প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নিউ দিল্লিগী কারিয়াপ্পা পেরেদ গ্রাউন্দদা পাংথোকপা এন.সি.সি কেদেদস রেল্লিদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
27 JAN 2024 7:01PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ শ্রী রাজনাথ সিংহ জি, শ্রী অজয় ভাত জি, সি.দি.এস জেনেরেল অনিল চৌহান জি, সর্বিস অহুমগী মকোকশিং, দিফেন্স সেক্রেতরি, দি.জি এন.সি.সি, শক্নাইরবশিং অমসুং ঐগী নহা ওইরিবা এন.সি.সি কেদেদ মরুপশিং।
হান্নগী এন.সি.সি কেদেদ অমা ওইনা, ঐনা অদোমগী নাক্তা লাকপদা থৌদোক কয়া নিংশিংলকই। এন.সি.সি কেদেদশিংগী অহানবা পান্দমদি এক ভারত শ্রেস্থা ভারত অমগী ৱাখল্লোন অমা লৈহনবনি। অদোম ভারতকী মফম কয়াদগী লাকপনি। চহি খর অসিদা এন.সি.সি রেল্লি পাক-চাউবা হেনগৎলকপদা ঐ হরাওই। ঙসি, সরকারনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজশিং ওইনা শেমগৎলিবা লৈবাক অসিগী ঙমখৈশিংদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদগী গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী প্রধান ৪০০ হেন্না ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওরি। মসিগী মথক্তা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মীহুৎশিং ওইনা ইচল ১০০ হেনবা মফম অসিদা শরুক য়ারি। ঐনা ময়াম পুম্নমক তরাম্না ওকচরি।
মরুপশিং,
এন.সি.সি রেল্লি অসিনা মখা তানা মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমগী ৱাখল্লোন হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। ২০১৪ দা রেল্লি অসিদা লৈবাক ১০গী কেদেদশিং শরুক য়াখি। ঙসি লৈবাক ২৪গী কেদেদশিং শরুক য়ারে। ঐনা ময়াম পুম্নমক মরুওইনা মপান লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা নহা ওইরিবা কেদেদশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
চহি অসিদা লৈবাক অসিনা ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরম পাংথোক্লি। পুৱারি ওইরবা খুমাঙচাউশিনবা অসি লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী থৌনাদা কৎথোক্লে। ঐখোয়না ঙরাং থৌরম অসি নুপীশিংগী থৌনাদা কৎথোকপা উখ্রে। কমদৌনা ভারতকী নুপীশিংনা অচৌবা থবকশিং পাংথোকপগে হায়বা ঐখোয়না মালেমদা উৎখ্রে। কমদৌনা ভারতকী নুপীশিংনা হিরম খুদিংমক্তা অনৌবা থবকশিং পাংথোকপগে হায়বা ঐখোয়না মালেমদা উৎখ্রে। মসি নুপীশিং মশিং খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াবা অহানবা গনতন্ত্র দিবস থৌরমশু ওইরে। নখোয় ময়ামশু ফজনা পাংথোকখি। ঙসি কেদেদ কয়া মনা-মথুমশিং ফংলে। কন্যাকুমারিদগী দিল্লি ফাওবা অমসুং গুৱাহাতিদগী দিল্লি… ঝান্সিদগী দিল্লি ফাওবা সাইকল থৌদুনা নারী শক্তি বন্দন উৎতুনা নুমিৎ তরুক্নিদা কিমি ৪৭০ থৌখি, হায়বদি নুমিৎ খুদিংগী কিমি ৮০ থৌবা হায়বসি অরাইবা নত্তে। হায়রিবা তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংদা শরুক য়াখিবা কেদেদশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। বরোদাদগী কাংলুপ অমা অমসুং কাসিদগী কাংলুপ অমা য়াওনা সাইকলগী কাংলুপ অনি লৈখি। ঐ অহানবদা বরোদাদগী এম.পি ওইখি অমসুং মতুংদা কাসিদগী ওইখি।
ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
