Prime Minister's Office
PM to address ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ programme on 16th February
PM to inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 17,000 crore in Rajasthan
Projects cater to important sectors like Roads, Railways, Solar Energy, Power Transmission, Drinking water and Petroleum & Natural Gas
Launch of these projects underscore PM’s relentless efforts to transform Rajasthan's infrastructure landscape and create opportunities for growth and development
15 FEB 2024 3:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the ‘Viksit Bharat Viksit Rajasthan’ programme on 16th February, 2024 at 11 AM via video conferencing. During the programme, Prime Minister will inaugurate, dedicate to the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 17,000 crore. The projects cater to a number of important sectors including Roads, Railways, Solar Energy, Power Transmission, Drinking water and Petroleum & Natural Gas.
Prime Minister will inaugurate various National Highway projects worth more than Rs 5000 crore in Rajasthan. Prime Minister will inaugurate three Packages of 8-Lane Delhi - Mumbai Green field Alignment (NE-4) viz Baonli-Jhalai road to Mui Village section; Hardeoganj village to Mej River section; and section from Takli to Rajasthan/ MP Border. These sections will provide faster and improved connectivity in the region. These sections are also equipped with Animal Underpass and Animal Overpass with camouflaging to facilitate unhindered movement of wildlife. Further, Noise barriers are also provisioned to minimise impact on wildlife. Prime Minister will also inaugurate 6-Lane Greenfield Udaipur Bypass connecting Chittorgarh-Udaipur Highway section of NH-48 at Debari with Udaipur-Shamlaji Section of NH-48 at Kaya village. This Bypass will help in decongesting Udaipur City. Prime Minister will also inaugurate various other projects that will improve road infrastructure in Jhunjhunu, Abu road and Tonk districts of Rajasthan.
Strengthening the rail infrastructure in the region, Prime Minister will dedicate to the nation and lay the foundation stone of eight important railway projects of Rajasthan worth around Rs 2300 crore. The rail projects which will be dedicated to nation include various projects for electrification of rail routes including Jodhpur-Rai Ka Bagh-Merta Road-Bikaner section (277 Km); Jodhpur-Phalodi section (136 Km); and Bikaner-Ratangarh-Sadulpur-Rewari section (375 Km). Prime Minister will also dedicate to nation ‘Khatipura railway station’. The railway station is developed as a satellite station for Jaipur and is equipped with ‘Terminal facility’ where trains can originate and terminate. The rail projects whose foundation stone will be laid by Prime Minister include maintenance facility of Vande Bharat sleeper trains at Bhagat Ki Kothi (Jodhpur); maintenance of all types of rakes like Vande Bharat, LHB etc. at Khatipura (Jaipur); construction of coach care complex for maintenance of trains at Hanumangarh; and Doubling of Bandikui to Agra Fort rail line. The railway sector projects are aimed at modernising rail infrastructure, enhancing safety measures, improving connectivity and facilitating the movement of goods and people more efficiently.
In a step to boost production of renewable energy in the region, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to nation important solar projects worth around Rs 5300 crore in Rajasthan. Prime Minister will lay the foundation stone of the NLCIL Barsingsar Solar Project, a 300 MW Solar Power Project, to be established in the vicinity of Barsingsar Thermal Power Station at Bikaner District, Rajasthan. The solar project will be set-up with latest state of art technology with high efficiency bifacial modules manufactured in India in line with Aatmanirbhar Bharat. He will also lay the foundation stone of 300 MW Solar Power project of NHPC LTD under CPSU Scheme Phase-II (Tranche -III), also to be developed at Bikaner Rajasthan. Prime Minister will also dedicate to the nation the 300 MW NTPC Green Energy Limited Nokhra Solar PV Project, developed in Bikaner Rajasthan. The solar projects will generate green power, help offset Carbon dioxide emissions and lead to economic development of the region.
Prime Minister will also dedicate to nation power transmission sector projects worth more than Rs 2100 crore in Rajasthan. These projects are meant for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan so that the solar power generated in these zones can be transmitted to beneficiaries. The projects include the Transmission System Strengthening Scheme for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan (8.1 GW) under Phase-II Part A; Transmission system strengthening scheme for evacuation of power from solar energy zones in Rajasthan (8.1 GW) under Phase-II Part-B1; and Transmission System for providing connectivity to RE projects at Bikaner (PG), Fatehgarh-II & Bhadla–II.
Prime Minister will lay the foundation stone of multiple projects worth around Rs 2400 crore including projects under Jal Jeevan Mission, which aimed at strengthening the infrastructure to provide clean drinking water in Rajasthan. The projects signify Prime Minister’s dedication to provide clean drinking water through individual household tap connections across the country.
Prime Minister will dedicate to the nation Indian Oil’s LPG bottling plant at Jodhpur. The bottling plant with state-of- the-art infrastructure and automation system for operation and safety, will lead to employment generation and will cater to the LPG needs of lakhs customers in the region.
