Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration & foundation stone laying of multiple projects in Jammu
20 FEB 2024 3:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha ji, my colleague in the cabinet Jitendra Singh ji, my companions in the Parliament Jugal Kishore ji and Gulam Ali ji, and my dear sisters and brothers of Jammu and Kashmir, Jai Hind! Everyone says that Dogras are very sweet and so is their language. And the Dogri poetess Padma Sachdev says -- the language of Dogras is sweet, and the Dogras are as sweet as sugar.
Friends,
As I have said, my connection with you has been for more than 40 years now. I have organized numerous events, have visited Jammu many times, and now Jitendra Singh has said that I have organised an event on this ground as well. But your enthusiasm and your passion despite the weather … There's cold, there's rain, and not one of you is wavering. And I've been told that there are three locations where large screens have been set up for people who have seated there. The love of the people of Jammu and Kashmir, your presence here in such large numbers from far and wide, is a great blessing for all of us. This program dedicated to ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat) is not limited to this extent only. Today, millions of people are connected with us from various educational institutions across the country. Not only that, as Manoj ji was telling me just now, this program is being heard and seen through video in 285 blocks where large screens have been set up. Such a well-organized and massive program happening simultaneously in so many places, and that too on the land of Jammu and Kashmir, where nature challenges us every moment, where nature tests us every time. To have such a grand program with such pomp and show, indeed, the people of Jammu and Kashmir deserve to be congratulated.
Friends,
I was thinking whether I should speak here today or not because of the enthusiasm, the clarity with which some people of Jammu and Kashmir spoke to me, with which they shared their thoughts … Any person in the country who listens to them, his morale must leap, his belief must become eternal, and even he realizes what guarantee means. These five people have proved it by conversing with us. I congratulate all of them very much.
Friends,
The enthusiasm we see for the ‘Viksit Bharat, Viksit Jammu-Kashmir’ is truly unprecedented. We have witnessed this enthusiasm during the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. When Modi's guaranteed vehicle was reaching every village, you all welcomed it splendidly. This is the first time in the history of Jammu and Kashmir that a government has come to their doorsteps. No one who is eligible for any government scheme will be left behind... and this is Modi's guarantee, this is the wonder of the lotus! And now we have resolved for the ‘Viksit Jammu-Kashmir’. I have faith in you. We will develop ‘Viksit Jammu-Kashmir’. Your dreams, which have remained unfulfilled for 70 years, will be fulfilled by Modi in the coming few years.
Brothers and sisters,
There was a time when only news of disappointment used to come from Jammu and Kashmir. Bombs, guns, kidnappings, and isolation had become the misfortune of Jammu and Kashmir. But today, Jammu and Kashmir is moving forward with the resolve to develop. Today, projects worth 32,000 crore rupees have been either inaugurated or their foundation stone has been laid here. These projects are related to education, skill development, employment, health, industry, and connectivity. Today, many projects have been inaugurated here for various cities of the country. Institutions like IIT and IIM are being expanded in different states. Congratulations to Jammu and Kashmir, to the whole country, to the youth of the country for all these development projects. Today, hundreds of young people have also been handed over government appointment letters here. I extend my heartfelt congratulations to all the young friends as well.
Friends,
Jammu and Kashmir has been a victim of dynastic politics for decades. Those involved in dynastic politics have always prioritized their own interests, without considering your welfare. If anyone suffers the most from dynastic politics, it's our youth, our young sons and daughters. Governments that are only focused on promoting one family leave the future of their state's youth hanging in the balance. Such dynastic governments don't even prioritize making plans for the youth. People who only think about their own families will never care about your families. I am satisfied that Jammu and Kashmir is getting rid of this dynastic politics.
