প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জম্মুদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
20 FEB 2024 3:53PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয় ।
ভারত মাতা কি জয় ।
ভারত মাতা কি জয় ।
জম্মু অমসুং কাস্মিরগী লেপ্তনেন্ত গভর্নর মনোজ সিনহা জি, মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ জিতেন্দ্র সিংহ, সংসদতা ঐগী মরুপ জুগল কিশ্বর জি, গুলান নবী অজাদ অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং, জয় হিন্দ, অমুক হন্না দুগ্গারগী লম অসিদা অমুক লাক্লে। দোগরে বরে মিলন সার নে, এ জিন্নে মিলান্সর নে উন্নি গা মিত্তি… ইন্দি ভাসা য়ে। তং গে তে… দুগ্গর দি কবিত্রি, পদ্ম সচদেব নে অখে দে য়ে- মিথরি য়ে দোগরেয়ান দি বোলি তে খন্দ মিথে লোগ দোগরে।
ঐহাক্কা অদোমগা চহি ৪০ হেন্না লেপ্তনা মরী অমা লৈনরক্লি। ঐ থৌরম কয়া শরুক য়াখ্রে, কয়ারক লাকক্রে অমসুং হান্নগী মফম অদুদা থৌরম অসি পাংথোকপনি হায়না হৌজিক জিতেন্দ্র সিংহনা ঐঙোন্দা হায়রে। ঙসিগী মীয়াম অসি অঙকপনি, নোং-চিংগী ফিবম য়াম্না ফত্তে, য়াম্না ইংই, নোং চুরি অদুবু অদোম কনা অমতা মচি লেংদে। অসিগুম্বা মফম অহুমদা মশিং য়াম্লবা মীয়াম অচৌবা স্কৃন্দা থৌরম অসি য়েংলি হায়বা ঐ খঙলে। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মশিং য়াম্লবা মীয়াম লাকপা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। ঙসিগী থৌরম অসি বিকসিত ভারত মথন্থগী নত্তে মসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী মহৈলোয়শঙশিংগী মীওই লাখ কয়া য়াওরে। থৌরম অসি জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ব্লোক ২৮৫ দা অসিগুম্বা স্কৃন্দা মীয়াম্না য়েংলি অমসুং তারি হায়বা মনোজ জিনা হায়বদগী খঙলে। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী লৈহাওদা অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম কয়া মফম কয়াদা নিংথিনা পাংথোক্লে, মতম খুদিংদা মহৌশানা ঐখোয়না শিংনরি, ঐখোয়দা চাংয়েং তৌরি। অসিগুম্বা থৌরম অসি শীনবগীদমক য়ুনিয়ন তেরিতোরি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়াম থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঐনা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীওই খরা ৱারি শানবগী খুদোংচাবা ফংখিবা অমসুং মখোয়গী ৱাখলশিং ময়েক শেংনা অমসুং হরাওনা ফোঙদোকখিবা অদুদগী ঐ ঙসি মফম অসিদা ৱা ঙাংগদরা নত্ত্রগা ঙাংলোইদরা হায়না ঐ খল্লি। মখোয়না ঙাংবা তাখিবা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক পুক্নিং থৌগৎগনি, মহাক্কী থাজবা লোইবা নাইরোই অমসুং গরেন্তিগী ৱাহন্থোক করিনো হায়বা খঙগনি, মীওই ৫ অসিনা ঐখোয়গা ৱারি শান্নদুনা মসি খুদম ওইনা উৎলে। ঐনা মখোয় থাগৎচরি।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমসুং বিকসিত জম্মু অমসুং কাস্মিরগী পান্দমগীদমক হরাওবা অসি তশেংনা মমাঙদা অমুক্তা থেংনদ্রি। মসিগী হরাওবা অসিনা ঐখোয়না বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাদা উবা ফংখি। মোদীগী গরেন্তিগী গারি খুঙ্গং খুদিংমক্তা থুংলবদা মীয়াম্না তরাম্না ওকখি। সরকারনা মখোয়গী থোংজিলদা লেপ্লবা অসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী পুৱারিদা মসিনা অহানবনি। সরকারগী কান্নবশিং বেনিফিসরি খুদিংমক্কী থোংজিলদা য়ৌহন্নবা অমসুং বেনিফিসরি অমতা চিৎথহৌদনবা হোৎনবা হায়বসি মোদীগী গরেন্তিনি, মসি থম্বালগী অঙকপনি। হৌজিক ঐখোয় বিকসিত জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ৱাশক লৌরে। ঐনা অদোমদা থাজবা থম্লি। ঐখোয়না জম্মু অমসুং কাস্মির চাউখৎহনগনি। চহি ৭০ মঙফাওন্দনা লৈরক্লবা মঙলানশিং মোদীনা অথুবা মতমদা মঙফাওনহল্লগনি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং
জম্মু অমসুং কাস্মিরগী নিংবা কাইবগী পাউ খক্তা তাবা মতম অমা লৈরমখি। বোম্বশিং, নোংমৈশিং, মী ফাবা, নাইতোম তাবা অসিগুম্বা থবকশিংনা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী লাইবক থিবা ওইখি। চাউখৎপগী ৱাশক অমগা লোয়ননা ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মির মাঙলোমদা চঙশিল্লে। ঙসিমক, লুপা করোর লিশিং ৩২গী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং খরনা শঙ্গারে। প্রোজেকশিং অসিনা লাইরিক-লাইশু, স্কিল, থবক, হকশেল, উদোগ অমসুং লম্বী-থোংগা মরী লৈনবনি।
ঙসি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা সহরশিংদা প্রোজেক কয়া শঙ্গারে। রাজ্য কয়াদা আই.আই.তি অমসুং আই.আই.এমগুম্বা মহৈলোয়শঙশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক জম্মু অমসুং কাস্মির, লৈবাক শীনবা থুংনা অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঙসি মফম অসিদা নহারোল চা কয়াদা সরকারগী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং য়েন্থোক্লে। ঐনা নহারোলশিংদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
শাগৈগী রাজনিতিনা মরম ওইদুনা জম্মু অমসুং কাস্মির মীরোল কয়া মীরাইদুনা লাকখি। শাগৈগী রাজনিতি তৌরবশিংনা মতম পুম্নমক্তা মখোয় মশাগী য়াইফনবা খনখি অমসুং অদোমগী য়াইফনবা খনখিদে। কনাগুম্বা অমনা শাগৈগী রাজনিতিগী খুদোংচাদবা মায়োক্নরবদি, মদু ঐখোয়গী নহারোলশিং, ঐখোয়গী ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিং ওইগনি। ইমুং অমা খক য়োকখৎলিবা সরকারশিংনা অতোপ্পা নহারোলশিংগী তুংগী পুন্সি খুদোংথিবদা থমখি। অসিগুম্বা শাগৈগী রাজনিতিগী সরকারশিংনা নহারোলশিংগী স্কিমশিং পায়খৎনবা লুম্না লৌখিদে। মখোয়গী ইমুং-মনুং খক্তগী খনবা মীওইশিংনা কৈদৌঙৈদা অদোমগী ইমুংগী অৱাবগী মরমদা খল্লোই। ইমুং-মনুংদা য়ুম্ফম ওইবা রাজনিতিদগী জম্মু অমসুং কাস্মির মনিংতম্বদা ঐ অপেনবা ফাওই।
মরুপশিং,
বিকসিত জম্মু অমসুং কাস্মির ওইহন্নবা, ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা, লৌমীশিং, নহারোলগী শক্তি অমসুং নুপীগী শক্তিদা মীৎয়েং চঙলি। মতম খরগী মমাঙদা, রাজ্য অসিগী নহারোলশিং অৱাংবা থাক্কী মহৈ অমসুং প্রোফেসনেল ইজুকেসনগীদমক অতোপ্পা রাজ্যশিংদা চৎখি। ঙসিদি জম্মু অমসুং কাস্মির ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী মফম অমা ওইরে। হৌখিবা চহি ১০দা লৈবাক অসিদা লাইরিক-লাইশুগী থবক মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎখিবা থবকশিংগী মহৈ ঙসি মফম অসিদা উবা ফংলে। দিশেম্বর ২০১৩দা, বি.জে.পিগী লালকার রেল্লি শরুক য়ানবা ঐ মফম অসিদা লাকখিবা অদু ঐ নিংশিংলি, ঐনা মসিগী লম্পাক অসিদগী অদোমগী মফমদা থাজবা খর পীখি। করিগীদমক জম্মুদা অনৌবা মহৈলোয়শঙশিং হায়বদি আই.আই.তি অমসুং আই.আই.এমশিং শারোইদৌরিবনো হায়বা ৱাহং ঐনা হংখি। হায়রিবা ৱাশকশিং অদু ঐখোয়না থবক ওইনা পাংথোক্লে। হৌজিক জম্মুদা আই.আই.তি অমসুং আই.আই.এম লৈরে। মরম অদুনা মীয়াম্না হায়রি মদুদি, মোদীগী গরেন্তি হায়বগী ৱাহন্থোক্তি গেরেন্তি অদু থবক ওইনা পাংথোকপনি। ঙসি মফম অসিদা আই.আই.তি জম্মুগী একাদেমিক কমপ্লেক্স অমসুং হোস্তেল শঙ্গারে। ঐনা নহারোলশিংগী হরাওবা উরে। মসিগা লোয়ননা, ঙসি আই.আই.তি ভিল্লাই, আই.আই.তি জম্মু, আই.আই.তি তিরুপতি, আই.আই.আই.তি.দি.এম কাঞ্চীপুরম; কানপুরদা লৈবা এদভান্স তেক্নোলোজীগী পাইওনীয়র স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ স্কিল্স (আই আই এস)গী পর্মানেন্ত কেম্পস অমসুং দেবপ্রয়াগ (উত্তরাখন্দ) অমসুং আগর্তালা (ত্রিপুরা)দা লৈবা সেন্ত্রেল সংস্কৃত য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পস অনি শঙ্গারে। ঙসি, আই.আই.এম জম্মুগা লোয়ননা, বিহারদা আই.আই.এম বোধ গয়া অমসুং অন্ধ্র প্রদেসতা আই.আই.এম বিশাখাপত্নম কেম্পস মফম অসিদগী শঙ্গারে। মসিগী মথক্তা, এন.আই.তি দিল্লি, এন.আই.তি অরুনাচল প্রদেস, এন.আই.তি দুর্গাপুর, আই.আই.তি খারাকপুর, আই.আই.তি বোম্বে, আই.আই.তি দিল্লি, আ.আই.এস.ই.আর বেহরাম্পুর, ত্রিপল আই.তি লাখনৌগী একাদেমি ব্লোকশিং, হোস্তেলশিং, লাইব্রেরিশিং, ওদিওতোরিয়মশিং ঙসি শঙ্গারে।