Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying foundation stone ceremony of Shri Kalki Dham in Sambhal, UP
19 FEB 2024 1:58PM by PIB Delhi
Jai Ma Kaila Devi, Jai Ma Kaila Devi, Jai Ma Kaila Devi!
Jai Budhe Baba Ki, Jai Budhe Baba Ki!
Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai!
I request all saints to take their places. The energetic Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, Pujya Shri Avdheshanand Giri ji, Chief of Kalki Dham, Acharya Pramod Krishnam ji, Pujya Swami Kailashanand Brahmachari ji, Pujya Sadguru Shri Riteshwar ji, respected saints who have arrived in large numbers from different corners of Bharat, and my dear devout brothers and sisters!
Today, from the land of Uttar Pradesh, the land of Lord Ram and Lord Krishna, there is longing for another stream of devotion, emotion, and spirituality to flow. Today, with the devotion of revered saints and the sentiments of the public, another sacred ‘Dham’ (abode) is being established. It is my privilege to get the opportunity to lay the foundation stone of the magnificent Kalki Dham in the presence of saints and acharyas. I believe that Kalki Dham will emerge as another great centre of Indian faith. I extend my best wishes to all the countrymen and devotees worldwide. Acharya ji was saying just now that today this opportunity has come after 18 years of waiting. Anyway, Acharya ji, there are so many good deeds, which some people have left only for me. And whatever good work remains, we will fulfil it in the future with the blessings of saints and the people.
Friends,
Today is also the birth anniversary of Chhatrapati Shivaji Maharaj. This day becomes even more sacred and inspiring. We get the inspiration for the cultural resurgence that we see in our country today, the pride we feel for our identity and the confidence that we see in establishing our identity, from Chhatrapati Shivaji Maharaj. On this occasion, I respectfully bow to the feet of Chhatrapati Shivaji Maharaj. I pay my homage to him.
Friends,
Recently, Pramod Krishnam ji had come to invite me. On the basis of the discussions he had with me, I can say that wherever his revered mother's soul is, she would be feeling many times more joy than what he is feeling today. And Pramod ji showed how a son can dedicate his life to fulfilling his mother's words. Pramod Krishnam ji was explaining that this vast temple, which is spread over several acres, is going to be unique in many aspects. As he explained to me just now, it will be a temple, where there will be 10 sanctums, and all 10 incarnations of God will be consecrated. Our scriptures have presented not only human beings but also divine incarnations in different forms through 10 incarnations. That is, we have seen the consciousness of God in every life. We have seen God in the form of a lion, in the form of a boar, and in the form of a tortoise. The establishment of all these forms together will present a comprehensive image of our beliefs. It is the grace of God that He has made me a medium in this sacred sacrifice, has given me the opportunity for this foundation stone laying ceremony. And when he (Pramod ji) was giving the welcome speech, he said that everyone has something to give, but I have nothing, I can only express my sentiments. It's good Pramod ji that you didn't give anything, otherwise, the times have changed so much that if someone like Sudama gave a handful of rice to Lord Krishna in today's era, a video would come out, a PIL would be filed in the Supreme Court, and the judgment would come that Lord Krishna was involved in corruption because he accepted something. In the present time, it is better that you expressed your emotions and didn't give anything. I also bow to all the saints who have guided in this auspicious work. I also congratulate Acharya Pramod Krishnam ji.
Friends,
Today, as we become witness to this occasion in Sambhal, this is yet another marvellous moment in the cultural renaissance of Bharat. Just last month, on January 22nd, the nation witnessed the fulfilment of a 500-year-old wait in Ayodhya. The divine experience of Lord Ram's consecration still moves us deeply. Amidst this, we have also witnessed the inauguration of the first grand temple in Abu Dhabi, hundreds of kilometers away from our country. What was once beyond imagination has now become reality. And now, we are witnessing the foundation stone laying ceremony of the magnificent Kalki Dham in Sambhal.
