ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନଭି ମୁମ୍ବାଇରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 JAN 2024 8:27PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଁ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମହାନଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର!
ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ''ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଦିନ । ଯଦିଓ ପ୍ରଗତିର ଏହି ଉତ୍ସବ ମୁମ୍ବାଇରେ ଚାଲିଛି, ତଥାପି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆଜି ଏହି ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ସାମୁଦ୍ରିକ ସେତୁ ଅଟଳ ସେତୁ ରହିଛି । ଏହା ଆମର ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରମାଣ ଯେ ଆମେ ସମୁଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ନା କରିପାରିବା ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଲହରୀକୁ ମଧ୍ୟ ଜିତିପାରିବା | ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂକଳ୍ପରୁ ସିଦ୍ଧିର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ।
ମୁଁ ୨୪ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୬କୁ ଭୁଲି ପାରିବି ନାହିଁ, ଯେଉଁଦିନ ମୁଁ ମୁମ୍ବାଇ ଟ୍ରାନ୍ସ ହାର୍ବର ଲିଙ୍କ-ଅଟଳ ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି । ସେହି ସମୟରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ମୁଁ କହିଥିଲି, "ଲେଖି ରଖନ୍ତୁ, ଦେଶ ବଦଳିବ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ହେବ। ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଳମ୍ବ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା, ସେଠାରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଆଶା ରହିନଥିଲା। ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକାଳରେ କେବେ ବି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ନାହିଁ; ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ତେଣୁ ମୁଁ କହିଥିଲି, ଏହାକୁ ଲେଖିଦିଅ, ଦେଶ ବଦଳିଯିବ ଏବଂ ଏହା ନିଶ୍ଚୟ ବଦଳିଯିବ। ସେତେବେଳେ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି, ମୁମ୍ବ୍ରା ଦେବୀ, ସିଦ୍ଧିବିନାୟକଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ମୁଁ ଏହି ଅଟଳ ସେତୁକୁ ମୁମ୍ବାଇବାସୀ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରୁଛି ।
କୋଭିଡ୍-୧୯ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ ମୁମ୍ବାଇ ଟ୍ରାନ୍ସ ହାର୍ବର ଲିଙ୍କ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା। ଆମ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ। ନା ଏହା ଗଣମାଧ୍ୟମ କଭରେଜ୍ ପାଇଁ ନା ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ପାଇଁ। ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଭାରତର 'ନବନିର୍ମାଣ'ର ମାଧ୍ୟମ। ଯେମିତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଟାରେ ଏକ ଉଚ୍ଚ କୋଠା ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଠିକ୍ ସେହିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ନେଇ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ଭବ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଦେଶର ମୁମ୍ବାଇ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ୩୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଡ଼କ, ରେଳ, ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ଜଳ ଭଳି ସୁବିଧା ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଆଜି ମୁମ୍ବାଇକୁ ଆଧୁନିକ 'ଭାରତ ରତ୍ନମ୍' ଏବଂ 'ନେଷ୍ଟ-୧' କୋଠା ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି, ଯାହା ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ତେଣୁ ମୁଁ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀ, ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଅଜିତ ପାୱାର ଜୀ ଏବଂ ପୁରା ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆଜି ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମହିଳାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହି ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଠାରୁ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ଦେଶର ମାଆ, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ କୁ ମୋଦି ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଏ ଦିଗରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅଭିଯାନ, ନାରୀ ଶକ୍ତି ଦୂତ ଆପ୍ଲିକେସନ ଏବଂ ଲେକ୍ ଲଡକି ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରୟାସ। ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆମ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି। ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତି ''ବିକଶିତ ଭାରତ' ନିର୍ମାଣରେ ଆଗେଇ ଆସିବା, ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଓ ଯୋଗଦାନ କରିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ।
