Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of India Energy Week 2024, Goa
06 FEB 2024 1:20PM by PIB Delhi
Governor of Goa, Shri PS Sreedharan Pillai, the dynamic Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant, my Cabinet colleagues Hardeep Singh Puri and Rameswar Teli, esteemed guests from various countries, ladies, and gentlemen!
In this second edition of India Energy Week, I extend warm greetings to all. It gives us immense pleasure that this event is taking place in Goa, a state renowned for its vibrant energy. Known for its hospitality, Goa captivates tourists from around the globe with its beauty and rich culture. Presently, Goa is also scaling new heights of development. Therefore, as we convene to discuss environmental consciousness and a Sustainable Future, Goa stands as an ideal venue. I am confident that our esteemed foreign guests attending this summit will carry cherished memories of Goa with them for a lifetime.
Friends,
This India Energy Week event is being convened at a pivotal juncture. In the initial six months of this fiscal year alone, Bharat's GDP rate has surged by over 7.5%, a figure surpassing global growth estimates. Presently, Bharat stands as the world's fastest-growing economy. Furthermore, the IMF has recently made a forecast of a similar pace of growth for us. Experts worldwide now anticipate Bharat's ascent to the rank of the third-largest economy in the world. Given its pivotal role in Bharat's growth narrative, the energy sector's significance is naturally on the rise.
Friends,
India currently ranks as the world's third-largest energy consumer, oil consumer, and LPG consumer. Additionally, it stands as the fourth-largest importer of LNG, refiner, and automobile market globally. Presently, Bharat is witnessing record-breaking sales in both two-wheelers and four-wheelers, alongside a growing demand for electric vehicles (EVs). Projections indicate that Bharat's primary energy demand will double by 2045, implying a surge from the current 19 million barrels of oil per day to 38 million barrels by 2045.
Friends,
In anticipation of these future requirements, Bharat is proactively preparing itself. Amidst the escalating energy demands, Bharat is steadfastly ensuring affordable energy access across the nation. Notably, despite numerous global factors, petrol and diesel prices in Bharat have decreased over the past two years. Moreover, Bharat has achieved 100% electricity coverage and provided electricity to crores of homes. It is through such endeavours that Bharat has emerged as a significant player in the global energy sector, not only meeting its own needs but also shaping global development.
Friends,
Today, Bharat is constructing 21st-century modern infrastructure as part of its Infrastructure Building Mission. In this fiscal year, we are investing approximately Rs 10 lakh crore in infrastructure, with the recent Indian budget allocating over Rs 11 lakh crore for this purpose. A significant portion of this investment will undoubtedly be directed towards the energy sector. Given that all infrastructural developments in the country, including railways, roadways, waterways, airways, and housing, require energy, Bharat is actively expanding its energy capacity to meet these growing demands. Thanks to the reforms implemented by our government, domestic gas production in Bharat is experiencing rapid growth. We are dedicated to enhancing the share of Natural Gas in the Primary Energy Mix from six percent to fifteen percent. To achieve this, an investment of around sixty-seven billion dollars is slated for the next 5-6 years. Additionally, we have solidified our position as one of the largest refiners globally, with our current refining capacity surpassing 254 MMTPA. By 2030, we aim to elevate India's refining capacity to 450 MMTPA. Furthermore, Bharat has emerged as a significant exporter in the Petrochemicals and other Finished Products sectors. I could provide numerous examples to illustrate this point, but the crux of the matter is that Bharat is presently investing in energy at an unprecedented level. Consequently, leaders from the Oil, Gas, and Energy sectors worldwide are keen to invest in Bharat. Several such leaders are present here with us today. We extend a warm welcome to each one of you.
Friends,
The concept of a circular economy has been deeply ingrained in Bharat's ancient traditions, reflecting our ethos of reusing and recycling. This principle is equally applicable to the energy sector. The Global Biofuels Alliance, launched at the G-20 Summit last year, epitomizes this spirit. This Alliance has brought together governments, institutions, and industries worldwide and has garnered widespread support since it's inception. In a remarkably short time, 22 countries and 12 international organizations have joined this Alliance, fostering the promotion of Biofuels globally and generating economic opportunities worth around $500 billion.
