Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying foundation stone and inauguration of development projects at Navi Mumbai
12 JAN 2024 8:27PM by PIB Delhi
I extend my greetings to everyone present in large numbers in Mumbai and Mumbai Metropolitan Region!
Today is a very significant and historic day for the resolution of a ‘Viksit Bharat’ along with Mumbai and Maharashtra. Even though this celebration of progress is taking place in Mumbai, its impact is seen across the entire country. Today, the country has got one of the world's largest sea bridges, the Atal Setu. This is evidence of our determination that we can face even the seas and conquer the waves for the development of Bharat. This event today is proof of success born from determination.
I cannot forget December 24, 2016, the day I came here for the foundation stone laying ceremony of the Mumbai Trans Harbour Link-Atal Setu. At that time, paying homage to Chhatrapati Shivaji Maharaj, I had said, "Write it down, the country will change and the country will progress." In a system where the habit of delaying projects for years had developed, there was no hope left for the people. They thought that the big projects would never be completed in their lifetime; it was considered too difficult. Therefore, I had said, "Write it down, the country will change, and it will definitely change." This was Modi's guarantee at that time. And today, once again paying homage to Chhatrapati Shivaji Maharaj, offering my respects to Mumbra Devi, Siddhivinayak ji, I dedicate this Atal Setu to the people of Mumbai and the people of the country.
The completion of the Mumbai Trans Harbour Link despite the crisis of COVID-19 is a great achievement. For us, the foundation stone laying ceremony and inauguration are not just a day's program. Neither is it for media coverage nor to impress the public. For us, every project is a means of ‘Navnirman’ of Bharat. Just as a tall building is constructed with each brick, similarly, the grand structure of a prosperous Bharat is being built with each project.
Friends,
Today, the foundation stone and inauguration have taken place for projects worth 33,000 crores of rupees connected to the development of the country, Mumbai, and Maharashtra. These projects are related to facilities such as roads, railways, metro, and water. Today, Mumbai has also received the modern 'Bharat Ratnam' and 'Nest 1' buildings, which will strengthen the business world. Most of these projects were initiated when the double-engine government was formed for the first time in Maharashtra. Therefore, I congratulate Devendra ji, Eknath Shinde ji, Ajit Pawar ji and the entire team for their efforts which led to these results.
Today, I also congratulate the sisters of Maharashtra. What greater fortune could there be than the presence of women in such large numbers and the blessings of these mothers and sisters? The empowerment of the country's mothers, sisters, and daughters, which Modi has guaranteed, is also being further advanced by the Maharashtra government. The Mukhya Mantri Mahila Sashaktikaran Abhiyan, Nari Shakti Doot app, and Lek Ladki Yojana are commendable efforts in this direction. Today, our mothers, sisters, and daughters have come in such large numbers to give us blessings in this event. It is equally essential for the ‘Nari Shakti’ of Bharat to come forward, lead, and contribute to the construction of a ‘Viksit Bharat’.
Our government is making continuous efforts to remove every obstacle in the way of mothers, sisters, and daughters, making their lives easier. Whether it is providing Ujjwala gas cylinders, the facility of free treatment under the Ayushman Yojana, Jan Dhan bank accounts, pucca houses under the PM Awas Yojana, property registry in the names of women, depositing 6,000 rupees to the bank accounts of pregnant women, giving 26 weeks leave with salary to working women, providing more interest through Sukanya Samriddhi accounts - our government has taken care of every concern of women. The double engine government in any state ensures women's welfare, and that is our foremost guarantee. The schemes being launched today are also significant steps in this direction.
My family members,
In the past few days, discussions across the country are revolving around the Mumbai Trans Harbour Link-Atal Setu. Anyone who sees Atal Setu, anyone looking at its pictures, feels a sense of pride. Some are fascinated by its grandeur while some are mesmerized by its imposing image between the seas. Some are impressed by its engineering. Considering the amount of wire used in it, one could encircle the Earth twice. With the amount of iron and steel used in this project, 4 Howrah Bridges and 6 Statues of Liberty could be constructed. Some are happy that the distance between Mumbai and Raigad has reduced. The journey that used to take hours can now be completed in a few minutes. This will also bring Pune and Goa closer to Mumbai. I am especially grateful to the Japanese government for the assistance provided in the construction of this bridge. Today, I remember my dear friend, the late Shinzo Abe. We both had resolved to complete the construction of this bridge at the earliest.
