Prime Minister's Office
English rendering of PM'S address at a public meeting at Agatti Airport, Lakshadweep
02 JAN 2024 5:52PM by PIB Delhi
Senior officials and my family members!
Greetings!
Lakshadweep holds immense potential, yet for a significant period post-independence, the region's infrastructure received limited attention. Despite shipping being a crucial lifeline, port infrastructure remained underdeveloped. Challenges were evident in various sectors, from education and healthcare to the availability of petrol and diesel. Our government is now actively addressing these issues, marking a significant shift. Lakshadweep's first-ever POL Bulk Storage Facility has been established in Kavaratti and Minicoy Islands. Consequently, new employment opportunities are being created across multiple sectors.
Dear family members,
Over the last decade, numerous development projects have been successfully executed in Agatti. Modern facilities have been set up, particularly for our valued fishermen. Agatti now boasts an airport and an ice plant, significantly enhancing possibilities in the seafood export and seafood processing sectors. This has led to the export of tuna fish from the region, contributing to increased income for Lakshadweep's fishermen.
Dear family members,
To meet the region's electricity and energy needs, a large solar plant and aviation fuel depot have been constructed, providing substantial benefits to you all. It is heartening to learn that all houses in Agatti Island now have access to tap water. The government is committed to ensuring that the underprivileged have access to housing, sanitation, electricity, gas, and other essential facilities. The Government of India is wholeheartedly dedicated to the comprehensive development of Lakshadweep, including Agatti. Tomorrow, in Kavaratti, I will be dedicating several development projects to the people of Lakshadweep. These projects will enhance internet access in Lakshadweep and boost the local tourism sector. I will spend this night in Lakshadweep, and I look forward to meeting and interacting with the people of Lakshadweep tomorrow morning. Thank you sincerely for your warm welcome and for joining in such large numbers.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লক্ষদ্বিপকী অগাত্তি এয়রপোর্ততা পাংথোকপা মীয়ামগী মীতিন অমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
02 JAN 2024 5:52PM by PIB Imphal
সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং !
খুরুমজরি !
লক্ষদ্বিপ খুদোংচাবা কয়া পীক থন্না লৈরি। অদুবু নিংতম্বা ফংবদগী লক্ষদ্বিপকী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মীৎয়েং চঙখিদে। জহাজ চৎথোক-চৎশিন অসি লমদম অসিগী থৱায় ওইরবসু হিথাংফমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াম্না শোৎথরি। লাইরিক-লাইশু, হকশেল, পেত্রোল অমসুং দিজলগী খুদোংচাবা নিংথিনা ফংদ্রি। হৌজিক কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎপা হৌরে। হায়রিবা খুদোংচাদবা খুদিংমক ঐখোয়গী সরকারনা কোকহনগনি। কবারাত্তি অমসুং মিনিকোই ইথৎতা লক্ষদ্বিপকী অহানবা পি.ও.এল ব্লক স্তোরেজ ফেসিলিতি শেমগৎলে। হৌজিক মফম অসিদা হিরম কয়াদা অনৌবা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরে।
ইন্দে কুদুম্বা-অঙ্গান্দে,
হৌখিবা চহি ১০দা অগাত্তিদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক কয়া লোইশিল্লে অমসুং মরুওইনা ঙামীশিংগী মতমগা চুনবা খুদোংচাবা কয়া শেমগৎলে। হৌজিক অগাত্তিদা এয়রপোর্ত অমা অমসুং আইস প্লান্ত অমা লৈরে। মসিনা মরম ওইদুনা, সিফুদ মপান্দা থাদোকপা অমসুং সিফুদ শেম-শাবগা মরী লৈনবা হিরমদা খুদোংচাবা কয়া ফংলে। লক্ষদ্বিপতগী তুনা মপান্দা থাদোকপা হৌরকপা অসিনা লক্ষদ্বিপকী ঙামীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা লম্বী শেম্লে।
ইন্দে কুদুম্বা-অঙ্গান্দে,
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লক্ষদ্বিপ দরকার ওইবা ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং অতোপ্পা ইনর্জি ফংবা ঙম্নবা সোলার প্লান্ত অমা অমসুং এভিএসন ফুয়েল দিপো অমা মফম অসিদা শেমগৎলে। অগাত্তি ইথৎ শীনবা থুংনা চাদা ১০০ তোতি ঈশিং ফংলে হায়বা ঐ খঙলে অমসুং লায়রবশিংদা য়ুম, তোইলেত, মৈ অমসুং চাক থোংনা গ্যাস ফংহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। কনাগুম্বা মীওই অমতা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংদবা তৌরোইদবনি। অগাত্তি য়াওনা লক্ষদ্বিপ শীনবা থুংনা চাউখৎনবা ভারত সরকারনা থবক পায়খৎলে। হয়েং ঐনা লক্ষদ্বিপকী মীয়ামগীদমক কাবারাত্তিদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং হৌদোক্কনি।
হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লক্ষদ্বিপতা ইন্তরনেত য়াংখৎহনগনি। মফম অসিগী তুরিজমগী সেক্তরশু ফগৎহনগনি। অদোমগা লোয়ননা ঐ লক্ষদ্বিপতা অহিং লেক্কনি। ঐনা হয়েং অয়ুক অদোমগা লোয়ননা অমুক হন্না উনগনি, ঐনা লক্ষদ্বিপকী মীয়ামদা ৱা ঙাংগনি। ঐ তরাম্না ওক্নবগীদমক মশিং য়াম্না লাকপগীদমক ঐনা অদোম থাগৎচরি।