Ministry of Information & Broadcasting
MIFF Discussion on ‘The magic of AI (Artificial Intelligence)’ highlights advantages & disadvantages of technology in Film Industry
MIFF-2024 Panel Explores AI's Revolutionary Impact on Filmmaking
17 JUN 2024 6:30PM by PIB Mumbai
Mumbai, 17 June 2024
The Mumbai International Film Festival (MIFF) 2024 witnessed an enlightening panel discussion on the transformative impact of Artificial Intelligence (AI) in the film industry. Titled ‘The Magic of AI’, the session focused on the scope, applications, and ethical considerations of AI technology in filmmaking. The panelists discussed both the advantages and potential drawbacks of AI, providing a comprehensive overview of its influence on the industry.
The panel comprised renowned figures from the film industry and AI experts, including Sankar Ramakrishnan, Senior Filmmaker and AI Expert from Trivandrum; Ujwal Nirgudkar, Chairman of Society of Motion Picture & Television Engineers, India and Technical Advisor to the National Film Heritage Mission; Sanath P.C., Cofounder and Director at Firefly Creative Studio and Sanjay Jangid, Dean of Animation and Design at Chitkara University. The session was moderated by Dr. Nimish Kapoor, a Science communicator & science film curator with Vigyan Prasar, Department of Science & Technology, Govt. of India.
Sankar Ramakrishnan highlighted the efficiency AI brings to filmmaking, stating that AI can manage numerous tasks on film sets with precision, minimizing the time required for each job. He pointed out that while AI reduces the need for human labor, it also risks making people overly reliant on technology. "AI can manage all kinds of work with just one click, but it also has the potential to make us lazy by doing our work for us," he noted.
Ujjwal Nirgunkar emphasized the rapid evolution of technology and the necessity for constant updates. He explained the difference between traditional AI, which relies on patterns in data to make predictions, and generative AI, which learns from existing data to create new, similar data. He highlighted the potential of AI to level the playing field for newcomers and small creators in the film industry. He added how AI can suggest necessary components for projects if storyboards are ready, but cautioned that it must be used ethically.
Sanath P.C. discussed the self-thinking capabilities of AI and its role in enhancing storytelling in films. He underscored the importance of responsible use, stating how any software or technology is controlled by human beings and can be modified as per our needs. He reminded the audience how it is our responsibility to use AI responsibly.
Sanjay Jangid compared the potential impact of AI to past technological revolutions such as electricity, the internet, and mobile phones. He stressed the importance of ethical usage, warning against using AI as a shortcut. "If you put garbage in, you will get garbage out. We should use AI carefully and for good causes only," he concluded.
The discussion underscored AI's potential to revolutionize the film industry while highlighting the need for ethical considerations and responsible use. The panelists' insights provided valuable perspectives on the future of filmmaking in the age of AI.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ଦ ମ୍ୟାଜିକ୍ ଅଫ୍ ଏଆଇ (ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ)’ ଶୀର୍ଷକ ଏମଆଇଏଫଏଫ୍ ଆଲୋଚନା : ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଲାଭ ଏବଂ କ୍ଷତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ
17 JUN 2024 6:30PM by PIB Bhubaneswar
ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ (ଏମଆଇଏଫଏଫ) ୨୦୨୪ରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ବା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ)ର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଏକ ବୌଦ୍ଧିକ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ‘ଦ ମ୍ୟାଜିକ୍ ଅଫ୍ ଏଆଇ’ ଶୀର୍ଷକ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଏଆଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପରିସର, ପ୍ରୟୋଗ ଏବଂ ନୈତିକ ବିଚାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏଆଇର ଲାଭ ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ତ୍ରୁଟି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର ଜଣାଶୁଣା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ଏଆଇ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସମେତ ତ୍ରିବେନ୍ଦ୍ରମର ବରିଷ୍ଠ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ତଥା ଏଆଇ ବିଶେଷଜ୍ଞ; ସୋସାଇଟି ଅଫ୍ ମୋସନ୍ ପିକ୍ଚର୍ ଆଣ୍ଡ ଟେଲିଭିଜନ ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ, ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଐତିହ୍ୟ ମିଶନର ବୈଷୟିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ନିର୍ଗୁଡକର; ଫାୟାରଫ୍ଲାଇ କ୍ରିଏଟିଭ୍ ଷ୍ଟୁଡିଓର ସହପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସନତ ପି.ସି. ଏବଂ ଚିତକାରା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଆନିମେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ୍ ଡିନ୍ ସଞ୍ଜୟ ଜାଙ୍ଗିଡ୍। ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ ଅଧୀନ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରସାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିଜ୍ଞାନ ଯୋଗାଯୋଗକାରୀ ତଥା ବିଜ୍ଞାନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର କ୍ୟୁରେଟର ଡ. ନିମିଷ କପୁର ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ।
ଶଙ୍କର ରାମକ୍ରିଷ୍ଣନ୍ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଏଆଇ ଆଣିଥିବା ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଆଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟକୁ ହ୍ରାସ କରି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସେଟ୍ ରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏଆଇ ମାନବ ଶ୍ରମର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହ୍ରାସ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାର ବିପଦ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏଆଇ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍ ରେ ସବୁ ପ୍ରକାର କାମ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମ ପାଇଁ କାମ କରି ଆମକୁ ଅଳସୁଆ କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ରଖିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଉଜ୍ଜ୍ୱଲ ନିର୍ଗୁନକର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଅପଡେଟ୍ ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରିବା ପାଇଁ ଡାଟାରେ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ଏଆଇ ଏବଂ ନୂତନ, ସମାନ ଡାଟା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଡାଟାରୁ ଶିଖିଥିବା ଜେନେରେଟିଭ୍ ଏଆଇ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ବିଷୟରେ ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତରେ ନବାଗତ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଏଆଇର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଷ୍ଟୋରିବୋର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲେ ଏଆଇ କିପରି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଉପାଦାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ନିର୍ଗୁଙ୍କର କହିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ନୈତିକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ।
ସନତ ପିସି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଆତ୍ମଚିନ୍ତା ବା ସେଲ୍ଫ ଥିଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ କାହାଣୀ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । କୌଣସି ସଫ୍ଟୱେର କିମ୍ବା ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କିପରି ମଣିଷ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୁଏ ଏବଂ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏଆଇକୁ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ।
ସଞ୍ଜୟ ଜାଙ୍ଗିଡ ଏଆଇର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଭଳି ଅତୀତର ବୈଷୟିକ ବିପ୍ଳବ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ। ସେ ନୈତିକ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଏଆଇକୁ ସର୍ଟକଟ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର ନ କରିବାକୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ । ‘‘ଯଦି ଆପଣ ଅଳିଆ ପକାଇବେ, ତେବେ ଆପଣ ଅଳିଆ ହିଁ ପାଇବେ। ଆମେ ଏଆଇକୁ ସତର୍କତାର ସହ ଏବଂ କେବଳ ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ,’’ ସେ କହିଥିଲେ।
ନୈତିକ ବିଚାର ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏଆଇର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଏଆଇର ଯୁଗରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।