ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀନଗରରେ 'ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସଶକ୍ତୀକରଣ, ସମୃଦ୍ଧ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 JUN 2024 9:47PM by PIB Bhubaneswar
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନାଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଦବଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର କୋଣଅନୁକୋଣରୁ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀ!
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସକାଳେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଶ୍ରୀନଗର ଆସିବାପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲି। ସେତେବେଳ ତେଣୁ ସେମିତି ମୋ ମନ ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ରହିଥିଲା। ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ଆଜି ମୋ ମନରେ ଏତେ ଉତ୍ସାହ କାହିଁକି ଅଛି | ତେଣୁ ମୁଁ ଦୁଇଟି କାରଣ ଦେଖିଲି । ତେବେ ଏହାର ଏକ ତୃତୀୟ କାରଣ ରହିଛି। ମୁଁ କାହିଁକି ଏଠାରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ରହୁଛି ଏବଂ କାମ କରିଛି, କାରଣ ମୁଁ ବହୁତ ପୁରୁଣା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ପରିଚିତ | ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ସହ ମୋରନ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ତେଣୁ ସ୍ମୃତି ସତେଜ ରହିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। କିନ୍ତୁ ଦୁଇଟି କାରଣ ମୋ ପାଇଁ ଏହାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଭାବିକ କରିଛି । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ପରେ କାଶ୍ମୀରର ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ସହ ମୋର ପ୍ରଥମ ସାକ୍ଷାତ ।
ସାଥୀମାନେ
ଜି-୭ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେବା ପରେ ମୁଁ ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଇଟାଲୀ ଆସିଥିଲି। ଏବଂ ମନୋଜ ଜୀ ଙ୍କ କହିବା ଅନୁଯାୟୀ, ଲଗାତାର ତିନି ଥର ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଏହି ନିରନ୍ତରତା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି । ଏହା ଆମ ଦେଶକୁ ଦେଖୁଥିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥାଏ । ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଭାରତ ସହ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଆମେ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ । ଆଜି ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ମନୋଭାବ ହେଉଛି ଯେ ଆମ ଦେଶ କହିପାରିବ ଯେ ଆମ ସମାଜର ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ରହିଛି । ଆଉ ସର୍ବକାଳୀନ ଉଚ୍ଚ ଆକାଂକ୍ଷା, ଏହା ନିଜେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶକ୍ତି । ଯାହା କି ଆଜି ଭାରତର ସୌଭାଗ୍ୟ । ଆକାଂକ୍ଷା ଅଧିକ ଥିବା ବେଳେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଢିଯାଏ । ଏହି ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବିଚାର କରିବା ପରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଆମ ସରକାରକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି। ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜ କାହାକୁ ଦ୍ବିତୀୟ ସୁଯୋଗ ଦେଇନଥାଏ। ଏହାର କେବଳ ଗୋଟିଏ ପାରାମିଟର ଅଛି – ଯାହାକି କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା । ଆପଣଙ୍କ ସେବା ସମୟରେ ଆପଣ କ'ଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି? ଆଉ ଏହାକୁ ଯେତେବେଳ ସେ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଦେଖନ୍ତି । ଏହା ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ କାମ କରେ ନାହିଁ, ଏହା ଭାଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ହୁଏ ନାହିଁ, ଏବଂ ଦେଶ ସେହି ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଅନୁଭବ କରିଛି ଏବଂ ଦେଖିଛି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଏକ ସରକାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । ଆମ ଉପରେ କେବଳ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ କେବଳ ଆମ ସରକାର ପୂରଣ କରିପାରିବେ । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ନୀତି ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହି ଲେବଲ୍ ଲଗାଯାଇଛି। ଏବଂ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଚାହୁଁଛି, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଫଳାଫଳ ଚାହୁଁଛି । ସେ ଆଉ ବିଳମ୍ବକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହାନ୍ତି ଏହା ଘଟେ, ଏହା ହୁଏ, ଏହା ଘଟିବ, ଆମେ ଦେଖିବୁ, ଏହା କରିବୁ, ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଭେଟିବୁ, ସେହି ଯୁଗ ଚାଲିଗଲା | ଲୋକମାନେ କହନ୍ତି, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ କ'ଣ ହେବ? ଆଜି ର ମୁଡ୍ ସେମିତି ରହିଛି। ଲୋକଙ୍କ ଆଶାକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆମ ସରକାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଫଳାଫଳ ଦେଖାଉଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆଧାରରେ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ, ୬ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଆମ ଦେଶ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ନିର୍ବାଚିତ କରିଛି। ଆଉ ଏହି ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ, ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଢିବା ଘଟଣା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବଡ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ମିଳିଥିବା ଜନାଦେଶର ବାର୍ତ୍ତା ସ୍ଥିରତାର ଅଟେ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଦେଶ ୨୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହା ଥିଲା ଶେଷ ଶତାବ୍ଦୀ, ଯାହା ଥିଲା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ, ତାହା ଥିଲା ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ। ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅସ୍ଥିର ସରକାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏମିତି ଅନେକ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସେହି ସମୟରେ ଜନ୍ମ ମଧ୍ୟ ହୋଇନଥିଲେ । ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶ ଓ ୫ ଥର ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶରେ ନିର୍ବାଚନ ହେଉଥିଲା ଏବଂ କୌଣସି କାମ ନଥିଲା। ଆଉ ସେହି ଅସ୍ଥିରତା କାରଣରୁ, ଅନିଶ୍ଚିତତା କାରଣରୁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଉଡାଣ ଭରିବାର ସମୟ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ପଡ଼ିଆକୁ ଓହ୍ଲାଇଥିଲୁ । ଆମେ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ କଷ୍ଟ ସହିଛୁ । ସେହି ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଭାରତ ଏବେ ସ୍ଥିର ସରକାରର ଏକ ନୂଆ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ଏହା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଅଟଳଜୀ ଯେଉଁ ମାନବିକତା, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ କାଶ୍ମୀରୀୟତର ପରିକଳ୍ପନା ଦେଇଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ଆପଣ ଗଣତନ୍ତ୍ରଜିତିଛନ୍ତି। ଆପଣ ଗତ ୩୫-୪୦ ବର୍ଷର ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛନ୍ତି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏଠାକାର ଯୁବପିଢ଼ି ଗଣତନ୍ତ୍ର କୁ ନେଇ କେତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ । ଆଉ ମୁଁ ଆଜି ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆସିଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ କାଶ୍ମୀରର ଉପତ୍ୟକାକୁ ଯାଇ ପୁଣି ଥରେ କଶ୍ମୀରର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଇଚ୍ଛା କଲି । ସେମାନେ ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ମାର୍ଗକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏହା ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବାର ଆରମ୍ଭ । ଯଦି ଆମର ବିରୋଧୀ ମାନେ ମଧ୍ୟ କଶ୍ମୀରର ମୋଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥାନ୍ତେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବଢ଼ାଇଥାନ୍ତେ ତେବେ ମୁଁ ଅଧିକ ଖୁସି ହୋଇଥାନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ଭଲ କାମରେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦେଶକୁ ନିରାଶ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଆସୁଥିବା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗତ ୧୦ବର୍ଷର ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଫଳ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମ ଝିଅ ଓ ସମାଜର ଅନ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ର ମନ୍ତ୍ର କୁ ଅନୁସରଣ କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଓ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସିଥିବା ଶରଣାର୍ଥୀ, ବାଲ୍ମିକି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପରିବାରକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ନିର୍ବାଚନରେ ଭୋଟ୍ ଦେବାର ଅଧିକାର ମିଳିଛି। ଏସସି ବର୍ଗ ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ବାଲ୍ମିକି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଦାବି ପୂରଣ ହୋଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଧାନସଭାରେ ଏସ୍ଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଆସନ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି। 'ପଦ୍ଦାରୀ ଜନଜାତି', 'ପାହାଡ଼ି ଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀ', 'ଗଡ୍ଡା ବ୍ରାହ୍ମଣ' ଏବଂ 'କୋଲି' ଏହି ସମସ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମଧ୍ୟ ଏସ ଟି ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ପଞ୍ଚାୟତ, ପୌରପାଳିକା ଓ ମହାନଗର ନିଗମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଓବିସି ସଂରକ୍ଷଣ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ସମ୍ବିଧାନ ଆଗରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାର ଅର୍ଥ କ'ଣ? ସମ୍ବିଧାନର ଅକ୍ଷର ଓ ଭାବନାରେ କ'ଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ? ସମ୍ବିଧାନ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଦେବା, ଅଂଶୀଦାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ପାଖରେ ସମ୍ବିଧାନର ଏତେ ବଡ଼ ମୂଲ୍ୟ ଥିଲା, ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିବା ଶାସକମାନେ ଏହାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ନଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ଏହା କରିନଥିଲି । ଆଜି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ବଞ୍ଚୁଛୁ, ସମ୍ବିଧାନକୁ ନେଇ କାଶ୍ମୀରର ଜୀବନ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ନୂଆ ଉପାୟ ଖୋଜୁଛୁ । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଆଜି ପ୍ରକୃତରେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିନାହାନ୍ତି ସେମାନେ ଦୋଷୀ, କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକ, କାଶ୍ମୀରର ଝିଅ, କାଶ୍ମୀରବାସୀ। ଆଉ ଏସବୁ ଘଟୁଛି କାରଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଭାଜିତ କରୁଥିବା ଧାରା ୩୭୦ର କାନ୍ଥ ଏବେ ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଛି।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ତାହା ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି। ଜି-୨୦ ଗ୍ରୁପ୍ ରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଁ ଦେଖୁଛି। ସେହି ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଯାହାକୁ ଭେଟିବେ, ସେମାନେ କାଶ୍ମୀରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି। ଆତିଥେୟତା ଯେପରି କରାଯାଇଛି, ତାହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀନଗରରେ ଜି-୨୦ ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଶ୍ମୀରବାସୀ ଗର୍ବରେ ଭରି ଯାଆନ୍ତି। ଆଜି ବିଳମ୍ବିତ ସନ୍ଧ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ପିଲାମାନେ ଲାଲ ଛକରେ ଖେଳୁଥିବା ବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଖୁସିରେ ଭରି ଯାଆନ୍ତି। ଆଜି କାଲି ଯେତେବେଳେ ସିନେମା ହଲ୍ ଓ ବଜାରରେ ଚମକ ଆସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୁହଁ ଫୁଲିଯାଏ। ମୋର କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବର ସେହି ଫଟୋଗୁଡିକ ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଡାଲ ହ୍ରଦ କୂଳରେ ସ୍ପୋର୍ଟସ କାର୍ ର ଜବରଦସ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହୋଇଥିଲା । ଆମ କାଶ୍ମୀର କେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି ତାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି, ଏବେ ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଆଉ ଆସନ୍ତାକାଲି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ । ଏହା ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଆକର୍ଷଣର କାରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଗତବର୍ଷ ମନୋଜଙ୍କ କହିବା ଅନୁଯାୟୀ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଆସିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ରୋଜଗାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୁଏ, ରୋଜଗାର ବଢିଥାଏ, ଆୟ ବଢିଥାଏ, ବ୍ୟବସାୟ ର ପ୍ରସାର ହୋଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଦିନରାତି ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ମୁଁ ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କରିବି । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି କରେ । ଏବଂ ମୁଁ ଯାହା ବି କରୁଛି, ମୁଁ ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ କରୁଛି । କାଶ୍ମୀରର ପୂର୍ବ ପିଢ଼ି ଯାହା ଭୋଗିଥିଲେ, ସେଥିରୁ ମୁକୁଳିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆନ୍ତରିକ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକରି ଏକାଠି କରିଛି। ଦୂରତା ହୃଦୟର ହେଉ ଅବା ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୂରତା, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୂରତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । କାଶ୍ମୀରରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଟଙ୍କା ଆସୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସା ଆପଣଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ଆମେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଯେଉଁ କାମ ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଟଙ୍କା ନିଆଯାଇଛି ସେଥିପାଇଁ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଲୋକମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ନିଜର ପ୍ରତିନିଧି ଚୟନ କରିବା ଉଚିତ, ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନର ଉପାୟ ଖୋଜନ୍ତୁ, ଏହାଠାରୁ ଭଲ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ତେଣୁ ଏବେ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି। ଆପଣ ନିଜ ଭୋଟରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ନୂଆ ସରକାର ଚୟନ କରିବେ ସେ ସମୟ ଆଉ ଦୂରରେ ନୁହେଁ। ଖୁବଶୀଘ୍ର ସେହି ଦିନ ଆସିବ ଯେତେବେଳେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ପୁଣି ଥରେ ଏକ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ବିକାଶ ସହ ଜଡିତ ୧୫୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । କୃଷି ଓ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୧୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଏଠାରେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ ଚାକିରିରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି । ଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପାଖାପାଖି ଦୁଇ ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ମିଳିଛି। କାଶ୍ମୀରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ସଡ଼କ ଓ ରେଳ ସଂଯୋଗ ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ କିମ୍ବା ବିଜୁଳି ଓ ପାଣି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ପିଏମ୍ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନାରେ ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ନୂଆ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକା ମଧ୍ୟ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେଉଛି । ଚେନାବ ନଦୀ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ପୋଲର ଚିତ୍ର ଦେଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବରେ ଭରି ଯାଆନ୍ତି । ଉତ୍ତର କଶ୍ମୀରର ଗୁରେଜ ଉପତ୍ୟକାକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାୱାର ଗ୍ରିଡ୍ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। କୃଷି ହେଉ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ହେଉ, ହସ୍ତତନ୍ତ ଶିଳ୍ପ ହେଉ, କ୍ରୀଡ଼ା ହେଉ କି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ କାଶ୍ମୀରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଲଟିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦୁନିଆ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ଉପରକୁ ଆସିଛି | ମୁଁ ଆସିବାରେ ବିଳମ୍ବ କରିଥିଲି କାରଣ ମୁଁ ତାଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି, ତାଙ୍କର କହିବାକୁ ବହୁତ କିଛି ଥିଲା, ତାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମୋ ମନକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲା ଏବଂ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନେ ଭଲ ପାଠପଢ଼ା ଏବଂ ଭଲ କ୍ୟାରିୟର ଛାଡି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରେ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଏହା କରିଛନ୍ତି । କେହି ଏହାକୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ତଳେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ତ ଆଉ କିଏ ତିନି ବର୍ଷ ତଳେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ତ ଆଉ କିଏ ଆଜି ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏଥିରେ ସବୁ ପ୍ରକାରର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି । ଆୟୁର୍ବେଦ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଖାଦ୍ୟ ସହ ଜଡିତ ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ନୂଆ ସଫଳତା, ସାଇବର ନିରାପତ୍ତାକୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା । ଫ୍ୟାଶନ ଡିଜାଇନ ହେଉଛି ହୋମ ଷ୍ଟେର ଧାରଣା ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ବୋଧହୁଏ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଯୁବପିଢ଼ି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦୁନିଆରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଦେଖି ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଖୁସିର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାର ଏକ ବଡ଼ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଏବଂ ମୋର ମତ ହେଉଛି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଅଦ୍ଭୁତ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭା ଅଛି । ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମେ ଯାହା ବି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଆମେ ସେହି ଜିନିଷର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛୁ ଏବଂ ନୂତନ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପିଲାଙ୍କ ନାମ ବଡ଼ ଧରଣର ଆଲୋକିତ ହେବ। ଏବଂ ମୁଁ ନିଜ ଆଖିରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପିଲାମାନେ ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆସିଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପ୍ଳବ ଦେଖୁଛି। ଆଉ କୃଷିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ନୂଆ ପିଢ଼ିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଦେଖିବାର ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଡିଗ୍ରୀ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଛୋଟ ନୁହେଁ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୫୦-୬୦ ବର୍ଷ କୁ ଦେଖିଲେ ଏବଂ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷକୁ ଦେଖିଲେ ଆକାଶ ଓ ଭୂମିର ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ପଲିଟେକନିକରେ ସିଟ୍ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନେ ନୂଆ କୌଶଳ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍, ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଅନେକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ ଆତିଥେୟତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଟୁରିଷ୍ଟ ଗାଇଡଙ୍କ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ହେଉ, ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଓ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୁବ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଲବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉ, ଏସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି କାଶ୍ମୀରରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରୁ କାଶ୍ମୀରର ଝିଅମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ପାଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଆଇଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୌଶଳ ରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ଦେଶରେ 'କୃଷି ସଖୀ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏବେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ୧୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ କୃଷି ସଖୀ ଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନାରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ ପାଇଲଟ ହେଉଛନ୍ତି। କିଛି ମାସ ତଳେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଡ୍ରୋନ୍ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ। ଏସବୁ ପ୍ରୟାସ କାଶ୍ମୀରର ମହିଳାଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି। ଦେଶର ୩ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ କୋଟିପତି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରେ ଆମ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଓ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହି ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ବହୁ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆଜି ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ଟି କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରାୟ ୪,୫୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ବଡ । ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ାର ଯେଉଁ ଆୟୋଜନ ହୋଇଥିଲା, ସେଥିରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଭାରତର ରାଜଧାନୀ ପାଲଟିଛି। ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ଏଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଚତୁର୍ଥ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ସାରା ଦେଶରୁ ୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ନୂତନ ଶକ୍ତି, ଏହି ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅଭିନନ୍ଦନର ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଶାନ୍ତି ଓ ମାନବିକତାର ଶତ୍ରୁମାନେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରଗତିକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଆଜି ସେମାନେ ଶେଷ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ବିକାଶକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇପାରିବ, ଯେପରି ଏଠାରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନ ହେବ। ନିକଟରେ ଘଟିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦ ଘଟଣାକୁ ସରକାର ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଇଛନ୍ତି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ପ୍ରଶାସନ ସହଯୋଗରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡିବୁ ନାହିଁ । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ନୂଆ ପିଢ଼ି ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଶାନ୍ତିରେ ବଞ୍ଚିବେ। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଯେଉଁ ପ୍ରଗତିପଥ ବାଛିଛି ତାହାକୁ ଆମେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବୁ। ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅନେକ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ଶ୍ରୀନଗର ମାଟିରୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଯିବ, ଏହାଠାରୁ ଭଲ ଅବସର ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ । ମୋ ଶ୍ରୀନଗର ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଚମକିବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the ‘Empowering Youth, Transforming J&K’ event in Srinagar
20 JUN 2024 9:47PM by PIB Delhi
Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, Shri Manoj Sinha ji, my cabinet colleague Shri Prataprao Jadhav ji, other dignitaries, and my young friends from across Jammu and Kashmir, as well as all other brothers and sisters!
Friends,
This morning, as I prepared to travel from Delhi to Srinagar, I was filled with immense enthusiasm. I wondered why I felt so excited today, and I identified two primary reasons. However, there is a third reason as well. Having worked here for a long time, I know many from this place and have formed deep connections with various areas. Naturally, this brings back many memories. But my primary focus remained on two reasons: today's event concerning the development of Jammu and Kashmir and this being my first meeting with the people of Kashmir since the Lok Sabha elections.
Friends,
I have just returned from the G-7 Summit held in Italy last week. As Manoj Ji mentioned, forming a government three times in a row has a significant global impact. It changes how the world views our country. Other nations are prioritising and strengthening their relations with Bharat. We are very fortunate today. The aspirations of the Indian people are at an all-time high, and these high aspirations are the country's greatest strength. With such aspirations, public expectations of the government also increase substantially. After evaluating us on these parameters, the people have chosen our government for the third time. An aspirational society does not grant second chances easily. It judges solely on performance—what you have achieved during your tenure. This performance is evident to them; it does not rely on social media or speeches. After assessing the performance, the nation has given our government the opportunity to serve you all for the third time. The public has faith in us and believes that only our government can fulfil their aspirations. This confidence in our intentions and policies has been affirmed. This aspirational society demands continuous, swift performance and results. It no longer tolerates delays. The attitude of 'it will happen, we will see' is no longer acceptable. People now demand immediate answers. This is the current mood. In response to public expectations, our government delivers performance and results. It is on this basis of performance that, after 60 years—six decades—our country has elected a government for the third time. The results of this election and the formation of a government for the third time have sent a significant message to the entire world.
Friends,
The public mandate received in the Lok Sabha elections is a significant message of stability. Twenty years ago, the country experienced a prolonged period of unstable governments, during the last decade of the 20th century. Many of you are young or were not born during that time. You may be surprised to learn that such a large country held five elections in ten years. This constant state of elections meant that the country could not focus on anything else. Due to this instability and uncertainty, Bharat remained grounded when it was time for it to take off, resulting in significant losses for the country. Leaving that period behind, Bharat has now entered a new era of stable government, further strengthening our democracy. The people of Jammu and Kashmir have played a crucial role in this democratic strengthening. The vision of 'Insaniyat' (humanity), 'Jamhuriyat' (democracy), and 'Kashmiriyat' (composite culture) that Atal Ji envisioned is now becoming a reality.