ମାଆ, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ରାସ୍ତାରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଛନ୍ତି । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଇବା ହେଉ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ହେଉ, ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ, ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପକ୍କା ଘର, ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ସମ୍ପତ୍ତି ପଞ୍ଜୀକରଣ, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ଜମା କରିବା, କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ଦରମା ସହ ୨୬ ସପ୍ତାହ ଛୁଟି ଦେବା, ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଜରିଆରେ ଅଧିକ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉ- ଆମ ସରକାର ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିନ୍ତାପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଯେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମହିଳାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଆମର ପ୍ରଥମ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଗତ କିଛି ଦିନ ହେବ ମୁମ୍ବାଇ ଟ୍ରାନ୍ସ ହାର୍ବର ଲିଙ୍କ-ଅଟଳ ସେତୁକୁ ନେଇ ସାରା ଦେଶରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଜୋର ଧରିଛି । ଯିଏ ଅଟଳ ସେତୁକୁ ଦେଖେ, ତା'ର ଫଟୋ ଦେଖିଲେ ସେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ। କେହି କେହି ଏହାର ଭବ୍ୟତା ରେ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କେହି କେହି ସମୁଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଆକର୍ଷଣୀୟ ଛବିରେ ଆକର୍ଷିତ ହୁଅନ୍ତି । ଏହାର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ କିଛି ଲୋକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ବ୍ୟବହୃତ ତାରର ପରିମାଣକୁ ଦେଖିଲେ ପୃଥିବୀକୁ ଦୁଇଥର ଭ୍ରମଣ କରିପାରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯେତିକି ଲୁହା ଓ ଇସ୍ପାତ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ୪ଟି ହାୱଡ଼ା ବ୍ରିଜ୍ ଓ ୬ଟି ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ଲିବର୍ଟି ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିବ। ମୁମ୍ବାଇ ଓ ରାୟଗଡ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇଥିବାରୁ କିଛି ଲୋକ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଲାଗିଯାଉଥିଲା, ତାହା ଏବେ କିଛି ମିନିଟ୍ ରେ ଶେଷ ହୋଇପାରିବ। ଏହା ପୁଣେ ଓ ଗୋଆକୁ ମଧ୍ୟ ମୁମ୍ବାଇ ନିକଟତର କରିବ। ଏହି ସେତୁ ନିର୍ମାଣରେ ସହଯୋଗ କରିଥିବାରୁ ଜାପାନ ସରକାରଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଆଜି ମୁଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ସ୍ୱର୍ଗତ ସିଞ୍ଜୋ ଆବେଙ୍କୁ ମନେ ପକାଉଛି । ଆମେ ଦୁହେଁ ଏହି ପୋଲ ର ନିର୍ମାଣ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ ।
କିନ୍ତୁ ମୋର ସାଥୀମାନେ, ଆମେ ଅଟଳ ସେତୁ ବିଷୟରେ ଆମର ମତକୁ ସୀମିତ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ । ଅଟଳ ସେତୁ ହେଉଛି ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷାର ଏକ ବିଜୟୀ ଘୋଷଣା, ଯାହାକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ୨୦୧୪ରେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦୧୪ ନିର୍ବାଚନର କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ରାୟଗଡ ଦୁର୍ଗ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲି । ମୁଁ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ମାରକୀ ସମ୍ମୁଖରେ ବସି କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବିତାଇଥିଲି । ସେହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବାର ଶକ୍ତି, ଜନଶକ୍ତିକୁ ଜାତୀୟ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ସବୁକିଛି ଆଶୀର୍ବାଦ ରୂପେ ମୋ ଆଖି ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା। ଏହି ଘଟଣାକୁ ୧୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇଥିବା ଦେଖିଛି ଏବଂ ଏହାର ସଂକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଅଟଳ ସେତୁ ସେହି ଭାବନାର ପ୍ରତିଫଳନ ।
ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆଣିଥାଏ। ଅଟଳ ସେତୁ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତର ବାଟ ଖୋଲିଛି। ଅଟଳ ସେତୁ ହେଉଛି 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଏକ ଛବି। ଏଥିରେ ''ବିକଶିତ ଭାରତ' କେମିତି ହେବ ତାହାର ଝଲକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି, ''ବିକଶିତ ଭାରତ'ରେ ଗତି ଓ ପ୍ରଗତି ହେବ। ଦୂରତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ''ବିକଶିତ ଭାରତ'ରେ ଯୋଡ଼ି ହେବ। ଜୀବନ ହେଉ କି ଜୀବିକା, ସବୁ କିଛି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ବିନା ବାଧାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଏହା ହେଉଛି ଅଟଳ ସେତୁର ବାର୍ତ୍ତା ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି ଏବଂ ଏହା ଆଲୋଚନାର ଯୋଗ୍ୟ । ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାରତକୁ ଛବି ସେତେବେଳେ ଆହୁରି ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ଦେଖାଯାଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପୂର୍ବ ୧୦ ବର୍ଷର ଭାରତକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥାଉ। ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ମହାଦୁର୍ନୀତିକୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା। ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ମେଗା ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ସୁଶାସନ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