Brothers and sisters,
What greater fortune can there be when we witness such spiritual experiences and cultural pride in our lifetime? In this era, we have seen the glory of Vishwanath Dham in Kashi blossoming before our eyes. In this era, we have witnessed the rejuvenation of Kashi. In this era, we have witnessed the magnificence of Mahakal's Mahalok. We have seen the development of Somnath and the reconstruction of Kedarnath Valley. We are progressing with the mantra of ‘Vikas’ (development) and ‘Virasat’ (heritage). Today, on the one hand, as our pilgrimage sites are developing, high-tech infrastructure is also being prepared in cities. If temples are being built today, new medical colleges are also being built across the country. Today, our ancient idols are being brought back from abroad, and there is also a record influx of foreign investment. These changes are evidence, my friends, that the wheel of time has turned. A new era is knocking at our doors. It is time to welcome this change with open arms. That's why I assured the nation from the Red Fort - this is the time, the right time.
Friends,
On the day of the consecration of the Ram Temple in Ayodhya, I had said something else also. The beginning of a new era has begun from January 22nd. When Lord Shri Ram ruled, its impact lasted for thousands of years. Similarly, with the consecration of Ram Lalla, a new journey for Bharat is beginning for the next thousand years. The resolution of nation-building in the Amrit Kaal is not just a desire; it is a resolution that our culture has shown in every era. Acharya Pramod Krishnam ji has deeply studied Lord Kalki. Acharya Pramod Krishnam ji was telling me many facts and scholarly information related to the incarnation of Lord Kalki. As he explained, it is written in the Kalki Purana – शम्भले वस-तस्तस्य सहस्र परिवत्सरा। This means that just like Lord Ram, the incarnation of Kalki will also determine the course of thousands of years.
Therefore brothers and sisters,
We can say that Kalki is the initiator of change in the cycle and is also a source of inspiration. And perhaps that is why Kalki Dham is going to be a place dedicated to the God who is yet to be incarnated. Imagine, our scriptures have written such concepts about the future hundreds and thousands of years ago. Even events thousands of years later were contemplated. This is so wonderful. And it is also wonderful that today people like Pramod Krishnam are moving forward with full confidence in those beliefs, dedicating their lives. He is building a temple for Lord Kalki, worshiping him. The faith of thousands of years later, and now its preparation means how ready we are for the future. For this, the efforts of Pramod Krishnam ji are truly commendable. Being a political figure, I only knew Pramod Krishnam ji from afar; I didn't know him personally. But when I met him for the first time a few days ago, I also found out how dedicated he is to such religious-spiritual works. He had to fight long battles with previous governments to build the Kalki Temple. He also had to go through the courts! He informed me that at one time he was being told that building the temple would disrupt the peace. Today, Pramod Krishnam ji has been able to start this work in a carefree manner in our government. I believe that this temple will be evidence that we are people who are positive about a better future.
Friends,
Bharat is a nation that has pulled victory even from the jaws of defeat. We have faced countless invasions over hundreds of years. If it were any other country, any other society, it would have been completely destroyed by the continuous invasions. Yet, not only did we persevere, but we emerged even stronger. Today, the sacrifices of centuries are bearing fruit. Like a seed lying dormant for years in drought, but sprouts when the rainy season arrives, similarly, the seed of Bharat’s glory, excellence, and capabilities is sprouting in Bharat’s ‘Amrit Kaal’. One after another, so much new is happening in every field. Just as the saints and acharyas of the country are building new temples, similarly, God has entrusted me with the task of nation building. I am tirelessly working day and night to enhance the grandeur of the national temple, expanding its glory. The results of this dedication are also coming to us at the same pace. Today, for the first time, Bharat is not just following but setting examples in the world. Today, for the first time, Bharat is being seen as a centre of possibilities in the fields of technology and digital technology. Our identity is being established as an innovation hub. For the first time, we have reached the position of the world's 5th largest economy. We are the first country to reach the South Pole of the Moon. For the first time in Bharat, modern trains like Vande Bharat and Namo Bharat are running. The preparation for bullet trains is underway for the first time in Bharat. For the first time, Bharat has such a large network of high-tech highways, expressways. For the first time, an Indian citizen, no matter which country of the world they are in, feels so proud of themselves. The enthusiasm for positive thinking and self-confidence that we are witnessing in the country is a wonderful experience. Therefore, today our strength is infinite, and the opportunities for us are also immense.
