Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the NCC Cadets Rally at Cariappa Parade Ground, New Delhi
27 JAN 2024 7:01PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Rajnath Singh ji, Shri Ajay Bhatt ji, CDS General Anil Chouhan ji, Chiefs of all three forces, Defence Secretary, DG NCC, all distinguished guests, and my young comrades from the NCC!
Being a former NCC cadet, whenever I come among you, it's quite natural for many old memories which get refreshed. Whenever I come among NCC cadets, the first thing I see is the version of ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat’. You all have come here from different corners of the country. And I am glad that over the years, the scope of NCC rallies has been continuously expanding. And this time, there's yet another new beginning. Today, among us are over 400 sarpanches from the border villages of the country, which the government is developing as Vibrant Villages. In addition to this, there are also more than 100 sisters representing self-help groups from all over the country. I warmly welcome all of you.
Friends,
The NCC rally is continuously strengthening the sentiment of "One World, One Family, One Future." In 2014, cadets from 10 countries participated in this rally. Today, cadets from 24 friendly countries are present here. I extend a warm welcome to all of you, and especially to the young cadets who have come from abroad.
My young friends,
This year, the country is celebrating its 75th Republic Day. This historic milestone is dedicated to the ‘Nari Shakti’ (women power) of the nation. Yesterday, we saw at Kartavya Path that this year's event was dedicated to Women Power. We showed the world how excellent work Indian daughters are doing. We showed the world how Indian daughters are setting new standards in every sector. It was also the first time when such a large number of women contingents participated in the Republic Day parade. You all performed brilliantly. Today, many cadets have also received awards here. Cycling from Kanyakumari to Delhi and from Guwahati to Delhi ... From Jhansi to Delhi, the Nari Shakti Vandan Run … Running 470 kilometers for 6 days, which means running 80 kilometers every day. This is not easy. I congratulate all the cadets who participated in various events. And particularly to two groups of cyclists, one from Vadodara and one from Varanasi! I became a Member of Parliament for the first time from Vadodara and also from Varanasi.
My young friends,
There was a time when the participation of daughters was limited only to cultural programs. Today, the world is witnessing how Indian daughters are excelling in land, sea, sky, and space. The glimpse of this was seen yesterday on Kartavya Path. Whatever the world saw yesterday didn't happen suddenly. It's the result of consistent efforts over the past 10 years.
Women have always been seen as a ‘Shakti’ (power) in Indian tradition. There have been brave women like Rani Lakshmibai, Rani Chennamma, and Velu Nachiyar on the soil of Bharat. Several women revolutionaries defeated the British during the fight for independence. Over the past 10 years, our government has continuously empowered the energy of ‘Nari Shakti’ (women power). We have removed all barriers where entry for daughters was closed or limited in various sectors before. We have opened the frontlines of all three armed forces for daughters. Today, women officers are being given permanent commissions in the armed forces. Avenues have been opened for daughters by placing them in command roles and combat positions in all three forces. Today, you see, the participation of daughters is increasing significantly from being Agniveer to fighter pilot. Previously, daughters were not allowed to study in military schools. Now, daughters are studying in many military schools across the country. The number of female personnel in central security forces has more than doubled in the last 10 years. States are also being encouraged to increase the number of women forces in the state police forces.
And friends,
When daughters enter such professions, it also has an impact on society's mentality. It helps in reducing crimes against women as well.
My young friends,
The participation of daughters is continuously increasing in other sectors of society as well. Whether it's banking in villages, insurance, or services related to it, a large number of our daughters are involved. Today, whether it's start-ups or self-help groups, daughters are making their mark in every field.
Young friends,
When the country provides equal opportunities for the talents of both sons and daughters, its talent pool becomes significantly larger. This is the greatest strength in building ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Today, the strength of the entire world lies in this talent pool of Bharat. Today, the whole world sees Bharat as a ‘Vishwa Mitra’ (global friend). The power of Bharat’s passport is increasing significantly. It is largely benefiting young friends like you, in your careers. Many countries around the world are now seeing the talent of Indian youth as an opportunity.
