Ministry of Information & Broadcasting
FTII student bags ‘La Cinef’ Award at 77th Cannes Film Festival
“Sunflowers were the first ones to know” - film by FTII student Chidanand S Naik (Director) and his team shines at Cannes
Chidanand S Naik - one of the ‘75 Creative Minds of Tomorrow’ and FTII Student of 2022 batch
FTII alumni Santosh Sivan, Payal Kapadia, Maisam Ali among others, shine at Cannes
24 MAY 2024 3:15PM by PIB Delhi
“SUNFLOWERS WERE THE FIRST ONES TO KNOW”, a course end film by Chidanand Naik, a student of Film and Television Institute of India (FTII), received the Cannes’ La Cinef Award for Best Short at 77th Cannes Film Festival in France. The winner was officially announced on 23rd May 2024 at the festival where the student Director Shri Chidanand Naik received the award.
The film has been directed by Chidananda S Naik, shot by Suraj Thakur, edited by Manoj V and sound by Abhishek Kadam.
This is a historic moment for the Indian Cinema. Indian films have been receiving accolades at international stage, particularly FTII has performed remarkably well at Cannes with its students’ films being screened at the festival in past few years. The current recognition comes four years after another FTII student film ‘CATDOG’ won an award at 73rd Cannes. 77th Cannes Film Festival witnessed multiple entries from India in different categories. Many of the FTII’s alumni such as Payal Kapadia, Maisam Ali, Santosh Sivan, Chidanand S Naik and his team received recognition at this years’ Cannes.
“SUNFLOWERS WERE THE FIRST ONES TO KNOW” is a story of an elderly woman who steals the village's rooster, which throws the community into disarray. To bring the rooster back, a prophecy is invoked, sending the old lady's family into exile.
This FTII film is a production of the TV Wing’s One-year program where four students from different disciplines i.e. Direction, Electronic Cinematography, Editing, Sound worked together for one project as a year-end coordinated exercise. The film is directed by Chidananda S Naik, shot by Suraj Thakur, edited by Manoj V and sound by Abhishek Kadam. These students worked on the film as part of their final year coordinated exercise and passed out from FTII in 2023.
This is the first time a film by a student from 1-year Television course of FTII has been selected and won at the prestigious Cannes Film Festival. Before joining FTII in 2022, Chidanand S Naik was also selected as one of the 75 Creative Minds at 53rd International Film Festival of India (IFFI), an initiative of Ministry of I&B to recognize and support budding young artists in the field of Cinema.
Shri R. Madhavan, President of FTII has congratulated the entire student unit of the film. He said “Congratulations to Mr. Chidananda Naik and to the entire team of ‘Sunflowers Were the First Ones to Know’ for this very prestigious honour. May this be just the beginning of an illustrious career with many more extraordinary recognition and love. Also, a big cheer and respect to all staff and administration of FTII for churning out such world class talent.”
‘La Cinef’ is an official section of the festival aimed at encouraging new talents and recognises films from film schools across the world. The film was among 18 shorts (14 live-action and 4 animated films) selected from a total of 2,263 films submitted by 555 film schools all over the world.
FTII’s unique pedagogy & focus on practice based co-learning approach to education in the field of Cinema & Television have resulted in the Institute’s students and its alumni winning accolades in various National and International Film festivals over the years. The reception of this prestigious award is a historical achievement for Indian Cinema. Film and television Institute of India stands tall among the best Film schools in the world and made India Proud today.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
এফটিআইআইৰ ছাত্ৰৰ ৭৭ সংখ্যক কান্স চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত ‘লা চিনেফ’ বঁটা লাভ
এফটিআইআইৰ ছাত্ৰ চিদানন্দ এছ নাইক (পৰিচালক)ৰ ছবি "ছানফ্লাৱাৰ্ছ ৱেৰ দ্য ফাৰ্ষ্ট ৱানছ টু নো" আৰু তেওঁৰ দলটো কান্সত জিলিকি উঠিছে
চিদানন্দ এছ নাইক '৭৫ ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডছ অৱ টুমৰ'ৰ অন্যতম আৰু ২০২২ বেচৰ এফটিআইআইৰ ছাত্ৰ
24 MAY 2024 3:15PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় ফিল্ম এণ্ড টেলিভিছন ইনষ্টিটিউট (এফটিআইআই)ৰ ছাত্ৰ চিদানন্দ নাইকৰ পাঠ্যক্ৰমৰ শেষত নিৰ্মিত ছবি "ছানফ্লাৱাৰ্ছ ৱেৰ দ্য ফাৰ্ষ্ট ৱানছ টু নো"ই ফ্ৰান্সৰ ৭৭ সংখ্যক কান্স চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত শ্ৰেষ্ঠ চুটি ছবিৰ কান লা চিনেফ বঁটা লাভ কৰিছে। ২০২৪ চনৰ ২৩ মে’ত অনুষ্ঠিত হোৱা মহোৎসৱত বিজয়ীক আনুষ্ঠানিকভাৱে ঘোষণা কৰা হয় য’ত ছাত্ৰ পৰিচালক শ্ৰী চিদানন্দ নাইকে এই বঁটা লাভ কৰে।
ছবিখনৰ পৰিচালক চিদানন্দ এছ নাইক, চিত্ৰগ্ৰহণ কৰিছে সূৰজ ঠাকুৰে, সম্পাদনা মনোজ ভিৰ আৰু ছাউণ্ডট্ৰেক অভিষেক কদমৰ।
ভাৰতীয় চিনেমাৰ বাবে এয়া এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত ভাৰতীয় ছবিয়ে প্ৰশংসা লাভ কৰি আহিছে, বিশেষকৈ এফটিআইআইয়ে যোৱা কিছু বছৰত কান্স মহোৎসৱত নিজৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ছবি প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে উল্লেখযোগ্যভাৱে ভাল ফলাফল দেখুৱাইছে। ৭৩ নং কান্সত এফটিআইআইৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ আন এখন ছবি ‘কেটডগ’ই এই বঁটা লাভ কৰাৰ চাৰি বছৰৰ পাছত এই স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ৭৭ সংখ্যক কান্স চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত ভাৰতৰ পৰা বিভিন্ন শাখাত কেইবাটাও প্ৰৱেশ পত্ৰ লাভ কৰে। পায়ল কাপাড়িয়া, মৌছম আলী, সন্তোষ শিৱন, চিদানন্দ এছ নাইক আৰু তেওঁলোকৰ দলে এই বছৰৰ কান্সত স্বীকৃতি লাভ কৰে।
"Sunflowers Were the First Ones to Know" গাঁৱৰ কুকুৰা চুৰি কৰি সমাজত অশান্তিৰ সৃষ্টি কৰা এগৰাকী বৃদ্ধাৰ কাহিনী। কুকুৰাটোক ঘূৰাই আনিবলৈ এটা ভৱিষ্যদ্বাণী কৰা হয়, য’ত বৃদ্ধা মহিলাৰ পৰিয়ালক নিৰ্বাসনলৈ পঠিওৱা হয়।
এফটিআইআই ফিল্ম টিভি উইঙৰ বাবে এবছৰীয়া কাৰ্যসূচীৰ সৃষ্টি, য’ত বিভিন্ন শাখা অৰ্থাৎ পৰিচালনা, ইলেক্ট্ৰনিক চিনেমেট’গ্ৰাফী, সম্পাদনা, শব্দৰ চাৰিজন ছাত্ৰই বছৰৰ শেষত সমন্বিত কচৰৎ হিচাপে এটা প্ৰকল্পৰ বাবে একেলগে কাম কৰিছিল। ছবিখনৰ পৰিচালক চিদানন্দ এছ নাইকে, চিত্ৰগ্ৰহণ কৰিছে সূৰজ ঠাকুৰে, সম্পাদনা মনোজ ভিয়ে কৰিছে আৰু ছাউণ্ডট্ৰেক অভিষেক কদমৰ। এই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তেওঁলোকৰ চূড়ান্ত বৰ্ষৰ সন্মিলিত অনুশীলনৰ অংশ হিচাপে ছবিখনৰ কাম কৰিছিল আৰু ২০২৩ চনত এফটিআইআইৰ পৰা উত্তীৰ্ণ হৈছিল।
এয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে এফটিআইআইৰ বছৰীয়া টেলিভিছন পাঠ্যক্ৰমৰ ছাত্ৰৰ এখন ছবি প্ৰতিষ্ঠিত কান্স চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত নিৰ্বাচিত আৰু জয়ী হৈছে। ২০২২ চনত এফটিআইআইত অন্তৰ্ভুক্ত হোৱাৰ পূৰ্বে চিদানন্দ এছ নাইকক ৫৩ সংখ্যক ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত (আইএফএফআই) ৭৫টা ক্ৰিয়েটিভ মাইণ্ডৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপেও নিৰ্বাচিত কৰা হৈছিল, যি চিনেমাৰ ক্ষেত্ৰত উদীয়মান যুৱ শিল্পীসকলক চিনাক্ত কৰা আৰু সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ বাবে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ এক পদক্ষেপ আছিল।
এফটিআইআইৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী আৰ মাধৱনে ছবিখনৰ সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছে। তেওঁ কয়, “এই অতি প্ৰতিষ্ঠিত সন্মানৰ বাবে শ্ৰী চিদানন্দ নাইক আৰু “ছানফ্লাৱাৰ্ছ ৱেৰ দ্য ফাৰ্ষ্ট ৱানছ টু নো”ৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন। এয়ে কামনা যে তেওঁলোকে নিজৰ অসাধাৰণ পৰিচয় গঢ়ি তোলক আৰু মৰমেৰে এক উজ্জ্বল কেৰিয়াৰ আৰম্ভ কৰক। লগতে, এনে বিশ্বমানৰ প্ৰতিভাক লালন-পালন কৰাৰ বাবে এফটিআইআইৰ সকলো কৰ্মচাৰী আৰু প্ৰশাসনলৈ বহুত বহুত অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা।”
‘লা চিনেফ’ হৈছে এই উৎসৱৰ এটা আনুষ্ঠানিক খণ্ড যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে নতুন প্ৰতিভাক উৎসাহিত কৰা আৰু বিশ্বৰ চলচ্চিত্ৰ বিদ্যালয়ৰ ছবিক স্বীকৃতি দিয়া। এই ছবিখন বিশ্বৰ ৫৫৫খন চলচ্চিত্ৰ বিদ্যালয়ে দাখিল কৰা মুঠ ২,২৬৩খন ছবিৰ ভিতৰত নিৰ্বাচিত ১৮খন চুটি ছবি (১৪খন লাইভ-একচন আৰু ৪খন এনিমেটেড ছবি)ৰ ভিতৰত এখন আছিল।
এফটিআইআইৰ অনন্য শিক্ষাবিজ্ঞান আৰু চিনেমা আৰু টেলিভিছনৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষাৰ বাবে অনুশীলন ভিত্তিক সহ-শিক্ষণ পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ ফলত প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু ইয়াৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে বছৰ বছৰ ধৰি বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত প্ৰশংসা লাভ কৰিছে। এই সন্মানীয় বঁটা লাভ কৰাটো ভাৰতীয় চিনেমাৰ বাবে এক ঐতিহাসিক কৃতিত্ব। ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু টেলিভিছন প্ৰতিষ্ঠান বিশ্বৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰ বিদ্যালয় আৰু আজি ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰিছে।