প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গোৱাত অনুষ্ঠিত ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৪ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত পাঠ
06 FEB 2024 1:20PM by PIB Guwahati
গোৱাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাই, গোৱাৰ গতিশীল মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত প্ৰমোদ সাৱন্ত, মোৰ কেবিনেট সহযোগী হৰদীপ সিং পুৰী আৰু ৰামেশ্বৰ তেলী, বিভিন্ন দেশৰ সন্মানীয় অতিথি, ভদ্ৰমহিলা, আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
ভাৰত শক্তি সপ্তাহৰ এই দ্বিতীয় সংস্কৰণত সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো। সজীৱ শক্তিৰ বাবে বিখ্যাত ৰাজ্য গোৱাত এই অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হোৱাটোৱে আমাক অপৰিসীম আনন্দ দিছে। আতিথ্যৰ বাবে পৰিচিত গোৱাই নিজৰ সৌন্দৰ্য্য আৰু চহকী সংস্কৃতিৰে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰ্যটকক মোহিত কৰে। বৰ্তমান গোৱাইও উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে। গতিকে আমি পৰিৱেশ সচেতনতা আৰু এটা বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱাৰ সময়ত গোৱা আদৰ্শ স্থান হিচাপে থিয় দিছে। এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা আমাৰ সন্মানীয় বিদেশী অতিথিসকলে আজীৱন গোৱাৰ আদৰৰ স্মৃতি নিজৰ লগত লৈ যাব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
বন্ধুসকল,
ভাৰত শক্তি সপ্তাহৰ অনুষ্ঠানটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত আয়োজন কৰা হৈছে। কেৱল এই বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰাৰম্ভিক ছমাহত ভাৰতৰ জিডিপিৰ হাৰ ৭.৫%তকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে, যিটো পৰিসংখ্যাই বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ অনুমানক অতিক্ৰম কৰিছে। বৰ্তমান ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতি হিচাপে থিয় দিছে। তদুপৰি শেহতীয়াকৈ আই এম এফে আমাৰ বাবেও একেধৰণৰ গতিৰ বৃদ্ধিৰ পূৰ্বাভাস দিছে। বিশ্বৰ বিশেষজ্ঞসকলে এতিয়া ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ পদবীলৈ উন্নীত হোৱাৰ আশা কৰিছে। ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ আখ্যানত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক লক্ষ্য কৰিলে শক্তি খণ্ডৰ তাৎপৰ্য স্বাভাৱিকতে বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম শক্তি গ্ৰাহক, তেল গ্ৰাহক, আৰু এল পি জি গ্ৰাহক হিচাপে স্থান লাভ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ই বিশ্বজুৰি এল এন জি, ৰিফাইনাৰ, আৰু অটোম’বাইল বজাৰৰ চতুৰ্থ বৃহত্তম আমদানিকাৰক হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। বৰ্তমান ভাৰতত দুচকীয়া আৰু চাৰিচকীয়া দুয়োখন বাহনৰ অভিলেখ ভংগকাৰী বিক্ৰীৰ লগতে বৈদ্যুতিক বাহন (ইভি)ৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰক্ষেপণ অনুসৰি ২০৪৫ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ প্ৰাথমিক শক্তিৰ চাহিদা দুগুণ হ’ব, যাৰ অৰ্থ হ’ল বৰ্তমানৰ প্ৰতিদিনে ১ কোটি ৯০ লাখ বেৰেল তেলৰ পৰা ২০৪৫ চনৰ ভিতৰত ৩.৮ কোটি বেৰেললৈ বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
