Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration & foundation stone laying of multiple projects in Jammu
20 FEB 2024 3:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha ji, my colleague in the cabinet Jitendra Singh ji, my companions in the Parliament Jugal Kishore ji and Gulam Ali ji, and my dear sisters and brothers of Jammu and Kashmir, Jai Hind! Everyone says that Dogras are very sweet and so is their language. And the Dogri poetess Padma Sachdev says -- the language of Dogras is sweet, and the Dogras are as sweet as sugar.
Friends,
As I have said, my connection with you has been for more than 40 years now. I have organized numerous events, have visited Jammu many times, and now Jitendra Singh has said that I have organised an event on this ground as well. But your enthusiasm and your passion despite the weather … There's cold, there's rain, and not one of you is wavering. And I've been told that there are three locations where large screens have been set up for people who have seated there. The love of the people of Jammu and Kashmir, your presence here in such large numbers from far and wide, is a great blessing for all of us. This program dedicated to ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat) is not limited to this extent only. Today, millions of people are connected with us from various educational institutions across the country. Not only that, as Manoj ji was telling me just now, this program is being heard and seen through video in 285 blocks where large screens have been set up. Such a well-organized and massive program happening simultaneously in so many places, and that too on the land of Jammu and Kashmir, where nature challenges us every moment, where nature tests us every time. To have such a grand program with such pomp and show, indeed, the people of Jammu and Kashmir deserve to be congratulated.
Friends,
I was thinking whether I should speak here today or not because of the enthusiasm, the clarity with which some people of Jammu and Kashmir spoke to me, with which they shared their thoughts … Any person in the country who listens to them, his morale must leap, his belief must become eternal, and even he realizes what guarantee means. These five people have proved it by conversing with us. I congratulate all of them very much.
Friends,
The enthusiasm we see for the ‘Viksit Bharat, Viksit Jammu-Kashmir’ is truly unprecedented. We have witnessed this enthusiasm during the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. When Modi's guaranteed vehicle was reaching every village, you all welcomed it splendidly. This is the first time in the history of Jammu and Kashmir that a government has come to their doorsteps. No one who is eligible for any government scheme will be left behind... and this is Modi's guarantee, this is the wonder of the lotus! And now we have resolved for the ‘Viksit Jammu-Kashmir’. I have faith in you. We will develop ‘Viksit Jammu-Kashmir’. Your dreams, which have remained unfulfilled for 70 years, will be fulfilled by Modi in the coming few years.
Brothers and sisters,
There was a time when only news of disappointment used to come from Jammu and Kashmir. Bombs, guns, kidnappings, and isolation had become the misfortune of Jammu and Kashmir. But today, Jammu and Kashmir is moving forward with the resolve to develop. Today, projects worth 32,000 crore rupees have been either inaugurated or their foundation stone has been laid here. These projects are related to education, skill development, employment, health, industry, and connectivity. Today, many projects have been inaugurated here for various cities of the country. Institutions like IIT and IIM are being expanded in different states. Congratulations to Jammu and Kashmir, to the whole country, to the youth of the country for all these development projects. Today, hundreds of young people have also been handed over government appointment letters here. I extend my heartfelt congratulations to all the young friends as well.
Friends,
Jammu and Kashmir has been a victim of dynastic politics for decades. Those involved in dynastic politics have always prioritized their own interests, without considering your welfare. If anyone suffers the most from dynastic politics, it's our youth, our young sons and daughters. Governments that are only focused on promoting one family leave the future of their state's youth hanging in the balance. Such dynastic governments don't even prioritize making plans for the youth. People who only think about their own families will never care about your families. I am satisfied that Jammu and Kashmir is getting rid of this dynastic politics.
Brothers and sisters,
Our government is focusing the most on the poor, farmers, youth, and women to make Jammu and Kashmir developed. Don't trouble that girl, she's very young, just a little doll, if she were here, I would bless her immensely, but don't trouble that girl in this cold. Until some time ago, the youth here had to go to other states for higher education, for professional education. Look at it today, Jammu and Kashmir is becoming a major centre for education and skill development. The mission of making education modern in the country in the last 10 years is now expanding here. I remember, in December 2013, which Jitendra ji just mentioned, when I came to the BJP's ‘Lalkar’ rally, I made a promise to you from this very ground. I raised the question, why can't modern educational institutions like IIT and IIM be established in Jammu? We fulfilled those promises. Now there is both IIT and IIM in Jammu. And that's why people say - Modi's guarantee means, the guarantee of fulfilling promises! Today the inauguration of the academic complex and hostel of IIT Jammu has also taken place here. I can see the enthusiasm of the youth, it is wonderful. Along with this, the inauguration of permanent campuses of IIT Bhilai, IIT Tirupati, IIIT-DM Kurnool, Indian Institute of Skills Kanpur, Central Sanskrit Universities in Uttarakhand, and Tripura has also taken place. Today, along with IIM Jammu, the inauguration of campuses of IIM Bodh Gaya in Bihar and IIM Visakhapatnam in Andhra Pradesh has also taken place from here. In addition to this, today the inauguration of academic blocks, hostels, libraries, auditoriums, and many facilities in modern institutions of higher education such as NIT Delhi, NIT Arunachal Pradesh, NIT Durgapur, IIT Kharagpur, IIT Bombay, IIT Delhi, IISER Berhampur, Triple IT Lucknow, has also been done.
Friends,
Until 10 years ago, it was difficult to think on this scale in the field of education and skill development. But this is New Bharat. New Bharat spends as much as possible to provide modern education to its current generation. In the last 10 years, a record number of schools, colleges, and universities have been built in the country. Here in Jammu and Kashmir alone, nearly 50 new degree colleges have been established. More than 45,000 children have been enrolled in schools, and these are the children who did not go to school before. And I am pleased that our daughters have benefited the most from these schools. Today, they are able to obtain better education near their homes. There was a time when schools were set on fire; today, schools are being bedecked.