Young friends,
I often say one thing: this ‘Amrit Kaal’ we are in, the next 25 years, the ‘Viksit Bharat’ that we are working towards, the beneficiary of this is not Modi. The biggest beneficiaries are young people like you in my country. The beneficiaries are those students who are still in school, college, and university. The career trajectory of ‘Viksit Bharat’ and the youth of Bharat will move upwards together. Therefore, all of you should not waste even a moment in working hard. In the past 10 years, extensive work has been done in every sector whether it is skill development, employment or self-employment. Emphasis is being placed on utilizing the talent and skills of youth to the maximum. A new National Education Policy has been formulated to prepare you for the new challenges of the new century. Today, thousands of schools across the country are being made smart under the PM SHRI School Campaign. In the past decade, there has been unprecedented growth in colleges, universities, and institutions related to professional education. In the past 10 years, there has also been significant improvement in the global ranking of Indian universities. The number of medical colleges in Bharat has seen a record increase, with a significant increase in medical seats as well. New IITs and AIIMS have been established in several states. Sectors like defence, space, and mapping have been opened up for young talent by the government. A new law has also been enacted to promote research. All these efforts are for you, my young friends, for the youth of Bharat.
Friends,
You often see me talk about ‘Make in India’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’. Both of these campaigns are also for young people like you. Both these campaigns are providing new opportunities for employment to the youth of Bharat. With the government's efforts in the past 10 years, Bharat’s digital economy will become a new strength of our youth power, a new identity of our youth power. A decade ago it was difficult to even think that Bharat could also become a leading digital economy. The word ‘start-ups’ didn't even come up in normal conversations. Today, Bharat has become the world's third-largest start-up ecosystem. Today, every child talks about start-ups and unicorns. Today, there are over 1.25 lakh registered start-ups and over 100 unicorns in Bharat. Millions of young people are doing quality jobs in these start-ups. Even in these start-ups, most are directly benefiting from Digital India. A decade ago, where we were struggling only for 2G-3G, today 5G is reaching every village. Optical fiber is reaching every village.
Friends,
When we used to import most of our mobile phones from abroad, they were so expensive that most young people couldn't afford them at that time. Today, Bharat is the world's second-largest mobile phone manufacturer and the second-largest exporter as well. This has made your mobile phone cheaper. But you also know that the importance of a phone is nothing without data. We have formulated policies so that today Bharat is one of the countries providing the cheapest data in the world.
Friends,
Today, the growth of e-commerce, online shopping, home delivery, online education, and remote healthcare in the country is not a coincidence. Youth creativity has benefited the most from the digital revolution that has occurred in Bharat over the past 10 years. Look at how much digital content creation has expanded in Bharat today. This has become a significant economy in itself. Over the past 10 years, more than five lakh Common Service Centres have been established in villages across the country. Millions of young people are working in these centres. There are many examples that show how Digital India is empowering both convenience and employment.
My young friends,
A government is one that formulates policies and makes decisions in the present while considering future possibilities. A government is one that clarifies its priorities. There was a time when border area development was largely ignored in our country. The previous government used to say that building roads on the border would make it easier for the enemy. The villages situated near the border were then considered the last villages. Our government has changed this mindset. The villages that were once considered the last villages by the previous government are now considered the first villages by our government. Today, the Vibrant Village Scheme is being implemented for the development of these villages. Many sarpanches from these villages are also present in this program today. They are watching you, observing your energy, and are happy. These same villages on the border are poised to become major centres for tourism in the future. I would like you to learn more about the Vibrant Village program.