Friends,
Bharat has also made significant strides in this domain. The adoption of biofuels has surged in India over the past few years. A decade ago, the blending of ethanol in petrol stood at around 1.5 percent. By 2023, it surpassed 12 percent, resulting in a reduction of carbon emissions by approximately 42 million metric tonnes. We are working towards achieving a target of blending 20 percent ethanol in petrol by 2025. Some of you may recall that during the previous India Energy Week, Bharat commenced 20 percent Ethanol Blending at over 80 retail outlets. Presently, we are replicating this initiative at 9000 outlets nationwide.
Friends,
The government is also striving to revitalise the rural economy through Waste to Wealth Management. To achieve this goal, efforts are underway to establish 5000 Compressed Biogas Plants in Bharat.
Friends,
Despite comprising 17 percent of the world's population, Bharat's carbon emission share is only 4 percent. Nonetheless, we are prioritising the development of environmentally sustainable energy sources to further enhance our energy mix. Our aim is to achieve Net Zero Emission by 2070. Presently, Bharat ranks fourth globally in Renewable Energy Installed Capacity, with 40 percent of our Installed Electricity Capacity sourced from Non-Fossil Fuel Sources. Bharat's solar energy installed capacity has increased more than 20 times over the last decade.
The drive to embrace solar energy is evolving into a nationwide movement in Bharat. Just recently, another significant initiative was launched in the country—a plan to install Solar Rooftops in 1 crore houses. This initiative will empower one crore families to become self-sufficient in energy. Arrangements are also being made to feed surplus electricity generated in their homes directly into the grid. The impact of this scheme in a country like Bharat is bound to be substantial, presenting a significant investment opportunity for you across the Solar Value Chain.
Friends,
Bharat is also making rapid strides in the realm of green hydrogen. With the implementation of the National Green Hydrogen Mission, Bharat is poised to become a hub for hydrogen production and export. I am confident that Bharat's green energy sector can deliver assured success to both investors and industries alike.
Friends,