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা থাক অমদা ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত সেক্তর চাউখৎহনবা হায়বসি চহি ১০গী মমাঙদা য়াম্না লাপ্না লৈখি। অদুবু মসি অনৌবা ভারতনি। হৌজিক অমসুং তুংগী মীরোলশিংগীদমক মতমগা চুনবা ইজুকেসনগীদমক হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা শেনফম খ্বাইদগী য়াম্না চাদিং তৌরে। হৌখিবা চহি ১০দা,লৈবাক অসিদা রেকোর্দ ওইনা স্কুলশিং, কলেজশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিং লিংখৎলে অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরদা অনৌবা দিগ্রি কলেজ ৫০ লিংখৎলে। স্কুল তমদ্রিবা অনৌবা অঙাং ৪৫,০০ হৌজিক মিং চল্লে অমসুং মহৈরোয় নুপীমচাশিং লাইরিক তম্না য়াম্না লাপ্না চৎত্রে। মতম অমদা স্কুলশিং মৈ থারমখি, হৌজিক স্কুলশিং ফগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি, জম্মু অমসুং কাস্মিরদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং য়াংনা ফগৎলে। ২০১৪ গী মমাঙদা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা মেদিকেল কলেজ ৪ লৈরম্বদগী হৌজিক ১২ য়ৌরে অমসুং ২০১৪দা এম.বি.বি.এস সিত ৫০০ লৈরম্বদগী হৌজিক ১৩০০ য়ৌরে অমসুং ২০১৪দা পি.জি সিত অমতা লৈরমদবদগী হৌজিক সিত ৬৫০ লৈরে। হৌখিবা চহি ৪দা নর্সিং কলেজ অমসুং পেরামেদিক কলেজ ৪৫ লিংখৎলে। হায়রিবা কলেজশিং অসিদা সিত চা কয়া হাপচিল্লে। জম্মু অমসুং কাস্মিরদা এ.আই.আই.এম.এস অনি লিংখৎতুনা লৈবাক অসিদা এ.আই.আই.এম.এস অনি লৈবা রাজ্য ওইরে। হায়রিবা অনি অসিগী মনুংদা অমা ঙসি শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলে। ঙসি মফম অসিদা তিল্লিবা অমসুং ঐনা ঙাংবা তারিবা অহল ওইরবা মরুপশিং, মসি থাজবগী ৱাংমদা লৈরমগনি। নিংতম্লবা মতুং চহি কয়া, দিল্লিদা এ.আই.আই.এম.এস অমা খক লৈখি। অরুবা অনাবশিং লায়য়েংনবা দিল্লিদা চৎনৈ। জম্মুদা এ.আই.আই.এম.এস অমা থম্নবা ঐনা থাজবা পীখি। মসিগী থাজবা অসি ঐনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা, লৈবাক অসিদা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস অমা ১৫ লিংখৎনবা অয়াবা পীরে। মখোয়গী মনুংদা অমা ঙসি জম্মুদা অদোমগী সেবা তৌরগনি। এ.আই.আই.এম.এস কাস্মিরগী থবকশু য়াম্না য়াংনা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না অনৌবা জম্মু অমসুং কাস্মির অমা শেম্লে। জম্মু অমসুং কাস্মির চাউখৎহনবদা আর্তিকল ৩৭০না অচৌবা অপনবা অমা পীরি। মসি বি.জে.পি সরকারনা লৌথোক্লে। হৌজিক জম্মু অমসুং কাস্মির থোং মান্ননা চাউখৎপগী মাইকৈদা চঙশিল্লে। হন্দক্কী চয়োল অসিদা আর্তিকল ৩৭০গী ফিল্ম অমা রিলিজ তৌরগনি হায়বা ঐ তারে। ফিল্ম অসি করি ওইগনি হায়বা ঐ খঙদে, আর্তিকল ৩৭০গী ফিল্ম অমা লৈরে হায়বা তি.ভিদগী ঐনা তাবনি। মসিদা অচুম্বা পাউ ফংলবদি মসি মীয়ামগী ওইনা কান্নগনি।
মরুপশিং,
৩৭০না মরম ওইদুনা, অদোম্না ৩৭০গী শক্তি উরে, ঙসি ঐনা লৈবাক মীয়ামদা চাউথোক্না হায়রি মদুদি মথংগী মীখলদা বি.জে.পি সিত ৩৭০ কাহল্লু অমসুং এন.দি.এ সিত ৪০০ হেন্না ফংহল্লু। হৌজিক রাজ্য অসিগী মফম অমতা হুন্দোক্লম্লোই অমসুং মীওই খুদিংমক পুন্না চাউখৎমিন্নগনি। চহি কয়া লায়রনা হিংলকপা মীওই কয়া হৌজিক সরকার লৈরি হায়বা খঙলে। ঙসিদি খুঙ্গং খুদিংমক্তা রাজনিতিগী অনৌবা ইহৌ অমা অদোম্না উরে। মীচং-মীখাই নাইবা, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং পেনহলবগী মায়োক্তা নহারোলশিংনা লাউরক্লে। ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী নহারোল খুদিংমক মখোয় মশাগী তুংগীদমক মাঙলোমদা চঙশিল্লে। বন্দশিং অমসুং স্ত্রাইকশিংনা মরম ওইদুনা মতম অমদা তুমিন্না লৈরম্বা অদু হৌজিক নুংঙাইবা পুন্সি উরে।
মরুপশিং,
মমাঙগী সরকারশিংনা চহি কয়া জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়ামগী থাজবশিং অমসুং অনিংবশিং মীরাইদুনা লাকখি। হান্নগী সরকারশিংনা ঐখোয়গী দিফেন্সকী মীওইশিং ফাওবা মীরাইরমখি। ৱার রেঙ্ক ৱেন পেন্সন চৎহনগনি হায়দুনা কংগ্রেস সরকারনা লান্মীশিংদা চহি ৪০ ওইদবা ঙাংখি। অদুবু বি.জে.পি সরকারনা মতম কয়াগী মমাঙদগী তকশিন্দুনা লাকখিবা ৱান রেঙ্ক পেন্সন ফংহনখ্রে। ৱার রেঙ্ক ৱেন পেন্সন চৎনবদগী জম্মু অমসুং কাস্মিরগী এক্স-সর্বিসমেনশিং লুপা করোর ১৬০০ হেন্না ফংখ্রে। অদোমগী অনিংবা অমসুং অপাম্বশিং খঙবা সরকার অমা লাকপা মতমদা, সরকার অদুনা য়াংনা থবক তৌই।
মরুপশিং,