And brothers and sisters,
Today, there is also rapid improvement in healthcare services in Jammu and Kashmir. Before 2014, there were only 4 medical colleges in Jammu and Kashmir. Today, the number of medical colleges has increased from 4 to 12. Against 500 MBBS seats in 2014, there are now more than 1300 MBBS seats here. Before 2014, there was not a single medical PG seat here, but today this number has increased to over 650. In the last 4 years, nearly 45 new nursing and paramedical colleges have been opened here. Hundreds of new seats have been added. Jammu and Kashmir is such a state of the country where 2 AIIMS are being built. I am fortunate to inaugurate AIIMS Jammu today. For those elderly companions who have come here, who are listening to me, this was beyond imagination. For many decades after independence, there was only one AIIMS in Delhi. You had to go to Delhi for treatment of serious illnesses. But I gave you the guarantee of AIIMS here in Jammu. And I have fulfilled this guarantee. In the last 10 years, 15 new AIIMS have been approved in the country. One of them is ready to serve you here in Jammu today. And work is also progressing rapidly on AIIMS Kashmir.
Brothers and sisters,
Today, we are witnessing a new Jammu and Kashmir being built. The biggest barrier to the development of the region was Article 370, and the BJP government has removed this barrier. Now, Jammu and Kashmir is moving towards balanced development. I have heard that perhaps this week a film related to Article 370 is going to be released. I think there will be cheers across the country. I don't know how the film is, I just heard somewhere on TV that such a film on (Article) 370 is being released. It's good as it will help people get the right information.
Friends,
Look at the power of (Article) 370. Due to the removal of (Article) 370, I have been emboldened to tell the people of the country to give BJP 370 (seats) in the next elections, and let NDA cross 400 (seats). Now no region of ​​the state will be left behind, everyone will move forward together. Even those who were living in deprivation for decades have realized the presence of the government today. Today, you see, there is a wave of new politics in every village. The youth of Jammu and Kashmir have sounded the bugle against dynastic politics, corruption, and appeasement. Today, every youth of Jammu and Kashmir is moving forward to write his own future. Where there used to be pin drop silence due to strikes and shutdowns, there is now the hustle and bustle of life.
Friends,
Those who ruled Jammu and Kashmir for decades never cared about your hopes and aspirations. Previous governments did not even respect our soldiers living here. The Congress government lied to the soldiers for 40 years that it would introduce One Rank One Pension. But the BJP government fulfilled the promise of One Rank One Pension. Due to OROP, former soldiers from Jammu alone have received more than 1600 crores of rupees. When there is a sensitive government, when there is a government that understands your feelings, then it works at such a fast pace.
Friends,
The social justice enshrined in the Indian Constitution has been received by the common people of Jammu and Kashmir for the first time. Our refugee families, Valmiki community, and sanitation workers, have received democratic rights. The Valmiki community's demand for SC category benefits has been fulfilled after years. 'Paddari Tribe', 'Pahari ethnic group’, 'Gadda Brahmin', and 'Koli' communities have been included in the Scheduled Tribes. Seats have been reserved in the Assembly for Scheduled Tribes. Reservation has been given to OBCs in the Panchayat, Municipal Corporation, and Municipalities. ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ -- this is the foundation of ‘Viksit Jammu-Kashmir’.
Friends,
Jammu and Kashmir have seen immense benefits from the development projects underway, especially for our mothers, sisters, and daughters. Our government, which is building pucca houses, most of these houses are in the names of women...the Har Ghar Jal Yojana...the construction of thousands of toilets...the Ayushman Yojana providing free treatment up to 5 lakh rupees...has made life much easier for the sisters and daughters here. After the removal of Article 370, our sisters have also received the rights that were denied to them before.
Friends,
You might have heard about the Namo Drone Didi Yojana as well. This is Modi’s guarantee that our sisters will be trained as drone pilots. I was watching an interview of a sister yesterday who said, "I didn't even know how to ride a bicycle, and today I'm going home after training to become a drone pilot." Training for sisters has also started in large numbers across the country. For this, we have decided to provide drones to thousands of self-help groups. These drones worth lakhs of rupees will assist in farming and gardening. The spraying of fertilizers and pesticides will become much easier. And sisters will have additional income from this.
Brothers and sisters,
Earlier, there used to be development works in other parts of Bharat, and Jammu and Kashmir either didn't benefit from it or benefited much later. Today, all development work is happening simultaneously across the country. New airports are being built all over the country, and Jammu and Kashmir is not lagging behind anyone. The expansion work of Jammu Airport has also started today. The dream of connecting Kashmir to Kanyakumari by rail has also progressed today. Just a while ago, trains started running from Srinagar to Baramulla via Sangaldan. The day is not far when people will be able to travel from Kashmir to the entire country by train. Today, the massive electrification campaign of the railways happening across the country has also benefited this region greatly. Today, Jammu and Kashmir has received its first electric train. This will be very helpful in reducing pollution.
Friends,
When modern trains like Vande Bharat started in the country, we chose Jammu and Kashmir in its initial routes. We made it easier to reach Mata Vaishno Devi. I am happy that there are 2 Vande Bharat trains running in Jammu and Kashmir.