In this election, you have championed democracy, breaking records of the past 35-40 years, demonstrating the youth's strong faith in democracy. I am here today to thank my Kashmiri brothers and sisters in person. Your enthusiastic participation in this election has upheld the flag of democracy. This marks the beginning of a new chapter on the path laid by Bharat's democracy and constitution. I would have been happier if our opposition had also praised my Kashmiri brothers and sisters, encouraged them, and celebrated the enthusiastic participation in Kashmir's democracy. The large voter turnout and the atmosphere of excitement are truly commendable. It would have pleased me greatly if the opposition had recognised and boosted the morale of my Kashmiri brothers and sisters. Unfortunately, the opposition has disappointed the country even in this positive development.
Friends,
The transformation in Jammu and Kashmir is the result of our government's efforts over the past ten years. After independence, our daughters and people from other weaker sections of society here were deprived of their rights. Our government has granted rights and opportunities to everyone, following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas.' For the first time, refugees from Pakistan, our Valmiki community, and families of sanitation workers have received the right to vote in local body elections. The long-standing demand of the Valmiki community to receive benefits under the SC category has been fulfilled. Seats have been reserved in the Assembly for the ST community for the first time. Communities such as the 'Paddari tribe,' 'Pahari ethnic group,' 'Gadda Brahmin,' and 'Koli' have all been given ST status. OBC reservation has been implemented for the first time in Panchayat, Nagar Palika, and Municipal Corporation elections. This demonstrates our dedication to the Constitution and its greatness in both letter and spirit. The Constitution offers an opportunity to change the lives of 140 crore Indians, granting them rights and making them partners.
However, for many years after independence, this great asset of the Constitution was denied by the rulers in Delhi. Today, I am glad that we are living the Constitution and finding new ways to improve life in Kashmir through it. The Indian Constitution has now been truly implemented in Jammu and Kashmir. Those who failed to implement the Constitution until now are guilty; they have wronged the youth, the daughters, and the people of Kashmir. Friends, all this good work has been possible because the divisive wall of Article 370 has now fallen.
Brothers & Sisters,
The world is witnessing the transformations taking place in the Kashmir Valley. Delegates from the G-20 group who visited here were particularly impressed, frequently praising Kashmir and its hospitality. The hosting of an international event like the G-20 in Srinagar fills every Kashmiri heart with pride. When our children play and laugh late into the evening at Lal Chowk, it brings joy to every Indian. The bustling cinema halls and markets light up everyone's faces. I recall the recent spectacle of sports cars showcased along the banks of Dal Lake, which captured global attention. This is a testament to how far Kashmir has progressed. Discussions about record-breaking tourism are now commonplace here, and tomorrow's International Yoga Day will also attract tourists. Last year, as Manoj Ji mentioned, more than 2 crore tourists visited Jammu and Kashmir, setting a new record. This influx boosts local employment, accelerates income growth, and expands businesses.
Friends,
I work tirelessly day and night for my country and my fellow citizens. Everything I do, I do with good intentions. I am working with utmost sincerity and dedication to alleviate the suffering endured by previous generations in Kashmir. We are making every effort to bridge all gaps, whether they are emotional or geographical, ensuring that every region and family in Kashmir benefits from democracy and progresses together. Funds from the central government were provided even in the past, but today, every penny is spent on your welfare. We ensure that the money is used for its intended purposes and that the results are visible. There is nothing better than the people of Jammu and Kashmir electing their representatives at the local level and finding solutions to problems through them. Therefore, preparations for the assembly elections have begun. It won't be long before you elect a new government for Jammu and Kashmir with your vote. The day is approaching when Jammu and Kashmir will once again shape its future as a state.
Friends,
Just a short while ago, projects worth over Rs 1500 crores for the development of Jammu and Kashmir have been launched. Additionally, projects worth Rs 1800 crores for agriculture and related sectors have commenced. I extend my congratulations to the people of Jammu and Kashmir for these initiatives. I also commend the state administration for their swift recruitment in government jobs, with approximately 40,000 government positions filled in the last five years. During this event itself, about 2000 youngsters have received employment letters. The substantial investment of lakhs of crores of rupees in Kashmir is generating thousands of new jobs for the local youth.
Brothers and Sisters,
Significant work is being done across various sectors in Jammu and Kashmir, including road and rail connectivity, education, healthcare infrastructure, electricity, and water. Thousands of kilometers of new roads have been constructed under the PM Gramin Sadak Yojana. New national highways and expressways are being developed in Jammu and Kashmir, and the Kashmir Valley is now connected by rail. Every Indian feels proud upon seeing the world's tallest railway bridge built over the Chenab river. For the first time, the Gurez valley in North Kashmir has been connected to the electricity grid. Opportunities are being created in agriculture, horticulture, the handloom industry, sports, and startups in Kashmir. I recently met the young entrepreneurs involved in the startup ecosystem. I was delayed in arriving here because I wanted to listen to them extensively as they had a lot to share; their confidence was incredibly inspiring. Many have left promising studies and careers to dive into startups and have made significant achievements. Some began their ventures two or three years ago and have already established their names. They have startups in various fields, including Ayurveda, food, information technology, cyber security, fashion design, and homestays that will boost tourism. This means that there can be startups in so many areas within Jammu and Kashmir. It was a joyous moment for me, friends, to see the youth of Jammu and Kashmir making their mark in the world of startups. I congratulate all these young entrepreneurs.
Friends,
Today, Jammu and Kashmir is emerging as a major hub for start-ups, skill development, and sports. I believe the sports talent in Jammu and Kashmir is exceptional. With the infrastructure we are developing, the arrangements we are making, and the promotion of new sports, I am confident that the youth of Jammu and Kashmir will excel in the international sports arena. The children of Jammu and Kashmir will bring glory to our country, and I can see this happening before my eyes.
Friends,
I was informed that around 70 start-ups have been established in the agriculture sector here. This signifies a revolution in agriculture. The new generation's vision to modernize agriculture and their global market perspective is truly inspiring. Over 50 degree colleges have been established here in recent years. This is no small feat. Comparing the progress of the last 50-60 years since independence with the achievements of the past decade reveals a stark difference. Increased seats in polytechnics have provided local youth with opportunities to acquire new skills. Today, Jammu and Kashmir boasts an IIT, and an IIM. Moreover, AIIMS is under construction, and several new medical colleges have been established here. Skills are also being developed at the local level in the tourism and hospitality sectors. Online courses for tourist guides and the establishment of youth tourism clubs in schools, colleges, and universities are all happening extensively in Kashmir today.
Friends,
The daughters of Kashmir are significantly benefitting from the development work in Jammu and Kashmir. The government is running campaigns to provide training in tourism, IT, and other skills to women associated with self-help groups. The 'Krishi Sakhi' program was launched just two days ago, and today, more than 1200 women in Jammu and Kashmir are working as 'Krishi Sakhis'. Additionally, the daughters of Jammu and Kashmir are receiving training under the Namo Drone Didi Yojana, becoming pilots. When I launched this scheme in Delhi a few months ago, the Drone Didis of Jammu and Kashmir had also participated. These initiatives are increasing the income of women in Kashmir and providing them with new employment opportunities. Our government is rapidly moving towards the goal of making 3 crore women across the country 'Lakhpati Didis'.
Brothers & Sisters,
Bharat is progressing towards becoming a major global power in tourism and sports, and Jammu and Kashmir holds tremendous potential in both these sectors. Today, excellent sports infrastructure is being developed in every district of Jammu and Kashmir. Around 100 Khelo India centres are being established, training approximately 4,500 youngsters for national and international competitions, which is a significant number. In terms of winter sports, Jammu and Kashmir is becoming the winter sports capital of India. At the fourth Khelo India Winter Games held here in February, over 800 players from across the country participated. Such events will pave the way for future international sports events in the region.
Friends,
Heartiest congratulations to you all for this fresh zeal and enthusiasm! However, those against peace and humanity are displeased with the progress of Jammu and Kashmir. They are making a last-ditch effort to halt development and disrupt peace. The government takes the recent incidents of terror very seriously. The Home Minister has reviewed all arrangements in collaboration with the Jammu and Kashmir administration. I assure you that no stone will remain unturned in dealing with the enemies of Jammu and Kashmir. The new generation of Jammu and Kashmir will enjoy lasting peace. We will continue to strengthen the path of progress that Jammu and Kashmir has chosen. Once again, I thank you all for these various new projects. Tomorrow, the message of International Yoga Day will be sent out to the entire world from the land of Srinagar. What could be a more beautiful occasion than this? My Srinagar will once again shine on the global arena. My best wishes to all of you. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.