ভৱিষ্যতৰ এই প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ আশাত ভাৰতে সক্ৰিয়ভাৱে নিজকে প্ৰস্তুত কৰি তুলিছে। শক্তিৰ চাহিদা বৃদ্ধি পোৱাৰ মাজতে ভাৰতে সমগ্ৰ দেশতে সুলভ শক্তিৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰি আছে। উল্লেখযোগ্য যে অসংখ্য বিশ্বব্যাপী কাৰকৰ মাজতো বিগত দুবছৰত ভাৰতত পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ মূল্য হ্ৰাস পাইছে। তদুপৰি ভাৰতে ১০০% বিদ্যুৎ কভাৰেজ লাভ কৰি কোটি কোটি ঘৰলৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিছে। এনে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তেই ভাৰতে বিশ্ব শক্তি খণ্ডৰ এক উল্লেখযোগ্য দেশ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে আৰু কেৱল নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, বিশ্ব উন্নয়নকো গঢ় দিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে ইয়াৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ অভিযানৰ অংশ হিচাপে একবিংশ শতিকাৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰি আছে। এই বিত্তীয় বৰ্ষত আমি আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰায় ১০ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছো, ইয়াৰ বাবে শেহতীয়া ভাৰতীয় বাজেটত ১১ লাখ কোটি টকাৰো অধিক ধন আবণ্টন দিয়া হৈছে। এই বিনিয়োগৰ এক উল্লেখযোগ্য অংশ নিঃসন্দেহে শক্তি খণ্ডৰ দিশত নিৰ্দেশিত হ’ব। ৰেলপথ, পথ, জলপথ, বিমানপথ, আৰু গৃহ নিৰ্মাণকে ধৰি দেশৰ সকলো আন্তঃগাঁথনিগত উন্নয়নৰ বাবে শক্তিৰ প্ৰয়োজন হোৱাটো লক্ষ্য কৰিলে ভাৰতে এই ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদাসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ নিজৰ শক্তি ক্ষমতা সক্ৰিয়ভাৱে সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে। আমাৰ চৰকাৰে ৰূপায়ণ কৰা সংস্কাৰৰ বাবে ভাৰতত ঘৰুৱা গেছ উৎপাদন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰাথমিক শক্তি মিশ্ৰণত প্ৰাকৃতিক গেছৰ অংশ ছয় শতাংশৰ পৰা পোন্ধৰ শতাংশলৈ বৃদ্ধিৰ বাবে আমি উৎসৰ্গিত। ইয়াক লাভ কৰিবলৈ অহা ৫-৬ বছৰত প্ৰায় সাতাষষ্ঠি বিলিয়ন ডলাৰৰ বিনিয়োগৰ কথা আছে। ইয়াৰ উপৰিও আমি বিশ্বজুৰি অন্যতম বৃহৎ শোধনাগাৰ হিচাপে আমাৰ স্থান কঠিন কৰি তুলিছো, আমাৰ বৰ্তমানৰ শোধন ক্ষমতাই ২৫৪ এমএমটিপিএ অতিক্ৰম কৰিছে। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ শোধন ক্ষমতা ৪৫০ এম এম টি পি এলৈ উন্নীত কৰাৰ লক্ষ্য লৈছো। তদুপৰি পেট্ৰ’কেমিকেল আৰু অন্যান্য সমাপ্ত সামগ্ৰী খণ্ডত ভাৰতে এক উল্লেখযোগ্য ৰপ্তানিকাৰক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এই কথাটো বুজাবলৈ মই অসংখ্য উদাহৰণ দিব পাৰিলোঁহেঁতেন, কিন্তু কথাটোৰ মূল কথাটো হ’ল ভাৰতে বৰ্তমান শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব পৰ্যায়ত বিনিয়োগ কৰিছে। ফলস্বৰূপে বিশ্বজুৰি তেল, গেছ, আৰু শক্তি খণ্ডৰ নেতাসকলে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আগ্ৰহী। এনে কেইবাজনো নেতা আজি আমাৰ লগত ইয়াত উপস্থিত। আমি আপোনালোকৰ প্ৰত্যেককে উষ্ম আদৰণি জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰাচীন পৰম্পৰাত বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ ধাৰণাটো গভীৰভাৱে শিপাই আছে, যিয়ে আমাৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু পুনঃব্যৱহাৰৰ নীতি-নিয়মক প্ৰতিফলিত কৰিছে। এই নীতি শক্তি খণ্ডৰ ক্ষেত্ৰতো সমানে প্ৰযোজ্য। যোৱা বছৰ জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত আৰম্ভ হোৱা গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্সে এই মনোভাৱৰ সাৰ্থকতা প্ৰদান কৰিছে। এই মিত্ৰতাই বিশ্বজুৰি চৰকাৰ, প্ৰতিষ্ঠান, আৰু উদ্যোগসমূহক একত্ৰিত কৰিছে আৰু ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই ব্যাপক সমৰ্থন লাভ কৰিছে। উল্লেখ্য যে, কম সময়ৰ ভিতৰতে ২২খন দেশ আৰু ১২টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাই এই মিত্ৰতাত যোগদান কৰি বিশ্বজুৰি জৈৱ ইন্ধনৰ প্ৰচাৰক লাভান্বিত কৰিছে আৰু প্ৰায় ৫০০ বিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনৈতিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা ভাৰতত জৈৱ ইন্ধন গ্ৰহণৰ হাৰ বৃদ্ধি পাইছে। এদশক পূৰ্বে পেট্ৰ’লত ইথানলৰ মিশ্ৰণ প্ৰায় ১.