Friends,
Success for a nation comes through collective energy. Our Vedas say – ‘सहस्रशीर्षा पुरुषः सहस्राक्षः सहस्रपात्’ – i.e. there are thousands, lakhs and crores of hands for construction. There are thousands, lakhs and crores of feet for progress. Today, we are witnessing that same vast consciousness in Bharat. With the sentiment of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’, every citizen is working for the nation with one emotion, one resolve. Look at the expansion of work in the country in the last 10 years, more than 4 crores of people have been provided pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana, toilets, i.e., dignity homes, for 11 crores of families, electricity in homes for 2.5 crores of families, water connection for more than 10 crores of families, free ration for 80 crores of people, gas cylinders at reduced prices for 10 crores of women, Ayushman card for nearly 50 crores of people for a healthy life, Kisan Samman Nidhi for nearly 10 crores of farmers, free vaccines for every citizen during the corona period, a massive campaign like Swachh Bharat, today the whole world is discussing these works of Bharat. Work on this scale became possible because the efforts of the government connected with the capabilities of the citizens. Today, people are helping the poor to benefit from government schemes. People are participating in the 100% saturation campaign. The sentiment of serving the poor has been derived from our spiritual values of 'seeing God in every human'. Therefore, the country has called for ‘Panch Pran’ (five pledges), including the creation of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) and ‘Virasat Par Garv’ (Pride in its Heritage).
Friends,
Whenever Bharat takes a great resolve, divine consciousness somehow comes among us for guidance. That's why, Lord Shri Krishna says in the Bhagavad Gita ‘संभावामि युगे-युगे’, giving us such a huge reassurance. However, along with this statement, we are also given the commandment - “कर्मण्येवाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन”, meaning, we must perform our duties without worrying about the results. This statement of the Lord, this directive, is like a life mantra for the 1.4 billion citizens of today. We must strive hard in the next 25 years of ‘Kartavya Kaal’ (period of duty). We must work for the nation with selflessness. In every effort of ours, in every work, the question of what benefit the