করিগুম্বা মতমদা নুপীমচাশিং নাৎকী থৌরমশিং খক্তদা শরুক য়াখি। ঙসিদি, ভারতকী নুপীশিংনা ঈশিং, কংফাল, সুনদ্রংদা লান্থেংনবা মালেম্না উরে। মীওই খুদিংমক্না ঙরাং নুপীশিংনা মথৌ পাংথোকপা তেব্লোদা উরে। ঙরাং মালেম্না উখিবা খুদিংমক, মসি খুদক্তা ওইখিবা নত্তে। মসি হৌখিবা চহি ১০ লেপ্তনা হোৎনরকপগী ফলনি। ভারতকী চৎনবীদা, মতম পুম্নমক্তা নুপীশিং শক্তি অমা ওইনা উরি। রানি লক্সমীবাই, রানি চেনাম্মা অমসুং ভেলু নাচিয়ারগুম্বী অথৌবীশিং ভারতকী লৈমায়দা লৈরমখি। নিংতম ইহৌদা নুপী য়াওল লান্মী অমদগী হেনবনা বৃতিস মাইথিবা পীখি। হৌখিবা চহি ১০দা, ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা নুপীশিংগী শক্তি হেনগৎহল্লে। মমাঙদা নুপীশিং শরুক য়াবা য়ারমদবা হিরমশিং, ঐখোয়না অথিংবা খুদিংমক লৌথোক্লে। ঐখোয়না সর্বিস অহুমক নুপীমচাশিং শরুক য়াবা য়াহল্লে। ঙসি নুপী ওফিসারশিং ফোর্সশিংদা পর্মনেন্ত কম্মিসন য়াহল্লে। আর্মদ ফোর্স অহুমদা নুপীশিং লুচিংবা অমসুং লান্থেংনবগী মফম ঐখোয়না পীরে। অগ্নিবিরদগী হৌরগা ফাইত্তর পাইলোতশিং ফাওবদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপা ঙসি অদোম্না উরে। হান্নদি, নুপীমচাশিং মিলিতরি স্কুলশিংদা ফাওবা তম্বা য়াহল্লমদে। হৌজিক ইচানুপীশিং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মিলিতরি স্কুলশিংদা তম্লে। চহি ১০ অসিদা সেন্ত্রেল সেকুরিতি ফোর্সশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা শরুক অনিদা হেনগৎলে। রাজ্যগী পুলিস ফোর্সশিংদা নুপীশিং হেন্না শরুক য়াহন্নবা রাজ্যশিংগী পুক্নিং থৌগৎলে।
মরুপশিং,
ইচানুপীশিং অসিগুম্বা শীনফমশিংদা চঙলকপা মতমদা, মসিনা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরকই। মসিনা নুপীশিংগী মথক্তা মীওৎ-মীনৈ চৎথবা হন্থহনবদা মতেং পাংই।
নহা ওইরিবা মরুপশিং,
খুন্নাইগী অতোপ্পা হিরমশিংদা নুপীমচাশিং শরুক য়াবা মখা তানা হেনগৎলক্লি। মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী ইচানুপীশিং বেঙ্কিং, ইন্সুরেন্স অমসুং খুঙ্গংশিংদা থবক কয়া পাংথোকপগা মরী লৈনবদা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লে। ঙসিদি, স্তার্দ-অপশিং নত্ত্রগা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং ওইগেরা, হিরম খুদিংমক্তা ইচানুপীশিংনা মফম অমা কল্লে।
হৈথোই-শিংথোইরবা ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা লৈবাক অমনা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং পীবা মতমদা, লৈবাক অদুগী হৈথোই-শিংথোইবা মীওই মশিং হেনগৎলক ই। মসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা খ্বাইদগী চাউবা থৌনানি। ঙসিগী অপুনবা মালেমগী শক্তি অসি ভারতকী অপুনবা হৈথোই-শিংথোইরবা মীয়াম অসিনি। ঙসি মালেম শীনবা থুংবনা ভারত অসি মালেমগী মরুপ অমা ওইনা য়েংলি। ভারতকী পাসপোর্তকী মপাঙ্গল অঙকপা ফংনা হেনগৎলক্লি। নহাকগুম্বা নহারোলশিংনা মসিগী কান্নবা খ্বাইদগী য়াম্না ফংলি। ঙসিদি মালেমগী লৈবাক কয়ানা ভারতকী হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিং অসি খুদোংচাবা অমা ওইনা উরি।
মরুপশিং,
