Cabinet
Cabinet approves continuation of Rs.300 targeted subsidy to PM Ujjwala Yojana Consumers
10.27 PMUY beneficiaries to get subsidy directly in their accounts
Total expenditure for 2024-25 to be Rs.12,000 crore
07 MAR 2024 7:44PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the continuation of targeted subsidy of Rs.300 per 14.2 kg cylinder (and proportionately pro-rated for 5 kg cylinder) for up to 12 refills per year to be provided to the beneficiaries of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) during FY 2024-25. As on 1st March, 2024 there are more than 10.27 crore PMUY beneficiaries.
The total expenditure will be Rs.12,000 crore for financial year 2024-25. The subsidy is credited directly to bank accounts of the eligible beneficiaries.
To make Liquified Petroleum Gas (LPG), a clean cooking fuel, available to the rural and deprived poor households, Government launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana in May 2016, to provide deposit free LPG connections to adult women of poor households.
India imports about 60% of it’s LPG requirement. To shield PMUY beneficiaries from the impact of sharp fluctuations in international prices of LPG and to make LPG more affordable to PMUY consumers thereby ensuring sustained usage of LPG by them, Government started a targeted subsidy of Rs.200/- per 14.2 kg cylinder for up to 12 refills per annum (and proportionately pro-rated for 5 kg connections) to the PMUY consumers in May 2022. In October 2023, Government increased targeted subsidy to Rs.300 per 14.2 kg cylinder for up to 12 refills per annum (and proportionately pro-rated for 5 kg connections). As on 01.02.2024, the effective price of domestic LPG for PMUY consumers is Rs.603 per 14.2 Kg LPG cylinder (Delhi).
Average LPG consumption of PMUY consumers has increased by 29 percent from 3.01 refills in 2019-20 to 3.87 refills (till January 2024) prorated for 2023-24. All PMUY beneficiaries are eligible for this targeted subsidy.

କ୍ୟାବିନେଟ
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ସୁବିଧା ଜାରି ରହିବ
୧୦.୨୭ କୋଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସବସିଡି ମିଳିବ
୨୦୨୪-୨୫ରେ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା
07 MAR 2024 7:44PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା (ପିଏମୟୁୱାଇ)ର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ୧୨ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ରିଫିଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ୩୦୦ ଟଙ୍କା (ଏବଂ ଆନୁପାତିକ ଭାବେ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ଆନୁପାତିକ ଭାବେ ପ୍ରୋ-ରେଟେଡ୍) ସବସିଡି ସୁବିଧା ଜାରି ରହିବ । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି। ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ପହିଲା ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୧୦.୨୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିଏମୟୁୱାଇ ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି।
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ସବସିଡି ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରାଯାଇଥାଏ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଗରିବ ପରିବାର ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରୋଷେଇ ଇନ୍ଧନ ବା ଲିକ୍ୱିଫାଇଡ୍ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଗ୍ୟାସ୍ (ଏଲପିଜି) ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗରିବ ପରିବାରର ବୟସ୍କ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନଗଦ ଜମା ମୁକ୍ତ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମେ ୨୦୧୬ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତାର ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଏଲପିଜି ଆମଦାନୀ କରିଥାଏ। ପିଏମୟୁୱାଇ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏଲପିଜିର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ପିଏମୟୁୱାଇ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲପିଜିକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବା ତଥା ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ସରକାର ମେ ୨୦୨୨ ରେ ପିଏମୟୁୱାଇ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ବାର୍ଷିକ ୧୨ଟି ରିଫିଲ୍ (ଏବଂ ଆନୁପାତିକ ଭାବରେ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଆନୁପାତିକ ଭାବରେ ପ୍ରୋ-ରେଟେଡ୍) ପାଇଁ ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ୨୦୦/- ଟଙ୍କାର ଟାର୍ଗେଟ ସବସିଡି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରେ, ସରକାର ବାର୍ଷିକ ୧୨ଟି ରିଫିଲ୍ (ଏବଂ ଆନୁପାତିକ ଭାବରେ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋ-ରେଟେଡ୍) ପାଇଁ ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ଟାର୍ଗେଟ ସବସିଡିକୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ। ୦୧.୦୨.୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା, ପିଏମୟୁୱାଇ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜିର ପ୍ରଭାବୀ ମୂଲ୍ୟ ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର (ଦିଲ୍ଲୀ) ପିଛା ୬୦୩ ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
ପିଏମୟୁୱାଇ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ହାରାହାରି ଏଲପିଜି ବ୍ୟବହାର ୨୦୧୯-୨୦ରେ ୩.୦୧ ରିଫିଲ୍ ରୁ ୨୯ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୩-୨୪ ପାଇଁ ୩.୮୭ ରିଫିଲ୍ (ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା) କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସମସ୍ତ ପିଏମୟୁୱାଇ ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରିତ ସବସିଡି ପାଇବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ।