Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the ‘Empowering Youth, Transforming J&K’ event in Srinagar
20 JUN 2024 9:47PM by PIB Delhi
Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, Shri Manoj Sinha ji, my cabinet colleague Shri Prataprao Jadhav ji, other dignitaries, and my young friends from across Jammu and Kashmir, as well as all other brothers and sisters!
Friends,
This morning, as I prepared to travel from Delhi to Srinagar, I was filled with immense enthusiasm. I wondered why I felt so excited today, and I identified two primary reasons. However, there is a third reason as well. Having worked here for a long time, I know many from this place and have formed deep connections with various areas. Naturally, this brings back many memories. But my primary focus remained on two reasons: today's event concerning the development of Jammu and Kashmir and this being my first meeting with the people of Kashmir since the Lok Sabha elections.
Friends,
I have just returned from the G-7 Summit held in Italy last week. As Manoj Ji mentioned, forming a government three times in a row has a significant global impact. It changes how the world views our country. Other nations are prioritising and strengthening their relations with Bharat. We are very fortunate today. The aspirations of the Indian people are at an all-time high, and these high aspirations are the country's greatest strength. With such aspirations, public expectations of the government also increase substantially. After evaluating us on these parameters, the people have chosen our government for the third time. An aspirational society does not grant second chances easily. It judges solely on performance—what you have achieved during your tenure. This performance is evident to them; it does not rely on social media or speeches. After assessing the performance, the nation has given our government the opportunity to serve you all for the third time. The public has faith in us and believes that only our government can fulfil their aspirations. This confidence in our intentions and policies has been affirmed. This aspirational society demands continuous, swift performance and results. It no longer tolerates delays. The attitude of 'it will happen, we will see' is no longer acceptable. People now demand immediate answers. This is the current mood. In response to public expectations, our government delivers performance and results. It is on this basis of performance that, after 60 years—six decades—our country has elected a government for the third time. The results of this election and the formation of a government for the third time have sent a significant message to the entire world.
Friends,
The public mandate received in the Lok Sabha elections is a significant message of stability. Twenty years ago, the country experienced a prolonged period of unstable governments, during the last decade of the 20th century. Many of you are young or were not born during that time. You may be surprised to learn that such a large country held five elections in ten years. This constant state of elections meant that the country could not focus on anything else. Due to this instability and uncertainty, Bharat remained grounded when it was time for it to take off, resulting in significant losses for the country. Leaving that period behind, Bharat has now entered a new era of stable government, further strengthening our democracy. The people of Jammu and Kashmir have played a crucial role in this democratic strengthening. The vision of 'Insaniyat' (humanity), 'Jamhuriyat' (democracy), and 'Kashmiriyat' (composite culture) that Atal Ji envisioned is now becoming a reality.
In this election, you have championed democracy, breaking records of the past 35-40 years, demonstrating the youth's strong faith in democracy. I am here today to thank my Kashmiri brothers and sisters in person. Your enthusiastic participation in this election has upheld the flag of democracy. This marks the beginning of a new chapter on the path laid by Bharat's democracy and constitution. I would have been happier if our opposition had also praised my Kashmiri brothers and sisters, encouraged them, and celebrated the enthusiastic participation in Kashmir's democracy. The large voter turnout and the atmosphere of excitement are truly commendable. It would have pleased me greatly if the opposition had recognised and boosted the morale of my Kashmiri brothers and sisters. Unfortunately, the opposition has disappointed the country even in this positive development.
Friends,
The transformation in Jammu and Kashmir is the result of our government's efforts over the past ten years. After independence, our daughters and people from other weaker sections of society here were deprived of their rights. Our government has granted rights and opportunities to everyone, following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas.' For the first time, refugees from Pakistan, our Valmiki community, and families of sanitation workers have received the right to vote in local body elections. The long-standing demand of the Valmiki community to receive benefits under the SC category has been fulfilled. Seats have been reserved in the Assembly for the ST community for the first time. Communities such as the 'Paddari tribe,' 'Pahari ethnic group,' 'Gadda Brahmin,' and 'Koli' have all been given ST status. OBC reservation has been implemented for the first time in Panchayat, Nagar Palika, and Municipal Corporation elections. This demonstrates our dedication to the Constitution and its greatness in both letter and spirit. The Constitution offers an opportunity to change the lives of 140 crore Indians, granting them rights and making them partners.