৫ শতাংশ আছিল। ২০২৩ চনলৈকে ই ১২ শতাংশ অতিক্ৰম কৰিছিল, যাৰ ফলত কাৰ্বন নিৰ্গমন প্ৰায় ৪.২ কোটি মেট্ৰিক টন হ্ৰাস পাইছিল। আমি ২০২৫ চনৰ ভিতৰত পেট্ৰ’লত ২০ শতাংশ ইথানল মিহলোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত কাম কৰি আছো।আপোনালোকৰ মাজৰ কিছুমানে হয়তো মনত পেলাব যে পূৰ্বৰ ভাৰত শক্তি সপ্তাহত ভাৰতে ৮০ টাতকৈও অধিক খুচুৰা বিপণীত ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণ আৰম্ভ কৰিছিল। বৰ্তমান আমি দেশজুৰি ৯০০০ টা আউটলেটত এই পদক্ষেপৰ প্ৰতিলিপি কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে ৱেষ্ট টু ৱেলথ মেনেজমেণ্টৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিকো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবেও চেষ্টা চলাইছে। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ভাৰতত ৫০০০ টা কম্প্ৰেছড বায়’গেছ প্লাণ্ট স্থাপনৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ ১৭ শতাংশ জনসংখ্যাক সামৰি লোৱাৰ পিছতো ভাৰতৰ কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ অংশ মাত্ৰ ৪ শতাংশ। তথাপিও আমি আমাৰ শক্তিৰ মিশ্ৰণ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ পৰিৱেশৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি শক্তিৰ উৎসৰ বিকাশক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত নিকা শূন্য নিৰ্গমন লাভ কৰা।বৰ্তমান ভাৰতে নবীকৰণযোগ্য শক্তি স্থাপন ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি চতুৰ্থ স্থানত আছে, আমাৰ স্থাপন কৰা বিদ্যুৎ ক্ষমতাৰ ৪০ শতাংশ অ-জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ উৎসৰ পৰা আহৰণ কৰা হৈছে। যোৱা দশকত ভাৰতৰ সৌৰশক্তিৰ সংস্থাপিত ক্ষমতা ২০গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
সৌৰশক্তিক আকোৱালি লোৱাৰ অভিযান ভাৰতত দেশজোৰা আন্দোলনলৈ পৰিণত হৈছে। মাত্ৰ শেহতীয়াকৈ দেশত আন এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে, ১ কোটি ঘৰত সৌৰ ছাদ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা। এই পদক্ষেপে এক কোটি পৰিয়ালক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী হ’বলৈ সক্ষম কৰিব। তেওঁলোকৰ ঘৰত উৎপাদিত সৌৰ বিদ্যুৎ পোনপটীয়াকৈ গ্ৰীডত যোগান ধৰাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। ভাৰতৰ দৰে দেশত এই আঁচনিৰ প্ৰভাৱ যথেষ্ট হোৱাটো নিশ্চিত, যিয়ে সমগ্ৰ সৌৰ মূল্য শৃংখলত আপোনাৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগৰ সুযোগ উপস্থাপন কৰিব।
বন্ধুসকল,
সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে দ্ৰুত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰ’জেন অভিযান ৰূপায়ণৰ লগে লগে ভাৰত হাইড্ৰ’জেন উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ সাজু হৈছে। মই নিশ্চিত যে ভাৰতৰ সেউজ শক্তি খণ্ডই বিনিয়োগকাৰী আৰু উদ্যোগ উভয়কে একেদৰেই নিশ্চিত সফলতা প্ৰদান কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত শক্তি সপ্তাহৰ এই অনুষ্ঠানটো কেৱল ভাৰতে আয়োজন কৰা এক অনুষ্ঠান নহয়; ই ‘বিশ্বৰ সৈতে ভাৰত আৰু বিশ্বৰ বাবে ভাৰত’ৰ নীতি-নিয়মকো প্ৰতিফলিত কৰে। সেয়েহে এই মঞ্চ শক্তি খণ্ডৰ ভিতৰত আলোচনা আৰু অভিজ্ঞতা বিনিময়ৰ স্থানলৈ পৰিণত হৈছে। আহক আমি ইজনে সিজনৰ পৰা শিক্ষা গ্ৰহণ কৰি, প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ বিনিময় কৰি, আৰু বহনক্ষম শক্তিৰ দিশত নতুন পথ নিৰ্ধাৰণ কৰি সামূহিকভাৱে আগবাঢ়ি