But, my friends, we cannot limit our view of Atal Setu. Atal Setu is a triumphant proclamation of Bharat’s ambition, which the entire country called for in 2014. When I was given the responsibility during elections, I visited Raigad Fort some time before the 2014 elections. I spent some moments sitting in front of the memorial of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The power to transform those resolutions into reality, the farsightedness to turn people's power into national power, everything came before my eyes as a blessing. It has been 10 years since that incident. In these 10 years, the country has seen its dreams come true, and its resolutions turn into achievements. Atal Setu is a reflection of that sentiment.
It brings new confidence for the youth. The path to a better future for them goes through modern infrastructure like Atal Setu. Atal Setu is an image of ‘Viksit Bharat’. It offers a glimpse of what a ‘Viksit Bharat’ will be like. There will be facilities for everyone, prosperity for all, speed and progress in ‘Viksit Bharat’. Distances will shrink and every corner of the country will be connected in the ‘Viksit Bharat’. Whether it is life or livelihood, everything will move forward constantly, without interruption. This is the message of Atal Setu.
My family members,
Over the past 10 years, Bharat has undergone a significant transformation, and it's worth discussing. The image of a changed Bharat becomes vivid when we recall Bharat from a decade ago. Ten years ago, discussions revolved around mega scams involving thousands and millions of crores. Today, conversations focus on the completion of mega-projects worth billions of rupees. The commitment to good governance is evident across the country.
The country has witnessed the completion of mega-projects like the Bhupen Hazarika Setu and Bogibeel Bridge in the Northeast. Today, projects like the Atal Tunnel and Chenab Bridge are being discussed. Expressways are being built one after another. Modern and grand railway stations are being constructed in Bharat. The Eastern and Western Freight Corridors are going to change the landscape of Indian Railways. Trains like Vande Bharat, Namo Bharat, and Amrit Bharat are making travel easy and modern for the common people. Nowadays, new airports are inaugurated in different corners of the country every week.
Friends,
Over these years, several mega-projects have either been completed or are soon to be completed in Mumbai, Maharashtra. Just last year, the Balasaheb Thackeray Samruddhi Mahamarg was inaugurated. Work is progressing rapidly on projects like Navi Mumbai Airport and Coastal Road. The Coastal Road project is set to revolutionize connectivity in Mumbai. The Orange Gate, Eastern Freeway, and the underground tunnel at Marine Drive will enhance the ease of travel in Mumbai.
Mumbai is set to have its first bullet train in the coming years. The Delhi-Mumbai Economic Corridor will soon connect Maharashtra with Central and Northern India. Transmission line networks are being laid to connect Maharashtra with neighbouring states like Telangana and Chhattisgarh. In addition, projects like oil and gas pipelines, the Aurangabad Industrial City, Navi Mumbai Airport, and the Shendra-Bidkin Industrial Park are significant undertakings that will boost Maharashtra's economy.
My family members,
Today, the entire country is witnessing how taxpayers' money is being utilized for the development of the nation. However, for decades, those governing the country did not care about both time and taxpayers' money. As a result, either projects did not take off the ground or lingered on for decades in the previous era. Maharashtra has witnessed several such projects. The construction of the Nilwande Dam started five decades ago and was completed by our government. The Uran-Kharwa Kopar rail line project began nearly three decades ago, and this was also completed by the double engine government. The Navi Mumbai Metro project also faced delays for an extended period, but after the formation of the double engine government, progress has been made, and the first phase is now complete.
Even the planning for Atal Setu started many years ago. It was a long-felt need for Mumbai, but we were fortunate to complete it. You should remember that the Bandra-Worli Sea Link project is nearly five times smaller than the Atal Setu. It took more than 10 years to complete in the previous government, and the budget escalated four to five times. This was the way of working who were running the government at that time.
Friends,
Infrastructure projects like the Atal Setu not only provide convenience but also serve as significant employment generators. During its construction, around 17,000 labourers and 1,500 engineers were directly employed. Additionally, businesses related to transportation and other sectors created new employment opportunities. It will boost various businesses across the sector and enhance both Ease of Doing Business and Ease of Living.
My family members,
Today, Bharat’s development is happening on two tracks simultaneously. On one side, there is a massive campaign to improve the lives of the poor, and on the other side, mega-projects are underway in every corner of the country. We are running schemes like the Atal Pension Yojana and building projects like the Atal Setu. We are implementing the Ayushman Bharat Yojana and constructing trains like Vande Bharat and Amrit Bharat. We are offering PM Kisan Samman Nidhi and also creating the PM GatiShakti. How is today's Bharat managing all this together? The answer lies in intention and dedication. Our government's intention is clear. Today, the dedication of the government is solely towards the nation and its citizens. And with the kind of intention and dedication we have, our policies and actions align accordingly.
