Prime Minister's Office
PM addresses Viksit Bharat Viksit Jammu Kashmir programme in Srinagar, Jammu & Kashmir
Dedicates to nation Holistic Agriculture Development Programme worth about Rs 5000 crores
Dedicates and launches 52 tourism sector projects worth more than Rs 1400 crores under Swadesh Darshan and PRASHAD Scheme
Dedicates to nation project for ‘Integrated Development of Hazratbal Shrine’ Srinagar
Announces tourist destinations selected under Challenge Based Destination Development Scheme
Launches ‘Dekho Apna Desh People’s Choice 2024’ and ‘Chalo India Global Diaspora Campaign’
Distributes appointment orders to new Government recruits of J&K
“Modi will not leave any stone unturned to repay this debt of affection. I am doing all this hard work to win your hearts and I believe that I am on the right path”
“Power of development, potential of tourism, capabilities of farmers and leadership of the youth of Jammu and Kashmir will pave the way for Viksit Jammu Kashmir”
“Jammu Kashmir is not just a place, Jammu Kashmir is the head of India. And a head held high is a symbol of development and respect. Therefore, Viksit Jammu and Kashmir is the priority of Viksit Bharat”
“Today, Jammu and Kashmir are breaking all tourism records"
“Jammu and Kashmir is a huge brand in itself”
“Today Jammu and Kashmir is touching new heights of development because Jammu and Kashmir is breathing freely today. This freedom from restrictions has come after the abrogation of Article 370”
07 MAR 2024 2:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Viksit Bharat Viksit Jammu Kashmir program in Srinagar, Jammu & Kashmir today. He dedicated to the nation Holistic Agriculture Development Programme worth about Rs 5000 crores and launched multiple projects related to the tourism sector worth more than Rs 1400 crore under Swadesh Darshan and PRASHAD scheme including the project for ‘Integrated Development of Hazratbal Shrine’, Srinagar. The Prime Minister also launched the ‘Dekho Apna Desh People’s Choice Tourist Destination Poll’ and ‘Chalo India Global Diaspora Campaign’ and announced tourist destinations selected under Challenge Based Destination Development (CBDD) Scheme. distributed appointment orders to about 1000 new Government recruits of Jammu and Kashmir and will also interact with beneficiaries of various government schemes including women achievers, lakhpati didis, farmers, entrepreneurs etc.
Nazim Nazeer from Pulwama who is a beekeeper described his journey to the Prime Minister about expanding his business by availing benefits from the government where he bought 25 boxes for beekeeping at a 50 percent subsidy. He also threw light on his economic growth throughout the journey where he gradually expanded to 200 boxes for beekeeping by availing Rs 5 lakhs under Prime Minister’s Employment Generation Programme. This led to Mr Nazeer building a brand for himself and creating a website that further generated thousands of orders worth about 5000 kilograms across the nation, growing his business to almost 2000 beekeeping boxes and engaging about 100 youth from the region. He further informed the Prime Minister about receiving an FPO in 2023 which has only helped him grow his business. He also thanked the Prime Minister for launching the Digital India initiative that has transformed the fintech landscape in the country. The Prime Minister lauded Mr Nazim’s effort for leading the way to a sweet revolution in Jammu & Kashmir and congratulated him on his success. Upon the Prime Minister’s enquiry about getting initial support from the government to establish the business, Mr Nazim said that even though he faced initial difficulty, the Department of Agriculture came forward and supported his cause. Noting that the business of beekeeping is a fairly new sector, the Prime Minister highlighted its benefits and said that bees, in a way, work like farm laborers making it beneficial for crops. Mr Nazim said that landowners are ready to offer land for beekeeping at no cost as the process is also beneficial for the farmers. The Prime Minister suggested Mr Nazim research the honey produced in Central Asia around the Hindu Kush mountains and also asked him to look towards crafting a new taste for honey by growing specific flowers around the boxes as it is a niche market. He also mentioned similar successful efforts in Uttarakhand. Prime Minister Modi expressed delight at Acacia Honey’s price going up to Rs 1000 per kg from Rs 400 per kg due to high demand across the world. The Prime Minister lauded the clarity of thought and vision, and the courage shown by Mr. Nazim in running his business and also congratulated his parents. He said that Mr Nazim is also giving direction to the youth of India and becoming an inspiration.
Ahtesham Majid Bhat of Srinagar is a bakery entrepreneur who through a food technology skill development programme brought in new innovations in bakery. She was supported by the incubation center at Government Polytechnic for Women Skill Development. Government single window system helped her and her team in getting all the NoCs from various departments. The Prime Minister told her that in the last 10 years, the government has been providing all the support to the crores of youth in realizing their startup dreams. The Prime Minister praised her for involving her friends from different districts in her entrepreneurial ventures. “It is our efforts that the ideas of our youth do not suffer from the deficiency of resources and finance. They should move with confidence. These daughters of Jammu and Kashmir are creating new inspiring examples for the youth of the entire nation”, the Prime Minister said. He praised them for taking care of the underprivileged daughters.