My young friends,
‘Viksit Bharat’ will fulfill your dreams. Therefore, your participation is crucial in the ongoing work of building ‘Viksit Bharat’. For young people like you, the government has also established Mera Yuva Bharat i.e., MY Bharat. This has become the largest organization for the youth of 21st-century Bharat. In just three months, more than one crore young people have already registered in it. I urge all young people like you to register yourselves in the Mera Yuva Bharat organization. You can also provide your suggestions for ‘Viksit Bharat’ by visiting MyGov. Your dreams will come true only through your participation. You are the architects of ‘Viksit Bharat’. I have full confidence in you, in the country's young generation. Once again, congratulations to all of you for this magnificent event. You deserve it, and I wish you all the best for the future! Say it with me:
Bharat Mata Ki—Jai!
Bharat Mata Ki—Jai!
Bharat Mata Ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କାରିଆପ୍ପା ପରେଡ୍ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ରାଲିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 JAN 2024 7:01PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ , ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ , ସିଡିଏସ୍ ଜେନେରାଲ ଅନିଲ ଚୌହାନ , ତିନି ବାହିନୀର ମୁଖ୍ୟ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ, ଡିଜି ଏନସିସି, ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଏବଂ ଏନସିସିର ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ!
ଜଣେ ପୂର୍ବତନ NCC କ୍ୟାଡେଟ୍ ହୋଇଥିବାରୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସେ, ଅନେକ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତି ତାଜା ହୋଇଯାଏ, ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ମଧ୍ୟ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ NCC କ୍ୟାଡେଟ୍ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସେ, ପ୍ରଥମେ ମୁଁ 'ଏକ ଭାରତ-ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ସଂସ୍କରଣ ଦେଖିଥାଏ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି NCC ରାଲିର ପରିସର ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଉ ଏଥର, ଆଉ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଜି, ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରୁ ୪00 ରୁ ଅଧିକ ସରପଞ୍ଚ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ସରକାର ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଭିଲେଜ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ସାରା ଦେଶରୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏନସିସି ରାଲି "ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ" ଭାବନାକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରୁଛି। ୨୦୧୪ ରେ, ୧୦ ଟି ଦେଶର କ୍ୟାଡେଟମାନେ ଏହି ରାଲିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆଜି, ୨୪ ଟି ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶର କ୍ୟାଡେଟମାନେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ଯୁବ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଏହି ବର୍ଷ, ଦେଶ ଏହାର ୭୫ତମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ଦେଶର 'ନାରୀ ଶକ୍ତି' (ନାରୀ ଶକ୍ତି) ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ଗତକାଲି, ଆମେ କାର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଦେଖିଲୁ ଯେ ଏହି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମହିଳା ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଲୁ ଯେ ଭାରତୀୟ ଝିଅମାନେ କେତେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଲୁ ଯେ ଭାରତୀୟ ଝିଅମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମହିଳା ଦଳ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ଆଜି, ଅନେକ କ୍ୟାଡେଟଙ୍କୁ ଏଠାରେ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। କନ୍ୟାକୁମାରୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଗୌହାଟୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସାଇକେଲ ଚାଳନା ... ଝାନ୍ସୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀ, ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଦୌଡ଼ ... ୬ ଦିନ ପାଇଁ୪୭୦ କିଲୋମିଟର ଦୌଡ଼, ଯାହାର ଅର୍ଥ ପ୍ରତିଦିନ ୮୦ କିଲୋମିଟର ଦୌଡ଼। ଏହା ସହଜ ନୁହେଁ। ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ କ୍ୟାଡେଟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଦୁଇଟି ସାଇକେଲ ଚାଳକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ, ଜଣେ ଭଦୋଦରାରୁ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବାରାଣସୀରୁ! ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭଦୋଦରାରୁ ଏବଂ ବାରାଣସୀରୁ ମଧ୍ୟ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିଲି।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଝିଅମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କେବଳ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସୀମିତ ଥିଲା। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଝିଅମାନେ ସ୍ଥଳ, ସମୁଦ୍ର, ଆକାଶ ଏବଂ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷରେ କିପରି ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାର ଝଲକ ଗତକାଲି କାର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଉପରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଗତକାଲି ବିଶ୍ୱ ଯାହା ଦେଖିଲା ତାହା ହଠାତ୍ ହୋଇନଥିଲା। ଏହା ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ।
ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଦା 'ଶକ୍ତି' (ଶକ୍ତି) ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇଛି। ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇ, ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମ୍ମା ଏବଂ ଭେଲୁ ନାଚିୟାରଙ୍କ ପରି ସାହସୀ ମହିଳାମାନେ ମାଟିରେ ରହିଆସିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଅନେକ ମହିଳା କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମ ସରକାର 'ନାରୀ ଶକ୍ତି' (ନାରୀ ଶକ୍ତି) ର ଶକ୍ତିକୁ ନିରନ୍ତର ସଶକ୍ତ କରିଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝିଅଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ବନ୍ଦ କିମ୍ବା ସୀମିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଆମେ ଦୂର କରିଛୁ। ଆମେ ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଆଗଧାଡ଼ି ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲିଦେଇଛୁ। ଆଜି, ମହିଳା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ସ୍ଥାୟୀ କମିଶନ ଦିଆଯାଉଛି। ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ କମାଣ୍ଡ ଭୂମିକା ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ପଦବୀରେ ରଖି ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲାଯାଇଛି। ଆଜି, ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଅଗ୍ନିବୀର ହେବାଠାରୁ ଯୁଦ୍ଧାଳୀ ପାଇଲଟ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଝିଅମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସାମରିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ଅନୁମତି ନଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ସାମରିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଝିଅମାନେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀରେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀରେ ମହିଳା ବାହିନୀର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଝିଅମାନେ ଏପରି ବୃତ୍ତିରେ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି, ଏହା ସମାଜର ମାନସିକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ। ଏହା ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅପରାଧ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ସମାଜର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଝିଅମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗାଁରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ହେଉ, ବୀମା ହେଉ, କିମ୍ବା ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ସେବା ହେଉ, ଆମର ଝିଅମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଏଥିରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଆଜି, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଝିଅମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି।
ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ଉଭୟଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏହାର ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ଯଥେଷ୍ଟ ବଡ଼ ହୋଇଯାଏ। ଏହା 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ନିର୍ମାଣରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଆଜି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଶକ୍ତି ଭାରତର ଏହି ପ୍ରତିଭା ପୁଲରେ ରହିଛି। ଆଜି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ 'ବିଶ୍ୱ ମିତ୍ର' (ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ) ଭାବରେ ଦେଖେ। ଭାରତର ପାସପୋର୍ଟର ଶକ୍ତି ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପରି ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିଅରରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଲାଭ ଦେଉଛି। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଏବେ ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି।
ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଗୋଟିଏ କଥା କହେ: ଏହି 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ଆମେ ଅଛୁ, ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ, ଆମେ ଯେଉଁ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ, ଏହାର ଲାଭାର୍ଥୀ ମୋଦି ନୁହଁନ୍ତି। ମୋ ଦେଶର ତୁମ ପରି ଯୁବକମାନେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭାର୍ଥୀ। ଲାଭାର୍ଥୀ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଛାତ୍ର ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍କୁଲ, କଲେଜ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢ଼ୁଛନ୍ତି। 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ'ର କ୍ୟାରିୟର ଗତିପଥ ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏକାଠି ଉପରକୁ ଉଠିବେ। ତେଣୁ, ତୁମେ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାରେ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ନିଯୁକ୍ତି କିମ୍ବା ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ନୂତନ ଶତାବ୍ଦୀର ନୂତନ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଆଜି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସ୍କୁଲ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ହଜାର ହଜାର ସ୍କୁଲକୁ ସ୍ମାର୍ଟ କରାଯାଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ କଲେଜ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତୀୟ
ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ୱ ରେକଡ଼ରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି। ଭାରତରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟାରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ନୂତନ ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଏଆଇଆଇଏମସ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସରକାର ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ ଏବଂ ମ୍ୟାପିଂ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛନ୍ତି। ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ମୋତେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବାର ଦେଖିବେ। ଏହି ଦୁଇଟି ଅଭିଯାନ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ। ଏହି ଦୁଇଟି ଅଭିଯାନ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଆମର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି, ଆମର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ପାଲଟିବ। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ଏହା ଭାବିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇପାରିବ। ସାଧାରଣ ଆଲୋଚନାରେ 'ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍' ଶବ୍ଦଟି ଆସୁନଥିଲା। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଲଟିଛି। ଆଜି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ୟୁନିକର୍ନ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରେ। ଆଜି, ଭାରତରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ନ ଅଛନ୍ତି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଚାକିରି କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ, ଅଧିକାଂଶ ସିଧାସଳଖ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆରୁ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ କେବଳ 2G-3G ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲୁ, ଆଜି 5G ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ପହଞ୍ଚିବାରେ ଲାଗିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନି କରୁଥିଲୁ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ମହଙ୍ଗା ଥିଲା ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଯୁବକ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କିଣି ପାରୁନଥିଲେ। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ରପ୍ତାନିକାରୀ ମଧ୍ୟ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଶସ୍ତା କରିଛି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଡାଟା ବିନା ଫୋନର ଗୁରୁତ୍ୱ କିଛି ନୁହେଁ। ଆମେ ଏପରି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ଡାଟା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶରେ ଇ-କମର୍ସ, ଅନଲାଇନ୍ ସପିଂ, ହୋମ୍ ଡେଲିଭରି, ଅନଲାଇନ୍ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦୂର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏକ ସଂଯୋଗ ନୁହେଁ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବରୁ ଯୁବ ସୃଜନଶୀଳତା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଛି। ଦେଖନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କେତେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି। ଏହା ନିଜେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥନୀତି ପାଲଟିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କିପରି ସୁବିଧା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ସରକାର ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିଚାର କରି ବର୍ତ୍ତମାନ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରେ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଏ। ଏକ ସରକାର ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ସରକାର ଯାହା ଏହାର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶରେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ବିକାଶକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାର କହୁଥିଲେ ଯେ ସୀମାରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଶତ୍ରୁ ପାଇଁ ସହଜ ହେବ। ସୀମା ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ସେତେବେଳେ ଶେଷ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଏହି ମାନସିକତାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ପୂର୍ବ ସରକାର ଯେଉଁ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ଆମ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି, ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ଅନେକ ସରପଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି। ସୀମାରେ ଥିବା ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣନ୍ତୁ।
ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତତୁମର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବ। ତେଣୁ, ‘ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତନିର୍ମାଣର ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ତୁମର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତୁମ ପରି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ସରକାର ମେରା ଯୁବ ଭାରତ ଅର୍ଥାତ୍ ମୋର ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଂଗଠନ ପାଲଟିଛି। ମାତ୍ର ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଏଥିରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିସାରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ତୁମ ପରି ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମେରା ଯୁବ ଭାରତ ସଂଗଠନରେ ନିଜକୁ ପଞ୍ଜିକୃତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ତୁମେ MyGov କୁ ଯାଇ ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତପାଇଁ ତୁମର ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଦେଇପାରିବ। ତୁମର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ତୁମର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ। ତୁମେ ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତର ସ୍ଥପତି। ମୋର ତୁମ ଉପରେ, ଦେଶର ଯୁବ ପିଢ଼ି ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ। ତୁମେ ଏହାର ଯୋଗ୍ୟ, ଏବଂ ମୁଁ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି! ମୋ ସହିତ କୁହ:
ଭାରତ ମାତା କିଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କିଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କିଜୟ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।