Ministry of Information & Broadcasting
Secretary (I&B) and Secretary (AYUSH) review preparations for outreach activities of International Day of Yoga 2024
Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman Awards to be awarded
07 JUN 2024 5:10PM by PIB Delhi
Ministry of Information & Broadcasting (I&B) and the Ministry of AYUSH have initiated the preparations for organisation of International Day of Yoga (IDY) 2024. Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting (I&B) and Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH reviewed media and outreach activities for the upcoming IDY 2024 celebrated annually on 21st June, here today.
The Media Units of the Ministry of Information & Broadcasting are preparing to organise a variety of program activities to create awareness about the Common Yoga Protocol (CYP) along with awareness about the benefits of practising Yoga. Key activities are planned by various media units including Press Information Bureau, Prasar Bharati, New Media Wing, and others.
Public Service Broadcaster, Prasar Bharati would be broadcasting and telecasting different programs through Doordarshan (DD)/All India Radio (AIR) Network. Doordarshan would be broadcasting programmes/interviews with Yoga experts along with telecasting special LIVE morning shows.
Akashvani will broadcast programmes to promote Yoga as a way of life and for the overall wellness of people, in collaboration with ‘Morarji Desai National Institute of Yoga’, an autonomous organisation under the Ministry of AYUSH. The Ministry of AYUSH has prepared a ‘Yoga Geet’ which would be shared across all media platforms.
The Ministry of I&B would continue with the initiative of encouraging private media organisations with Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS). Ministry of Information & Broadcasting had instituted the Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) on 09.06.2023 for recognizing the contribution of Media Houses/Companies in Print, TV and Radio in spreading the message of Yoga. The award categories include ‘Best Media Coverage in Yoga in Newspaper’, ‘Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (TV)’ and ‘Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (Radio)’. The Awards for this year, along with the awards of last year's, would be presented at a later date after the completion of this year’s celebrations.
The New Media Wing (NMW) would be conducting activities like ‘Yoga with Family’ contest through Ministry of I&B’s social media accounts as a challenge for families to do Yoga together and upload reels using the Yoga Geet. A ‘Yoga Quiz - Guess the Aasan’ will also be organised. The IDY 2024 Podcast will be released.
Apart from this, various Media Units and Organizations of Ministry of I&B will organise sessions/workshops on yoga as a run-up to IDY. Yoga camps, seminars, etc., will also be conducted this year to promote yoga and wellness among the employees.
The scale and the level of celebration of the IDY has been increasing every year since the recognition of June 21 as the “International Yoga Day”. Prime Minister Shri Narendra Modi has been at the fore-front of the efforts of the Government to take Yoga to the world. On the occasion of the 9th International Day of Yoga 2023, Prime Minister had led the festivities at the UN headquarters in 2023 attended by delegates from 135 nations. A Guinness World Record was set with 135 nations participating in the Yoga celebration. The event was also celebrated on a larger scale with new initiatives. The main national event organised in Jabalpur, Madhya Pradesh saw over 15,000 enthusiastic participants demonstrating the Common Yoga Protocol (CYP) in the presence of Vice President, Shri Jagdeep Dhankar.
In addition, the ‘Ocean Ring of Yoga’ saw naval personnel from 19 ships across 34 countries participating in yoga demonstrations with support of the Ministries of Defence, External Affairs, and Ports Shipping, and Waterways. Yoga demonstrations were held from the Arctic to Antarctica, including India's research bases, Himadri and Bharati. The Indian armed forces created the ‘Yoga Bharatmala’ and coastal demonstrations were termed ‘Yoga Sagarmala.’
At the grassroots levels, the ‘Har Aangan Yoga’ initiative connected with rural communities, organising yoga sessions at Panchayats, Anganwadi centres, and schools, covering around 200,000 locations. The estimated participation in the IDY 2023 was 23.4 crore.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
সেক্রেতরী (I&B) অমসুং সেক্রেতরী (আয়ুশ)না মালেমগী য়োগ নুমিৎ 2024গী আউৎরীচ এক্তিবিতীশিংগীদমক শেম-শারিবশিং য়েংশিনখ্রে
অন্তর্রাস্ত্রীয় য়োগ দিৱস মীদিয়া সম্মান এৱার্দশিং পীগদৌরি
07 JUN 2024 5:10PM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয় (I&B) অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়না মালেমগী য়োগ নুমিৎ (IDY) 2024 পাঙথোক্নবা শেম শাবা হৌখ্রে। ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয় (I&B)গী সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জয় জাজু অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, বৈদ্য রাজেশ কোতেচানা জুন 21দা চহিগী ওইনা পালন তৌরিবা IDY 2024গীদমক ঙসি মীদিয়া অমসুং আউৎরীচ এক্তিবিতীশিং য়েংশিনখ্রে।
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী মীদিয়া য়ুনিৎশিংনা য়োগ তৌবগী কান্নবশিংগী মতাংদা এৱেরনেস পীবগা লোয়ননা কম্মন য়োগ প্রোতোকল (CYP)গী মতাংদা এৱেরনেস পীনবা প্রোগ্রাম এক্তিবিতী কয়ামরুম পাঙথোক্নবা শেম-শারি। প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো, প্রসার ভারতী, ন্যু মীদিয়া ৱিং, অমসুং অতৈ য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মীদিয়া য়ুনিৎ শিনা মরু ওইবা এক্তিবিতীশিং থৌরাং তৌরি।
পব্লিক সর্ভিস ব্রোদকাস্তর, প্রসার ভারতীনা দুরদর্শন (DD)/ওল ইন্দিয়া রেদিও (AIR) নেৎৱার্ক্কী খুত্থাংদা তোঙান-তোঙানবা প্রোগ্রামশিং ব্রোদকাস্তিং অমসুং তেলিকাস্তিং তৌগনি। দুরদর্শন্না স্পেসিএল লাইব মোর্নিং শো তেলিকাস্ত তৌবগা লোয়ননা য়োগ এক্সপর্তশিংগা লোয়ননা প্রোগ্রামশিং/ইন্তর্ভ্যুশিং ব্রোদকাস্ত তৌগনি।
অকাশবানিনা য়োগ অসি পুন্সিগী শরুক অমা ওইনা অমসুং মীয়াম্না হকচাং ফনা লৈনবগী প্রমোৎ তৌনবা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা ওতোনোমস ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা ‘মোরাজী দেসাই নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগ’গা চুংশিন্নদুনা প্রোগ্রামশিং ব্রোদকাস্ত তৌগনি। আয়ুশ মন্ত্রালয়না মীদিয়া প্লেৎফোর্ম পুম্নমক্তা শিয়র তৌনবা ‘য়োগ গীত’ অমা শেমখি।
I&B মন্ত্রালয়না অন্তর্রাস্ত্রীয় য়োগ দিৱস মীদিয়া সম্মান (AYDMS)গা লোয়ননা প্রাইবেৎ মীদিয়া ওর্গনাইজেসনশিং পুক্নিং থৌগৎনবা ইনিসিএতিব মখা চত্থগনি। য়োগগী পাউজেল শন্দোকপদা প্রিন্ত, TV অমসুং রেদিওদা মীদিয়া হাউসশিং/কম্পনীশিংনা শরুক তম্মিবা অদু শকখঙনবা 09.06.2023দা অন্তর্রাস্ত্রীয় য়োগ দিৱস মীদিয়া সম্মান (AYDMS) অসি ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না শেমখি। এৱার্দ কেতগোরীশিংদা ‘বেস্ত মীদিয়া কবরেজ ইন য়োগ ইন ন্যুজপেপর’, ‘বেস্ত মীদিয়া কবরেজ ইন য়োগ ইন ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়া (TV)’ অমসুং ‘বেস্ত মীদিয়া কবরেজ ইন ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়া (রেদিও)’ য়াওরি। চহি অসিগী এৱার্দশিং অসিদা মমাং চহিগী এৱার্দশিংগা লোয়ননা চহি অসিগী পালন থৌরম লোইরবা মতুংদা পীগনি।
ন্যু মীদিয়া ৱিং (NMW)না ইমুং মনুংনা পুন্না য়োগ তৌনবা অমসুং য়োগ গীৎ শিজিন্নদুনা রিলশিং অপলোদ তৌনবগী চেলেঞ্জ অমা ওইনা I&B মন্ত্রালয়গী সোসিএল মীদিয়া একাউন্তশিংগী খুত্থাংদা 'য়োগ ৱিথ ফেমিলি' কন্তেস্তগুম্বা এক্তিবিতীশিং পাঙথোক্কনি। "য়োগা ক্বিজ - গেস দি আসন"সু পাঙথোক্কনি। IDY 2024 পোদকাস্ত রিলিজ তৌগনি।
মসিগী মথক্তা, IDYগী রন-অপ ওইনা I&B মন্ত্রালয়গী তোঙান তোঙানবা মীদিয়া য়ুনিৎশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংনা য়োগগী সেসনশিং/ৱার্কশোপশিং পাঙথোক্কনি। এমপ্লোয়ীশিংগী মরক্তা য়োগ অমসুং ৱেলনেস প্রমোৎ তৌনবা চহি অসিদা য়োগ কেম্পশিং, সেমিনারশিং অসিনচিংবা পাঙথোক্কনি।
জুন 21 অসি "ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দে" ওইনা শকখঙখিবদগী চহি খুদিংগী IDY পাঙথোকপগী চাং অমসুং থাক অসি হেনগৎলক্লি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়োগবু মালেমদা য়ৌহন্নবা সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা মাংজিল থারি। 2023দা পাঙথোকখিবা 9শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক 135গী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখিবা 2023দা UNহেদক্বার্তর্স্তা পাঙথোকখিবা থৌরম অদু লুচিংখি। য়োগগী থৌরম অসিদা লৈবাক 135না শরুক য়াদুনা গিনিয়স ৱর্ল্দ রেকোর্দ অমা শেমখি। থৌরম অসি অনৌবা খোঙথাং কয়াগা লোয়ননা পাক-শন্না পাঙথোকখি। মধ্য প্রদেশকী জবলপুরদা পাঙথোকখিবা মরুওইবা নেস্নেল ইভেন্ত অসিদা কমন যোগ প্রোতোকোল (CYP) উৎনবা থৱায় য়াওবা মীওই 15,000 হেনবনা উপ-রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনকরগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
মসিগী মথক্তা, "ওসিন রিং ওফ য়োগ" অসিদা লৈবাক 34দগী লাকপা জহাজ 19দগী নেভেল পর্সনেলশিংনা দিফেন্স, এক্সতর্নেল এফিয়র্স, পোর্তস শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়শিংগী মতেংগা লোয়ননা য়োগগী থৌরমশিংদা শরুক য়াখি। ভারতকী রিসর্স বেজশিং, হিমাদ্রি অমসুং ভারতী য়াওনা আর্ক্তিকতগী এন্তার্ক্তিকতা য়োগগী থৌরম কয়া পাঙথোকখি। ভারতকী লান্মীশিংনা "যোগ ভারতমালা" শেমখি অমসুং কোস্তেল দেমোনস্ত্রেসনশিংবু "যোগ সাগরমালা" হায়না কৌখি।
গ্রাসরুৎ লেবেলদা রুরেল কম্ম্যুনিতীশিংদা ‘হর আঙ্গন য়োগ’ ইনিসিএতিবনা কন্নেক্ত তৌখি, পঞ্চায়ৎ, অঙ্গনৱাদি সেন্তর অমসুং স্কুলশিংদা য়োগ সেসনশিং পাঙথোকখি, মসিনা মফম 200,000 কবর তৌখি। IDY 2023গী এস্তিমেৎ তৌবা পার্তিসিপেসন অসি করোর 23.4 ওইখি।