ঐনা য়াম্না তোইনা হায়বা অমা লৈরি, অমৃত কাল অসিদা মোদী কান্নবা ফংলবা মীওই অমা নত্তে। মথং চহি ২৫ দা ঐখোয় চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎকনি। মসিদা লৈবাক অসিগী স্কুল, কলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতি তম্লিবা মহৈরোয়শিং কান্নবা ফংগনি। চাউখৎলবা ভারত অমসুং ভারতকী নহারোলশিংগী শীনফম পুন্না মাঙলোমদা চৎমিন্নগনি। মরম অদুনা নখোয় থবক কন্না শুনবা মিকুপ অমা ফাওবা মতম মাঙহল্লোইদবনি। হৌখিবা চহি ১০দা স্কিল, থবক ফংবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবা য়াওনা হিরম খুদিংমক্তা থবক কয়া পাংথোক্লে। নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবশিং কমদৌনা শীজিন্নগনি হায়বদা মীৎয়েং চঙলে। অনৌবা যুগ অসিগী অনৌবা শিংনবশিং থেংননবা অদোম থৌরাং তৌনবা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি শেম্লে। পি.এম স্কুল অভিয়ানগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা স্কুল লিশিং কয়া স্মার্দ ওইহল্লে। হৌখিবা চহি ১০দা মালেমগী রেঙ্কিংশিংদা ভারতকী য়ুনিভর্সিতিশিংগী ফিবম শিংথাবা য়ানবা ফগৎলে। লৈবাক অসিদা মেদিকেল কলেজ মশিং হেনগৎলকপগা লৌয়ননা মেদিকেল সিত মশিং য়াম্না হেনগৎলে। রাজ্য কয়াদা অনৌবা আই.আই.তিশিং অমসুং অনৌবা এ.আই.আই.এম.এসশিং লিংখৎলে। সরকারনা নহারোলশিংগীদমক দিফেন্স,স্পেস অমসুং মেপ্পিং সেক্তরশিং হাংদোক্লে। থিজিনবা পুক্নিং থৌগৎনবা অনৌবা আইনশিং শেম্লে। পুম্নমক অসি লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগীদমক্নি।
মরুপশিং,
ঐনা মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মানির্ভর ভারতকী মরমদা য়াম্না তোইনা হায়বা নহাক খঙলম্লগনি। খোঙজং অনিমক অসি নখোয়গুম্বা নহারোলশিংগীদমক্নি। হায়রিবা খোঙজং অনি অসিনা ভারতকী নহারোলশিংদা অনৌবা থবকশিং ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরি। হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতকী দিজিতেল ইকোনোমি ঐখোয়গী নহারোলশিংগী অনৌবা থৌনা, ঐখোয়গী নহারোলশিংগী অনৌবা শক্তম ওইরক্লে। চহি ১০গী মমাঙদা ৱাখলনা লাম্বদা ফংখিদবা মওং অমদা, ভারত দিজিতেল ইকোনোমিদা মাঙজিল থাবা লৈবাক অমা ওইরক্লে। ঙসি ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দ-অপকী থবকশিং লৈরে। ঙসিগী অঙাংশিংনা স্তার্দঅপশিং, য়ুনিকোর্নশিংগী মরমদা ৱারি শানরে। ঙসি ভারত্তা রেজিস্তার তৌরবা স্তার্দঅপ লাখ কয়া লৈরে অমসুং য়ুনিকোর্ন ১০০ হেন্না লৈরে। মখোয়গীদমক নহারোল মিল্লিয়ন কয়ানা অফবা থবকশিং পাংথোক্লি। হায়রিবা স্তার্দ-অপশিং অয়াম্বনা দিজিতেল ইন্দিয়াদা হকথেংননা কান্নবা পীরি। চহি ১০গী মমাঙদা ঐখোয় 2G-3G গী অৱাবা কয়া থেংনখি, হৌজিক খুঙ্গংশিংদা 5G ফংলে। খুঙ্গংশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংদগী মোবাইল ফোনশিং লৈরিঙৈ মতমদা, মখোয় মমল য়াম্না তাংবদগী মতম অদুগী নহারোল কয়া মোবাইল ফোনশিং শীজিন্নবা ঙমখিদে। ঙসি ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন শাবা লৈবাক ওইরে অমসুং মপান্দা থাদোকপা খ্বাইদগী চাউবা অনিশুবা লৈবাক ওইরে। মসিনা অদোমগী মোবাইল ফোন মমল হোংহল্লে। দেতা য়াওদনা ফোনগী শীজিন্নফম করিশু লৈতে হায়বা নহাক খঙলে। ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী মমল হোংবা দেতা ফংহন্নবা ঐখোয়না থৌশিলশিং শেম্লে।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা ই-কর্ম্মস, ই-সোপ্পিং, হোম দেলিভরি, ওনলাইন ইজুকেসন, রিমোত হেল্থকিয়ারগী ললোন-ইতিক চাউখৎলক্লি। হৌখিবা চহি ১০দা মসিগী দিজিতেলগী অওনবা অসিদা নহাক্কী অনৌবা থবকশিংনা কান্নবা খ্বাইদগী য়াম্না ফংলে। ঙসি ভারত্তা দিজিতেল কন্তেন্ত কয়া য়াম্না পাকথোক-চাউথোক্লবগে হায়বা নহাক উরে। মসিদা ভারতকী অচৌবা ইকোনোমি অমা লৈরে। হৌখিবা চহি ১০দা খুঙ্গংশিংদা কম্মন সর্বিস সেন্তর লাখ ৫ হেন্না লিংখৎলে। সেন্তরশিংদা ভারতকী নহারোল মিল্লিয়ন কয়া থবক তৌরি। দিজিতেল ইন্দিয়ানা কমদৌনা খুদোংচাবা অমসুং থবক ফংবা অনিমক হেনগৎহনবগে হায়বগী খুদমনি।
