Ministry of Communications
DoT and MHA strike down on SMS scammers
27 MAY 2024 3:54PM by PIB Delhi
Department of Telecommunications (DoT), in collaboration with the Ministry of Home Affairs (MHA), has taken decisive action to protect citizens from potential SMS fraud through the Sanchar Saathi initiative.
Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C), MHA, provided information about misuse of eight SMS Headers for sending fraudulent communications for committing cyber-crime.
Action taken by DoT:
1. It was noted that more than 10,000 fraudulent messages were sent using these eight headers in the past three months.
2. These SMS Headers pertained to 8 different Principal Entities (PEs). Analysis was done for other SMS headers/templates owned by these PEs.
3. ⁠⁠All the 8 PEs along with the 73 SMS Headers and 1522 SMS content templates owned by them have been blacklisted.
4. None of these Principal Entities, SMS Headers or templates can now be used to send SMS through any telecom operator.
The DoT has prevented further potential victimization of citizens by blacklisting these entities. DoT reiterates its commitment to safeguarding citizens against cybercrime.
Citizens can report suspected fraud communications at Chakshu facility on Sanchar Saathi to help DoT in prevention of misuse of telecom resources for cyber-crime and financial frauds.
About Telemarketing SMSs/Calls
1. Prohibition of Mobile Numbers for Telemarketing: It is not permitted to use mobile numbers for telemarketing activities. If a consumer uses their telephone connection to send promotional messages, their connection will be liable for disconnection on the first complaint, and their name and address may be blacklisted for a period of two years.
2. Identifying Telemarketing Calls: Telemarketing calls can be identified by their prefixes: 180, 140, and 10-digit numbers are not permitted for telemarketing.
3. Reporting Spam: To report spam, dial 1909 or use the DND (Do Not Disturb) service.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
DOT অমসুং MHAনা SMS স্কেম্মরশিংগী মথক্তা থবক লৌখৎলক্লি
27 MAY 2024 3:54PM by PIB Imphal
তেলিকম্ম্যুনিকেসন বিভাগ (DoT)না গৃহ মন্ত্রালয় (MHA)গা খুৎশম্নদুনা সঞ্চার সাথি থৌরাংগী মখাদা শাশিন্নবা ওইবা য়াবা SMS শিংদগী মীয়াম্বু ঙাকথোক্নবগীদমক অকনবা খোঙথাং লৌখৎখ্রে। ইন্দিয়ন সাইবর ক্রাইম কোওর্দিনেসন সেন্তর (I4C), MHAনা সাইবর ক্রাইম চত্থনবগী শাশিন্নবা ৱারোলশিং থাবদা শীজিন্নবা SMS হেদর নিপান লান্না শীজিন্নবগী মতাংদা ঈ পাউ পীরক্লি।
DoT না লৌখৎখিবা থবকশিং:
1. হৌখিবা থা অহুম্লোম অসিদা হায়রিবা হেদর নিপান অসি শীজিন্নদুনা শাশিন্নবা মেসেজ 10,000 হেন্না থাবা থেংনরে।
2. হায়রিবা SMS হেদর নিপান অসিগী মপু ওইরিবা মরুওইবা এন্তাইতিশিংবু ব্লেক্লিস্ততা থমখ্রে।
3. হায়রিবা প্রিন্সিপাল এন্তাইতীশিং অসিনা মপু ওইবা SMS হেদর 73 অমসুং SMS 1,522 গী কন্তেন্ত তেমপ্লেতশিং অসি ব্লেক্লিস্ত তৌখ্রে।
4. হায়রিবা প্রিন্সিপাল এন্তাইতী, SMS হেদর নৎত্রগা তেমপ্লেতশিং অসি হৌজিক্তি তেলিকোম ওপরেতর অমত্তদা SMS থাবা য়াররোই।
DOTনা হায়রিবা এন্তাইতীশিং অসিবু ব্লেক্লিস্ত তৌদুনা মখা তানা মীয়ামদা অৱাবা তাহনবদগী থিংখ্রে। DOTনা মীয়াম্বু সাইবর ক্রাইমদগী ঙাকথোক্নবগী অচেৎপা ফিরেপ হন্না লৌখ্রে।
মখা তানা তেলিকোম রিসোর্সশিং শীজিন্নদুনা সাইবর ক্রাইম অমসুং ফাইনান্সিএল ফ্রোদ তৌবদগী DOTনা থিংবদা মতেং পাংবীনবা মীয়াম্না শাশিন্নবা ঈ পাউশিংবু সঞ্চার সাথিগী চকশু ফেসিলিতীদা রিপোর্ত তৌবীয়ু।
তেলিমার্কেতিং SMS/কোলশিংগী মরমদা
1. তেলিমার্কেতিংগীদমক মোবাইল নম্বরশিং অথিংবা থম্বাঃ তেলিমার্কেতিংগী থবক তৌনবগীদমক মোবাইল নম্বর শীজিন্নবা হায়বসি অথিংবা লৈ। করিগুম্বা কঞ্জুমর অমনা প্রোমোসনেল মেসেজ থানবগীদমক তেলিফোন কন্নেক্সন শীজিন্নবা তারবদি, মখোয়গী কন্নেক্সন অদু অহানবা কমপ্লেন লাকপদা ককপা য়াই অমসুং মখোয়গী মিং অমসুং লৈফম অদু চহি অনিগী ওইনা ব্লেক্লিস্ত তৌগনি।
2. তেলিমার্কেতিং কোলশিং খঙদোকপাঃ তেলিমার্কেতিং কোলশিং অসি মখোয়গী মমাংদা য়াওরিবা মশীংশিং অদুগী মতুং ইন্না খঙদোকপা য়াইঃ 180, 140, অমসুং 10 দিজিত নম্বরশিং অসি তেলিমার্কেতিংগীদমক শীজিন্নবদা অথিংবা লৈ।
3. স্পাম রিপোর্ত তৌবাঃ স্পাম রিপোর্ত তৌনবগীদমক 1909 দা দাইল তৌবীয়ু নৎত্রগা DND (দু নোত দিস্তর্ব) সর্ভিস শীজিন্নবীয়ু।