Friends,
Whether it is village roads, roads within Jammu city, or national highways, work is progressing on all fronts in Jammu and Kashmir. Today, many roads have been inaugurated or their foundation stones have been laid. This includes the second phase of the Srinagar Ring Road. When it is completed, it will make it easier to reach Manasbal Lake and Kheer Bhawani Temple. When the Srinagar-Baramulla-Uri highway project is completed, it will benefit farmers and the tourism sector even more. The Delhi-Amritsar-Katra Expressway will improve connectivity between Jammu and Katra. When this expressway is completed, travel between Jammu and Delhi will become much easier.
Friends,
There is great enthusiasm around the world for the development of Jammu and Kashmir. I recently returned from a tour of Gulf countries. There is a lot of positivity regarding investment in Jammu and Kashmir. When the world sees the hosting of the G-20 summit in Jammu and Kashmir today, its echo reaches far and wide. The whole world has been deeply influenced by the beauty, tradition, and culture of Jammu and Kashmir, and the welcome from all of you. Today, everyone is eager to visit Jammu and Kashmir. Last year, more than 20 million tourists visited Jammu and Kashmir, which is a record. The number of pilgrims visiting Amarnath ji and Mata Vaishno Devi has reached its highest level in the last decade. Looking at the pace at which infrastructure is being developed here, these numbers are expected to increase manifold in the future. The increasing number of tourists will create many new employment opportunities here.
Brothers and sisters,
In the past 10 years, Bharat has moved from being the 11th largest economy to the 5th largest. When a country's economy grows, what happens? The government has more money to spend on its people. Today, Bharat is providing free ration, free healthcare, pucca houses, gas connections, toilets, and schemes like PM Kisan Samman Nidhi to the poor. This is because Bharat’s economic strength has increased. Now, we have to make Bharat the world's third-largest economy in the next five years. This will greatly increase the country's capacity to spend on the welfare of the poor and on infrastructure. Here, such an infrastructure will be developed in the Kashmir Valley that people will forget to go to Switzerland. Every family in Jammu and Kashmir will benefit.
I ask for your blessings for all of us. And today, as such a big celebration of development has taken place in the history of Jammu and Kashmir, for our Pahari brothers and sisters, for our Gujjar brothers and sisters, for our Pandits, for our Valmiki brothers, for our mothers and sisters, will you do one thing? Will you? Will you do one thing? Take out your mobile phone, turn on the flashlight, and enjoy this celebration of development. Turn on the flashlight of your mobile phones. Wherever you are, turn on the flashlight of your mobile phone, and welcome the celebration of development. Let the flashlight of everyone's mobile phone be turned on, and the whole country is watching that Jammu is shining and the light of Jammu and Kashmir is reaching the country... Well done. Say it with me -
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জম্মুত একাধিক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
20 FEB 2024 3:53PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়৷
ভাৰত মাতা কী জয়৷
ভাৰত মাতা কী জয়৷