অহানবা ওইনা, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়াম্না ভারত সংবিধান্না পীবা খুন্নাইগী অচুম্বা ফংলে। রিফিজি ইমুংশিং, বালমিকি ফুরুপ অমসুং সফাই কর্ম্মাচারিশিংদা সংবিধান্না পীবা খুন্নাইগী অচুম্বা কাইনথংদা ফংহল্লে। চহি কয়া তক্নদুনা লাকখিবা অদু থবক ওইনা পাংথোক্তুনা বালমিকি ফুরুপ এস.সি ফংলে। পাদ্দারি, পহারি, গাদ্দা ব্রাহ্মনশিং অমসুং কোলিশিং সেদুল ত্রাইব কাংলুপ্তা য়াওরে। লেজিসলেতিপ এশেমব্লিদা এস.তিগী রিজার্বেসন থম্লে অমসুং পঞ্চয়াতশিং অমসুং অর্বান লোকেল বোদিশিংদা ও.বি.সিগী সিত খাক্লে। সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রায়াস অসি চাউখৎলবা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী য়ুম্ফমনি।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কাস্মিরদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী কান্নবা অয়াম্বা নুপীশিংনা ফংলে অমসুং পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা শারি পাক্কাগী য়ুমশিং নুপীশিংগী মমিংদা পাল্লে, হর ঘর জল স্কিম পায়খৎলে, তোইলেতশিং শারে অমসুং অয়ুস্মান কার্দশিং য়েন্থোক্লে। ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী পুন্সি হিংবদা লাইরে। আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকপদগী হান্না মখোয়গী হকশিং ফংলমদবা নুপীশিংদা মখোয়গী হকশিং খুদোল ওইনা পীরে।
মরুপশিং,
অদোম নমো দ্রোন দিদি স্কিম তারম্লগনি। মোদীগী গরেন্তিদি ঐখোয়গী ইচলশিং দ্রোন পাইলোতশিং ওইহনবনি। ঙরাং ঐ ইচল অমগী ইন্তরভিয়ু অমা য়েংখি, মহাক সাইকল কমদৌনা থৌগনি হায়বা ফাওবা খঙদে হায়না মহাক্না হায়খি অমসুং ঙসিদি ত্রেনিং ফংলবা মতুংদা, মহাক দ্রোন পাইলোত অমা ওইরবা মতুংদা য়ুমদা হল্লক্লে হায়খি। নমো দ্রোন দিদি স্কিমনা মশিং য়াম্লবা নুপীশিং দ্রোন পাইলোতশিং ওইনবা ত্রেনিং পীরে। লৌউ-শিংউ অমসুং ইঙ্খোল কোইবদা মতেং পাংনবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা লুপা লিশিং কয়াগী মমল ওইবা দ্রোনশিং পীনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। তিলহাৎ-হিদাকশিং নত্ত্রগা হার চাইবগী থবক লাইনা পাংথোক্তুনা মখোয়গী অহেনবা ইনকম তানবা ঙমহল্লগনি।
মরুপশিং,
মমাঙদা, ভারতকী অতৈ মফমদা পায়খৎপা থবক অমা, জম্মু অমসুং কাস্মরিদা মদুগী কান্নবশিং ফংলমদে নত্ত্রগা থেংনা লাকখি। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা মতম অমতদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মতম অমতদা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা পায়খৎলে। জম্মু অমসুং কাস্মিরদা লম্বী-থোংগী ফিবম ফগৎলে। জম্মু এয়রপোর্ত পাকথোক-চাউথোকপগী থবক পায়খৎলে, কাস্মিরগী কন্যাকুমারি ফাওবা রেলনা শম্নরে, শ্রীনাগরদগী সঙ্গালদান অমসুং বরমুল্লা ফাওবা ত্রেনশিং চেল্লে। মীয়াম্না কাস্মিরদগী ত্রেন অমা তোংলগা লৈবাক শীনবা থুংনা কোইবা চৎপা য়াগদবা মতম অদু কুইদ্রে। লৈবাক অসিদা রেলৱেজশিং মৈ ফংহনবগী অচৌবা খোঙজং অমা পায়খৎলি। ঙসি অহানবা ইলেক্ত্রিক ত্রেন চেনবা হৌবগীদমক জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। মসিনা পোল্লুসন হন্থহনবদা মতেং পাংলে।
মরুপশিং,
বন্দে ভারতগুম্বা অনৌবা ত্রেনশিং চেনবা হৌগদবা অহানবা লম্বীশিংগী মরক্তা জম্মু অমসুং কাস্মির য়াওরে। জম্মু অমসুং কাস্মিরদা বন্দে ভারত ত্রেন অনি চেল্লি অমসুং মাতা বৈষ্ণো দেবী য়ৌবদা ঐ নুংঙাইহল্লে।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কাস্মিরদা খুঙ্গংগী লম্বীশিং, জম্মু সহরগী লম্বীশিং নত্ত্রগা নেসনেল হায়ৱেশিংগী থবক পায়খৎলে। ঙসি লম্বী কয়া শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিদা শ্রীনাগর রিং রোদকী অনিশুবা ফেজ য়াওরি। মসি লোইশিল্লকপদা, মনাসবাল পাৎ অমসুং খির ভাৱানি লাইশঙ য়ৌবা লম্বীগী ফিবম ফগৎহল্লগনি। শ্রীনাগর-বরামুল্লা-উরি হায়ৱে শেমগৎপা লোইশিল্লকপদা লৌমীশিং অমসুং লমকোয়বা মীওইশিং কান্নবা পীরগনি। দিল্লি-অমৃতশর-কাত্রা এক্সপ্রেসৱে পাকথোক-চাউথোকপগী থবক অসিনা জম্মু অমসুং দিল্লিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা নুংঙাইহল্লগনি।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কাস্মির চাউখৎলকপদা মালেম শীনবা থুংনা হরাওরে। ঐ হন্দক গল্ফ লৈবাকশিংদা চৎলুবা মতমদা, য়ু.