মরুপশিং,
তুংগী খূদোংচাবশিং য়েংলগা হৌজিক সরকার অমনা থৌশিলশিং শেম্লি অমসুং ৱারেপশিং লৌরি। সরকার অমনা মসিগী মরুওইবশিং নাখৈ শেংনা থম্লি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী ঙমখৈগী শরুকশিংগী চাউখৎ-থৌরাং মীরাইবা মতম অমা লৈরমখি। করিগুম্বা ঙমখৈশিংদা লম্বীশিং শেম্লবদি, মসি য়েক্নবা নুংঙাইখিগনিহায়না মমাঙগী সরকারশিংনা হায়রমখি। ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং অরোইবা খুঙ্গংশিংনি হায়নখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী সরকারনা হোঙদোক্লে। মমাঙগী সরকারশিংনা অরোইবা খুঙ্গংনি হায়না লৌরম্বা খুঙ্গংশিং, ঐখোয়গী সরকারনা মখোয় অহানবা খুঙ্গং ওইনা লৌরে। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসি শেমগৎনবা ঙসি ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিম পায়খৎলে। ঙসিগী থৌরম অসিদা হায়রিবা খুঙ্গংশিংগী সরপঞ্চ কয়া শরুক য়ারি। অদোমগী থৌনা উবদা মখোয় হরাওরি। হয়েংদগী, হায়রিবা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং তুরিজমগী অচৌবা মফমশিং ওইরক্লগনি। নহাক্না ভাইব্রেন্ত ভিলেজগী মরমদা হেন্না খঙবা ঐ পাম্মী।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারতনা নহাক্কী মঙলানশিং মঙফাউনহনগনি। মরম অদুনা ঙসি চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা লম্বী অমা শেম্বদা অদোম শরুক য়াবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। নহাকগুম্বা নহারোলশিংগীদমক সরকারনা মাই যুব ভারত নত্ত্রগা মাইভারত লুপ শেম্লে। মসি ২১শুবা চহিচাদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা নহারোলশিংগী লুপ ওইরগনি। শুপ্নগী থা অহুমদা, লুপ অসিদা নহারোল করোর ১ হেন্না মিং চল্লে। নশামক মেরা যুব ভারত সঙ্গথন্দা মিং চন্নবা ঐনা হায়জরি। মাই গোভতা চঙদুনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা নহাক্না নহাক্কী পাউতাকশিং পীবা য়াগনি। অদোম শরুক য়ারবা মতমদা নহাক্কী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙমগনি। অদোম চাউখৎলবা ভারতকী আর্কিতেক্নি। ঐনা অদোমদা মপুংফানা থাজবা থম্লি। ঐনা ময়াম পুম্নমক অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। নখোয়গী তুংগী য়াইফনবগীদমক ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ইমা ভারতনা য়াইফরে।
ইমা ভারতনা য়াইফরে।
ইমা ভারতনা য়াইফরে।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the NCC Cadets Rally at Cariappa Parade Ground, New Delhi
27 JAN 2024 7:01PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Rajnath Singh ji, Shri Ajay Bhatt ji, CDS General Anil Chouhan ji, Chiefs of all three forces, Defence Secretary, DG NCC, all distinguished guests, and my young comrades from the NCC!