জম্মু-কাশ্মীৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল মনোজ সিনহা জী, মোৰ কেবিনেটৰ সতীৰ্থ মন্ত্ৰী জিতেন্দ্ৰ সিং জী, মোৰ সহযোগী সাংসদ যুগল কিশোৰ জী, গুলাম আলী জী আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল জয় হিন্দ, মই আকৌ এবাৰ ইয়াত উপস্থিত হৈ বহুত সুখী হৈছো। ডোগ্ৰাসকল বৰ বন্ধুত্বপূৰ্ণ, তেওঁলোক যিমান বন্ধুত্বপূৰ্ণ সিমানেই মিঠা...তেওঁলোকৰ ভাষা। সেইবাবেই...ডোগ্ৰাসকলৰ কবি পদ্ম সচদেৱে কৈছে-মিঠা ডোগ্ৰা আৰু ডোগ্ৰাৰ মধুৰ মানুহৰ ভাষা।
বন্ধুসকল,
মই কোৱাৰ দৰে ৪০ বছৰতকৈও অধিক সময় আপোনাৰ লগত মোৰ এক অবিৰত সম্পৰ্ক আছে। মই বহু অনুষ্ঠান কৰিছো, বহুবাৰ আহিছো আৰু এতিয়া জিতেন্দ্ৰ সিঙে মোক ক’লে যে মই এই খেলপথাৰতো অনুষ্ঠান কৰিছো। কিন্তু আজিৰ সমাগম, আজিৰ আবেগ, আপোনালোকৰ উদ্যম আৰু বতৰটো যদিও প্ৰতিকূল, ঠাণ্ডা, বৰষুণ আৰু আপোনালোকৰ এজনো লৰচৰ কৰা নাই। আৰু মোক কোৱা হ’ল যে ইয়াত এনে তিনিটা ঠাই আছে, য’ত বৃহৎ সংখ্যক লোকে স্ক্ৰীণ সংস্থাপন কৰি বহি আছে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ এই মৰম, আপুনি ইমান বৃহৎ সংখ্যক দূৰ-দূৰণিৰ পৰা ইয়ালৈ আহিছে, আমাৰ সকলোৰে বাবে এক ডাঙৰ আশীৰ্বাদ। উন্নত ভাৰতৰ বাবে নিবেদিত এই কাৰ্যসূচী কেৱল ইয়াতে সীমাবদ্ধ নহয়। আজি দেশৰ চুকে-কোণৰ ​​পৰা আৰু বহু শিক্ষানুষ্ঠানৰ পৰা লাখ লাখ মানুহে আমাৰ লগত যোগদান কৰিছে। কেৱল ইমানেই নহয়, এই অনুষ্ঠানটোত মনোজ জীয়ে মোক কৈ আছিল যে এই অনুষ্ঠানটো ২৮৫টা ব্লকত এনে পৰ্দা সংস্থাপন কৰি ভিডিঅ’ৰ জৰিয়তে শুনা আৰু চোৱা হৈছে। হয়তো ইমান ডাঙৰ অনুষ্ঠান ইমান ভালকৈ আয়োজন কৰা হৈছিল ইমানবোৰ ঠাইত আৰু সেয়াও জম্মু-কাশ্মীৰৰ ভূমিত, য’ত প্ৰকৃতিয়ে আমাক প্ৰতি মুহূৰ্তত প্ৰত্যাহ্বান জনায়, প্ৰকৃতিয়ে আমাক প্ৰতিবাৰেই পৰীক্ষা কৰে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে ইমান ধুমধাম আৰু প্ৰদৰ্শনেৰে এই কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰাৰ বাবে অভিনন্দনৰ পাত্ৰ।
বন্ধুসকল,
মই ভাবি আছিলোঁ আজি ইয়াত ভাষণ দিব লাগে নে নাই কাৰণ যেতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰৰ একাংশ লোকৰ লগত কথা পাতিবলৈ সুযোগ পালোঁ, যি উদ্যম, উৎসাহ আৰু স্পষ্টতাৰে তেওঁলোকে নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰি আছিল। দেশৰ প্ৰতিজন ব্যক্তি যিয়ে... শুনিলে তেওঁলোকৰ কথা উৎসাহ পাব, তেওঁলোকৰ বিশ্বাস অমৰ হ'ব আৰু তেওঁলোকে ভাবিব যে গেৰাণ্টিৰ অৰ্থ কি, এই ৫জন মানুহে আমাৰ লগত কথা পাতি প্ৰমাণ কৰিছে। সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
উন্নত ভাৰত আৰু উন্নত জম্মু-কাশ্মীৰৰ এই উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি যি উৎসাহ আছে সেয়া সঁচাকৈয়ে অভূতপূৰ্ব। বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়তো আমি এই উৎসাহ দেখিবলৈ পাইছো। যেতিয়া মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ ৰে’লখন প্ৰতিখন গাঁৱতে গৈ আছিল, তেতিয়া আপোনালোকে ইয়াক এক ভব্য আদৰণি জনাইছিল। জম্মু-কাশ্মীৰৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখলৈ আহিছে চৰকাৰ। ইয়াৰ যোগ্য কোনো লোক চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধাৰ পৰা বাদ পৰি নাযায়...আৰু এয়াই মোদীৰ গেৰাণ্টি, এয়াই পদুমৰ আশ্চৰ্য্য! আৰু এতিয়া আমি জম্মু-কাশ্মীৰৰ উন্নয়নৰ সংকল্প লৈছো। মোৰ বিশ্বাস আপোনালোক। জম্মু-কাশ্মীৰক আমি উন্নত কৰিম। যোৱা ৭০ বছৰে পূৰণ নোহোৱা আপোনাৰ সপোন আগন্তুক কেইটামান বছৰত মোদীয়ে পূৰণ কৰিব।
ভাই-ভনী,
সেই দিনবোৰ আছিল যেতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰা মাথোঁ নিৰাশাজনক খবৰ আহিছিল। বোমা, বন্দুক, অপহৰণ, বিচ্ছিন্নতা, এনেবোৰ কথা জম্মু-কাশ্মীৰৰ দুৰ্ভাগ্য হৈ পৰিছিল। কিন্তু এতিয়া আজি জম্মু-কাশ্মীৰ বিকাশৰ দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়িছে। আজি ইয়াত ৩২ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে আৰু কেতবোৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে। এইবোৰ হৈছে শিক্ষা, দক্ষতা, নিয়োগ, স্বাস্থ্য, উদ্যোগ আৰু সংযোগৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্প। আজি দেশৰ বিভিন্ন চহৰৰ বাবে ইয়াৰ পৰা