যাওঁ। আহক আমি ইজনে সিজনৰ পৰা শিকো, অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰোঁ, আৰু বহনক্ষম শক্তি উন্নয়নৰ পথ অন্বেষণ কৰোঁ। আমি একেলগে এনে এক ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিব পাৰো, যিটো সমৃদ্ধিশালী আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰতি বহনক্ষম। মোৰ বিশ্বাস যে এই মঞ্চই আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিব। আকৌ এবাৰ এই অনুষ্ঠানৰ বাবে সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of India Energy Week 2024, Goa
06 FEB 2024 1:20PM by PIB Delhi
Governor of Goa, Shri PS Sreedharan Pillai, the dynamic Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant, my Cabinet colleagues Hardeep Singh Puri and Rameswar Teli, esteemed guests from various countries, ladies, and gentlemen!
In this second edition of India Energy Week, I extend warm greetings to all. It gives us immense pleasure that this event is taking place in Goa, a state renowned for its vibrant energy. Known for its hospitality, Goa captivates tourists from around the globe with its beauty and rich culture. Presently, Goa is also scaling new heights of development. Therefore, as we convene to discuss environmental consciousness and a Sustainable Future, Goa stands as an ideal venue. I am confident that our esteemed foreign guests attending this summit will carry cherished memories of Goa with them for a lifetime.
Friends,
This India Energy Week event is being convened at a pivotal juncture. In the initial six months of this fiscal year alone, Bharat's GDP rate has surged by over 7.5%, a figure surpassing global growth estimates. Presently, Bharat stands as the world's fastest-growing economy. Furthermore, the IMF has recently made a forecast of a similar pace of growth for us. Experts worldwide now anticipate Bharat's ascent to the rank of the third-largest economy in the world. Given its pivotal role in Bharat's growth narrative, the energy sector's significance is naturally on the rise.
Friends,
India currently ranks as the world's third-largest energy consumer, oil consumer, and LPG consumer. Additionally, it stands as the fourth-largest importer of LNG, refiner, and automobile market globally. Presently, Bharat is witnessing record-breaking sales in both two-wheelers and four-wheelers, alongside a growing demand for electric vehicles (EVs). Projections indicate that Bharat's primary energy demand will double by 2045, implying a surge from the current 19 million barrels of oil per day to 38 million barrels by 2045.
Friends,
In anticipation of these future requirements, Bharat is proactively preparing itself. Amidst the escalating energy demands, Bharat is steadfastly ensuring affordable energy access across the nation. Notably, despite numerous global factors, petrol and diesel prices in Bharat have decreased over the past two years. Moreover, Bharat has achieved 100% electricity coverage and provided electricity to crores of homes. It is through such endeavours that Bharat has emerged as a significant player in the global energy sector, not only meeting its own needs but also shaping global development.