This India Energy Week event is not just an event organised by Bharat; it reflects the ethos of 'India with the world and India for the world'. Therefore, this platform has evolved into a space for discussing and exchanging experiences within the Energy Sector. Come, let us progress collectively by drawing lessons from one another, exchanging technological advancements, and charting new paths towards sustainable energy. Let us learn from each other, let us collaborate on cutting-edge technologies, and let us explore avenues for sustainable energy development. Together we can forge a future that is both prosperous and environmentally sustainable. I am confident that this platform will stand as a testament to our collective endeavours. Once again, I extend my best wishes to all participants for this event.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গোৱাদা ইন্দিয়া ইনর্জী ৱিক 2024 হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
06 FEB 2024 1:20PM by PIB Imphal
গোৱাগী রাজ্যপাল, শ্রী পি.এস. শ্রীধরন পিল্লাইজী, গোৱাগী নহা ওইরিবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ম্রমোদ সাৱন্তজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, হর্দীপ সিংহ পুরীজী, রামেশ্বর তেলীজী, লৈবাক কয়াদগী লাকপীরিবা মীথুংলেন, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ইন্দিয়া ইনর্জী ৱিক্কী হন্দক্কী অনিশুবা মীফম অসিদা ঐহাক্না পুম্নমকপু তরাম্না ওক্লি। ইনর্জীনা থল্লবা গোৱাগী লমদম অসিদা ইন্দিয় ইনর্জী ৱিক্কী থৌরম পাংথোক্লিবা অসিদি য়াম্না নুংঙাইবা থৌওং অমনি। গোৱা অসিদি সেবা ফবগীদমক্তা মমিং চৎলিবনি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লাক্নরিবা লমকোয়বশিংবু মফম অসিগী নীংথিবা অমসুং চৎনবীনা পুক্নীং শুমহৎলিবনি। ঙসিদি, গোৱা অসিদি চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থাক কয়া কাখৎলিবা মফম অমসু ওইরবনি। অদুনা, ঐখোয়না ঙসি ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিভমগী মতাংদা ৱারী শানবা অমত্তা ওইনা পুল্লিবা অসিদা ঐখোয়না সস্তেনেবল ওইবা ফ্যুচরগী মতাংদা ৱারী শাগনি, গোৱা প্সিদি মসিগুম্বা হীরমগী খ্বাইদগী চুনবা পন্থুংফম অমা ওইরবনি। সম্মিৎ অসিদা শরুক য়ানবগীদমক্তা মীরম লৈবাক্তগী লাক্লিবা মীথুংলেন খুদিংনা পুন্সি চুপ্পগী নীংশিংনিংঙাই ওইরবা গোৱাগী পুঙফম কয়া মশাগা লোয়ননা হন্নখিগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থমজরি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী ইন্দিয়া ইনর্জী ৱিক্কী থৌরম অসি য়াম্না মরু ওইবা মতমগী মনুংদা পাংথোক্লি। হন্দক্কী শেনবা চহিগী অহানবা থা তরুক্তা ভারতকী GDPগী চাংনা চাদা তরেৎ মখায়গী চাংদগী হেন্না হেনগৎখি। মালেমগী শাহৌগী মতাংদা থাজবা থম্নরিবা চাংদগী মসিগী চাং অসিনা য়াম্না হেল্লি। ভারতনা ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা শাহৌ লৌবা শেন্মিৎলোন ওইরিবনি। অদুগা, ঐখোয়না চপ মান্নবা খোঙজেল অসিদা মখা তানা শাহৌ লৌখিগনি হায়বা IMFনা হায়খিবসু লৈখ্রবনি। মালেমগী অখঙ-অহৈ খুদিংনা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন অমা য়াম্না অথুবা মতমদা ওইরগনি হায়না ঙসি ফোংদোক্নরিবনি। ভারতকী মসিগুম্বা শাহৌ লৌবগী থৌওং অসিদা ইনর্জী