Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration & foundation stone laying ceremony of various projects in Tarabh, Gujarat
22 FEB 2024 4:27PM by PIB Delhi
Jai Valinath! Jai-Jai Valinath!
Paramba Hinglaj Mataji ki- Jai! Hinglaj Mataji ki – Jai!
Bhagwan Shri Dattatreya ki – Jai! Bhagwan Shri Dattatreya ki – Jai!
How are you all? I saw the old ascetics of this village and also met old companions too. Valinath has created a festive spirit. I have come to Valinath many times before, but today's splendour is something else. No matter how much one gets welcome and honour in the world, but when one is at home, its joy is something else altogether. I saw something special among the villagers today, and when I came to my uncle’s house, its joy was also unique. Based on the atmosphere that I have seen, I greet all the devotees soaked in devotion and faith. Look how coincidental it is! Just a month ago, on January 22nd, I was at the feet of Lord Ram in Ayodhya. There I had the privilege of participating in the historic event of the consecration of Lord Ram Lalla. Then in Abu Dhabi, I got the opportunity to attend the inauguration of the first Hindu temple in the Gulf countries on February 14th, on Basant Panchami. And just two-three days ago, I got the opportunity to lay the foundation stone of Kalki Dham in Sambhal, Uttar Pradesh. And today, I have the privilege of participating in the worship ceremony after the consecration in this magnificent and divine temple in Tarabh.
Friends,
For the country and the world, Valinath Shiv Dham is a pilgrimage site. But for the Rabari community, it is a ‘Gurugadi’ (seat of the Guru). Today, I see devotees from the Rabari community from all over the country and people from different states are also visible to me. I congratulate all of you.
Friends,
This is a wonderful period in Bharat’s development journey. It's a time when both ‘Dev Kaaj’ (divine works) and ‘Desh Kaaj’ (national tasks) are progressing rapidly. ‘Dev Seva’ (service to the gods) is happening and ‘Desh Seva’ (service to the nation) is also happening. While on one hand, these sacred tasks have been accomplished today, on the other hand, the foundation laying and inauguration of development projects worth 13,000 crore rupees have also taken place. These projects are associated with many important development works such as railways, roads, port transport, water, national security, urban development, tourism, and more. These projects will make people's lives easier and create new opportunities for employment and self-employment for the youth of this region.
My family members,
Today, I feel a divine energy on this sacred land. This energy connects us with the spiritual consciousness that has been flowing for thousands of years, which is related to both Lord Krishna and Lord Shiva. This energy also connects us with the journey that was initiated by the first Gadipati Mahant Veeram-Giri Bapu ji. I respectfully greet Gadipati Pujya Jayram Giri Bapu as well. You took forward the resolution of Gadipati Mahant Baldev Giri Bapu and brought it to fruition. Many of you know that I had a deep relationship with Baldev Giri Bapu for almost 3-4 decades. When I was the Chief Minister, I had the opportunity to welcome him to my residence many times. For nearly 100 years, he kept awakening the spiritual consciousness among us, and even when he left us in 2021, I expressed my feelings over the phone. But today, when I see his dream coming true, my soul says -- wherever he is today, he must be pleased and blessing us seeing this accomplishment. This hundreds of years old temple is now built with the grandeur of the 21st century and ancient divinity. This temple is also the result of the tireless efforts of hundreds of artisans and labourers over the years. It is because of this hard work that today Valinath Mahadev, Paramba Shri Hinglaj Mataji, and Lord Dattatreya are present in this magnificent temple. I also salute all my fellow workers who were involved in the construction of the temple.
