
On Indian Ocean region, we have a common perspective. We welcome Bangladesh's decision to join the Indo-Pacific Oceans Initiative. We will continue our cooperation in other regional and international forums, including BIMSTEC.
Friends,
The shared culture and vibrant people-to-people exchanges are the foundation of our relationship. We have decided to further enhance scholarships, training and capacity building. India will launch e-medical visa facility for people coming from Bangladesh to India for medical treatment. We have decided to open a new Assistant High Commission in Rangpur to facilitate the people of the North-Western region of Bangladesh.
I wish best of luck to both the teams for today's Cricket World Cup match.
Friends,
Bangladesh is India's biggest development partner, and we give utmost priority to our relations with Bangladesh. I reiterate India's commitment to realising Bangabandhu's vision of stable, prosperous and progressive Bangladesh.Bangladesh will be a developing country in 2026. I laud Prime Minister Sheikh Hasina ji for leading "Sonar Bangla". I am confident that together we will realise the vision of 'Viksit Bharat 2047' and 'Smart Bangladesh 2041'.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.