সেক্তরনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মসিগী মরু ওইবা অসি মহৌশানা অদুম হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা ইনর্জী শিজিন্নবা লৈবাক অমা ওইরি। লোয়ননা, ভারত অসি থাউ শিজিন্নবা অমসুং LPG শিজিন্নবগী মতাংদা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা লৈবাক অমসু ওইরিবনি। ঐখোয় অসি মালেমগী খ্বাইদগী মরিশুবা চাউবা LNG মীরমদগী পুশিনবা, খ্বাইদগী মরিশুবা চাউবা রিফাইনর অমসুং খ্বাইদগী মরিশুবা চাউবা ওতোমোবিল মার্কেত অমসু ওইরি। ঙসিদি, তু-হ্বীলর উমসুং ফোর-হ্বীলর য়োনবগী মতাংদা ভারত্তা অনৌবা রেকোর্দ অমা থম্নখ্রে। ভারতকী প্রাইমারী ইনর্জী দিমান্দ অসি ইং 2045 ফাওবদা হৌজিক্কী শরুক অনি ওইরগনি হায়না থাজনবা কয়া অমসু লৈরি। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়না ঙসি নুমিৎ খুদিংগী থাউ বেরেল মিলিয়ন 19গী মথৌ তারবদি, ঐখোয়না ইং 2045তা বেরেল মিলিয়ন 38কী মথৌ তাগনি হায়বনি।
মরুপশিং,
তুংগী তঙাই ফদবশিং নীংথিনা খঙলবা মতুংদা, ভারতনা হৌজিক্তগী হৌনা মওং-মরিল চুম্না শেম শাবা হৌরে। ইনর্জীগী দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা মরমসিদা ভারতনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা শেল চঙদনা ইনর্জী ফংহল্লি। মালেমগী শিংনবা কয়ানা থল্লবসু, হৌখিবা চহি অনিদা পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমল হন্থরকপা লৈবাক অমা ভারতনা ওইরিবনি। মসিদা নত্তনা, ভারতনা 100% ইলেক্ত্রিসিতী কবরেজ ফংলে, অমসুং য়ুম করোর কয়াদা ইলেক্ত্রিসিতী য়ৌহল্লে। মসিগুম্বা হোৎনজমন কয়ানা মরম ওইরগা, ভারতনা ঙসিদি ইনর্জী সেক্তরদা মালেমগী ওইনা থাক ৱাংনা খুমাং চাউশিনবা ঙম্লিবনি। ভারতনা মশাগী তঙাই ফদবশিং পীজবা ঙম্বখকক্তা নত্তনা মালেমগী চাউখৎ থৌরাংগী হীরমদা মায়কৈ তাকপসু ঙম্লে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা 21শুবা চহি চাগী ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া শেমগৎলি। ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর বিলদিং মিসনগী মতাংদা থবক পায়খৎলি। হন্দকী শেনবা চহিসিদা, ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউরাক্না লুপা করোর লাক্ষ 10 থাদখ্রে। চয়োল অমগী মমাংদা লাউথোকখিবা ভারতকী বজেত্তা ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা লুপা করোর লাক্ষ 11 চাদিং তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রবনি। মসিগী চাউরবা শরুক অমদি ইনর্জী সেক্তরদা থাদগনি। লৈবাক অসিদা চাউরবা শেনফমশিং অসি রেলৱে, ৱাতরৱে, এয়রৱে নত্ত্রগা হাউজিংদবু থাদবা ওইরো, পুম্নমক অসিনা ইনর্জীগী মথৌ শোইদনা তাগনি। মসিনা মরম ওইরগা, ভারতনা মশাগী ইনর্জীগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা লেপ্তনা হোৎনবগী মতৌ কয়া অদোম্না উরিবনি।