nation will derive from it should come first in our minds. This question will present solutions to the collective challenges of the nation. I have firm belief that with the blessings of Lord Kalki, our journey of resolutions will reach success before time. We will see the culmination of the dream of a strong and capable Bharat. With this belief, I extend my heartfelt gratitude to all of you. And for such a grand event and for receiving the blessings of saints in such large numbers, I respectfully conclude my speech. Say with me -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না য়ু.পি.গী সমভলদা শ্রী কাল্কি ধাম উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
19 FEB 2024 1:58PM by PIB Imphal
জয় মা কৈলা দেবী, জয় মা কৈলা দেবী, জয় মা কৈলা দেবী।
জয় বুন্দে বাবা কী, জয় বুন্দে বাবা কী।
ভারত মাতা কী জয়, ভারত মাতা কী জয়।
সন্ত পুম্নমক্না ফমফমলাংদা লেংশিনবীনবা হায়জরি। ইনর্জেতিক ওইবা উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যানাথজী, পুজ্য শ্রী অবাধেশানন্দ[R1] গিরীজী, কাল্কিধামগী খ্বাইদগী চাউবা আচার্য় প্রমোদ কৃষ্ণমজী, পুজ্য স্বামী কৈলাশনন্দ ব্রহ্মচারীজী, পুজ্য সদগুরু শ্রী রিতেশ্বরজী, ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদী মশিং য়াম্না শরুক য়ারিবশিং। ইকাই খুম্নরবা সন্তশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি অমুক হন্না ভগৱান রাম অমসুং ভগৱান কৃষ্ণগী লমদম ওইরিবা য়ু.পি.গী লমদমদগী ভক্তি, ভাব অমসুং স্পিরিচুএলিতীগী ইচেল অমা চেনগদৌরি। ঙসি ইকাই খুম্নরবা সন্তশিংগী কত্থোকপা অমসুং মীয়ামগী শক্তিগা লোয়ননা শেংলবা মফম অমগী য়ুম্ফম থোনখি। হৌজিক সন্তশিং অমসুং আচর্য়াশিং য়াওনা অচৌবা কাল্কি ধামগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি কাল্কি ধামনা ভারতকী লাইফমলেনগী অতোপ্পা সেন্তর অমা ওইরগনি। ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিং অমসুং ভক্তা পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হৌজিক আচার্য়াজীনা হায়খি মদুদি চহি 18 ঙাইরবা মতুংদা ঙসিগী খুদোংচাবা অসি ফংখি। অমরোমদা আচার্য়াজী অসিগুম্বা অফবা থবক কয়া ঐগীদমক মীয়াম্না খাক্তুনা থম্বীরম্মি। অমসুং তুংদা লেমহৌগদবা অফবা থবকশিং অসি সন্তশিং অমসুং মীয়ামগী থৌজালশিংগা লোয়ননা মতম চানা লোইশিনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী মপোক কুমওন তারি। ঙসিগী নুমিৎ অসি হেন্না মরু ওইরি অমসুং হেন্না ইথিল পীনীংঙাই ওইরি। ঙসি লৈবাক অসিদা ঐখোয়না উবা ফংলিবা কলচরেল রিভাইবেল, ঐখোয়গী আইদেন্তিতীদা চাউথোকচবা পোক্লিবা অমসুং মাগী এস্তাব্লিশমেন্তদা থাজবা থম্মিবগী ইথিল অসি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজতগী ইথিল ফংখি। থৌরম অসিদা ঐহাক্না ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী খুয়া খাদা ঐহাক্না খুরুমজরি। মহাকপু ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