ଦେଶର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭୂପେନ ହଜାରିକା ସେତୁ ଓ ବେଗିବିଲ୍ ସେତୁ ଭଳି ମେଗା ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଆଜି ଅଟଳ ଟନେଲ ଓ ଚେନାବ ସେତୁ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି । ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଓ ଭବ୍ୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଚିତ୍ର ବଦଳାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ନମୋ ଭାରତ ଓ ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନ୍ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ ଓ ଆଧୁନିକ କରୁଛି। ଆଜିକାଲି ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ନୂଆ ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟିତ ହେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଏତେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇରେ ଅନେକ ମେଗା ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି କିମ୍ବା ଖୁବଶୀଘ୍ର ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଗତ ବର୍ଷ ବାଲାସାହେବ ଠାକରେ ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ କୋଷ୍ଟାଲ ରୋଡ୍ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପଉପରେ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। କୋଷ୍ଟାଲ ରୋଡ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୁମ୍ବାଇରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି। ଅରେଞ୍ଜ ଗେଟ୍, ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଫ୍ରିୱେ ଏବଂ ମେରିନ୍ ଡ୍ରାଇଭର ଭୂତଳ ଟନେଲ ମୁମ୍ବାଇରେ ଯାତ୍ରା ର ସହଜତା ବଢ଼ାଇବ।
ମୁମ୍ବାଇରେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଭାରତ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଓ ଛତିଶଗଡ଼ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନ୍ ନେଟୱାର୍କ ବିଛାଯାଉଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ, ଔରଙ୍ଗାବାଦ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ସିଟି, ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ଏୟାରପୋର୍ଟ ଏବଂ ଶେନ୍ଦ୍ରା-ବିଡକିନ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ପାର୍କ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦେଖୁଛି ଯେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କାକୁ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଉଭୟ ସମୟ ଓ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଉନଥିଲେ। ଫଳରେ ପୂର୍ବ ଯୁଗରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇନଥିଲା କିମ୍ବା ଅଟକି ରହିଥିଲା। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ନୀଲୱାଣ୍ଡେ ଡ୍ୟାମ୍ ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆମ ସରକାର ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲେ। ଉରାନ-ଖାରୱା କୋପର ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ତଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାକୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲେ । ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଳମ୍ବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଶେଷ ହୋଇଛି।
ଏପରିକି ଅଟଳ ସେତୁ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ମୁମ୍ବାଇ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଆମକୁ ମିଳିଲା। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ଯେ ବାନ୍ଦ୍ରା-ୱର୍ଲି ସି ଲିଙ୍କ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟଳ ସେତୁ ଠାରୁ ପାଖାପାଖି ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ଛୋଟ । ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ଏହାକୁ ଶେଷ କରିବାକୁ ୧୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା ଏବଂ ବଜେଟ୍ ୪ରୁ ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ଯେଉଁମାନେ ସରକାର ଚଳାଉଥିଲେ, ତାହା ହିଁ କାମ କରିବାର ଶୈଳୀ ଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ,
ଅଟଳ ସେତୁ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ | ଏହାର ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୭ ହଜାର ଶ୍ରମିକ ଓ ୧୫ଶହ ଇଞ୍ଜିନିୟର ସିଧାସଳଖ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପରିବହନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସାୟ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହା ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଇଜ୍ ବାଣିଜ୍ୟରେ ସହଜତା ଏବଂ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଦୁଇଟି ଟ୍ରାକରେ ଭାରତର ବିକାଶ ହେଉଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ମେଗା ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି । ଆମେ ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅଟଳ ସେତୁ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଆମେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ ଏବଂ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ । ଆଜିର ଭାରତ କିପରି ମିଶି ଏସବୁର ପରିଚାଳନା କରୁଛି? ଏହାର ଉତ୍ତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ସମର୍ପଣରେ ରହିଛି। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ପଣ କେବଳ ଦେଶ ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ରହିଛି। ଏବଂ ଆମର ଯେଉଁ ପ୍ରକାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଅଛି, ଆମର ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଥାଏ ।
ଯେଉଁମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ସମର୍ପଣ ସର୍ବଦା ସନ୍ଦେହଜନକ ରହିଆସିଛି। ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା, ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାଜକୋଷ ପୂରଣ କରିବା ଥିଲା। ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ନୁହେଁ ବରଂ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଥିଲା । ତେଣୁ ସେମାନେ ନା ' ବିକଶିତ ଭାରତ' ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିଲେ ନା ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କେତେ କ୍ଷତି ହୋଇଛି ତାହା ବୁଝିବା ଜରୁରୀ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଆକଳନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି: ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦଶ ବର୍ଷରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମାତ୍ର ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଅପରପକ୍ଷରେ ଆମ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୪୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରିଛନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ରାଶି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଅଛୁ। ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଅଧୀନରେ ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡ଼ି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ଯେଉଁଠି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଆଶା ଧୂଳିସାତ୍ ହୋଇଯାଏ, ସେଠାରୁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ। ଆମ ର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଫାଇଦା ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ରୋଜଗାର ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାରୁ ଗାଁ ଓ ସହରର ଆମର ଭଉଣୀ ଝିଅମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ୮୦% ରିହାତି ସହିତ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଆର୍ଥିକ ଦୁର୍ବଳ ପରିବାରର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବି ବିଚାର କରାଯାଇନଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହାୟତା କରିଛି। ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ମୁମ୍ବାଇର ହଜାର ହଜାର ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡର ଭାଇ ଭଉଣୀ ଉପକୃତ ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମ ର ଅନେକ ଭଉଣୀଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି' ନାମରେ ତିଆରି କରିଛୁ । ଏବେ ମୋର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ୨ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି' କରିବା। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଶୁଣି କେହି କେହି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି' ଭାବେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ଏକ ନୂଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଦୂତ ଅଭିଯାନ ମହିଳାଙ୍କ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସମାନ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଯେପରି 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ରେ ପରିଣତ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବୁ ନାହିଁ।
ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying foundation stone and inauguration of development projects at Navi Mumbai
12 JAN 2024 8:27PM by PIB Delhi
I extend my greetings to everyone present in large numbers in Mumbai and Mumbai Metropolitan Region!
Today is a very significant and historic day for the resolution of a ‘Viksit Bharat’ along with Mumbai and Maharashtra. Even though this celebration of progress is taking place in Mumbai, its impact is seen across the entire country. Today, the country has got one of the world's largest sea bridges, the Atal Setu. This is evidence of our determination that we can face even the seas and conquer the waves for the development of Bharat. This event today is proof of success born from determination.
I cannot forget December 24, 2016, the day I came here for the foundation stone laying ceremony of the Mumbai Trans Harbour Link-Atal Setu. At that time, paying homage to Chhatrapati Shivaji Maharaj, I had said, "Write it down, the country will change and the country will progress." In a system where the habit of delaying projects for years had developed, there was no hope left for the people. They thought that the big projects would never be completed in their lifetime; it was considered too difficult. Therefore, I had said, "Write it down, the country will change, and it will definitely change." This was Modi's guarantee at that time. And today, once again paying homage to Chhatrapati Shivaji Maharaj, offering my respects to Mumbra Devi, Siddhivinayak ji, I dedicate this Atal Setu to the people of Mumbai and the people of the country.
The completion of the Mumbai Trans Harbour Link despite the crisis of COVID-19 is a great achievement. For us, the foundation stone laying ceremony and inauguration are not just a day's program. Neither is it for media coverage nor to impress the public. For us, every project is a means of ‘Navnirman’ of Bharat. Just as a tall building is constructed with each brick, similarly, the grand structure of a prosperous Bharat is being built with each project.
Friends,
Today, the foundation stone and inauguration have taken place for projects worth 33,000 crores of rupees connected to the development of the country, Mumbai, and Maharashtra. These projects are related to facilities such as roads, railways, metro, and water. Today, Mumbai has also received the modern 'Bharat Ratnam' and 'Nest 1' buildings, which will strengthen the business world. Most of these projects were initiated when the double-engine government was formed for the first time in Maharashtra. Therefore, I congratulate Devendra ji, Eknath Shinde ji, Ajit Pawar ji and the entire team for their efforts which led to these results.
Today, I also congratulate the sisters of Maharashtra. What greater fortune could there be than the presence of women in such large numbers and the blessings of these mothers and sisters? The empowerment of the country's mothers, sisters, and daughters, which Modi has guaranteed, is also being further advanced by the Maharashtra government. The Mukhya Mantri Mahila Sashaktikaran Abhiyan, Nari Shakti Doot app, and Lek Ladki Yojana are commendable efforts in this direction. Today, our mothers, sisters, and daughters have come in such large numbers to give us blessings in this event. It is equally essential for the ‘Nari Shakti’ of Bharat to come forward, lead, and contribute to the construction of a ‘Viksit Bharat’.
Our government is making continuous efforts to remove every obstacle in the way of mothers, sisters, and daughters, making their lives easier. Whether it is providing Ujjwala gas cylinders, the facility of free treatment under the Ayushman Yojana, Jan Dhan bank accounts, pucca houses under the PM Awas Yojana, property registry in the names of women, depositing 6,000 rupees to the bank accounts of pregnant women, giving 26 weeks leave with salary to working women, providing more interest through Sukanya Samriddhi accounts - our government has taken care of every concern of women. The double engine government in any state ensures women's welfare, and that is our foremost guarantee. The schemes being launched today are also significant steps in this direction.
My family members,
In the past few days, discussions across the country are revolving around the Mumbai Trans Harbour Link-Atal Setu. Anyone who sees Atal Setu, anyone looking at its pictures, feels a sense of pride. Some are fascinated by its grandeur while some are mesmerized by its imposing image between the seas. Some are impressed by its engineering. Considering the amount of wire used in it, one could encircle the Earth twice. With the amount of iron and steel used in this project, 4 Howrah Bridges and 6 Statues of Liberty could be constructed. Some are happy that the distance between Mumbai and Raigad has reduced. The journey that used to take hours can now be completed in a few minutes. This will also bring Pune and Goa closer to Mumbai. I am especially grateful to the Japanese government for the assistance provided in the construction of this bridge. Today, I remember my dear friend, the late Shinzo Abe. We both had resolved to complete the construction of this bridge at the earliest.
But, my friends, we cannot limit our view of Atal Setu. Atal Setu is a triumphant proclamation of Bharat’s ambition, which the entire country called for in 2014. When I was given the responsibility during elections, I visited Raigad Fort some time before the 2014 elections. I spent some moments sitting in front of the memorial of Chhatrapati Shivaji Maharaj. The power to transform those resolutions into reality, the farsightedness to turn people's power into national power, everything came before my eyes as a blessing. It has been 10 years since that incident. In these 10 years, the country has seen its dreams come true, and its resolutions turn into achievements. Atal Setu is a reflection of that sentiment.
It brings new confidence for the youth. The path to a better future for them goes through modern infrastructure like Atal Setu. Atal Setu is an image of ‘Viksit Bharat’. It offers a glimpse of what a ‘Viksit Bharat’ will be like. There will be facilities for everyone, prosperity for all, speed and progress in ‘Viksit Bharat’. Distances will shrink and every corner of the country will be connected in the ‘Viksit Bharat’. Whether it is life or livelihood, everything will move forward constantly, without interruption. This is the message of Atal Setu.
My family members,
Over the past 10 years, Bharat has undergone a significant transformation, and it's worth discussing. The image of a changed Bharat becomes vivid when we recall Bharat from a decade ago. Ten years ago, discussions revolved around mega scams involving thousands and millions of crores. Today, conversations focus on the completion of mega-projects worth billions of rupees. The commitment to good governance is evident across the country.
The country has witnessed the completion of mega-projects like the Bhupen Hazarika Setu and Bogibeel Bridge in the Northeast. Today, projects like the Atal Tunnel and Chenab Bridge are being discussed. Expressways are being built one after another. Modern and grand railway stations are being constructed in Bharat. The Eastern and Western Freight Corridors are going to change the landscape of Indian Railways. Trains like Vande Bharat, Namo Bharat, and Amrit Bharat are making travel easy and modern for the common people. Nowadays, new airports are inaugurated in different corners of the country every week.
Friends,
Over these years, several mega-projects have either been completed or are soon to be completed in Mumbai, Maharashtra. Just last year, the Balasaheb Thackeray Samruddhi Mahamarg was inaugurated. Work is progressing rapidly on projects like Navi Mumbai Airport and Coastal Road. The Coastal Road project is set to revolutionize connectivity in Mumbai. The Orange Gate, Eastern Freeway, and the underground tunnel at Marine Drive will enhance the ease of travel in Mumbai.