However, for many years after independence, this great asset of the Constitution was denied by the rulers in Delhi. Today, I am glad that we are living the Constitution and finding new ways to improve life in Kashmir through it. The Indian Constitution has now been truly implemented in Jammu and Kashmir. Those who failed to implement the Constitution until now are guilty; they have wronged the youth, the daughters, and the people of Kashmir. Friends, all this good work has been possible because the divisive wall of Article 370 has now fallen.
Brothers & Sisters,
The world is witnessing the transformations taking place in the Kashmir Valley. Delegates from the G-20 group who visited here were particularly impressed, frequently praising Kashmir and its hospitality. The hosting of an international event like the G-20 in Srinagar fills every Kashmiri heart with pride. When our children play and laugh late into the evening at Lal Chowk, it brings joy to every Indian. The bustling cinema halls and markets light up everyone's faces. I recall the recent spectacle of sports cars showcased along the banks of Dal Lake, which captured global attention. This is a testament to how far Kashmir has progressed. Discussions about record-breaking tourism are now commonplace here, and tomorrow's International Yoga Day will also attract tourists. Last year, as Manoj Ji mentioned, more than 2 crore tourists visited Jammu and Kashmir, setting a new record. This influx boosts local employment, accelerates income growth, and expands businesses.
Friends,
I work tirelessly day and night for my country and my fellow citizens. Everything I do, I do with good intentions. I am working with utmost sincerity and dedication to alleviate the suffering endured by previous generations in Kashmir. We are making every effort to bridge all gaps, whether they are emotional or geographical, ensuring that every region and family in Kashmir benefits from democracy and progresses together. Funds from the central government were provided even in the past, but today, every penny is spent on your welfare. We ensure that the money is used for its intended purposes and that the results are visible. There is nothing better than the people of Jammu and Kashmir electing their representatives at the local level and finding solutions to problems through them. Therefore, preparations for the assembly elections have begun. It won't be long before you elect a new government for Jammu and Kashmir with your vote. The day is approaching when Jammu and Kashmir will once again shape its future as a state.
Friends,
Just a short while ago, projects worth over Rs 1500 crores for the development of Jammu and Kashmir have been launched. Additionally, projects worth Rs 1800 crores for agriculture and related sectors have commenced. I extend my congratulations to the people of Jammu and Kashmir for these initiatives. I also commend the state administration for their swift recruitment in government jobs, with approximately 40,000 government positions filled in the last five years. During this event itself, about 2000 youngsters have received employment letters. The substantial investment of lakhs of crores of rupees in Kashmir is generating thousands of new jobs for the local youth.
Brothers and Sisters,
Significant work is being done across various sectors in Jammu and Kashmir, including road and rail connectivity, education, healthcare infrastructure, electricity, and water. Thousands of kilometers of new roads have been constructed under the PM Gramin Sadak Yojana. New national highways and expressways are being developed in Jammu and Kashmir, and the Kashmir Valley is now connected by rail. Every Indian feels proud upon seeing the world's tallest railway bridge built over the Chenab river. For the first time, the Gurez valley in North Kashmir has been connected to the electricity grid. Opportunities are being created in agriculture, horticulture, the handloom industry, sports, and startups in Kashmir. I recently met the young entrepreneurs involved in the startup ecosystem. I was delayed in arriving here because I wanted to listen to them extensively as they had a lot to share; their confidence was incredibly inspiring. Many have left promising studies and careers to dive into startups and have made significant achievements. Some began their ventures two or three years ago and have already established their names. They have startups in various fields, including Ayurveda, food, information technology, cyber security, fashion design, and homestays that will boost tourism. This means that there can be startups in so many areas within Jammu and Kashmir. It was a joyous moment for me, friends, to see the youth of Jammu and Kashmir making their mark in the world of startups. I congratulate all these young entrepreneurs.
Friends,
Today, Jammu and Kashmir is emerging as a major hub for start-ups, skill development, and sports. I believe the sports talent in Jammu and Kashmir is exceptional. With the infrastructure we are developing, the arrangements we are making, and the promotion of new sports, I am confident that the youth of Jammu and Kashmir will excel in the international sports arena. The children of Jammu and Kashmir will bring glory to our country, and I can see this happening before my eyes.
