Prime Minister's Office
PM dedicates to the nation and lays foundation stone for multiple development projects worth around Rs 7300 crores in Jhabua, Madhya Pradesh
Disburses monthly instalment of Aahar Anudan to about 2 lakh women beneficiaries from specially backward tribes
Distributes 1.75 lakh Adhikar Abhilekh to beneficiaries of SVAMITVA scheme
Transfers Rs 55.9 crores for 559 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
Lays foundation stone for redevelopment of Ratlam and Meghnagar Railway station
Dedicates to nation and lays foundation stone for multiple projects related to road, rail, power and water sector
11 FEB 2024 7:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth about Rs 7300 crores in Jhabua, Madhya Pradesh today. These development projects of today will benefit the significant tribal population of the region, strengthen the water supply and provisioning of drinking water while also giving a boost to road, rail, power and education sectors in Madhya Pradesh. The Prime Minister disbursed monthly instalment of Aahar Anudan to about 2 lakh women beneficiaries from specially backward tribes, distributed 1.75 lakh adhikar abhilekh (record of rights) to beneficiaries of SVAMITVA Scheme and transferred Rs 55.9 crores for 559 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana.
The vision of Antyodaya has been a guiding light for the initiatives taken by the Prime Minister. One of the key focus areas has been ensuring that the benefits of development reach out to the tribal community, major sections of which were not able to gain these benefits even several decades after independence. In line with this, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of multiple initiatives that will benefit the significant tribal population of the region.
The Prime Minister disbursed the monthly instalment of Aahar Anudan under Aahar Anudan Yojna to about two 2 lakh women beneficiaries. Under this scheme, Rs 1500 per month is provided for nutritious food to women of various specially backward tribes of Madhya Pradesh.
The Prime Minister distributed 1.75 lakh adhikar abhilekh (record of rights) to beneficiaries of SVAMITVA Scheme. This will provide documentary evidence to people for the right to their land.
He also transferred Rs 55.9 crores for 559 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana. This amount will be utilised for various kinds of construction activities including Anganwadi Bhawans, Fair Price Shops, Health Centres, additional rooms in schools, and internal roads among others.
The Prime Minister laid the foundation stone of ‘CM Rise School’ in Jhabua. The school will integrate technology to provide modern facilities like smart classes, e Library etc. to students. He also laid the foundation stone of the Tantya Mama Bhil University which will cater to the youth from tribal-dominated districts of the state.
The Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple projects that will strengthen the water supply and provisioning of drinking water in Madhya Pradesh. The projects whose foundation stone will be laid include ‘Talavada Project’ which is a drinking water supply scheme for more than one thousand villages of Dhar & Ratlam; and 14 urban water supply schemes under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) 2.0, benefitting more than 50 thousand urban households across multiple districts of Madhya Pradesh. He also dedicated to the nation, ‘Nal Jal Yojna’ for 50 Gram Panchayats of Jhabua which will provide tap water to about 11 thousand households.
The Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple rail projects during the programme. These include laying of foundation stone for the redevelopment of Ratlam railway station and Meghnagar railway station. These stations will be redeveloped under the Amrit Bharat station scheme. The rail projects dedicated to the nation include projects for doubling of Indore- Dewas- Ujjain C cabin railway line; Itarsi- North – South grade separator with yard remodelling; and third line connecting Barkhera- Budni-Itarsi. These projects will help strengthen rail infrastructure and reduce travel time for both passenger and goods trains.
The Prime Minister dedicated to the nation, multiple road development projects worth more than 3275 crore in Madhya Pradesh including four-laning of Harda-Betul (Package-I) from km 0.00 to km 30.00 (Harda-Temagaon) of NH-47; Ujjain Dewas section of NH-752D; four-laning (16 km) of Indore-Gujarat MP Border section of NH-47 and four-laning of Chicholi-Betul (Package-III) Harda-Betul of NH-47; and Ujjain Jhalawar section of NH-552G. These projects will improve road connectivity and also help in economic development in the region.
Further, he also dedicated and laid the foundation stone of other development initiatives like waste dumpsite remediation and electric substation, among others.
The Prime Minister was accompanied by the Governor of Madhya Pradesh, Mangubhai C. Patel, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav, and the Union Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ঝাবুৱাত প্ৰায় ৭৩০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
বিশেষভাৱে পিছপৰা জনজাতিৰ প্ৰায় ২ লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীক আহাৰ অনুদানৰ মাহেকীয়া কিস্তি প্ৰদান কৰে
স্বামীত্ব আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীক ১.৭৫ লাখ অধিকাৰ অভিলেখ বিতৰণ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনাৰ অধীনত ৫৫৯খন গাঁৱৰ বাবে ৫৫.৯ কোটি টকা হস্তান্তৰ
ৰাতলাম আৰু মেঘনগৰ ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন
পথ, ৰে’ল, শক্তি আৰু জল খণ্ডৰ সৈতে জড়িত একাধিক প্ৰকল্প দেশৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন
11 FEB 2024 7:07PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ঝাবুৱাত প্ৰায় ৭৩০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। আজিৰ এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ জনজাতীয় লোকসকলক উপকৃত কৰিব। প্ৰকল্পসমূহে পানী যোগান আৰু খোৱাপানীৰ যোগান শক্তিশালী কৰাৰ লগতে মধ্যপ্ৰদেশৰ পথ, ৰে’ল, বিদ্যুৎ আৰু শিক্ষা খণ্ডকো এক উত্থান প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশেষভাৱে পিছপৰা জনজাতিৰ প্ৰায় ২ লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীক আহাৰ অনুদানৰ মাহেকীয়া কিস্তি প্ৰদান কৰি স্বামীত্ব আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীক ১.৭৫ লাখ অধিকাৰ অভিলেখ (অধিকাৰৰ অভিলেখ) বিতৰণ কৰাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনাৰ অধীনত ৫৫৯খন গাঁৱৰ বাবে ৫৫.৯ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰে।
অন্ত্যোদয়াৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ মাৰ্গদৰ্শক হৈ আহিছে। উন্নয়নৰ সুবিধাসমূহ যাতে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়লৈকে প্ৰসাৰিত হয়, সেই ক্ষেত্ৰত মুল গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। কিয়নো এই লোকসকলৰ অধিকাংশই স্বাধীনতাৰ কেইবাটাও দশকৰ পাছতো এই সুবিধাসমূহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাছিল। ইয়াৰ লগত সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ উল্লেখযোগ্য জনজাতীয় লোকসকলক উপকৃত কৰিব পৰা একাধিক পদক্ষেপৰ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহাৰ অনুদান যোজনাৰ অধীনত আহাৰ অনুদানৰ মাহেকীয়া কিস্তি প্ৰায় দুই লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীক প্ৰদান কৰে। এই আঁচনিৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশৰ বিভিন্ন বিশেষভাৱে পিছপৰা জনজাতিৰ মহিলাসকলক পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ বাবে প্ৰতিমাহে ১৫০০ টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়।
স্বামীত্ব আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১.৭৫ লাখ অধিকাৰ অভিলেখ (অধিকাৰৰ অভিলেখ) বিতৰণ কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা মানুহৰ মাটিৰ অধিকাৰৰ বাবে নথিপত্ৰ প্ৰমাণ পোৱা যাব।
অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনাৰ অধীনত ৫৫৯খন গাঁৱৰ বাবে ৫৫.৯ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰে। এই ধনৰাশি অংগনবাড়ী ভৱন, ন্যায্য মূল্যৰ দোকান, স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ, বিদ্যালয়ত অতিৰিক্ত কোঠা আৰু আভ্যন্তৰীণ পথ আদিকে ধৰি বিভিন্ন ধৰণৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য্যৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঝাবুৱাত ‘চি এম ৰাইজ স্কুল’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। বিদ্যালয়খনে প্ৰযুক্তি একত্ৰিত কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক স্মাৰ্ট ক্লাছ, ই-লাইব্ৰেৰী আদি আধুনিক সা-সুবিধা প্ৰদান কৰিব। লগতে ৰাজ্যৰ জনজাতি অধ্যুষিত জিলাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সেৱা আগবঢ়াব পৰা তন্ত্য মামা ভীল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ পানী যোগান আৰু খোৱাপানীৰ যোগান শক্তিশালী কৰিব পৰা একাধিক প্ৰকল্প দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। আধাৰশিলা স্থাপন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ‘তালাভাদা প্ৰকল্প’ উল্লেখযোগ্য যিয়ে ধৰ এণ্ড ৰাটলামৰ এহাজাৰৰো অধিক গাঁৱৰ বাবে খোৱাপানী যোগান আঁচনি; আৰু অটল মিছন ফৰ ৰিজুভেনেচন এণ্ড আৰ্বান ট্ৰেন্সফৰ্মেচন (এএমআৰউটি) ২.০ৰ অধীনত ১৪খন নগৰীয়া পানী যোগান আঁচনিৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশৰ একাধিক জিলাৰ ৫০ হাজাৰতকৈ অধিক নগৰীয়া পৰিয়ালক উপকৃত কৰা হৈছে। লগতে ঝাবুৱাৰ ৫০খন গ্ৰাম পঞ্চায়তৰ বাবে ‘নল জাল যোজনা’ দেশবাসীৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে যিয়ে প্ৰায় ১১ হাজাৰ পৰিয়ালক নলৰ পানী যোগান ধৰিব।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে একাধিক ৰে’ল প্ৰকল্প দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত ৰাতলাম ৰে’ল ষ্টেচন আৰু মেঘনগৰ ৰে’ল ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত এই ষ্টেচনসমূহ পুনৰ উন্নয়ন কৰা হ’ব। দেশৰ নামত উচৰ্গিত ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ইন্দোৰ-দেৱাছ-উজ্জয়ন চি কেবিন ৰে’লপথ দ্বৈত পথলৈ উন্নীতকৰণ প্ৰকল্প; ইটাৰ্ছী-উত্তৰ–চোতাল পুনৰ নিৰ্মাণৰ সৈতে দক্ষিণ গ্ৰেডৰ বিভাজক; আৰু বৰখেৰা-বুদনি-ইটাৰ্ছী সংযোগ কৰা তৃতীয় লাইন উল্লেখযোগ্য। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব আৰু যাত্ৰীবাহী আৰু মালবাহী ৰে’ল উভয়ৰে যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪৭নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ০.০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ৩০.০০ কিলোমিটাৰ (হৰ্দা-টেমাগাঁও)লৈ হৰদা-বেতুল (পেকেজ-I)ৰ ফ’ৰলেনিঙকে ধৰি ৩,২৭৫ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ একাধিক পথ উন্নয়ন প্ৰকল্প; ৭৫২ডি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উজ্জয়ন দেৱাছ অংশ; ৪৭ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ইন্দোৰ-গুজৰাট সাংসদ সীমান্ত অংশৰ ফ’ৰলেনিং (১৬ কিলোমিটাৰ) আৰু ৪৭নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ চিচোলি-বেতুল (পেকেজ-III) হৰদা-বেতুলৰ ফ’ৰলেনিং; আৰু ৫৫২জি ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ উজ্জয়িন ঝালাৱাৰ অংশ দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে পথ সংযোগ উন্নত কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নতো সহায় কৰিব।
তদুপৰি তেওঁ অন্যান্য উন্নয়নমূলক পদক্ষেপ যেনে আৱৰ্জনা পেলোৱা ঠাইৰ সংশোধন আৰু বৈদ্যুতিক উপকেন্দ্ৰ আদিও দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উপৰি মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল মংগুভাই চি পেটেল, মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন যাদৱ, কেন্দ্ৰীয় জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাকে ধৰি কেইবাগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।