সরকারনা পায়খৎপা মসিগুম্বা রিফোর্ম কয়ানা মরম ওইরগা, ভারত্তা দোমেস্তিক গ্যাস পুথোকপগী চাং অসি খোঙজেল য়াঙনা হেনগৎলিবনি। ঐখোয়না নেচরেল গ্যাস প্রাইমারী ইনর্জী মিক্স তৌবগী হীরমদা চাদা তরুক্তগী চাদা তরামঙাদা হেনগৎহনবা কন্না হোৎনরি। মসিগীদমক্তা, মথংগী চহি 5-6কী মনুংদা চাউরাক্না বিলিয়ন দোল্লর হুম্ফু তরেৎ থাদরগনি। ঐখোয় অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা রিফাইনরীগী মনুংদসু চল্লিবনি। ঐখোয়গী রিফাইনিং তৌবগী মতিক অসি ঙসিদি MMTPA 254দগী হেল্লবনি। ঐখোয়না ভারতকী রিফাইনিং কেপাসিতীবু ইং 2030 ফাওবদা 450দা হেনগৎনবা পান্দম অমা থম্লি। ভারতনা পেত্রোকেমিকেল অমসুং শেম-শাবা লোইরবা অতোপ্পা পোত্থোক্কী হীরমদা খ্বাইদগী চাউনা এক্সপোর্ত তৌবা লৈবাক অমা ওইনসু থোক্লক্লবনি।
ঐহাক্না মসিগুম্বা খুদম কয়া পীবা ঙমগনি। অদুবু, পুম্নমক অসিগী ময়োলদা লৈরিবা ৱাফমদি, ভারতনা ইনর্জীগী লমদা হান্নদগী হেন্না শেল থাদরি হায়বসিনি। মসিনা মরম ওইরগা, থাউ, গ্যাস অমসুং ইনর্জী সেক্তরগা মরী লৈনবা মালেমগী লুচিংবা খুদিংনা ভারত্তা শেল থাদবা পাম্নরিবনি। মখোয়গুম্বা লুচিংবা কয়া ঙসি ঐহাক্কী মাঙদা ফম্লিবগে? ঐখোয়না অদোম্বু তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
সর্ক্যুলর ইকোনোমী হায়বসি ভারতকী অরিবা চৎনবীগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। অমুক্কা হন্না শিজিন্নবা হায়বগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী পুন্সি মহিংগা শাগোন্নদুনা লাক্লি। মসিগী থৌওং অসি ইনর্জী সেক্তরগসু মরী লৈনৈ। ঐখোয়না মমাংগী চহিগী G20-সম্মিত্তা হৌদোকখিবা গ্লোবেল বাইওফুএল এল্লাইএন্স অসিদি চপ মান্নবা ইথিল অসিগী খুদম্নি, শক্তাক্নি। এল্লাইএন্স অসিনা মালেম শিনবা থুংবগী সরকার, ইন্সতিতুসন অমসুং ইন্দস্ত্রী কয়াবু অমত্তা ওইনা পুশিল্লক্লি। এল্লাইএন্স অসি হেক শেমখিবদগী, মালেম পুম্বনা মসিবু শৌগৎনরক্লি। লৈবাক 22 অমসুং মালেমগী লুপ 12না এল্লাইএন্স অসিদা তেল্লবা মতমগী মনুংদা য়াওশিল্লকখি। মসিনা বাইওফুএল শিজিন্নববু মালেম শিনবা থুংবদা খুমাং চাউশিনহল্লি। মসিনা চাউরাকপা $500কী শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবা লৈহনবদা তেংবাংগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা হীরম অসিদা য়াম্না খুমাং চাউশিনবা ঙম্লে। হৌখিবা চহি খরসিদা ভারত্তা বাইওফুএল শিজিন্নবগী চাং য়াম্না হেনগৎলে। চহি 10গী মমাংদা, পেত্রোলদা ইথানোল য়ানবগী চাংনা চাউরাক্না চাদা অমগা মখায় ওইরম্মি। মসিনা ইং 2023দা চাদা 12গী চাংদা হেনগৎখি। থৌওং অসিনা মরম ওইরগা, কার্বন থাদোকপগী চাংদা চাউরাক্না মেত্রিক তন মিলিয়ন 42 হন্থহনবা ঙমখি। ঐখোয়না ইং 2025 ফাওবদা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবসি চাদা 20 য়ৌহনবগী পান্দম থম্লি। অদোম কয়ানা খঙনরম্লগনি, মমাংগী ইন্দিয়া ইনর্জী ৱিক মনুংমক্তদা ভারতনা রিতেল আউতলেত 80 হেনবদা ইথানোল ব্লেন্দিং চাদা 20 তৌবগী থবক হৌখি। চপ মান্নবা থবক অসিমক ঐখোয়না ঙসি লৈবাক্কী আউতলেত লিশিং 90 হেনবদা পাংথোক্লে।
মরুপশিং,
সরকার অসিনা ৱেস্ত তু ৱেল্থ মেনেজমেন্তকী মোদেল শিজিন্নদুনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা অনৌবা শাফু পীনবা কন্না হোৎনরি। থৌওং অসিগীদমক্তা, ভারত্তা কম্প্রেস বাইওগ্যাস প্লান্ত 5000 লিংখৎনবা থবক কন্না পায়খৎলি।
মরুপশিং,
