Ministry of Education
Ministry of Education issues advisory to States/UTs to ensure RTE entitlements and nutritional support under PM-Poshan to Children with Special Needs
13 JUN 2024 4:45PM by PIB Delhi
In a significant step towards realizing the vision of the NEP 2020, the Department of School Education & Literacy (DoSEL), Ministry of Education, Government of India, issued a comprehensive advisory to all States and Union Territories (UTs) on 7 June 2024. The advisory emphasizes the need for necessary measures to ensure that all Children with Special Needs (CwSN), studying in government/government-aided inclusive, home-based or special schools are provided with RTE entitlements, such as free uniforms, free textbooks, interventions under the Inclusive Education component of Samagra Shiksha Scheme, and mid-day meal under PM POSHAN, if need be in the form of dry ration or Direct Benefit Transfer.
The issued advisory is a notable move by the Ministry as it specifically addresses the nutritional needs of the CwSN students of Special Schools under the Social Welfare Department and also students with severe and multiple disabilities enrolled in home-based education by extending the coverage of its centrally sponsored PM Poshan scheme; either in the form of dry rations or DBT as the case may be.
The aim is to ensure the NEP 2020 objective of providing access to quality education for all including CwSN thereby realizing their Right to Education and promoting inclusive education.
The National Education Policy 2020 emphasises that the education system must aim to attain equity and inclusion of all children including CwSN as defined under the Right of Persons with Disabilities Act, 2016. The Samagra Shiksha scheme of the Ministry is fully integrated with the objectives of NEP 2020.
The Right to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009, mandates that all children between the age of 6 and 14 years have the right to free and compulsory education. RTE Entitlements is one of the major interventions across all levels of school education under the Centrally sponsored Samagra Shiksha Scheme. Financial support is provided to States/UTs for these RTE entitlements comprising of free uniforms; free textbooks; reimbursement towards expenditure incurred for 25% of admissions under Section 12 (1) (c), RTE Act, special training for age-appropriate admission of out-of-school children at the elementary level, etc.
The Inclusive Education (lE) component within the Samagra Shiksha program strives to guarantee fair access to high-quality education for CwSN by furnishing them with essential academic assistance and resources. This initiative offers financial assistance to CwSN through targeted interventions, including organizing identification and assessment camps, supplying aids, appliances, and assistive devices, facilitating transportation, providing scribe and escort allowance support, offering Braille books and large print books, granting stipends for girls with special needs, and providing teaching-learning materials. These efforts aim to effectively cater to their distinctive educational needs within mainstream schools.
Additionally, the Centrally sponsored PM POSHAN scheme provides nutritional support to children from pre-primary to Class VIII of government and government-aided schools.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପିଏମ-ପୋଷଣ ଅଧୀନରେ ଆରଟିଇ ଅଧିକାର ଏବଂ ପୋଷଣ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରିଛି ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
13 JUN 2024 4:45PM by PIB Bhubaneswar
ଏନଇପି ୨୦୨୦ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ (ଡିଓଏସଇଏଲ) ୭ ଜୁନ ୨୦୨୪ରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ)କୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଆଡଭାଇଜରୀ ଜାରି କରିଛି । ସରକାରୀ/ସରକାରୀ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ, ଗୃହ ଭିତ୍ତିକ କିମ୍ବା ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢୁଥିବା ସମସ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ପିଲା (ସିଡବ୍ଲୁଏସଏନ୍) ଙ୍କୁ ମାଗଣା ୟୁନିଫର୍ମ, ମାଗଣା ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ, ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଯୋଜନାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଉପାଦାନ ଅଧୀନରେ ସାମିଲ୍‌ ଏବଂ ଶୁଖିଲା ରାସନ କିମ୍ବା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଆକାରରେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଭଳି ଆରଟିଇ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଏହି ଆଡଭାଇଜରିରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଆଡଭାଇଜରୀ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ, କାରଣ ଏହା ବିଶେଷ କରି ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଦ୍ୟାଳୟର ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସଏନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ପିଏମ୍ ପୋଷଣ ଯୋଜନାର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି କରି ଗୃହ ଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷାରେ ନାମ ଲେଖାଇଥିବା ଗୁରୁତର ଏବଂ ବହୁବିଧ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପୁଷ୍ଟିକର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ; ଯାହାକି ଶୁଖିଲା ରାସନ କିମ୍ବା ଡିବିଟି ଆକାରରେ ହୋଇପାରେ ।
ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସଏନ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ଏନଇପି ୨୦୨୦ ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଅଧିକାରକୁ ସାକାର କରିବା ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଅଧିକାର ଆଇନ, ୨୦୧୬ ଅନୁଯାୟୀ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସଏନ ସମେତ ସମସ୍ତ ପିଲାଙ୍କ ସମାନତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ହାସଲ କରିବା ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଯୋଜନା ଏନଇପି ୨୦୨୦ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ।
ମାଗଣା ଓ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ଅଧିକାର ଆଇନ, ୨୦୦୯ ଅନୁଯାୟୀ ୬ ରୁ ୧୪ ବର୍ଷ ବୟସର ସମସ୍ତ ପିଲାଙ୍କୁ ମାଗଣା ଓ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷାର ଅଧିକାର ମିଳିବ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷାର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଆରଟିଇ ଅଧିକାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଅଟେ । ମାଗଣା ୟୁନିଫର୍ମ କୁ ମିଶାଇ ଏହି ଆରଟିଇ ଅଧିକାର ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ; ମାଗଣା ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ; ଧାରା ୧୨(୧) (ସି), ଆରଟିଇ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ୨୫% ନାମଲେଖା ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ତରରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଛାଡ଼ିଥିବା ପିଲାଙ୍କ ଉପଯୁକ୍ତ ନାମଲେଖା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଇତ୍ୟାଦି ବାବଦରେ ଭରଣା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମନ୍ବିତ ଶିକ୍ଷା (ଏଲଇ) ଉପାଦାନ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ଏନ୍ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଶୈକ୍ଷିକ ସହାୟତା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ପ୍ରଦାନ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ୍ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ । ପରିଚୟ ଓ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ, ସହାୟକ ଉପକରଣ, ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସହାୟକ ଉପକରଣ ଯୋଗାଣ, ପରିବହନ ସୁବିଧା, ଲେଖକ ଓ ଏସ୍କର୍ଟ ଭତ୍ତା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ, ବ୍ରେଲ୍ ପୁସ୍ତକ ଓ ବଡ଼ ପ୍ରିଣ୍ଟ୍ ବୁକ୍ ପ୍ରଦାନ, ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଷ୍ଟାଇପେଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇଦେବା ଭଳି ଟାର୍ଗେଟ୍ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ଏନ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତର ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିକ୍ଷାଗତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପୂରଣ କରିବା ଏହି ପ୍ରୟାସର ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାୟୋଜିତ ପିଏମ୍ ପୋଷଣ ଯୋଜନାରେ ସରକାରୀ ଓ ସରକାରୀ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରାକ୍-ପ୍ରାଥମିକରୁ ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଲାଙ୍କୁ ପୋଷକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।