Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Yoga Practitioners in Srinagar, J&K
21 JUN 2024 11:37AM by PIB Delhi
Friends,
Today, this sight is one that will remain immortal in the minds of the entire world. If it hadn't rained, maybe it wouldn't have attracted as much attention as it has despite the rain. And when it rains in Srinagar, the cold also increases. I had to wear a sweater myself. You people are from here, you are accustomed to it, and it is not a matter of inconvenience for you. However, due to the rain, there was a slight delay, and we had to split it into two or three parts. Despite that, the world community understands the importance of yoga for self and society, and how yoga can become a natural part of life. Just as brushing your teeth and combing your hair become regular routines, when yoga integrates into life with the same ease, it provides benefits every moment.
Sometimes, when it comes to meditation, which is a part of yoga, most people think it is a great spiritual journey. They think it is regarding attaining Allah, God, or having a divine vision. And then there are some people who feel, "Oh, I can't do this, it's beyond my capability," and they stop. But if we understand meditation in simple terms, it is about concentration. Just like in school, our teachers often told us to pay attention, watch carefully, and listen carefully. “Where is your attention?” They would tell us repeatedly. This meditation is a subject related to our concentration, how much focus we have on things, how focused our mind is.
You may have seen that many people develop techniques to enhance memory. They also teach those techniques. Those who follow these techniques properly gradually increase their memory power. Similarly, the habit of focusing on any task, concentrating, and working in a focused manner gives the best results, leads to self-development, and provides maximum satisfaction with minimum fatigue.
When the mind wanders to 10 things while doing one task, it causes fatigue. Therefore, (you should) concentrate on meditation. Leave aside the spiritual journey for now, that can come later. Currently, yoga is a part of training yourself to concentrate and focus in your personal life. If you connect with it simply, I am sure, friends, you will benefit greatly, and it will become a strong aspect of your development journey.
Thus, yoga is as necessary and useful for the self, providing strength, and it benefits society as well. When society benefits, humanity benefits, and people in every corner of the world benefit.
Just two days ago, I saw a video where Egypt organized a competition. They awarded the best yoga photo or video taken at iconic tourism centres. The pictures I saw were of Egyptian sons and daughters practising yoga poses near iconic pyramids. It was so captivating. For Kashmir, this can become a significant source of employment for people. It can become a major attraction for tourism.
So, I felt very good today. Despite the cold and the weather posing challenges, you all persevered. I saw many girls using their yoga mats to protect themselves from the rain but they didn't leave, they stayed put. This is a great comfort in itself.
I congratulate you all and wish you the very best.
Thank You.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗରରେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 JUN 2024 11:37AM by PIB Bhubaneswar
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଯେଉଁ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ତାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ମାନସ ପାଟରେ ଜୀବନ୍ତ ରହିବା ଦୃଶ୍ୟ ଅଟେ। ଯଦି ବର୍ଷା ହୋଇ ନ ଥାନ୍ତା ଏତିକି ହେଲେ ବର୍ଷା ସତ୍ତ୍ୱେ ଯେତିକି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇ ନ ଥାନ୍ତା ଏତିକି ବର୍ଷା ସ୍ଵତେ ମଧ୍ୟ, ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରରେ ବର୍ଷା ହେଲେ ଥଣ୍ଡା ମଧ୍ୟ ବଢିଯାଇଥାଏ। ମୋତେ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱେଟର ପିନ୍ଧିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପଡିଲା । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠିକାର ବାସିନ୍ଦା, ଆପଣ ଏହା ସହିତ ଅଭ୍ୟସ୍ତ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ ସାମାନ୍ୟ ବିଳମ୍ବ ହେବାରୁ ଏହାକୁ ଦୁଇ-ତିନୋଟି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ଏବଂ ସମାଜ ପାଇଁ ଯୋଗର ମହତ୍ତ୍ୱ କ'ଣ, ଯୋଗ କିପରି ଜୀବନର ଏକ ସହଜ ଧାରା ରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ । ଯେମିତି ଦାନ୍ତ ଘଷିବା ଏକ ନିରନ୍ତର ନିତିଦିନିଆ କଥା ପାଲଟିଯାଇଥାଏ, ସବୁଦିନ ମୁଣ୍ଡ କୁଣ୍ଡାଇବା ଯେମିତି ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ଠିକ୍ ସେମିତି ଜୀବନ ସହ ଯୋଗ ଯୋଡି ହେଲେ ତାହା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ, ସେମିତି ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଏହା ଲାଭ ଦେଇ ଚାଲିଥାଏ।
ବେଳେବେଳେ ଯେତେବେଳେ ଯୋଗର ଏକ କଥା ଆସିଥାଏ ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗର ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମନରେ ଏମିତି ରହିଥାଏ ଯେ ଯେମିତି କୌଣସି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରା ରହିଥାଏ । ଏହା ହେଉଛି ଆଲ୍ଲାଙ୍କୁ ଅନୁଭବ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, କିମ୍ବା ଭଗବାନଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା କିମ୍ବା ଭଗବାନଙ୍କୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଆଉ ସେଇଟା କେତେବେଳେ ଲୋକ... ହେ ଭାଇ, ଏହା ମୋ ଦ୍ୱାରା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ମୁଁ କ୍ଷମତାହୀନ, ଏହା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ସହଜରେ ବୁଝିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଧ୍ୟାନ, କେଉଁ ପିଲା ମାନେ ସ୍କୁଲରେ ପାଠ ପଢୁଛନ୍ତି... ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍କୁଲରେ ପାଠ ପଢ଼ୁଥିଲୁ, ଦିନକୁ ଦଶ ଥର ଆମ ଶିକ୍ଷକ କହୁଥିଲେ, "ଯତ୍ନ ନିଅ, ଧ୍ୟାନର ସହ ଦେଖ, ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଶୁଣ, ଆରେ, ତୁମର ଧ୍ୟାନ କେଉଁଠି?" ଏହି ଧ୍ୟାନ ଆମର ଏକାଗ୍ରତା, ଜିନିଷ ଉପରେ ଆମର କେତେ ଧ୍ୟାନ ଅଛି, ଆମ ମନ କେତେ ଏକାଗ୍ର ଅଟେ ।
ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ସ୍ମରଣ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ କୌଶଳ ବିକଶିତ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବାର କୌଶଳ ଶିଖାନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ମରଣ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଠିକ୍ ସେହିପରି ଯେ କୌଣସି କାମରେ ମନ ରଖିବାର ଏହି ଅଭ୍ୟାସ, ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ, ଫୋକସ-ୱେ ରେ କାମ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଫଳ ଦେଇଥାଏ, ନିଜଠାରୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିକାଶ କରିଥାଏ ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ଥକାପଣରୁ ସର୍ବାଧିକ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ ।
ଗୋଟିଏ କାମ କରିବା ସମୟରେ ଦଶଟି ସ୍ଥାନରେ ବୁଲୁଥିବା ମନ ଥକି ଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରାକୁ ଏବେ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ, ସମୟ ଆସିଲେ କରନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଯୋଗ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଛି । ଧ୍ୟାନ ଦେବା, ନିଜକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ଯୋଗର ଏକ ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତୁ। ନିଜ ସହ ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଏତେ ସହଜରେ ଏହାକୁ ଯୋଡିଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ସାଥିମାନେ, ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ, ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଏକ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଦିଗ ରେ ପରିଣତ ହେବ |
ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଯୋଗ ନିଜ ପାଇଁ ଯେତିକି ଜରୁରୀ ଅଟେ, ଯେତିକି ଉପଯୋଗୀ ଅଟେ, ସେତିକି ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ତାହାର ପ୍ରସାର ସମାଜ ପାଇଁ ଯେତିକି ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ,ସେତିକି ଉପଯୋଗୀ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ସମାଜ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ମାନବ ଜାତି ଉପକୃତ ହୋଇଥାନ୍ତି, ପୃଥିବୀର କୋଣ ଅନୁକୋଣ ଉପକୃତ ହୁଏ ।
ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ଭାବେ ମୁଁ ଏକ ଭିଡିଓ ଦେଖିଥିଲି, ଯେଉଁଥିରେ ମିଶ୍ରୋ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହ ଜଡିତ ଆଇକନିକ ସେଣ୍ଟରଗୁଡିକରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଯୋଗ ଫଟୋ କିମ୍ବା ଭିଡିଓକୁ ସେ ପୁରସ୍କୃତ କରିଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ ଯେଉଁ ଚିତ୍ର ଦେଖିଲି, ମିଶରର ପୁତ୍ର ଓ କନ୍ୟାମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପିରାମିଡ୍ ନିକଟରେ ଠିଆ ହୋଇ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ ମୁଦ୍ରା କରୁଥିଲେ। ସେମାନେ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ପାଇଁ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ହୋଇପାରେ । ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆକର୍ଷଣ ପାଲଟିପାରେ।
ତେଣୁ ମୋତେ ଆଜି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା, ଥଣ୍ଡା ବହୁତ, ପାଣିପାଗ ମଧ୍ୟ ସାମାନ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କଲା, ତଥାପି ଆପଣମାନେ ଅଟଳ ରହିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ, ଆମର ଅନେକ ଝିଅ ମ୍ୟାଟକୁ ନିଜର ଦେଉଥିଲେ। ବର୍ଷାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ସେ ଯେଉଁ ଯୋଗ ମ୍ୟାଟ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଯାଇ ନ ଥିଲେ, ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି , ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା ଜଣାଉଛି
ଧନ୍ୟବାଦ।