মালেমগী অপুনবা মীশিংগী চাদা 17 লৈবা লৈবাক অমা ওইরগসু, ভারতকী কার্বন ইমিসন অসি মালেমগী শুপ্নগী চাদা 4খক ওইরি। মসি ওইজরবসু, ঐখোয়গী ইনর্জী মিক্স মখা তানা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা, অকোয়বগী ফিভমগীদমক্তা খনবা ইনর্জী সোর্স শেমগৎপগী থৌওংদা ঐখোয়না অকনবা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়না ইং 2070 ফাওবদা নেত জিরো ইমিসনগী পান্দম ফংবা পাম্লি। ঙসিদি, ভারত অসি রিন্যুএবল ইনর্জী ইন্সতোল কেপাসিতীগী মতাংদা মালেমগী মরিশুবা থাক্তা লৈরি। ঐখোয়গী অপুনবা ইন্সতোল ইলেক্ত্রিসিতী কেপাসিতী অসিগী মনুংদগী চাদা 40দি নন-ফোসিল ফুএল সোর্স্তগী লাক্লি। ভারতকী সোলর ইনর্জী ইন্সতোল কেপাসিতী অসি হৌখিবা দিকেদতা শরুক 20 হেন্না হেনগৎখ্রে।
সোলর ইনর্জীদা মায় ওনশিনবগী কেম্পেন অসি ভারত্তা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইরক্লি। ভারত্তা নুমিৎ খরনিগী মমাংমক্তদা অতোপ্পা অচৌবা মিসন অমসু হৌদোকখ্রে। ভারতকী য়ুম করোর 1গী য়ুম্থক্তা সোলর রুফতোপ খিনবগী থৌরাং অমসু লাউথোকখ্রে। থৌওং অসিনা ঐখোয়গী ইমুং করোর অমনা ইনর্জীগী লমদা মরোমদোম লেপদবা ঙম্লগনি। ঐখোয়গী য়ুমদগী পুথোকপা অহেনবা ইলেক্ত্রিসিতীবু গ্রিদতা হকথেংননা থানবা থৌরাংসু পায়খৎপা হৌখ্রে। স্কিম অসিনা ভারতকুম্বা লৈবাক্তা কয়া য়াম্না শাফু পীগনি হায়বসি অদোম্না অমুক্তা খন্দুনা য়েংবীয়ু। মসিগুম্বা অপুনবা সোলর ভেল্যু চেন অসিদা ইনভেস্ত তৌবগী চাউরবা খুদোংচাবা অমসু থৌওং অসিনা লৈহল্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত অসি ঙসিদি গ্রীন হাইদ্রোজেনগী হীরমদা খোঙজেল য়াঙনা খুমাং চাউশিল্লি। নেস্নেল গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন্না মরম ওইরগা, ভারতনা হাইদ্রোজেন পুথোকপা অমসুং মীরমদা থাদোকপগী ময়োল অমা অথুবা মতমদা ওইরগনি। ভারতকী গ্রীন ইনর্জী সেক্তরনা ইনভেস্তর অমসুং ইন্দস্ত্রী অনিমকপু শোইদনা মায় পাকহনবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ইন্দিয়া ইনর্জী ৱিক্কে থৌরম অসি ভারত্তা পাংথোকপা শুপ্নতগী থৌরম অমখক নত্তে। থৌরম অসিদি ‘ভারতকা মালেমগা লোয়ননা অমসুং মালেমগীদমক্তা ভারত’ হায়বা ৱাখল্লোনগী মমি অমনি। অদুনা, মসিগী ফম্বাক অসিদি ইনর্জী সেক্তরগা মরী লৈনবা এক্সপেরিএন্স কয়া খন্ন-নৈনবা অমসুং লান্নবগী ফম্বাক অমা ওইরবনি।
ঐখোয় মশেলনা অমনা অমদগী তম্নবা, তেক্নোলোজী লান্নবা অমসুং সস্তেনেবল ইনর্জীগী মাইকৈদা অনৌবা লম্বী থীদোকমিন্নবগী থৌওংগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদামিন্নরসি। ঐখোয়না মশেলনা অমনা অমদগী তম্নরসি, থাক ৱাংবা অমসুং অওনবা পুরকপা ঙম্বা তেক্নোলোজীগী মতাংদা তেংবাংমিন্নরসি অমসুং সস্তেনেবল ওইবা ইনর্জী পুথোক্নবা পাম্বৈ কয়া থীমিন্নরসি।
নুংঙাই য়াইফবা অমসুং অকোয়বগী ফিভম্না মতম কুইনা চৎকদবা তুংগী মতম অমা ঐখোয়না পুন্না শেমগৎমিন্নরসি। ফম্বাক অসিনা ঐখোয়গী অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবগী ফম্বাক অমা ওইরক্কনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি। ঐহাক্না পুম্নমকপু থৌরম অসিগীদমক্তা অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি।