Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of India Energy Week 2024, Goa
06 FEB 2024 1:20PM by PIB Delhi
Governor of Goa, Shri PS Sreedharan Pillai, the dynamic Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant, my Cabinet colleagues Hardeep Singh Puri and Rameswar Teli, esteemed guests from various countries, ladies, and gentlemen!
In this second edition of India Energy Week, I extend warm greetings to all. It gives us immense pleasure that this event is taking place in Goa, a state renowned for its vibrant energy. Known for its hospitality, Goa captivates tourists from around the globe with its beauty and rich culture. Presently, Goa is also scaling new heights of development. Therefore, as we convene to discuss environmental consciousness and a Sustainable Future, Goa stands as an ideal venue. I am confident that our esteemed foreign guests attending this summit will carry cherished memories of Goa with them for a lifetime.
Friends,
This India Energy Week event is being convened at a pivotal juncture. In the initial six months of this fiscal year alone, Bharat's GDP rate has surged by over 7.5%, a figure surpassing global growth estimates. Presently, Bharat stands as the world's fastest-growing economy. Furthermore, the IMF has recently made a forecast of a similar pace of growth for us. Experts worldwide now anticipate Bharat's ascent to the rank of the third-largest economy in the world. Given its pivotal role in Bharat's growth narrative, the energy sector's significance is naturally on the rise.
Friends,
India currently ranks as the world's third-largest energy consumer, oil consumer, and LPG consumer. Additionally, it stands as the fourth-largest importer of LNG, refiner, and automobile market globally. Presently, Bharat is witnessing record-breaking sales in both two-wheelers and four-wheelers, alongside a growing demand for electric vehicles (EVs). Projections indicate that Bharat's primary energy demand will double by 2045, implying a surge from the current 19 million barrels of oil per day to 38 million barrels by 2045.
Friends,
In anticipation of these future requirements, Bharat is proactively preparing itself. Amidst the escalating energy demands, Bharat is steadfastly ensuring affordable energy access across the nation. Notably, despite numerous global factors, petrol and diesel prices in Bharat have decreased over the past two years. Moreover, Bharat has achieved 100% electricity coverage and provided electricity to crores of homes. It is through such endeavours that Bharat has emerged as a significant player in the global energy sector, not only meeting its own needs but also shaping global development.
Friends,
Today, Bharat is constructing 21st-century modern infrastructure as part of its Infrastructure Building Mission. In this fiscal year, we are investing approximately Rs 10 lakh crore in infrastructure, with the recent Indian budget allocating over Rs 11 lakh crore for this purpose. A significant portion of this investment will undoubtedly be directed towards the energy sector. Given that all infrastructural developments in the country, including railways, roadways, waterways, airways, and housing, require energy, Bharat is actively expanding its energy capacity to meet these growing demands. Thanks to the reforms implemented by our government, domestic gas production in Bharat is experiencing rapid growth. We are dedicated to enhancing the share of Natural Gas in the Primary Energy Mix from six percent to fifteen percent. To achieve this, an investment of around sixty-seven billion dollars is slated for the next 5-6 years. Additionally, we have solidified our position as one of the largest refiners globally, with our current refining capacity surpassing 254 MMTPA. By 2030, we aim to elevate India's refining capacity to 450 MMTPA. Furthermore, Bharat has emerged as a significant exporter in the Petrochemicals and other Finished Products sectors. I could provide numerous examples to illustrate this point, but the crux of the matter is that Bharat is presently investing in energy at an unprecedented level. Consequently, leaders from the Oil, Gas, and Energy sectors worldwide are keen to invest in Bharat. Several such leaders are present here with us today. We extend a warm welcome to each one of you.
Friends,
The concept of a circular economy has been deeply ingrained in Bharat's ancient traditions, reflecting our ethos of reusing and recycling. This principle is equally applicable to the energy sector. The Global Biofuels Alliance, launched at the G-20 Summit last year, epitomizes this spirit. This Alliance has brought together governments, institutions, and industries worldwide and has garnered widespread support since it's inception. In a remarkably short time, 22 countries and 12 international organizations have joined this Alliance, fostering the promotion of Biofuels globally and generating economic opportunities worth around $500 billion.
Friends,
Bharat has also made significant strides in this domain. The adoption of biofuels has surged in India over the past few years. A decade ago, the blending of ethanol in petrol stood at around 1.5 percent. By 2023, it surpassed 12 percent, resulting in a reduction of carbon emissions by approximately 42 million metric tonnes. We are working towards achieving a target of blending 20 percent ethanol in petrol by 2025. Some of you may recall that during the previous India Energy Week, Bharat commenced 20 percent Ethanol Blending at over 80 retail outlets. Presently, we are replicating this initiative at 9000 outlets nationwide.
Friends,
The government is also striving to revitalise the rural economy through Waste to Wealth Management. To achieve this goal, efforts are underway to establish 5000 Compressed Biogas Plants in Bharat.
Friends,
Despite comprising 17 percent of the world's population, Bharat's carbon emission share is only 4 percent. Nonetheless, we are prioritising the development of environmentally sustainable energy sources to further enhance our energy mix. Our aim is to achieve Net Zero Emission by 2070. Presently, Bharat ranks fourth globally in Renewable Energy Installed Capacity, with 40 percent of our Installed Electricity Capacity sourced from Non-Fossil Fuel Sources. Bharat's solar energy installed capacity has increased more than 20 times over the last decade.
The drive to embrace solar energy is evolving into a nationwide movement in Bharat. Just recently, another significant initiative was launched in the country—a plan to install Solar Rooftops in 1 crore houses. This initiative will empower one crore families to become self-sufficient in energy. Arrangements are also being made to feed surplus electricity generated in their homes directly into the grid. The impact of this scheme in a country like Bharat is bound to be substantial, presenting a significant investment opportunity for you across the Solar Value Chain.
Friends,
Bharat is also making rapid strides in the realm of green hydrogen. With the implementation of the National Green Hydrogen Mission, Bharat is poised to become a hub for hydrogen production and export. I am confident that Bharat's green energy sector can deliver assured success to both investors and industries alike.
Friends,
This India Energy Week event is not just an event organised by Bharat; it reflects the ethos of 'India with the world and India for the world'. Therefore, this platform has evolved into a space for discussing and exchanging experiences within the Energy Sector. Come, let us progress collectively by drawing lessons from one another, exchanging technological advancements, and charting new paths towards sustainable energy. Let us learn from each other, let us collaborate on cutting-edge technologies, and let us explore avenues for sustainable energy development. Together we can forge a future that is both prosperous and environmentally sustainable. I am confident that this platform will stand as a testament to our collective endeavours. Once again, I extend my best wishes to all participants for this event.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଆରେ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ୧୦୨୪ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 FEB 2024 1:20PM by PIB Bhubaneswar
ଗୋଆର ରାଜ୍ୟକ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ଏବଂ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସମ୍ମାନନୀୟ ଅତିଥିଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହର ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହା ଆମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦ ଦେଉଛି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୋଆରେ ହେଉଛି, ଯାହା ଏହାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଏହାର ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଗୋଆ ଏହାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଗୋଆ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଆରୋହଣ କରୁଛି। ତେଣୁ, ଆମେ ପରିବେଶଗତ ଚେତନା ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହେଉଥିବା ସମୟରେ, ଗୋଆ ଏକ ଆଦର୍ଶ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଆମର ସମ୍ମାନିତ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଗୋଆର ସ୍ମରଣୀୟ ସ୍ମୃତିକୁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବହନ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। କେବଳ ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଛଅ ମାସରେ, ଭାରତର ଜିଡିପି ହାର୭.୫% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକଳନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ,IMF ସମ୍ପ୍ରତି ଆମ ପାଇଁ ସମାନ ଗତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଛି। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ଥାନକୁ ଭାରତର ଆରୋହଣ ଆଶା କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବର୍ଣ୍ଣନାରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଶକ୍ତି ଗ୍ରାହକ, ତୈଳ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ। ଏହା ସହିତ, ଏହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏଲଏନଜି, ରିଫାଇନର ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ ବଜାରର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ ଆମଦାନୀକାରୀ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତ ଦୁଇ ଚକିଆ ଏବଂ ଚାରି ଚକିଆ ଯାନ ଉଭୟରେ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବା ସହିତ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ (ଇଭି) ପାଇଁ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଅନୁମାନ ସୂଚାଇ ଦିଏ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ୨୦୪୫ ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବ, ଯାହା ୨୦୪୫ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତିଦିନ ୧୯ ନିୟୁତ ବ୍ୟାରେଲ ତେଲରୁ ୩୮ ନିୟୁତ ବ୍ୟାରେଲକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭବିଷ୍ୟତର ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସୁଲଭ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ, ଅନେକ ବିଶ୍ୱ କାରଣ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ୧୦୦% ବିଦ୍ୟୁତ୍ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇଛି। ଏହିପରି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, କେବଳ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଆକାର ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ତାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ମିଶନର ଅଂଶ ଭାବରେ ୨୧ଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ, ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରୁଛୁ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଭାରତୀୟ ବଜେଟରେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନିବେଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ନିସନ୍ଦେହରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଆଡ଼କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ହେବ। ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ଯେପରିକି ରେଳପଥ, ସଡ଼କପଥ, ଜଳପଥ, ବାୟୁପଥ ଏବଂ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ, ଭାରତ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଏହାର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ, ଭାରତରେ ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଆମେ ପ୍ରାଥମିକ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଅଂଶ ଛଅ ପ୍ରତିଶତରୁ ପନ୍ଦର ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସମର୍ପିତ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆଗାମୀ୫-୬ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ସତଷଠି ସତାଶ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ନିବେଶ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବବୃହତ ରିଫାଇନାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଆମର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ, ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ୨୫୪ ଏମଏମଟିପିଏ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି। ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା, ଆମେ ଭାରତର ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତାକୁ ୪୫୦ ଏମଏମଟିପିଏ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମାପ୍ତ ଉତ୍ପାଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ମୁଁ ଏହି କଥାକୁ ବୁଝାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବି, କିନ୍ତୁ ମୁଖ୍ୟ କଥା ହେଉଛି ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସ୍ତରରେ ଶକ୍ତିରେ ନିବେଶ କରୁଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ତୈଳ, ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ନେତାମାନେ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ। ଆଜି ଆମ ସହିତ ଏପରି ଅନେକ ନେତା ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାରେ ଏକ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିର ଧାରଣା ଗଭୀର ଭାବରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରୀକରଣର ଆମର ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ନୀତି ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ। ଗତବର୍ଷ ଜି -୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ସଂଘ ଏହି ଆତ୍ମାର ପ୍ରତିଫଳନ। ଏହି ସଂଘ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସରକାର, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି କରିଛି ଏବଂ ଏହାର ସ୍ଥାପନା ପରଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ପାଇଛି। ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ୨୨ ଦେଶ ଏବଂ ୧୨ ଟି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ଏହି ସଂଘରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲର ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା, ଏହା ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ପ୍ରାୟ ୪୨ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ଆମେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହରେ, ଭାରତ ୮୦ ରୁ ଅଧିକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୨୦୦୦ ଦୋକାନରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ଅପଚୟରୁ ସମ୍ପତ୍ତି ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତରେ ୫୦୦୦ ସଂକୁଚିତ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୧୭ ପ୍ରତିଶତ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତର କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ଅଂଶ ମାତ୍ର ୪ ପ୍ରତିଶତ। ତଥାପି, ଆମେ ଆମର ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି, ଆମର ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷମତାର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ସରୁ ଉତ୍ସିତ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ସୌର ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତା ୨୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଭାରତରେ ସୌର ଶକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ନିକଟରେ, ଦେଶରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି - ୧ କୋଟି ଘରେ ସୌର ଛାତ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ଯୋଜନା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ କରିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବ। ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରୀଡ୍‌ରେ ଯୋଗାଯିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଭାରତ ଭଳି ଦେଶରେ ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବ ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ, ଯାହା ସୌର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ, ଭାରତ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଭାରତର ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଉଭୟଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ସଫଳତା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ; ଏହା 'ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ' ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ତେଣୁ, ଏହି ମଞ୍ଚ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଛି। ଆସନ୍ତୁ, ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ନେଇ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଶିଖିବା, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗ କରିବା, ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା। ଏକାଠି ଆମେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିପାରିବା। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ମଞ୍ଚ ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ ଛିଡା ହେବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଜ୍ୟପାଳ, ଶ୍ରୀ ପିଏସ ଶ୍ରୀଧରନ ପିଲ୍ଲାଇ, ଗୋଆର ଗତିଶୀଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ, ମୋର ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।