Hamida Bano of Ganderbal is involved in the dairy business. She informed the Prime Minister that she benefited from National Rural Livelihoods Mission (NRLM) and opened a processing unit for milk products. She employed other women also. She also informed the Prime Minister about the quality check, packaging and marketing of products. Her milk products are devoid of preservatives and she informed the Prime Minister about the elaborate way of marketing her fragile product. The Prime Minister praised her for her business acumen and also for carrying on the work of nutrition. He also complimented her for taking care of quality and doing her business in an environment-friendly way.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the feeling of arriving in heaven on earth cannot be put into words. “This unparalleled form of nature, the air, the valley, the environment and the love and affection of Kashmiri brothers and sisters”, he remarked. He also acknowledged the presence of citizens outside the venue, and more than 1 lakh people from 285 blocks connected to the event via video link. Underlining that the new Jammu & Kashmir is the one that has been awaited for decades, the Prime Minister said, “Dr Shyama Prasad Mookerji had sacrificed for this Jammu and Kashmir.” He stated that the new Jammu and Kashmir has the sparkle for the future in its eyes and the determination to clear all obstacles. “140 crore citizens feel at peace when they see the smiling faces of the people of Jammu & Kashmir”, PM Modi said.
Expressing his gratitude for the affection of the people of Jammu and Kashmir, the Prime Minister said “Modi will not leave any stone unturned to repay this debt of affection. I am doing all this hard work to win your hearts and I believe that I am on the right path. I will continue my efforts to win your hearts. This is Modi’s guarantee and all of you know that Modi’s Guarantee means the guarantee of fulfillment of guarantee”
Recalling his recent visit to Jammu where he started infrastructure and education projects worth Rs 32,000 crores, PM Modi mentioned today’s projects related to tourism and development, and agriculture along with appointment letters that were distributed today. “Power of development, potential of tourism, capabilities of farmers and leadership of the youth of Jammu and Kashmir will pave the way for Viksit Jammu Kashmir”, the Prime Minister said. “Jammu Kashmir is not just a place, Jammu Kashmir is the head of India. And a head held high is a symbol of development and respect. Therefore, Viksit Jammu and Kashmir is the priority of Viksit Bharat”, the Prime Minister added.
The Prime Minister recalled the time when laws implemented in the country were not implemented in Jammu & Kashmir and mentioned schemes for the welfare of the poor that could not be availed by the deprived. Highlighting the change of fortunes, the Prime Minister said that schemes for the entire nation have been launched today from Srinagar and Jammu & Kashmir is leading the way for tourism in the country. Therefore, the Prime Minister said, people from more than 50 places in India have joined the occasion. He touched upon the six projects that are being dedicated to the nation today under Swadesh Darshan scheme as well as the initiation of its next phase. He informed that around 30 projects have been launched for various cities in the country including Srinagar while 3 projects have been inaugurated and 14 others launched under PRASAD scheme. He further stated that the development works being carried out in the holy Hazratbal Dargah for the convenience of the people have also been completed. The Prime Minister informed about the ‘Dekho Apna Desh People’s Choice’ campaign where 40 places have been identified by the government to be developed as tourist destinations in the next 2 years. Under the campaign, the Prime Minister explained that the government would develop the most preferred tourist destinations based on public opinion. He also mentioned the ‘Chalo India’ campaign to encourage NRIs to come to India. Congratulating the citizens of Jammu & Kashmir for the development works of today, the Prime Minister said that it will help in developing the tourism industry of the region and creating new employment opportunities.
The Prime Minister stated, "When intentions are noble and there is a determination to fulfill commitments, results are bound to follow." He highlighted the successful hosting of the G-20 summit in Jammu and Kashmir.
Addressing the transformative growth in tourism, the Prime Minister noted, "There was a time when people questioned who would visit Jammu and Kashmir for tourism. Today, Jammu and Kashmir are breaking all tourism records." He further elaborated, "In 2023 alone, Jammu and Kashmir welcomed over 2 crore tourists, surpassing previous records. Over the past 10 years, the Amarnath Yatra has witnessed the highest number of pilgrims participating, and Vaishno Devi also recorded a significant increase in devotee footfall." Highlighting the surge in foreign tourist arrivals and the growing attraction for celebrities and international guests, the Prime Minister stated, "Now, even prominent celebrities and foreign guests visit the valleys of Jammu and Kashmir to explore and create videos and reels."
Moving on to agriculture, the Prime Minister emphasized the strength of Jammu and Kashmir's agricultural produce, including saffron, apples, dried fruits, and cherries, branding the region as a significant agricultural hub. He said that the Rs 5,000 crore agricultural development program will result in unprecedented growth in the agricultural sector of Jammu and Kashmir over the next 5 years, particularly focusing on horticulture and livestock development. "This initiative will create thousands of new opportunities, especially in the fields of horticulture and animal husbandry", he said.
