ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଝାବୁଆରେ ପାଖାପାଖି ୭୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ସହ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶେଷ ପଛୁଆ ଜନଜାତିର ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆହାର ଅନୁଦାନର ମାସିକ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ
ସ୍ବାମିତ୍ଵ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ ଅଧିକାର ଅଭିଲେଖ ବଣ୍ଟନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦର୍ଶ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନାରେ ୫୫୯ ଟି ଗାଁ ପାଇଁ ୫୫.୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତର
ରତଲାମ ଓ ମେଘନଗର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିଦ୍ୟୁତ ଓ ଜଳ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
11 FEB 2024 7:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଝାବୁଆଠାରେ ପ୍ରାୟ ୭୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଆଜିର ଏହି ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରମୁଖ ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଉପକୃତ କରିବ, ଜଳ ଯୋଗାଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ କରି ପଛୁଆ ଜନଜାତିର ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆହାର ଅନୁଦାନର ମାସିକ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ ଅଧିକାର ପୁରସ୍କାର (ଅଧିକାରର ରେକର୍ଡ) ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦର୍ଶ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନାରେ ୫୫୯ଟି ଗାଁ ପାଇଁ ୫୫.୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ସ୍ୱପ୍ନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହୋଇଛି । ବିକାଶର ସୁଫଳ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇନଥିଲେ। ଏହି କ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଜନଜାତି ଜନସଂଖ୍ୟାପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆହାର ଅନୁଦାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆହାର ଅନୁଦାନର ମାସିକ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବିଶେଷ ପଛୁଆ ଜନଜାତିର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ମାସିକ ୧୫୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାମିତ୍ଵ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ ଅଧିକାର ଅଭିଲେଖ (ଅଧିକାରର ରେକର୍ଡ) ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜମି ଅଧିକାର ପାଇଁ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରମାଣ ମିଳିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦର୍ଶ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନାରେ ୫୫୯ଟି ଗାଁ ପାଇଁ ୫୫.୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅର୍ଥ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଭବନ, ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟ ଦୋକାନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅତିରିକ୍ତ କୋଠରୀ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ରାସ୍ତା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ।
ଝାବୁଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ସିଏମ୍ ରାଇଜ୍ ସ୍କୁଲ୍'ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ମାର୍ଟ କ୍ଲାସ, ଇ ଲାଇବ୍ରେରୀ ଆଦି ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବ । ରାଜ୍ୟର ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଜିଲ୍ଲାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ସେ ତାନ୍ତ୍ୟା ମାମା ଭିଲ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେବ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି 'ତଳବଡା ପ୍ରକଳ୍ପ' ଯାହା ଧାର ଏବଂ ରତଲାମର ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ପାଇଁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା; ଏବଂ ଅଟଳ ମିଶନ ଫର ରିଜୁଭେସନ ଆଣ୍ଡ ଅର୍ବାନ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେସନ (ଅମୃତ) ୨.୦ ଅଧୀନରେ ୧୪ଟି ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଏକାଧିକ ଜିଲ୍ଲାର ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବାର ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ଝାବୁଆ ର ୫୦ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ 'ନଳ ଜଳ ଯୋଜନା' ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୧ ହଜାର ପରିବାରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଇଦେବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ସହ ଏକାଧିକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ରତଲାମ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ମେଘନାଗର ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନାରେ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃବିକାଶ କରାଯିବ। ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଏହି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଇନ୍ଦୋର-ଦେବାସ-ଉଜ୍ଜୈନ ସି କେବିନ୍ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ଇଟାର୍ସି- ଉତ୍ତର - ଦକ୍ଷିଣ ଗ୍ରେଡ୍ ସେପାରେଟର ସହ ୟାର୍ଡ ରିମଡେଲିଂ; ଏବଂ ବରଖେରା- ବୁଦନି-ଇଟାର୍ସିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ତୃତୀୟ ଲାଇନ୍ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ର ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୩୨୭୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ସଡ଼କ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୪୭ର କିଲୋମିଟର ୦.୦୦ରୁ ୩୦.୦୦ କିଲୋମିଟର (ହରଦା-ଟେମାଗାଓଁ)ର ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ହରଦା-ବେତୁଲ (ପ୍ୟାକେଜ୍-୧)କୁ ୪ ଲେନ୍ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୭୫୨ଡିର ଉଜ୍ଜୈନ ଦେବାସ ସେକ୍ସନ; ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୪୭ର ଇନ୍ଦୋର-ଗୁଜରାଟ ଏମପି ସୀମା ସେକ୍ସନର ୪ ଲେନ୍ (୧୬ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୪୭ର ଚିଚୋଲି-ବେତୁଲ (ପ୍ୟାକେଜ-୩) ହରଦା-ବେତୁଲକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବା; ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୫୫୨ଜିର ଉଜ୍ଜୈନ ଝାଲାୱାର ସେକ୍ସନ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହ ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଡମ୍ପସାଇଟ୍ ରିମେଡିଏସନ୍ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ସବଷ୍ଟେସନ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ସି ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ତଥା ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ଅତିଥିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM dedicates to the nation and lays foundation stone for multiple development projects worth around Rs 7300 crores in Jhabua, Madhya Pradesh