Friends,
I was informed that around 70 start-ups have been established in the agriculture sector here. This signifies a revolution in agriculture. The new generation's vision to modernize agriculture and their global market perspective is truly inspiring. Over 50 degree colleges have been established here in recent years. This is no small feat. Comparing the progress of the last 50-60 years since independence with the achievements of the past decade reveals a stark difference. Increased seats in polytechnics have provided local youth with opportunities to acquire new skills. Today, Jammu and Kashmir boasts an IIT, and an IIM. Moreover, AIIMS is under construction, and several new medical colleges have been established here. Skills are also being developed at the local level in the tourism and hospitality sectors. Online courses for tourist guides and the establishment of youth tourism clubs in schools, colleges, and universities are all happening extensively in Kashmir today.
Friends,
The daughters of Kashmir are significantly benefitting from the development work in Jammu and Kashmir. The government is running campaigns to provide training in tourism, IT, and other skills to women associated with self-help groups. The 'Krishi Sakhi' program was launched just two days ago, and today, more than 1200 women in Jammu and Kashmir are working as 'Krishi Sakhis'. Additionally, the daughters of Jammu and Kashmir are receiving training under the Namo Drone Didi Yojana, becoming pilots. When I launched this scheme in Delhi a few months ago, the Drone Didis of Jammu and Kashmir had also participated. These initiatives are increasing the income of women in Kashmir and providing them with new employment opportunities. Our government is rapidly moving towards the goal of making 3 crore women across the country 'Lakhpati Didis'.
Brothers & Sisters,
Bharat is progressing towards becoming a major global power in tourism and sports, and Jammu and Kashmir holds tremendous potential in both these sectors. Today, excellent sports infrastructure is being developed in every district of Jammu and Kashmir. Around 100 Khelo India centres are being established, training approximately 4,500 youngsters for national and international competitions, which is a significant number. In terms of winter sports, Jammu and Kashmir is becoming the winter sports capital of India. At the fourth Khelo India Winter Games held here in February, over 800 players from across the country participated. Such events will pave the way for future international sports events in the region.
Friends,
Heartiest congratulations to you all for this fresh zeal and enthusiasm! However, those against peace and humanity are displeased with the progress of Jammu and Kashmir. They are making a last-ditch effort to halt development and disrupt peace. The government takes the recent incidents of terror very seriously. The Home Minister has reviewed all arrangements in collaboration with the Jammu and Kashmir administration. I assure you that no stone will remain unturned in dealing with the enemies of Jammu and Kashmir. The new generation of Jammu and Kashmir will enjoy lasting peace. We will continue to strengthen the path of progress that Jammu and Kashmir has chosen. Once again, I thank you all for these various new projects. Tomorrow, the message of International Yoga Day will be sent out to the entire world from the land of Srinagar. What could be a more beautiful occasion than this? My Srinagar will once again shine on the global arena. My best wishes to all of you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রীনগরদা পাংথোকপা ‘নহাশিংগী পাঙ্গল হাপ্পা অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মিরদা অওনবা পুরকপা’ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
20 JUN 2024 9:47PM by PIB Imphal
জম্মু অমসুং কশ্মিরগী লেফতেনেন্ত গবর্নর শ্রী মনোজ সিনহাজী, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলগী ঐহাক্কী খোঙলোই শ্রী প্রতাপরাও জাধবজী, অতোপ্পা মীথুংলেন অমদি জম্মু অমসুং কশ্মিরগী কাচিন কোয়াদগী ঐহাক্কা পুল্লিবা নহাশিং, ইচিল ইনাওশিং!