Brothers and sisters,
Our government is focusing the most on the poor, farmers, youth, and women to make Jammu and Kashmir developed. Don't trouble that girl, she's very young, just a little doll, if she were here, I would bless her immensely, but don't trouble that girl in this cold. Until some time ago, the youth here had to go to other states for higher education, for professional education. Look at it today, Jammu and Kashmir is becoming a major centre for education and skill development. The mission of making education modern in the country in the last 10 years is now expanding here. I remember, in December 2013, which Jitendra ji just mentioned, when I came to the BJP's ‘Lalkar’ rally, I made a promise to you from this very ground. I raised the question, why can't modern educational institutions like IIT and IIM be established in Jammu? We fulfilled those promises. Now there is both IIT and IIM in Jammu. And that's why people say - Modi's guarantee means, the guarantee of fulfilling promises! Today the inauguration of the academic complex and hostel of IIT Jammu has also taken place here. I can see the enthusiasm of the youth, it is wonderful. Along with this, the inauguration of permanent campuses of IIT Bhilai, IIT Tirupati, IIIT-DM Kurnool, Indian Institute of Skills Kanpur, Central Sanskrit Universities in Uttarakhand, and Tripura has also taken place. Today, along with IIM Jammu, the inauguration of campuses of IIM Bodh Gaya in Bihar and IIM Visakhapatnam in Andhra Pradesh has also taken place from here. In addition to this, today the inauguration of academic blocks, hostels, libraries, auditoriums, and many facilities in modern institutions of higher education such as NIT Delhi, NIT Arunachal Pradesh, NIT Durgapur, IIT Kharagpur, IIT Bombay, IIT Delhi, IISER Berhampur, Triple IT Lucknow, has also been done.
Friends,
Until 10 years ago, it was difficult to think on this scale in the field of education and skill development. But this is New Bharat. New Bharat spends as much as possible to provide modern education to its current generation. In the last 10 years, a record number of schools, colleges, and universities have been built in the country. Here in Jammu and Kashmir alone, nearly 50 new degree colleges have been established. More than 45,000 children have been enrolled in schools, and these are the children who did not go to school before. And I am pleased that our daughters have benefited the most from these schools. Today, they are able to obtain better education near their homes. There was a time when schools were set on fire; today, schools are being bedecked.
And brothers and sisters,
Today, there is also rapid improvement in healthcare services in Jammu and Kashmir. Before 2014, there were only 4 medical colleges in Jammu and Kashmir. Today, the number of medical colleges has increased from 4 to 12. Against 500 MBBS seats in 2014, there are now more than 1300 MBBS seats here. Before 2014, there was not a single medical PG seat here, but today this number has increased to over 650. In the last 4 years, nearly 45 new nursing and paramedical colleges have been opened here. Hundreds of new seats have been added. Jammu and Kashmir is such a state of the country where 2 AIIMS are being built. I am fortunate to inaugurate AIIMS Jammu today. For those elderly companions who have come here, who are listening to me, this was beyond imagination. For many decades after independence, there was only one AIIMS in Delhi. You had to go to Delhi for treatment of serious illnesses. But I gave you the guarantee of AIIMS here in Jammu. And I have fulfilled this guarantee. In the last 10 years, 15 new AIIMS have been approved in the country. One of them is ready to serve you here in Jammu today. And work is also progressing rapidly on AIIMS Kashmir.
Brothers and sisters,
Today, we are witnessing a new Jammu and Kashmir being built. The biggest barrier to the development of the region was Article 370, and the BJP government has removed this barrier. Now, Jammu and Kashmir is moving towards balanced development. I have heard that perhaps this week a film related to Article 370 is going to be released. I think there will be cheers across the country. I don't know how the film is, I just heard somewhere on TV that such a film on (Article) 370 is being released. It's good as it will help people get the right information.
Friends,
Look at the power of (Article) 370. Due to the removal of (Article) 370, I have been emboldened to tell the people of the country to give BJP 370 (seats) in the next elections, and let NDA cross 400 (seats). Now no region of ​​the state will be left behind, everyone will move forward together. Even those who were living in deprivation for decades have realized the presence of the government today. Today, you see, there is a wave of new politics in every village. The youth of Jammu and Kashmir have sounded the bugle against dynastic politics, corruption, and appeasement. Today, every youth of Jammu and Kashmir is moving forward to write his own future. Where there used to be pin drop silence due to strikes and shutdowns, there is now the hustle and bustle of life.
Friends,
Those who ruled Jammu and Kashmir for decades never cared about your hopes and aspirations. Previous governments did not even respect our soldiers living here. The Congress government lied to the soldiers for 40 years that it would introduce One Rank One Pension. But the BJP government fulfilled the promise of One Rank One Pension. Due to OROP, former soldiers from Jammu alone have received more than 1600 crores of rupees. When there is a sensitive government, when there is a government that understands your feelings, then it works at such a fast pace.
Friends,
The social justice enshrined in the Indian Constitution has been received by the common people of Jammu and Kashmir for the first time. Our refugee families, Valmiki community, and sanitation workers, have received democratic rights. The Valmiki community's demand for SC category benefits has been fulfilled after years. 'Paddari Tribe', 'Pahari ethnic group’, 'Gadda Brahmin', and 'Koli' communities have been included in the Scheduled Tribes. Seats have been reserved in the Assembly for Scheduled Tribes. Reservation has been given to OBCs in the Panchayat, Municipal Corporation, and Municipalities. ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ -- this is the foundation of ‘Viksit Jammu-Kashmir’.