The launch of these development projects in Rajasthan underscores the Prime Minister's relentless efforts to transform Rajasthan's infrastructure landscape and create opportunities for growth and development.
The programme will be organised at about 200 places across all districts of Rajasthan, with the main programme held at Jaipur. The state wide programme will witness participation of lakhs of beneficiaries of various government schemes. The programme will also be joined by Chief Minister Rajasthan, other Ministers of Rajasthan Government, MPs, MLAs and local level representatives.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ফেব্রুৱারি ১৬ তা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত রাজস্থান’ থৌরমদা ৱা ঙাংগনি
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ১৭০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রোজেকশিংগী মনুংদা লম্বী, রেলৱেজ, সোলার ইনর্জি, পৱার ত্রান্সমিসন, থক্নবা ঈশিং অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসগুম্বা মরুওইবা হিরমশিং য়াওরি
হায়রিবা প্রোজেকশিং হৌদোকপা অসি রাজস্থানগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিবম অওনবা পুরক্নবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী খুদোংচাবশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্তনা হোৎনবগী শরুক অমনি
15 FEB 2024 3:07PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফেব্রুৱারি ১৬,২০২৪গী অয়ুক পুং ১১ তাবদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ‘বিকসিত ভারত বিকসিত রাজস্থান’ থৌরমদা ৱা ঙাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ১৭০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি, মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা লম্বী, রেলৱেজ, সোলার ইনর্জি, পৱার ত্রান্সমিসন, থক্নবা ঈশিং অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসগুম্বা মরুওইবা হিরমশিং য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ৫০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা নেসনেল হায়ৱেজ প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বাউনলি-ঝালাই লম্বীদগী মুই খুঙ্গং সেক্সন ফাওবা; হারদিওগঞ্জ খুঙ্গংদগী মেজ তুরেলগী শরুক; অমসুং তাকলিদগী রাজস্থান/মধ্য প্রদেস ঙমখৈ ফাওবগী ৮-লেন দিল্লি-মুম্বাই গ্রিন ফিল্দ এলাইনমেন্ত(এন ই-৪)গী পেকেজ অহুম শঙ্গাগনি। হায়রিবা শরুকশিং অসিনা লমদম অসিদা য়াংনা অমসুং নুংঙাইনা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি। হায়রিবা শরুকশিং অসিদা মথক অমসুং মখাদা লম্লক্কী শা-উচেকশিং ফাওদুনা চৎপা য়ানবা খুদোংচাবা য়াওরি। লম্লক্কী শা-উচেকশিংদা চৈথেং পীবা হন্থহন্নবা অরাংবা খোঞ্জেল থিংনবা থবকশিং পায়খৎলে। দেবারিদা এন.ঐচ-৪৮দা চিত্তোগর-উদয়পুর হায়ৱে সেক্সনগা কায়া খুঙ্গংদা এন.ঐচ-৪৮কী উদয়পুর-সামলাজি সেক্সনগা শম্নবা ৬-লেন গ্রিনফিল্দ উদয়পুর বাইপাস প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগনি। বাইপাস অসিনা উদয়পুর সহরদা মী চিনবা হন্থহনগনি। রাজস্থানগী ঝুনঝুনু, অবু রোদ অমসুং তোক জিলাশিংদা লম্বী ফগৎহনগদবা অতোপ্পা প্রোজেক কয়াশু প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাগনি।
লমদম অসিগী রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ২৩০০ রোমগী মরুওইবা রেলৱে প্রোজেক ৮ লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। মীয়ামদা কৎথোক্কদবা রেলৱে প্রোজেকশিংগী মনুংদা জোধপুর-রাই কা বাঘ-মেরতা রোদ-বিকানর সেক্সন(কিমি ২৭৭); জোধপুর-ফালোদি সেক্সন(কিমি ১৩৬); অমসুং বিকানর-রত্নগর-সাদুলপুর-রেৱারি সেক্সন(কিমি ৩৭৫) য়াওনা রেল লম্বীশিং ইলেক্ত্রিক ফংহন্নবা প্রোজকশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘খাতিপুরা রেলৱে স্তেসন’ মীয়ামদা কৎথোক্কনি। রেলৱে স্তেসন অসি জয়পুরগী সেতেল্লাইত স্তেসন অমা ওইনা শেমগৎপনি অমসুং মসিদা ত্রেনশিং চেন হৌনবা অমসুং পন্থুংফম ওইনা ‘তর্মিনেলগী খুদোংচাবা’ য়াওরে। প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদৌরিবা রেলৱে প্রোজেকশিংগী মনুংদা ভাগত কি কোথি(জোধপুর)দা বন্দে ভারত স্লিপ্পর ত্রেনশিং শেমজিন্নবা মফম; খাতিপুরা(জোধপুর)দা বন্দে ভারত, এল.ঐচ.বিগুম্বগী মখল খুদিংমক্কী রেকশিং শেমফম; হনুমানগরদা ত্রেনশিং শেমজিন্নবা কোচ কিয়ার কমপ্লেক্স শাগৎপা অমসুং বান্দিকুইদগী অগ্রা ফোর্ত রেল লাইন দবল ওইহনবা য়াওরি। রেল সেক্তরগী প্রোজেকশিংনা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা, অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা থবকশিং ফগৎহনবা, মীয়াম অমসুং পোৎ-চৈ চৎথোক-চৎশিন অমসুং পুথোক-পুশিনগী থবকশিং হেন্না ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
