Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Yoga Practitioners in Srinagar, J&K
21 JUN 2024 11:37AM by PIB Delhi
Friends,
Today, this sight is one that will remain immortal in the minds of the entire world. If it hadn't rained, maybe it wouldn't have attracted as much attention as it has despite the rain. And when it rains in Srinagar, the cold also increases. I had to wear a sweater myself. You people are from here, you are accustomed to it, and it is not a matter of inconvenience for you. However, due to the rain, there was a slight delay, and we had to split it into two or three parts. Despite that, the world community understands the importance of yoga for self and society, and how yoga can become a natural part of life. Just as brushing your teeth and combing your hair become regular routines, when yoga integrates into life with the same ease, it provides benefits every moment.
Sometimes, when it comes to meditation, which is a part of yoga, most people think it is a great spiritual journey. They think it is regarding attaining Allah, God, or having a divine vision. And then there are some people who feel, "Oh, I can't do this, it's beyond my capability," and they stop. But if we understand meditation in simple terms, it is about concentration. Just like in school, our teachers often told us to pay attention, watch carefully, and listen carefully. “Where is your attention?” They would tell us repeatedly. This meditation is a subject related to our concentration, how much focus we have on things, how focused our mind is.
You may have seen that many people develop techniques to enhance memory. They also teach those techniques. Those who follow these techniques properly gradually increase their memory power. Similarly, the habit of focusing on any task, concentrating, and working in a focused manner gives the best results, leads to self-development, and provides maximum satisfaction with minimum fatigue.
When the mind wanders to 10 things while doing one task, it causes fatigue. Therefore, (you should) concentrate on meditation. Leave aside the spiritual journey for now, that can come later. Currently, yoga is a part of training yourself to concentrate and focus in your personal life. If you connect with it simply, I am sure, friends, you will benefit greatly, and it will become a strong aspect of your development journey.
Thus, yoga is as necessary and useful for the self, providing strength, and it benefits society as well. When society benefits, humanity benefits, and people in every corner of the world benefit.
Just two days ago, I saw a video where Egypt organized a competition. They awarded the best yoga photo or video taken at iconic tourism centres. The pictures I saw were of Egyptian sons and daughters practising yoga poses near iconic pyramids. It was so captivating. For Kashmir, this can become a significant source of employment for people. It can become a major attraction for tourism.
So, I felt very good today. Despite the cold and the weather posing challenges, you all persevered. I saw many girls using their yoga mats to protect themselves from the rain but they didn't leave, they stayed put. This is a great comfort in itself.
I congratulate you all and wish you the very best.