The intention and dedication of those who governed the country for long periods have always been questionable. Their intention was solely to gain power, create a vote bank, and fill their coffers. Their dedication was not towards the citizens but only towards advancing their families. Therefore, they could neither think about ‘Viksit Bharat’ nor set targets for modern infrastructure. It is essential to understand the damage this caused to the country. Let me give you a figure: In the ten years before 2014, only 12 lakh crores of rupees were allocated for infrastructure. In contrast, our government has allocated 44 lakh crores of rupees for infrastructure in the last ten years. This is why we see such significant projects happening across the country. In Maharashtra alone, the Central Government has either completed or is working on infrastructure projects worth nearly 8 lakh crores of rupees. This amount is also creating new opportunities for employment in various sectors.
Friends,
Today, we are on a mission to ensure saturation i.e., 100% coverage of basic facilities to every family in the country. Under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, the guaranteed vehicle of Modi is reaching every corner of the country. Modi's guarantee begins where others' hopes fade away. Our sisters and daughters have experienced the maximum benefit. Our sisters and daughters in villages and cities have benefited the most from every scheme, including cleanliness, education, healthcare, and income. Medicines are being provided with an 80% discount at PM Jan Aushadhi Kendras.
Modi's guarantee is to provide pucca houses to sisters from economically weaker families. Those who were never considered before have been assisted by banks for the first time. The PM SVANidhi Yojana has benefited thousands of street vendor brothers and sisters here in Mumbai. Our government is also supporting women self-help groups. In recent years, we have made our numerous sisters as ‘Lakhpati Didis’. Now, my resolve is to make 2 crore women ‘Lakhpati Didi’ in the coming years. Some may be surprised to hear this figure, but my goal is to make 2 crore women as ‘Lakhpati Didi’.
The NDA government in Maharashtra has initiated a new campaign which will play a significant role in women's empowerment. The Mukhya Mantri Mahila Sashaktikaran Abhiyan and the Nari Shakti Doot Abhiyan will accelerate the development of women. I assure you that the double engine government will continue to work with the same dedication for the development of Maharashtra. We will leave no stone unturned to ensure that Maharashtra becomes a strong pillar of ‘Viksit Bharat’.
Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for these new projects. I especially salute the mothers and sisters that you have blessed us with your presence in such large numbers.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নবি মুম্বাইদা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