Being a former NCC cadet, whenever I come among you, it's quite natural for many old memories which get refreshed. Whenever I come among NCC cadets, the first thing I see is the version of ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat’. You all have come here from different corners of the country. And I am glad that over the years, the scope of NCC rallies has been continuously expanding. And this time, there's yet another new beginning. Today, among us are over 400 sarpanches from the border villages of the country, which the government is developing as Vibrant Villages. In addition to this, there are also more than 100 sisters representing self-help groups from all over the country. I warmly welcome all of you.
Friends,
The NCC rally is continuously strengthening the sentiment of "One World, One Family, One Future." In 2014, cadets from 10 countries participated in this rally. Today, cadets from 24 friendly countries are present here. I extend a warm welcome to all of you, and especially to the young cadets who have come from abroad.
My young friends,
This year, the country is celebrating its 75th Republic Day. This historic milestone is dedicated to the ‘Nari Shakti’ (women power) of the nation. Yesterday, we saw at Kartavya Path that this year's event was dedicated to Women Power. We showed the world how excellent work Indian daughters are doing. We showed the world how Indian daughters are setting new standards in every sector. It was also the first time when such a large number of women contingents participated in the Republic Day parade. You all performed brilliantly. Today, many cadets have also received awards here. Cycling from Kanyakumari to Delhi and from Guwahati to Delhi ... From Jhansi to Delhi, the Nari Shakti Vandan Run … Running 470 kilometers for 6 days, which means running 80 kilometers every day. This is not easy. I congratulate all the cadets who participated in various events. And particularly to two groups of cyclists, one from Vadodara and one from Varanasi! I became a Member of Parliament for the first time from Vadodara and also from Varanasi.
My young friends,
There was a time when the participation of daughters was limited only to cultural programs. Today, the world is witnessing how Indian daughters are excelling in land, sea, sky, and space. The glimpse of this was seen yesterday on Kartavya Path. Whatever the world saw yesterday didn't happen suddenly. It's the result of consistent efforts over the past 10 years.
Women have always been seen as a ‘Shakti’ (power) in Indian tradition. There have been brave women like Rani Lakshmibai, Rani Chennamma, and Velu Nachiyar on the soil of Bharat. Several women revolutionaries defeated the British during the fight for independence. Over the past 10 years, our government has continuously empowered the energy of ‘Nari Shakti’ (women power). We have removed all barriers where entry for daughters was closed or limited in various sectors before. We have opened the frontlines of all three armed forces for daughters. Today, women officers are being given permanent commissions in the armed forces. Avenues have been opened for daughters by placing them in command roles and combat positions in all three forces. Today, you see, the participation of daughters is increasing significantly from being Agniveer to fighter pilot. Previously, daughters were not allowed to study in military schools. Now, daughters are studying in many military schools across the country. The number of female personnel in central security forces has more than doubled in the last 10 years. States are also being encouraged to increase the number of women forces in the state police forces.
And friends,
When daughters enter such professions, it also has an impact on society's mentality. It helps in reducing crimes against women as well.
My young friends,
The participation of daughters is continuously increasing in other sectors of society as well. Whether it's banking in villages, insurance, or services related to it, a large number of our daughters are involved. Today, whether it's start-ups or self-help groups, daughters are making their mark in every field.
Young friends,
When the country provides equal opportunities for the talents of both sons and daughters, its talent pool becomes significantly larger. This is the greatest strength in building ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Today, the strength of the entire world lies in this talent pool of Bharat. Today, the whole world sees Bharat as a ‘Vishwa Mitra’ (global friend). The power of Bharat’s passport is increasing significantly. It is largely benefiting young friends like you, in your careers. Many countries around the world are now seeing the talent of Indian youth as an opportunity.