লমদম অসিদা রিনিউএবল ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ৫৩০০ রোমগী মরুওইবা সোলার প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। রাজস্থানগী বিকানর জিলাদা বরসিংসার থর্মেল পৱার স্তেসন ময়া নক্না লিংখৎকদবা মেগাৱাত ৩০০গী সোলার পৱার প্রোজেক অমা, এন.এল.সি.আই.এল বরসিংসার সোলার প্রোজেক প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি। অত্মনির্ভর ভারতকী পান্দমগা লোয়ননা ভারত্তা শাবা অফবা মখলগী বাইফেসিএল মোদুলশিংগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা সোলার প্রোজেক অসি লিংখৎকদবনি। মহাক্না রাজস্থানগী বিকানরদা, সি.পি.এস.য়ু স্কিম ফেজ-২(ত্রাঞ্চ-৩)গী মখাদা এন.ঐচ.পি.সি লিমিতেদকী মেগাৱাত ৩০০ সোলার পৱার প্রোজেক শানবা উরেপ-উয়ুং তমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী বিকানরদা শেমগৎপদা মেগাৱাত ৩০০গী এন.তি.পি.সি গ্রিন ইনর্জি লিমিতেদ নোখ্রা সোলার পি.ভি প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। সোলার প্রোজেকশিংনা গ্রিন ইনর্জি পুথোক্কনি, কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ২১০০ হেন্না চঙনা শেমগৎপা পৱার ত্রান্সমিসন সেক্তর প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি রাজস্থান্দা সোলার ইনর্জি পুথোকপা মফমশিংদগী পৱার লৌথোকখিবনি অমসুং মসিনা লমদম অসিদগী পুথোকপা সোলার পৱার মৈ শীজিন্নগদবা মীওইশিংদা য়ৌহনবা ঙমগনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ফেজ-২ পার্ত এগী মখাদা রাজস্থানগী সোলার ইনর্জি জোনশিংদগী গিগাৱাত ৮.১গী পৱার পুথোকখিনবা ত্রান্সমিসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা; ফেজ-২ পার্ত বিগী মখাদা রাজস্থানগী সোলার ইনর্জি জোনশিংদগী গিগাৱাত ৮.১গী পৱার পুথোকখিনবা ত্রান্সমিসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা; অমসুং বিকানর(পিজি), ফাতেগর-২ অমসুং ভাদলা-২দা আর.ই প্রোজকশিংগা শম্ননবা ত্রান্সমিসন সিস্তেম শেমগৎপা য়াওরি।
রাজস্থান্দা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা পান্দমদা জল জিবন মিসনগী মখাদা লুপা করোর ২৪০০ রোমগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি। লৈবাক অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী কৎথোকপা অসি প্রোজেকশিং অসিনা হেন্না মরুওইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা জোধপুরদা ইন্দিয়ান ওইলগী এল.পি.জি হান্নবা প্লান্ত লৈবাক মীয়ামদা কৎথোক্কনি। বোত্তলিং প্লান্ত অসি অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনি অমসুং থবক তৌনবা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনবা ওতোমেতিক সিস্তেম য়াওরি অমসুং মসিনা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি অমসুং লমদম অসিগী মীওই লাখ কয়াগী দরকার ওইবা এল.পি.জি ফংহনবা ঙমগনি।
হায়রিবা প্রোজেকশিং হৌদোকপা অসি রাজস্থানগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিবম অওনবা পুরক্নবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী খুদোংচাবশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্তনা হোৎনবগী শরুক অমনি।
মরুওইবা থৌরম জোধপুরদা পাংথোকপগা লোয়ননা থৌরম অসি রাজস্থানগী জিলা শীনবা থুংবগী মফম ২০০ রোমদা পাংথোক্কনি। রাজ্য শীনবা থুংনা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরম অসিদা তোঙান-তোঙানবা সরকারগী স্কিমশিংগী বেনিফিসরি লাখ কয়া শরুক য়াগনি। থৌরম অদুদা রাজস্থানগী চীফ মিনিস্তর, রাজস্থান সরকারগী অতোপ্পা মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং পঞ্চয়াত থাক্কী মীয়ামগী মীহুৎশিং শরুক য়াগনি।