12 JAN 2024 8:27PM by PIB Imphal
ঙসিগী থৌরমসিদা মশিং য়াম্না শরুক য়ারিবা মুম্বাই অমসুং মুম্বাইগী সব-অর্বকী মীয়াম্বু তরাম্না ওকচরি, নমস্কার!
ঙসিগী নুমিৎ অসিদি মুম্বাই অমসুং মহারাস্ত্রগীদমক্তা নত্তনা বিকশিৎ ভারতকী মঙলানগী ওইনা য়াম্না পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঙসিগী চাউখৎ থৌরাংগী থৌরম অসি মুম্বাইদা পাংথোকচরবসু, মসিদা লৈবাক শিনবা থুংবগী মিৎয়েং চঙলি। ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা সমুদ্রগী থোং অমা, অতল সেতু হায়বা অমা লৈবাক অসিনা ফংজরে। ঐখোয়না ভারতপু চাউখৎহন্নবা সমুদ্র ফাওবা লেম্না থারোই হায়বগী খুদম অমা ঙসিগী মায় পাকপা অসিনা ওইরে, ঈশিংগী ইরৈবু ঐখোয়না ঙসি মায়থীবা পীরে। ঙসিগী থৌরম অসি হোৎনরবদি মায় পাকই হায়বগী খুদম অমা ওইরে।
মুম্বাই ত্রান্স হার্বর লিঙ্ক অতল সেতুগী উরেপ উয়ুং তম্নবগীদমক্তা দিসেম্বর 24, 2016দা মফমসিদা লাকখিবা নুমিৎ ঐহাক্না কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই। মতমদুদা ঐহাক্না ছত্রপতি শিবাজীবু ইকায় খুম্নদুনা অসুম্না হায়খিবনি, “অদোম্না ইশিন্দুনা থম্বীয়ু, লৈবাক অসিদা অহোংবা লাক্কনি, চাউখৎলক্কনি”। লৈঙাকপগী পথাপ্তা থবক থৌর কয়া চহি কয়া পন্দুনা লৈবগী চৎনবী লৈখ্রবদি, থাজবগী মঙাল অদুম মাঙলকপনি। মীয়াম্না মখোয়না হিংলিঙৈদা অচৌবা প্রোজেক্ত কয়া মায় পাক্না লোইশিনবা উবা পাম্মি, মসি য়াম্না লুবা থবক অমদি ওইরিবনি। অদুনা ঐহাক্না অসুম্না হায়খিবনি, “ইদুনা থমজিনবীয়ু, অহোংবা অমা শোইদনা লাক্কনি”। ৱাফম অসি মতম অদুদা হায়খিবা মোদীগী গেরেন্তীনি। ঙসিদি, ঐহাক্না ছত্রপতি শিবাজীবু ইকায় খুম্নজদুনা, মুম্ব্রা দেবীবু ইকায় খুম্নজদুনা, সিধিবিনায়কজীগী মফমদা কোক নোঞ্জদুনা, মসিগী অতল সেতু অসিবু লৈবাক মীয়ামগী মফমদা খুৎশিন্নজরি।
কোরোনাগী লাইচৎ লৈজরবসু, মুম্বাই ত্রান্স হার্বর লিঙ্ককী থবক লোইশিন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনখিবনি। ঐখোয়গী ওইনদি উরেপ উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা, ভুমিপুজন অমসুং মীয়ামদা খুৎশিন্নবগী নুমিৎ অসি শুপ্নগী নোংমগী থবক অমা নত্তে। মীদিয়াদা লাক্নবা নত্ত্রগা মীয়াম্বু পেলহন্নবগীখক তৌবা থবক নত্তে। ঐখোয়গী ওইনদি প্রোজেক্ত খুদিংমক অসি অনৌবা চাউখৎপা অমা পুরকপগী পাম্বৈনি। চেক অমমমদগী অচৌবা য়ুম অমা শাবগুনা, প্রোজেক্ত অমমমনা ভারতকী অচৌবা য়ুম অমা শাগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মুম্বাই অমসুং মহারাস্ত্রগী চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা লুপা করোর লিশিং 33গী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা শঙ্গাবগী থৌরম অমা লৈবাক অসিগীদমক্তা পাংথোক্লি। প্রোজেক্তশিং অসি রেল, রোদ, মেত্রো অমসুং ঈশিংগী খুদোংচাবগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত ঙাক্তনি। ঙসিদি, কারবারগী মালেম্বু হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা ‘ভারত রত্নম’ অমসুং ‘নেস্ত ৱান’ হায়বা বিলদিংসু মুম্বাইনা ফংলি। মহারাস্ত্রদা অহানবা ওইনা দবল ইঞ্জিন সরকার লাকপা মতমদা অয়াম্বা প্রোজেক্তশিং অসি হৌখিবনি। মরম অদুনা, মহারাস্ত্রদা দেবেন্দ্রজীদগী হৌরগা একনাথ শিন্দেহী, অজিৎ পাৱারজী ফাওবগী অপুনবা তীমগী হোৎনজমনগী মহৈনি ঙসি ফংলিবা মায় পাকপশিং অসি। ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