Additionally, he mentioned direct transfers of nearly ₹3,000 crore under the PM Kisan Samman Nidhi scheme to the accounts of farmers in Jammu and Kashmir. To enhance the storage capacity for fruits and vegetables and ensure their prolonged preservation, significant investments have been made to increase storage facilities in Jammu and Kashmir. Furthermore, the Prime Minister pointed out that the commencement of the ‘world's largest warehousing scheme’, will include the construction of numerous warehouses across Jammu and Kashmir.
Noting the rapid pace of development in Jammu and Kashmir, the Prime Minister mentioned 2 AIIMS as AIIMS Jammu has already been inaugurated and work is going on at AIIMS Kashmir. He talked about 7 new medical colleges, 2 cancer hospitals and institutes like IIT and IIM in the region. He said that 2 Vande Bharat trains are running in Jammu and Kashmir and rail services from Srinagar to Sangaldan and from Sangaldan to Baramul have started. This expansion of connectivity has given a push to economic activities. Referring to new projects to make Jammu and Srinagar as smart cities, the Prime Minister said “In the coming times, the success story of Jammu and Kashmir will become an example for the whole world.”
Recalling his mentions of handicrafts and cleanliness of the region in his Mann ki Baat programme, the Prime Minister underlined Jammu Kashmir’s connection with lotus.
Highlighting the efforts of the government for the development of the youth of Jammu & Kashmir in every field, the Prime Minister said that new opportunities are being created ranging from skill development to sports and mentioned the modern sports facilities being built in every district of Jammu and Kashmir. He gave the example of multi-purpose indoor sports halls built in 17 districts and Jammu & Kashmir hosting many national sports tournaments. “Now Jammu and Kashmir is emerging as the winter sports capital of the country. Nearly 1000 players have participated in the recently held Khelo India Winter Games”, the Prime Minister added.
“Jammu & Kashmir is breathing freely today, hence achieving new heights”, the Prime Minister said noting the abrogation of Article 370 which has led to the respect of the youth’s talent and equal rights and equal opportunities for everyone. He spoke about the refugees from Pakistan, the Valmiki community and sanitation workers getting voting rights, fulfilling the demand of the Valmiki community for SC category, reservation of seats in the assembly for Scheduled Tribes, Paddari tribe, and the inclusion of Paddari tribe, Pahari ethnic group, Gadda Brahmin and Koli communities in the Scheduled Tribes. The Prime Minister also pointed out that dynastic politics in Jammu & Kashmir deprived the right to reservation to other backward classes in Panchayat, Municipality and Municipal Corporation as provided in the government. “Today every class is being returned its rights”, PM Modi added.
Dwelling on the transformation of the J&K Bank the Prime Minister recalled the mismanagement of the past and called it a victim of dynasty politics and corruption. The Prime Minister listed the reforms to restore the health of the bank. He mentioned 1000 crore rupees assistance to the bank and action against wrongful appointments. The Anti Corruption Bureau is still investigating thousands of such appointments. He highlighted the transparent recruitments in the last 5 years. As a result, the J&K Bank profit has reached Rs 1700 crores and business has reached Rs 2.25 lakh crores from Rs 1.25 crore rupees 5 years ago. Deposits also increased from Rs 80,000 crores to Rs 1.25 lakh crores. NPA that had crossed 11 percent 5 years ago has been brought down to below 5 percent. The share of the bank has also seen 12 fold rise to about Rs 140 from Rs 12 5 years ago. “When there is an honest government, the intention is for the welfare of the people, then the people can be brought out of every difficulty”, PM Modi added.
Pointing out that Jammu & Kashmir has been the biggest victim of dynastic politics since independence, the Prime Minister assured the people that the development campaign for Jammu & Kashmir will not stop at any cost and the region will develop more rapidly in the next 5 years.
The Prime Minister concluded his address by extending his best wishes to the entire nation on the holy month of Ramzan. “It is my wish that everyone should get the message of peace and harmony from the month of Ramadan. Tomorrow is Mahashivratri, I wish everyone the best of this holy festival”, PM Modi concluded.
Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir, Shri Manoj Sinha and Union Minister of State, Dr Jitendra Singh were present on the occasion among others.
Background
In a step that will provide a major boost to the agri-economy of Jammu and Kashmir, the Prime Minister dedicated ‘Holistic Agriculture Development Programme’ (HADP) to the nation. HADP is an integrated program encompassing the full spectrum of activities in the three major domains of agri-economy viz Horticulture, Agriculture and Livestock husbandry in Jammu and Kashmir. The programme will equip about 2.5 lakh farmers with skill development via a dedicated Daksh Kisan portal. Under the programme, about 2000 Kisan Khidmat Ghars will be established and robust value chains will be put in place for the welfare of the farming community. The programme will lead to employment generation benefiting lakhs of marginal families in Jammu and Kashmir.
