Ministry of Information & Broadcasting
Secretary (I&B) and Secretary (AYUSH) review preparations for outreach activities of International Day of Yoga 2024
Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman Awards to be awarded
07 JUN 2024 5:10PM by PIB Delhi
Ministry of Information & Broadcasting (I&B) and the Ministry of AYUSH have initiated the preparations for organisation of International Day of Yoga (IDY) 2024. Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting (I&B) and Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH reviewed media and outreach activities for the upcoming IDY 2024 celebrated annually on 21st June, here today.
The Media Units of the Ministry of Information & Broadcasting are preparing to organise a variety of program activities to create awareness about the Common Yoga Protocol (CYP) along with awareness about the benefits of practising Yoga. Key activities are planned by various media units including Press Information Bureau, Prasar Bharati, New Media Wing, and others.
Public Service Broadcaster, Prasar Bharati would be broadcasting and telecasting different programs through Doordarshan (DD)/All India Radio (AIR) Network. Doordarshan would be broadcasting programmes/interviews with Yoga experts along with telecasting special LIVE morning shows.
Akashvani will broadcast programmes to promote Yoga as a way of life and for the overall wellness of people, in collaboration with ‘Morarji Desai National Institute of Yoga’, an autonomous organisation under the Ministry of AYUSH. The Ministry of AYUSH has prepared a ‘Yoga Geet’ which would be shared across all media platforms.
The Ministry of I&B would continue with the initiative of encouraging private media organisations with Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS). Ministry of Information & Broadcasting had instituted the Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) on 09.06.2023 for recognizing the contribution of Media Houses/Companies in Print, TV and Radio in spreading the message of Yoga. The award categories include ‘Best Media Coverage in Yoga in Newspaper’, ‘Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (TV)’ and ‘Best Media Coverage in Yoga in Electronic Media (Radio)’. The Awards for this year, along with the awards of last year's, would be presented at a later date after the completion of this year’s celebrations.
The New Media Wing (NMW) would be conducting activities like ‘Yoga with Family’ contest through Ministry of I&B’s social media accounts as a challenge for families to do Yoga together and upload reels using the Yoga Geet. A ‘Yoga Quiz - Guess the Aasan’ will also be organised. The IDY 2024 Podcast will be released.
Apart from this, various Media Units and Organizations of Ministry of I&B will organise sessions/workshops on yoga as a run-up to IDY. Yoga camps, seminars, etc., will also be conducted this year to promote yoga and wellness among the employees.
The scale and the level of celebration of the IDY has been increasing every year since the recognition of June 21 as the “International Yoga Day”. Prime Minister Shri Narendra Modi has been at the fore-front of the efforts of the Government to take Yoga to the world. On the occasion of the 9th International Day of Yoga 2023, Prime Minister had led the festivities at the UN headquarters in 2023 attended by delegates from 135 nations. A Guinness World Record was set with 135 nations participating in the Yoga celebration. The event was also celebrated on a larger scale with new initiatives. The main national event organised in Jabalpur, Madhya Pradesh saw over 15,000 enthusiastic participants demonstrating the Common Yoga Protocol (CYP) in the presence of Vice President, Shri Jagdeep Dhankar.
In addition, the ‘Ocean Ring of Yoga’ saw naval personnel from 19 ships across 34 countries participating in yoga demonstrations with support of the Ministries of Defence, External Affairs, and Ports Shipping, and Waterways. Yoga demonstrations were held from the Arctic to Antarctica, including India's research bases, Himadri and Bharati. The Indian armed forces created the ‘Yoga Bharatmala’ and coastal demonstrations were termed ‘Yoga Sagarmala.’
At the grassroots levels, the ‘Har Aangan Yoga’ initiative connected with rural communities, organising yoga sessions at Panchayats, Anganwadi centres, and schools, covering around 200,000 locations. The estimated participation in the IDY 2023 was 23.4 crore.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
সচিব (আইএণ্ডবি) আৰু সচিব (আয়ুষ) আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস ২০২৪-ৰ প্ৰচাৰ কাৰ্যকলাপৰ বাবে প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা কৰে
আন্তৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস মিডিয়া সন্মান বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব
07 JUN 2024 5:10PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় (আইএণ্ডবি) আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে আন্তৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আইডিৱাই) ২০২৪-ৰ আয়োজনৰ প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিছে। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজু আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচাই আজি ইয়াত ২১ জুনত বাৰ্ষিক ভাৱে উদযাপন কৰা আগন্তুক আইডিৱাই ২০২৪-ৰ বাবে সংবাদ মাধ্যম আৰু প্ৰচাৰ কাৰ্যকলাপৰ পৰ্যালোচনা কৰে।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ মিডিয়া ইউনিটসমূহে যোগাভ্যাসৰ লাভালাভ সম্পৰ্কে সজাগতাৰ লগতে উমৈহতীয়া যোগ প্ৰটোকল (চিৱাইপি) সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ বাবে বিভিন্ন কাৰ্যসূচী কাৰ্যকলাপ আয়োজন কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলাইআছে। প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্বন ব্যুৰো, প্ৰসাৰ ভাৰতী, নিউ মিডিয়া উইং আৰু অন্যান্যকে ধৰি বিভিন্ন মিডিয়া ইউনিটৰ দ্বাৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যকলাপৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
ৰাজহুৱা সেৱা সম্প্ৰচাৰক, প্ৰসাৰ ভাৰতীয়ে দূৰদৰ্শন (ডিডি)/অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ (এআইআৰ) নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে বিভিন্ন কাৰ্যসূচী সম্প্ৰচাৰ আৰু প্ৰচাৰ কৰিব। দূৰদৰ্শনে বিশেষ লাইভ মৰ্ণিং শ্ব’ সম্প্ৰচাৰৰ লগতে যোগ বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে কাৰ্যসূচী/সাক্ষাৎকাৰ সম্প্ৰচাৰ কৰিব।
আকাশবাণীয়ে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ স্বায়ত্ব সংগঠন ‘মোৰাৰজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠান’ৰ সহযোগত যোগক জীৱনৰ এক উপায় হিচাপে আৰু মানুহৰ সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ বাবে কাৰ্যসূচী সম্প্ৰচাৰ কৰিব। আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে এটা 'যোগ গীত' প্ৰস্তুত কৰিছে যিটো সকলো মিডিয়া প্লেটফৰ্মত ভাগ বতৰা কৰা হ’ব।
আই এণ্ড বি মন্ত্ৰালয়ে আন্তৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস মিডিয়া সন্মানৰ (এৱাইডিএমএছ) জৰিয়তে ব্যক্তিগত মাধ্যম সংগঠনসমূহক উৎসাহিত কৰাৰ উদ্যোগ অব্যাহত ৰাখিব। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে যোগৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰত প্ৰিণ্ট, টিভি আৰু ৰেডিঅ'ত মিডিয়া হাউচ/কোম্পানীৰ অৱদানক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে ০৯.০৬.২০২৩ তাৰিখে আন্তৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস মিডিয়া সন্মান (এৱাইডিএমএছ) প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। বঁটা শ্ৰেণীসমূহৰ ভিতৰত আছে ‘বাতৰি কাকতত যোগৰ শ্ৰেষ্ঠ মিডিয়া কভাৰেজ’, ‘ইলেক্ট্ৰনিক মিডিয়াত (টিভি) যোগৰ শ্ৰেষ্ঠ মিডিয়া কভাৰেজ’ আৰু ‘ইলেক্ট্ৰনিক মিডিয়াত (ৰেডিঅ’) যোগৰ শ্ৰেষ্ঠ মিডিয়া কভাৰেজ’। এই বছৰৰ বঁটাসমূহ, যোৱা বছৰৰ বঁটাসমূহৰ সৈতে, এই বছৰৰ উদযাপন সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত এটা তাৰিখত প্ৰদান কৰা হ’ব।
নিউ মিডিয়া উইঙে (এনএমডব্লিউ) আই এণ্ড বি মন্ত্ৰালয়ৰ ছ'চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টৰ জৰিয়তে 'পৰিয়ালৰ সৈতে যোগ' প্ৰতিযোগিতাৰ দৰে কাৰ্যকলাপ পৰিচালনা কৰিব যিটো পৰিয়ালবোৰৰ বাবে একেলগে যোগ কৰা আৰু যোগ গীত ব্যৱহাৰ কৰি ৰিল আপলোড কৰাৰ প্ৰত্যাহ্বান হ’ব। এটা ‘যোগ কুইজ – আসন অনুমান কৰক’ও আয়োজন কৰা হ'ব। আইডিৱাই ২০২৪ পডকাষ্ট মুকলি কৰা হ'ব।
ইয়াৰ উপৰিও, আই এণ্ড বি মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন মিডিয়া ইউনিট আৰু সংগঠনে আইডিৱাইৰ বাবে যোগৰ ওপৰত অধিৱেশন/কৰ্মশালা আয়োজন কৰিব। কৰ্মচাৰীসকলৰ মাজত যোগ আৰু সুস্থতা বৃদ্ধিৰ বাবে এই বছৰ যোগ শিবিৰ, আলোচনাচক্ৰ আদিও অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব।
২১ জুনক “আন্তৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস” হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াৰ পিছৰে পৰা প্ৰতি বছৰে আইডিৱাই উদযাপনৰ পৰিমাণ আৰু স্তৰ বৃদ্ধি পাই আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যোগক বিশ্বৰ সন্মুখলৈ যোৱাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰাথমিকতা আছে। ২০২৩ চনৰ ৯ম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৩ চনত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত ১৩৫ খন দেশৰ প্ৰতিনিধি উপস্থিত থকা উৎসৱৰ নেতৃত্ব দিছিল। যোগ উদযাপনত ১৩৫ খন ৰাষ্ট্ৰই অংশগ্ৰহণ কৰি গিনিছ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড স্থাপন কৰিছিল। অনুষ্ঠানটো নতুন পদক্ষেপৰ সৈতে বৃহত্তৰ পৰিসৰত উদযাপন কৰা হৈছিল। মধ্য প্ৰদেশৰ জবলপুৰত আয়োজিত মুখ্য ৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনকাৰৰ উপস্থিতিত ১৫,০০০ ৰো অধিক উৎসাহী অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে উমৈহতীয়া যোগ প্ৰটোকল (চিৱাইপি) প্ৰদৰ্শন কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু বন্দৰ জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সমৰ্থনত ৩৪ খন দেশৰ ১৯ খন জাহাজৰ নৌ সেনা কৰ্মীয়ে ‘যোগৰ মহাসাগৰীয় আঙুঠি’ত যোগ প্ৰদৰ্শনত অংশগ্ৰহণ কৰে। ভাৰতৰ গৱেষণা ঘাটি হিমাদ্ৰী আৰু ভাৰতীকে ধৰি আৰ্কটিকৰ পৰা এণ্টাৰ্কটিকালৈ যোগ প্ৰদৰ্শন অনুষ্ঠিত হৈছিল। ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে ‘যোগ ভাৰতমালা’ সৃষ্টি কৰিছিল আৰু উপকূলীয় প্ৰদৰ্শনক ‘যোগ সাগৰমালা’ বুলি অভিহিত কৰা হৈছিল।
প্ৰায় ২০০,০০০ স্থান সামৰি তৃণমূল পৰ্যায়ত, গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত 'হৰ অংগন যোগ' উদ্যোগ, পঞ্চায়ত, অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ আৰু বিদ্যালয়ত যোগ অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰা হ’ব। আইডিৱাই ২০২৩ ত আনুমানিক অংশগ্ৰহণ আছিল ২৩.৪ কোটি।