ঐহাক্না মহারাস্ত্রগী ইচে-ইচলশিংবু থাগৎচবা পাম্মি। ঐহাকপু থৌজাল পীনবগীদমক্তা অদোম্না মশিং য়াম্না লাকপীবা অসিদগী হেন্না লাইবক ফববু করি লৈরিবগে খল্লি। লৈবাক্কী ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংবু মপাঙ্গল হাপ্নবা গেরেন্তী অমা ঐহাক্না পীরিবা অদুবু মহারাস্ত্র সরকারনসু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লি। মুখ্য মন্ত্রী মহিলা শশক্তিকরন অভিয়ান, নারিশক্তী এপ্লিকেসন অমসুং লেক লাদকী য়োজনাগুম্বা কয়াগী মতাংদা থবক পায়খৎলি। ঙসিসু, ঐখোয়বু থৌজালবীনবা ঐখোয়গী ইমা-ইবেল, ইচেল-ইচল কয়ানা মশিং য়াম্না লাকপীরি। বিকশিৎ ভারত অমা পুরক্নবগীদমক্তা নারিশক্তীনা মাঙ থানা থোক্লকপা অসি অদুক্কী য়াম্না তঙাই ফদবনি।
ইমা-ইবেল, ইচে-ইচলশিংগী লম্বীদা লাকপা শিংনবা খুদিংমক লৌথোকপা অমসুং মখোয়গী পুন্সিবু হেন্না নুংঙাইহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লিবনি। উজ্বালাগী গ্যাস সিলিন্দর ওইরো, অয়ুশমান য়োজনাগী মখাদা লুপা লাক্ষ 5 ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবা ওইরো, জন ধন বেঙ্ক একাউন্ত ওইরো, পি.এম. অৱসকী পক্কা য়ুম ওইরো, য়ুমশিং অসিগী মপুবু নুপীশিংগী মিংদা থম্বা ওইরো, মীরোনবী নুপীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা লিশিং 6 পীথবা ওইরো, থবক তৌবী নুপীশিংগী চাজেনবগী চয়োল 26কী ছুতি পীবা ওইরো, সুকনয়া স্মৃধী একাউন্তকী খুত্থাংদা শেন্থং য়াম্না থাদবা ওইরো, ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংগী শিংনবা খুদিংমক লৌথোকখি। রাজ্য অমা হেক্তদা দবল ইঞ্জিন সরকারবু লৈরবদি, নুপীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল হায়বসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা গেরেন্তীনি। ঙসি হৌরিবা স্কিমশিং অসিদি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাং ওইরিবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
মমাংগী নুমিৎ খরনিদগী মুম্বাই ত্রান্স হার্বর লিঙ্ক – অতল সেতুগী মতাংদা মীয়াম্না ৱারী শান্নরি। ঙসি অতল সেতুবু য়েংলিবা, মসিগী ফোতো য়েংলিবা মীওইশিংনা চাউথোকচবগা লোয়ননা মশাগী কোক ৱাংনা থাংগত্তুনা চৎলি। মসিগী পাক চাউবা অমসুং সমুদ্রদগী হৌদুনা শারিবা থোং অসি উবদা মীয়াম্না অঙকপা পোক্নরি। মসিগী ইঞ্জিনিয়রিং অসিদগী মীওই খরনা ইথিল লৌরি। মসিদা চঙলিবা ৱাইয়রশিং অসি তিংথোক্লবদি, পৃথিবীবু অনিরক হন্না কোইবা য়াগনি। প্রোজেক্ত অসিদা শিজিন্নরিবা য়োৎশিং অসিনা হৌরা ব্রিজ 4 অমসুং স্তেচ্যু ওফ লিবর্তী 6 শাবা য়াগনি। মুম্বাই অমসুং রাইগরগী অথাপ্পা য়াম্না নকশিন্নরে হায়না মীওই খরনা নুংঙাইবা ফাওনরি। পুং কয়া চঙলম্বা খোঙচৎশিংবু থোং অসিনা শুপ্নগী মিনিৎ খরদা পুরগনি। মসিনা নবি মুম্বাইখক্তা নত্তনা পুনে অমসুং গোৱাবুসু মুম্বাইগা হেন্না নক্নহল্লগনি। থোং অসি শাবদা জাপান্দগী মতেং লৌখি, অসিগীদমক্তা ঐহাক্না জাপানগী সরকারবু থাগৎচরি। ঙসিদি ঐখোয়গী লাইওইখ্রবা মন্ত্রী, শিঞ্জো অবেবু ঐহাক্না নীংশিংজরি। থোং অসি য়ারিবমখৈ থুনা লোইশিন্নবা ঐখোয় অনিনা ৱারেপ লৌমিন্নখিবনি।
অদুবু মরুপশিং, অতল সেতুবু ঐখোয়না অকক্নবা মিৎয়েংদগী য়েংবা য়ারোই। অতল সেতু হায়বসিদি ভারতকী অপাম্বগী ময়েক শেংবা খোল্লাও অমনি, ইং 2014দা লৈবাক শিনবা থুংবনা অপুনবা ওইনা লাওখিবা খোল্লাওনি। ঐহাক্কী ইফমদা মীখলগী থৌদাং শিন্নখিবা মতমদা, ঐহাক্না 2014গী মীখলগীদমক্তা রাইগর লানবন্দা চৎখি। ঐহাক্না ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী সমাধীগী মমাংদা মতম খরা ফমদুনা লেনখি। ৱারেপ কয়াবু মায় পাক্না ওইথোকহনবা, মীয়ামগী পাঙ্গল শিজিন্নদুনা লৈবাক্কী পাঙ্গল ওইহনবা মহাক্কী মসিগুম্বা মিৎয়েংশিং অসি ঐগী মাঙদা শঙ-শঙ লাওনা উজখি, মদুমক ঐহাক্না থৌজাল অমনি হায়না খনখি। থৌদোক অসি ঙসিদি চহি 10 শুরক্লে। হায়রিবা চহি 10 অসিগী মনুংদা, লৈবাক অসিনা মশাগী মঙলান কয়ানা মঙফাওনরকপগী মতৌ উবা ফংখ্রে। অতল সেতু অসিদি মদুগুম্বা মায় পাকপগী মমি অমনি।
থোং অসিনা নহা ওইবা মরুপশিংগী মফমদা অনৌবা থাজবা অমা পুদুনা লাক্লি। মখোয়গী অফবা তুংগী মতম্না অতল সেতুগুম্বা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাওদুনা চৎকনি। অতল সেতু অসিদি চাউখৎপা ভারত অমগী মমিনি। বিকশিৎ ভারত হায়বদু মতৌ করম্না ওইগনি হায়বগী মসিনা খুদম অমা ওইরগনি। বিকশিৎ ভারত্তা পুম্নমক্কী খুদোংচাবা ফংগনি। বিকশিৎ ভারত্তা অথাপ্পা কয়া নকশিন্নরক্কনি, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক অমত্তা ওইনা পুল্লগনি। পুন্সি নত্ত্রগা কারবার ওইরো, পুম্নমক অয়েৎপা অমত্তা য়াওদনা চৎলগনি। মসিমক অতল সেতুগী পাউজেলনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
হৌখিবা চহি 10দা ভারত্তা অহোংবা লাকখ্রে, মসিগী মতাংদা মীয়াম্নসু য়াম্না ঙাঙনখ্রবনি। চহি 10গী মমাংগী ভারত নীংশিংলুবা মতমদা অহোংবা কয়া য়াম্না লাকখ্রবগে হায়বসি ময়েক শেংনা খঙবা ঙমগনি। চহি 10গী মমাংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী অচৌবা ৱাথোক কয়াগী মতাংদা ঙাঙনরম্মি। ঙসিদি লুপা করোর কয়াগী অচৌবা প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা ৱারী শান্নরি। লৈঙাকগী পান্দম অসি লৈবাক পুম্বনা য়েংনরি।
লৈবাক অসিনা অৱাং নোংপোক লমদমদা ভুপেন হজারিকা সেতু অমসুং বোগোবিল ব্রিজকুম্বা মেগা প্রোজেক্ত কয়া মপুং ফানা লোইশিনবগী মতৌ উরে। ঙসিদি অতল তন্নেল অমসুং চিনাব ব্রিজকী মতাংদা ৱারী শানরি। এক্সপ্রেসৱে অমগী মতুংদা অমগী মতাংদা ৱারী শান্নরি। ভারত্তা মতমগা চুনবা রেলৱে স্তেসন কয়া শাবগী মমি ঐখোয়না ঙসি উরি। ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন ফ্রৈত কোরিদোরনা রেলৱেগী শক্তম্বু হোংদোক্কদৌরে। বন্দে ভারত, নমো ভারত, অমৃত ভারত ত্রেনশিংনা মীচম মীয়ামগী চত্থোক চৎশিনা তৌবগী মতৌবু হেন্না লাইথোকহল্লি অমসুং মতমগা চুনহল্লি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা চয়োল খুদিংগী অনৌবা এয়রপোর্ত অমা শঙ্গারে।
মরুপশিং,
মুম্বাইদা, মহারাস্ত্রদা হৌখিবা চহি খরসিদা মেগা প্রোজেক্ত কয়া অমা মপুংফানা লোইশিনখ্রে অমসুং কয়া অমসু অথুবা মতমদা লোইশিল্লগনি। মমাংগী চহিমক্তদা বালা সাহেব থাকুর স্মৃধী মহামার্গপু মীয়ামদা খুৎশিন্নখি। নবি মুম্বাই এয়রপর্ত অমসুং কোস্তেল রোদ প্রোজেক্ত অসিদসু খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি। কোস্তেল রোদ প্রোজেক্ত অসিনা মুম্বাই মহানগরগী কন্নেক্তিবিতীবু মপুং ফানা হোংদোক্লগনি। ওরেঞ্জ গেত, ইস্তর্ন ফ্রীৱে অমসুং মরিন দ্রাইবকী অন্দর্গ্রাউন্দ তন্নেলনা মুম্বাইদা চত্থোক চৎশিনবা তৌবা য়াম্না হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
মথংগী চহি খরগী মতুংদা, মুম্বাইদা খ্বাইদগী অহানবা বুল্লেত ত্রেন চেল্লগনি। দিল্লী মুম্বাই ইকোনোমিক কোরিদোরনা মহারাস্ত্রবু সেন্ত্রেল অমসুং নোর্থ ইন্দিয়াগা শম্নগনি। মহারাস্ত্রবু তেলঙ্গানা, ছতিসগর অমসুং অতোপ্পা য়ুম্লোন্নবা রাজ্যশিংগা শম্নহন্নবা ত্রান্সমিসন লাইন নেতৱর্ক থারি। মসিদা নত্তনা, ওইল অমসুং গ্যাস পাইপ্লাইন ওইরো, ঔরঙ্গাবাদ ইন্দস্ত্রীএল সিতী ওইরো, নবি মুম্বাই এয়রপোর্ত ওইরো, শেন্দ্র বিরকিন ইন্দস্ত্রীএল পার্ক ওইরো, মসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্তশিংনা মহারাস্ত্রগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা শাফু অমা পীগদৌরিবনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
তেক্সপেয়রশিংগী শেল কয়া অসি লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা মতৌ করম্না শিজিন্নরি হায়বা ঙসিদি লৈবাক পুম্বনা উন্নরে। অদুবু, লৈবাক অসিদা দিকেদ কয়াদগী শক্তি পায়রম্বশিংনা লৈবাক্কী মতম অমসুং তেক্সপেয়রশিংগী শেল অনিমক্কী করিমত্তা খন্দনা লৈথোক্লমখি। মরম অদুনা, হায়রিবা মতমশিং অসিদা প্রোজেক্ত অমত্তা পায়খত্তে, লোইশিন্দে। পায়খৎপা হৌরবসু দিকেদ কয়া অদুম পন্দুনা লৈবা ঙাক্তনি। মহারাস্ত্রদা প্রোজেক্ত কয়া অমনা মসিগী খুদম ওইরিবনি। নলিৱান্দে দামগী থবক অসি দিকেদ মঙাগী মমাংদা হৌখিবনি। মসিবু ঐখোয়গী সরকারনা লোইশিনখি। উরান-খারকোপর রেল লাইন অসিসু চাউরাক্না দিকেদ অহুমগী মমাংদা হৌখিবনি। মসিসু দবল ইঞ্জিন সরকারনা লোইশিনখিবনি। নবি মুম্বাইগী মেত্রো প্রোজেক্তসু মতম শাংনা পন্দুনা লৈখি। মফমসিদা দবল ইঞ্জিন সরকার লাক্লবা মতুংদা ঐখোয়না থবক অসিগী খোঙজেল য়াঙখৎহন্দুনা অহানবা ফেজ লোইশিনবা ঙমখ্রে।
ঐখোয়না ঙসি ফংলিবা অতল সেতু অসিগী প্লান্নিংসু চহি কয়াদগী চত্থদুনা লাকখিবনি। মসিনা মুম্বাইদা পীগদবা কান্নবা অসি শাংলবা মতমদগী খন্নদুনা লাকখিবনি, অদুগা মসিবু মপুং ফাহনবগী থৌদাংদি ঐখোয়গী সরকারনা ফংজখি। অদোম্না অমুক্তা নীংশিংবীয়ু, বেন্দ্রা-ৱর্লী সী লিঙ্ক প্রোজেক্ত অসি অতল সেতুদগী চাউরাক্না শরুক মঙামুক তাথৈ। মসি শাবদা মমাংগী সরকারনা চহি 10 হেন্না চঙহনখি অমসুং বজেৎসু শরুক 4-5 হেন্না চঙখি। মসিদি মতমদুদা সরকার পায়রম্বা মীওইশিংগী থবক তৌবগী মওং-মতৌনি।
মরুপশিং,
অতল সেতুগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তনা মীয়ামদা খুদোংচাবা পীবা খক্তা নত্তনা থবক পীবগী অচৌবা পাম্বৈ অমসু ওইখি। মসি শাবদা ঐহাক্কী মরুপ শিন্মী চাউরাকপা লিশিং 17, ইঞ্জিনিয়র 1500না থবক ফংখি। মসিদা নত্তনা, ত্রান্সপোর্তকা মরী লৈনবা কারবার। শেম-শাবগা মরী লৈনবা কারবার কয়ানা থবক ফংখি। মসিনা হৌজিক্তি, কারবারবুসু চাউখৎহল্লগনি, পুন্সি মহিংসু হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিং,
ভারতকী চাউখৎ থৌরাং অসি ঙসিদি ত্রেক অনিদা অমত্তা ওইনা পাংথোক্লি। নাকল অমদনা, লাইরবশিংগী পুন্সি নুংঙাইহন্নবা অচৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা অচৌবা স্কিম কয়া পায়খৎলি। ঐখোয়না অতল পেন্সন য়োজনাসু চলায়রি, অতল সেতুসু শারি। ঐখোয়না অয়ুশমান ভারত য়োজনাসু চলায়রি অদুগা বন্দে ভারত – অমৃত ভারত ত্রেনসু শারি। ঐখোয়না পি.এম. কিসান সম্মান নিধীসু পীরি অদুগা পি.এম. গতিশক্তীসু শারি। ঙসিগী ভারতনা হায়রিবা থবকশিং অসি মতম অমত্তদা করম্না পাংথোকপা ঙম্লিবনো? মসিগী পাউখুমদি – পাংথোক্কে খনবা অমসুং থম্মোই শেংবা অসিনি। ঐখোয়গী সরকারগী অপাম্বা অসি ময়েক য়াম্না শেংই। ঙসিদি সরকারনা মীয়ামখক্কীদমক্তা লুনা খল্লি। মসিগুম্বা অপাম্বা অমসুং থম্মোই শেংবগী মতৌনা থবকশিংসু মথন্নতা অদুমা লোইশিনবা ঙমহল্লে।
মমাংদা মতম কুইনা পাল্লম্বা সরকারনা মসিগুম্বা ৱাখল্লোন লৈতবনা চাউখৎ থৌরাংদগী নাথৈদুনা মতম শাংনা লাকখিবনি। মখোয়না বিকশিৎ ভারতকী মতাংদা খনখিদে, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী ৱাকহলসু লৈখিদে। ইং 2014গী মমাংগী চহি 10দা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা শুপ্নগী লুপা করোর লাক্ষ 12 খক কাইথোকখি। অদুবু, ঐখোয়গী সরকারনা চহি 10গী মনুংদা লুপা করোর লাক্ষ 44গী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেৎ শেমখি। মসিনা মরম ওইরগা, লৈবাক অসিদা ঙসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎলিবনি। মহারাস্ত্রদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লাক্ষ 8কী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়া মপুং ফানা লোইশিনখ্রে, অদুগা থবক পায়খৎলিবা প্রোজেক্ত কয়া অমসু য়াওরি। শেনফমশিং অসিনা সেক্তর কয়াদা থবক্কী খুদোংচাবা কয়াসু শেম্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঙসি ইমুং খুদিংদা বেসিক ফেসিলিতী ফংহনবগী পান্দমদা থবক পায়খৎলি। বিকাস ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী মখাদা, ঙসিদি মোদীগী গেরেন্তীগী গারীনা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌশিল্লি। অতোপ্পদগী থাজবা থম্বা লোইশিল্লকপা মতমদা মোদীগী গেরেন্তী হৌই। ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা মসি য়াম্না নীংথিনা খঙখ্রবনি। খুঙ্গং নত্ত্রগা শহর অইরো, লু-নানবা নত্ত্রগা এজুকেসন ওইরো, হিদাক লাংথক নত্ত্রগা শেল তানবা ওইরো, ঐখোয়গী ইমাশিংনা স্কিমশিং অসিদগী খ্বাইদগী য়াম্বা কানবা ফংনখিবনি। জন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা চাদা মরিফুগী দিস্কাউন্ত পীদুনা হিদাক লাংথকশিং অহোঙবা মমলদা ফংহল্লি।
মোদীগী গেরেন্তী অসিদি লাইরবা ইমুংশিংগী ইচে-ইচলশিংদা পক্কা য়ুম পীবনি। মমাংদা কনামত্তনা করি অৱাৎ অপা লৈবগে হংবীদবা অদু মোদীনা হংখি, বেঙ্কশিংদগী মতেং পীখি। পি.এম. স্বনিধী য়োজনানা মুম্বাইগী স্ত্রীত ভেন্দর কয়াদা খুদোংচাবা ফংহনখি। ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা মতেং পীরি। হৌখিবা চহি খরসিদা, ঐখোয়না নুপী কয়া অমবু লাক্ষপতি দিদি ওইহনখি। মথংগী চহিশিংদা নুপী করোর 2 বু লাক্ষপতি দিদি ওইহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম্নি।
মহারাস্ত্রগী NDA সরকারনা চলায়বা অনৌবা খোঙথাং অসিনা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্পগী মতাংদা অচৌবা থৌদাং কয়া য়াগনি। মুখ্য মন্ত্রী মহিলা শক্ষমীকরন অভিয়ান অমসুং নারি শক্তীদুত অভিয়ান্না চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা খোঙজেল হাপকনি। দবল ইঞ্জিন সরকারনা মহারাস্ত্রগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা মসিগুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌগনি হায়না ঐহাক্না পুম্নমক্কী মফমদা থাজবা পীজরি। মহারাস্ত্রনা বিকশিৎ ভারতকী অচৌবা য়ুম্বী অমা ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না থবক অমত্তা চিত্থদনা পাংথোক্কনি।
ঐহাক্না মীয়াম পুম্নমকপু অনৌবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা থাগৎচরি। ঐহাক্না ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংবু অখন্ননা কোক নোঞ্জরি। অদোম্না মশিং য়াম্না লাকপীদুনা থৌজাল পীবিবা অসিবু ঐহাক্না তসেংনা থাগৎচরি।
পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।