তি অসিদা শেন থাদনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকলকখি। জম্মু অমসুং কাস্মিরদা জি-২০গী মীফম কয়া পাংথোকখ্রে অমসুং মালেম শীনবা থুংনা রাজ্য অসিগী ফজবা অমসুং কলচর উবদা ঙাউখ্রে। মীওই খুদিংমক জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চৎনিংলে। হৌখিবা চহিদা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা লমকোয়বা মীওই করোর ২ হেন্না লাকখি। হৌখিবা চহি ১০দা অমরনাথ জি অমসুং শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবীদা লাকপা লাইখুরুম্বা মীওই মশিং খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎলে। লমকোয়বা মীওই লাকপগী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াংনা শেমগৎনবা খন্নরি। লমকোয়বা মীওই মশিং হেনগৎলকপা অসিনা মফম অসিদা অনৌবা থবকশিং ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০দা, ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিগী ১১শুবা মফমদা লৈরম্বদগী হৌজিক ৫শুবা মফমদা লৈরে। লৈবাক অমগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা মতমদা করি ওইগনি? সরকারনা মীয়ামগীদমক চাদিং তৌবা হেনগৎলক্কনি।শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপদগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংদা সরকারনা শেন থাদবা হেনগৎলে। ভারতনা লেম্না চানবা চেঙ, অনা-লায়য়েং, পাক্কাগী য়ুম, গ্যাস কন্নেক্সন, তোইলেতশিং, পি.এম কিষান সম্মান নিধি পীরে। মসি শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপদগী ওইথোকপনি। লাক্লিবা চহি ৫দা ভারত মালেমদা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। মসিদা লায়রবশিংগী য়াইফনবা সরকারনা চাদিং তৌবা শরুক কয়া হেনগৎহনগনি। কাস্মরি তম্পাক্তা শেমগৎকদৌরিবা অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসিনা মীয়াম সুইজরলেন্দদা চৎপা কাউহনগনি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ইমুং খুদিংমক মসিগী কান্নবা ফংগনি।
অদোম্না ঐখোয় মখা তানা থৌজালগনি। ঙসিগী অচৌবা থৌরমশিং অসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী পুৱারিদা লৈহৌরগনি, মসি ঐখোয়গী পহারি ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগীদমকনি, মসি ঐখোয়গী গুরজার ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগীদমক্নি, মসি ঐখোয়গী পন্দিৎশিংগীনি, ঐখোয়গী বালমিকি ইনাওশিংগীনি। বিকাস উৎসব অমা পাংথোক্লে, ঐনা অদোমগী মফমদা করিগুম্বা অমা হংলি। করি ওইগনি। অদোম থবক অমা পাংথোকমিন্নসি। অদোমগী মোবাইল ফোন পায়দুনা অমসুং ফ্লাস লাইত থান্দুনা বিকাস উৎসব অসি নুংঙাইবা ফোঙদোকমিন্নসি।
মীওই খুদিংমক, অদোমগী মোবাইল ফোনগী ফ্লাস থাবীয়ু। লেপ্লিবা মীওই খুদিংমক অদোমগী মোবাইল ফোন ফ্লাস থাবীয়ু অমসুং ঐখোয় বিকাস উৎসব তরাম্না ওক্লসি। বিকাস উৎসব অসিগী মঙালনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ঙাল্লিবা অসি লৈবাক শীনবা থুংনা উবা ওইরসনু।
ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কি জয় ।
ভারত মাতা কি জয় ।
ভারত মাতা কি জয় ।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration & foundation stone laying of multiple projects in Jammu
20 FEB 2024 3:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha ji, my colleague in the cabinet Jitendra Singh ji, my companions in the Parliament Jugal Kishore ji and Gulam Ali ji, and my dear sisters and brothers of Jammu and Kashmir, Jai Hind! Everyone says that Dogras are very sweet and so is their language. And the Dogri poetess Padma Sachdev says -- the language of Dogras is sweet, and the Dogras are as sweet as sugar.
Friends,
As I have said, my connection with you has been for more than 40 years now. I have organized numerous events, have visited Jammu many times, and now Jitendra Singh has said that I have organised an event on this ground as well. But your enthusiasm and your passion despite the weather … There's cold, there's rain, and not one of you is wavering. And I've been told that there are three locations where large screens have been set up for people who have seated there. The love of the people of Jammu and Kashmir, your presence here in such large numbers from far and wide, is a great blessing