হন্দক্তা ঐবু বর্তন তৌবা প্রমোদ কৃষ্ণমজীনা লাকলমখি। মহাক্না হায়রম্বগী মতুং ইন্না ঐহাক্না হায়রি মদুদি মহাক্কী মমাগী আত্মানা মফম অমা হেক্তদা লৈরবসু ঙসি মহাক্না ফাওরিবা অসিগী মহাক্না শরুক কয়া হেন্না নুংঙাইরমগনি। অমসুং প্রমোদজীনা মচানুপা অমনা মহাক্কী মমাগী ৱাশক থুংহন্নবা করম্না মহাক্কী পুন্সি কত্থোকখিবগে উৎখি। প্রমোদ কৃষ্ণমজীনা হায়রমখি মদুদি একর কয়া শন্দোক্লিবা অচৌবা ধাম অসিনা লম কয়াদা অখন্নবা ওইরগনি। মহাক্না ঐঙোন্দা হায়রকপগী মতুং ইন্না লাইশঙ অসি খুবম 10 লৈবা অমসুং ঈশ্বরগী শাইওন 10মক লেংশিনগদবা অমা ওইরিগনি। শাইওন 10গী খুত্থাংদা ঐখোয়গী সাস্ত্রদা মীওইবা খক্তা নত্তনা তোঙান-তোঙানবা শকলোনশিংদা শাইওন কয়াসু লৈ। হায়বদি ঐখোয়না থৱায় পানবা খুদিংমক্তা ঈশ্বর উবা ফংই। ঐখোয়না শওমদা, লম ওক অমসুং থেঙ্গুদা ফাওবা ঈশ্বরগী শাইওন উবা ফংই। শাইওন পুম্নমক অসি পুনশিন্দুনা ঐখোয়গী থাজবগী পুম্নমক শুরবা শক্তম অমা উৎপা ঙমগনি। শেংলবা য়জ্ঞা অসিদা ঐহাকপুসু শরুক অমা ওইহন্দুনা মসিবু উরেপ-উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা পীবিখি। অমসুং হৌজিক মহাক্না তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীবদা মহাক্না হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংমক্না করিগুম্বা অমা কৎনবগী শেম শাদুনা লৈ অদুবু ঐহাক্কী ওইনদি করিগুম্বা অমত্তা লৈজদে। প্রমোদজী করিগুম্বা অমত্তা পীহৌদবা ফৈ হায়না খল্লি মরমদি হৌজিক মতম অসি হোংলে হৌজিক মতম অসিদদি করিগুম্বা সুদমানা শ্রী কৃষ্ণদা চাক চদুম অমা পীরবদি মদুগী ভিদিও থোরক্তুনা সুপ্রিম কোর্ত্তা PIL অমা ফাইল তৌদুনা ভগৱান কৃষ্ণদা করিগুম্বা অমা শেঞ্জা থুমজা তৌদুনা পীখ্রে হায়না ৱায়েল পীখিগনি। গয়া অমসুং ভগৱান কৃষ্ণনা শেঞ্জা-থুমজা তৌরে হায়গনি। তানফম অসিদা ঐখোয়না তৌরিবা খুদিংমক পুক্নিংদা ফাওবা ফোঙদোক্তুনা করিগুম্বা অমত্তা পীদবনা হেন্না ফগনি। ঐহাক্না য়াইফরবা থৌরম অসিদা ঐহাকপু লমজিংবীনবা লাকখিবা সন্ত পুম্নমক্তা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না আচার্য়া প্রমোদ কৃষ্ণমজীবু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি সমভল অসিদা ঐখোয়না উবা ফংবগী খুদোংচাবা ফংলিবা অসি ভারতকী কলচর হিংগৎহনবগী ফজরবা মীকুপ অমনি। শুপ্নগী মমাং থা, জনুৱারী 22দা লৈবাক অসিনা অয়োধ্যানা চহি 500 ঙাইরকপা উবা ফংখ্রে। রামল্লাগী সুপরনেচরেল এক্সপরিয়েন্স, মসিগী দিভাইন ফীলিংনা ঐখোয়বু ইমোস্নেল ওইহল্লি। অমরোমদা ঐখোয়না অবু ধাবিদা অহানবা বিরত মন্দির উবা ফংখ্রে, মসি লৈবাক অসিদগী কিলোমিতর কয়া লাপ্না অরাবতা লৈরিবনি। মমাংদা মসি ৱাখলদা লৈবা খক্তনা মঙফাওনবা ঙমগনি থাজরুদে। হৌজিক ঐখোয়না সমভলদা অচৌবা কাল্কি ধাম উরেপ-উয়ুং তম্বা উবা ফংলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অসিগুম্বা স্পিরিচুএল এক্সপরিয়েন্স অমগী মথংদা অমা লাকপা অসিগুম্বা নাৎকী চাউথোকচবগী মীকুপ অসি ঐখোয়গী মীরোলনা থেংনবা অসিদগী হেন্না লাইবক ফবা লৈরিব্রা। মতম অসিদা ঐখোয়না কাশীগী লমদমদা বিশ্বানাথ ধামনা ঙান্থোইবা উবা ফংলি। মতম অসিদা কাশী নৌনা শেমগৎপা উবা ফংলি। মতম অসিদা মহাকালগী মহাকালগী মতিক ময়াই উবা ফংই। ঐখোয়না সোমনাথ শেমগৎপা উবা ফংলি, কেদার ভেল্লী নৌনা শাবা উবা ফংলি। ঐখোয়না মসিগী মন্ত্র, কলা-সংস্কৃতি অসি পুনশিন্নগদৌরি। ঙসি অমরোমদা ঐখোয়গী তীর্থ য়াত্রাশিং অসি শেমগৎলি অমরোমদনা সহরশিংদা হায়-তেক ইনফ্রাস্ত্রকচরসু শেমগৎলি। ঙসি করিগুম্বা মন্দিরশিং শারবদি লৈবাক শিনবা থুংবদা অনৌবা মেদিকেল কোলেকশিংসু শারি। ঙসি ঐখোয়গী অরিবা মীতমশিংসু মীরমদগী পুরক্লি অমসুং রেকোর্দ ওইবা মশিংদা ফোরেন ইনভেস্তমেন্তসু লাক্লি। অহোংবশিং, খুদমশিং অসি মপাংশিংনি মসিগী খুদম মতমগী ইচেলনা ওইরি। ঙসি ঐখোয়গী থোংজিলদা অনৌবা রাউন্দ অমা লাক্লি। মসি ফোঙনা তরাম্না ওকপগী মতমি। মরম অসিনা ঐহাক্না লাল কিলাদগী ইরৈবাকচাশিংদা মসি মতম অদুনি, চপ চারবা মতমনি হায়না থাজবা পীখি।
মরুপশিং,
অয়োধ্যাদা রাম মন্দির কনসিক্রেৎ তৌখিবা নুমিৎতা ঐহাক্না করিগুম্বা খরা ফোঙদোকখি। হৌজিক জনুৱারী 22দগী অনৌবা মতম অমা হৌখ্রে। অমৃত কালদা লৈবাক শেমগৎপগী ফিরেপ অসি শুপ্নগী অপাম্বা খক্তা নত্তে; মসি চহিচা খুদিংমক্তা ঐখোয়গী নাৎনা উৎখিবা ফিরেপ অদুনি। আচার্য় প্রমোদ কৃষ্ণমজীনা ভগৱান কাল্কি অসি কুপ্না নৈনখি। আচার্য় প্রমোদ কৃষ্ণমজীনা ভগৱান কাল্কিগা মরী লৈনা ৱাফম কয়া তাকপীরমখি। মহাক্না হায়রমখি কাল্কি পুরানাদা অসুম্না ইরমখি - शम्भले वस-तस्तस्य सहस्र परिवत्सरा। মসিনা হায়বদি ভগৱান রামগুম্না কাল্কিগী শাইওন অসি চহি লিশিং কয়াগী খোঙচৎপু তাক্কনি।
মরম অসিনা ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়না কাল্কি অসি সাইকল অসিদা অওনবা পুরক্লিবা শাফু অমনি অমসুং ইথিলগী হৌরকফমনি হায়বা য়াই। অমসুং মরম অসিনা কাল্কি ধাম অসি শাইওন লৈত্রিবা ঈশ্বরদা কত্থোকপা মফম অমা ওইরগনি। য়েংবীয়ু, ঐখোয়গী সাস্ত্রশিংদা তুংলমচৎকী চহি চা কা অমসুং মমাংঙৈগী চহি লিশিং কয়াগী মরমদা ইরমখি। চহি লিশিং কয়াগী মতুংদা থৌদোকশিং অসি কনতেমপ্লেৎ তৌরি। মসি য়াম্না ফজৈ। অমসুং ঙসি প্রমোদ কৃষ্ণমগুম্বা মীওইশিংনা থাজবশিং অসিদা চাউনা থাজবা থম্মি অমসুং মখোয়গী পুন্সি কত্থোকপগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না ভগৱান কাল্কিগীদমক মন্দির অমা শারি অমসুং খুরুমজরি। চহি লিশিং কয়াগী মতুংদা অমসুং হৌজিক মসিগী শেম শাবা অসিনা তুংলমচৎকীদমক ঐখোয়না করম্না শেম শাবগে তাক্লি। মসিগীদমক প্রমোদ কৃষ্ণমজীগী খোঙথাংশিং অসি তশেংনা শীংথানীংঙাই ওই। রাজনিতীগী লমদা লৈবা মীশক অমা ওইনা ঐহাক্না মহাকপু লাপ্না খঙবনি; পর্সনেল ওইনা মহাকপু খঙদে। অদুবু নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মহাক্কা উনবদা ঐহাক্না মহাক্না রিলিজিয়স-স্পিরিচুএলগী থবকশিংগীদমক মহাক্না করম্না কত্থোকপা খঙবা ঙমখি। মহাক্না মমাংগী সরকারশিংগা কাল্কি মন্দির শানবা শাংলবা লান থেংনখি। মহাক্না কোর্ত ফাওবা কাখি! ঙসি প্রমোদ কৃষ্ণমজনা ঐখোয়গী সরকারগী মতমদা অপনবা লৈতনা থবক পাইখৎপ ঙমখি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মন্দির অসিনা অফবা তুংলমচৎকীদমক আশা তৌরিবা মীওইশিংগীদমক খুদম ওইহৌরগনি।