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙসি অয়ুক দিল্লীদগী শ্রীনগর চাৎনবা শেম শাবা মতমদা ৱাখল য়াম্না নুংশিরকখি। ঐহাক্না ঙসি য়াম্না নুংঙাইবা ফাওরিবনো হায়না ইশানা খঞ্জৈ। মসিগী মরম অনি লৈ হায়না ঐহাক্না খল্লি। হোই, অহুমশুবা মরম অমশু লৈ। ঐহাক্না মফমসিদা মতম কুইনা থবক তৌরকপনা অরীবা মীওই কয়াগা ঐহাক্কা শকখঙ মায়খঙনরি। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগা ঐহাক্কা অনকপা মরী লৈনরি। ময়আম অদু নীংশিংলকপা হায়বসি মশানা তাবনি। অদুবু মরম অনিদা ঐহাক্কী ৱাখল য়াম্না চীংশিল্লি। ঙসিগী থৌরম অসি জম্মু অমসুং কশ্মিরগী চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংগী থবক্নি অমসুং অতোপ্পা অমনা, খোঙচৎ অসি লোক সভা মীখলগী মতুংগী জম্মু অমসুং কশ্মিরগী অহানবা খোঙচৎ ওইরিবনি ইচিল ইনাওশিং।
মরুপশিং,
ঐহাক মমাংগী চয়োলদা ইতালীদা জি-৭গী সম্মিত্তা শরুক য়াজরুই। মনোজজীনা হায়বীবগুম্না অহুম্লক শুবা ওইনা সরকার হায়বসিনা মালেমদা অচৌবা ইথিল অমা পীরি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্তা য়েংবা মালেমগী মিৎয়েংদা অহোংবা লৈহল্লি। মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ঐখোয়গা নক্নবা মরী লৈননবা প্রাইওরিতী পীনরি। ঙসিদি ঐখোয় অসি লাইবক য়াম্না ফরবনি। ভারতকী মীয়ামগী ৱাখল্লোন অসি য়াম্না ৱাংলবনি। মসিনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল ওইগনি। মীয়ামগী অপাম্বা হেনগৎলক্লে, থাজবা থম্বা হেনগৎলক্লে। ফিভম অসিগী মরক অসিদা মীয়াম্না ঐখোয়দা শক্তি শিন্নরিবনি। মসিগী পেরামীতর অমখক লৈ- পরফোর্মেন্স। অদোম্না ইশাগী সেবাগী মতমদা করি পাংথোক্লম্বগে। মদুদি মিৎনা উবা ফংবনি। মসিদি সোসিএল মীদিয়ানা, ৱারোলনা লেপকদবা নত্তে, লৈবাক মীয়াম্না থেংনখিবা, উখিবা অদুনা মরম ওইরগা ঐখোয়না অহুম্লক শুবা ওইনা সরকার অমুক পায়রক্লিবনি। মীয়াম্না ঐখোয়দা থাজৈ অমসুং মখোয়গী অপাম্ববু ঐখোয়না থুংহনগনি।
মরুপশিং,
লোক সভাগী মীখল অসিদা মীয়ামগী মেন্দেতকী অচৌবা পাউজেল অসি স্তেবিলিতীনি। হৌখিবা চহিচাগী অরোইবা দিকেদতা লৈবাক অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল চপ লেপতুনা চহি 10গী মনুংদা ইলেক্সন 5 পাঙথোকখিবা মতম অদুদা লৈরম্বা তংদু লৈতাদবগী মতৌ লৈরম্বা মীয়াম্না খঙনরে। হায়রিবা তাঙ্কক অদু থাদোক্তুনা, ভারতনা হৌজিক্তি দেমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা স্তেবল গভর্মেন্তকী অনৌবা তাঙ্কক অমদা চংশিল্লি। অমসুং কাশ্মিরগী মীয়ামনা দিমোক্রেসী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা থৌদাং কয়াশু ঐখোয়না লৌখি। ঐখোয়না অতল জীগী ৱাখল্লোন ওইরিবা ইন্সানিয়ত, জমহুরিয়ত ওর কাশ্মিরিয়ত অসি ঙসি মঙফাওনবা উবা ফংলি। হন্দক্কী মীখলশিংদা রেকোর্দ ওইনা ভোৎ থাদখি। জম্মু অমসুং কশ্মিরগী মীয়ামনা গনতন্ত্রদা থাজবা থম্বা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না দেমোক্রেসীগী ফিরালবু ৱাংনা থম্বগীদমক্তা নখোয়না হোৎনরিবশিং অদুগীদমক ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোক্নবা লাকচবনি।
জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা অহোংবা পুরক্লিবা অসি হৌখিবা চহি ১০দা সরকারনা পায়খৎখিবা থবকশিংগী মহৈনি। লমদম অসিদা নুপীশিং অমসুং শেন্থোক ৱাৎপা কাংলুপকী মীওইশিং মখোয়গী হকশিং ফংদনা লৈরম্মি অদুবু হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা "সবকা সাথ সবকা বিকাস"গী মন্ত্র অসি শিজিন্নদুনা মখোয়গী হকশিং অমুক হন্না ফংহন্নবা হোৎনরি। পাকিস্তানদগী মাইগ্রেৎ তৌরকপা রিফ্যুজীশিং, বাল্মিকী কম্ম্যুনিতীগী মীওইশিং অমসুং সফাই করমচারিগী ইমুংশিংনা অহানবা ওইনা ভোৎ থাদবগী হক ফংলি। ৱাল্মিকি কম্ম্যুনিতীবু SCগী কাংলুপতা য়াওহন্নবা মতম শাংনা চঙশিনখিবা অপাম্বা অদু মপুং ফাহনখ্রে। SC কম্ম্যুনিতীগীদমক্তা লেজিস্লেতিব এসেমব্লিদা সিৎ রিজর্ব তৌবা অমসুং পদ্দরী ত্রাইব, পাহারিয়া কাস্ত, গদ্দা ব্রহ্মন অমসুং কোলি কম্ম্যুনিতীবু SCগী কাংলুপতা য়াওহনবগী থৌওং কয়া ঐখোয়না পাংথোকখ্রে। পঞ্চায়ত, নগর পালিকা অমসুং নগর নিগমগী মীখলশিংদা OBC রিজর্বেসন চৎনহনখ্রে। ভারতকী সম্বিধানগী শক্তি অমসুং মসিগী নুংগী মরু ওইবা কয়া লৈরি, মসিনা ভারতকী নাগরিক করোর 140গী হকশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা পার্তনর অমা ওইনবগী খুদোংচাবা পীরি। ভারতকী সম্বিধান য়াখিদবা অমসুং নীংতম্লবা মতুংদগী জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু নাথৈদুনা থমখিবা অদু নুংঙাইতবা ফাওই। ঙসি ঐখোয়না ভারতকী সম্বিধানগী মখাদা হিংলিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। সম্বিধানগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না কাশ্মিরগী মশক মওং অসি অফবা ওইহন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্লি। অশেংবা ৱাহন্থোক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মিরনা ভারতকী সম্বিধানবু লৌশিনখ্রে। আর্তিকল 370গী ফকলাং অদু থুগাইখি।
হৌখিবা চহি ১০দা কাশ্মিরদা চাউখৎ-থৌরাং কয়া লাকখ্রে। কাশ্মির তম্পাক্তা অনৌবা অহোংবশিং মালেম্না উরি। G20 সম্মিৎ মনুংদা লমদম অসিগী মীয়াম্না উৎখিবা মীয়োক-মীচান ফবগী মতৌগীদমক ঐহাক্না মখা তানা থাগৎপা ফোঙদোক্লি। তম্পাক অসিদা G20 সম্মিৎগুম্বা মালেমগী থৌরম অমা পাঙথোকপা অসিনা কাশ্মিরগী মীয়ামদা চাউথোকচবা পোকহনখি। অঙাংশিংনা লাল চৌক্তা নুমিদাং অথেংবা ফাওবা শান্নবা উবদা ভারত মচা খুদিংমক্কী থম্মোয়দা নুংঙাইবা ফাওই। অদুগা মান্ননা, তম্পাক্কী কৈথেলশিংদা মীচিনবা অসিনা মীপুম খুদিংমক্কী মাইথোংদা নুংঙাইবগী মমি তাহল্লি। চহি অসিগী মার্চ থাদা দাল লেক্কী মনাক্তা পাঙথোকখিবা স্পোর্তস কার শো অদু মীয়াম্না খঙনরে। মালেম পুম্নমক্না থৌরম অদু য়েংখি, মসিনা তম্পাক অসিদা চাউখৎপগী খুদম অমা ওইখি। কাশ্মিরগী তুরিজম অসি করম্না তোক ওফ দি তাউন অমা ওইরক্লি। হয়েং পাঙথোক্কদৌরিবা ইন্তর্নেস্নেল যোগ দে প্রোগ্রাম অসিনা মফম অসিদা তুরিস্ত কয়াগী পুক্নিং চীংশিনগনি। লেফতনেন্ত গভর্নর সিনহানা হায়বগুম্না তম্পাক অসিদা লাকপা তুরিস্ত করোর 2 হেনবা মশিংনা রেকোর্দ থুগাইরি অমসুং মসিনা মফম অসিগী শেন্মিৎলোনদা চাউনা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