আৰু বহুতো প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে। আইআইটি আৰু আইআইএমৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহে বিভিন্ন ৰাজ্যত সম্প্ৰসাৰণ ঘটাইছে। এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰ, সমগ্ৰ দেশ আৰু দেশৰ নৱপ্ৰজন্মক অশেষ অভিনন্দন জনাইছো। আজি ইয়াৰ শতাধিক যুৱক-যুৱতীৰ হাতত চৰকাৰী নিযুক্তি পত্ৰও প্ৰদান কৰা হৈছে। লগতে সকলো যুৱ বন্ধুলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰ বহু দশক ধৰি বংশবাদী ৰাজনীতিৰ বলি হৈ আহিছে। পাৰিবাৰিক ৰাজনীতি চৰ্চা কৰা সকলে সদায় কেৱল নিজৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতিহে চাই আছে আৰু আপোনালোকৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব দিয়া নাই। আৰু পাৰিবাৰিক ৰাজনীতিত যদি কোনোবাই সৰ্বাধিক ক্ষতিগ্ৰস্ত হয় তেন্তে সেয়া হ’ল আমাৰ যুৱপ্ৰজন্ম, আমাৰ কণমানি পুত্ৰ-কন্যাসকল। মাত্ৰ এটা পৰিয়ালৰ প্ৰচাৰত ব্যস্ত চৰকাৰবোৰে নিজৰ ৰাজ্যৰ আন যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যত বাজিত লগাইছে৷ এনে বংশবাদী চৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আঁচনি তৈয়াৰ কৰিবলৈও অগ্ৰাধিকাৰ নিদিয়ে। কেৱল নিজৰ পৰিয়ালৰ কথা চিন্তা কৰা মানুহে কেতিয়াও আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ কথা চিন্তা নকৰে। এই পৰিয়ালভিত্তিক ৰাজনীতিৰ পৰা জম্মু-কাশ্মীৰে মুক্তি লাভ কৰাত মই সন্তুষ্ট অনুভৱ কৰিছো।
ভাই-ভনী,
জম্মু-কাশ্মীৰক উন্নত কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱ শক্তি আৰু নাৰী শক্তিৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিছে। সেই ছোৱালীজনীক আমনি নকৰিবা ভাই, তাই বৰ সৰু পুতলা, তাই ইয়াত থাকিলে মই তাইক বহুত আশীৰ্বাদ দিলোহেঁতেন, কিন্তু এই ঠাণ্ডাত সেই ছোৱালীজনীক আমনি নকৰিবা। কিছুদিনৰ আগলৈকে ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে উচ্চ শিক্ষা আৰু পেছাদাৰী শিক্ষাৰ বাবে আন ৰাজ্যলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। আজি চাওক, জম্মু-কাশ্মীৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। যোৱা ১০ বছৰত দেশত শিক্ষাৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে যি অভিযান হাতত লৈছে, সেয়া আজি ইয়াত আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। মনত আছে, ২০১৩ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত, যিটো জিতেন্দ্ৰ জীয়ে অলপ সময়ৰ পূৰ্বে উল্লেখ কৰিছিলোঁ, যেতিয়া মই বিজেপিৰ লালকাৰ ৰেলীলৈ আহিছিলোঁ, তেতিয়া মই আপোনালোকৰ পৰা কিছু নিশ্চয়তা লৈ এই খেলপথাৰখনলৈ গৈছিলোঁ। মই এই প্ৰশ্নটো উত্থাপন কৰিছিলোঁ যে ইয়াত জম্মুতো আইআইটি আৰু আইআইএমৰ দৰে আধুনিক শিক্ষানুষ্ঠান কিয় নিৰ্মাণ কৰিব নোৱাৰি? আমি সেই প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ পূৰণ কৰিলোঁ। এতিয়া জম্মুত আইআইটি আৰু আইআইএম স্থাপন কৰা হৈছে৷আৰু সেইবাবেই মানুহে কয়-মোদীৰ গেৰাণ্টি মানে গেৰাণ্টি পূৰণৰ গেৰাণ্টি! আজি ইয়াত আইআইটি জম্মুৰ একাডেমিক কমপ্লেক্স আৰু হোষ্টেল উদ্বোধন কৰা হৈছে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ উৎসাহ দেখি আচৰিত হৈছো৷ ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ আইআইটি ভিলাই, আইআইটি তিৰুপতি, আইআইটি-ডি এম কুৰ্ণুল, ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ স্কিল কানপুৰ, উত্তৰাখণ্ড আৰু ত্ৰিপুৰাৰ কেন্দ্ৰীয় সংস্কৃত বিশ্ববিদ্যালয়ৰ স্থায়ী চৌহদসমূহো উদ্বোধন কৰা হৈছে। আজি আইআইএম জম্মুৰ লগতে বিহাৰৰ আইআইএম বুদ্ধগয়া আৰু অন্ধ্ৰত আইআইএম বিশাখাপট্টনম চৌহদো ইয়াৰ পৰা উদ্বোধন কৰা হৈছে। তদুপৰি আজি এনআইটি দিল্লী, এনআইটি অৰুণাচল প্ৰদেশ, এনআইটি দুৰ্গাপুৰ, আইআইটি খড়গপুৰ, আইআইটি বম্বে, আইআইটি দিল্লী, আই.আই.এছ.ই.আৰ বেহৰমপুৰ, আইআইআইটি লক্ষ্ণৌৰ দৰে আধুনিক উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহতো এনে বহু সুবিধা যেনে একাডেমিক ব্লক, হোষ্টেল, পুথিভঁৰাল, প্ৰেক্ষাগৃহ আদি উদ্বোধন কৰা হয়৷
বন্ধুসকল,