মরুপশিং,
ভারত অসি মাইথিবগী খয়াৎতগী ফাওবা মাইপাকপা ঙমখিবা লৈবাক অমনি। ঐখোয়না চহি চা কয়া অসিদা লোইলম শন্দোকপা লাকপা থেংনখি। করিগুম্বা অতোপ্পা লৈবাক, খুন্নাই ওইরম্বা তারবদি মাং তাকলমবা ফাওবা য়াই। অদুবু ঐখোয়না ঙাকশেন্দুনা থম্বা খক্ত নত্তনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলকখি। ঙসি চহিচা কয়া কত্থোকপগী মহৈ ফংলি। চহি কয়া ফুমদুনা লৈরুবা মরুনা নোংজু থা লাকপদা ময়োল চোংখৎলকপগুম্না ভারতনা অমৃত কাল অসিদা মাগী মতিক ময়াই, তৌবা ঙম্বা পুথোক্লি। অমগী মথংদা অমা লম কয়াদা অনৌবা কয়া তৌবা ঙমলক্লি। লৈবাক্কী সন্ত অমসুং আচার্য়শিংনা অনৌবা মন্দিরশিং শাবগুম্না ঈশ্বরনা ঐঙোন্দা লৈবাক শেমগৎপগী থৌদাং শীন্নরি। ঐহাক্না চোকথবা লৈতনা অয়ুক নুমিদাং হোৎনর। কত্থোকপশিং অসিগী মহৈসু ঐখোয়দা চপ মান্নবা খোঙজেলদা উবা ফংলি। ঙসি অহানবা ওইনা ভারতনা তুং ইনবগী মহুৎ মালেমদা খুদমশিং থম্মি। ঙসি অহানবা ওইনা ভারত অসি তেক্নোলোজী অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীগী লমশিংদা ওইথোকপা য়াবশিংগী হৌরকফম অমা ওইনা উরি। ঐখোয় অসি ইন্নোবেসন হব অমা ওইনা ঐখোয়গী আইদেন্তিতী থম্বা ঙম্মি। অহানবা ওইনা ঐখোয়না 5শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইবা ঙম্লে। ঐখোয়না থাগী খা থংবা পোলদা য়ৌবা ঙমখিবা অহানবা লৈবাক ওইরি। অহানবা ওইনা ভারত্তা ভন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতগুম্বা মোদর্ন ত্রেনশিং চেল্লি। ভারত্তা অহানবা ওইনা বুল্লেৎ ত্রেনশিংগী শেম শাবা হৌরি। অহানবা ওইনা ভারত্তা হায়-তেক হায়ৱেজ, এক্সপ্রেসৱেশিংগী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা লৈরি। অহানবা ওইনা ভারত মচাশিংনা মালেমগী লৈবাক অমা হেক্তদা মশাগীদমক চাউথোকচবা পোক্লি। লৈবক অসিদা ঐখোয়না উবা ফংলিবা পোজিতিব ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং আত্মবিশ্বাস অসি নুংঙাইরবা এক্সপরিয়েনস অমনি। মরম অসিনা ঙসি ঐখোয়গী পাঙ্গল অসি লোইনাইদ্রে অমসুং ঐখোয়গীদমক খুদোংচাবশিংসু চাউনা লৈরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী মাইপাকপা অসি অপুনবা শক্তিগী খুত্থাংদা লাকই। ঐখোয়গী বেদাসনা হায় – ‘सहस्रशीर्षा पुरुषः सहस्राक्षः सहस्रपात्’ হায়বদি কনস্ত্রক্সনগীদমক খুৎশা লিশিং, লাখ, অমসুং করোর কয়া লৈ। খুমাং চাউশিন্নবা খোঙ লিশিং, লাখ, অমসুং করোর কয়া লৈ। ঙসি ঐখোয়না ভারত্তা চপ মান্নবা অচৌবা কনসিয়সনেস উবা ফংলি। ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, অমসুং সবকা প্রয়াস’কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা প্রজা খুদিংমক্না অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোন, অমত্তা ওইবা ফিরেপকা লোয়ননা লৈবাক্কীদমক হোৎনরি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা লৈবাক অসিদা পাইখৎলিবা থবক অসি য়েংবীয়ু, প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনাগী মখাদা পক্কাগী য়ুম মীওই করোর মরিগী শাবীখি, ইমুং করোর 11গী তোইলেৎ শাখি, ইমুং করোর 2.5 গীদমক য়ুমশিংদা মৈ পুশিনখি, ইমুং করোর তরা হেনবগী ঈশিংগী কন্নেক্সন, মীওই করোর 80গী লেম্না রাসন, নুপী করোর তরাগীদমক হন্থবা মমলদা গ্যাস সিলিন্দর, হকচাং ফবা পুন্সি ওইনবগীদমক মীওই করোর 50 ময়াগীদমক আয়ুশ্মান কার্দ, লৌমী করোর 11গী ময়াগী কিসান সম্মান নিধি, প্রজা খুদিংমক্কী কোরোনাগী মতমগী মনুংদা লেম্না ভেক্সিন, স্বচ্ছ ভারতগুম্বা অচৌবা কেম্পেন, ঙসি মালেম পুম্বনা ভারতকী থবকশিং অসি খন্নরি। মসিগী স্কেল অসিদা থবক তৌবা ওইথোক্লিবা অসি সরকারগী খোঙথাংশিংগা প্রজাশিংগী তৌবা ঙমবশিংগী কন্নেক্ত তৌবগীনি। ঙসি মীয়াম্না সরকারগী স্কিমশিংদগী লায়রবনা কান্নবা ফংনবা মতেং পাংলি। মীয়াম্না সেচুরেসন কেম্পেন 100% ফংনবা হোৎনবদা শরুক য়ারি। মরম অসিদা লৈবাক অসিনা ‘ভিকসিৎ ভারত’ অমসুং ‘বিরাসত পর গর্ব’ য়াওনা ‘পঞ্চ প্রন’ ঙাক্না চৎনবা হায়খি।
মরুপশিং
ভারতনা লৌবা অচৌআ ফিরেপ, ঈশ্বরগী ওইবা কন্সিয়সনেস লৌবা খুদিংদা কনাগুম্বা অমনা ঐখোয়বু লমজিংবীরি। মরম অসিনা ভগৱান শ্রী কৃষ্ণনা গভৱদ গীতাদা অসুম্না হায়রমখি ‘संभावामि युगे-युगे’, মসিনা ঐখোয়দা অচৌবা রিএস্যুরেন্স অমা পীরি। অদুম ওইনমক ৱাফম অসিগা লোয়ননা ঐখোয়দা কম্মান্দেমেন্ত অমসু পীখি - “कर्मण्येवाधिकारस्ते मा फलेषु कदाचन”, হায়বদি ঐখোয়না ফলশিংগী ৱাবা তৌদনা ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাঙথোক্কদবনি। ভগৱানগী ৱাফম, মসিগী দাইরেক্তিব অসি ঙসিগী প্রজা করোর 1.4গী পুন্সিগী মন্ত্রগা পাঙ্খক ওইরি। ঐখোয়না ‘কর্তব্য কাল’গী মথংগী চহি 25দা কন্না হোৎনবা তাই। ঐখোয়না ইশাগী খনবা তৌদনা লৈবাক্কীদমক হোৎনবা তাই। ঐখোয়গী খোঙথাং খুদিংমক্তা লৈবাক অসি করিদগী কান্নবা ফংবগে হায়বা অসি ঐখোয়গী ৱাখলদা অহানবা ওইনা লাক্কদবনি। ৱাহং অসিনা লৈবাক্কী শিংনবশিংগী সোল্যুসনশিং পীগনি। ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ মদুদি ভগৱান কাল্কিগী থৌজালশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী ফিরেপকী খোঙচৎ অসি মতমগী মমাংদা মাইপাকপা ঙমগনি। ঐখোয়না শক্তি লৈবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা ভারত অমগি মঙলান ফংবা ঙমগনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা পুম্নমক্তা ঐহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অমসুং সন্তশিংনা মশিং য়াম্না লাকপীদুনা থৌজালশিং পীনবীবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু -
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!