Friends,
Today, Bharat is constructing 21st-century modern infrastructure as part of its Infrastructure Building Mission. In this fiscal year, we are investing approximately Rs 10 lakh crore in infrastructure, with the recent Indian budget allocating over Rs 11 lakh crore for this purpose. A significant portion of this investment will undoubtedly be directed towards the energy sector. Given that all infrastructural developments in the country, including railways, roadways, waterways, airways, and housing, require energy, Bharat is actively expanding its energy capacity to meet these growing demands. Thanks to the reforms implemented by our government, domestic gas production in Bharat is experiencing rapid growth. We are dedicated to enhancing the share of Natural Gas in the Primary Energy Mix from six percent to fifteen percent. To achieve this, an investment of around sixty-seven billion dollars is slated for the next 5-6 years. Additionally, we have solidified our position as one of the largest refiners globally, with our current refining capacity surpassing 254 MMTPA. By 2030, we aim to elevate India's refining capacity to 450 MMTPA. Furthermore, Bharat has emerged as a significant exporter in the Petrochemicals and other Finished Products sectors. I could provide numerous examples to illustrate this point, but the crux of the matter is that Bharat is presently investing in energy at an unprecedented level. Consequently, leaders from the Oil, Gas, and Energy sectors worldwide are keen to invest in Bharat. Several such leaders are present here with us today. We extend a warm welcome to each one of you.
Friends,
The concept of a circular economy has been deeply ingrained in Bharat's ancient traditions, reflecting our ethos of reusing and recycling. This principle is equally applicable to the energy sector. The Global Biofuels Alliance, launched at the G-20 Summit last year, epitomizes this spirit. This Alliance has brought together governments, institutions, and industries worldwide and has garnered widespread support since it's inception. In a remarkably short time, 22 countries and 12 international organizations have joined this Alliance, fostering the promotion of Biofuels globally and generating economic opportunities worth around $500 billion.
Friends,
Bharat has also made significant strides in this domain. The adoption of biofuels has surged in India over the past few years. A decade ago, the blending of ethanol in petrol stood at around 1.5 percent. By 2023, it surpassed 12 percent, resulting in a reduction of carbon emissions by approximately 42 million metric tonnes. We are working towards achieving a target of blending 20 percent ethanol in petrol by 2025. Some of you may recall that during the previous India Energy Week, Bharat commenced 20 percent Ethanol Blending at over 80 retail outlets. Presently, we are replicating this initiative at 9000 outlets nationwide.
Friends,
The government is also striving to revitalise the rural economy through Waste to Wealth Management. To achieve this goal, efforts are underway to establish 5000 Compressed Biogas Plants in Bharat.
Friends,
Despite comprising 17 percent of the world's population, Bharat's carbon emission share is only 4 percent. Nonetheless, we are prioritising the development of environmentally sustainable energy sources to further enhance our energy mix. Our aim is to achieve Net Zero Emission by 2070. Presently, Bharat ranks fourth globally in Renewable Energy Installed Capacity, with 40 percent of our Installed Electricity Capacity sourced from Non-Fossil Fuel Sources. Bharat's solar energy installed capacity has increased more than 20 times over the last decade.
The drive to embrace solar energy is evolving into a nationwide movement in Bharat. Just recently, another significant initiative was launched in the country—a plan to install Solar Rooftops in 1 crore houses. This initiative will empower one crore families to become self-sufficient in energy. Arrangements are also being made to feed surplus electricity generated in their homes directly into the grid. The impact of this scheme in a country like Bharat is bound to be substantial, presenting a significant investment opportunity for you across the Solar Value Chain.
Friends,
Bharat is also making rapid strides in the realm of green hydrogen. With the implementation of the National Green Hydrogen Mission, Bharat is poised to become a hub for hydrogen production and export. I am confident that Bharat's green energy sector can deliver assured success to both investors and industries alike.
Friends,
This India Energy Week event is not just an event organised by Bharat; it reflects the ethos of 'India with the world and India for the world'. Therefore, this platform has evolved into a space for discussing and exchanging experiences within the Energy Sector. Come, let us progress collectively by drawing lessons from one another, exchanging technological advancements, and charting new paths towards sustainable energy. Let us learn from each other, let us collaborate on cutting-edge technologies, and let us explore avenues for sustainable energy development. Together we can forge a future that is both prosperous and environmentally sustainable. I am confident that this platform will stand as a testament to our collective endeavours. Once again, I extend my best wishes to all participants for this event.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.