Prime Minister's Office
PM addresses foundation stone laying ceremony of Shri Khodaldham Trust-Cancer Hospital via video message
“Be it the field of education, agriculture or health, Khodaldham Trust has done excellent work in every direction”
“30 new cancer hospitals have been developed in the country in the last 9 years”
“Ayushman Arogya Mandir is playing an important role in initial detection of diseases”
“Gujarat has made unprecedented progress in health sector in the last 20 years”
21 JAN 2024 12:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addresses the foundation stone laying ceremony of Shri Khodaldham Trust-Cancer Hospital via video message.
Addressing on the occasion, the Prime Minister expressed great privilege in connecting with the holy land of Khodal Dham and the devotees of Khodal Maa. Shri Modi underlined that Shri Khodaldham Trust has taken another important step in the field of public welfare and service with the foundation stone laying of the Cancer Hospital and Research Center in Amreli. He also noted that Shri Khodaldham Trust-Kagwad will complete 14 years of its establishment and conveyed his best wishes.
The Prime Minister informed that the Leuva Patidar community established the Shri Khodaldham Trust with the resolve of service, values and dedication 14 years ago. Since then, the Prime Minister said that the trust has worked to change the lives of millions of people through its service. “Be it the field of education, agriculture or health, this Trust has done excellent work in every direction”, the Prime Minister said expressing confidence that the cancer hospital being built in Amreli will become another example of the spirit of service and will hugely benefit a large area of Saurashtra including Amreli.
Noting that treatment of a serious disease like cancer becomes a big challenge for any person and family, the Prime Minister emphasized that the government is trying to ensure that no patient faces difficulties in cancer treatment. With this thinking, the Prime Minister said, about 30 new cancer hospitals have been developed in the country in the last 9 years, and work is underway on 10 new cancer hospitals.
The Prime Minister underlined the importance of detecting Cancer at the right stage for its treatment. He pointed out that the cancer already starts to spread by the time the people of the villages get diagnosed. To avoid such situations, the Prime Minister informed that the Central Government has built more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs at the village level where the emphasis is being laid on the early detection of many serious diseases including cancer. “When cancer is detected early, doctors also get a lot of help in its treatment”, he added. Shri Modi said that women have also benefited greatly from the efforts of the Central Government as he mentioned Ayushman Arogya Mandir playing an important role in the initial detection of diseases like cervical cancer or breast cancer.
The Prime Minister underlined that Gujarat has made unprecedented progress in the health sector in the last 20 years and it has become a huge medical hub of India. He informed that till 2002, there were only 11 medical colleges in Gujarat whereas today, the number has increased to 40. He further added that the number of MBBS seats here increased almost 5 times in 20 years and the number of PG seats have also increased by about 3 times. “Now we even have AIIMS in Rajkot”, he said. He also pointed out that there were only 13 pharmacy colleges in Gujarat till 2002 whereas their numbers have increased to around 100 today and the number of Diploma Pharmacy Colleges has also increased from 6 to around 30 in the last 20 years. PM Modi underlined that Gujarat has presented a model of major reform in the health sector with the opening up of community health centers in every village, thereby extending health facilities to tribal and poor areas. “People's trust in the facility of 108 ambulances in Gujarat has continuously strengthened”, he added.
Shri Modi emphasized the need for a healthy and strong community for the development of any country. “With the blessings of Khodal Mata, our government is following this thinking today”, the Prime Minister said, mentioning the Ayushman Bharat Yojana which has helped in the treatment of more than 6 crore people today including a large number of cancer patients and helping them save one lakh crore rupees. He also spoke about opening 10,000 Jan Aushadhi Kendras where medicines are made available at an 80 percent discount. The Prime Minister also informed about increasing the number of PM Jan Aushadhi Centers to 25,000. He stated that patients have been saved from spending Rs 30,000 crores. “The government has also controlled the prices of cancer medicines which has benefited many cancer patients”, he added.
Highlighting his long-term association with the trust, Prime Minister Modi put forward 9 requests. Firstly, to save every drop of water and create awareness about water conservation. Second - Create awareness about digital transactions at the village level. Third- Work to make your village, locality, and city number one in cleanliness. Fourth- Promote local products and make use of Made in India products as much as possible. Fifth- Travel within the country and promote domestic tourism. Sixth- Create awareness among farmers about natural farming. Seventh - Include Shri-Ann in the daily diet. Eighth – Indulge in fitness, yoga or sports and make it an integral part of life. And finally – Stay away from any kind of drugs and addiction.
The Prime Minister expressed confidence that the trust will continue to fulfil its responsibilities with full devotion and ability and the cancer hospital being built in Amreli will become an example for the welfare of the entire society. He conveyed his best wishes to Leuva Patidar Samaj and Shri Khodaldham Trust. “By the grace of Mother Khodal, you should continue to engage in social service”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister also urged the well-to-do class to perform wedding ceremonies in the country and refrain from foreign destination weddings. “Just like Made in India, now Wed in India”, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও মেসেসকী থোংদা শ্রী খোদলধাম ত্রস্ত-কেন্সর হোস্পিতালগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
“মহৈ-মশিং, লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা হকশেলগী লমদা ওইরবসু খোদলধাম ত্রস্তনা মাইকৈ খুদিংমক্তা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌখি”
“হৌখিবা চহি 9দা লৈবাক অসিদা অনৌবা কেন্সর হোস্পিতাল 30 শাখি”
“আয়ুশ্মান আরোগ্যা মন্দিরনা অহানবগী লাইনাশিং খঙদোকপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি”
“হৌখিবা চহি 20 অসিদা গুজরাতনা হেল্থ সেক্তরদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা খুমাং চাউশিনখি”
21 JAN 2024 12:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেসকী থোংদা শ্রী খোদলধাম ত্রস্ত-কেন্সর হোস্পিতালগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা শেংলবা খোদল ধামগী লমদম অমসুং খোদল মাগী ভক্তাশিংগা কন্নেক্ত তৌবা ফংবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শ্রী খোদলধাম ত্রস্তনা অমরেলিদা কেন্সর হোস্পিতাল অমসুং রিসর্চ সেন্তরগী উরেপ উয়ুং তম্বা লোয়ননা মীয়ামগী য়াইফনবা অমসুং শেবা তৌবগী লমদা মরু ওইবা খোঙথাং অমগা থাংজিনখ্রে। মহাক্না হায়খি শ্রী খোদলধাম ত্রস্ত-কগৱদনা লিংখৎখিবা চহি 14 মপুং ফাগদৌরিবা অসিদা মহাক্না য়াইফ মঙ্গোল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৌবা পতিদার কম্ম্যুনিতীনা চহি 14গী মমাংদা শেবা, ভেল্যু অমসুং কত্থোকপদা য়ুম্ফম ওইবা ফিরেপকা লোয়ননা শ্রী খোদলধাম ত্রস্ত লিংখৎখি। মদুদগী হৌনা ত্রস্ত অসিনা মাখোয়গী সর্ভিসকী খুত্থাংদা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা অওনবা পুরকখি। “মহৈ-মশিং, লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা হকশেলগী লমদা ওইরবসু ত্রস্ত অসিনা মাইকৈ খুদিংমক্তা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না অমেলিদা শাখিবা কেন্সর হোস্পিতাল অসিনা শেবাগী ৱাখল্লোনগী অচৌবা খুদম অম ওইরগনি অমসুং অমরেলি য়াওনা সৌরস্ত্রাগী চাউরবা লমদমদা চাউনা কান্নবা পীরগনি।
কেন্সরগুম্বা অরুবা লাইনাশিং লায়েংবা অসি মীওই অমসুং ইমুং অমা হেক্তগী ওইনা অচৌবা শীংনবা অমা ওইরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা কেন্সর লায়েংদা পেসেন্ত অমত্তনা মখল অমতগী খুদোংচাদবা মায়োক্নদনবা হোৎনরি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা হৌখিবা চহি 9দা লৈবাক অসিদা অনৌবা কেন্সর হোস্পিতাল 30 শাখি অমসুং অনৌবা কেন্সর হোস্পিতাল 10 শাবগী থবক পাইখৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
কেন্সর অসি মাগী লায়েংগীদমক ঙল্লিঙৈ স্তেজতা খঙদোকপা মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় কেন্সর অসি খুঙ্গংশিংগী মীয়ামশিং দাইগনোস তৌবা মতমদা শন্দোকপা লোইরম্মে। অসিগুম্বা ফীভম অসি ওইহনদনবা কেন্দ্র সরকারনা খুঙ্গংগী থাক্তা আয়ুশ্মান আরোগ্যা মন্দির লাখ 1.5 হেন্না শাখি, মসিনা কেন্সর য়াওনা অরুবা লাইনা কয়া ঙন্না খঙদোকপদা মীৎয়েং থমখি। “কেন্সর অসি ঙন্না খঙদোকপা তারবদি দোক্তরশিংনা মাগী লায়েংবদা কান্নবা য়াম্না ফংই”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা আয়ুশ্মান আরোগ্যা মন্দিরনা সর্ভাইকেল কেন্সর নত্ত্রগা ব্রেস্ত কেন্সর অসিগুম্বা লাইনাশিং অসি ঙন্না খঙদোকপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি হায়রদুনা নুপীশিংনা কেন্দ্র সরকারগী খোঙথাংশিংদগী চাউনা কান্নবসু ফংলে হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাতনা হৌখিবা চহি 20দা হেল্থ সেক্তদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎপা ঙমখি অমসুং মসিনা ভারতকী অচৌবা মেদিকেল হব অমা ওইরগনি। মহাক্না হায়খি 2002 ফাওবদা গুজরাত্তা মেদিকেল কোলেজ 11 খক্তা লৈরমখি ঙসিদি মশিং অসি 40দা হেনগৎলকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি MBBS সীতশিংগী মশিং অসি হৌখিবা চহি 20দা শরুক 5রোম হেনগৎলকখি অমসুং PG সীতশিংগী মশিং অসি শরুক 3রোম হেনগৎলকখি। “হৌজিক রাজকোত্তা ফাওবা AIIMS লৈরে” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি 2002 ফাওবদা গুজরাত্তা ফার্মাসী কোলেজ 13 খক্তা লৈরমখি অমরোমদা মখোয়গী মশিং অসি ঙসিদি 100 রোম ওইরে অমসুং দিপ্লোমা ফার্মাসী কোলেজশিংগী মশিং অসি হৌখিবা চহি 20দা 6তগী 30দা হেনগৎলকখি। পি.এম. মোদীনা হায়খি গুজরাতনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং হাংদোকপগা লোয়ননা হেল্থ সেক্তদা অচৌবা রিফোর্মগী মোদেল অমা ওইখি অসুম তৌবনা ত্রাইবেল অমসুং লায়রবশিংগী মফমশিংদা হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহল্লি। “মীয়াম্না গুজরাত্তা 108 এম্ব্যুলেন্সকী খুদোংচাবদা থাজবা থম্বা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি লৈবাক অমা হেক্তা চাউখৎহনবদা হকচাং ফবা অমসুং শক্তি লৈবা মীয়ামগী মথৌ তাই। “খোদল মাগী থৌজালশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী সরকারনা ঙসি মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্নাচৎলি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোক্লদুনা আয়ুশ্মান ভারত য়োজনানা মশিং য়াম্লবা কেন্সর পেসেন্ত য়াওনা ঙসি মীওই করোর 6 হেনবগী লায়েংদা তেংবাং পীখি অমসুং মখোয়গী লুপা করোর লাখ অমা তুংশিনবদা মতেং পাংখি। মহাক্না হীদাকশিং চাদা 80 দিস্কাউন্ত তৌদুনা ফংলিবা জন ঔশাধি কেন্দ্র 10,000 হাংদোকখিবগী মরমদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা PM জন ঔশাধি সেন্তরশিং 25,000দা হেনগৎহনখ্রে হায়নসু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় পেসেন্তশিংনা লুপা করোর 30,000 চাদিং তৌগদবদগী তুংশিনবা ঙমহনখি। “সরকারনা কেন্সর হীদাকশিংগী মমল কন্ত্রোল তৌবনা কেন্সর পেসেন্ত কয়াদা কান্নবা ফংহনখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ত্রস্ত অসিগা মতম শাংনা লোইনরকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রিক্বেস্ত 9 থমখি। অহানবদা ঈশিং মরিক খুদিংমক মাংহনদবা অমসুং ঈশিং য়োকশিনবগী মতাংদা এৱের্নেস শন্দোকপা। অনিশুবদা – খুঙ্গংগী থাক্তা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌবগী মতাংদা এৱের্নেস পীবা। অহুমশূবদা – অদোমগী খুঙ্গং, লৈকাই, অমসুং সহরবু স্বচ্ছতা মকোক্তা লৈহন্নবা থবক তৌবা। মরিশুবদা – লোকেল প্রদক্তশিং প্রমোৎ তৌবা অমসুং মেক ইন ইন্দিয়া প্রদক্তশিং য়ারিবা মখৈ শীজিন্নবা। মঙাশুবদা – লৈবাক মনুংদা ত্রেবেল তৌদুনা দোমেস্তিক তুরিজম প্রমোৎ তৌবা। তরুকশুবদা – মহৌশাগী লৌউ পথাপকী মতাংদা লৌমীশিংদা এৱের্নেস পীবা। তরেৎশুবদা – নোংমগী চীঞ্জাক্তা শ্রী অন্না য়াওহনবা। নিপালশুবদা – হকচাং ফনা থম্বা, য়োগ নত্ত্রগা স্পোর্তস তৌবা অমসুং মসি পুন্সিগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইহনবা। অমসুং মপালশুবদা - নিশা মখল খুদিংমক্তগী লাপনা লৈবা।
ত্রস্ত অসিনা মখা তানা মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা মাগী থৌদাংশিং থুংহনগনি অমসুং অমরেলিদা শারিবা কেন্সর হোস্পিতাল অসিনা খুন্নাই পুম্বগী য়াইফনবা খুদম অমা ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোঙদোকখি। মহাক্না লৌবা পতিদার সমাজ অমসুং শ্রী খোদলধাম ত্রস্ততা মহাক্কী য়াইফ মঙ্গোল পীখি। “ইমা খোদলগী থৌজালদগী নখোয়না মখা তানা সোসিএল সর্ভিস তৌবা ঙম্বা ওইরসনু”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
থৌরম অসিদা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা ইনাক-কৈরাক খুনবা কাংলুপশিংদা লৈবাক অসিদা লুহোংবগী থৌরমশিং পাঙথোক্নবা অমসুং মীরৈবাক্তা চৎতুনা লুহোংবগী থৌরম পাঙথোক্তনবা হায়খি। “মেক ইন ইন্দিয়াগুম্না হৌজিক ৱেদ ইন ইন্দিয়া” তৌবীয়ু হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবা লোইশিনখি।