Mumbai is set to have its first bullet train in the coming years. The Delhi-Mumbai Economic Corridor will soon connect Maharashtra with Central and Northern India. Transmission line networks are being laid to connect Maharashtra with neighbouring states like Telangana and Chhattisgarh. In addition, projects like oil and gas pipelines, the Aurangabad Industrial City, Navi Mumbai Airport, and the Shendra-Bidkin Industrial Park are significant undertakings that will boost Maharashtra's economy.
My family members,
Today, the entire country is witnessing how taxpayers' money is being utilized for the development of the nation. However, for decades, those governing the country did not care about both time and taxpayers' money. As a result, either projects did not take off the ground or lingered on for decades in the previous era. Maharashtra has witnessed several such projects. The construction of the Nilwande Dam started five decades ago and was completed by our government. The Uran-Kharwa Kopar rail line project began nearly three decades ago, and this was also completed by the double engine government. The Navi Mumbai Metro project also faced delays for an extended period, but after the formation of the double engine government, progress has been made, and the first phase is now complete.
Even the planning for Atal Setu started many years ago. It was a long-felt need for Mumbai, but we were fortunate to complete it. You should remember that the Bandra-Worli Sea Link project is nearly five times smaller than the Atal Setu. It took more than 10 years to complete in the previous government, and the budget escalated four to five times. This was the way of working who were running the government at that time.
Friends,
Infrastructure projects like the Atal Setu not only provide convenience but also serve as significant employment generators. During its construction, around 17,000 labourers and 1,500 engineers were directly employed. Additionally, businesses related to transportation and other sectors created new employment opportunities. It will boost various businesses across the sector and enhance both Ease of Doing Business and Ease of Living.
My family members,
Today, Bharat’s development is happening on two tracks simultaneously. On one side, there is a massive campaign to improve the lives of the poor, and on the other side, mega-projects are underway in every corner of the country. We are running schemes like the Atal Pension Yojana and building projects like the Atal Setu. We are implementing the Ayushman Bharat Yojana and constructing trains like Vande Bharat and Amrit Bharat. We are offering PM Kisan Samman Nidhi and also creating the PM GatiShakti. How is today's Bharat managing all this together? The answer lies in intention and dedication. Our government's intention is clear. Today, the dedication of the government is solely towards the nation and its citizens. And with the kind of intention and dedication we have, our policies and actions align accordingly.
The intention and dedication of those who governed the country for long periods have always been questionable. Their intention was solely to gain power, create a vote bank, and fill their coffers. Their dedication was not towards the citizens but only towards advancing their families. Therefore, they could neither think about ‘Viksit Bharat’ nor set targets for modern infrastructure. It is essential to understand the damage this caused to the country. Let me give you a figure: In the ten years before 2014, only 12 lakh crores of rupees were allocated for infrastructure. In contrast, our government has allocated 44 lakh crores of rupees for infrastructure in the last ten years. This is why we see such significant projects happening across the country. In Maharashtra alone, the Central Government has either completed or is working on infrastructure projects worth nearly 8 lakh crores of rupees. This amount is also creating new opportunities for employment in various sectors.
Friends,
Today, we are on a mission to ensure saturation i.e., 100% coverage of basic facilities to every family in the country. Under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, the guaranteed vehicle of Modi is reaching every corner of the country. Modi's guarantee begins where others' hopes fade away. Our sisters and daughters have experienced the maximum benefit. Our sisters and daughters in villages and cities have benefited the most from every scheme, including cleanliness, education, healthcare, and income. Medicines are being provided with an 80% discount at PM Jan Aushadhi Kendras.
Modi's guarantee is to provide pucca houses to sisters from economically weaker families. Those who were never considered before have been assisted by banks for the first time. The PM SVANidhi Yojana has benefited thousands of street vendor brothers and sisters here in Mumbai. Our government is also supporting women self-help groups. In recent years, we have made our numerous sisters as ‘Lakhpati Didis’. Now, my resolve is to make 2 crore women ‘Lakhpati Didi’ in the coming years. Some may be surprised to hear this figure, but my goal is to make 2 crore women as ‘Lakhpati Didi’.
The NDA government in Maharashtra has initiated a new campaign which will play a significant role in women's empowerment. The Mukhya Mantri Mahila Sashaktikaran Abhiyan and the Nari Shakti Doot Abhiyan will accelerate the development of women. I assure you that the double engine government will continue to work with the same dedication for the development of Maharashtra. We will leave no stone unturned to ensure that Maharashtra becomes a strong pillar of ‘Viksit Bharat’.
Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for these new projects. I especially salute the mothers and sisters that you have blessed us with your presence in such large numbers.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.