Friends,
Jammu and Kashmir have seen immense benefits from the development projects underway, especially for our mothers, sisters, and daughters. Our government, which is building pucca houses, most of these houses are in the names of women...the Har Ghar Jal Yojana...the construction of thousands of toilets...the Ayushman Yojana providing free treatment up to 5 lakh rupees...has made life much easier for the sisters and daughters here. After the removal of Article 370, our sisters have also received the rights that were denied to them before.
Friends,
You might have heard about the Namo Drone Didi Yojana as well. This is Modi’s guarantee that our sisters will be trained as drone pilots. I was watching an interview of a sister yesterday who said, "I didn't even know how to ride a bicycle, and today I'm going home after training to become a drone pilot." Training for sisters has also started in large numbers across the country. For this, we have decided to provide drones to thousands of self-help groups. These drones worth lakhs of rupees will assist in farming and gardening. The spraying of fertilizers and pesticides will become much easier. And sisters will have additional income from this.
Brothers and sisters,
Earlier, there used to be development works in other parts of Bharat, and Jammu and Kashmir either didn't benefit from it or benefited much later. Today, all development work is happening simultaneously across the country. New airports are being built all over the country, and Jammu and Kashmir is not lagging behind anyone. The expansion work of Jammu Airport has also started today. The dream of connecting Kashmir to Kanyakumari by rail has also progressed today. Just a while ago, trains started running from Srinagar to Baramulla via Sangaldan. The day is not far when people will be able to travel from Kashmir to the entire country by train. Today, the massive electrification campaign of the railways happening across the country has also benefited this region greatly. Today, Jammu and Kashmir has received its first electric train. This will be very helpful in reducing pollution.
Friends,
When modern trains like Vande Bharat started in the country, we chose Jammu and Kashmir in its initial routes. We made it easier to reach Mata Vaishno Devi. I am happy that there are 2 Vande Bharat trains running in Jammu and Kashmir.
Friends,
Whether it is village roads, roads within Jammu city, or national highways, work is progressing on all fronts in Jammu and Kashmir. Today, many roads have been inaugurated or their foundation stones have been laid. This includes the second phase of the Srinagar Ring Road. When it is completed, it will make it easier to reach Manasbal Lake and Kheer Bhawani Temple. When the Srinagar-Baramulla-Uri highway project is completed, it will benefit farmers and the tourism sector even more. The Delhi-Amritsar-Katra Expressway will improve connectivity between Jammu and Katra. When this expressway is completed, travel between Jammu and Delhi will become much easier.
Friends,
There is great enthusiasm around the world for the development of Jammu and Kashmir. I recently returned from a tour of Gulf countries. There is a lot of positivity regarding investment in Jammu and Kashmir. When the world sees the hosting of the G-20 summit in Jammu and Kashmir today, its echo reaches far and wide. The whole world has been deeply influenced by the beauty, tradition, and culture of Jammu and Kashmir, and the welcome from all of you. Today, everyone is eager to visit Jammu and Kashmir. Last year, more than 20 million tourists visited Jammu and Kashmir, which is a record. The number of pilgrims visiting Amarnath ji and Mata Vaishno Devi has reached its highest level in the last decade. Looking at the pace at which infrastructure is being developed here, these numbers are expected to increase manifold in the future. The increasing number of tourists will create many new employment opportunities here.
Brothers and sisters,
In the past 10 years, Bharat has moved from being the 11th largest economy to the 5th largest. When a country's economy grows, what happens? The government has more money to spend on its people. Today, Bharat is providing free ration, free healthcare, pucca houses, gas connections, toilets, and schemes like PM Kisan Samman Nidhi to the poor. This is because Bharat’s economic strength has increased. Now, we have to make Bharat the world's third-largest economy in the next five years. This will greatly increase the country's capacity to spend on the welfare of the poor and on infrastructure. Here, such an infrastructure will be developed in the Kashmir Valley that people will forget to go to Switzerland. Every family in Jammu and Kashmir will benefit.
I ask for your blessings for all of us. And today, as such a big celebration of development has taken place in the history of Jammu and Kashmir, for our Pahari brothers and sisters, for our Gujjar brothers and sisters, for our Pandits, for our Valmiki brothers, for our mothers and sisters, will you do one thing? Will you? Will you do one thing? Take out your mobile phone, turn on the flashlight, and enjoy this celebration of development. Turn on the flashlight of your mobile phones. Wherever you are, turn on the flashlight of your mobile phone, and welcome the celebration of development. Let the flashlight of everyone's mobile phone be turned on, and the whole country is watching that Jammu is shining and the light of Jammu and Kashmir is reaching the country... Well done. Say it with me -
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜମ୍ମୁରେ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 FEB 2024 3:53PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ମନୋଜ ସିହ୍ନା ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥି ଯୁଗଳ କିଶୋର ଜୀ, ଗୁଲାମ ଅଲ୍ଲୀ ଜୀ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭଉଣୀ ଓ ଭାଇମାନେ । ପୁଣି ଥରେ ପବିତ୍ର ଡୁଗ୍ଗର ଭୂମିକୁ ଆସି ମୋତେ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗୁଛି । ଡୋଗ୍ରେ ବଡେ ମିଲନ ସାର ନେ, ୟେ ଜିନ୍ନେ ମିଲନସର ନେ ମିଠୀ ଅନ୍ଦି ଗୋ ମି... ଇଣ୍ଡଭାଷା ୟେ । ତାନ୍ ଗୋ ତେ... ଡୁଗ୍ଗର ଦି କବିତ୍ରୀ, ପଦ୍ମା ସଚଦେବ ନେ ଆଖେ ୟେ- ମିଠଡୀ ଏକ-ୟେ ଡୋଗ୍ରେୟାନ୍ ଡି ବୋଲି ତେ ଖଣ୍ଡ ମିଠେ ଲେଗ ଡୋଗ୍ରେ । ଅର୍ଥାତ ସମସ୍ତେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଡୋଗ୍ରା ବହୁତ ମଧୁର ଅଟେ ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କର ଭାଷା ମଧ୍ୟ ମଧୁର । ଏବଂ ଡୋଗ୍ରୀ କବି ପଦ୍ମା ସଚ୍ଚଦେବ କହିଛନ୍ତି ଡୋଗ୍ରାସର ଭାଷା ଯେପରି ମଧୁର ସେହିଭଳି ଡୋଗ୍ରାମାନେ ମଧ୍ୟ ମିଠା ପରି ମଧୁର ଅଟନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେମିତି ମୁଁ କହିଲି, ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ୪୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା । ମୁଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଛି, ମୁଁ ଅନେକ ଥର ଆସିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ କହିଲେ ଯେ ସେ ଏହି ପଡ଼ିଆରେ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଭିଡ଼, ଆପଣଙ୍କ ଉଦ୍ଦିପନା, ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପାଣିପାଗ ମଧ୍ୟ ବିପରୀତ, ଥଣ୍ଡା ଅଛି ଏବଂ ବର୍ଷା ହେଉଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ମଧ୍ୟ ନାହାଁନ୍ତି । ଏବଂ ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏପରି ତିନୋଟି ସ୍ଥାନ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟରେ ଦୂର ଦୁରାନ୍ତ ଲୋକ ସ୍କ୍ରିନ ଧରି ବସିଛନ୍ତି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ଏହି ଭଲପାଇବା, ଆପଣ ମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ । ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ସମର୍ପିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଏତିକିରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ । ଆଜି ଦେଶର କୋଣ, ଅନୁକୋଣରୁ ଏବଂ ଅନେକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଆମ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମନୋଜ ଜୀ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ୨୮୫ଟି ବ୍ଲକରେ ସମାନ ସ୍କ୍ରିନ୍ ଲଗାଇ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶୁଣିବାକୁ ଓ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ବୋଧହୁଏ ଏହା ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଏଭଳି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ବହୁତ ସଂଗଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଭୂମିରେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଆମକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିଥାଏ, ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତିଥର ଆମକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିଥାଏ । ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅଭିନନ୍ଦନର ଯୋଗ୍ୟ ।
ସାଥିମାନେ
ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଭାଷଣ ଦେବି କି ନାହିଁ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି କାରଣ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର କିଛି ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ଯେଉଁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଦୀପନା ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟତା ସହିତ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ କଥା କହୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିବା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଉତ୍ସାହିତ ହେବେ । ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ନିଶ୍ଚୟ ଅମର ହୋଇଯାଇଥିବ ଏବଂ ସେ ନିଶ୍ଚୟ ଅନୁଭବ କରିଥିବେ ଯେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଅର୍ଥ କ'ଣ, ଏହି ୫ ଜଣ ଲୋକ ଆମ ସହ କଥା ହୋଇ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ
ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଅଛି, ପ୍ରକୃତରେ ଅଭୂତପୂର୍ଣ୍ଣ । ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଆମେ ଏହି ଉତ୍ସାହ ଦେଖିଛୁ । ଯେତେବେଳେ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଏହାକୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭକୁ କେହି ହାତଛଡ଼ା କରିବେ ନାହିଁ, ଯିଏ ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ... ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ହେଉଛି ପଦ୍ମର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ! ଏବେ ଆମେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି । ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ନିର୍ମାଣ କାରିବା ଜାରି ରଖିବୁ । ୭୦-୭୦ ବର୍ଷ ଧରି ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିବା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷରେ ମୋଦି ପୂରଣ କରିବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏମିତି ଏକ ଦିନ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ କେବଳ ନିରାଶାର ଖବର ଆସୁଥିଲା । ବୋମା, ବନ୍ଧୁକ, ଅପହରଣ, ଅଲଗା ହେବା ଭଳି ଜିନିଷକୁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ବିକାଶର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଆଜି ୩୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା, ନିଯୁକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ । ଆଜି ଏଠାରୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହର ପାଇଁ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆଇଆଇଟି ଓ ଆଇଆଇଏମ୍ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ଏହି ସବୁ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଆଜି ଏଠାରେ ଶତାଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ
ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତିର ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର । ଯେଉଁମାନେ ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି କରନ୍ତି ସେମାନେ ସର୍ବଦା କେବଳ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦେଖିଥାଆନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ହିତ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଆଉ ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ଯଦି କାହାକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡୁଛି, ତେବେ ଏହାର ପରିଣାମ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ହିଁ ଭୋଗୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଛୋଟ ପୁଅ ଝିଅ । ଯେଉଁ ସରକାର କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି, ସେହି ସରକାରମାନେ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଛନ୍ତି । ଏପରିକି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବାର ସରକାରବାଦୀ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉନାହାନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ନିଜ ପରିବାର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ କେବେ ବି ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବେ ନାହିଁ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଏହି ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଗରିବ, କୃଷକ, ଯୁବକ ଓ ମହିଳା ଶକ୍ତି ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେହି ପିଲାକୁ ହଇରାଣ କର ନାହିଁ ଭାଇ, ସେ ବହୁତ ଛୋଟ କଣ୍ଢେଇ , ଯଦି ମୁଁ ଏଠାରେ ଥାଆନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ତାକୁ ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଥଣ୍ଡାରେ ସେହି ଶିଶୁକୁ ବିଚଳିତ କର ନାହିଁ । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଓ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ର ମିଶନ ଆଜି ଏଠାରେ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୩ରେ, ଯାହାବିଷୟରେ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ଜୀ ଏବେ କହୁଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଜେପିର ଲାଲକାର ରାଲିକୁ ଆସିଲି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ କିଛି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇ ଏହି ପଡ଼ିଆକୁ ଯାଇଥିଲି । ମୁଁ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲି ଯେ ଜମ୍ମୁରେ ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ୍ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ କାହିଁକି ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ? ଆମେ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଥିଲୁ । ଏବେ ଜମ୍ମୁରେ ଆଇଆଇଟି ଓ ଆଇଆଇଏମ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଲୋକେ କହୁଛନ୍ତି- ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି! ଆଜି ଏଠାରେ ଆଇଆଇଟି ଜମ୍ମୁର ଏକାଡେମିକ୍ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ ଓ ହଷ୍ଟେଲ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିପାରୁଛି ଏବଂ ଏହା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଲାଗୁଛି । ଏହା ସହିତ ଆଇଆଇଟି ଭିଲାଇ, ଆଇଆଇଟି ତିରୁପତି, ଆଇଆଇଆଇଟି-ଡିଏମ୍ କୁରୁନୁଲ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସ୍କିଲ୍ସ କାନପୁର, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂସ୍କୃତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ କୁ ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଏଠାରୁ ଆଇଆଇଏମ୍ ଜମ୍ମୁ, ବିହାରର ଆଇଆଇଏମ୍ ବୋଧଗୟା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରର ଆଇଆଇଏମ୍ ବିଶାଖାପାଟଣା କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏନ୍‌ଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଏନ୍‌ଆଇଟି ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଏନ୍‌ଆଇଟି ଦୁର୍ଗାପୁର, ଆଇଆଇଟି ଖଡ଼ଗପୁର, ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ, ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଇଆଇଏସ୍‌ଇଆର୍ ବେହରାମପୁର, ଟ୍ରିପଲ୍ ଆଇଟି ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଏକାଡେମିକ୍ ବ୍ଲକ୍‌, ହଷ୍ଟେଲ, ଲାଇବ୍ରେରୀ, ଅଡିଟୋରିୟମ୍ ଭଳି ଅନେକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି ।
ସାଥିମାନେ
୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ଭାବିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତ । ନୂଆ ଭାରତ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଓ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । କେବଳ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ପାଖାପାଖି ୫୦ଟି ନୂଆ ଡିଗ୍ରୀ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଏଭଳି ୪୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପିଲା ସ୍କୁଲରେ ନାମ ଲେଖାଇସାରିଲେଣି ଏବଂ ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ପିଲା, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସ୍କୁଲ ଯାଉନଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମ ଝିଅମାନେ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରୁ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜି ସେମାନେ ଘର ନିକଟରେ ଉନ୍ନତ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଏମିତି ଦିନ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସ୍କୁଲଗୁଡିକୁ ପୋଡି ଦିଆଯାଉଥିଲା, ଆଜି ସେହି ଦିନ ଯେଉଁଠି ସ୍କୁଲକୁ ସଜେଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ
ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉନ୍ନତି ଘଟୁଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ମାତ୍ର ୪ ଥିଲା । ଆଜି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୪ରୁ ୧୨କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୪ରେ ୫୦୦ ଏମ୍ ବିବିଏସ୍ ସିଟ୍ ଥିବା ବେଳେ ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ଏମ୍ ବିବିଏସ୍ ସିଟ୍ ରହିଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ବି ମେଡିକାଲ ପିଜି ସିଟ୍ ନଥିବା ବେଳେ ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬୫୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୪ ବର୍ଷ ରେ ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୪୫ଟି ନୂତନ ନର୍ସିଂ ଓ ପାରାମେଡିକ୍ କଲେଜ ଖୋଲାଯାଉଛି । ଶତାଧିକ ନୂଆ ସିଟ୍ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଛି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଦେଶର ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠି ୨ଟି ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ଜାମ୍ମୁର ଏମ୍ସକୁ ଆଜି ଉଦଘାଟନ କରି ମୁଁ ଗୌରବ ଅନୁଭବ କରୁଛି, ଯେଉଁ ବୟସ୍କ ସାଥୀମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ମୋ କଥା ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦିଲ୍ଲୀରେ ହିଁ ଏକ ଏମ୍ସ ଥିଲା । ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜାମ୍ମୁରେ ହିଁ ଏମ୍ସର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲି । ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୧୫ଟି ନୂଆ ଏମ୍ସକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଆଜି ଜମ୍ମୁରେ ଆପଣଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଏମ୍ସ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ
ଆଜି ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛୁ । ରାଜ୍ୟର ବିକାଶରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ପାଚେରୀ ଥିଲା ଧାରା ୩୭୦, ଧାରା ୩୭୦ ଥିଲା । ଏହି ପାଚେରୀକୁ ବିଜେପି ସରକାର ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏବେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ବୋଧହୁଏ ଏହି ସପ୍ତାହରେ ୩୭୦ କୁ ନେଇ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଆସୁଛି । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯିବ । ଫିଲ୍ମଟି କେମିତି ଅଛି ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ, ମୁଁ ଗତକାଲି କିଛି ଟିଭିରେ ଶୁଣିଥିଲି ଯେ ଏଭଳି ଏକ ଫିଲ୍ମ ୩୭୦କୁ ନେଇ ଆସୁଛି । ଭଲ ହେଲା ଲୋକଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ମିଳିବାରେ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ
୩୭୦ ର କ୍ଷମତାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ୩୭୦ ପରାଜୟ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ମୁଁ ସାହସିକତାର ସହ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିଛି ଯେ ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନରେ ବିଜେପିକୁ ୩୭୦ ଏବଂ ଏନଡିଏକୁ ୪୦୦ ଅତିକ୍ରମ କରାନ୍ତୁ । ଏବେ ରାଜ୍ୟର କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳ ପଛରେ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବଞ୍ଚିତ ଅବସ୍ଥାରେ ଜୀବନ ବିତାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ପ୍ରତି ଗାଁରେ ନୂଆ ରାଜନୀତିର ଲହର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଠାକାର ଯୁବକମାନେ ପରିବାରବାଦ, ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଭଷ୍ଟ୍ରାଚାର ବିରୋଧରେ ବିଗୁଲ୍ ବଜେଇ ସାରିଲେଣି । ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ଲେଖିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି । ଯେଉଁଠି ଏକଦା ବନ୍ଦ ଓ ଧର୍ମଘଟର ନିରବତା ଥିଲା, ଏବେ ସେଠାରେ ଜୀବନର ଚଳପ୍ରଚଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ସରକାର ଚଳାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ କେବେ ବି ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ । ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଏଠାରେ ରହୁଥିବା ଆମ ସେନା ଭାଇମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେଉନଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ୪୦ ବର୍ଷ ଧରି ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ୱାନ୍ ରାଙ୍କ ୍‌ୱାନ୍ ପେନ୍‌ସନ୍ ଆଣିବେ ବୋଲି ମିଛ କହୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନ୍‌ସନ୍ ର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ବିଜେପି ସରକାର ପୂରଣ କରିଥିଲେ । ଓଆରଓପି ଯୋଗୁଁ ଜମ୍ମୁର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକ ଓ ଯବାନଙ୍କୁ ୧୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମିଳିଛି । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ଥିବେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଭାବନାକୁ ବୁଝିପାରୁଥିବା ସରକାର ଥିବ , ସେତେବେଳେ ଏହିପରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ।
ସାଥିମାନେ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ମିଳିଛି । ଆମର ଶରଣାର୍ଥୀ ପରିବାର ହୁଅନ୍ତୁ, ବାଲ୍ମିକି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ହୁଅନ୍ତୁ, ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଧିକାର ମିଳିଛି । ଏସସି ବର୍ଗର ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ବାଲ୍ମିକି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଦାବି ପୂରଣ ହୋଇଛି । ‘ପାହାଡି ଜନଜାତି', ‘ପାହାଡ଼ି ଜାତି', 'ଗଡ୍ଡା ବ୍ରାହ୍ମଣ' ଏବଂ 'କୋଲି' ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ବର୍ଗରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ବିଧାନସଭାରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତିଙ୍କ ପାଇଁ ଆସନ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି । ପଞ୍ଚାୟତ, ପୌରପାଳିକା ଓ ମହାନଗର ନିଗମରେ ଓବିସିଙ୍କୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି । ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଏହି ଖୁସି ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ମୂଳଦୁଆ ।
ସାଥିମାନେ
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ଆମର ମାଆ, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ଅଧିକାଂଶ ପକ୍କା ଘର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ... ହର ଘର ଜଳ ଯୋଜନା... ହଜାର ହଜାର ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ... ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା... ଏଠାରେ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଜୀବନ କୁ ଅତି ସହଜ କରାଯାଇଛି । ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ପରେ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେହି ଅଧିକାର ମିଳିଛି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିନଥିଲା ।
ସାଥିମାନେ
ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଥିବେ । ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ କରାଯିବ ବୋଲି ମୋଦି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଗତକାଲି ଜଣେ ଭଉଣୀଙ୍କ ସହ ଏକ ସାକ୍ଷାତକାର ଦେଖୁଥିଲି, ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ସାଇକେଲ ଚଲାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଜାଣି ନଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରେ ଡ୍ରୋନ ପାଇଲଟ ଭାବରେ ଘରକୁ ଯାଉଛି । ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭଉଣୀଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ଏଥିପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଡ୍ରୋନ୍ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଏହି ଡ୍ରୋନ୍ ଚାଷ ଓ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ହେବ । ଖତ ହେଉ କି କୀଟନାଶକ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସିଞ୍ଚନ କରିବା କାମ ଖୁବ୍ ସହଜ ହେବ । ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏଥିରୁ ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର କରିବେ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ
ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ଅନେକ ଭାଗରେ କାମ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଏହାର ସୁଫଳ ମିଳୁନଥିଲା କିମ୍ବା ଏହା ଏହାର ସୁଫଳ ବହୁତ ବିଳମ୍ବରେ ମିଳୁଥିଲା । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ହେଉଛି । ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ତେଣୁ ଅଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର କାହାଠାରୁ ପଛରେ ନାହିଁ । ଆଜି ଜମ୍ମୁ ବିମାନବନ୍ଦରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀକୁ ରେଳ ପଥରେ ସଂଯୋଗ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀନଗରରୁ ସାଙ୍ଗାଲଦାନ ଏବଂ ସାଙ୍ଗାଲଦାନରୁ ବାରାମୁଲା କୁ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ କାଶ୍ମୀରରୁ ଟ୍ରେନରେ ବସି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଭ୍ରମଣ କରିପାରିବେ । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରେଳବାଇର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ରେ ମଧ୍ୟ ଜମ୍ମୁକୁ ବହୁତ ଫାଇଦା ହୋଇଛି । ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ମିଳିଲା ପ୍ରଥମ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଟ୍ରେନ୍ । ଏହା ପ୍ରଦୂଷଣ କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ
ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ନାମରେ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଆମେ ଏହାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ରୁଟ୍ ରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ମଧ୍ୟ ବାଛିଥିଲୁ । ଆମେ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ କରିଥିଲୁ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ୨ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ।
ସାଥିମାନେ
ଗାଁ ରାସ୍ତା ହେଉ, ଜମ୍ମୁ ସହର ଭିତର ଦେଇ ଯାଇଥିବା ରାସ୍ତା ହେଉ କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ହେଉ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଚାରିଆଡ଼େ କାମ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଅନେକ ରାସ୍ତାର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଶ୍ରୀନଗର ରିଙ୍ଗରୋଡର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲେ ମନସବଳ ହ୍ରଦ ଓ ଖିରଭବାନୀ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହଜ ହେବ । ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲା-ଉରି ରାଜପଥର କାମ ଶେଷ ହେଲେ ଏହା କୃଷକ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ଉପକୃତ କରିବ । ଦିଲ୍ଲୀ-ଅମୃତସର-କଟ୍ରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ: ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜମ୍ମୁ-କଟ୍ରା ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ଆଣିବ । ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପରେ ଜମ୍ମୁ-ଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯିବ ।
ସାଥିମାନେ
ବିକାଶଶୀଳ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ନେଇ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ମୁଁ ନିକଟରେ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଭ୍ରମଣରୁ ଫେରିଛି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ନେଇ ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକତା ରହିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଜି-୨୦ ଆୟୋଜନ ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଏହାର ପରମ୍ପରା, ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାଗତରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ଆଜି ସମସ୍ତେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଆସିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । ଗତବର୍ଷ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ଆସିଥିଲେ, ଯାହା କି ଏକ ରେକର୍ଡ । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅମରନାଥ ଜୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ ମନ୍ଦିରକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆଜି ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ତାହାକୁ ଦେଖିଲେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବହୁଗୁଣିତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଏଠାରେ ବଢୁଥିବାରୁ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୧୧ରୁ ୫ମ ସ୍ଥାନକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି । ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ିଲେ କ'ଣ ହେବ? ତା'ପରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଅଛି । ଆଜି ଭାରତ ଗରିବ ଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା, ପକ୍କା ଘର, ଗ୍ୟାସ, ଶୌଚାଳୟ, ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଭଳି ଅନେକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । କାରଣ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏବେ ଆମକୁ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର କ୍ଷମତା ବହୁଗୁଣିତ ହେବ । ଏଠାରେ ଏଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଯେ କଶ୍ମୀରର ଉପତ୍ୟକାର ଲୋକମାନେ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଯିବାକୁ ଭୁଲିଯିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଉପକୃତ ହେବେ, ଆପଣମାନେ ଏହା ପାଇବେ ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏହିଭଳି ରଖିଥାଆନ୍ତୁ , ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଇତିହାସରେ, ଆମର ପାହାଡ଼ି ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମର ଗୁଜ୍ଜର ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମର ବାଲ୍ମିକି ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଆମର ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବି? କରିବେ କି? ଆପଣ ଗୋଟିଏ କାମ କରିବେ କି? ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରି ଫ୍ଲାସ ଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ, ଆପଣ ଏହି ବିକାଶ ଉତ୍ସବକୁ ଟିକିଏ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ । ଯିଏ ଯେଉଁଠି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି ସେହିଠାରେ ନିଜର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆମେ ବିକାଶ ଉତ୍ସବକୁ ସ୍ୱାଗତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଅନ ୍‌କରନ୍ତୁ୍ । ସାରା ଦେଶ ଦେଖୁଛି ଯେ ଜମ୍ମୁ କିଭଳି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେଉଛି, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ଆଲୋକ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ।... ସାବାସ ।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।