Brothers and sisters,
Our temples are not just places of worship, nor are they merely places for rituals. Rather, they are symbols of our ancient culture and tradition that spans thousands of years. In our country, temples serve as centres of knowledge and science, leading the nation and society from ignorance towards knowledge. Shiv Dham Shree Valinath Akhada has faithfully advanced this sacred tradition of education and social reform. I remember distinctly that whenever I spoke with Pujya Baldev Giri Maharaj ji, he was more concerned with the education of the society's children than spiritual or temple matters. Awareness has increased among people with the organization of book fairs. The construction of schools and hostels has improved the level of education. Today, hundreds of students preparing for competitive exams are provided with accommodation and library facilities. What better example can there be than the combination of divine service and national service? The Rabari community deserves praise for furthering such a tradition. Unfortunately, the Rabari community receives very little praise.
Brothers and sisters,
Today, the country is moving forward with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. The spirit of this mantra and how it is ingrained in our country is also evident to us in Valinath Dham. This is a place where God made a Rabari shepherd brother an instrument for His manifestation. Here, the responsibility of worship belongs to the Rabari community, but it is open to the entire society. Aligned with the same sentiment of the saints, our government is committed to making every aspect of life better for every section and class of society. The objective of Modi's guarantee is to change the lives of the citizens standing at the bottom rung of society. Therefore, while temples are being constructed in the country, millions of pucca houses are also being built for the poor. Just a few days ago, I had the opportunity to inaugurate and lay the foundation stone of over 1.25 lakh homes for the poor in Gujarat. Imagine the blessings of these poor families! Today, 80 crore people in the country are receiving free rations so that even the hearth of the poor household keeps burning. This, in a way, is a ‘prasad’ (gift) from God. Today, 10 crore new families in the country have begun to receive water through taps. This is no less than ‘amrit’ (nectar) for those poor families who used to have to go far and wide for water arrangements. The people from our North Gujarat know how much difficulties they had to endure for water. They had to carry pitchers on their heads for two to three kilometers. And I remember when I launched the Sujalam-Sufalam scheme, even the Congress MLAs of North Gujarat used to tell me, "Sir, nobody can do the kind of work you've done. This is something people will not forget for 100 years.” Their witnesses are also sitting here.
Friends,
In the past two decades, along with ‘Vikas’ (development), we have also worked on enhancing the grandeur of ‘Virasat’ (heritage) sites in Gujarat. Unfortunately, in independent Bharat, a rift was created between development and heritage for a long time. If there is anyone to blame for this, it is the Congress, which ruled the country for decades. These are the same people who made sacred places like Somnath controversial. These are the same people who did not even show the desire to hoist the religious flag in Pavagadh. These are the same people who, for decades, viewed the Sun Temple in Modhera through the lens of vote bank politics. These are the same people who raised questions about the existence of Lord Ram and obstructed the construction of his temple. And today, when the construction of a magnificent temple has been completed on the birthplace of Lord Ram, and the entire country is rejoicing, those who thrive on negativity are still not letting go of the path of hatred.
Brothers and sisters,
Preserving heritage is crucial for any nation to progress. In Gujarat as well, there are numerous symbols of Bharat’s ancient civilization. These symbols are not only important for understanding history but also essential for connecting future generations to their roots. Therefore, our government is continuously striving to preserve these symbols and develop them as global heritage sites. Now, take a look at how new aspects of history are emerging through excavations in Vadnagar. Just last month, traces of a 2800-year-old settlement were discovered in Vadnagar, where people lived 2800 years ago. Similarly, in Dholavira, we witness the divine sights of ancient Bharat. These are the pride of Bharat. We take pride in our rich heritage.
Friends,
Today, every effort being made in the new Bharat is aimed at creating a legacy for future generations. The new and modern roads being built, the railway tracks being laid, these are the pathways of ‘Viksit Bharat’ (developed Bharat). Today, the connectivity of Mehsana's railway has been strengthened. With the doubling of railway lines, the connectivity from Banaskantha and Patan to Kandla, Tuna, and Mundra ports has improved. This has made it possible to operate new trains and also provided facilities for freight trains. Today, the runway of the Deesa Air Force Station has also been inaugurated. And this air force station will not only have runways but will also become a significant centre for Bharat’s security in the future. I remember, while being the Chief Minister, I wrote numerous letters to the Indian government for this project and made several efforts. But the Congress government left no stone unturned to stop this work, to halt this construction. The officials of the Air Force used to say that this location is very important for Bharat’s security, but nothing was done. From 2004 to 2014, the Congress government kept sitting on its files. I laid the foundation stone for this runway one and a half years ago. Modi fulfils the promises he makes; the inauguration of the runway in Deesa today is an example of that. And this is what Modi's guarantee is all about.