Thank You.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী শ্রীনগরদা য়োগ শান্নরোয়শিংদা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
21 JUN 2024 11:37AM by PIB Imphal
মরুপশিং,
ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়াম্না য়োগদা উৎলিবা হরাওবা অমসুং থাজবা অসি মালেম শীনবা থুংবগী মীয়ামগী ৱাখলদা মুৎপা নাইদনা লৈহৌরগনি। শ্রীনগরদা নোং চুবদগী ইংবা হেঞ্জিল্লক্তুনা মীয়ামগী হৈনিংবা ৱাৎখি, ঐসু শ্বিতর অমা লিৎখি। অদোম মফম অসিদা লৈরে, অদোম থৱায় য়াওবদগীনি, মসিদা অদোমগী অৱাবা অমতা লৈতে। নোংনা মরম ওইদুনা মালেমগী য়োগ নুমিৎকী থৌরম থেংথরে অমসুং শরুক ২-৩ থোক্না খায়দোকখি। য়োগগী মরুওইবা অসি লনাই অমসুং খুন্নাইগী পুন্সিগী মশক থোকপা শরুক অমা ওইরে অমসুং মসি পুন্সিগী নোংমগী শরুক ওইরবা অমসুং লাইনা শান্নরবা মতমদা য়োগগী কান্নবশিং ফংগনি। য়া শেংবা অসি অদোমগী নোংমগী তৌফম থোকপা থবক অমা ওইবগুম, মসি অদোমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনবা মতমদা, মসিনা মিকুপ খুদিংদা অদোমগী কান্নবশিং ওইগনি।
করিগুম্বা মতমদা হিলিকোনবা অসি য়োগগী শরুক অমা ওইনা মসি অচৌবা অধ্যতিক্কী খোঙচৎ অমনি। থৌরম অসিদ অল্লাহ নত্ত্রগা ঈশ্বর শরুক য়াগনি। অদুগা হে ঈশ্বর, ঐ মসি শান্নবা ঙম্লোই, মসি ঐ পাংথোকপা ঙম্লোই হায়বা মীওইশিং অদু তোকখিগনি। অদুবু মসি অদোম্না লাইনা খঙগদবনি, স্কুল তম্লিবা মহৈরোয়শিং পুক্নিং চঙগনি… ঐখোয়না স্কুল কাবা মতমদা ঐখোয়গী ওজাশিংনা পুক্নিং চঙনবা নোংমদা ১০রক হায়রি, মুন্না তানবা হায়রি। অদুবু অদোমগী পুক্নিং চঙবদি কদাইদা চৎখ্রে? হিলিকোনবা অসি ঐখোয়গী পুক্নিং চঙবা অমসুং কমদৌনা ঐখোয়গী ৱাখলশিং থবকশিংদা লুপশিনগনি হায়বগা মরী লৈনৈ।
নিংশিংবগী শক্তি হেনগৎহন্নবা মীওই কয়ানা তেক্নিক পুথোকপা অমসুং তম্বা অদোম খঙলে। মসি ঙাক্না চৎলিবা মীওইশিং অদু মশা মরোমদোম মখোয়গী নিংশিংবা শক্তি হেনগৎলকই। মসিগী পুক্নিং চঙবা অসি হোৎনরগা ঙমগনি। মসিগী পুক্নিং-ৱাখলগী ফিবম অসিনা চোকথবা ফহল্লি অমসুং ৱাখল চোইথোকপা হন্থহল্লি। মশা মরোমদোম ওইজরকপা আধ্যতিক্কী খোঙচৎ অসিগী মথক্তা, হিলিকোনবা অসি মশা মথন্থ ফগৎনবা অমসুং ত্রেনিংগী খুৎলায় অমনি।
থবক অমা পাংথোক্লিঙৈদা ৱাখলনা মফম কয়াদা কোইচৎ চৎপদগী চোকথরকই। মরম অদুনা হৌজিক মসিগী হিলিকোনবা অসি থাদোকসি, হৌজিক অধ্যাতিক্কী খোঙচৎ থাদোকসি, মসি মতম লাক্লবা মতমদা পাংথোকসি। হৌজিক্কী ওইনা, অদোম ইশাগী ওইবা পুন্সিদা পুক্নিং চঙসি, নশামক য়োগগী শরুক অমা ওইহনসি। করিগুম্বা অদোম্না মসি য়াম্না লাইনা হাপচিল্লবদি,অদোম কান্নবা য়াম্না ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ,মসি অদোমগী চাউখৎপগী খোঙচৎকী অকনবা শরুক অমা ওইরক্কনি।
ইশাগী ওইনা অমসুং খুন্নাইগী ওইনা য়োগ অসি মরুওইবা, শীজিন্নবা য়াবা অমসুং শক্তি লৈবা অমনি। খুন্নাইনা য়োগদগী কান্নবা ফংবা মতমদা অপুনবা মীওইবা খুন্নাই কান্নবা ফংগনি।
ঐ নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ভিদিও অমা য়েংখ্রে। ইজিপতা চাংদম্নবা অমা পাংথোকখি। লৈবাক অদুগী ফজরবা লমকোয়ফমশিংদা য়োগা শান্নবগী ভিদিও নত্ত্রগা ফোতোগ্রাফি চাংদম্নবদা খ্বাইদগী ফবা ফোতো নত্ত্রগা ভিদিও নম্বা মীওইদা মখোয়না মনা অমা পীখি। ফোতোশিং অদু ঐ উরে, ইজিপকী ইচাশিংনা ফজরবা পিরামিদশিংগী মনাক্তা লেপখি, মখোয়না য়োগগী পোজশিং উৎপা অদু পুক্নিং চিংশিনখি। মসিগা চপ মান্ননা, য়োগ অমসুং তুরিজম অসি জম্মু অমসুং কাস্মিরদা অচৌবা থবক ফংফম অমা ওইবা য়াগনি।
মরম অদুনা ঐ ঙসি য়াম্না নুংঙাইবা নুমিৎ অমা ওইরে, ঙসি য়াম্না ইংলে, নোং-চিংগী ফিবম অসি অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইরে, অদুবু অদোম্না মায়োক্নরে। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা মখোয়গী য়োগ ফকশিং নোং চোৎতনা হোৎনবা অদু ঐ উরে, মখোয় চৎখিদে, মখোয় লেংদনা লৈখি। মসি অচৌবা নুংঙাইবা অমনি।
ঐনা অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি। ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।