মমাংগী মীরোলগী অৱাবশিং অসিদগী লান্থোক্নবা লম্বী অমা ফংবা ঙম্নবা ঐহাক্না মপুং ফানা কত্থোকপা অমসুং পুকচেল শেংবা মওংগা লোয়ননা ইশাবু কত্থোক্তুনা হোৎনরি। ঐখোয়না দিল য়া দিল্লীগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা পুম্নমক মুত্থৎনবা হোৎনরি। দেমোক্রেসীগী মহৈ অসি ইমুং খুদিংমক্তা অমসুং মীওই খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবগীদমক পুন্না হোৎনমিন্নবগী তঙাইফদবা লৈ। সেন্ত্রেল এসিস্তেন্সকী শেনফম পুম্নমক জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীয়ামগী য়াইফনবা শিজিন্নরি। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীয়াম্না মখোয়গী মীহুৎ খনবা ফংজবা অমসুং মখোয়না মখোয়গী সমস্যাশিং কোকহন্নবা মখোয় মশানা হোৎনবা অসিদগী হেন্না ফবা করি লৈবগে। মসিনা মরম ওইদুনা এসেমব্লী ইলেক্সনগী শেম-শাবা হৌরে। নখোয় নশাগী ভোৎনা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী অনৌবা সরকার খনগদবা মতম অদু পাংলাপ লাপত্রে। জম্মু অমসুং কাশ্মিরনা অমুক হন্না রাজ্য অমা ওইদুনা মাগী তুংলমচৎ শেমগদবা মতম অদু অথুবদা লাক্লগনি।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কশ্মিরগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা ঙৈহাক্কী মমাংদা লুপা করোর 1,500 হেনবগী মরুওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অমসুং লুপা করোর 1,800গী এগ্রিকলচর এন্দ এল্লাইদ সেক্তর্স (JKCIP)গী থবক কয়া পায়খৎখ্রে। সরকারগী থবকশিংদা খোঙজেল য়াংনা থবক লৌবগীদমক মহাক্না UT এদমিনিস্ত্রেসনবু থাগৎপা ফোঙদোক্লি অমসুং হৌখিবা চহি 5দা থবক লৌবগী চাং চাউরাক্না 40,000 হেনখ্রে। জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত কয়া অমা তৌবগী পোজিতিব ইম্পেক্ত কয়া লৈরে।
ইচিল ইনাওশিং,
জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা চাউখৎ থৌরাংগী থবক কয়া খুমাং চাউশিল্লকপা অসি থাগৎনীংঙাইনি। ঙসি তম্পাক্তা রেল কনেক্তিবিতী, এজুকেসন, হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং ঈশিং য়াওনা লম খুদিংমক্তা অচৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া পায়খৎপা উবা ফংলি। প্রধান মন্ত্রী গ্রামীন সরক য়োজনাগী মখাদা কিলোমীতর লিশিং কয়াগী লম্বী শেমখ্রে। অনৌবা হাইৱে অমসুং এক্সপ্রেসৱেগী মথক্তা, তম্পসক অসি রেলৱেগা শম্নহল্লগনি। চেনাব রেলৱেগী থোংগী ফজরবা শক্তম অসিনা মীপুম খুদিংমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি। মরুওইনা, অৱাং কাশ্মিরদা লৈবা গুরেজ তম্পাক্তা গ্রিদ কনেক্তিবিতীগী অহানবা ওইনা এক্সেস ফংখি। ঙসিদি তম্পাক অসি লৌউ-শিংউবদগী হৌরগা হোর্তিকলচর, স্পোর্তস অমসুং স্তার্ত-অপশিং ফাওবদা লম খুদিংমক্তা খুদোংচাবা কয়া ফংলি।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কশ্মির অসি ঙসিদি তপ্না তপ্না স্তার্ত-অপ, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং স্পোর্তকী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্লি। তম্পাক্কী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা চাদা 70 রোমদি স্তার্ত-অপশিংনি, হৌখিবা চহি খরদা তম্পাক অসিদা দিগ্রী কোলেজ 50 হেন্না লিংখৎখ্রে। পোলিতেক্নিক্কী সীৎশিং হেনগৎলক্লি, অমসুং অনৌবা স্কিলশিং তম্বগী খুদোংচাবা লৈরি। IIT, IIM, অমসুং AIIMS শাগৎলি লোয়ননা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ কয়া অমসু শাগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি তুরিজম অমসুং হোস্পিতালিতী সেক্তরদা লোকেলগী থাক্তা স্কিলশিং শেমগৎলি। তুরিস্ত গাইদশিংগীদমক ওনলাইন কোর্সশিং হৌদোক্নবা অমসুং স্কুলশিং, কোলেজশিং, য়ুনিভর্সিতীশিংদা য়ুথ তুরিজম ক্লবশিং লিংখৎনবা ৱাফম লৈরে। … হায়রিবা থবকশিং অসি ঙসি কাশ্মিরদা পাঙথোক্লি।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী নরিশক্তিদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংনা পোজিতিব ওইবা ইম্পেক্ত পীরে। লোকেল সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপীশিংদা তুরিজম অমসুং IT ত্রেনিং পীখ্রে। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা কৃশী সখী প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী নুপী 1200 হেনবনা কৃশী সখী ওইনা থবক তৌরি। মসিদা নত্তনা নমো দ্রোন দিদি প্রোগ্রামশু লৈরবনি। স্কিম অসিগী মখাদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মচানুপীশিংবু ত্রেন তৌরি। সরকারনা নুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং হিংনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
ভারত অসি তুরিজম অমসুং স্পোর্তসকী লমদা মালেমগী অচৌবা শক্তি অমা ওইরক্নবা হোৎনরি। সেক্তর অনি অসিদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী পোতেন্সিএল ওইগনি। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী জিলা খুদিংদা অফবা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী থৌরাং পায়খৎলে। খেলো ইন্দিয়া সেন্তর 100 রোম শাগৎলে। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী নহারোল চাউরাক্না 4500 রোম্না নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কম্পিতিসনশিংগীদমক ত্রেনিং ফংলি। ৱিন্তর স্পোর্তসকী মতাংদা ওইনশু, জম্মু অমসুং কাশ্মির অসি ভারতকী ৱিন্তর স্পোর্তকী কোনুং ওইরক্লি। চহি অসিগী ফেব্রুৱারীদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী শান্নরোয় 800 হেন্না শরুক য়াদুনা মফমসিদা খেলো ইন্দিয়া ৱিন্তর গেম্সকী মরিশুবা এদিসন পাংথোকখ্রে। অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা তুংলমচৎতা ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্ত ইভেন্তশিংগীদমক অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং শেমগনি।
মসিগুম্বা থৌওং কয়া অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম্বু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। অদুগা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীয়ামদা চাউখৎ-থৌরাংগী মায়োক্তা লেপ্লিবা শান্তি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়েক্নবশিংদগী চেকশিন্না লৈগদবনি। মসি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী চাউখৎপা থিংনবা, মফম অসিদা শান্তি লৈহন্দনবা মখোয়গী অরোইবা খোঙথাং অমনি।জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী এদমিনিস্ত্রেসনগা খুৎশম্নদুনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা শেম-শাবা পুম্নমক য়েংশিনখিবা অদুদা সরকারনা হন্দক্কী তেরোরিস্তকী থৌদোকশিং অসি থোইদোক্না হকচিন্না লৌখি। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী য়েক্নবশিংবু পরা তম্বীনবা হোৎনবা য়াবা হোৎনগনি হায়না ঐনা থাজবা পীজরি। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী অনৌবা মীরোলনা মতম চুপ্পগী ওইবা শান্তিদা হিংগনি। ঐখোয়না জম্মু অমসুং কাশ্মিরনা খনজরিবা চাউখৎপগী লম্বী অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্কী শ্রীনগরনা মালেমগী ফম্বাক্তা অমুক হন্না ঙান্থোইরগনি। ঐহাক্না মীয়াম খুদিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।