Friends,
There was also a time when opportunities were very limited in North Gujarat 20-25 years ago. Back then, there was no water in the fields for farmers, and cattle breeders had many challenges. The scope of industrialization was also very limited. But the situation is continuously changing today in the BJP government. Farmers here have started cultivating 2-3 crops per year. The groundwater level of the entire area has also risen. Today, the inauguration and foundation laying ceremony of 8 projects related to water supply and water sources have taken place. More than Rs 1500 crores will be spent on these projects. This will help in solving the water problems of North Gujarat. The way farmers of North Gujarat have adopted modern technologies like drip irrigation is amazing. Now, I see here that the trend of chemical-free, organic farming is also increasing. Your efforts will increase the enthusiasm of farmers towards natural farming across the country.
Brothers and sisters,
Together, we will continue development while preserving our heritage. In the end, I once again express my gratitude to all of you for making me a partner in this divine experience. Thank you all very much! Say with me --
Bharat Mata ki- Jai!
Bharat Mata ki- Jai!
Bharat Mata ki- Jai!
Thanks!
Disclaimer: Some parts of the Prime Minister's speech are also in Gujarati language, which have been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ତାରଭରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 FEB 2024 4:27PM by PIB Bhubaneshwar
ଜୟ ଭାଲିନାଥ! ଜୟ-ଜୟ ଭାଲିନାଥ!
ପରମ୍ବା ହିଙ୍ଗଲାଜ ମାତାଜୀ କି- ଜୟ! ହିଙ୍ଗଲାଜ ମାତାଜୀ କି - ଜୟ!
ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ କି - ଜୟ! ଭଗବାନ୍ ଶ୍ରୀ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ କି - ଜୟ!
ତୁମେ ସମସ୍ତେ କିପରି ଅଛ? ମୁଁ ଏହି ଗାଁର ପୁରୁଣା ତପସ୍ୱୀମାନଙ୍କୁ ଦେଖିଲି ଏବଂ ପୁରୁଣା ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିଲି। ଭାଲିନାଥ ଏକ ଉତ୍ସବମୁଖର ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଥର ଭାଲିନାଥ ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଚମତ୍କାର କିଛି ଅନ୍ୟ। ଦୁନିଆରେ କାହାକୁ ଯେତେ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ସମ୍ମାନ ମିଳେ ତାହା କିଛି ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଘରେ ଥାଏ, ଏହାର ଆନନ୍ଦ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଅନ୍ୟ କିଛି। ମୁଁ ଆଜି ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦେଖିଲି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ ମାମୁଁଙ୍କ ଘରକୁ ଆସିଲି, ଏହାର ଆନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଅନନ୍ୟ ଥିଲା। ମୁଁ ଯେଉଁ ପରିବେଶ ଦେଖିଛି, ତାହା ଆଧାରରେ, ମୁଁ ଭକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସରେ ବୁଡ଼ି ସମସ୍ତ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଦେଖନ୍ତୁ ଏହା କେତେ ସଂଯୋଗବଶତଃ! ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖରେ, ମୁଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ପାଦତଳେ ଥିଲି। ସେଠାରେ ମୋତେ ଭଗବାନ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ପବିତ୍ରୀକରଣର ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ତା'ପରେ ଆବୁଧାବିରେ, ମୁଁ ଫେବୃଆରୀ 14 ତାରିଖରେ ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀରେ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ପ୍ରଥମ ହିନ୍ଦୁ ମନ୍ଦିରର ଉଦଘାଟନରେ ଯୋଗଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି। ଆଉ ମାତ୍ର ଦୁଇ-ତିନି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୋତେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସମ୍ଭଲରେ କଳକୀ ଧାମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ଏବଂ ଆଜି, ମୋତେ ତରଭରେ ଏହି ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରେ ପୂଜା ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ, ଭାଲିନାଥ ଶିବ ଧାମ ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ। କିନ୍ତୁ ରାବାରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ, ଏହା ଏକ 'ଗୁରୁଗାଡ଼ି' (ଗୁରୁଙ୍କ ଆସନ)। ଆଜି, ମୁଁ ସାରା ଦେଶରୁ ରାବାରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ଦେଖା ଯାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏହା ଏକ ସୁନ୍ଦର ସମୟ। ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ 'ଦେବ କାର୍ଯ୍ୟ' (ଦିବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ) ଏବଂ 'ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟ' (ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ) ଉଭୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। 'ଦେବ ସେବା' (ଦେବତାଙ୍କ ସେବା) ହେଉଛି ଏବଂ 'ଦେଶ ସେବା' (ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବା) ମଧ୍ୟ ହେଉଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆଜି ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ, ଅନ୍ୟପଟେ, ୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରେଳ, ରାସ୍ତା, ବନ୍ଦର ପରିବହନ, ଜଳ, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା, ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ମୋର ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି, ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଏକ ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏହି ଶକ୍ତି ଆମକୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରବାହିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନା ସହିତ ଯୋଡେ, ଯାହା ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଭଗବାନ ଶିବ ଉଭୟଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହି ଶକ୍ତି ଆମକୁ ପ୍ରଥମ ଗାଦିପତି ମହନ୍ତ ବୀରମ-ଗିରି ବାପୁ ଜୀ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡେ। ମୁଁ ଗାଦିପତି ପୂଜ୍ୟ ଜୟରାମ ଗିରି ବାପୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନର ସହିତ ନମସ୍କାର କରୁଛି। ଆପଣ ଗାଦିପତି ମହନ୍ତ ବଳଦେବ ଗିରି ବାପୁଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳ କରିଥିଲେ। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୩-୪ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୋର ବଳଦେବ ଗିରି ବାପୁଙ୍କ ସହିତ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା। ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ମୋତେ ଅନେକ ଥର ମୋ ବାସଭବନରେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ବର୍ଷ ଧରି, ସେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରି ଚାଲିଥିଲେ, ଏବଂ ୨୦୨୧ ରେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଆମକୁ ଛାଡି ଚାଲିଗଲେ, ମୁଁ ଫୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମୋର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛି, ମୋର ଆତ୍ମା କହେ - ସେ ଆଜି ଯେଉଁଠାରେ ଥାଆନ୍ତୁ, ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ସଫଳତା ଦେଖି ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବେ। ଏହି ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ମନ୍ଦିରଟି ଏବେ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ମହିମା ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଦିବ୍ୟତା ସହିତ ନିର୍ମିତ। ଏହି ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ଶହ ଶହ କାରିଗର ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ। ଏହି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଏହି ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ବାଲିନାଥ ମହାଦେବ, ପରମ୍ବା ଶ୍ରୀ ହିଙ୍ଗଳାଜ ମାତାଜୀ ଏବଂ ଭଗବାନ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣରେ ସାମିଲ ଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମର ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପୂଜାସ୍ଥଳ ନୁହେଁ, କିମ୍ବା କେବଳ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ। ବରଂ, ସେମାନେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲୁଥିବା ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତୀକ। ଆମ ଦେଶରେ, ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ଦେଶ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଅଜ୍ଞତାରୁ ଜ୍ଞାନ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଆନ୍ତି। ଶିବ ଧାମ ଶ୍ରୀ ବାଲିନାଥ ଆଖଡ଼ା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରର ଏହି ପବିତ୍ର ପରମ୍ପରାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢାଇଛି। ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ମନେ ରଖିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପୂଜ୍ୟ ବଳଦେବ ଗିରି ମହାରାଜ ଜୀଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲି, ସେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କିମ୍ବା ମନ୍ଦିର ବିଷୟ ଅପେକ୍ଷା ସମାଜର ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ଅଧିକ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ। ପୁସ୍ତକ ମେଳା ଆୟୋଜନ ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରାବାସ ନିର୍ମାଣ ଶିକ୍ଷାର ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି। ଆଜି, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ଶହ ଶହ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବାସସ୍ଥାନ ଏବଂ ପାଠାଗାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଈଶ୍ୱରୀୟ ସେବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସେବାର ମିଶ୍ରଣଠାରୁ ଭଲ ଉଦାହରଣ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ଏପରି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ରାବାରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରଶଂସା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ରାବାରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବହୁତ କମ୍ ପ୍ରଶଂସା ମିଳେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି, ଦେଶ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ଆତ୍ମା ଏବଂ ଏହା ଆମ ଦେଶରେ କିପରି ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ତାହା ଆମକୁ ଭଲିନାଥ ଧାମରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଜଣାପଡ଼ୁଛି। ଏହା ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ଜଣେ ରାବାରୀ ମେଷପାଳକ ଭାଇଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରକାଶନ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ କରିଥିଲେ। ଏଠାରେ, ପୂଜାର ଦାୟିତ୍ୱ ରାବାରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର, କିନ୍ତୁ ଏହା ସମଗ୍ର ସମାଜ ପାଇଁ ଖୋଲା। ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ସମାନ ଭାବନା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇ, ଆମ ସରକାର ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ବର୍ଗ ପାଇଁ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମାଜର ତଳ ସୋପାନରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା। ତେଣୁ, ଦେଶରେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପକ୍କା ଘର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୋତେ ଗୁଜରାଟରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଏହି ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଆଶୀର୍ବାଦ କେତେ ହେବ! ଆଜି ଦେଶର ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ମିଳୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଘରର ଚୁଲି ମଧ୍ୟ ଜଳୁଛି। ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରେ ଭଗବାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏକ 'ପ୍ରସାଦ' (ଉପହାର)। ଆଜି ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ନୂତନ ପରିବାର ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣି ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସେହି ଗରିବ ପରିବାର ପାଇଁ 'ଅମୃତ' (ଅମୃତ) ଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ ଯେଉଁମାନେ ପାଣି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଆମର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପାଣି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କେତେ କଷ୍ଟ ସହିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ଦୁଇ ରୁ ତିନି କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଣ୍ଡରେ କଳସ ବୋହିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଏବଂ ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସୁଜଲାମ୍-ସୁଫଲାମ୍ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି, ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର କଂଗ୍ରେସ ବିଧାୟକମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ କହୁଥିଲେ, "ମହାଶୟ, ଆପଣ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର କାମ କରିଛନ୍ତି ତାହା କେହି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହା ଏପରି କିଛି ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ।" ସେମାନଙ୍କର ସାକ୍ଷୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, 'ବିକାଶସହିତ, ଆମେ ଗୁଜରାଟରେ 'ବିରାସତ' (ଐତିହ୍ୟ) ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ମହିମା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଛୁ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ, ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏକ ଫାଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ଯଦି ଏଥିପାଇଁ କେହି ଦାୟୀ, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ, ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶ ଉପରେ ଶାସନ କରିଥିଲା। ଏହି ଲୋକମାନେ ସୋମନାଥ ଭଳି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ବିବାଦୀୟ କରିଥିଲେ। ଏହିମାନେ ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ପାବାଗଡ଼ରେ ଧାର୍ମିକ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାର ଇଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇ ନଥିଲେ। ଏହିମାନେ ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୋଧେରାର ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିଥିଲେ। ଏହିମାନେ ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଜନ୍ମଭୂମିରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆନନ୍ଦ କରୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ନକାରାତ୍ମକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସେମାନେ ଘୃଣାର ପଥ ଛାଡି ନାହାଁନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତାର ଅନେକ ପ୍ରତୀକ ଅଛି। ଏହି ପ୍ରତୀକଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଇତିହାସକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ତେଣୁ, ଆମର ସରକାର ଏହି ପ୍ରତୀକଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଭାଡନଗରରେ ଖନନ ମାଧ୍ୟମରେ ଇତିହାସର ନୂତନ ଦିଗ କିପରି ଉଭା ହେଉଛି। ଗତ ମାସରେ, ଭାଡନଗରରେ ୨୮୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବସତିର ଚିହ୍ନ ଆବିଷ୍କୃତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ୨୮୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଲୋକମାନେ ରହୁଥିଲେ। ସେହିପରି, ଧୋଲାବିରାରେ, ଆମେ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଦିବ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖୁଛୁ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଗର୍ବ। ଆମେ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ କରୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ନୂତନ ଭାରତରେ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଐତିହ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ନୂତନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ରାସ୍ତା, ବିଛାଯାଉଥିବା ରେଳପଥ, ଏଗୁଡ଼ିକ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ)ର ପଥ। ଆଜି, ମେହସାଣାର ରେଳପଥର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି। ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ସହିତ, ବନାସକାଣ୍ଠା ଏବଂ ପାଟନରୁ କାଣ୍ଡଲା, ଟୁନା ଏବଂ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦରକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି। ଏହା ନୂତନ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବା ସମ୍ଭବ କରିଛି ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଛି। ଆଜି, ଦୀସା ବାୟୁସେନା ଷ୍ଟେସନର ରନୱେ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଏହି ବାୟୁସେନା ଷ୍ଟେସନରେ କେବଳ ରନୱେ ରହିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନେକ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲି ଏବଂ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲି। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ, ଏହି ନିର୍ମାଣକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ି ନଥିଲା। ବାୟୁସେନାର ଅଧିକାରୀମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଏହି ସ୍ଥାନ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କିନ୍ତୁ କିଛି କରାଯାଇ ନଥିଲା। ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ନିଜ ଫାଇଲ ଉପରେ ବସି ରହିଥିଲା। ମୁଁ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ରନୱେର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି। ମୋଦି ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରନ୍ତି; ଆଜି ଦୀସାରେ ରନୱେର ଉଦଘାଟନ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ। ଏବଂ ଏହା ହିଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରି ଏକ ସମୟ ମଧ୍ୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରେ ସୁଯୋଗ ବହୁତ ସୀମିତ ଥିଲା। ସେତେବେଳେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷେତରେ ପାଣି ନଥିଲା ଏବଂ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା। ଶିଳ୍ପାୟନର ପରିସର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସୀମିତ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ବିଜେପି ସରକାରରେ ପରିସ୍ଥିତି ନିରନ୍ତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଏଠାକାର ଚାଷୀମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨-୩ ଫସଲ ଚାଷ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଭୂତଳ ଜଳ ସ୍ତର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜଳ ଉତ୍ସ ସହିତ ଜଡିତ ୮ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଉତ୍ସବ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ। ଏହା ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଜଳ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଚାଷୀମାନେ ଯେପରି ଡ୍ରିପ୍ ସିଞ୍ଚନ ଭଳି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ। ଏବେ, ମୁଁ ଏଠାରେ ଦେଖୁଛି ଯେ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ, ଜୈବିକ କୃଷିର ଧାରା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପ୍ରତି ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏକତ୍ର ହୋଇ, ଆମେ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ବିକାଶ ଜାରି ରଖିବୁ। ଶେଷରେ, ଏହି ଦିବ୍ୟ ଅନୁଭୂତିର ଅଂଶୀଦାର ହେବା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ! ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ --
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଧନ୍ୟବାଦ!