Prime Minister's Office
PM presents first-ever National Creators Award
“The National Creators Award recognises the talent of our creator's community and celebrates their passion for driving a positive change”
“National Creator Awards is giving identity to the new era before its onset”
“Digital India campaign has created a new world of content creators”
“Our Shiv is Natraj, his dumroo produces Maheshwar Sutra, his Taandav lays the foundation for rhythm and creation”
“Youth with their positive actions have urged the government to look towards content creators”
“You forged an idea, innovated it and gave a life form on the screen. You are the MVPs of the internet”
“Content creation can help in rectifying incorrect perceptions about the country”
“Can we create content which brings awareness among the youth about the negative effects of drugs? We can say - Drugs are not cool”
“India has taken the resolve to become a developed nation by taking pride in hundred percent democracy”
“You are the digital ambassadors of India all over the world. You are the brand ambassadors of Vocal for Local”
“Let us start a Create on India Movement and share India’s stories, culture, heritage and traditions with the whole world. Let us Create on India and Create for the World”
08 MAR 2024 1:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi presented the first-ever National Creators Award today at Bharat Mandapam, New Delhi. He also had a brief interaction with the winners. The National Creators Award is an effort to recognize excellence and impact across domains, including storytelling, social change advocacy, environmental sustainability, education, and gaming among others. The award is envisioned as a launchpad for using creativity to drive positive change.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the venue of Bharat Mandapam chosen for the occasion and said that the National Creators have assembled on the same spot today where world leaders gave direction to the future at the G20 Summit.
The Prime Minister underlined that it is the country’s responsibility to walk side by side with the change of times and the advent of a new era and said that the nation is fulfilling that responsibility today with the first-ever National Creator Awards. “National Creator Awards is giving identity to the new era before its onset”, the Prime Minister remarked, highlighting the prowess to analyze the future beforehand. He expressed confidence that the National Creator Awards will establish a strong influence in the times to come by energizing the new era and respecting the creativity of the youth and the sensitivity towards the aspects of daily life. In the future, the Prime Minister said, National Creator Awards will become a huge source of inspiration for content creators and create an identity for their work. The Prime Minister congratulated the winners of the awards and also acknowledged the active participation of the contestants in a very short time. “The association of more than 2 lakh creative minds for the event is creating an identity for the nation itself”, he emphasized.
Noting that the first-ever National Creator Awards is taking place on the auspicious occasion of Maha Shivratri, the Prime Minister said that Lord Shiva is hailed as the creator of language, art and creativity. “Our Shiv is Natraj, his dumroo produces Maheshwar Sutra, his Taandav lays the foundation for rhythm and creation”, the Prime Minister said, as he conveyed his best wishes to everyone on Maha Shivratri.
The Prime Minister also noted the occasion of International Women’s Day today and congratulated the women who bagged the awards. He expressed pride in the participation of women in the creative field of India. He conveyed his best wishes to all the women on the occasion and also informed about the decision to reduce gas cylinder prices by Rs 100 drawing huge applause from those present.
Highlighting the impact of a multiplier effect of one scheme or policy on the development journey of the nation, the Prime Minister mentioned the data revolution in the last 10 years and the availability of low-cost data. He credited the Digital India campaign for the formation of a new world for content creators and lauded the efforts of the youth in this direction. “Youth with their positive actions have urged the government to look towards content creators”, the Prime Minister said congratulating them and crediting them for the inception of such awards.
The Prime Minister pointed out that no creator has ever engaged in a course for content creation as none existed and dwelled upon their journey from academics to content creation. “You are the writer, director, producer and editor of your own projects”, PM Modi emphasized noting the collective capability of such talent. “You forged an idea, innovated and gave it a life form on the screen. You have not only introduced the world to your capabilities but have also shown them the world”, the Prime Minister said, lauding the courage and determination of the content creators. He acknowledged the impact of the content all around India and said, “You are the MVPs of the internet.”
The Prime Minister stated that the collaboration of content and creativity grows engagement, collaboration of content and digital brings transformation, and collaboration of content with purpose shows impact. Shri Modi requested the content creators to bring inspiration through content and recalled raising the issue of disrespect towards women from the Red Fort. He urged them to forward the spirit of equality among parents while raising boys and girls. He laid down the approach for content creators to associate with society and take this attitude to every household. He urged content creators to showcase the capabilities of Nari Shakti of India and gave ideas of a mother conducting her daily tasks and women from rural and tribal areas engaging in economic activity. “Content creation can help in rectifying incorrect perceptions”, the Prime Minister said.
Underlining that the Swachh Bharat campaign is a never-ending endeavor, the Prime Minister mentioned a recent video of a tiger picking up a plastic bottle and urged the content creators to continue working in this direction. He suggested creating more awareness on serious issues of mental health and stress among children and also focusing on content creation in local languages. The Prime Minister also praised a short movie on the issue that he watched around 15 years ago. Prime Minister Modi also touched upon Pariksha Pe Charcha program where he gets the chance to connect with children to hear them out before exams. Shri Modi recommended creating content that highlights the negative effects of drugs on the youth and said, “We must say - Drugs are not cool”, he added.
The Prime Minister drew attention to the upcoming Lok Sabha elections and expressed confidence in meeting the content creators next year as well. “This is not Modi’s guarantee, but the guarantee of 140 crore citizens of India”, PM Modi said. He urged them to create awareness among the youth and first-time voters in the country to instill the feeling that voting is not carried out to declare winners and losers in an election but to become a part of the decision-making process that crafts the future of such a massive country. He noted that even though many nations became prosperous in different ways, they eventually opted for democracy. “India has taken the resolve to become a developed nation by taking pride in hundred percent democracy”, the Prime Minister said. He laid down the expectations from the youth and their contribution to making India a model for the world and also emphasized the need to bring out the inherent strength of the disabled people of India with the power of social media.
Throwing light on India’s growing influence in the world, the Prime Minister spoke about the power of the Tricolour that was witnessed during the evacuation of students from Ukraine. Even though the atmosphere and feeling of the world towards India has changed, the Prime Minister stressed giving more emphasis on transforming the country’s image. PM Modi recalled his interaction with a computer engineer working as an interpreter for the government of the invitee nation during one of his foreign visits who asked him about India being the land of snake charmers and witchcraft. The Prime Minister explained that even though India was extremely powerful in those days, its power has now been centered to a computer mouse that shapes the direction of the world.
“You are the digital ambassadors of India all over the world. You are the brand ambassadors of Vocal for Local”, PM Modi remarked. He recalled his visit to Srinagar yesterday and mentioned his interaction with a beekeeping entrepreneur who created a global brand with the power of Digital India.
The Prime Minister exhorted, “Come, let us start a Create on India Movement. Let us share India’s stories, culture, heritage and traditions with the whole world. Let us Create on India and Create for the World.” He urged them to engage the global audience to create content that not only makes for maximum likes for the creator but also the country. Noting the curiosity of the world towards India, the Prime Minister urged content creators to develop work in UN languages such as German, French, Spanish etc to amplify their reach. Shri Modi recalled his latest interaction with Bill Gates about AI and informed about the Cabinet’s approval for the IndiaAI Mission. Crediting the youth of India and its talent, the Prime Minister touched upon the Semiconductor Mission and expressed confidence that India will lead the way similar to the adoption of 5G technology. He also stressed making use of languages prevailing in neighboring nations to enhance relationships. The Prime Minister informed the gathering about the use of AI to translate his ongoing speech in different languages in a short time and sourcing photographs from NaMo app.
The Prime Minister underlined that the potential of content creators can take India's branding to a new height at the national and international levels. He highlighted the power of creativity and gave the example of visualizing excavated artefacts that have the potential to take the viewer back to the same era to experience it. Concluding the address, the Prime Minister acknowledged India’s power of creativity to become a catalytic agent for its development. He congratulated everyone on the occasion and also hailed the efforts of the jury who went through more than 2 lakh applicants in a short time.
Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw was present on the occasion among others.
Background
The National Creator Award has witnessed exemplary public engagement. In the first round, more than 1.5 lakh nominations across 20 different categories were received. Subsequently, in the voting round, about 10 lakh votes were cast for digital creators in various award categories. Following this, 23 winners, including three international creators, were decided. This overwhelming public engagement is testimony that the award truly reflects the people's choice.
The award is being provided across twenty categories including the Best Storyteller Award; The Disruptor of the Year; Celebrity Creator of the Year; Green Champion Award; Best Creator For Social Change; Most Impactful Agri Creator; Cultural Ambassador of The Year; International Creator award; Best Travel Creator Award; Swachhta Ambassador Award; The New India Champion Award; Tech Creator Award; Heritage Fashion Icon Award; Most Creative Creator (Male & Female); Best Creator in Food Category; Best Creator in Education Category; Best Creator in Gaming Category; Best Micro Creator; Best Nano Creator; Best Health and Fitness Creator.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
08 MAR 2024 1:45PM by PIB Bhubaneswar
"ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ଆମର ସ୍ରଷ୍ଟାଙ୍କ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିଭାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଏ ଏବଂ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଆଗ୍ରହକୁ ପାଳନ କରେ"
"ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାରର ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି"
"ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି"
"ଆମର ଶିବ ହେଉଛନ୍ତି ନଟରାଜ, ତାଙ୍କ ଡମରୁ ମହେଶ୍ୱର ସୂତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି, ତାଙ୍କ ତାଣ୍ଡବ ଲୟ ଏବଂ ସୃଷ୍ଟିର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି"
"ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ସରକାରଙ୍କୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ଆଡ଼କୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି"
"ଆପଣ ଏକ ଧାରଣା ଗଢ଼ିଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ନୂତନତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପରଦାରେ ଏକ ଜୀବନ ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଏମଭିପି "
"ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଦେଶ ବିଷୟରେ ଭୁଲ ଧାରଣାକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ"
"ଆମେ କ'ଣ ଏପରି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା ଯାହା ନିଶାର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ଆଣିଥାଏ? ଆମେ କହିପାରିବା - ନିଶା ଆକର୍ଷଣୀୟ ନୁହେଁ"
"ଭାରତ ଶହେ ପ୍ରତିଶତ ଗର୍ବ କରି ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି" "ଗଣତନ୍ତ୍ର"
"ଆପଣମାନେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ। ଆପଣମାନେ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ବ୍ରାଣ୍ଡ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ"
"ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏକ କ୍ରିଏଟ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର କାହାଣୀ, ସଂସ୍କୃତି, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ କ୍ରିଏଟ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ କ୍ରିଏଟ୍ ଅନ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ"
ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି: ୦୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ଅପରାହ୍ନ ୧.୪୫ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ହେଉଛି କାହାଣୀ କହିବା, ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମର୍ଥନ, ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିରତା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗେମିଂ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଏହି ପୁରସ୍କାରକୁ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ବାଛିଥିବା ଭାରତ ମଣ୍ଡପମର ସ୍ଥାନ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ଆଜି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନେ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମୟର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆଗମନ ସହିତ କାନ୍ଧ ମିଳାଇବା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ସହିତ ସେହି ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରୁଛି। "ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର ପୁରସ୍କାର ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ ପୂର୍ବରୁ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର ପୁରସ୍କାର ନୂତନ ଯୁଗକୁ ଉର୍ଜ୍ଜିତ କରି ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଭାବ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ଭବିଷ୍ୟତରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର ପୁରସ୍କାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ବହୁତ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। "ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସୃଜନଶୀଳ ମନର ସଂଘ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି", ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ମହାଶିବରାତ୍ରିର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ରଷ୍ଟା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କୁ ଭାଷା, କଳା ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାର ସ୍ରଷ୍ଟା ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି। "ଆମର ଶିବ ହେଉଛନ୍ତି ନଟରାଜ, ତାଙ୍କ ଡମ୍ରୁ ମହେଶ୍ୱର ସୂତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରେ, ତାଙ୍କ ତାଣ୍ଡବ ତାଳ ଏବଂ ସୃଷ୍ଟିର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାଶିବରାତ୍ରିରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ସହିତ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଭାରତର ସୃଜନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ କରତାଳି ପାଇ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମୂଲ୍ୟ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଗୋଟିଏ ଯୋଜନା କିମ୍ବା ନୀତିର ଗୁଣାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଡାଟା ବିପ୍ଳବ ଏବଂ କମ ମୂଲ୍ୟର ଡାଟା ଉପଲବ୍ଧତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। "ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ସରକାରଙ୍କ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଏବଂ ଏପରି ପୁରସ୍କାର ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା କେବେବି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇନାହାଁନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଅସ୍ତିତ୍ୱରେ ନାହିଁ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ରୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। "ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଲେଖକ, ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ପ୍ରଯୋଜକ ଏବଂ ସମ୍ପାଦକ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏପରି ପ୍ରତିଭାର ସାମୂହିକ କ୍ଷମତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଆପଣ ଏକ ଧାରଣା ଗଢ଼ିଛନ୍ତି, ନବସୃଜନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ପରଦାରେ ଏକ ଜୀବନ ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆପଣ କେବଳ ବିଶ୍ୱକୁ ଆପଣଙ୍କର କ୍ଷମତା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ସାହସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି। ସେ ସାରା ଭାରତରେ ବିଷୟବସ୍ତୁର ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି କହିଛନ୍ତି, "ଆପଣମାନେ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଏମଭିପି ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାର ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲର ସହଯୋଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣେ, ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ବିଷୟବସ୍ତୁର ସହଯୋଗ ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରେରଣା ଆଣିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ଭେଦଭାବାକୁ କରୁଥିବା ସମୟରେ ପିତାମାତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନତାର ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମାଜ ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ଏବଂ ଏହି ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ନେବା ପାଇଁ ପଦ୍ଧତି ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତିର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜଣେ ମା' ତାଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ମହିଳାମାନେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାର ଧାରଣା ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଭୁଲ ଧାରଣାକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ"।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏକ କେବେ ଶେଷ ନ ହେଉଥିବା ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବାଘ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବୋତଲ ଉଠାଇବାର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଭିଡିଓ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଦିଗରେ କାମ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଚାପ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଅଧିକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷା ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଖିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସେ ଦେଖିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ପରୀକ୍ଷା ପେ ଆଲୋଚନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ପରୀକ୍ଷା ପୂର୍ବରୁ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଯୁବପିଢ଼ି ଉପରେ ନିଶାର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରୁଥିବା ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ, "ଆମେ କହିବାକୁ ପଡିବ - ନିଶା ମଜାଦାର ନୁହେଁ"।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାମୀ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।" ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ଯେ ଭୋଟିଂ ନିର୍ବାଚନରେ ​​ବିଜୟୀ ଏବଂ ପରାଜିତ ଘୋଷଣା କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରୁଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ କରାଯାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଅନେକ ଦେଶ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଶେଷରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବାଛିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଗର୍ବ କରି ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି"। ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କଠାରୁ ଆଶା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ଶକ୍ତି ସାହାଯ୍ୟରେ ଭାରତର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତିକୁ ବାହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁକ୍ରେନରୁ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ସମୟରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଯଦିଓ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ପରିବେଶ ଏବଂ ଭାବନା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ପ୍ରତିଛବିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ଏକ ବିଦେଶ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ନିମନ୍ତ୍ରିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁବାଦକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଜଣେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଇଞ୍ଜିନିୟରଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯିଏ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ସର୍ପ ମାୟକ ଏବଂ ଯାଦୁବିଦ୍ୟାର ଦେଶ ବୋଲି ପଚାରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ସେତେବେଳ ଭାରତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲା, ଏହାର ଶକ୍ତି ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ମାଉସ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଛି ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଦିଗକୁ ଆକାର ଦିଏ।
"ଆପଣମାନେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ। ଆପଣମାନେ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ବ୍ରାଣ୍ଡ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଗତକାଲି ଶ୍ରୀନଗର ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଜଣେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଆଲୋଚନାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯିଏ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତି ସହିତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବ୍ରାଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସାହିତ କରି କହିଥିଲେ, "ଆସ, ଆମେ ଏକ କ୍ରିଏଟ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିବା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତର କାହାଣୀ, ସଂସ୍କୃତି, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ କ୍ରିଏଟ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ କ୍ରିଏଟ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ।" ସେ ବିଶ୍ୱ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଏପରି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା କେବଳ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ପସନ୍ଦ ଆଣିଥାଏ। ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ଆଗ୍ରହକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଜର୍ମାନ, ଫରାସୀ, ସ୍ପାନିସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଜାତିସଂଘର ଭାଷାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ପହଞ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏଆଇ ବିଷୟରେ ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସର୍ବଶେଷ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆଏଆଇ ମିଶନ ପାଇଁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଲେ। ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତିଭାକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ୫ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରି ସମାନ ପଥ ଦେଖାଇବ। ସେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଚଳିତ ଭାଷା ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଚଳିତ ଭାଷଣକୁ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବା ଏବଂ ନମୋ ଆପ୍ ରୁ ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ସମ୍ଭାବନା ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡିଂକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ। ସେ ସୃଜନଶୀଳତାର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ଖନିତ କଳାକୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ କରିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସେହି ଯୁଗକୁ ଫେରି ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଁ ନେଇଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖେ। ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ପ୍ରେରକ ଏଜେଣ୍ଟ ହୋଇ ପାରିଥାଏ। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଜୁରିଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଜାତୀୟ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଉଦାହରଣୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ୨୦ଟି ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନାମାଙ୍କନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ଭୋଟିଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ପୁରସ୍କାର ବର୍ଗରେ ଡିଜିଟାଲ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଭୋଟ୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ପରେ, ତିନି ଜଣ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ସମେତ୨୩ ଜଣ ବିଜେତା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅତ୍ୟଧିକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରକୃତରେ ଲୋକଙ୍କ ପସନ୍ଦକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି ପୁରସ୍କାର କୋଡ଼ିଏଟି ବର୍ଗରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାହାଣୀକାର ପୁରସ୍କାର; ବର୍ଷର ବିପରୀତକାରୀ; ବର୍ଷର ସେଲିବ୍ରିଟି ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ସବୁଜ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ପୁରସ୍କାର; ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କୃଷି ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ବର୍ଷର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ; ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର; ସର୍ବୋତ୍ତମ ଯାତ୍ରା ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର; ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ପୁରସ୍କାର; ନୂତନ ଭାରତ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ପୁରସ୍କାର; ଟେକ୍ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ପୁରସ୍କାର; ହେରିଟେଜ୍ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଆଇକନ୍ ପୁରସ୍କାର; ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୃଜନଶୀଳ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା (ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା); ଖାଦ୍ୟ ବର୍ଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ଶିକ୍ଷା ବର୍ଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ଗେମିଂ ବର୍ଗରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ସର୍ବୋତ୍ତମ ମାଇକ୍ରୋ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ସର୍ବୋତ୍ତମ ନାନୋ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା; ସର୍ବୋତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।