Disburses monthly instalment of Aahar Anudan to about 2 lakh women beneficiaries from specially backward tribes
Distributes 1.75 lakh Adhikar Abhilekh to beneficiaries of SVAMITVA scheme
Transfers Rs 55.9 crores for 559 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
Lays foundation stone for redevelopment of Ratlam and Meghnagar Railway station
Dedicates to nation and lays foundation stone for multiple projects related to road, rail, power and water sector
11 FEB 2024 7:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth about Rs 7300 crores in Jhabua, Madhya Pradesh today. These development projects of today will benefit the significant tribal population of the region, strengthen the water supply and provisioning of drinking water while also giving a boost to road, rail, power and education sectors in Madhya Pradesh. The Prime Minister disbursed monthly instalment of Aahar Anudan to about 2 lakh women beneficiaries from specially backward tribes, distributed 1.75 lakh adhikar abhilekh (record of rights) to beneficiaries of SVAMITVA Scheme and transferred Rs 55.9 crores for 559 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana.
The vision of Antyodaya has been a guiding light for the initiatives taken by the Prime Minister. One of the key focus areas has been ensuring that the benefits of development reach out to the tribal community, major sections of which were not able to gain these benefits even several decades after independence. In line with this, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of multiple initiatives that will benefit the significant tribal population of the region.
The Prime Minister disbursed the monthly instalment of Aahar Anudan under Aahar Anudan Yojna to about two 2 lakh women beneficiaries. Under this scheme, Rs 1500 per month is provided for nutritious food to women of various specially backward tribes of Madhya Pradesh.
The Prime Minister distributed 1.75 lakh adhikar abhilekh (record of rights) to beneficiaries of SVAMITVA Scheme. This will provide documentary evidence to people for the right to their land.
He also transferred Rs 55.9 crores for 559 villages under Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana. This amount will be utilised for various kinds of construction activities including Anganwadi Bhawans, Fair Price Shops, Health Centres, additional rooms in schools, and internal roads among others.
The Prime Minister laid the foundation stone of ‘CM Rise School’ in Jhabua. The school will integrate technology to provide modern facilities like smart classes, e Library etc. to students. He also laid the foundation stone of the Tantya Mama Bhil University which will cater to the youth from tribal-dominated districts of the state.
The Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple projects that will strengthen the water supply and provisioning of drinking water in Madhya Pradesh. The projects whose foundation stone will be laid include ‘Talavada Project’ which is a drinking water supply scheme for more than one thousand villages of Dhar & Ratlam; and 14 urban water supply schemes under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) 2.0, benefitting more than 50 thousand urban households across multiple districts of Madhya Pradesh. He also dedicated to the nation, ‘Nal Jal Yojna’ for 50 Gram Panchayats of Jhabua which will provide tap water to about 11 thousand households.
The Prime Minister dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple rail projects during the programme. These include laying of foundation stone for the redevelopment of Ratlam railway station and Meghnagar railway station. These stations will be redeveloped under the Amrit Bharat station scheme. The rail projects dedicated to the nation include projects for doubling of Indore- Dewas- Ujjain C cabin railway line; Itarsi- North – South grade separator with yard remodelling; and third line connecting Barkhera- Budni-Itarsi. These projects will help strengthen rail infrastructure and reduce travel time for both passenger and goods trains.
The Prime Minister dedicated to the nation, multiple road development projects worth more than 3275 crore in Madhya Pradesh including four-laning of Harda-Betul (Package-I) from km 0.00 to km 30.00 (Harda-Temagaon) of NH-47; Ujjain Dewas section of NH-752D; four-laning (16 km) of Indore-Gujarat MP Border section of NH-47 and four-laning of Chicholi-Betul (Package-III) Harda-Betul of NH-47; and Ujjain Jhalawar section of NH-552G. These projects will improve road connectivity and also help in economic development in the region.
Further, he also dedicated and laid the foundation stone of other development initiatives like waste dumpsite remediation and electric substation, among others.
The Prime Minister was accompanied by the Governor of Madhya Pradesh, Mangubhai C. Patel, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav, and the Union Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda among others.