for all of us. This program dedicated to ‘Viksit Bharat’ (Developed Bharat) is not limited to this extent only. Today, millions of people are connected with us from various educational institutions across the country. Not only that, as Manoj ji was telling me just now, this program is being heard and seen through video in 285 blocks where large screens have been set up. Such a well-organized and massive program happening simultaneously in so many places, and that too on the land of Jammu and Kashmir, where nature challenges us every moment, where nature tests us every time. To have such a grand program with such pomp and show, indeed, the people of Jammu and Kashmir deserve to be congratulated.
Friends,
I was thinking whether I should speak here today or not because of the enthusiasm, the clarity with which some people of Jammu and Kashmir spoke to me, with which they shared their thoughts … Any person in the country who listens to them, his morale must leap, his belief must become eternal, and even he realizes what guarantee means. These five people have proved it by conversing with us. I congratulate all of them very much.
Friends,
The enthusiasm we see for the ‘Viksit Bharat, Viksit Jammu-Kashmir’ is truly unprecedented. We have witnessed this enthusiasm during the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. When Modi's guaranteed vehicle was reaching every village, you all welcomed it splendidly. This is the first time in the history of Jammu and Kashmir that a government has come to their doorsteps. No one who is eligible for any government scheme will be left behind... and this is Modi's guarantee, this is the wonder of the lotus! And now we have resolved for the ‘Viksit Jammu-Kashmir’. I have faith in you. We will develop ‘Viksit Jammu-Kashmir’. Your dreams, which have remained unfulfilled for 70 years, will be fulfilled by Modi in the coming few years.
Brothers and sisters,
There was a time when only news of disappointment used to come from Jammu and Kashmir. Bombs, guns, kidnappings, and isolation had become the misfortune of Jammu and Kashmir. But today, Jammu and Kashmir is moving forward with the resolve to develop. Today, projects worth 32,000 crore rupees have been either inaugurated or their foundation stone has been laid here. These projects are related to education, skill development, employment, health, industry, and connectivity. Today, many projects have been inaugurated here for various cities of the country. Institutions like IIT and IIM are being expanded in different states. Congratulations to Jammu and Kashmir, to the whole country, to the youth of the country for all these development projects. Today, hundreds of young people have also been handed over government appointment letters here. I extend my heartfelt congratulations to all the young friends as well.
Friends,
Jammu and Kashmir has been a victim of dynastic politics for decades. Those involved in dynastic politics have always prioritized their own interests, without considering your welfare. If anyone suffers the most from dynastic politics, it's our youth, our young sons and daughters. Governments that are only focused on promoting one family leave the future of their state's youth hanging in the balance. Such dynastic governments don't even prioritize making plans for the youth. People who only think about their own families will never care about your families. I am satisfied that Jammu and Kashmir is getting rid of this dynastic politics.