The Prime Minister's vision is to improve the overall experience of tourists and pilgrims visiting prominent pilgrimage and tourism sites nationwide by building world-class infrastructure and amenities at these sites. In line with this, the Prime Minister dedicated to the nation and launched multiple initiatives under the Swadesh Darshan and PRASHAD schemes worth more than Rs 1400 crore. The projects being dedicated to the nation by the Prime Minister include development of ‘Integrated Development of Hazratbal Shrine’ in Srinagar, J&K; tourism facilities developed in Northeast circuit in Meghalaya; Spiritual Circuit in Bihar and Rajasthan; Rural and Tirthankar Circuit in Bihar; development of Jogulamba Devi Temple, Jogulamba Gadwal District, Telangana; and development of Amarkantak Temple, Annupur District, Madhya Pradesh.
To create world-class infrastructure and amenities for pilgrims and tourists visiting the Hazratbal Shrine, and to enhance their holistic spiritual experience, the project 'Integrated Development of Hazratbal Shrine' has been executed. The key components of the project include site development of the entire area including the construction of boundary wall of the Shrine; illumination of Hazratbal shrines precinct; improvement of Ghats and Devri Paths around the Shrine; construction of Sufi interpretation center; construction of Tourist Facilitation Centre; installation of signages; multilevel storied car parking; construction of public convenience block and entrance Gateway of the Shrine among others.
The Prime Minister also launched about 43 projects that will develop a wide range of pilgrimage and tourist sites across the country. These include important religious sites like the Annavaram Temple in Kakinada district of Andhra Pradesh; Navagraha Temples in Thanjavur and Mayiladuthurai District of Tamilnadu and Karaikal district of Puducherry; Sri Chamundeshwari Devi Temple, Mysore District, Karnataka; Karni Mata Mandir, Bikaner District Rajasthan; Maa Chintpurni Temple, Una District, Himachal Pradesh; Basilica of Bom Jesus Church, Goa, among others. The projects also include development of various other sites and experience centers like Mechuka Adventure Park in Arunachal Pradesh; Rural Tourism Cluster Experience at Gunji, Pithoragarh, Uttarakhand; Ecotourism zone at Ananthagiri forest, Ananathagiri, Telangana; Meghalayan Age Cave Experience and Waterfall Trails Experience at Sohra, Meghalaya; Reimagining Cinnamara Tea Estate, Jorhat, Assam; Ecotourism experience at Kanjli Wetland, Kapurthala, Punjab; Julley Leh Biodiversity Park, Leh, among others.
During the programme, the Prime Minister announced 42 tourist destinations selected under Challenge Based Destination Development (CBDD) Scheme. The innovative scheme, announced during Union Budget 2023-24, aims to provide end-to-end tourist experiences by catalyzing the development of tourist destinations while also promoting sustainability and ushering competitiveness in the tourism sector. The 42 destinations have been identified in four categories - 16 in Culture & Heritage Destination, 11 in spiritual destinations, 10 in Ecotourism and Amrit Dharohar and 5 in Vibrant Village.
The Prime Minister launched the first-ever nationwide initiative to identify the pulse of the nation on tourism, in the form of ‘Dekho Apna Desh People’s Choice 2024’. The nationwide poll aims to engage with citizens to identify the most preferred tourist attractions and understand tourist perceptions across 5 tourism categories - Spiritual, Cultural & Heritage, Nature & Wildlife, Adventure, and other categories. Besides the four main categories, the 'other' category is where one can vote for their personal favorites and help uncover hidden tourism gems in the form of unexplored tourism attractions and destinations like Vibrant Border Villages, Wellness Tourism, Wedding Tourism etc. This poll exercise is being hosted on the MyGov platform, the citizen engagement portal of the Government of India.