১০ বছৰ আগলৈকে শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত এই পৰিসৰত চিন্তা কৰাটো কঠিন আছিল। কিন্তু এয়া নতুন ভাৰত। নতুন ভাৰতে বৰ্তমানৰ প্ৰজন্মক আধুনিক শিক্ষা প্ৰদানৰ বাবে অধিক ব্যয় কৰোৱায়৷ বিগত ১০ বছৰত দেশত অভিলেখসংখ্যক বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ হৈছে। ইয়াত কেৱল জম্মু-কাশ্মীৰতে প্ৰায় ৫০খন নতুন ডিগ্ৰী মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। এনেধৰণৰ ৪৫ হাজাৰতকৈও অধিক শিশুক বিদ্যালয়ত নামভৰ্তি কৰা হৈছে আৰু এইবোৰ সেই ল’ৰা-ছোৱালী যিবোৰে আগতে স্কুললৈ যোৱা নাছিল। আৰু মই সুখী যে আমাৰ কন্যা সন্তানসকলে এই বিদ্যালয়সমূহৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে। আজি তেওঁলোকে ঘৰৰ ওচৰতে উন্নত শিক্ষা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। সেইবোৰ দিন আছিল স্কুল জ্বলাই দিয়া দিন, আজি স্কুল সজোৱা দিন।
আৰু ভাই-ভনীসকল,
আজি জম্মু-কাশ্মীৰতো স্বাস্থ্য সেৱাৰ দ্ৰুত উন্নতি ঘটিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে জম্মু-কাশ্মীৰত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা আছিল মাত্ৰ ৪খন। আজি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৪ৰ পৰা ১২খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনত ৫০০ এমবিবিএছৰ আসনৰ তুলনাত আজি ইয়াত ১৩০০ৰো অধিক এমবিবিএছ আসন আছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ইয়াত মেডিকেল পিজিৰ এখনো আসন নাছিল যদিও আজি তেওঁলোকৰ সংখ্যা ৬৫০তকৈ অধিক হৈছে। যোৱা ৪ বছৰত ইয়াত প্ৰায় ৪৫খন নতুন নাৰ্চিং আৰু পেৰামেডিকেল কলেজ মুকলি কৰা হৈছে। এইবোৰত শ শ নতুন আসন সংযোজন কৰা হৈছে। জম্মু-কাশ্মীৰত ২খন এইমছ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। ইয়াৰে এখন এইমছ জম্মু আজি উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। ইয়ালৈ আহি মোৰ কথা শুনি থকা জ্যেষ্ঠ বন্ধুসকলৰ বাবে এইটো কল্পনাৰো অগোচৰ আছিল। স্বাধীনতাৰ পিছৰ বহু দশক আগতে দিল্লীত এইমছ আছিল। গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে দিল্লীলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু মই আপোনালোকক ইয়াত জম্মুতে এইমছ স্থাপনৰ গেৰাণ্টি দিছিলোঁ। আৰু মই এই নিশ্চয়তা পূৰণ কৰিছো। যোৱা ১০ বছৰত দেশত ১৫খন নতুন এইমছত অনুমোদন পোৱা গৈছে। তাৰে এজনে আজি জম্মুত আপোনালোকক সেৱা আগবঢ়াবলৈ সাজু হৈছে। আৰু এইমছ কাশ্মীৰৰ কামো দ্ৰুত গতিত চলি আছে।
ভাই-ভনী,
আজি আমি এখন নতুন জম্মু-কাশ্মীৰ গঠন হোৱা দেখিবলৈ পাইছো। ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা আছিল ৩৭০নং অনুচ্ছেদ। এই বাধাৰ প্ৰাচীৰ বিজেপি চৰকাৰে আঁতৰাই পেলাইছে। এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ দিশে আগবাঢ়িছে। আৰু শুনিছো যে হয়তো এই সপ্তাহত ৩৭০ৰ ওপৰত এখন ছবি মুক্তি পাব। মই ভাবো আপোনালোকৰ জয়-জয়কাৰ কাহিনী সমগ্ৰ দেশতে শুনা যাব। চিনেমাখন কেনেকুৱা নাজানো, মই মাত্ৰ কালি আপোনালোকক কৈছিলো, কোনোবা টিভিত শুনিছিলো যে ৩৭০ক লৈ এনেকুৱা এখন ছবি আহি আছে। ভাল কথা, মানুহে শুদ্ধ তথ্য লাভ কৰিলে উপযোগী হ’ব।
বন্ধুসকল,
৩৭০ৰ শক্তি চাওক, ৩৭০ৰ কাৰণে আজি মই দেশবাসীক সাহসেৰে কৈছো যে অহা নিৰ্বাচনত বিজেপিক ৩৭০দি এনডিএক ৪০০ পাৰ কৰক। এতিয়া ৰাজ্যৰ কোনো এলেকা পিছ পৰি নাথাকিব, সকলোৱে একেলগে আগবাঢ়ি যাব। দশক দশক ধৰি দৰিদ্ৰতাত জীৱন কটোৱা ইয়াত থকা লোকসকলেও আজি চৰকাৰৰ অস্তিত্ব উপলব্ধি কৰিছে। আজি চাওক, প্ৰতিখন গাঁৱতে ৰাজনীতিৰ এক নতুন জোৱাৰ বিয়পি পৰিছে। ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে স্বজন তোষণ, দুৰ্নীতি আৰু তুষ্টিকৰণৰ বিৰুদ্ধে সজাগ হৈছে। আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰতিজন যুৱকে নিজৰ ভৱিষ্যত লিখিবলৈ আগবাঢ়িছে। য’ত এসময়ত বন্ধ আৰু ধৰ্মঘটৰ বাবে নিস্তব্ধতা আছিল, এতিয়া দেখা গৈছে জীৱনৰ কোলাহল।
বন্ধুসকল,
দশক দশক ধৰি জম্মু-কাশ্মীৰত চৰকাৰ চলোৱা ৰাইজে কেতিয়াও আপোনালোকৰ আশা-আকাংক্ষাক গুৰুত্ব নিদিলে। পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে ইয়াত বাস কৰা আমাৰ সামৰিক ভাইসকলকো সন্মান কৰা নাছিল। কংগ্ৰেছ চৰকাৰে ৪০ বছৰ ধৰি জোৱানৰ আগত মিছা কথা কৈ থাকিল যে ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন আনিব। কিন্তু বিজেপি চৰকাৰে ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিলে। OROP ৰ বাবে জম্মুৰ প্ৰাক্তন সেনা জোৱান আৰু জোৱানসকলে ১৬০০ কোটিৰো অধিক টকা লাভ কৰিছে। যেতিয়া সংবেদনশীল চৰকাৰ থাকে, যেতিয়া আপোনালোকৰ অনুভৱ বুজি পোৱা চৰকাৰ থাকে, তেতিয়া ই অধিক দ্ৰুত গতিত কাম কৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰথমবাৰৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰৰ সাধাৰণ ৰাইজেও ভাৰতৰ সংবিধানত দিয়া সামাজিক ন্যায়ৰ আশ্বাস লাভ কৰিছে। আমাৰ শৰণাৰ্থী পৰিয়ালেই হওক, বাল্মিকী সম্প্ৰদায়েই হওক, অনাময় কৰ্মীয়েই হওক, তেওঁলোকে গণতান্ত্ৰিক অধিকাৰ পাইছে। অনুসূচিত জাতি শ্ৰেণীৰ সুবিধা লাভৰ বাবে বাল্মীকি জনগোষ্ঠীৰ বছৰ বছৰ ধৰি চলি অহা দাবী পূৰণ হ’ল। ‘পোদ্দাৰী জনজাতি’, ‘পাহাৰী জনগোষ্ঠী’, ‘গদ্দা ব্ৰাহ্মণ’ আৰু ‘কুলি’ জনগোষ্ঠীক অনুসূচিত জনজাতিৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। অনুসূচিত জনজাতিৰ বাবে বিধানসভাত আসন সংৰক্ষিত কৰা হৈছে। পঞ্চায়ত, পৌৰসভা আৰু পৌৰ নিগমৰ অ’বিচিক সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ এই মন্ত্ৰই উন্নত জম্মু-কাশ্মীৰৰ আধাৰ।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰত চলি থকা উন্নয়নমূলক কামৰ পৰা আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাসকল যথেষ্ট উপকৃত হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে যিবোৰ স্থায়ী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি আছে তাৰ অধিকাংশই মহিলাৰ নামত...হৰ ঘৰ জল যোজনা...হাজাৰ হাজাৰ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ...আয়ুষ্মান আঁচনিৰ অধীনত ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা। ইয়াৰ জৰিয়তে ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ জীৱনটো অতি সহজ হৈ পৰিছে। ৩৭০নং অনুচ্ছেদ আঁতৰোৱাৰ পিছত আমাৰ ভগ্নীসকলে সেই অধিকাৰবোৰ পাইছে যিবোৰৰ পৰা আগতে বঞ্চিত আছিল।
বন্ধুসকল,
নমো ড্ৰোণ দিদি আঁচনিৰ কথাও নিশ্চয় শুনিছে। মোদীৰ নিশ্চয়তা আমাৰ ভগ্নীসকলক ড্ৰোন পাইলট কৰা হ'ব। কালি এগৰাকী বাইদেউৰ সাক্ষাৎকাৰ চাই আছিলো, তেওঁ কৈ আছিল যে মই চাইকেল চলাবও নাজানিছিলো আৰু আজি ট্ৰেইনিং কৰি ড্ৰোন পাইলট হৈ ঘৰলৈ গৈ আছো। ইতিমধ্যে দেশত বহু সংখ্যক ভগ্নীৰ প্ৰশিক্ষণ আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ বাবে আমি হাজাৰ হাজাৰ আত্মসহায়ক গোটক ড্ৰোন যোগান ধৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। লাখ লাখ টকাৰ এই ড্ৰ’নে খেতি আৰু বাগিচাৰ কামত সহায় কৰিব। সাৰেই হওক বা কীটনাশকেই হওক, সেইবোৰ স্প্ৰে কৰাৰ কাম অতি সহজ হৈ পৰিব। আৰু ইয়াৰ পৰা ভগ্নীহঁতে অতিৰিক্ত উপাৰ্জন কৰিব।
ভাই-ভনী,
ইয়াৰ আগতে ভাৰতৰ বাকী অংশত আৰু জম্মু-কাশ্মীৰত এটা কাম কৰা হৈছিল ইয়াৰ সুবিধাবোৰ হয় একেবাৰেই পোৱা নাছিল, নহয় বহুত পলমকৈ পোৱা গৈছিল। আজি সমগ্ৰ দেশতে সকলো উন্নয়নৰ কাম একেলগে হৈ আছে। আজি সমগ্ৰ দেশতে নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আনহাতে জম্মু-কাশ্মীৰো পিছপৰি থকা নাই। আজি জম্মু বিমানবন্দৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। কাশ্মীৰক কন্যাকুমাৰীলৈ ৰে’লযোগে সংযোগ কৰাৰ সপোন আজিও আগবাঢ়িছে। শেহতীয়াকৈ শ্ৰীনগৰৰ পৰা সংগলদান আৰু সংগলদানৰ পৰা বাৰামুল্লালৈ ৰে’ল চলাচল আৰম্ভ হৈছে। কাশ্মীৰৰ পৰা ৰে’লত উঠি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্ত ভ্ৰমণ কৰিব পৰা দিনটো বেছি দূৰত নহয়। আজি সমগ্ৰ দেশতে ৰে’লপথৰ বিদ্যুতীকৰণৰ ইমান ডাঙৰ অভিযান চলি আছে, এই অঞ্চলেও ইয়াৰ পৰা ডাঙৰ লাভ লাভ কৰিছে। আজি জম্মু-কাশ্মীৰত প্ৰথমখন বৈদ্যুতিক ৰে’ল পোৱা গৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰদূষণ কম ৰখাত বহুখিনি সহায় হ’ব।
বন্ধুসকল, বুজিছে,
দেশত যেতিয়া বন্দে ভাৰত ৰূপত আধুনিক ৰে’লগাড়ী আৰম্ভ হৈছিল তেতিয়া আমিও জম্মু-কাশ্মীৰক ইয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক পথ হিচাপে বাছি লৈছিলো। আমি মাতা বৈষ্ণো দেৱীৰ ওচৰ পাবলৈ সহজ কৰি দিলোঁ। মই সুখী যে আজি জম্মু-কাশ্মীৰত ২ খন বন্দে ভাৰত ৰে’ল চলি আছে।
বন্ধুসকল,
গাঁৱৰ ৰাস্তাই হওক, জম্মু চহৰৰ ভিতৰৰ ৰাস্তাই হওক, বা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথেই হওক, জম্মু-কাশ্মীৰত চৌদিশে কাম চলি আছে। আজি বহু পথ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত শ্ৰীনগৰ ৰিং ৰোডৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কামো অন্তৰ্ভুক্ত। ইয়াৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হ’লে মানসবল হ্ৰদ আৰু খীৰভৱানী মন্দিৰলৈ যোৱাটো সহজ হৈ পৰিব। শ্ৰীনগৰ-বৰামুল্লা-উৰি ঘাইপথৰ কাম সম্পূর্ণ হ’লে কৃষক আৰু পৰ্যটন খণ্ডলৈ অধিক উপকৃত হ’ব৷ দিল্লী-অমৃতসৰ-কাটৰা এক্সপ্ৰেছৱেৰ সম্প্ৰসাৰণে জম্মু-কাটৰাৰ সংযোগৰ অধিক উন্নতি সাধন কৰিব। এই এক্সপ্ৰেছৱে সাজু হ’লে জম্মু-দিল্লীৰ মাজত যাতায়ত অতি সহজ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে উন্নয়নশীল জম্মু-কাশ্মীৰক লৈ যথেষ্ট উৎসাহৰ সৃষ্টি হৈছে। শেহতীয়াকৈ উপসাগৰীয় দেশ ভ্ৰমণ কৰি উভতি আহিছো। জম্মু-কাশ্মীৰত বিনিয়োগ সন্দৰ্ভত যথেষ্ট ইতিবাচকতা দেখা গৈছে। আজি বিশ্বই যেতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰত জি-২০ৰ সংগঠিত হোৱা দেখিছে, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰতিধ্বনি বহু দূৰলৈকে গৈছে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ সৌন্দৰ্য, ইয়াৰ পৰম্পৰা, ইয়াৰ সংস্কৃতি আৰু আপোনালোক সকলোৰে আদৰণি দেখি সমগ্ৰ বিশ্বই যথেষ্ট আপ্লুত হৈছে। আজি সকলোৱে জম্মু-কাশ্মীৰলৈ আহিবলৈ আগ্ৰহী। যোৱা বছৰ জম্মু-কাশ্মীৰলৈ ২ কোটিৰো অধিক পৰ্যটক আহিছিল, যিটো অভিলেখ। অমৰনাথ জী আৰু শ্ৰী মাতা বৈষ্ণো দেৱীলৈ অহা তীৰ্থযাত্ৰীৰ সংখ্যা যোৱা দশকত সৰ্বাধিক হৈছে। আজি ইয়াত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ গতিৰ কথা বিবেচনা কৰিলে আগন্তুক সময়ত এই সংখ্যা বহুগুণ বৃদ্ধি পাব। এই বৃদ্ধি পোৱা পৰ্যটকৰ সংখ্যাই ইয়াত বহুতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিবলৈ গৈ আছে।
ভাই-ভনী,
যোৱা ১০ বছৰত ভাৰত ১১ নম্বৰৰ পৰা পঞ্চম শীৰ্ষ অৰ্থনৈতিক শক্তি হৈ পৰিছে। এখন দেশৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বাঢ়িলে কি হয়? তেতিয়া চৰকাৰে ৰাইজৰ বাবে খৰচ কৰিবলৈ অধিক টকা পায়। আজি ভাৰতে দুখীয়া লোকক বিনামূলীয়া ৰেচন, বিনামূলীয়া চিকিৎসা, স্থায়ী ঘৰ, গেছ, শৌচাগাৰ, পি এম কিষাণ সন্মান নিধি আদি বহুতো সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে। কাৰণ ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বাঢ়িছে। এতিয়া আমি আগন্তুক ৫ বছৰত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব। ইয়াৰ ফলত দেশৰ দুখীয়া কল্যাণ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বহুগুণে ব্যয় কৰাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব। ইয়াত কাশ্মীৰৰ উপত্যকাত এনে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হ’ব যে মানুহে ছুইজাৰলেণ্ডলৈ যাবলৈ পাহৰি যাব। ইয়াৰ দ্বাৰা জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰতিটো পৰিয়াল উপকৃত হ'ব, আপোনালোকো ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ'ব।
আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ কৰি যাওক। আৰু আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ ইতিহাসত ইমান ডাঙৰ উন্নয়ন উদযাপন কৰা হৈছে, আমাৰ পাহাৰী ভাই-ভনীৰ বাবে, আমাৰ গুৰ্জাৰ ভাই-ভনীৰ বাবে, আমাৰ পণ্ডিতসকলৰ বাবে, আমাৰ বাল্মিকী ভাইসকলৰ বাবে, আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে। বিকাশ উৎসৱে স্থান লৈছে৷ মই আপোনালোকক এটা কথা সুধিছো, আপোনালোকে কৰিবনে? আপোনালোকে কৰিবনে? এটা কাম কৰিবনে? মোবাইল উলিয়াই ফ্লেছ লাইট জ্বলাই এই উন্নয়ন উৎসৱ উপভোগ কৰক। সকলোৱে মোবাইলৰ ফ্লেছ অন কৰক। যিয়ে থিয় হৈ আছে, মোবাইলৰ ফ্লেচ অন কৰক আৰু বিকাশ উৎসৱক আমি আদৰি লওঁ, সকলোৰে মোবাইলৰ ফ্লেচ লাইট অন কৰক। সকলোৰে মোবাইলৰ এই উন্নয়ন উৎসৱ, সমগ্ৰ দেশে দেখিছে যে জম্মু জিলিকি আছে, জম্মু-কাশ্মীৰৰ পোহৰ দেশত গৈ পাইছে...বহুত ভাল লাগিছে। মোৰ লগত সকলোৱে ক’ব-
ভাৰত মাতা কী জয়৷
ভাৰত মাতা কী জয়৷
ভাৰত মাতা কী জয়৷
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ৷