Brothers and sisters,
Our government is focusing the most on the poor, farmers, youth, and women to make Jammu and Kashmir developed. Don't trouble that girl, she's very young, just a little doll, if she were here, I would bless her immensely, but don't trouble that girl in this cold. Until some time ago, the youth here had to go to other states for higher education, for professional education. Look at it today, Jammu and Kashmir is becoming a major centre for education and skill development. The mission of making education modern in the country in the last 10 years is now expanding here. I remember, in December 2013, which Jitendra ji just mentioned, when I came to the BJP's ‘Lalkar’ rally, I made a promise to you from this very ground. I raised the question, why can't modern educational institutions like IIT and IIM be established in Jammu? We fulfilled those promises. Now there is both IIT and IIM in Jammu. And that's why people say - Modi's guarantee means, the guarantee of fulfilling promises! Today the inauguration of the academic complex and hostel of IIT Jammu has also taken place here. I can see the enthusiasm of the youth, it is wonderful. Along with this, the inauguration of permanent campuses of IIT Bhilai, IIT Tirupati, IIIT-DM Kurnool, Indian Institute of Skills Kanpur, Central Sanskrit Universities in Uttarakhand, and Tripura has also taken place. Today, along with IIM Jammu, the inauguration of campuses of IIM Bodh Gaya in Bihar and IIM Visakhapatnam in Andhra Pradesh has also taken place from here. In addition to this, today the inauguration of academic blocks, hostels, libraries, auditoriums, and many facilities in modern institutions of higher education such as NIT Delhi, NIT Arunachal Pradesh, NIT Durgapur, IIT Kharagpur, IIT Bombay, IIT Delhi, IISER Berhampur, Triple IT Lucknow, has also been done.
Friends,
Until 10 years ago, it was difficult to think on this scale in the field of education and skill development. But this is New Bharat. New Bharat spends as much as possible to provide modern education to its current generation. In the last 10 years, a record number of schools, colleges, and universities have been built in the country. Here in Jammu and Kashmir alone, nearly 50 new degree colleges have been established. More than 45,000 children have been enrolled in schools, and these are the children who did not go to school before. And I am pleased that our daughters have benefited the most from these schools. Today, they are able to obtain better education near their homes. There was a time when schools were set on fire; today, schools are being bedecked.
And brothers and sisters,
Today, there is also rapid improvement in healthcare services in Jammu and Kashmir. Before 2014, there were only 4 medical colleges in Jammu and Kashmir. Today, the number of medical colleges has increased from 4 to 12. Against 500 MBBS seats in 2014, there are now more than 1300 MBBS seats here. Before 2014, there was not a single medical PG seat here, but today this number has increased to over 650. In the last 4 years, nearly 45 new nursing and paramedical colleges have been opened here. Hundreds of new seats have been added. Jammu and Kashmir is such a state of the country where 2 AIIMS are being built. I am fortunate to inaugurate AIIMS Jammu today. For those elderly companions who have come here, who are listening to me, this was beyond imagination. For many decades after independence, there was only one AIIMS in Delhi. You had to go to Delhi for treatment of serious illnesses. But I gave you the guarantee of AIIMS here in Jammu. And I have fulfilled this guarantee. In the last 10 years, 15 new AIIMS have been approved in the country. One of them is ready to serve you here in Jammu today. And work is also progressing rapidly on AIIMS Kashmir.
Brothers and sisters,
Today, we are witnessing a new Jammu and Kashmir being built. The biggest barrier to the development of the region was Article 370, and the BJP government has removed this barrier. Now, Jammu and Kashmir is moving towards balanced development. I have heard that perhaps this week a film related to Article 370 is going to be released. I think there will be cheers across the country. I don't know how the film is, I just heard somewhere on TV that such a film on (Article) 370 is being released. It's good as it will help people get the right information.
Friends,
Look at the power of (Article) 370. Due to the removal of (Article) 370, I have been emboldened to tell the people of the country to give BJP 370 (seats) in the next elections, and let NDA cross 400 (seats). Now no region of ​​the state will be left behind, everyone will move forward together. Even those who were living in deprivation for decades have realized the presence of the government today. Today, you see, there is a wave of new politics in every village. The youth of Jammu and Kashmir have sounded the bugle against dynastic politics, corruption, and appeasement. Today, every youth of Jammu and Kashmir is moving forward to write his own future. Where there used to be pin drop silence due to strikes and shutdowns, there is now the hustle and bustle of life.
Friends,
Those who ruled Jammu and Kashmir for decades never cared about your hopes and aspirations. Previous governments did not even respect our soldiers living here. The Congress government lied to the soldiers for 40 years that it would introduce One Rank One Pension. But the BJP government fulfilled the promise of One Rank One Pension. Due to OROP, former soldiers from Jammu alone have received more than 1600 crores of rupees. When there is a sensitive government, when there is a government that understands your feelings, then it works at such a fast pace.
