Prime Minister's Office
PM addresses foundation stone laying ceremony of Shri Khodaldham Trust-Cancer Hospital via video message
“Be it the field of education, agriculture or health, Khodaldham Trust has done excellent work in every direction”
“30 new cancer hospitals have been developed in the country in the last 9 years”
“Ayushman Arogya Mandir is playing an important role in initial detection of diseases”
“Gujarat has made unprecedented progress in health sector in the last 20 years”
21 JAN 2024 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addresses the foundation stone laying ceremony of Shri Khodaldham Trust-Cancer Hospital via video message.
Addressing on the occasion, the Prime Minister expressed great privilege in connecting with the holy land of Khodal Dham and the devotees of Khodal Maa. Shri Modi underlined that Shri Khodaldham Trust has taken another important step in the field of public welfare and service with the foundation stone laying of the Cancer Hospital and Research Center in Amreli. He also noted that Shri Khodaldham Trust-Kagwad will complete 14 years of its establishment and conveyed his best wishes.
The Prime Minister informed that the Leuva Patidar community established the Shri Khodaldham Trust with the resolve of service, values and dedication 14 years ago. Since then, the Prime Minister said that the trust has worked to change the lives of millions of people through its service. “Be it the field of education, agriculture or health, this Trust has done excellent work in every direction”, the Prime Minister said expressing confidence that the cancer hospital being built in Amreli will become another example of the spirit of service and will hugely benefit a large area of Saurashtra including Amreli.
Noting that treatment of a serious disease like cancer becomes a big challenge for any person and family, the Prime Minister emphasized that the government is trying to ensure that no patient faces difficulties in cancer treatment. With this thinking, the Prime Minister said, about 30 new cancer hospitals have been developed in the country in the last 9 years, and work is underway on 10 new cancer hospitals.
The Prime Minister underlined the importance of detecting Cancer at the right stage for its treatment. He pointed out that the cancer already starts to spread by the time the people of the villages get diagnosed. To avoid such situations, the Prime Minister informed that the Central Government has built more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs at the village level where the emphasis is being laid on the early detection of many serious diseases including cancer. “When cancer is detected early, doctors also get a lot of help in its treatment”, he added. Shri Modi said that women have also benefited greatly from the efforts of the Central Government as he mentioned Ayushman Arogya Mandir playing an important role in the initial detection of diseases like cervical cancer or breast cancer.
The Prime Minister underlined that Gujarat has made unprecedented progress in the health sector in the last 20 years and it has become a huge medical hub of India. He informed that till 2002, there were only 11 medical colleges in Gujarat whereas today, the number has increased to 40. He further added that the number of MBBS seats here increased almost 5 times in 20 years and the number of PG seats have also increased by about 3 times. “Now we even have AIIMS in Rajkot”, he said. He also pointed out that there were only 13 pharmacy colleges in Gujarat till 2002 whereas their numbers have increased to around 100 today and the number of Diploma Pharmacy Colleges has also increased from 6 to around 30 in the last 20 years. PM Modi underlined that Gujarat has presented a model of major reform in the health sector with the opening up of community health centers in every village, thereby extending health facilities to tribal and poor areas. “People's trust in the facility of 108 ambulances in Gujarat has continuously strengthened”, he added.
Shri Modi emphasized the need for a healthy and strong community for the development of any country. “With the blessings of Khodal Mata, our government is following this thinking today”, the Prime Minister said, mentioning the Ayushman Bharat Yojana which has helped in the treatment of more than 6 crore people today including a large number of cancer patients and helping them save one lakh crore rupees. He also spoke about opening 10,000 Jan Aushadhi Kendras where medicines are made available at an 80 percent discount. The Prime Minister also informed about increasing the number of PM Jan Aushadhi Centers to 25,000. He stated that patients have been saved from spending Rs 30,000 crores. “The government has also controlled the prices of cancer medicines which has benefited many cancer patients”, he added.
Highlighting his long-term association with the trust, Prime Minister Modi put forward 9 requests. Firstly, to save every drop of water and create awareness about water conservation. Second - Create awareness about digital transactions at the village level. Third- Work to make your village, locality, and city number one in cleanliness. Fourth- Promote local products and make use of Made in India products as much as possible. Fifth- Travel within the country and promote domestic tourism. Sixth- Create awareness among farmers about natural farming. Seventh - Include Shri-Ann in the daily diet. Eighth – Indulge in fitness, yoga or sports and make it an integral part of life. And finally – Stay away from any kind of drugs and addiction.
The Prime Minister expressed confidence that the trust will continue to fulfil its responsibilities with full devotion and ability and the cancer hospital being built in Amreli will become an example for the welfare of the entire society. He conveyed his best wishes to Leuva Patidar Samaj and Shri Khodaldham Trust. “By the grace of Mother Khodal, you should continue to engage in social service”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister also urged the well-to-do class to perform wedding ceremonies in the country and refrain from foreign destination weddings. “Just like Made in India, now Wed in India”, the Prime Minister concluded.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে শ্ৰী খোদালধাম ট্ৰাষ্ট-কৰ্কট চিকিৎসালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
“শিক্ষা, কৃষি বা স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰই হওক, খোদালধাম ট্ৰাষ্টে প্ৰতিটো দিশতে উৎকৃষ্ট কাম কৰিছে”
“বিগত ৯ বছৰত দেশত ৩০ খন নতুন কৰ্কট চিকিৎসালয় গঢ়ি তোলা হৈছে”
“আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰে ৰোগৰ প্ৰাৰম্ভিক অৱস্থাতে ধৰা পেলোৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে”
21 JAN 2024 12:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি শ্ৰী খোদালধাম ট্ৰাষ্ট-কৰ্কট চিকিৎসালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে ভাষণ আগবঢ়ায়৷
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পবিত্ৰ ভূমি খোদাল ধাম আৰু খোদল মাৰ ভক্তসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ বাবে সৌভাগ্যবান বুলি কয়৷ শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে শ্ৰী খোদালধাম ট্ৰাষ্টে আমৰেলীত কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ জৰিয়তে জনকল্যাণ আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। লগতে শ্ৰী খোদালধাম ট্ৰাষ্ট-কাগৱাদে ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ১৪ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি ইয়াৰ বাবে তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে ১৪ বছৰ পূৰ্বে লেউভা পাটিদাৰ সম্প্ৰদায়ে সেৱা, মূল্যবোধ আৰু নিষ্ঠাৰ সংকল্পৰে শ্ৰী খোদালধাম ট্ৰাষ্ট প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। তেতিয়াৰ পৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ট্ৰাষ্টে নিজৰ সেৱাৰ জৰিয়তে লাখ লাখ লোকৰ জীৱন সলনি কৰিবলৈ কাম কৰিছে। “শিক্ষা, কৃষি বা স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক, এই ট্ৰাষ্টে প্ৰতিগৰাকী দিশতে উৎকৃষ্ট কাম কৰিছে”, আমৰেলীত নিৰ্মাণ হৈ থকা কৰ্কট চিকিৎসালয়খন সেৱাৰ মনোভাৱৰ আন এক নিদৰ্শন হৈ পৰিব আৰু আমৰেলিকে ধৰি সৌৰাষ্ট্ৰৰ এক বৃহৎ অঞ্চলৰ লোকসকল ব্যাপক লাভৱান হ’ব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷
কৰ্কট ৰোগৰ দৰে গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসা যিকোনো ব্যক্তি আৰু পৰিয়ালৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কোনো ৰোগীয়ে যাতে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাত অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবে চৰকাৰে চেষ্টা চলাইছে। এই চিন্তাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৯ বছৰত দেশত প্ৰায় ৩০খন নতুন কৰ্কট চিকিৎসালয় গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু ১০খন নতুন কৰ্কট চিকিৎসালয়ৰ কাম চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে সঠিক পৰ্যায়ত ধৰা পেলোৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে গাঁৱৰ মানুহে কৰ্কট ৰোগ ধৰা পৰাৰ সময়লৈকে ইতিমধ্যে কৰ্কট ৰোগ বিয়পিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এনে পৰিস্থিতিৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গাঁও পৰ্যায়ত ১.৫ লাখৰো অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰিছে য’ত কৰ্কটকে ধৰি বহু গুৰুতৰ ৰোগ আগতীয়াকৈ ধৰা পেলোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। “যেতিয়া কৰ্কট সোনকালে ধৰা পৰে, তেতিয়া চিকিৎসকেও ইয়াৰ চিকিৎসাত বহু সহায় পায়”, তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত মহিলাসকলেও যথেষ্ট উপকৃত হৈছে কাৰণ তেওঁ আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰে ছাৰ্ভাইকেল কেন্সাৰ বা স্তন কেন্সাৰৰ দৰে ৰোগৰ প্ৰাৰম্ভিক অৱস্থাত ধৰা পেলোৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰা বুলি উল্লেখ কৰে।
গুজৰাটে বিগত ২০ বছৰত স্বাস্থ্য খণ্ডত অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে আৰু ই ভাৰতৰ এক বিশাল চিকিৎসা কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ জনোৱা মতে, ২০০২ চনলৈকে গুজৰাটত মাত্ৰ ১১খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল যদিও আজিৰ তাৰিখত এই সংখ্যা ৪০খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০ বছৰত ইয়াত এমবিবিএছৰ আসনৰ সংখ্যা প্ৰায় ৫গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু স্নাতকোত্তৰ আসনৰ সংখ্যাও প্ৰায় ৩ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। “এতিয়া আমাৰ ৰাজকোটতো এইমছ আছে”, তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০০২ চনলৈকে গুজৰাটত মাত্ৰ ১৩খন ফাৰ্মাচী কলেজ আছিল যদিও আজিৰ তাৰিখত ইয়াৰ সংখ্যা প্ৰায় ১০০খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ডিপ্লমা ফাৰ্মাচী কলেজৰ সংখ্যাও যোৱা ২০ বছৰত ৬খনৰ পৰা প্ৰায় ৩০খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে গুজৰাটে প্ৰতিখন গাঁৱতে সামূহিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ মুকলি কৰি স্বাস্থ্য খণ্ডত বৃহৎ সংস্কাৰৰ আৰ্হি দাঙি ধৰিছে, যাৰ ফলত জনজাতীয় আৰু দৰিদ্ৰ অঞ্চললৈ স্বাস্থ্য সুবিধা সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। “গুজৰাটত ১০৮ এম্বুলেন্সৰ সুবিধাৰ প্ৰতি মানুহৰ আস্থা ক্ৰমাগতভাৱে শক্তিশালী হৈ আহিছে”, তেওঁ লগতে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে যিকোনো দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে এক সুস্থ আৰু সবল সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “খোদাল মাতাৰ আশীৰ্বাদত আমাৰ চৰকাৰে আজি এই চিন্তাধাৰা অনুসৰণ কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয়, যিয়ে আজি বৃহৎ সংখ্যক কৰ্কট ৰোগীকে ধৰি ৬ কোটিৰো অধিক লোকৰ চিকিৎসাত সহায় কৰিছে আৰু তেওঁলোকক সহায় কৰিছে এক লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰক। লগতে ৮০ শতাংশ ৰেহাইত ঔষধ উপলব্ধ কৰা ১০ হাজাৰ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ খোলাৰ কথাও কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ সংখ্যা ২৫ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ কথাও অৱগত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰোগীয়ে ৩০ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰা হৈছে। “চৰকাৰে কৰ্কট ৰোগৰ ঔষধৰ দামো নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে যিয়ে বহু কৰ্কট ৰোগীক উপকৃত কৰিছে”, তেওঁ লগতে কয়।
ট্ৰাষ্টৰ সৈতে তেওঁৰ দীৰ্ঘম্যাদী সম্পৰ্কৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৯টা অনুৰোধ জনায়। প্ৰথমতে, প্ৰতি টোপাল পানী সংৰক্ষণ কৰা আৰু পানী সংৰক্ষণৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা। দ্বিতীয়তে, গাঁও পৰ্যায়ত ডিজিটেল লেনদেনৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা। তৃতীয়তে, আপোনাৰ গাঁও, স্থানীয়তা, চহৰখনক স্বচ্ছতাৰ ক্ষেত্ৰত এক নম্বৰ কৰি তোলাৰ কাম কৰক। চতুৰ্থতে, স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ আৰু মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ সামগ্ৰীৰ যিমান পাৰি ব্যৱহাৰ কৰা। পঞ্চমতে, দেশৰ ভিতৰত ভ্ৰমণ আৰু ঘৰুৱা পৰ্যটনক প্ৰসাৰ কৰা। ষষ্ঠতে, কৃষকৰ মাজত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা। সপ্তমতে, শ্ৰীঅন্নক দৈনন্দিন খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা। অষ্টমতে, ফিটনেছ, যোগ বা ক্ৰীড়াত লিপ্ত হওক আৰু ইয়াক জীৱনৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ কৰি তোলক। আৰু শেষত যিকোনো ধৰণৰ ড্ৰাগছ আৰু নিচাৰ পৰা আঁতৰি থাকক।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই ট্ৰাষ্টে পূৰ্ণ নিষ্ঠা আৰু সামৰ্থ্যৰে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰি যাব আৰু আমৰেলীত নিৰ্মাণ হৈ থকা কৰ্কট চিকিৎসালয়খন সমগ্ৰ সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে এক আদৰ্শ হৈ পৰিব। তেওঁ লেউভা পাটিদাৰ সমাজ আৰু শ্ৰী খোদালধাম ট্ৰাষ্টলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। “মা খোদালৰ কৃপাত আপুনি সমাজ সেৱাত নিয়োজিত হৈ থাকিব লাগে”, তেওঁ লগতে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ধনীক শ্ৰেণীক দেশত বিবাহ অনুষ্ঠান সম্পন্ন কৰাৰ লগতে বিদেশী গন্তব্যস্থানৰ বিবাহৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈও আহ্বান জনায়। “ঠিক যেনেকৈ মেড ইন ইণ্ডিয়া, এতিয়া ৱেড ইন ইণ্ডিয়া” বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে।
.