The Prime Minister launched the ‘Chalo India Global Diaspora Campaign’ to inspire the Indian diaspora to become Incredible India ambassadors and promote tourism to India. The campaign is being launched based on the clarion call of the Prime Minister, wherein he requested Indian diaspora members to encourage at least 5 non-Indian friends to travel to India. With more than 3 crore overseas Indians, the Indian diaspora can serve as a powerful catalyst for Indian tourism, acting as cultural Ambassadors.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗର ଠାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପାଖାପାଖି ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାମଗ୍ରିକ କୃଷି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି
ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଓ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନାରେ ୧୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୫୨ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ଶ୍ରୀନଗରର 'ହଜରତବଲ ପୀଠର ସମନ୍ବିତ ବିକାଶ' ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି
ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭିତ୍ତିକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି
'ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ ପିପୁଲ୍ସ ଚଏସ୍ ୨୦୨୪' ଏବଂ 'ଚଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଡାୟସ୍ପୋରା ଅଭିଯାନ'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ନୂତନ ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଆଦେଶ ବଣ୍ଟନ
ସ୍ନେହର ଏହି ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବା ପାଇଁ ମୋଦି କୌଣସି କସରତ କରିବା ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୁଁ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ଅଛି
ବିକାଶର ଶକ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା, କୃଷକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ବିକଶିତ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର କେବଳ ଏକ ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ, ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ଭାରତର ମଥା। ଆଉ ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚା ହେବା ବିକାଶ ଓ ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀ
07 MAR 2024 2:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗର ଠାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ସେ ପାଖାପାଖି ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାମଗ୍ରିକ କୃଷି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରସ୍ଥିତ 'ହଜରତବଲ ଧର୍ମ ସ୍ଥଳୀ ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ' ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୪୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ ପିପୁଲ୍ସ ଚଏସ୍ ଟୁରିଷ୍ଟ ଡେଷ୍ଟିନେସନ୍ ପୋଲ' ଏବଂ 'ଚଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗ୍ଲୋବାଲ ଡାୟସ୍ପୋରା ଅଭିଯାନ'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ସେହି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ , ଯାହା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ବେସ୍ଡ ଡେଷ୍ଟିନେସନ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ (ସିବିଡିଡି) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ ନୂତନ ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଆଦେଶ ବଣ୍ଟନ କରିବା ସହ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିବା ମହିଳା, ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି, କୃଷକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବେ।
ପୁଲୱାମାର ନାଜିମ ନଜିର ଯିଏ କି ମହୁମାଛି ପାଳକ ଅଟନ୍ତି, ସେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଲାଭ ଉଠାଇ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ତାଙ୍କ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ସେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ପାଇଁ ୨୫ଟି ବାକ୍ସ କିଣିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଲାଭ କରି ଧୀରେ ଧୀରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ପାଇଁ ୨୦୦ ବାକ୍ସକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିବା ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସେ ନିଜର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଶ୍ରୀ ନଜିର ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ତିଆରି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ୱେବସାଇଟ୍ ତିଆରି କରିଥିଲେ ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୫୦୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ମୂଲ୍ୟର ହଜାର ହଜାର ଅର୍ଡର ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା, ତାଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ମହୁମାଛି ପାଳନ ବାକ୍ସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଯୁବକଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରିଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ୨୦୨୩ରେ ଏକ ଏଫପିଓ ପାଇବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଯାହା କେବଳ ତାଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଯାହା ଦେଶର ଫିନଟେକ୍ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ଏକ ମଧୁର ବିପ୍ଳବ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ନଜିମଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସହାୟତା ମିଳିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରି ବୁଝିବା ପରେ ଶ୍ରୀ ନଜିମ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ସେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ତେବେ କୃଷି ବିଭାଗ ଆଗେଇ ଆସି ତାଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲା। ମହୁମାଛି ପାଳନ ବ୍ୟବସାୟ ଏକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଉପକାରିତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ମହୁମାଛି ମାନେ ଏକ ପ୍ରକାର କୃଷି ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଭଳି କାମ କରନ୍ତି ଯାହା ଫସଲ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଶ୍ରୀ ନଜିମ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜମି ମାଲିକମାନେ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ପାଇଁ ଜମି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି କାରଣ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନଜିମଙ୍କୁ ହିନ୍ଦୁକୁଶ ପର୍ବତ ଚାରିପଟେ ମଧ୍ୟ ଏସିଆରେ ଉତ୍ପାଦିତ ମହୁ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବଜାର ହୋଇଥିବାରୁ ବାକ୍ସ ଚାରିପାଖରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଫୁଲ ଚାଷ କରି ମହୁର ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ କହିଥିଲେ । ସେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସଫଳ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚାହିଦା ଅଧିକ ଥିବାରୁ ଆକାଶିଆ ମହୁର ଦର କିଲୋ ପିଛା ୪୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ତାଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଇବାରେ ଶ୍ରୀ ନଜିମଙ୍କ ସାହସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନଜିମ୍ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀନଗରର ଅହତେଶାମ ମଜିଦ ଭଟ୍ଟ ଜଣେ ବେକେରୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଯିଏ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ବେକେରୀରେ ନୂତନ ସୃଜନଶୀଳତା ଆଣିଥିଲେ । ସରକାରୀ ପଲିଟେକନିକ୍ ଫର୍ ଓମେନ୍ ସ୍କିଲ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟର ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ତାଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିଥିଲା। ସରକାରୀ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରୁ ସମସ୍ତ ଏନଓସି ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ସାମିଲ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସମ୍ବଳ ଓ ଅର୍ଥର ଅଭାବରୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଯେପରି କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ନ ହୁଏ, ତାହା ଆମର ପ୍ରୟାସ। ସେମାନେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ୍ । ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଏହି ଝିଅମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଗରିବ ଝିଅମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଉଥିବାରୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଗଣ୍ଡରବାଲର ହମିଦା ବାନୋ ଦୁଗ୍ଧ ବ୍ୟବସାୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଏନଆରଏଲଏମ)ରୁ ସେ ଉପକୃତ ହୋଇ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ ଖୋଲିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଅନ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦରେ ପ୍ରିଜରଭେଟିଭ୍ ନାହିଁ ଏବଂ ସେ ତାଙ୍କ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଉଥିବା ଉତ୍ପାଦର ମାର୍କେଟିଂର ବିସ୍ତୃତ ଉପାୟ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପୋଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗୁଣବତ୍ତାର ଯତ୍ନ ନେବା ସହ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଢଙ୍ଗରେ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବାରୁ ସେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୃଥିବୀରେ ସ୍ୱର୍ଗରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଅନୁଭବକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ପ୍ରକୃତିର ଏହି ଅତୁଳନୀୟ ରୂପ, ବାୟୁ, ଉପତ୍ୟକା, ପରିବେଶ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ପ୍ରେମ ଓ ସ୍ନେହକୁ ଭୁଲି ହେବ ନାହି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥଳ ବାହାରେ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ୨୮୫ଟି ବ୍ଲକର ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଭିଡିଓ ଲିଙ୍କ୍ ଜରିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ନୂଆ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରକୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ଏହି ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ଆଖିରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଚମକ ଏବଂ ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନ ଦୂର କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି । ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ହସ ହସ ଚେହେରା ଦେଖି ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ ଶାନ୍ତି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ସ୍ନେହ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ସ୍ନେହର ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ମୋଦୀ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୁଁ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ଅଛି | ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବି । ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ନିକଟରେ ଜାମ୍ମୁ ଗସ୍ତରେ ଯାଇ ୩୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷି ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଆଜି ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବିକାଶର ଶକ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା, କୃଷକଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର କେବଳ ଏକ ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ, ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ଭାରତର ମଥା। ଆଉ ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚା ହେବା ବିକାଶ ଓ ସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ । ତେଣୁ ବିକଶିତ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଆଇନଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇନଥିଲା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ବଞ୍ଚିତମାନେ ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିନଥିଲେ । ଭାଗ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଶ୍ରୀନଗରରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଅଗ୍ରଣୀ ହେଉଛି । ତେଣୁ ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତର ୫୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନର ଲୋକ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନାରେ ଆଜି ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ହେଉଥିବା ୬ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ତଥା ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀନଗର ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୩୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନାରେ ୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ୧୪ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ପବିତ୍ର ହଜରତବଲ ଦରଘାରେ ଚାଲିଥିବା ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। 'ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ ପିପୁଲ୍ସ ଚଏସ୍' ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଆଗାମୀ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ଟି ସ୍ଥାନକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଜନମତ ଆଧାରରେ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ପସନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ କରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ। ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ 'ଚଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ' ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମହାନ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ। ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରରେ ଜି - ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଥିଲେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ କିଏ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ଗସ୍ତ କରିବ। ଆଜି ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ସବୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି। କେବଳ ୨୦୨୩ରେ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀର ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ରେକର୍ଡକୁ ଟପିଯାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରାରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବେଳେ ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଆଗମନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସେଲିବ୍ରିଟି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅତିଥିଙ୍କ ପ୍ରତି ବଢୁଥିବା ଆକର୍ଷଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରମୁଖ ସେଲିବ୍ରିଟି ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଉପତ୍ୟକାକୁ ଯାଇ ଭିଡିଓ ଏବଂ ରିଲ୍ ତିଆରି କରନ୍ତି ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଯଥା କେଶର, ସେଓ, ଶୁଖିଲା ଫଳ ଏବଂ ଚେରିର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ କରିଥିଲେ । ୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କୃଷି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ, ବିଶେଷ କରି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଏବଂ ପଶୁସମ୍ପଦ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଓ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ 'ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗୋଦାମ ଯୋଜନା'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଅନେକ ଗୋଦାମ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ।
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ବିକାଶର ଦ୍ରୁତ ଗତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨ଟି ଏମ୍ସ ଜାମ୍ମୁ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଏମ୍ସ କାଶ୍ମୀରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୭ଟି ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ୨ଟି କର୍କଟ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଓ ଆଇଆଇଏମ୍ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିଷୟରେ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରରେ ୨ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରରୁ ସାଙ୍ଗାଲଦାନ ଏବଂ ସାଙ୍ଗଲଦାନରୁ ବାରମୂଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଯୋଗାଯୋଗର ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି । ଜାମ୍ମୁ ଓ ଶ୍ରୀନଗରକୁ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଜାମ୍ମୁ - କାଶ୍ମୀରର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ମନ୍ କି ବାତ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖକୁ ମନେ ପକାଇ ପଦ୍ମ ସହିତ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କ୍ରୀଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ନିର୍ମିତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ୧୭ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ନିର୍ମିତ ବହୁମୁଖୀ ଇଣ୍ଡୋର ସ୍ପୋର୍ଟସ ହଲ୍ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଅନେକ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ଏବେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ଦେଶର ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି। ନିକଟରେ ଆୟୋଜିତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପାଖାପାଖି ୧୦୦୦ ଖେଳାଳି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ଆଜି ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛି, ତେଣୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରୁଛି", ଯାହା କି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଅଧିକାର ଏବଂ ସମାନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସିଥିବା ଶରଣାର୍ଥୀ, ବାଲ୍ମିକୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ମତଦାନ ଅଧିକାର ମିଳିବା, ଏସସି ବର୍ଗ ପାଇଁ ବାଲ୍ମିକୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଦାବି ପୂରଣ, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି, ପଦଦାରୀ ଜନଜାତି ପାଇଁ ବିଧାନସଭାରେ ଆସନ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପଦଦାରୀ ଜନଜାତି, ପାହାଡ଼ି ଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀ, ଗଡ୍ଡା ବ୍ରାହ୍ମଣ ଏବଂ କୋଲି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ପଞ୍ଚାୟତ, ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି ଏବଂ ମ୍ୟୁନିସିପାଲ କର୍ପୋରେସନରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ଫେରାଇ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ବ୍ୟାଙ୍କର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅତୀତର ଅବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମନେ ପକାଇ ଏହାକୁ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଓ ଦୁର୍ନୀତିର ଶିକାର ବୋଲି କହିଥିଲେ । ବ୍ୟାଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଏବଂ ଭୁଲ ନିଯୁକ୍ତି ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ବ୍ୟୁରୋ ଏବେ ବି ଏଭଳି ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତିର ତଦନ୍ତ କରୁଛି | ଗତ ୫ ବର୍ଷରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନିଯୁକ୍ତି ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଫଳରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ବ୍ୟାଙ୍କର ଲାଭ ୧୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ୧.୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଜମା ରାଶି ମଧ୍ୟ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୫ ବର୍ଷ ତଳେ ୧୧ ପ୍ରତିଶତ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଏନପିଏକୁ ୫ ପ୍ରତିଶତ ତଳକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ବ୍ୟାଙ୍କର ସେୟାର ମଧ୍ୟ ୧୨ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପାଖାପାଖି ୧୪୦ ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଯେତେବେଳେ ଏକ ସଚ୍ଚୋଟ ସରକାର ଥାଏ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସୁବିଧାରୁ ବାହାର କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପର ଠାରୁ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶିକାର ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ପାଇଁ ବିକାଶ ଅଭିଯାନ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ହେବ ।