Friends,
The social justice enshrined in the Indian Constitution has been received by the common people of Jammu and Kashmir for the first time. Our refugee families, Valmiki community, and sanitation workers, have received democratic rights. The Valmiki community's demand for SC category benefits has been fulfilled after years. 'Paddari Tribe', 'Pahari ethnic group’, 'Gadda Brahmin', and 'Koli' communities have been included in the Scheduled Tribes. Seats have been reserved in the Assembly for Scheduled Tribes. Reservation has been given to OBCs in the Panchayat, Municipal Corporation, and Municipalities. ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ -- this is the foundation of ‘Viksit Jammu-Kashmir’.
Friends,
Jammu and Kashmir have seen immense benefits from the development projects underway, especially for our mothers, sisters, and daughters. Our government, which is building pucca houses, most of these houses are in the names of women...the Har Ghar Jal Yojana...the construction of thousands of toilets...the Ayushman Yojana providing free treatment up to 5 lakh rupees...has made life much easier for the sisters and daughters here. After the removal of Article 370, our sisters have also received the rights that were denied to them before.
Friends,
You might have heard about the Namo Drone Didi Yojana as well. This is Modi’s guarantee that our sisters will be trained as drone pilots. I was watching an interview of a sister yesterday who said, "I didn't even know how to ride a bicycle, and today I'm going home after training to become a drone pilot." Training for sisters has also started in large numbers across the country. For this, we have decided to provide drones to thousands of self-help groups. These drones worth lakhs of rupees will assist in farming and gardening. The spraying of fertilizers and pesticides will become much easier. And sisters will have additional income from this.
Brothers and sisters,
Earlier, there used to be development works in other parts of Bharat, and Jammu and Kashmir either didn't benefit from it or benefited much later. Today, all development work is happening simultaneously across the country. New airports are being built all over the country, and Jammu and Kashmir is not lagging behind anyone. The expansion work of Jammu Airport has also started today. The dream of connecting Kashmir to Kanyakumari by rail has also progressed today. Just a while ago, trains started running from Srinagar to Baramulla via Sangaldan. The day is not far when people will be able to travel from Kashmir to the entire country by train. Today, the massive electrification campaign of the railways happening across the country has also benefited this region greatly. Today, Jammu and Kashmir has received its first electric train. This will be very helpful in reducing pollution.
Friends,
When modern trains like Vande Bharat started in the country, we chose Jammu and Kashmir in its initial routes. We made it easier to reach Mata Vaishno Devi. I am happy that there are 2 Vande Bharat trains running in Jammu and Kashmir.
Friends,
Whether it is village roads, roads within Jammu city, or national highways, work is progressing on all fronts in Jammu and Kashmir. Today, many roads have been inaugurated or their foundation stones have been laid. This includes the second phase of the Srinagar Ring Road. When it is completed, it will make it easier to reach Manasbal Lake and Kheer Bhawani Temple. When the Srinagar-Baramulla-Uri highway project is completed, it will benefit farmers and the tourism sector even more. The Delhi-Amritsar-Katra Expressway will improve connectivity between Jammu and Katra. When this expressway is completed, travel between Jammu and Delhi will become much easier.
Friends,
There is great enthusiasm around the world for the development of Jammu and Kashmir. I recently returned from a tour of Gulf countries. There is a lot of positivity regarding investment in Jammu and Kashmir. When the world sees the hosting of the G-20 summit in Jammu and Kashmir today, its echo reaches far and wide. The whole world has been deeply influenced by the beauty, tradition, and culture of Jammu and Kashmir, and the welcome from all of you. Today, everyone is eager to visit Jammu and Kashmir. Last year, more than 20 million tourists visited Jammu and Kashmir, which is a record. The number of pilgrims visiting Amarnath ji and Mata Vaishno Devi has reached its highest level in the last decade. Looking at the pace at which infrastructure is being developed here, these numbers are expected to increase manifold in the future. The increasing number of tourists will create many new employment opportunities here.
Brothers and sisters,
In the past 10 years, Bharat has moved from being the 11th largest economy to the 5th largest. When a country's economy grows, what happens? The government has more money to spend on its people. Today, Bharat is providing free ration, free healthcare, pucca houses, gas connections, toilets, and schemes like PM Kisan Samman Nidhi to the poor. This is because Bharat’s economic strength has increased. Now, we have to make Bharat the world's third-largest economy in the next five years. This will greatly increase the country's capacity to spend on the welfare of the poor and on infrastructure. Here, such an infrastructure will be developed in the Kashmir Valley that people will forget to go to Switzerland. Every family in Jammu and Kashmir will benefit.
I ask for your blessings for all of us. And today, as such a big celebration of development has taken place in the history of Jammu and Kashmir, for our Pahari brothers and sisters, for our Gujjar brothers and sisters, for our Pandits, for our Valmiki brothers, for our mothers and sisters, will you do one thing? Will you? Will you do one thing? Take out your mobile phone, turn on the flashlight, and enjoy this celebration of development. Turn on the flashlight of your mobile phones. Wherever you are, turn on the flashlight of your mobile phone, and welcome the celebration of development. Let the flashlight of everyone's mobile phone be turned on, and the whole country is watching that Jammu is shining and the light of Jammu and Kashmir is reaching the country... Well done. Say it with me -
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.