Young friends,
I often say one thing: this ‘Amrit Kaal’ we are in, the next 25 years, the ‘Viksit Bharat’ that we are working towards, the beneficiary of this is not Modi. The biggest beneficiaries are young people like you in my country. The beneficiaries are those students who are still in school, college, and university. The career trajectory of ‘Viksit Bharat’ and the youth of Bharat will move upwards together. Therefore, all of you should not waste even a moment in working hard. In the past 10 years, extensive work has been done in every sector whether it is skill development, employment or self-employment. Emphasis is being placed on utilizing the talent and skills of youth to the maximum. A new National Education Policy has been formulated to prepare you for the new challenges of the new century. Today, thousands of schools across the country are being made smart under the PM SHRI School Campaign. In the past decade, there has been unprecedented growth in colleges, universities, and institutions related to professional education. In the past 10 years, there has also been significant improvement in the global ranking of Indian universities. The number of medical colleges in Bharat has seen a record increase, with a significant increase in medical seats as well. New IITs and AIIMS have been established in several states. Sectors like defence, space, and mapping have been opened up for young talent by the government. A new law has also been enacted to promote research. All these efforts are for you, my young friends, for the youth of Bharat.
Friends,
You often see me talk about ‘Make in India’ and ‘Aatmanirbhar Bharat’. Both of these campaigns are also for young people like you. Both these campaigns are providing new opportunities for employment to the youth of Bharat. With the government's efforts in the past 10 years, Bharat’s digital economy will become a new strength of our youth power, a new identity of our youth power. A decade ago it was difficult to even think that Bharat could also become a leading digital economy. The word ‘start-ups’ didn't even come up in normal conversations. Today, Bharat has become the world's third-largest start-up ecosystem. Today, every child talks about start-ups and unicorns. Today, there are over 1.25 lakh registered start-ups and over 100 unicorns in Bharat. Millions of young people are doing quality jobs in these start-ups. Even in these start-ups, most are directly benefiting from Digital India. A decade ago, where we were struggling only for 2G-3G, today 5G is reaching every village. Optical fiber is reaching every village.
Friends,
When we used to import most of our mobile phones from abroad, they were so expensive that most young people couldn't afford them at that time. Today, Bharat is the world's second-largest mobile phone manufacturer and the second-largest exporter as well. This has made your mobile phone cheaper. But you also know that the importance of a phone is nothing without data. We have formulated policies so that today Bharat is one of the countries providing the cheapest data in the world.
Friends,
Today, the growth of e-commerce, online shopping, home delivery, online education, and remote healthcare in the country is not a coincidence. Youth creativity has benefited the most from the digital revolution that has occurred in Bharat over the past 10 years. Look at how much digital content creation has expanded in Bharat today. This has become a significant economy in itself. Over the past 10 years, more than five lakh Common Service Centres have been established in villages across the country. Millions of young people are working in these centres. There are many examples that show how Digital India is empowering both convenience and employment.
My young friends,
A government is one that formulates policies and makes decisions in the present while considering future possibilities. A government is one that clarifies its priorities. There was a time when border area development was largely ignored in our country. The previous government used to say that building roads on the border would make it easier for the enemy. The villages situated near the border were then considered the last villages. Our government has changed this mindset. The villages that were once considered the last villages by the previous government are now considered the first villages by our government. Today, the Vibrant Village Scheme is being implemented for the development of these villages. Many sarpanches from these villages are also present in this program today. They are watching you, observing your energy, and are happy. These same villages on the border are poised to become major centres for tourism in the future. I would like you to learn more about the Vibrant Village program.
My young friends,
‘Viksit Bharat’ will fulfill your dreams. Therefore, your participation is crucial in the ongoing work of building ‘Viksit Bharat’. For young people like you, the government has also established Mera Yuva Bharat i.e., MY Bharat. This has become the largest organization for the youth of 21st-century Bharat. In just three months, more than one crore young people have already registered in it. I urge all young people like you to register yourselves in the Mera Yuva Bharat organization. You can also provide your suggestions for ‘Viksit Bharat’ by visiting MyGov. Your dreams will come true only through your participation. You are the architects of ‘Viksit Bharat’. I have full confidence in you, in the country's young generation. Once again, congratulations to all of you for this magnificent event. You deserve it, and I wish you all the best for the future! Say it with me:
Bharat Mata Ki—Jai!
Bharat Mata Ki—Jai!
Bharat Mata Ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.