ପବିତ୍ର ରମଜାନ ମାସରେ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ । ରମଜାନ ମାସରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶାନ୍ତି ଓ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ବାର୍ତ୍ତା ମିଳିବା ମୋର ଇଚ୍ଛା। ଆସନ୍ତାକାଲି ମହାଶିବରାତ୍ରି, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପବିତ୍ର ପର୍ବର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ସାମଗ୍ରିକ କୃଷି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ' (ଏଚ୍ଏଡିପି)କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏଚଏଡିପି ହେଉଛି ଏକ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେଉଁଥିରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିର ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, କୃଷି ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଦକ୍ଷ କିଷାନ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ସଜ୍ଜିତ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ୨୦୦୦ କୃଷକ ଖିଦମତ ଘର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ସହ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାମମାତ୍ର ପରିବାର ଉପକୃତ ହୋଇ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବେ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରମୁଖ ତୀର୍ଥ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଓ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଅନୁଭୂତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ସହ ୧୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଓ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ଶ୍ରୀନଗରରେ 'ହଜରତବଲ ଧର୍ମପୀଠ ସମନ୍ବିତ ବିକାଶ'ର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବ ସର୍କିଟରେ ମେଘାଳୟର ବିକଶିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧା; ବିହାର ଓ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସର୍କିଟ୍; ବିହାରର ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ତୀର୍ଥଙ୍କର ସର୍କିଟ୍; ଜୋଗୁଲାମ୍ବା ଦେବୀ ମନ୍ଦିର, ଜୋଗୁଲାମ୍ବା ଗଡ଼ୱାଲ ଜିଲ୍ଲା, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବିକାଶ; ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅନୁପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଅମରକଣ୍ଟକ ମନ୍ଦିରର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ହଜରତବଲ ଧର୍ମସ୍ଥଳୀକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ 'ହଜରତବଲ ଧର୍ମସ୍ଥଳୀ ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ' ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ମନ୍ଦିରର ସୀମା ପାଚେରି ନିର୍ମାଣ ସମେତ ସମଗ୍ର ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ; ହଜରତବଲ ଧର୍ମ ସ୍ଥଳୀର ପରିସରର ଆଲୋକୀକରଣ; ଏହି ଧର୍ମ ସ୍ଥଳୀର ଚାରିପଟେ ଘାଟ ଓ ଦେବରୀ ମାର୍ଗର ଉନ୍ନତି; ସୁଫି ବ୍ୟାଖ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ; ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ; ସଙ୍କେତ ଲଗାଇବା; ବହୁସ୍ତରୀୟ ମହଲା କାର୍ ପାର୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା; ଜନସୁବିଧା ବ୍ଲକ ଓ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ନିର୍ମାଣ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୪୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ତୀର୍ଥ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବିକାଶ କରିବ । ଏଥିରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କାକିନାଡା ଜିଲ୍ଲାର ଆନ୍ନାଭରମ୍ ମନ୍ଦିର ; ତାମିଲନାଡୁର ତାଞ୍ଜାଭୁର ଏବଂ ମାଇଲାଦୁଥୁରାଇ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର କରାଇକାଲ ଜିଲ୍ଲାରେ ନବଗ୍ରହ ମନ୍ଦିର; କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମହୀଶୂର ଜିଲ୍ଲାସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ଚାମୁଣ୍ଡେଶ୍ୱରୀ ଦେବୀ ମନ୍ଦିର; ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନେର ଜିଲ୍ଲାର କର୍ଣ୍ଣି ମାତା ମନ୍ଦିର; ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଉନା ଜିଲ୍ଲାର ମା' ଚିନ୍ତାପୂର୍ଣ୍ଣି ମନ୍ଦିର; ଗୋଆର ବାସିଲିକା ଅଫ୍ ବୋମ ଯୀଶସ୍ ଚର୍ଚ୍ଚ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମେଚୁକା ଆଡଭେଞ୍ଚର ପାର୍କ; ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଗୁଞ୍ଜି, ପିଥୋରାଗଡ଼ରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଲଷ୍ଟର ଅଭିଜ୍ଞତା; ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଅନନ୍ତଗିରିସ୍ଥିତ ଅନନ୍ତଗିରି ଜଙ୍ଗଲ, ଇକୋ ଟୁରିଜିମ୍ ଜୋନ୍; ମେଘାଳୟର ସୋହରା ଠାରେ ମେଘାଳୟ ପୁରୁଣା ଯୁଗର ଗୁମ୍ଫା ଦେଖିବା ଏବଂ ଜଳପ୍ରପାତକୁ ଦେଖିବାର ଅନୁଭୂତି; ଆସାମର ଜୋରହାଟସ୍ଥିତ ସିନମାରା ଚା’ ବଗିତାର ପୁନଃକଳ୍ପନା; ପଞ୍ଜାବର କପୁରଥାଲାସ୍ଥିତ କାଞ୍ଜଲି ଆର୍ଦ୍ରଭୂମିରେ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅନୁଭୂତି; ଲେହସ୍ଥିତ ଜୁଲି ଲେହ ଜୈବ ବିବିଧତା ପାର୍କ ପରି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ବେସ୍ଡ ଡେଷ୍ଟିନେସନ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ (ସିବିଡିଡି) ଯୋଜନାରେ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ୪୨ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ବିଷୟରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୨୩ - ୨୪ରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଅଭିନବ ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ସୃଷ୍ଟି କରି ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବା । ୪୨ଟି ସ୍ଥାନକୁ ୪ଟି ବର୍ଗରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି (ସଂସ୍କୃତି ଓ ଐତିହ୍ୟ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ୧୬ଟି; ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ୧୧ ଟି; ଇକୋ ଟୁରିଜିମ୍ ଏବଂ ଅମୃତ ଧରୋହରରେ ୧୦; ଏବଂ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜରେ ୫ ଟି) ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ ପିପୁଲ୍ସ ଚଏସ୍ ୨୦୨୪' ଆକାରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ବାସ୍ତବତାକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ୫ଟି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବର୍ଗ, ଯଥା : ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଐତିହ୍ୟ, ପ୍ରକୃତି ଓ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ, ଦୁଃସାହସିକତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭଳି ବର୍ଗରେ ସର୍ବାଧିକ ପସନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ବିଚାରକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ଏହି ସର୍ଭେର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ୪ଟି ମୁଖ୍ୟ ବର୍ଗ ବ୍ୟତୀତ , 'ଅନ୍ୟାନ୍ୟ' ବର୍ଗରେ ଜଣେ ନିଜ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନକୁ ଭୋଟ୍ ଦେଇ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ବର୍ଡର ଭିଲେଜ୍ (ସ୍ଫୁର୍ତ୍ତିଶୀଳ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ), ୱେଲନେସ୍ ଟୁରିଜିମ୍ (କଲ୍ୟାଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ) , ୱେଡିଂ ଟୁରିଜିମ୍ (ବିବାହ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ) ଆଦି ଅଜଣା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆକର୍ଷଣ ଓ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଆକାରରେ ଲୁଚି ରହିଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ରତ୍ନକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନାଗରିକ ଯୋଗଦାନ ପୋର୍ଟାଲ ମାଇଁ ଗଭ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏହି ପୋଲ୍ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଚଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଡାୟସ୍ପୋରା ଅଭିଯାନ'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଆଧାରରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଅତି କମରେ ୫ ଜଣ ଲେଖାଏଁ ଅଣ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଭାରତ ଭ୍ରମଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ । ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ।