Ministry of Information & Broadcasting
Fourteen Documentaries competing for Golden Conch award at 18th MIFF
Four Animation Films and Seven Short Fiction films competing for Silver Conch awards in International Competition Section
Documentary themes vary from resilience to human struggles and quest for justice and identity
18 JUN 2024 5:52PM by PIB Mumbai
Mumbai, 18 June 2024
Fourteen films including three Indian films are competing for the Golden Conch award for Best Documentary Film at the ongoing Mumbai International Film Festival this year. A total of 25 films are selected for the International Competition section which includes separate categories for Documentary, Short Fiction and Animation Films.
While the best International film in Documentary category will grab the Golden Conch award along with a cash prize of Rs. 10 lakh, the Best International Short Fiction Film and Animation Film will be bestowed with a Silver Conch award and a cash prize of Rs. 5 lakh each.
Apart from this there is also a Special Jury Award- Pramod Pati Award for Most Innovative/Experimental Film. Further, three Technical Awards for Best Cinematography, Best Editing and Best Sound Design will be presented which is common to both National and International Competition sections. Five films are being featured in International Non-Competition PRISM section.
Jury for International Competition comprise eminent film personalities from across the world like Keiko Bang, Barthélemy Fougea, Audrius Stonys, Bharat Bala, and Manas Choudhary. The documentaries in the International Competition section cover a diverse range of themes, delving deeply into personal and societal issues. One significant theme is the resilience and personal journeys of individuals in the face of adversity. "Lovely Jackson", documentary from US directed by Matt Waldeck chronicles the harrowing yet inspiring story of Rickey Jackson, who was wrongly incarcerated for 39 years and returns to reclaim his life and guide his younger self. Similarly, "Hyphen", an Arabic/English documentary from Lebanon follows the challenging journey of a woman struggling with addiction, exploring themes of personal growth, societal oppression, and the fight for identity and freedom. "Dhorpatan: No Winter Holidays" a Nepali documentary depicts the tale of two elderly rivals who must put aside their past conflicts to survive together in their deserted village, highlighting themes of reconciliation and endurance in the twilight of life.
Another prominent theme is the exploration of socio-economic and cultural challenges faced by communities. "Against the Tide", the Indian documentary by Sarvnik Kaur presents the contrasting lives of two fisherman brothers, serving as a metaphor for the broader societal conflicts between tradition and modernity. "The Golden Thread" the Indian documentary film by Nishtha Jain sheds light on the labor-intensive jute industry in Kolkata, revealing the harsh realities of industrial labor. "Contos do Esquecimento" directed by Dulce Fernandes uncovers Portugal’s forgotten role in the transatlantic slave trade, bringing historical injustices to the forefront.
The personal impact of global events is depicted in Persian documentary "Majaraye Sale Akhar," which captures the struggles of an elementary school teacher adapting to the digital age during the pandemic. Through these varied narratives, the documentaries collectively underscore the intersection of personal struggles and larger socio-political contexts, offering profound insights into human resilience, memory, and the quest for justice and identity. ‘Karparaa’ by Vignesh Kumulai is the third documentary in in International Competition section of MIFF.
The Animation section and Short Fiction section of the International Competition section also features Indian films ‘Return of The Jungle’ directed by Vaibhav Kumaresh, ‘Men In Blue’ directed by Sachin Dheeraj Mudigonda, ‘The Dude And The White Rose’ directed by Jaya Suriya and ‘Shanti’ directed by Vivek Rai. This year, the International Competition section of MIFF showcases films from Italy, Poland, China, US, Portugal, Netherlands, Israel, Japan, Lebanon, Nepal, Iran, Czech Republic, UK, Serbia, Estonia, Russia and Gautemala.
For more details of documentaries, short fictions and animation movies in International competition section visit:
https://miff.in/wp-content/uploads/2024/06/FINAL-COMPILATION-V12.pdf

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
১৮তম এম আই এফ এফ-ত গ’ল্ডেন কন্স বঁটাৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰা চৈধ্যখন তথ্যচিত্ৰৰ
আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাত চিল্ভাৰ কন্সবঁটাৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দিতা চাৰিখন এনিমেছন আৰু সাতখন চুটি কল্পকাহিনী চলচ্চিত্ৰৰ
স্থিতিস্থাপকতাৰ পৰা মানৱ সংগ্ৰাম আৰু ন্যায় আৰু পৰিচয়ৰ অন্বেষণলৈ - পৃথকতাৰে সমৃদ্ধ তথ্যচিত্ৰৰ বিষয়বস্তু
18 JUN 2024 5:52PM by PIB Guwahati
চলিত মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত তিনিখন ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰকে ধৰি ১৪ খন চলচ্চিত্ৰই শ্ৰেষ্ঠ তথ্যচিত্ৰৰ বাবে গল্ডেন কন্স বঁটা লাভৰ বাবে প্ৰতিদ্বন্দিতা কৰিছে। আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাত মুঠ ২৫ খন চলচ্চিত্ৰ বাছনি কৰা হয় য'ত তথ্যচিত্ৰকে ধৰি চুটি কল্পকাহিনী আৰু এনিমেছন চিত্ৰৰ বাবে পৃথক শ্ৰেণী অন্তৰ্ভুক্ত থাকে।
তথ্যচিত্ৰ শ্ৰেণীৰ শ্ৰেষ্ঠ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰই ১০ লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰৰ লগতে গল্ডেন কন্স বঁটা লাভ কৰিব, শ্ৰেষ্ঠ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুটি কল্পকাহিনী চলচ্চিত্ৰ আৰু এনিমেছন চলচ্চিত্ৰক ৰূপৰ শংখ বঁটা আৰু প্ৰতিখনকে নগদ ৫ লাখ টকাৰ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ'ব।
ইয়াৰ উপৰিও আটাইতকৈ অভিনৱ/পৰীক্ষামূলক চলচ্চিত্ৰৰ বাবে বিশেষ জুৰী বঁটা - প্ৰমোদ পতি বঁটাও প্ৰদান কৰা হ’ব। লগতে, ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ উমৈহতীয়া শাখাত শ্রেষ্ঠ চিনেমাটোগ্ৰাফী, শ্ৰেষ্ঠ সম্পাদনা আৰু শ্ৰেষ্ঠ আৰুধ্বনি ডিজাইনৰ বাবে তিনিটা কাৰিকৰী বঁটা প্ৰদান কৰা হ'ব। আন্তৰ্জাতিক অ-প্ৰতিযোগিতা প্ৰিজম শিতানত পাঁচখন চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শিত হৈছে।
আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতাৰ জুৰীত কেইকো বেং, বাৰ্থেলেমি ফৌগেয়া, অড্ৰিয়াছ ষ্টনিছ, ভাৰত বালা আৰু মানস চৌধুৰীৰ দৰে বিশ্বৰ বিশিষ্ট চলচ্চিত্ৰ ব্যক্তিত্ব অন্তৰ্ভুক্ত আছে। আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাৰ তথ্যচিত্ৰবোৰে ব্যক্তিগত সামাজিক সমস্যাবোৰত গভীৰভাৱে প্ৰৱেশ কৰাৰ লগতে বিভিন্ন ধৰণৰ বিষয়বস্তু সামৰি লয়। তাৰ ভিতৰত এটা অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হ'ল প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ মাজেৰে ব্যক্তিৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু ব্যক্তিগত যাত্ৰা। মেট ৱালডেকৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ তথ্যচিত্ৰ "লাভলী জেকচন"ত ৰিকি জেকছনৰ দুখজনক কিন্তু অনুপ্ৰেৰণাদায়ক কাহিনী ৰচনা কৰা হৈছে, যাক ভুলকৈ ৩৯ বছৰ ধৰি কাৰাগাৰত বন্দী কৰি ৰখা হয় আৰু তেওঁৰ জীৱন পুনৰুদ্ধাৰ কৰিবলৈ আৰু তেওঁৰ অনুজ আত্মাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ উভতি আহে। একেদৰে, লেবাননৰ এখন আৰবী/ইংৰাজী তথ্যচিত্ৰ "হাইফেন"-এ নিচাৰ সৈতে যুঁজি থকা এগৰাকী মহিলাৰ প্ৰত্যাহ্বানমূলক যাত্ৰা অনুসৰণ কৰে আৰু ব্যক্তিগত বিকাশ, সামাজিক উৎপীড়ন, আৰু ব্যক্তি পৰিচয় আৰু স্বাধীনতাৰ হকে যুঁজৰ বিষয়বস্তু অন্বেষণ কৰে। "ধোৰপটন: নো ৱিণ্টাৰ হলিডেজ" নামৰ এখন নেপালী তথ্যচিত্ৰত দুজন বৃদ্ধ প্ৰতিদ্বন্দীৰ কাহিনী দেখুওৱা হৈছে যিয়ে তেওঁলোকৰ নিৰ্জন গাঁৱত একেলগে জীয়াই থাকিবলৈ তেওঁলোকৰ অতীতৰ সংঘাতবোৰ আঁতৰাই ৰাখে। এই কাহিনীয়ে জীৱনৰ শেষ সময়ছোৱাৰ পুনৰমিলন আৰু সহনশীলতাৰ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে।
আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈছে সম্প্ৰদায়সমূহে সন্মুখীন হোৱা আৰ্থ-সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ অন্বেষণ। "এগেইনষ্ট দ্য টাইড", সার্বনিক কৌৰৰ ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰখনে দুজন মাছমৰীয়া ভাতৃৰ বিপৰীত জীৱন উপস্থাপন কৰিছে, যি পৰম্পৰা আৰু আধুনিকতাৰ মাজত বহল সামাজিক সংঘাতৰ এক উপমা হিচাপে কাম কৰে। নিষ্ঠা জৈনৰ ভাৰতীয় তথ্যচিত্ৰ "দ্য গোল্ডেন থ্ৰেড"-য়ে কলকাতাৰ শ্ৰম-নিবিড় মৰাপাট উদ্যোগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে, যিয়ে ঔদ্যোগিক শ্ৰমিকৰ বাস্তৱিক সত্যক প্ৰকাশ কৰিছে। ডুলচ ফাৰ্ণাণ্ডেজৰ দ্বাৰা পৰিচালিত "কণ্টোচ ডো এস্কুয়েচিমেণ্টো"-য়ে আটলাণ্টিক অতিক্ৰম কৰা দাসত্ব ব্যৱসায়ত পৰ্তুগালৰ ভূমিকা উন্মোচন কৰে, যিয়ে ঐতিহাসিক অন্যায়বোৰ সন্মুখলৈ আনে।
পাৰ্চী তথ্যচিত্ৰ "মাজাৰাই চেল আখৰ"ত বিশ্বজোৰা ঘটনাৰ ব্যক্তিগত প্ৰভাৱ দেখুওৱা হৈছে, যিয়ে মহামাৰীৰ সময়ত ডিজিটেল যুগৰ সৈতে খাপ খোৱা প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ শিক্ষক এজনৰ সংগ্ৰামক চিহ্নিত কৰিছে। এই বিভিন্ন বৰ্ণনাৰ জৰিয়তে, তথ্যচিত্ৰসমূহে সামূহিকভাৱে ব্যক্তিগত সংগ্ৰাম আৰু বৃহত্তৰ সামাজিক-ৰাজনৈতিক প্ৰেক্ষাপটৰ আন্তঃসংযোগক অংকিত কৰে, যি মানৱ স্থিতিস্থাপকতা, স্মৃতি আৰু ন্যায় আৰু পৰিচয়ৰ অন্বেষণৰ বিষয়ে গভীৰ অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰে। ভিগনেশ কুমুলাইৰ 'কাৰপাৰা' হৈছে এম আই এফ এফৰ আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাৰ তৃতীয়খন তথ্যচিত্ৰ।
আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা এনিমেচন আৰু চুটি কল্পকাহিনী শাখাত বৈভৱ কুমাৰেশৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ 'ৰিটাৰ্ণ অফ দ্য জাংগল', শচীন ধীৰাজ মুদিগোণ্ডাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত 'মেন ইন ব্লু', জয়া সুৰিয়াৰ দ্বাৰা পৰিচালিত 'দ্য ডুড এণ্ড দ্য হোৱাইট ৰোজ' আৰু বিবেক ৰায়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত 'শান্তি' প্ৰদৰ্শিত হৈছে। এই বছৰ, এম আই.এফ এফ -ৰ আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাত ইটালী, পোলেণ্ড, চীন, আমেৰিকা যুক্তৰাজ্য, পৰ্তুগাল, নেডাৰলেণ্ড, ইজৰাইল, জাপান, লেবানন, নেপাল, ইৰাণ, চেক গণৰাজ্য, ইউকে, ছাৰ্বিয়া, এষ্টোনিয়া, ৰাছিয়া আৰু গৌটেমালাৰ চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগিতা শাখাত তথ্যচিত্ৰ, চুটি কল্পকাহিনী আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰৰ অধিক বিৱৰণৰ বাবে, তলত দিয়া লিংকটো চাওঁক:
https://miff.in/wp-content/uploads/2024/06/FINAL-COMPILATION-V12.pdf